Temat:
KGHM
Alicja, nie obrażaj ludzi z GS, bo może się okazać, że są tam ludzie mądrzejsi od Ciebi i od tych, których wymieniłaś. A wogóle, to zdecydowana większość rodziców i dziadków obecnych obywateli ma podobne pochodzenie.
|
|
Temat:
POLNORD
Zsa spadkami stoi bessa.
|
|
Temat:
GOBARTO
Fundusze ING Banku Śląskiego i Kredyt Banku posiadają powyżej 10% akcji natomiast # fundusze BZ WBK powyżej 5%. Niestety, mimo to ceny akcji maleją. Należy się domyślać, że szykuje sie wybicie; pytanie w górę czy w dół?
|
|
Temat:
SERINUS
Tak ale istnieją dwa rodzaje iloczynów wektorów: iloczyn wektorowy; w ynik jest wektorem i iloczyn skalarny; wynik jest skalarem i takim jest energia jak również sposób jej przekazywania czyli praca. Kod:[usunięto zdanie niezgodne z regulaminem] Nie ma raczej podstaw do zmartwienia. Musimy cierpliwie czekać.
|
|
Temat:
SERINUS
Myślę, że spadek kursu o 1 do 2 groszy po takim artykule oznacza skupywanie akcji przez kogoś, kto zwiększa zaangażowanie w spólkę. Według mnie, to dobry znak.
|
|
Temat:
SYNTHOS
"fifi i hipopotam". Zgodnie z podaną treścią liczba skupionych akcji nie może być większa od podanej wartości a więc może być mniejsza ajeśli tak, to skupowanie może odbywać się po każdej cenie.
|
|
Temat:
MIDAS
Do Krzem. Oto prawie wszystko o pp. "W dniu ustalenia prawa poboru na rachunkach inwestycyjnych wszystkich posiadaczy akcji danej spółki pojawia się nowy instrument "prawo poboru". Będzie ono rejestrowane na kontach do zakończenia terminu składania zapisów na akcje nowej emisji. Realizacja prawa poboru polega na złożeniu zapisu na akcje nowej emisji zgodnie z zasadami określonymi w uchwale o podwyższeniu kapitału zakładowego i emisji nowych akcji. W tym celu należy zgłosić się do POK domu maklerskiego prowadzącego nasz rachunek inwestycyjny i na miejscu dokonać zapisu na akcje. Inwestorzy posiadający rachunki internetowe w DM BOŚ SA składają dyspozycje zapisu na akcje za pośrednictwem swojego rachunku (Dyspozycje/ Subskrypcje). W momencie składania zapisu każdy inwestor musi mieć na rachunku inwestycyjnym ilość środków pieniężnych wystarczającą do opłacenia akcji na które się zapisuje.
Jeżeli posiadacz praw poboru nie złoży zapisu na akcje nowej emisji (zapis podstawowy) lub też nie zbędzie praw na giełdzie, wraz z upływem terminu składania zapisów na nowe akcje, prawa poboru znikają z kont ich posiadaczy. W przypadku Inwestorów nabywających prawa poboru na giełdzie nie tylko nastąpi utrata praw poboru, ale również stracą oni bezpowrotnie gotówkę wydatkowaną na ich nabycie.
Emisja akcji z prawem poboru przeznaczona jest dla dotychczasowych akcjonariuszy. Stosunek pomiędzy posiadanymi prawami poboru i przypadającymi na nie do objęcia akcjami nowej emisji jest tak ustalony, ze w przypadku złożenia zapisów przez wszystkich uprawnionych inwestorów zgodnie z posiadanymi przez nich prawami poboru, cała emisja zostałaby objęta.
Nie wszyscy akcjonariusze korzystają jednak z przysługującego im prawa i zapisują się na akcje. Inni z kolei chętnie nabyliby więcej akcji niż wynika z posiadanych przez nich praw poboru. Aby zatem akcje oferowane zostały sprzedane w całości, akcjonariusze którym przysługuje prawo poboru (ci którzy byli posiadaczami akcji w dniu ustalenia prawa poboru) są uprawnieni w terminie jego wykonania do złożenia zapisu dodatkowego obejmującego dowolną liczbę akcji, ale nie większą niż całkowita liczba akcji w ofercie.
Na rachunkach Inwestorów, którzy dokonali zapisu na akcje nowej emisji w miejsce praw poboru pojawiają się prawa do akcji nowej emisji (PNE). Po zakończeniu całego procesu podwyższenia kapitału PNE staną się akcjami."
|
|
Temat:
SERINUS
Barzdo przepraszam, że zwracam uwagę, ale Brunei nie leży w Afryce. Brunei to małe państwo w północnej części wyspy Borneo w Azji.
|
|
Temat:
GOBARTO
Luki bessy już nie ma. Tworzy się układ podobny do trójki hossy, ale nie identyczny.
|
|
Temat:
TAURONPE
Zauważcie pewną prawidłowość, gdy akcje Tauronu rosną, to PGE - maleją i odwrotnie. Ktoś duży wyzbywa się akcji obu spółek. Czy to aby nie Graś wyzbywał się akcji, bo sytuacja finansów państwa jest coraz trudniejsza?
|
|
Temat:
GOBARTO
Nie ma się co martwić. Ktoś dba o kurs. Na zakończenie sesji poszedł pakiet 100k po 1,60 i tak zostało. Od dłuższego czasu kurs po otwarciu dołuje, by pod koniec wyrównać do otwarcia, a nawet o jeden lub dwa grosze wzrosnąć.
|
|
Temat:
GOBARTO
Spektrum! Masz rację. Obserwacja wolumenu i cen nasuwa taki wniosek. Komuś bardzo zależy, aby ceny nie rosły.
|
|
Temat:
Onesano
Po stronie kupujących ktoś wystawił cenę 1,60, przy cenie 2,86 za akcję. Po stronie K zamówienie PKC na 100k. Dziwne?
|
|
Temat:
BOMI
Straciłem na Bomi prawie 30%, nie było mnie we wtorek. Miałem spółki silne fundamentalnie, nie spodziewałem się tak wielkiej przeceny. Bomi miłem na dłużej. Niestety, gdy wróciłem do kompa już było po sprawie. Sprzedałem ze stratą. Nie możemy myśleć, że więcej nie spadnie, bo spadnie. Lepiej być daleko gdy spada. Nie mam pretensji do zarządzających spółką. To jest giełda. Dalsze spadki sugerują, że ktoś zaangażował się w tę spólkę wysoko, i że rokowania nie są najlepsze.
|
|