Temat:
DINOPL
Dino ma ten kłopot, że jego sukces w małych miasteczkach i na wsiach został zauważony przez bezpośrednią konkurencję, która też zaczęła stawiać swoje sklepy w terenie.
Z obszaru, który znam - Małopolska Zachodnia, gdzie Dino jeszcze nie ma, ale jest już blisko - na długości piętnastu kilometrów drogi krajowej wijącej się między stosunkowo zaludnionymi wioskami i miasteczkami w ostatnich trzech latach powstały cztery markety: Netto (jeszcze w budowie), Biedronka, Aldi, Biedronka. W taki teren kolejny market będzie miał trudno wejść i nie wywoła już w lokalnych klientach wrażenia, że pojawiło się coś nowego, a na tym przekonaniu Dino zyskiwało dotychczas całkiem sporo.
|
|
Temat:
TSGAMES
Myślę, że tych dwóch Panów - Maciej Popowicz, Arkadiusz Pernal - etap jachtów i domów zaliczyli po wyjściu z Naszej Klasy dawno temu. Nadal są dosyć młodzi, więc warto się przyglądać, czy nie zaskoczą nas za 2-3 lata zupełnie nowym pomysłem na biznes.
Oczywiście to nie oznacza, że Ten Square Games ma najlepszy czas za sobą, raczej po prostu zmienia się z firmy kumpli (a przynajmniej partnerów biznesowych) w organizację, w której mogą zacząć dominować inwestorzy instytucjonalni.
|
|
Temat:
ALLEGRO
Cytat: Allegro odnotowało 14 XII tegoroczny rekord transakcji, użytkownicy kupili ponad 4,6 mln przedmiotów Link
|
|
Cytat:Musielliby mieć pewnie tysiace maklerów żeby ogarnąć telefoniade. Przecież w kwestii zlecenia przez telefon nie dzwonisz na zwykłe callcenter tylko bezpośrednio "do maklera". Z tego co mi wiadomo po rozmowach z infolinią biura, maklerzy też nie są w stanie zrealizować zleceń, bo sami nie mają dostępu do systemu. Mnie poproszono, żebym napisał na reklamacje i wskazał za jaką kwotę chcę sprzedać dany papier, żeby była potem podstawa do uznania (lub nie) roszczenia. Sam potraktowałem tę propozycję jako niepoważną.
|
|
Cytat:To była długa i pracowita noc. Posuwamy się do przodu, ale liczba zależności jest ogromna i zajmuje to dużo czasu. Wiemy już, że nie zdążymy na otwarcie sesji GPW. Walczymy o każdą minutę. Ambitny plan - okolice południa. linkParafrazując Stefana Kisielewskiego: bohatersko pokonujemy trudności nieznane w żadnym innym systemie transakcyjnym. Dostawcą usługi jest, z tego co mi wiadomo, czołowa polska firma programistyczna z Krakowa również obecna na giełdzie. Obu podmiotom zaistniała awaria wystawia bardzo złą ocenę.
|
|
Odnośnie pytania o mBank.
Mam konta maklerskie w mBanku (domu maklerskim, nie mylić z e-maklerem) i ING. W mBanku też czasem po zmianie w zeszłym roku oprogramowania zdarzało się, że coś się zawieszało. Z biegiem czasu jest tego coraz mniej. mBank, to moje zdanie, bije istotnie na głowę większość biur maklerskich, jeśli chodzi o serwis internetowy i aplikację. Bez problemu mogę w nim zmieniać kafelki, czy nawet tło. W serwisie jest podłączona analiza techniczna Trading View, a jej namiastkę można znaleźć nawet w aplikacji.
Jakość mBanku jednak kosztuje - prowizja wynosi 0,39%, przy minimalnej kwocie 5 zł. ING w wersji aktywnej jest w tym przypadku dwukrotnie tańsze, co przekłada się na konkretne kwoty w skali roku.
