Temat:
COGNOR
Dory napisał(a):Można niestety. Okres lockup jest 30 dni przed sprawozdaniami cyklicznymi. Szacunkowe wyniki się nie wliczają. Prezes wyjebał mniejszościowych, bo sam już od dwóch tygodni ma te szacunki Ale jak wy..ł? Skoro jesteś mniejszościowy to znaczy masz akcje to znaczy masz korzyść ze wzrostu kursu (bo prezes kupował) i z dywidendy. Gdzie tu strata dla mniejszościowego? Gdyby wyniki były kiepskie a prezes by sprzedawał to faktycznie słabo by było.
|
|
Temat:
JSW
ryhol2 napisał(a):Cytat: ja i Ty nigdy sensownych przepływów pieniężnych z JSW nie zobaczymy Argumentacja żadna. Dowodząca tylko (błędnie), że inwestowanie w spółki nie wypłacające części zysku z działalności jest zwykłą spekulacją, a kursy tych spółek nie są powiązane z osiąganymi wynikami. Uogólniasz, a polski rynek jest przypadkiem szczególnym. Proszę sprzed chwili: www.stockwatch.pl/komunikaty-s..."Zarząd Jastrzębskiej Spółki Węglowej S.A. ( JSW , Spółka ) informuje, że w dniu dzisiejszym podjął uchwałę w sprawie wyrażenia zgody na zasilenie JSW Stabilizacyjnego Funduszu Inwestycyjnego Zamkniętego w ramach emisji Certyfikatów Inwestycyjnych serii F i G oraz nabycia Certyfikatów za kwotę nieprzekraczającą 1,5 mld PLN" Liter w alfabecie jest jeszcze dużo. Co, podkreślam, nie oznacza, że nie można spekulacyjnie tu pogrywać.
|
|
Temat:
JSW
MBrc napisał(a): Po raz kolejny potwierdza się to co mówiłem, inwestorzy ośmieszają się vs JSW (...)
Zatem obecna wycena JSW sugeruje że ACF zjedzie na 100-120$
Pisałem tu jakiś czas temu i powtórzę: 1. Inwestorzy doskonale czuja pismo nosem i nie dają się ośmieszyć politykom i związkom zawodowym 2. Obecna wycena sugeruje że takie małe żuczki jak ja i Ty nigdy sensownych przepływów pieniężnych z JSW nie zobaczymy. (chyba że masz etat w JSW, wtedy zobaczysz, ale na pewno nie w wyniku posiadania tych akcji) Co oczywiście nie wyklucza spekulacji na walorze.
|
|
Temat:
PZU
z codziennych biuletynów BM mbanku. Nie weryfikowałem bo nie chciało mi się drążyć ale zakładam że nie kłamią
|
|
Temat:
PZU
Kokos, duże europejskie spółki ubezpieczeniowe mają projektowany DY 2022 5-7%. P/E na 2022 7-11 przy PZU 11. Wg mnie wycena jest OK i odzwierciedla wartość.
Przykład - AXA, P/E 2021= 8,7 2022=8,2 2023=7,8 DY 2021=6,4% 2022=6,8% 2023=7,2% A jeszcze weź ryzyko polityczne + kursowe i mamy to co mamy.
|
|
Temat:
JSW
kokospl napisał(a):Zauważcie, że żaden DM nie zdecydował się wydać pozytywnej rekomendacji spółce pomimo tego,że wszyscy wiemy o cenach węgla A to akurat nie prawda. mBank ma "kupuj" i PT = 48,09pln Natomiast rynkowy konsensus zbierany przez PAP to w tej chwili chyba poniżej 25 pln ale nie mam bezpośredniego dostępu więc powtarzam po kimś.
|
|
Temat:
JSW
BearHand napisał(a): Szacowany zysk netto za 2021 powinien wynieść 652 mln, czyli 5,57 PLN na akcję. Na tej bazie łatwo policzyć P/E przy różnych poziomach ceny. Każdy może sobie odpowiedzieć gdzie jest aktualna wycena.
Na szybko screener na finviz: finviz.com/screener.ashx?v=311...FWD P/E = 8-9 8.5 * 5.57 = 47.34 pln Do tego dyskonto na związki zawodowe i "kompetentny" polityczny zarząd i przestaje wyglądać tanio.
|
|
Temat:
JSW
Nie widzę związku. Kurs nie jest uzależniony wyłącznie od dywidendy, jest milion innych powodów dla których może się zmieniać.
