Temat:
IDMSA
Ja tu widzę, że najwyższy czas na decyzje. Jednak trudno prognozować skoro obroty sięgają 2~3mln a potrafiły utrzymywać się na poziomach o wiele wyższych. Wystarczy duże zlecenie kupna/sprzedaży i kierunek może obrać niekorzystny/korzystny kierunek. Wczoraj na otwarciu pakiet 50k akcji zgasił zapędy na przebicie.  kliknij, aby powiększyćlink do dużego zdjęcia imageshare.pl/?pt=113022500600...
|
|
Z racji chwili wolnego czasu chciałem zabawić się w DT.O ile na innych spółkach np skotan udawało sie zarobić to na petrolu za dużo emocji gwałtowne ruchy raz pojawia się 50k z lewej raz z prawej do tego obawa ze za chwile napędzi się lawina.
Umacnianie odwiertu ma potrwać jak piszą od 4-5 tyg teraz trzeba będzie obserwować czy to nie jest czas na załadowanie się przez osoby mające dostęp do informacji poufnych.
Przewiduje że ogłoszą pesymistyczny komunikat załadują akcje i odkryją karty o ile znajdą rope
|
|
Temat:
PKOBP
Nie pierwszy raz po dobrych wynikach kurs spada. Przed wynikami wzrosty a po ogłoszeniu wyników. Sprzedałem jeszcze wczoraj 43,70. Ale jeszcze wejdę jeszcze raz. Jak ogłoszą ile dywidendy znowu będzie winda.
|
|
Temat:
PKOBP
Wiem że nie należny się przywiązywać do akcji ale PKOBP. Chociaż ostatnio nie zachowywał się tak jak przewidywałem- słabiej (z resztą jak rynek) załadowany jestem w papier po 42zł. Jak rynek będzie sprzyjał, przebije 47zł a później już droga do 50zł. Ten bank to duża płynna spółka, na której dość łatwo zarobić 6~10% w krótkim czasie. Sprzedać , poczekać na korektę kupić .....sprzedać itd.
Kurs powstrzymuje pakiet w posiadaniu państwa który ma trafić na rynek. Pamiętam , że w podobnej sytuacji mimo głosów analityków kurs zamiast spadać poszedł w górę, w tamtym okresie jeszcze nie byłem inwestorem giełdowym.
|
|
Temat:
BIOTON
Może wreszcie jakiś przełom się szykuje. Osobiście nigdy nie miałem akcji Biotonu ale przyglądałem się tej spółce. Widnieje informacja o dofinansowaniu z MG dla Biotonu suma ponad 50mln. Umowa w chinach i wychodzenie na coraz większy + rokuje dobrze. Fala otyłości z USA a co za tym idzie często i cukrzycy daje nadzieje na zysk dla tej spółki.
Cena dyskontuje wszystko wiec zobaczymy.
|
|
Temat:
MWTRADE
Ciekawie zaczyna się dziać , kusi na spekulacyjne wejście. Jaśniejszy sygnał popłynie po danych z funduszy i przebiciu szczytu z września ~20zł. Patrząc z innej strony kurs utrzymywał się w ramce 14,8~16,8zł przebicie i wzrost obrotów czyżby spółka znowu stała się "modna". Może się okazać, ze korekty nie będzie i w tym tygodniu 20zł
|
|
Wg prezesa te 100m to bardzo twarda skała gdzie odwiert posuwa się w tempie 1~2m/dobę . Koszt jednego dnia odwiertu to 70k$
|
|
Nie rozumiem dlaczego ludzie się tak żalą. Ryzyko było znane od początku a zachowanie psychologiczne tłumu podpowiadało duże zyski. Ja nie kupiłem czuje mały dyskomfort ale nie żale się jaki to biznesmen Krauze jest zły. Może właśnie te zamieszanie pozwoliło niezauważalnie kupić bardzo dużo akcji co niektórym a prawdziwe rewelacje nas dopiero czekają. Może to też być kolejna zagrywka spekulacyjna ,która pozwoliła wyrzucić akcje. Nadzieja i strach nie opuszczają inwestorów a to uczucia na których łatwo zagrać, już nie wspomnę o podnieceniu jakie było wyczuwalne na forum. Po opadnięciu tego kurzu po bitwie zastanawiam się czy nie załadować jakiegoś drobnego pakietu akcji inwestując w oczekiwania- znalezienie ropy. Taka mysl naszła mnie podczas porannego joggingu Jedna inwestycja jest praktycznie pewna, to edukacja. W dobie internetu nie trzeba nawet w nią dużo inwestować. Po dopiero rocznej przygodzie z giełda zmieniłem całkowicie nastawienie. Skupiam się na tym aby transakcja kończyła się na zielono(netto) nie patrząc na stopę zwrotu. Udane wybory dają równie duzo pozytywnych emocji, a przyjdzie czas że zamieni się to konkretne pieniądze.
