PARTNER SERWISU
dhzleyny
tampere244

tampere244

Ostatnie 10 wpisów
W mojej ocenie bedziemy jeszcze przez 2 lata poruszac sie w korytarzu 12-15 pln. Potem nastapi jakis ruch. Graal to spolka dla inwestorow o mocnych nerwach i bardzo duzej cierpliwosci. Spolce na wzroscie kursu do zakonczenia skupu nie zalezy, a wrecz jest to kotraproduktywne. Poza tym patrzac obiektywnie od 3 lat nikt oprocz samej spolki i mnie :) tego papiera nie kupuje.

Ozywienie pojawi sie zapewne w momencie kolejnego przejecia, do ktorego predzej czy pozniej musi dojsc. Niewykluczone tez, ze to Graal bedzie przejmowany. Glowny akcjonariusz juz zarzucil wedke w artykule prasowym.

Czyli co, Zarzad albo zlamal prawo albo kase jest?

Gdyby Graal juz co roku takie wyniki wyrzucal to byloby super. Ja jestem zadowolony.

Chyba ten IV kwartal jednak nie byl taki dobry w wykonaniu Graala, bo co niektorym puscily zw....az zal patrzec na kurs. Czy moglby ktos technicznie spojrzec dokad zmierzamy?

Na kursie euforii nie ma, bo podanie tak odleglego terminu realizacji transakcji jest obarczone wszystkimi mozliwymi niekorzystnymi dla spolki scenariuszami. Dopoki przeplyw gotowki dotyczacy realizacji pierwszego etapu sprzedazy nie nastapi, dopoty kurs nie ma sily do dalszych wzrostow. Widac to aktualnie po jego zachowaniu. W przypadku niedojscia do skutku calej transakcji, z mojej strony pojawia sie od razu pytanie o zabezpieczenie rozszczen Graala w zakresie kar umownych. Dla mnie osobiscie przy realizacji takich transakcji podanie formy zabezpieczenia roszczen obu stron w formie gwarancji bankowych jest nieodzowne. Tu takiej informacji niestety brakuje.

W sprawie Superfisha caly czas cisza, a zegar tyka. Ciekaw jestem czy te 5 mln kary za niedotrzymanie umowy da sie w ogole od cypryjczykow wyegzekwowac.

Oj zycze Ci tego kosmosu. Ale ja jednak sadze, ze do tego dealu nie dojdzie albo dojdzie do bardzo duzego opoznienia. Raczej jednak stawiam na duze niepowodzenie. Widac chyba jak na dloni, ze czegos nie dogadali do konca. Takie rzeczy koncza sie zawsze odejsciem od stolu ktorejs ze stron.

Nie podzielam Twojej opinii co do sily fundamentow w kontekscie ochrony kursu.

Jestem z natury sceptykiem, a ty chyba odwrotnie. Zobaczymy...

Ale mnie uspokoiles :)

Przylaczam sie do prosby kolegi.

Niestety caly czas nie ma potwierdzenia info o Superfishu :(

Wyglada na to, ze rynek wie wiecej :) Graal w ostatnim czasie dal naprawde sporo zarobic. Szczerze mowiac kibicuje by ten deal z Superfishem wyszedl i zeby w koncu cos sie na tym rybim rynku konsolidowalo!

Pozostawmy moze to niedomowienie. Bardzo chcialbym sie mylic, ale cala konstrukcja tego dealu po prostu mi nie pasuje. Albo moze jeszcze inaczej, w komunikatach Zarzadu brakuje mi takich uspokajajacych zwrotow (w sprawie umowy sprzedazy) jak gwarancja bankowa dot. wykonania umowy itd.

I tu nagle przesuwaja termin bez podania powodu.

Tak jak mowie, chce sie mylic, ale wyglada mi to niepozytywnie...

No to czekamay na wyniki..
Fajnie, ze Zarzad podal nam tez informacje o przesunieciu czasowym w sprzedazy SF. Szczegolnie cieszy mnie podanie powodow.
Dla mnie sprawa jest jasna jak drut..