Piszę tylko że dyskutanci próbują uzasadnić wyższą cenę JSW ceną węgla, która jest tylko jednym ze składników wpływających na wycenę. Rynek rozumie że jakakolwiek dystrybucja z tej spółki jest obciążona dużym ryzykiem i daje na to dyskonto. A spółka nie jest "lekka" i spekulanci napotkali opór inwestorów :)
Polecam jeszcze raz ćwiczenie - czy kupiłbym "na zawsze". Jeżeli coś w środku mówi że nie bardzo to znaczy że papier jest spekulacyjnie napompowany albo jest duże ryzyko. I jedno i drugie wymaga dyskonta w wycenie.
|
|
Temat:
JSW
martin207 napisał(a):Bo cena węgla wpływa na zysk na akcje ? Kto powiedział, że nie będzie dywidendy w 2022 ? Cena węgla nie ma wpływu na mój DCF. Jedyne co ma to dystrybucja do akcjonariuszy. Nikt nie powiedział że dywidendy nie będzie, ale też nikt nie powiedział że będzie i o tym był mój wpis. Gdyby była jasna polityka dywidendowa i więcej przejrzystości, spółka byłaby wyceniana inaczej, bo by było mniej ryzyka.
|
|
Temat:
JSW
Jeżeli jesteś inwestorem a nie spekulantem to jedyne co się liczy to DCF a nie cena węgla. Jakie znaczenie ma cena węgla jeżeli akcjonariusz nigdy nie zobaczy dywidendy? Na to ryzyko jest dyskonto.
Intuicyjnie jeżeli takie ryzyko jest wysokie, cena nie będzie w stanie reagować liniowo wraz z zyskiem spółki ze względu na ryzyko pozostania z coraz droższym papierem który nie płaci dywidendy.
Polecam ćwiczenie: "czy kupiłbym te akcje w dzisiejszej cenie gdybym nigdy nie mógł już ich sprzedać".
|
|
Temat:
KGHM
malwoid napisał(a):pozwole sobie na uszczypliwosc: cena srednioroczna jest stała. Nie może "oscylowac" :/ Chyba że sie mylę... Tak na logikę myślę że jednak może ;-) Nie mogłaby gdyby powiedzieć że średnioroczna cena z 2012 roku lub z 2013 roku. Jeżeli mówimy ogólnie o średniorocznej, czyli zmieniającej się cyklicznie średniorocznej w kolejnych latach z 5800 na 6200 i znowu na 5800 i znowu na 6200 to jak najbardziej tak ;-) Dobrze czasem się uszczypnąć w język :P
|
|
Kiedy ta nowa wersja ma szanse się pojawić?
Może jakiś eksport danych źródłowych do obróbki pod excelem? Może jakieś inne źródło gdzie takie zestawienie można zdobyć (może być płatne)?
Osobiście preferuje inwestycje w spółki którym biznes mocno się rozrasta i to kryterium jest podstawowym przy selekcji. Robienie tego na piechotę jest jednak dość upierdliwe :/
|
|
Czy istnieje jakakolwiek możliwość stworzenia zestawienia spółek uszeregowanych wg kryterium dynamiki przychodów?
|
|
Temat:
HUBSTYLE
www.stockwatch.pl/przeglad-pra...Z pierwotnych prognoz, na 7m zysku netto, na których spółka wjechała na GPW, zrobiło się 7,7m straty netto. Do tego przewodniczący rady nadzorczej, przed IPO znaczący akcjonariusz, sprzedaje kolejne akcje: Transakcja osoby zobowiązanejPo podliczeniu wszystkich historycznych zysków netto i straty za 2012 rok wychodzi że ta firma do końca 2012 roku przez całą swoją historię straciła łącznie 3m netto. Jaja większe niż na Solarze.
|
|
Temat:
GANT
Taka ciekawostka - u mnie w firmie w ciągu ostatnich 3 miesięcy 5 osób z 40 pracujących wzięło zaświadczenie o zarobkach pod kredyt na mieszkanie. Firma co prawda z samymi młodziakami więc "ssanie" na nieruchomość jest ogromne. Wszyscy argumentują prosto dlaczego akurat teraz - kończy sie Rodzina na Swoim. No i ciekawy teraz jestem co będzie się działo od stycznia, bo mi to wygląda na koompletne załamanie rynku, do momentu gdy rząd nie wprowadzi kolejnych zachęt do zadłużania się na całe życie.
|
|
19r20 napisał(a):kolejny kwiatek z polskiego internetu kto wszedł w "świetną" ofertę Skąpca to raczej będzie omijał szerokim łukiem Nie Skąpca tylko Nokautu - mała różnica aczkolwiek zasadnicza.
|
|
Mam ustawione powiadamianie o nowych postach w wątku spółki K2Internet. Ostatnie kilka razy dostałem po 3 posty do każdego wpisu, z powiadomieniem że jest nowa wypowiedź. Wpisy były wszystkie z identyczną treścią. ======================== A new message has been posted in the thread K2INTERNT at forum StockWatch.pl. To read the message, open the following link in your browser: < www.stockwatch.pl/forum/wpis-n...
|
|