Temat:
PHOENIX
W raporcie audytora do raportu rocznego jednostkowego, na stronie 21 w tabeli pożyczki otrzymane na koniec 2011r. pojawia się Photon Energy NV - 108 830 tys. koron. Na stronie 10 (rozdział "Going concern" ) jest jeszcze mowa o nowej umowie na 2 mln euro.
|
|
Faktycznie trochę się zagalopowałem. Podatek płaci się na końcu od całej kwoty wypłacanej, nie osobno od każdej obligacji
|
|
Kamil Gemra napisał(a):Tak jest zazwyczaj jak nie posiada się rachunku u danego brokera. Trzeba się osobiście stawić. O tyle dobrze, że nie trzeba składac zapisu.
Moje prywatne zdanie na temat tych papierów: jestem neutralnie nastawiony. Problem, że to jest stałe oprocentowanie. Plus jednak taki, że mamy te 9% i nie trzeba kombinować na Catalyst. Jednak ja oczekiwałbym trochę więcej. Gdyby było coś w okolicach 11% to bym się pofatygował do BDMu. Nie jestem pewien jak to wygląda w przypadku obligacji, ale ma ona nominał 100 zł i odsetki płatne są co kwartał, co daje to 2,25 zł. Czy w takim razie podatek nie zaokrągla się do zera?
|
|
Hm, kapitały własne wzrosły z ok. 400 mln na koniec 2009 do ok. 770 (150 mln zysku + jakieś 200 z emisji) z tego po wypłacie dywidendy zostanie ponad 650. A zdaje się, że to w dużej mierze ten wskaźnik determinuje możliwości spółki. Także wzrost zysku o 15% uznałbym osobiście za wynik rozczarowujący
|
|
Temat:
TFONE
Na targach w Barcelonie pojawił się telefon z nowej linii
|
|
Temat:
PHOENIX
Cytat: Tzn masz na myśli to że ostatni kwartał to była głównie reorganizacja, przeniesienie działalności do Holandii itp ? Czy coś innego o czym nie wiem ? Chodziło mi o to, że budowali elektrownie głównie do własnego portfolio - tego nie liczy się do zysku netto, tylko do TCI. Choć jeśli dobrze rozumiem zasady księgowania to developerzy w takim przypadku wliczają to do zysku netto
|
|
Temat:
PHOENIX
Cytat:Koniec roku nie był udany dla czeskiej spółki z branży energii ze źródeł odnawialnych. Mimo aż 201 mln zł przychodów firma zanotowała 5,7 mln zł straty netto.
Znacząco uszczupliło to wynik całoroczny, który zamknął się zyskiem netto w wysokości 7,7 mln zł (wobec 5,5 mln zł w 2009 r.). Przychody sięgnęły 392 mln zł.
inwestorzy zareagowali nerwowo: po godzinie sesji kurs spadał o ponad 10 proc. To wynika jednak trochę z niezrozumienia, tego czym spółka zajmowała się w ostatnim kwartale. TCI wyniósł za cały rok ponad 68 mln i był prawie dwa razy lepszy od prognoz ( gdyby nie kontrowersyjny podatek byłby jeszcze wyższy)
|
|
Temat:
MIESZKO
|
|
Temat:
MIESZKO
Cytat: Reakcja rynku na kupno Vilniaus Pergale przez Mieszka jest bardzo, hm, wyważona. Rzekłbym - konsternacja. Wygląda na potężne przejęcie i spore wyzwanie organizacyjne. Jak myślicie - będą z tego pieniądze? Po kursie widać, że wielu inwestorów wolało Mieszka jako zdrowo, organicznie i spokojnie rosnącą spółkę... Think
Zgaduj-zgadula. Jak tak ma wyglądać komunikacja zarządu z akcjonariuszami, to ja dziękuję za taką inwestycję
|
|