PARTNER SERWISU
wgzooiwp

Banki Internetowe

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 4 września 2010 07:54:43
Tak się składa, że ostatnio moja Małżonka musiała szybko zamknąć limit na koncie i okazało się, że nie jest to takie proste. Posiada konto w mBanku. Jedyna możliwość jaka istnieje to wysłanie wypowiedzenia umowy do centrali banku. Gdy potrzebne jest zaświadczenie, np w celu uzyskania kredytu w innym banku, o złożeniu dyspozycji to trzeba na nie czekać jak nas poinformowano 15 dni... Obecnie placówki obrendowane logiem mBanku, już do niego nie należą. BRE założyło spółkę do której zostały wniesione wszystkie centra finansowe i mpunkty. Jak ktoś będzie chciał coś tam załatwić to lipa, bo pieczątki mBanku nie otrzyma, tylko nowej firmy czyli Aero. Zostaje więc wysyłka, co jest pewnym problemem jak się komuś śpieszy.

I tutaj dochodzimy do sedna sprawy. Każdy papier musi mieć podpis zgodny ze wzorem w banku, co oczywiście samo w sobie jest logiczne. Pozostaje kwestia interpretacji czy podpis jest taki sam... Wysyłamy dokumenty, po tygodniu odpowiedz, że nie zostanie umowa rozwiązana, ze względu na brak zgodności. Kto pamięta jak się podpisał 5-6 lat temu? W końcu Pani na infolinii informuje o możliwości wysłania kserokopii podpisu. Fajnie, czekasz kolejnych parę dni i jest. No to bazgrasz zawijasy, aby wyszło jak z kopiarki i myk na pocztę. Mija prawie tydzień i.... bank informuje o niezgodności podpisu ze wzorcemNot talking

Kolejny telefon na mlinię. Pani doradza, aby udać się do placówki, zmienić wzór podpisu, podpisać rozwiązanie umowy i wysłać pocztą korporacyjną. Efekt? Brak zgodności ze wzorcem...
Doceniliśmy po tych doświadczeniach możliwość osobistej wizyty w punkcie banku, bo jak chce się coś załatwić szybko to koszmar. Obecnie podpis został poświadczony notarialnie i czekamy na rozwój wypadków... Może notariusz też ma niezgodny ze wzorcem? thumbright
Chciałbym nadmienić, że w mBanku niewykorzystany limit kosztuje. Cała ta zabawa też. W tym sensie bank naciągnął nas na parę złoty.

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 4 września 2010 08:00:29
Ja mam konto w Inteligo już dobrych pare lat.
Szukałem na stronie wypowiedzenia. niestety nie znalazłem...
Może jestem kiepski w te klocki po prostu...

Zakłada się łatwo all. Zamknąć to już jest problem binky

Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 4 września 2010 18:51:12
Trochę mnie zmartwiłeś. Sam używam mBanku ale w sumie nigdy się nie zastanawiałem jak zamknąć tam konto.

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 4 września 2010 22:05:57
W mBanku czy nie w mBanku, nie lubię głupoty, tępoty i urzędniczego chamstwa.
A także bezmyślności.
Mam parę kwiatków w archiwum, wrzucam jedno stare pisemko, którego nadanie do mnie wtedy pocztą kosztowało pewnie co najmniej złotówkę.

kliknij, aby powiększyć

TJappy
0
Wpisów: 49
Wysłane: 4 września 2010 23:42:09
Ja podziękowałem za mBank 3 lata temu, a teraz chce podziękować Multibankowi, jestem w Aquariusie więc nie þlacę za konto, ale za karty tez nie chce płacić. Chyba Alior jest teraz najtańszy ?

citrom
0
Wpisów: 37
Wysłane: 5 września 2010 21:04:45
mBank jest bardzo dobrym bankiem do podstawowych operacji. Wplac i wyplac. To wszystko.
Wszystkie inne operacje to droga przez meke. Dlatego z zalozenia, jak rozwazam bardziej wyrafinowane dzialania bankowe omijam ten bank szerokim lukiem.

Przy okazji wspomne, ze moja zona miala takie same przygody z podpisem. Dopiero za trzecim razem jej sie udalo.

Pozdro
Citrom

wachar
2
Wpisów: 124
Wysłane: 24 września 2010 17:00:46
Panowie, wystarczy przeczytać umowę, regulaminy etc. a tak na poważnie
1. standardem okresu wypowiedzenia umowy jest okres 30 dniowy - nie jestem pewien ale jest to chyba nawet narzucone prawem bankowym lub tego typu innym przepisem
2. opłaty za prowadzenia konta naliczane są miesięcznie, proporcjonalnie do il dni danego miesiąca np składamy wypowiedzenie 2 września czyli rozwiązanie nastąpi 2 października opłata za prowadzenie konta pełna za wrzesień + 2/30 za październik
3. bank zamyka konto pod warunkiem iż nie występuje na nim debet, debet systemowo uniemożliwia zamkniecie rachunku,
4. przy zamykaniu konta w banku X powinniśmy w wypowiedzeniu wskazać inne konto np w banku Y na które będą mogły być przekazane środki po zamknięciu konta w banku X , jeśli tego nie zrobimy to środki te są deponowane w banku i odebrać je będzie można tylko osobiście na podstawie dyspozycji złożonej w oddziale - a co z bankiem internetowym typu mbank?