Widze, ze Zarzad gwizdze na malych akcjonariuszy. Uwazam, ze w tak waznej sprawie, jak sprzedaz SF, pare slow na temat transakcji (mowa o drugiej transzy), Zarzad powinien potwierdzic podpisanie kolejnej umowy. W przypadku wylozenia sie calego dealu, moga miec problemy natury karnej :)

W temacie sprzedazy drugiego pakietu akcji Superfisha nadal cisza...

Ciekawi mnie, czy umowa przedwstepna na sprzedaz drugiego pakietu akcji Superfisha zostala badz zostanie do konca pazdziernika zawarta. Tak przewidywala umowa przedwstepna. Troche zastanawiajace jest takie przeciaganie sprawy.

Jesli do sprzedazy nie dojdzie, to bedziemy mieli zjazd plus strate zaufania akcjonariuszy do Zarzadu, a wiec dalszy powod do zjazdu.

Ja uwazam, ze z jednej strony mamy do czynienia z korekta. Badz co badz rosniemy juz od ponad roku. Wzrost generuje oczywiscie w duzym stopniu skup akcji wlasnych, ale sentyment do spolki tez sie zmienil. Z drugiej strony uwazam, ze forma sprzedazy Superfisha jest dla rynku totalnie nieprzejrzysta i wlasnie dlatego z poczatkowej euforii zeszlo troche powietrza.

Ja nie zarzadzam spolka i nie mam dostepu do poufnych informacji GK Graal, ale z jednej strony oddac zarzadzanie operacyjne kupujacemu we wrzesniu 12´a na pierwsza gotowke czekac do lutego 13´ ?
W tym samym czasie sprzedaz gruntow przez Superfish na rzecz Koral za 40 mln, w tym 20 mln gotowka?
A co stanie sie jak ta gotowka juz jest na Cyprze?

W mojej ocenie nie ma poki co oczekiwac dalszych wzrost. Po pierwsze rynek nie wie juz jak odebrac pozytywne info od pana prezesa, a z drugiej strony lekko negatywne wypowiedzi pana dyrektora finansowego. Po drugie oczekuje lekkiego zastopowania realizacji programu skupu akcji wlasnych. Idzie IV kwartal i wzrasta potrzeba kapitalow obrotowych.

Caly czas papier jest ciekawy, ale oczekuje dalszej korekty

Byc moze kluczem do rozwiklania zagadki jest

Transakcja miedzy Koral a Superfish S.A.

Cena jaka placi fundusz Ameriprise jest rzeczywiscie z kosmosu.

Sam po chwili euforii zaczyna sie zastanawiac, kims sa ci magiczni cypryjczycy.

Oj Bogus Bogus

Graal podpisal umowe sprzedady 100 % akcji spolki Superfish. Zarzad motywuje taka decyzje, potrzeba pozyskania srodkow finansowych na dalsze akwizycje. Dotychczas Zarzad planowal pozyskanie srodkow przez sprzedaz czesci udzial na Newconnecie.

Wedlug moich skromnych obliczen, sprzedaz udzialow oznania, ze do kasy Graala wplynie w transzach 100 milionow zlotych.

Co sadzicie o tym kroku Zarzadu?

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz: z jednej strony mamy skup akcji, ale z drugiej strony caly czas ktos sypie te akcje. Dziwi mnie to troche, bo wydaje mi sie ze trend wzrostowy jest dosyc silny i perspektywy spolki conajmniej dobre. Im wiecej Zarzad skupi tym chyba nawet lepiej.

Graal przekroczyl wczoraj prog 9% posiadanych akcji.
Dla mnie powstaja zasadnicze pytania:
1. Skad srodki na skup tych akcji, skoro spolka tak mocno zwieksza kapital obrotowy.
2. Czy w tym roku doczekamy sie jakiego spektakularnego przejecia.
3. Czy mozliwy jest scenariusz, sprzedazy akcji wlasnych w pewnym momencie, oczywiscie po wyzszym kursie, jakiemus funduszowi. Graal ma bardzo duzy potencjal w kontekscie mozliwosci konsolidacji tej rozdrobnionej branzy. Te perspektywy nie sa jeszcze w mojej ocenie zdyskontowane w cenie akcji.

