Temat:
JSW
Szutnik napisał(a):@ Anty Cytat:Rząd nie pozwoli sobie na upadłość kopalni i górników pod sejmem :) Po części to prawda. Ale z drugiej strony ten sam rząd swoim amatorskim i bezmyślnym podejściem do prywatyzacji energetyki poważnie zwiększył problem sektora węglowego w Polsce. Przykład? Proszę bardzo.Rząd wybrał jako jednego z większych nabywców poslkich elektrowni francuski, państwowy EdF. EdF kupił EC Rybnik, Zespół Wybrzeże (Gdańsk + Gdynia) EC Toruń i EC Zielona Góra. I w czym ta amatorszczyzna? W kwestii zaopatrzenia w węgiel właśnie. EdF ma globalną, paneuropejską, długoterminową umowę z Rosją na dostawy węgla. Nie ma znaczenia, czy polskie górnictwo będzie produkować miały po 50 czy 500zł/tonę, elektrownie EdF i tak tego węgla nie kupią! W takiej EC Rybnik ma miejsce paradoks. Kopalnie "Jankowice" i "Chwałowice" są za płotem, oferują węgiel taniej niż rosyjski (odpada transport - wystarczy taśmociąg!),a EC Rybnik ze względu na politykę globalną EdF musi kupować droższy na bramie elektrowni węgiel rosyjski.... Mylisz sie co do tego wegla rosyjskiego. Edf kupuje wegiel i od bogdanki i od jsw www.cire.pl/item,70047,1,0,0,0...gornictwo.wnp.pl/edf-kupi-wegi...Pozatym smierdzialo mi to, ze mimo ze maja pod nosem tanszy wegiwl to go nie kupia. Dla nich zaoszczedzenie 10zl na tonie wegla to przy ich przerobie ogromna kasa, byliby glupcami gdyby kupowali drozszy ruski wegiel. Co do tego ze wegiel maja za plotem i przez to jest tanszy bo odpada koszt transportu. Koszt transportu w cenie wegla na jest az tak duzy, to po a. Po b ruskie wydobywaja wegiel o wiele taniej niz polacy (zazwyczaj) bo to co najdrozsze w gornictwie - zachowanie bezpieczenstwa- tam jest olewane, a i pewnie cos takiego jak odszkodowanie za szkode gornicza tam nie istnieje... Wedlug mnie najlepszym pomyslem na powstrzymanie zalewania tanim weglem UE lub chociaz polski, jest wprowadzenie atestow bezpieczenstwa dla kopalni. Tzn jesli jakas firma chce nam sprzedawac wegiel to jedzie z PL delegacja i sprawdza czy bezpieczenstwo w tych kopalniach jest na co najmniej takim poziomie jak u nas, jesli nie -alivederci roma. I jeszcze na koniec udzial procentowy EDF w tych kilku elektrowniach: Rybnik 76%, 66% ECK, 49% Ecw, 35% kogeneracja, 26% zielona gora.
|
|
Temat:
PGSSOFT
@bankrucik Jestem uczestnikiem rynku IT. Był mały marazm w ofertach pracy przez ostatnie 6mc, ale po nowym roku jest ogromny wysyp ofert pracy, rusza ogromna ilość nowych projektów, więc nie liczyłbym na obniżenie apetytu na pensje w tej branży. A PGS de facto, mógłby swoim pracownikom płacić więcej, bo na wrocławskim rynku mają przeciętną ofertę.
A Pan Artur Skiba, nie dziwota, że mówi takie rzeczy, toż to Antal rekrutuje też znaczną ilość pracowników:)
|
|
Temat:
BORYSZEW
Szutnik napisał(a):@ hormon A dlaczego nie pójśc na całość i nie kupić od razu Mercedesa albo Toyoty? A tak na serio - czy p. Karkosik ma wolnych 0,8 mld USD na zbyciu? Bo tyle ponoć koszotwałaby sanacja SAAB'a, takie przynajmniej byly przecieki z czasów podejścia do S. przez Chińczyków, którzy ostatecznie zdecydowali się na Volvo. bo tylko SAAB jest na sprzedaż:P A tak na serio, emisja (nowej spółki celowej) w której pod wziałby udział Karkosik, pod kupno SAABa moim zdaniem by sie powiodła... przynajmniej myśle, że wielu małych by w tym wzieło udział i dałoby rade uzbierać środki (tym bardziej, że p. Karkosik jest człowiekiem raczej godnym zaufania). ok. 2mld zł za markę, którą jest SAAB imho nie jest tak dużo, tym bardziej, że jest to marka uważana za solidną.