|
|
Oczywiście nie poczekał na dowiercenie tych 100m które zazwyczaj wierci się nawet nie cały dzień. Nawet na spekulacje to się nie nadaje, za chwile kurs sięgnie 5,5 albo nawet skończy na minusie.
|
|
Temat:
GOBARTO
Pojawił się komunikat wg którego "...Zarząd Polskiego Koncernu Mięsnego DUDA S.A. z siedzibą w Warszawie (dalej: Spółka) informuje o nabyciu w dniu 29 grudnia 2010 r. akcji własnych Spółki w łącznej liczbie 30.889.143 (słownie: trzydziestu milionów osiemset osiemdziesięciu dziewięciu tysięcy stu czterdziestu trzech). Nabyte papiery wartościowe są akcjami zwykłymi na okaziciela serii I o wartości nominalnej 1 zł (słownie: jeden złotych) każda, nabytymi od Banków - akcjonariuszy (Kredyt Bank S.A. z siedzibą w Warszawie, Powszechna Kasa Oszczędności Bank Polski S.A. z siedzibą w Warszawie, ING Bank Śląski S.A. z siedzibą w Katowicach, Bank Zachodni WBK S.A. z siedzibą we Wrocławiu, BRE Bank S.A. z siedzibą w Warszawie), za ich zgodą, w celu dobrowolnego umorzenia w wykonaniu umowy opcji buy-back zawartej z ww. bankami (o zawarciu ww. umowy Spółka informowała w raporcie bieżącym nr 66/2009 z dnia 24 lipca 2009 r.). Nabycie papierów wartościowych nastąpiło poza obrotem zorganizowanym, w drodze transakcji zawartych za pośrednictwem domu maklerskiego, na podstawie art. 362 § 1 pkt 5 Kodeksu spółek handlowych oraz Uchwały nr 25/31/08/2009 Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Polskiego Koncernu Mięsnego DUDA S.A. z dnia 31 sierpnia 2009 roku w sprawie upoważnienia Zarządu Spółki do nabycia od akcjonariuszy akcji własnych Spółki w celu ich dobrowolnego umorzenia za wynagrodzeniem. Średnia jednostkowa cena nabycia papierów wartościowych wyniosła 1,26 zł (słownie: jeden złoty dwadzieścia sześć groszy)." Stanowi to 10% wszystkich akcji jak to może wpłynąć na sytuacje tej spółki. www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...
|
|
Inwestuje od niedawna, książki zacząłem czytać jak trochę kasy straciłem  wiem że kolejność nie prawidłowa ale to też ma swoje zalety. Łatwiej przyswaja się wiedzę opartą jednocześnie na doświadczeniach. Przeczytałem kilka pozycji na temat AT , jednak chciałbym się zapoznać z niekiedy podawaną jako inna droga AF. Pozycje z którymi się zapoznałem ale do których jeszcze wrócę bo nie ukrywam, że dla osoby kształcącej się w innym kierunku jest to wiedzą trudna do całkowitego przyswojenia. 1) J. J. Murphy, Analiza techniczna rynków finansowych, 2) Alexander Elder, Zawód inwestor giełdowy, 3) Nikodem Marszalek - Motywacja bez granic trochę z innej beczki 4) Podstawy inwestowania na GPW Szkoła Giełdowa 5) Jak zbudować finansowe imperium 40 zasad skutecznego inwestowania Mikołaj Rylski ciekawa pozycja na 30min. e-book od księgarni do zamówienia 6) Schwager Analiza Techniczna Rynkow Terminowych, przegrała z pozycją 1 jednak przyda się jeszcze jak ograne jeszcze Forex 7) Forex dla bystrzaków + wiadomości z biura maklerskiego, internet , fora i inne darmowe materiały. Jakie pozycje do nauki AF polecacie??. Moja wiedza w tym zakresie jest mała, a jest wg mnie niezbędna do oceny ryzyka a nawet interpretacji danych płynących od spółki. Czytając nowe informacje na temat kontraktów firm, dynamiki sprzedaży, sezonowości, kursy walut itp chce wiedzieć jakie to ma przełożenie na cenę w przyszłości.
|
|
Temat:
IDMSA
NA chłodno można stwierdzić ,że nie zachowuje się gorzej niż PKOBP(tu trochę dywidenda miesza). W ujęciu 3 miesięcznym korekta na obu spółkach jest podobnie głęboka. Recesja nauczyła ludzi że wig20 szybciej wstaje z kolan, dlatego na mniejszej spółce widać większą nerwowość i wysprzedaż jest gwałtowniejsza. W moim odczuciu korekta może sięgnąć 3zł nie głębiej(spotka się z linią trendu), chyba że wig będzie spadał nadal w takim tempie. Gdy zjedzie o tych 3zł i zacznie odrabiać(wig również) to przy 3,3~3,4 wsiadam na krótko. AT PKOBP  kliknij, aby powiększyćIDMSA  kliknij, aby powiększyćPS. Jak obrabiacie zdjęcia na forum? Jest serwer SW?
|
|
Temat:
PZU
Księga już zamknięta, nieoficjalnie Eureko chce za akcje 365zł. Globalnie rynki odrabiają straty, jeżeli na akcje from Eureko będzie duże branie kurs powędruje w górę.
|
|
Temat:
IDMSA
Nie bez znaczenia jest sytuacja na rynku, jeżeli globalnie nastroje się nie poprawią i jutro kurs przebije 3.1 to nie wiem czy na 3zł się zatrzyma. W takim wypadku widzę 2.80 przed wybiciem.
Rano była próba dźwignięcia kursu ale chyba ciągle ktoś dużo sypie.
|
|
Temat:
PZU
Ja poczekam do ok 350zł Dzisiejsze odbicie nie daje sygnału do kupna między innym z powodu niepewnej sytuacji z eureko, na rynkach, braku budżetu UE itp. Dzisiejsze kupowanie wynika z tego że cena jest atrakcyjna w zderzeniu z rekomendacją i cenami z minionych tygodni. Czas pokaże, z górki biegnie się szybciej.
|
|
Temat:
PZU
Wg mojej oceny kurs zanurkuje do cen w okolicach 350zł, jest nerwowo z powodu pakietu posiadanego przez Eurek. Kurs przebił już istotne poziomy Fibonacciego, 38,2% 50% 61,8%. 350zł przewija się w związku ze sprzedażą akcji objętych lock-up'em a tak jak w przypadku PGE i sprzedaży akcji przez państwo kurs może dopasować się do tej ceny. AT  kliknij, aby powiększyć
|
|
Temat:
BORYSZEW
Aby skorzystać z nowej emisji z pp trzeba pozbyć się przydzielonego jakiś czas temu pp i zapisać się na kolejną emisje? Kolejna emisja odbywa się przed scaleniem akcji z poprzedniej emisji tak? A emisja jest na kolejne zakupy grupy Maflow
|
|
Temat:
ERNE
Spółka Veno pozbyła się akcji Carbonu po cenie 15gr . Będzie co pokazać w wynikach
|
|
Temat:
FONECO
Jak to wszystko umieścić w czasie 1) Jutro nowa cena odniesienia 2) 14.10 Dzień pp - tego dnia pojawią się na rachunku prawa poboru? 3) Decyzja- kupno lub sprzedaż pp? 4) w przypadku kupna akcji z pp kiedy będzie można je sprzedać(akcje posiadane + pp)?
|
|
Temat:
FONECO
skrypciu napisał(a):witam kiedy trzeba posiadać akcje żeby dostać prawa poboru? We wtorek na zamknięciu i do czwartku po zamknięciu o ile się nie mylę, Niech mnie ktoś poprawi jak coś. Końcówka sesji wyglądaj jak by to był ostatni dzień
|
|
Temat:
Onesano
Dzisiaj 2.9 wisi duża ilość akcji na sprzedaż o ujawnionej wielkości 10k. Na początku brał ktoś po 13000szt i tak ok 500.000szt akcji. Jakieś przetasowania wśród akcjonariuszy. Na wykresie dziennym ukształtowała się wg mnie formacja głowy i ramion a dzisiejsze spadki to podkreślają jeszcze bardziej  kliknij, aby powiększyćCzyżby czas na podróż na południe
|
|
Temat:
FONECO
Nie wykonało mi zlecenia stop więc zostało liczyć ze do dni prawa poboru uda sie jeszcze nadmuchać co nie co. 14.10 jest dniem odcięcia więc do wtorku trochę czasu zostało. Podobnie zachowywała ATSEnergy. Kilka dni przed pp zrzuta akcji z prawej a później kurs dobił z powrotem.
|
|
Temat:
FONECO
Co się wydarzyło? Znowu powtórka z dużymi zleceniami sprzedaży ? Akcje trzeba posiadać 7-8-9 żeby posiadać pp?
|
|
Temat:
FONECO
Po zachowaniu ATSEnergy po odcięciu, skup akcji, zakupów FON - może być ciekawie. 1zł będzie dużym oporem ale możliwe że nie jest nie do pokonania. Do 10 jeszcze sporo czasu.
|
|
Temat:
FONECO
2010-09-28 16:35:38 Informacja dla Akcjonariuszy Zarząd FON Ecology S.A.informuje, iż w dniu dzisiejszym do Spółki wpłynęło zawiadomienie od Zarządu Spółki FON S.A z siedzibą w Płocku o nabyciu akcji FON Ecology S.A. W ramach transakcji kupna sprzedaży akcji w dniu 23 września br. Spółka FON S.A. w ramach sesji zwykłej nabyła 167.144 akcje Spółki zależnej FON Ecology S.A z siedzibą w Płocku po cenie od 0,70zł do 0,73 zł za akcję. Przed zakupem akcji, Spółka FON S.A. posiadała 7.255.000 sztuk akcji Spółki FON Ecology stanowiących 50,03% kapitału zakładowego Spółki i tyle samo głosów na WZA. Po dokonaniu zakupu Spółka FON SA posiada 7.422.414 akcje, stanowiące 51,19% kapitału zakładowego i tyle samo głosów na WZA. Jednocześnie informuję, iż osoba sprawująca funkcję na stanowisku Prezesa Zarządu Spółki FON SA pełni funkcję Prezesa Zarządu Spółki FON Ecology S.A. FON S.A nie wyklucza zwiększania zaangażowania w Spółce zależnej FON Ecology S.A. w okresie 12 miesięcy.
|
|
Temat:
FONECO
Naganianie czy nie, oby poskutkowało i wybiło kurs i wtedy sobie sprzedam.
|
|
Temat:
FONECO
Poczekam jaki będzie obrót spraw na wig i giełdach światowych. Teraz indeksy doszły do oporów jak będzie wyraźne przełamanie to sprzedaje to dziadostwo, jeśli korekta to postaram się wsiąść wig na dnie, tam gdzie teraz sukcesywnie zarabiam. Wolniej niż na spekulacji ale zarabiam.
|
|
Temat:
FONECO
Czytałem, ale przecież są równoważenia, regulacje, zamrażanie i inne narzędzia stosowane na giełdzie mające na celu regulacje na rynku a tu jawne zagrywki Patrowicza i nikt nie może zadziałać? Siedzę przy 1zł, ATS energy odrobiło cała zniżę z tych wielkich sprzedaży (szykuje sie pp) na fonie też ma być pp i skup akcji więc wydaje się że jest szansa na zniesienie zniżki, ma tu takie zagrywki na walorach. Nie wiadomo co za chwile, duża paka z prawej i spadek -10%. NA ATS energy dużo sprzedał może kasa wejdzie w fona, albo starkdev. Przygoda z NC jest dla nie bolesna i ostatnia pana P.
|
|
Temat:
FONECO
Ciekawi mnie tylko czy ktoś sprawuje kontrole nad tym co sie dzieje na NC. Dzisiaj wpływa oferta ponad 200k na kupuj 70gr. Ściągnięcie uwagi, podbicie ceny i za chwile 450k na sprzedaż. Jest to jawne manipulowanie kursem, jest to zgodne z regulaminem obrotu akcjami?
|
|
Temat:
FONECO
ATS Energy Foneco i kilka innych spółek z portfela P obserwuje równolegle, i muszę powiedzieć że to jak ATS Energy wybiło się z po ostatnich równolegle prowadzonych wysprzedażach jest zdumiewające. Kurs był zbity do ok 64gr a już wyprzedził FNE. Spekulacja na takich spółkach jest jak pojedynki rewolwerowców kto ma szybką rękę zarabia szybką kasę a drugi za to płaci.
|
|
Temat:
FONECO
Może jest to zagrywa na 'przeprosiny" bo szykuje się nowa spółka w wykonaniu 'inwestora" i trzeba jakoś ludzi ściągnąć. Nie miał bym nic przeciwko gdyby nadmuchała się na tym bańka.
|
|
Temat:
FONECO
§1 Upoważnia się Zarząd Fon Ecology Spółka Akcyjna do nabycia nie więcej niż 9.000.000(dziewięć milionów) akcji Fon Ecology Spółka Akcyjna w celu ich umorzenia na podstawie art. 365 §1 pkt 5 Kodeksu Spółek Handlowych. §2 Akcje o których mowa w §1 zostaną umorzone w drodze obniżenia kapitału zakładowego Spółki. §3 Zarząd jest uprawniony do nabywania akcji własnych za pośrednictwem transakcji zwykłych giełdowych, transakcji pakietowych, wezwań do sprzedaży jak i innych formach dozwolonych przez prawo. §4 Łączna kwota która może być przeznaczona przez Spółkę na skup akcji własnych wynosi nie więcej niż 5.950.000(pięć milionów dziewięćset pięćdziesiąt tysięcy) złotych, chyba,że przepisy stanowią inaczej.
|
|
Temat:
FONECO
Emisja z prawem poboru będzie jednak o połowę mniejsza 14,5mln zamiast 29mln akcji . A pp 1:1. Jak oceniacie tę decyzję, jaka powinna być reakcja na akcjach?
|
|
Temat:
FONECO
15.09 walne zgromadzenie i podjecie decyzji w sprawie emisji nowych akcji z pp. Jaka będzie reakcji kursu, może mu zaszkodzić coś jeszcze bardziej?
|
|
Temat:
FONECO
Dzisiaj są niezłe jazdy na tej spółce. Zlecenie 800k kupna po cenie 2gr niżej niż cena ,kilka godzin później >1mln szt kupna po 70gr. Próba podniesienia ceny. Ciekawe w jakim celu mam tylko nadzieje, że nie po to żeby znowu rzucić po prawej kolejnych setek tys akcji
|
|
Temat:
CCENERGY
Przy tej spółce może być tak że jutro tko +20% i tak zacznie, albo tko-75% zacznie się panika i oddawanie jak leci, -20% zniesie całą zwyżkę.
Trudno przewidzieć, takie sytuacje już były, że szło w górę po 20% raz po razu, jednak jutro możliwy "-" piątek to dla nie których realizacja zysków. Jeżeli wystąpi korekta to nie będzie to płytka zniżka chyba, że dzisiejsze zakupy w dużym % zrobili więksi inwestorzy z inf jakich posiadanie jest przywilejem.
|
|
Temat:
FONECO
Pan P potrzebował pieniędzy na zakupy najwyraźniej:
"Zarząd STARK DEVELOPMENT S.A. z siedzibą w Katowicach informuje, iż w dniu 02.09.2010r. został poinformowany w trybie art. 69 ust. 1 pkt 1) ustawy o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych z dnia 29.07.2005 r., przez akcjonariusza Mariusza Patrowicza obecnego Członka Rady Nadzorczej Spółki, że wobec dokonania transakcji zakupu 11.250.000 akcji Emitenta w ramach transakcji pakietowej w dniu 30.08.2010r., przekroczył próg posiadania 25% udziałów w ogólnej liczbie głosów w Spółce.
Płacąc po 4gr wydał równą sumkę 450 000zł. Obroty na FON były dosyć duże więc pewnie co nieco zostało i nie poleca wielkie paki z prawej w najbliższym czasie.
|
|
Temat:
FONECO
Tak jak pisaliście wcześniej 96gr to cena akcji "wolnych" Śledziłem spółkę i tranzakcie jakie szły w dużych "worach". Część faktycznie sprzedana powyżej 96gr ale wg moich obserwacji cena średnia jest znacznie niżej. To jest celowe zachowanie, jeżeli faktycznie akcje w obiegu są warte 96gr, spółka odbijała się już po takim manewrze. A dokonać sprzedażny można było mniejszymi lub ukrytymi transzami. Jednak inwestorzy pakowali duże pakiety w czasie gdy na spółce był mały ruch, raz nawet zabrakło kogokolwiek na zakup przez moment. W zleceniach kupna nie rzadko przepływały setki tys akcji. Były również duże kupna przy cenach powyżej 1zł
Jest jednak inna strona medalu- nie wiem czy dobrze rozumuje ale jeżeli któryś z "inwestorów" posiada cześć zablokowanych akcji (tych za 1gr) a cześć nie sprzedaż poniżej 96gr jest dla niego opłacalna a fakt, że zbliża się emisja z prawem poboru spowoduje spadek ceny do ok 40gr. Tyle ze posiadając akcje obejmie po 2 na każda posiadaną ale z ich sprzedażą może być problem. Jestem na razie dość zielony z fundamentalnej analizy rynku, skupiłem się AT i dobrze szło dopóki nie zacząłem nawiedzać spekulacyjnych wydmuszek.
Nie sprzedałem na razie akcji, ale nie jest to komfortowa sytuacja, zwłaszcza że nie znam zakończeń historii tego typu. Może okazać się ze cena będzie sięgać coraz niżej i odbicie do 96gr nigdy nie nastąpi?
|
|
Temat:
FONECO
Rozumiem wasze opinie. Z stopem bywa tak ze przy takich groszowych spółkach i wahaniach trzeba by dać min -5%. Uważałem ze skoro spółka ma kapitalizacje 13,78mln przy 14,5mln akcji jest warta/ ma wsparcie przy 96gr. Nie tak dawno chyba 16.08 300k szt zostało kupione po 1,04. Tyle że przy tym jak piszecie o słupach pana P niczego nie można być pewnym. Kupowałem tą spółkę głownie na krótki handel różnice 5~8gr dawały ładnie zarobić.
Teraz nie wiem czy prawo poboru wyrówna mi ostatnią stratę czy lepiej uciekać po odbiciu. Jak w najbliższym czasie nie wypłyną zlecenia z duża ilością akcji po prawej to powinna wrócić na poziom ceny nominalnej. No i dzisiaj jeszcze raporty, aż się obawiam co w nich jest przy takim obrocie sytuacji.
kilka min później znowu >500k z prawej
|
|
Temat:
FONECO
Jakie są wasze prognozy dla tej spółki. Spółka zaczęła odrabiać, otwarcie po 0.97 co prawda małe obroty ale za chwile zlecenie sprzedaży 88gr i 600k. Chwile później na ATSENERGY podobna sytuacja. Celowe zbicie ceny czy może "mający informacje" na czas się wycofują. Mam sporo akcji po 1zł chciałem wyjśc bez straty ale powoli zaczynam wątpić czy to się uda. Najgorsze ze ludzie mają najwyraźniej dość i zlecenie długo wisi. Prawo poboru będzie mieć jakąś wartość czy w niczym nie pomoże.
Były już takie manewry na tej spółce, kiedy wydawało się, że to co miało już przepłynęło a tu znowu niemiła niespodzianka
|
|