Witam,
Jest to mój pierwszy wpis na tym forum, chociaż swieżynką w tym temacie nie jestem. Chciałbym się podzielić z Wami uwagami. Momi zdaniem informacje z mediów i oficjalne info KOV-a o trwających negocjacjach - nie wykluczają się ze sobą. Info z mediów może być prawdziwe, tylko że nierzetelnie skomentowane. Media piszą, że OML 42 jest sprzedany, ale nie precyzują jaka umowa została podpisana i jakie warunki zostały spełnione.
Dla przypomnienia:
Cytat:"Kulczyk Oil Ventures Inc. („KOV” lub „Spółka”) informuje, 6 maja weszła w skład konsorcjum Neconde Energy Limited („Neconde”), które 29 kwietnia zawarło Umowę Przeniesienia („Umowa”) oraz szereg umów dodatkowych ze spółkami Shell (...)"
a więc negocjacje zakończyły się w maju. Kulczyk poczynił poważne zobowiązania, na podstawie szczegółowych ustaleń (nie kupowałby przecież kota w worku). To wtedy pracował sztab prawników. Skąd więc obecne negocjacje??? To raczej re-negocjacje i próba zmiany wcześniejszych ustaleń.
Przeanalizujmy jeszcze raz podawane informacje.
W komunikacie KOV z maja b.r. czytamy o podpisanym porozumieniu (w formie warunkowej):
Cytat:"Zawarcie Umowy jest uwarunkowane koniecznością spełnienia szeregu warunków, w tym:
1.uzyskaniem zgody regulatorów oraz ministerialnych na dokonanie transakcji,
2.zgody Nigerian National Petroleum Corporation w ramach Umowy o Wspólnej Eksploatacji OML 42,
3.zawarciu nowej umowy o wspólnej eksploatacji OML 42 pomiędzy Neconde a Nigerian National Petroleum Company."
czytamy również:
Cytat:"KOV podpisze z Neconde umowę o usługach technicznych, na podstawie której, zgodnie z wymogami konsorcjum, zapewni Neconde bieżącą obsługę techniczną w zakresie prac poszukiwawczych, wydobywczych i produkcyjnych na koncesji OML 42."
Ad. 1. spekulujemy, że zgoda rządu jest, ale konkretnej oficjalnej informacji o tym nie było! (chyba że coś przeoczyłem)
Ad. 2. Zgoda NNPC - być może jest i to na jej podstawie poszła informacja do mediów, że deal został sfinalizowany, ale to też tylko spekulacja .... Może zgody nie ma, bo nie mogą sie w jakimś temacie dogadać
Ad. 3. tu mowa o podpisaniu nowej umowy. Czy jest możliwe, że treść tej umowy dopiero teraz jest negocjowana?
Pytanie do Redface. Czy możemy się dowiedzieć, który z powyszych warunków został do tej pory spełniony? Jeśli jest to informacja poufna, to proszę to zaznaczyć.
Pytanie do wszystkich: Czy umowa o której mowa w ostatnim zdaniu (obsługa techniczna, prace poszukiwawcze, wydobycie i produkcja) - to nie jest przypadkiem umowa operatora? (operator, czyli firma zarządzająca procesem zagospodarowania poszczególnych złóż ropy naftowej i gazu - brzmi podobnie). W innym infach czytamy, że to spółka nigeryjska ma mieć monopol na operatora. Może ktoś umie merytorycznie poddać to pod dyskusję?
Czy nie pomyśleliście przez chwilę, że to właśnie KOV przedłuża termin sfinalizowania umowy, bo coś nie zostało określone w porozumieniu w maju, a teraz KOV stara się to renegocjować?
Moim zdaniem punkt 1 i 2 został spełniony. Pozostał niespełniony punkt 3.
Umowa może ale nie musi zostać podpisana i może się okazać, że fiasko rozmów leży niestety po stronie Kov-a (stąd "eleganckie" odwołanie radcy prawnego). Może czegoś niedopilnowano, choć bardzo bym się zdziwił.
Mimo wszystko jestem dobrej myśli. Kulczyk ma zbyt dużo do ugrania, żeby teraz pozwolić na zerwanie
prawie sfinalizowanej umowy. Każdy dzień zwłoki to brak zysków ze złoża, więc na pewno zależy wszystkim na szybkim i udanym końcu negocjacji. Myślę, że punkt 3 zostanie szybko spełniony
pozdrawiam,
Quantinus