|
|
Temat:
BORYSZEW
a moze Pan Karkosik, ktory radzi sobie w branzy automotiv bardzo dobrze, zainteresowalhy sie dokonaniem czegos spektularnego - np. kupnem SAABa? marka z ogrmonym potencjalem. cale zaplecze do tego brs juz ma.
|
|
Temat:
SYGNITY
myślę, że ta transakcja może zostać zablokowana przez UOKiK. Sygnity, Asseco i Comarch to krajowi gracze w tej branży.
Comarch za bardzo nie interesuje się publicznymi przetargami (nie tak bardzo jak Sygnity i Asseco).
Dla dużych projektów publicznych w zasadzie tylko te trzy firmy mają wystarczające zasoby aby je zrealizować, po przejęciu zostaną tylko dwa. Patrząc przez pryzmat konkurencji, nieciekawie.
|
|
Temat:
GOBARTO
jedna z możliwych przyczyn wystrzelenia kursu (oprócz techniki): www.farmer.pl/fakty/polska/byl...Cytat:Jedna z ostatnich decyzji wydanych przez Prezes UOKiK dotyczy porozumienia pomiędzy producentem wędlin i wyrobów mięsnych – JBB oraz dystrybutorami jego produktów – Bruno Tassi, Jakomex oraz Makton. Trwało ono od stycznia 2007 r. do lutego 2009 r. Z ustaleń UOKiK wynika, że podczas spotkania przedstawicieli spółek podpisano notatkę, w której dystrybutorzy zobowiązali się do stosowania cen sztywnych hurtowej odsprzedaży wyrobów mięsnych JBB. Inicjatorem porozumienia był producent wędlin. Makton należy do PKM Duda. Kod:mod: dodawaj cytaty do linków
|
|
Temat:
JSW
niezrozumiały dla mnie jest fakt, że akcje jako inwestycja która ma przynieść jakiś zysk (a ten inwestorzy chcą maksymalizować), w tym przypadku wybierana jest opcja która daje mniejszy zysk w postaci dywidendy.
|
|
Temat:
JSW
niech ktoś mądry wyjaśni pewien fakt, który dla mnie jest nie zrozumiały zupełnie.
Bogdanka Kapitalizacja 3,6mld Zysk 125mln Dywidenda: 1,5-2zł?
JSW Kapitalizacja 10,5mld Zysk 1,5-2mld Dywidenda 10-15zł?
Działają w podobnej branży, z silnymi związkami zawodowymi. Jednocześnie JSW ma imho lepszą sytuację, ponieważ węgiel koksujący nie ma sensownego substytutu.
Cena akcji Bogdanki wyższa o ok 20% niż cena JSW.
|
|
Temat:
JSW
opodatkowanie główne źródła dochodów nie jest dobrą informacją - jednak dlaczego kurs rośnie?! Wydaje mi się, że dlatego ponieważ podatek wynosi tylko 30zł. A to nie jest oszałamiająca kwota. CHyba inwestorzy odetchneli z ulgą, że nie postępiono z JSW tak jak z KGHMem.
|
|
Temat:
GOBARTO
no szkoda, szkoda. Jednak z drugiej strony ciekawa jaka byłaby rentowność takiego eksportu? Koszty transportu odgrywałby ogromną rolę, a mięso to nie plastikowe zabawki...