ja nie dawno zamykałem dwa konta w multibanku i PKObp - ze względów jak wyżej wcześniej wycofałem środki pozostawiając zaokrągloną w górę o parę złotych kwotę na zabezpieczenie potencjalnych opłat, dodam, że z obawy na brak kompetencji pracownicy w PKObp zweryfikowałem podaną przez nią kwotę - na szczęście. Konta skutecznie zostały zamknięte a mnie zostało do obioru z depozytu (patrz pkt 4 powyżej) po ok 3 zł.
!!! ku przestrodze - co może się stać gdy składamy dyspozycję zamknięcia konta na którym mamy stan zero a co gorsza w automacie była uruchomiona linia kredytowa np w multibanku standardem był kredyt odnawialny na 50 zł (kolega miał w innym banku 300 zł). Otóż konto się nie zamknie, opłaty będą naliczane, a gdy saldo przekroczy limit kredytowy bank wezwie do spłaty zaległego debetu i tak dalej.

Mezzo
0
Wpisów: 10
Wysłane: 25 września 2010 19:27:29
Witam,
Od wielu lat korzystam tak osobiście jak i w firmie z usług:

http://www.vwbank.pl/

Jak dotychczas zastrzeżeń nie mam - tak do procedury otwierania jak i zamykania rachunku :) ; no i jest tanio a czasami za darmo.
Pozdrawiam

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 25 września 2010 20:03:15
A cichaczem wprowadzone opłaty za przelewy, 4 zł od sztuki, z Plus Konta?

Mezzo
0
Wysłane: 25 września 2010 20:16:23
WatchDog napisał(a):
A cichaczem wprowadzone opłaty za przelewy, 4 zł od sztuki, z Plus Konta?

e-direct jest free

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 25 września 2010 21:14:12
Mezzo napisał(a):

e-direct jest free

Konto e-direct było free po czym VW wprowadził opłaty za nie (roczna opłata za token). Ludzie zaczęli odchodzić więc wrócono do wersji, że jednak będzie ono za free.

Czy jednak "na zawsze"? Albo nauczeni doświadczeniem już drugi raz tego numeru z wprowadzeniem opłat nie zrobią, albo znów nałapią jelonki, które pewnego dnia odkryją, że ktoś im naliczył opłatę za token zgodnie z nową taryfą. Jednorazowo za cały rok oczywiście.

Mezzo
0
Wysłane: 25 września 2010 21:51:30
nocnygracz napisał(a):
Mezzo napisał(a):

e-direct jest free

Konto e-direct było free po czym VW wprowadził opłaty za nie (roczna opłata za token). Ludzie zaczęli odchodzić więc wrócono do wersji, że jednak będzie ono za free.

Czy jednak "na zawsze"? Albo nauczeni doświadczeniem już drugi raz tego numeru z wprowadzeniem opłat nie zrobią, albo znów nałapią jelonki, które pewnego dnia odkryją, że ktoś im naliczył opłatę za token zgodnie z nową taryfą. Jednorazowo za cały rok oczywiście.

Hm, aż z wrażenia przed chwilą sprawdziłem - jestem tam już z 8-9 lat a sprawdziłem ostatnie 5 lat i nigdy jeszcze nie zapłaciłem za tokena binky

nocnygracz
0
Wysłane: 26 września 2010 02:34:08
Mezzo napisał(a):
nocnygracz napisał(a):
Mezzo napisał(a):

e-direct jest free

Hm, aż z wrażenia przed chwilą sprawdziłem - jestem tam już z 8-9 lat a sprawdziłem ostatnie 5 lat i nigdy jeszcze nie zapłaciłem za tokena binky

OK, za token mogłeś nie zapłacić (to opłata przy wersji Plus konto), ale wtedy MUSIAŁEŚ (w swoim czasie) płacić za prowadzenie rachunku. Wprowadzone je jakieś 5 lat temu. Nie "jednorazowo za cały rok" bo to była moja czarna prognoza na przyszłość - zwyczajne x zł. miesięcznie. Może po prostu nie zauważyłeś, że ubywa Ci parę złotych miesięcznie, zwłaszcza, że w końcu się z tych opłat jednak wycofano?

Mezzo
0
Wysłane: 26 września 2010 16:06:13
Wydaje się, że roztrząsanie tego co było 5 lat temu jest jałowe i nie stanowi chyba myśli przewodniej tego wątku; strach pomyśleć jak rozwinie się dyskusja jak ktoś wrzuci temat wysokości prowizji z okresu międzywojennego :) - bo wiadomo, że wtedy to wszytko było lepsze, a dynie rosły takie, że sztuką można było wykarmić garnizon.
Do rzeczy: dzielimy się spostrzeżeniami, moje jest takie, że można dzisiaj znaleźć produkt za free z przyzwoitą obsługą - czekam z niecierpliwością na lepszą ofertę; majowe bodajże zagranie VW z prowizjami za niektóre usługi - cóż, można zacisnąć zęby albo poszukać lepszego.
Panowie, aby nie było nieporozumień muszę wyjaśnić także, że nie jestem handlowcem VW Banku :)

nocnygracz
0
Wysłane: 26 września 2010 21:28:43
Masz rację.
Chodzi o to, że kiedy już znajdziemy coś dobrego na dzień dzisiejszy, rękę na pulsie i tak trzeba trzymać. Bo owe 5 lat temu ludzie też mieli przyzwoity, darmowy produkt. A później:

www.bankier.pl/wiadomosc/Adam-...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,455 sek.

vdvgfvrc
tyyifdue
xdkeusdn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
zhyaborm
exydaqjv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat