0 Dołączył: 2010-05-17 Wpisów: 49
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
11 września 2010 18:08:25
Czy mógłbyś w skrócie powiedzieć o czym mówi "ten scenariusz"? Chciałbym to wiedzieć zanim zajrzę w w/w linki. Dzięki
|
Wysłane:
11 września 2010 21:37:59
http://www.peakoil.pl Cytat:Znajdujemy się blisko daty szczytu produkcji ropy naftowej, historycznego momentu największego jej wydobycia. Prezydenci różnych krajów, premierzy, ministrowie energii, szanowani geolodzy, a nawet koncerny naftowe ostrzegają, że skończyła się "era taniej i łatwej energii". Wkraczamy w nową epokę, w której wydobycie ropy - surowca niezbędnego do funkcjonowania naszego modelu cywilizacyjnego - będzie już tylko spadać. Dane geologiczne mówią same za siebie: 54 spośród 65 państw-producentów ropy przekroczyło lub znajduje się właśnie w fazie szczytu wydobycia. Od 1962 roku zmniejsza się wielkość odkrywanych pól naftowych. Na każdych sześć zużytych baryłek przypada jedna odkryta, a proporcja ta pogarsza się każdego roku. Zamieszczone przeze mnie filmy to wykłady z amerykańskich uczelni.
Edytowany: 11 września 2010 21:39
|
0 Dołączył: 2010-08-22 Wpisów: 431
Wysłane:
12 września 2010 16:05:59
Rozumiem obawy i je poniekąd podzielam, ale z drugiej strony jakoś nie mogę pozbyć się sceptycyzmu. Nie żyję na tym świecie zbyt długo, ale pamiętam np. prognozy z wczesnych lat 90-tych, zgodnie z ktorymi w roku 2009 świat miał być na skraju przepaści z uwagi na tempo przyrostu naturalnego, zanieczyszczenie powietrza etc etc. Żaden z tych czarnych scenariuszy sie nie sprawdził. Przypominam sobie też prognozy think-tanku zwanego (o ile pamięć mnie nie myli) Klub Rzymski, który w latach 70-tych dowodził, że zapasy ropy wyczerpią się w roku 1995. Pojawiają się nowe sposoby poszukiwania i eksloatowania złóż ropy. Spójrzmy na Kulczyk Oil Ventures. Mają koncesje w Brunei (blok L i M), które badano już przez 20 laty i stwierdzono obecność węglowodorów, ale ze względu na trudny teren (dżungla) zrezygnowano z dalszej eksploatacji, bo tańsze w wydobyciu były złoża na morzu na płytkich wodach położone. A teraz KOV bierze się za te koncesje, bo postęp w technikach wydobycia i wzrost cen ropy uczynił prace na tych koncesjach opłacalnymi. Z drugiej strony faktem jest, że widzimy początek wielkich inwestycji w alternatywne źrodła energii, co znajduje też swoje odbicie na giełdzie. BY nie szukać daleko - FON Ecology miało swój debiut na GPW iście spektakularny. A z trzeciej strony wiem też, że moja wiedza jest szczątkowa i nie mogę konkurować w walce na argumenty z akademikami.
|
26 Dołączył: 2008-08-30 Wpisów: 1 968
Wysłane:
12 września 2010 16:30:17
Mieszko napisał(a): Z drugiej strony faktem jest, że widzimy początek wielkich inwestycji w alternatywne źrodła energii, co znajduje też swoje odbicie na giełdzie. BY nie szukać daleko - FON Ecology miało swój debiut na GPW iście spektakularny.
Akurat Fon ecology to bardzo kiepski przykład podobnie jak atlantis energy. To tylko przepompownie akcji pod przykrywką alternatywnej energii, a kurs na debiucie to raczej zasługa glównego akcjonariusza niż jakichkolwiek nadziei na świetlaną przyszłość spółek. Jeżeli już to pep albo photon a częściowo też cez
Edytowany: 12 września 2010 16:33
|
PREMIUM
10 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
12 września 2010 17:02:02
Mieszko napisał(a):A z trzeciej strony wiem też, że moja wiedza jest szczątkowa i nie mogę konkurować w walce na argumenty z akademikami. Tu też bym uważał. Trzeba wziąć poprawkę na to, że dzisiajsza nauka bardziej służy dowodzeniu wcześniej postawionych tez niż poszukiwaniu prawdy.
|
Wysłane:
12 września 2010 20:40:17
Mieszko napisał(a):Spójrzmy na Kulczyk Oil Ventures. Mają koncesje w Brunei (blok L i M), które badano już przez 20 laty i stwierdzono obecność węglowodorów, ale ze względu na trudny teren (dżungla) zrezygnowano z dalszej eksploatacji, bo tańsze w wydobyciu były złoża na morzu na płytkich wodach położone. A teraz KOV bierze się za te koncesje, bo postęp w technikach wydobycia i wzrost cen ropy uczynił prace na tych koncesjach opłacalnymi. Uchwyciłeś cały sens teorii PO :) , -> tania ropa się kończy, żeby wydobyć tyle ile potrzebujemy trzeba wiercić głębiej , w ciężkim terenie, w niestabilnie politycznym regionie. Należy przy tym pamiętać że liczba państw importerów zmniejsza się z roku na rok.
|
|
0 Dołączył: 2009-07-02 Wpisów: 1
Wysłane:
22 kwietnia 2011 18:39:16
Niestety problem jest bardzo poważny i właśnie uderza ponownie ;( stooq.pl/q/?s=cl.f&c=5y&am...Warto obejrzeć ten wykład jest dość długi przetłumaczyłem go ;) Jest porażający zwłaszcza część 6. Pozdro
Edytowany: 23 kwietnia 2011 19:45
|