Jednocześnie, skoro konkurencja będzie eksportowała, to na naszym lokalnym rynku powinno zrobić się nieco luźniej.
|
|
Temat:
GOBARTO
ciekawa kwestia z tą fuzją z Sokołowem. Sokołów ma markę, Duda ogromne zaplecze produkcyjne. Mogłoby coś z tego wyjść. Niestety, narazie cisza na temat jakichkolwiek działań (przejęć/fuzji) ze strony PKM, szkoda.
|
|
Temat:
GOBARTO
no no... ogromny rynek zbytu może stanąć otworem, miejmy nadzieje, że PKM (a szczególnie Prezes) to wykorzysta...
|
|
Temat:
JSW
le rom napisał(a): Większy potencjał na południe niż na północ. Ceny węgla mają większy potencjał na południe niż na północ (z ok 127 USD/t do ok 76 USD/t). Dodatkowo spółke obciązy nowy podatek eksploatacyjny o kwotę ok. 0,3 mld zł !!. A koniunktura jest niepewna. A dywidendy nie będą tu zwyżkować a raczej odwrotnie. Nie sądzę, żeby węgiel spadł ponizej 100 USD/t. Tym bardziej, że Chiny zwiększają zapotrzebowanie. Co do dywidend z KGHM, siejecie jakieś katastroficzne wizje. KGHM zarabia ok 10mld, jeśli podatek wyniesie 2mld, to zostaje 8mld. Niech dywidenda będzie w wysokości 50% zysku, to jest 4mld, na tą ilość akcji co jest obecnie to ok 20zł. Miedź co prawda leci w dół, ale z tego co ja wiem, to kontrakty na miedź są zawierane z wyprzedzeniem i tak jak w 2010 roku miedź była po ok 7000 usd, to kghm realizował jeszcze dostawy po 3 000usd... I tak bedzie najprawdopodobniej obecnie. BTW, myślicie, że związki zawodowe, których członkowie mają akcje swoich firm (KGHM, JSW itd.) pozwolą na to aby ten podatek był wyższy niż racjonalny jaki powinien być? Bo ja nie sądzę, że na to pozwolą.
|
|
Temat:
JSW
te wszystkie rekomendacje mozna o kant...
i te na kupno i te na sprzedaż.
Były rekomendajce na 170zł jeszcze nie dawno, a obecnie na 75, co się zmieniło w tym czasie? - spółka zainwestowała ok. 500mln kupujące SEJ, z zyskiem rocznym 50-100mln - ceny węgla spadły o 10% ale nadal są wyżej niż w roku 2010, w którym to roku JSW zarobiła najwięcej w histori - w tym roku przychodzi oberacyjne przekroczą 2 mld - zakładając, że cena koksu spadnie jeszcze o 10% w 2012 to zyski spadną do maks 1,5mld. - perspektywa wproawdzenia podatku od węgla to co najmniej 2-3 lata, a i tak ten podatek obniży zysk JSW o ok 200-300mln.
W takim razie, czy ta firma jest warta 8mld (obecna wartość rynkowa?)? Jeśli zysku na akcje daje ok 15zł, a cena rynkowa to 75zł, to jakieś nieporozumienie. Tym bardziej, że porównując do Bogdanki (wiem, inny węgiel ale nie o to chodzi), która warta jest ok 3,5mld a zyski ma w wysokości ok 150mln, to smiech bierze.
Najbardziej mnie rozśmieszyła rekomendacja dzisiejsza jakiegoś speca z DM Millenium, który ustalił cenę docelową na 75zł. A co chwilę pisze, "zakładam, że to, że tamto, że cena węgla taka a nie inna" to i tak jak wróżenie z fusów. Cena węgla (koksu) może spowrotem zawrócić w bardzo krótkim czasie, tym bardziej, że Chiny nie zmniejszają zapotrzebowania na stal. A AccerollMittal już przekłada wygaszenie pieca...
|
|
Temat:
BORYSZEW
Cytat:Spółka rozważa rózne scenariusze finansowania przejęcia.Są niskie szanse,że emisja akcji raczej nie wchodzi w grę. z tego zdania wynika, że to raczej emisja będzie sposobem finansowania. Ale dosyć nie jasno napisane. Możesz poprwić, tak aby nie było wątpliwości?
|
|
Temat:
JSW
myślę, że rynek czeka na raport za Q3, jednocześnie kurs JSW jest silnie skorelowany z sytuacją (emocjami) na rynkach. Ogólnie sądzę, że Europa uniknie recesji (choć może się o nią otrzeć QIV'11-QI'12), a co za tym idzie JSW powinno również obrać odpowiedni kierunek.
Pisałem wcześniej o wygaszeniu pieca przez ArcelorMittal i analiza tego przez jakiegos analityka, że to moze spowodować mniejszy zysk o 450mln. Moja hipoteza sie potwierdziła w wywiadzie Prezesa Zagórowskiego, w którym mówi o tym, że ArcelorMittal nie jest głównym odbiorcą koksu, a JSW już dawno zdywersyfikowała odbiorców.
|
|
Temat:
JSW
chyba trochę przesadzili z tymi 450mln mniejszych zysków... przecież to jest ok. 3/4 kwartalnych zysków. A chyba JSW nie fedruje węgla tylko dla tego jednego pieca?!
Wygaszanie pieca dopiero się zaczeło, a więc nie powinno wpłynąć na wyniki za IIIq (no bo jak?!)
Prezes w przeprowadzonym niedawno wywiadzie powiedział jasno, że ceny na kontraktach są wyższe od tych z 2010roku, a popyt podobny.
Na 4q już dostawy zostały zakontraktowane, więc te wypociny tego analityka, uważałbym raczej w domyśle jako "chcę odkupić taniej".
|
|
Temat:
BORYSZEW
do adminów: poprawcie udział w indeksach Borka, bo chyba nie ma udziału 163% w indeksach.
|
|
Temat:
GOBARTO
generalnie cena żywca jest najwyższa od dwóch lat, wieć marża w Q3 może jeszcze bardziej spaść z i tak nie wysokiego poziomu. Co do importu, jeśli euro bedzie tak drogie, że nie będzie opłacać się importowania, to będą agresywniej skupować na rynku lokalnym (co też negatywnie odbije się na marży).
|
|
Temat:
JSW
a dlaczego mieliby nie wypłacać dywidendy drobnicy, jeśli mamy te same akcje? w tym roku dywidenda była wypłacona przed prywatyzacją i to każdy wiedział. No ale po Twoim avatarze nie można spodziewać się niczego innego jak narzekania i insynuacji.
gdzie było info o podwyzszeniu prognozy dywidendy?
co do porównania wyżej do kghm i jego miedzi. Próg rentowności rzeczywiście kghm ma niżej niż jsw, jednak na ten fakt składa się to, że kghm zalicza zysk ze sprzedaży srebra (które jest bardzo drogie) jako zmniejszenie kosztu wydobycia miedzi. Jeśli srebro poleci, próg rentowności też skoczy w górę. Obecnie bodajże jest w okolicach 6000zł za tonę, tak chyba jakiś czas temu mówił Prezes kghm (obarczone błędem mojej pamięci).
|
|
Temat:
JSW
o tych akcjach bylo wiadomo jeszcze długo przed emisja.
na te akcje jest lockup, osoby które je dostaną nie mogą ich sprzedać przez następne 2 lata.
więc o co chodzi?
|
|
Temat:
GOBARTO
niech ktoś to skomentuje, kto ma bardzo duże doświadczenie.
No bo przecież, jeśli bez PP, to liczy głównie na nowych akcjonariuszy? W obecnej sytuacji raczej ciężko będzie sprzedać te akcje w rozsądnej cenie. Druga opcja to taka, że ma inwestora. (tylko dlaczego o tym nie informuje?!)
Trzecia opcja, akcje będą 'zapłatą' za przejęcie innej firmy.
Jest jeszcze jakaś inna opcja?
|
|
Temat:
GOBARTO
swoją drogą, emisja bez PP, to sugeruje kogoś lub coś, co wyłoży kasę na te 200mln akcji...
no bo na zdrowy umysł, gdyby chciał zrobić PP to musiałby je sprzedać dużo taniej, i pożytek z tego żaden, natomiast skoro chce zrobić bez PP... to kto wezmie te akcje?!
druga rzecz, czy duda może robić emisje uwzględniając porozumienie zawarte z bankami? Przecież bankom, to BARDZO nie na rękę, gdyż w ten sposób na pewno nie odzyskają swoich pieniedzy.
|
|
Temat:
GOBARTO
walne jest w Warszawie;)
ale z tego co wiem np. Stowarzyszenie inwstorow indywiduwalnych czesto wysyla swojego przedstawiciela na walne, więc może warto spróbować?
apropo Maktonu, byłem na stronie internetowej tej firmy, i jest napisane: "Fima przygotowuje się do debiutu na GPW"
|
|
Temat:
GOBARTO
a wiadomo coś o tym Maktonie?
no gdyby coś przejeli, jak planowali to niebyłoby nawet tak źle.
to co, moze sie zbieramy i wysyłamy naszego człowieka na walne?:)
|
|
Temat:
GOBARTO
lukasz211, popieram. Wierzyłem w tą spółkę od chwili, gdy zaczeła mieć problemy, wiedziałem że z nich wyjdzie. A ta informacja nie napawa mnie optymizmem.