Witam,
ciesze sie, ze dyskusja na watku Graala w koncu nabrala rozpedu. Ja naleze do grona tych inwestorow, ktorzy niestety po zaangazowaniu nie potrafia chlodno patrzec na fakty. Wiec caly czas wierze, ze Graal mnie nie zawiedzie.

Chcialbym poddac temat buybacku pod dyskusje. Z teorii skup wlasnych akcji przez Zarzad spolki jest jasnym sygnalem, przekonania o niedoszacowaniu przez rynek wartosci spolki. Ilosci dotychczas skupionych akcji swiadcza, ze takie przekonanie zarzadu jest bardzo mocne.

I w zwiazku z powyzszym wierze dalej...

Mamy nowy komunikat zarzadu o nabyciu akcji wlasnych. Tyle od zarzadu :)

www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

Wspaniala analiza....

Mam nadzieje, ze w najblizszym czasie watek spolki Graal troche sie ozywi. Zachowanie kursu pozwala taka nadzieje zywic.

Swoja droga bratnia spolka WILBO zakomunikowala wczoraj zmiane prezesa oraz sprzedaz znacznych pakietow akcji uprzywilejowanych. Podmiot kupujacy jeszcze sie nie ujawnil. Watpie by byl to Graal albo Superfish, ale kto wie....

No to mamy jasnosc. Wilbo znika i miejmy nadzieje, ze Seko lada moment rowniez. Nie bede ukrywal, ze licze w koncu na rozwoj i ekspansje Graala.

Wniosek Zarzadu Wilbo o upadlosc likwidacyjna

Nie wiem czy dla Graala Neptun ma jakas wieksza wartosc. Graal ma generalnie w palecie produktowej wszystko, wiec Neptun moglby rozwodnic inne marki Graala. Nie jestem specem od marketingu, wiec nie bede sie dluzej rozwodzil.

Mnie caly czas irytuje, brak komunikacji Zarzadu z rynkiem. Czy akcjonariusze nie powinni zostac poinformowani czy zadanie BGZ zostalo uregulowane? Brak takiej informacji jest w mojej ocenie dzialaniem na niekorzysc akcjonariuszy.

Mam nadzieje, ze w koncu dojdzie do konsolidacji w tej branzy, niech bedzie Graal :) Byle tylko cos sie rozwijalo, a nie taka kicha przez lata.

Walor leci na leb na szyje, nie wiadomo czy zadanie bgz zostalo spelnione. Zarzad jest naprawde do bani i olewa akcjonariuszy. Po Wilbo napewno nie bede plakal....a wy?

Ze strony Zarzadu spolki nie ma zadnych informacji, jak Zarzad zamierza poradzic sobie w tej trudnej sytuacji. Kurs zjechal w ciagu dni 50 % i wlasciwie handel nie jest mozliwy. Przypuszczam, ze w ciagu dwoch najblizszych tygodni ktos zlozy wniosek o upadlosc. Z takim podmiotem jak Wilbo nie da sie juz chyba wspolpracowac.

Ze spolki docieraja bardzo nieciekawe wiadomosci.

Wypowiedzenie umow kredytowych Wilbo przez BGZ

W dniu wczorajszym poza tym dwaj glowni akcjonariusze Wilbo wypowiedzieli umowe inwestycyjna polaczenia z SEKO, podajac niewywiazywanie sie tejze spolki z zobowiazan umowy.

Ciezko na dzien dzisiejszy ocenic jak skonczy sie spor tych dwoch, prawie bankrutow.

Na tym sporze na pewno jednak skorzystac moze konkurencja. Zobaczymy

Ze spolki docieraja bardzo nieciekawe wiadomosci.

Wypowiedzenie umow kredytowych Wilbo przez BGZ

W dniu wczorajszym poza tym dwaj glowni akcjonariusze Wilbo wypowiedzieli umowe inwestycyjna polaczenia z SEKO, podajac niewywiazywanie sie tejze spolki z zobowiazan umowy.

Ciezko na dzien dzisiejszy ocenic jak skonczy sie spor tych dwoch, prawie bankrutow.

Na tym sporze na pewno jednak skorzystac moze konkurencja. Zobaczymy

Czy ktos z fundamentalistow moglby przeanalizowac raport roczny 2011 Graala pod kontem finansowania buybacku akcji spoki? Gotowka czy kredyt?

Przylaczam sie do prosby

Szutnik, dziekuje serdecznie za wylozenie teorii inwestowania :) a tak na serio, to dzisiaj spada 80 % rynku. Ja nie jestem technikiem, ale nawet ty chyba musisz przyznac, ze ten papier w srednim terminie, przy utrzymaniu korzystych zjawisk w wynikach, jest aktualnie rynkowo niezwykle atrakcyjny.

Kolega szutnik, analizuje technicznie. I choc nie wierze w realizacje tego scenariusze, a raczej solidne mega wybicie ponad 10 pln, to wielu inwestorow z pewnoscia wykorzystaloby taki spadek to podjecia tej ciekawej inwestycji. Graal bedze zwyciezca konsolidacji w branzy, bo juz od kilku kwartalow widac ewidentna poprawe wynikow. Potencjal zmiany liczone metodologia stockwatch.pl wzrosl z koli 90% do 330 %. I o czym tu mowic :)

Przed momentem calkiem duzy pakiet zmienil rece na Forte. Sugeruje to przetasowania w akcjonariacie.

Serdecznie przepraszam za zlamanie regulaminu w mojej ostatniej wypowiedzi. Z punktem, ze zawarte w tekscie sa slowe niecenzuralne jednak sie nie zgadzam. W swojej hipotezie o syfie pod dywanem, mialem na mysli przede wszystkim waranty MCI na akcje MIT, ktore powoduja, ze wycena i ocena kursu jest wrecz niemozliwa. Ubolewam rowniez, ze portal Stockwatch wiedzac o warantach na akcje MIT, jako Rating spolki podaje AAA. Jest to chyba duzy blad w sztuce....pozdrawiam i zycze wszystkim udanych wakacji

Chlopie, nie ma co sie dziwic. W tej spolce jest tyle syfu pod dywanem, ze kur dalej bedzie spadac. Poza tym w interesie zadnego z aktualnych duzych akcjonariuszy nie jest wzrost wartosci gieldowej tej spolki. Ja niestety bolesnie sie o tym przekonalem i wysypalem sie po stracie 0,35 na akcji przy 1,09. Teraz sobie tylko obserwuje. Przy 0,80 rozwazam wejscie na nowe rozdanie

Kod:
mod: zapoznaj się z regulaminem bo w trzech linijkach złamałeś go kilkukrotnie:
- informacje o własnych transakcjach
- informacje o swoich planach
- niecenzuralny język
- opinia bez uargumentowania
- sugestie co do planów kluczowych osó bez odniesienia do źródła

Czesc Miras,
ja tych Twoich 10,86 % jakos nie widze. Przy uwzglednieniu prowizji dochodze do max. 6 %. To jest niewazne.
Ciekawi mnie za to, co stanie sie z moimi akcjami jesli warunki przejecia sie spelnia, ale ja nie odpowiem na przejecie. Czy ktos sie orientuje po jakiej cenie bede musial akcje oddac?
Caly czas licze na podniesienie ceny wezwania. Na papierze zreszta caly czas dzieja sie jakies dziwne ruchy.

Witam wszystkich,
jesli dobrze rozumiem to przejecie bedzie mialo miejsce w przypadku objecia 14.130.000 akcji. Morluk i fundusze maja 11.551.416 akcji, reszta czyli 2.578.584 akcji musi zejsc z rynku. Ja jestem przekonany, ze nie przyjdzie to latwo. W ostatnich dniach obserwuje zakupy, pewnie "osob wtejmniczonych" po 2.000 akcji przy kursie 27,50 PLN. Nie bardzo rozumiem jak komus moze sie taka inwestycjia oplacac, skoro przy zapisach dostanie za te akcji tylko 28 PLN. Rozumie ktos wiecej? Sam mam maly pakiet akcji Nepentesa i niechetnie przy 28 sie z nimi rozstaje. Licze na to, ze Sanofi podniesie jeszcze troche kurs. Ale czy jest na to szansa?

Informacje
Stopień: Oswojony
Ostatnia wizyta: 13 stycznia 2015 22:16:18
Liczba wpisów: 46
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,277 sek.

yvmccsus
cknctjgq
numljgpp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dnhudgca
bbscjvxf
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat