Dyskusję pora rozbudzić, bo dzisiaj zaczęły się zakupy. Co ciekawe, jak widzę po wolumenach, to systematyczne kupowanie trwa właściwie ciągle. Dzisiaj obroty pewnie przekroczą milion zł, więc odbicie wygląda autentycznie. Nie widzę też żadnych wiadomości, które by te wydarzenia sprowokowały (poprawcie mnie jeśli coś przeoczyłem), co jeszcze bardziej uprawdopodobnia przynajmniej chwilowe powstrzymanie trendu.
|
|
Tak, w wypadku tej spółki optymiści umrą z głodu... Ja bałbym się nawet stawiać na poziom 1,50 zł.
Na chwilę obecna kurs 1,06 zł, RSI 5,74! Zaczyna mnie to bawić, bo poważnie tego traktować się nie da.
|
|
Dzisiejsze potwierdzenie odbicia z wczoraj jest jeszcze bardziej widowiskowe. Ile de facto może spółka rosnąć/spadać podczas jednej sesji?
|
|
Temat:
ZEPAK
Ponoć indywidualnych było około 14000... ciekawe jaka będzie redukcja...
|
|
Temat:
GOBARTO
No i mamy nowe roczne maksimum. Ciekawe jest to, że teoretycznie "z niczego". Chodzą słuchy o zainteresowaniu wschodniego kapitału i możliwym przejęciu, ale żadnego znaczącego sygnału chyba jeszcze nie było. Pytanie więc, czy jutro będzie atak na 1,80 przy jeszcze większych obrotach, czy znowu realizacja zysków...
|
|
Temat:
AMICA
Jak tak dalej pójdzie, to brak porozumienia z BSH wyjdzie spółce na dobre...
|
|
Kilkumilionowe transakcje w ciągu wczorajszej i dzisiejszej sesji sygnalizują, że jednak CCI powiększy się o 25% przejmując Palace Cinemas i wchodząc na rynek słowacki. Cinema City International rozmawia o przejęciu Palace Cinemas, operatora sieci kin w Czechach, na Słowacji i na Węgrzech należącego do funduszu Argus Capital – wynika z doniesień PAP. Nie po raz pierwszy zresztą, ale te duże obroty po wielu dniach totalnej posuchy świadczą, że tym razem chyba się dogadają. Ciekawe tylko, czy na Węgrzech CCI dostanie zgodę na połączenie z PC - mieli by wtedy (licząc ekrany) 84% rynku...?
|
|
Temat:
GOBARTO
IMHO żadne info nie pomoże. Kto siedzi na Dudzie to swoje przeżył i ma często dość - sprzedaje jak tylko kurs zbliży się do 1,60 zł. Kto nie zna spółki kieruje się wskaźnikami, a te są jakie są. Myślę, że tylko kolejne dobre raporty okresowe, a co za tym idzie poprawa wskaźników, może kurs pociągnąć ku górze. No chyba, ze wystąpi jakaś ptasia grypa lub coś w tym stylu...
|
|
Temat:
GOBARTO
Mnie osobiście zastanawia tylko, czy w przyszłym roku, po tych kilku dodatnich kwartałach jest szansa na podniesienie ratingu...?
|
|
Temat:
GOBARTO
Tak, drożeje pasza, ale to przede wszystkim zmartwi hodowców drobiu, bo tam dopiero zwiększy się koszt mięsa. Wzrost cen mięsa wołowego też jest raczej przesądzony, więc pozostają ryby, które lubiane są tylko przez niektórych. A skoro wszystko drożeje, to amatorów na schaboszczaka, nawet droższego niż do tej pory,nie zabraknie.
|
|
Temat:
GOBARTO
Zgadzam się - sprzedaż Dudy jest bardzo mało prawdopodobna. Również ze względów ekonomicznych. Poza tym biznesy rodzinne rządzą się swoimi prawami (czasem wbrew logice) i sprzedaż Dudy w obce ręce, to ostatnia rzecz jaka przyszłaby do głowy obecnym właścicielom.
|
|
Temat:
AMICA
Ja ostrożnie obstawiałbym konsolidację i bardzo powolne wzrosty. Ale mam przeczucie, że prezes ma jakiegoś asa w rękawie i w ciągu kilku miesięcy znajdzie się powód, by mocniej podskoczył kurs.
|
|
Temat:
AMICA
Swoją drogą, to czy przypadkiem właśnie nie 2. wrześnie była taka ładna czarna świeczka? Kolejna tuż przed upublicznieniem powyższej informacji... Chyba Amica ma przecieki jak stara pralka.
|
|
Temat:
AMICA
Cóż, w związku z zakończeniem negocjacji z BSH jutro to raczej czerwono będzie... Cytat:Zarząd Amica Wronki S.A. (dalej jako „Spółka”) działając na podstawie art. 57 ust. 3 Ustawy z dnia 29 lipca 2005 roku – o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych, przekazuje do publicznej wiadomości informację poufną, której ujawnienie zostało opóźnione w oparciu o postanowienia Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 13 kwietnia 2006 roku oraz informuje, że zakończone zostały negocjacje w sprawie podjęcia strategicznej współpracy z BSH Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH z siedzibą w Monachium, w tym także w zakresie potencjalnych możliwości inwestycji kapitałowych. W dniu dzisiejszym Spółka otrzymała od BSH Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH informację potwierdzającą zakończenie negocjacji - strony odstąpiły od dalszych rozmów prowadzonych w oparciu o treść porozumienia zawartego w dniu 2 września 2010 roku (Cooperation Agrement), w którym wyraziły ewentualne intencje nawiązania współpracy. www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...
|
|
Temat:
AMICA
mankomaniak napisał(a):Spółka spada prawie 10,5% w jeden dzień, a ludzie się jak owieczki zastanawiają: o, to nie może być spisek, o to nie może być gruba ryba. Nie było żadnego dziś infa no przecież, jutro musi odrobić te nieracjonalne spadki. I golenie trwa w najlepszej nieświadomości maluczkich. Można sie założyc, że przyjdzie info, co jawnie dowiedzie kolejnego giełdowego oszustwa. Sugerujesz więc lewe zagranie i dalsze spadki? A co potem wg ciebie?
|
|
Temat:
AMICA
Zasadniczo mam podobne odczucia - zrobiła się niezła panika i graczom puściły zwieracze. Jednakże wbrew zdrowemu rozsądkowi nie zdziwiłbym się, gdyby odreagowanie zostało jutro mocno zniwelowane i otworzyło drogę do dalszych spadków. Po prostu od negatywnej reakcji na dobre wyniki kurs zachowuje się wbrew logice.
P.S. Pomimo pesymistycznego wydźwięku powyższych słów ja swój pakiet potrzymam jeszcze, a jeżeli znajdę wolne środki to jeszcze powiększę - póki nie ma żadnych informacji, to nie ma co panikować.
|
|
Temat:
AMICA
Jak nie BSH to Samsung - planuje zwiększyć produkcję o 500%, więc prędzej czy później Amica zostanie sprzedana (lub jej wybrane fabryki). Co do fiaska, to ja raczej wąpię, choć podaż faktycznie zaskakująco duża.
|
|
Temat:
AMICA
Negocjacje z Niemcami są trudne, bo każdy chce jak najwięcej utargować, i dlatego trwają już tak długo. Jednak tak naprawdę w interesie obu stron jest porozumienie, więc jestem przekonany, że do porozumienia dojdzie w ciągu 2 tygodni.
Zresztą gdyby sprawa rozbijała się o poważne rozbieżności, to już dawno nasi zachodni sąsiedzi zerwaliby negocjacje...
Racjonalnie rozumując, to Amica powinna dostać kontrakt (choć nie spodziewałem się aż 200 000 szt.), ale działania obu stron i intuicja nie pozwalają mi wykluczyć również przejęcia (choć od samego początku wyglądało mi to nieprawdopodobnie). Cóż, po umowie z LG to już mnie Amica nie jest w stanie niczym zaskoczyć :)
|
|
Temat:
GOBARTO
Do 15:30 utrzymanie 1,60zł jest raczej nierealne. Drobni inwestorzy mają dość mozołu z Dudą i sprzedają wszystko jak leci. Po obiedzie może się to wyrówna, ale póki co realne jest liźnięcie wczorajszego zamknięcia. Jeśli dzisiaj DUDA zamknie się na zielono, to jutro od rana znowu atak na północ, ale z uwagi na 11 listopada, to raczej nie jestem optymistą.
|
|
Temat:
GOBARTO
Do raportu kwartalnego zostało tylko 2 tygodnie - myślę, że w tych okolicach kurs zacznie skakać...
|
|
Temat:
GOBARTO
Ten scenariusz mnie osobiście by odpowiadał... Gorzej jak korekta zostanie wywołana przez jakiegoś grubasa...
|
|
Temat:
KETY
Z funduszy, to nie tylko Aviva zaczęła dobierać, więc kurs musiał się ruszyć. Zobaczymy co przyniesie ten tydzień, ale z pewnością będzie zielony.
|
|
Temat:
GOBARTO
Szeroki, szerokim, ale mnie bardziej martwi RSI...
|
|