Nie ma zatem tutaj wyjścia bezbolesnego.
|
|
Temat:
ALLEGRO
Dzisiaj przez chwilę przy kursie powyżej 98 zł Allegro było warte ponad 100 000 000 000 zł...
|
|
Temat:
BORUTA
Kilka tygodni temu sam zastanawiałem się nad wejściem w Borutę. Przeglądałem różne strony i fora giełdowe. W pewnym momencie zaczęła wyświetlać mi się reklama kontekstowa tej firmy. Z tego co pamiętam były tam m.in. informacja o wzroście akcji o 500% między marcem a wrześniem tego roku z dosyć jasną sugestią, że wzrost będzie kontynuowany. Sama informacja była oczywiście prawdziwa, od dołka do szczytu tyle akcje spółki urosły.
Tylko komu udaje się kupić w dołku i sprzedać na szczycie oraz czy Zarząd firmy powinien zajmować się reklamowaniem akcji czy zarabianiem na podstawowej działalności?
Po tych wątpliwościach, które pojawiły się po zobaczeniu reklamy Boruty, z zakupu zrezygnowałem.
|
|
Temat:
PYRAMID
Jeśli chodzi o Elona (Muska), to niejaki Werner von Braun (ten ss-man co stworzył amerykański program kosmiczny) w swojej książce "The Mars Project" z 1948 r. pisał, że osoba, która ma się tytułować "Elon", rządzi Marsem każdorazowo w ramach pięcioletniej kadencji.
Może bohater gry spotka zatem Elona...
|
|
Temat:
PKNORLEN
PKN jak żadna spółka z udziałem Skarbu Państwa jest aktywny w ostatnich dwóch latach - w zasadzie od momentu zajęcia stołka przez obecnego Prezesa Zarządu. Z kolei o KGHMie jest stosunkowo cicho jak na tak dużą firmę - brak nowych "ambitnych" planów, za to ceny miedzi i srebra ostatnio rosną.
W przypadku PKNu mamy do czynienia ze swoistą kocimiętką w odniesieniu do możliwości coraz nowych przejęć. Zapewne te działania wycenia rynek jako nieprzemyślane bądź przynajmniej nie w interesie mniejszościowych akcjonariuszy. W przypadku Energii ujawniono "zysk z tytułu okazyjnego nabycia" z czego cieszyć się przede wszystkim może budżet Państwa. W odniesieniu do Lotosu zgoda KE - ogłoszona wielkim sukcesem negocjatorów PKN - wywołała spadek wartości firmy z Gdańska o 1/4, co świadczy, że jednak rynek inaczej odebrał wynegocjowane warunki.
Jeśli jest coś interesującego w PKN z punktu widzenia drobnych akcjonariuszy, to jest nim program dla akcjonariuszy indywidualnych. Posiadając 50 akcji można otrzymać zniżki na paliwo i inne zakupy na stacjach koncernu. Koszt 50 akcji to niewiele ponad 2000 zł, z rabatów rocznie wolno skorzystać do kwoty 500 zł. Tylko program pierwotnie ogłaszano, gdy kurs akcji wynosił ok. 100 zł, więc zachęceni wówczas w 2018 r. indywidualni skończyli jak ongiś akcjonariat obywatelski.
|
|
Temat:
PULAWY
W projektach uchwał na NWZ Puław pojawia się tego rodzaju informacja o: "nabyciu aktywów trwałych, w celu realizacji projektu inwestycyjnego pn. „Wytwórnia nawozów granulowanych na bazie saletry amonowej” o łącznej wartości zwiększonej z kwoty 385.000.000 zł (słownie: trzysta osiemdziesiąt pięć milionów złotych) do 430.000.000 zł (słownie: czterysta trzydzieści milionów złotych) bez podatku od towarów i usług." www.stockwatch.pl/komunikaty-s...Sprawa zatem się wyjaśniła, koszty wzrosły o 45 mln zł...
|
|
@Adagio
Myślę, że sie zapędziłeś w interpretacji przytoczonych przeze mnie danych.
Sugestia "akceptowalnego/oczekiwanego programu eutanazji" powstała tylko w Twojej głowie...
|
|
|
|
149,54
|
|