Pytanie, czy banki na taki coś się zgodzą?
|
|
Temat:
JSW
niekoniecznie za rok. Biorąc pod uwagę stan kasy SP (a większość akcji jsw ma nadal Państwo), zarząd może podjąć decyzje o wypłacie zaliczki dywidendy.
|
|
Temat:
JSW
z drugiej strony, kwestia strajków może zostać ograniczone przez to, że górnicy mają akcje na których chcą zarobić, a chyba są świadomi tego, że każdy strajk może prawdopodobnie obniżyć wartość ich akcji.
|
|
Temat:
JSW
Cytat:Skup akcji po 45 zł za sztuke robi swoje. kto kupował po 45?
|
|
Temat:
JSW
największy problem jest taki, że głównie sprzedają mali, pakiety po max 75 szt. Sporadycznie coś większego i to oni sypia kurs.
Amerykańskie spółki węglowe lecą, bo leci wszystko inne.
|
|
Temat:
JSW
jaka przewidujecie dywidende za 2011 rok?
|
|
Temat:
JSW
a jak wygląda zapotrzebowanie ze strony Indii i Chin?
da się gdzieś to znaleźć? mi się nie udało.
|
|
Temat:
JSW
hmm ,a o ktorej SP czasu amerykanskiego podala info o obnizeniu ratingu? Chyba juz po sesji? bo do nas wiesci dotarły dopiero nad ranem.
mozesz podac link do notowan węgla? nie tego ETFa, bo swoją opinie o spoadku cen węgla błędnie opierałem na tym etfie;/
|
|
Temat:
JSW
ile oni dostaną tych akcji łącznie?
|
|
Temat:
JSW
dlaczego regulator nie ogranicza spadku?
|
|
Temat:
GOBARTO
z tym wykupem akcji to moim zdaniem i na zdrowy rozsadek, po co ma odkupować akcje od banków jeśli musiałby za nie zapłacić np. 1,4, jesli może kupić na na rynku za 1,25-1,30. Lepiej aby pieniądze wtedy przeznaczył na jakieś konkretne przejęcie.
|
|
Temat:
PGSSOFT
wydaje mi się, że wartość rynkowa jest troche za wysoka, racjonalna cena za tą spółkę to ~0,5 gr moim zdaniem (patrząć na dzisiejsza sytuację).
|
|
Temat:
GOBARTO
tak sobie teraz myslę, że kwestia jest chyba taka: po co maciej ma wydawać parenaście (paredzisiąt) milionów złotych aby odkupować akcje od banków po 1,30-1,40 (czy nawet więcej), jesli może je odkupić na rynku po 1,24-1,30 obecnie? i tez je umożyć.
|
|
Temat:
PGSSOFT
pytanie: czy warto wejscie przy obecniej cenie (1zł)?
a miałem rano w to wejść ale sie wstrzymałem grrr.
|
|
Temat:
JSW
te wszystko agencje ratingowe Moody i SP powinno sie olać za to co zrobiły w sądach amerykanskich gdy wybóch kryzys i afera z CDSami. Dla niewtajemniczonych: SP i Moody dawały najwyższe ratingi smiecowym papierom (m. in. CDS) co miało sugerować, że warto je kupować. W sądzie bronili się, że to przecież tylko nasza opinia nie rekomendacja. Problem w tym, że zarządzający bankami (które sprzedawały CDSy) wcześniej pracowali (lub odwrotnie - najpierw bank tem agencja) w Moody i SP, więc nie sądze aby im znajomosci nie pozostały...
co do JSW, przed 9 było widać, że sprzedają płotki, a kupuje ktoś większy.
|
|