0 Dołączył: 2010-03-17 Wpisów: 170
Wysłane:
4 października 2011 10:53:07
przy kursie: 81,30 zł
Przecież to jest istny dramat co sie dzieje z kursem tej spolki, dlaczego wogole taka korelacja Scarry? Przeciez zadna inna spolka weglowa z PL gieldy nie reaguje tak na COAL z USA. W porównaniu z Wig i KGHM ta spolka wyglda tragicznie, - 40 % ?
Tak, trzymam od debiutu stad moje rozgoryczenie ale ponizej 80 zl to myslalem ze murowanie kurs nie zejdzie.
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
4 października 2011 11:00:01
Waldi,tu nie trzeba być Piotrem Kuczyńskim, by wiedzieć,że jak jest spowolnienie w gospodarkach i spadek cen surowców,to siłą rzeczy muszą spadać spółki surowcowe...
Edytowany: 4 października 2011 11:00
|
|
Wysłane:
4 października 2011 11:06:48
Wiem, ze tak musi byc, tylko wytlumacz mi ta zaleznosc... spada zawsze bardziej.. a gdy rosnie ten gniot ledwo sie zazieleni.
- 41 % procent ,ubrali kiedys akcjonariat obywatelski kiedys w histori RP?
|
|
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
4 października 2011 11:32:36
@WALDInie ma dobrego porównania w Polsce bo to pierwsza taka duża spółka surowcowa z tego sektora. KGHM jest inny bo wydobywa 2 surowce (obok miedzi srebro, i inwestuje w inne przedsięwzięcia, JSW nie) popatrz sobie jak potwornie w poprzednim kryzysie Amerykanie stracili na węglu - inwestując w kopalnie w 2007 w 2008 spadek był 5-krotny.... ze 100 zł zostaje Ci 20...  kliknij, aby powiększyćspółki surowcowe tak mają - sa bardzo wrażliwe na wahania koniunktury światowej, sam sobie odpowiedz jak ona teraz wygląda i jak może wyglądać za parę miesięcy ;) * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 4 października 2011 11:35
|
|
Wysłane:
4 października 2011 11:41:09
Ja jeszcze dodam do postu Scarry'iego, że KGHM w ostatniej bessie spadło od szczytu do dołka blisko...85%, spółki surowcowe już tak mają,mają silne wahania w obie strony. Natomiast kompletnie nie zgadzam się z tezą,że "ktoś kogoś UBRAŁ". Grad gdyby sprzedawał taniej,to zaraz pis by go kolejny raz obrzucał błotem za "wyprzedaż za bezcen", przecież tak jest od lat. Grad sprzedawał po cenie ustalonej z wieloma funduszami,a że i tak zanalazł się duży popyt, to jest usprawiedliwiony, w końcu bessa przyszła kilka miesięcy później,czyż nie tak...? A poza tym NIKT nie zmuszał nikogo do kupowania, nie można zwalać winy na kogokolwiek innego, decyzję każdy podjął SAM....!
|
|
0 Dołączył: 2011-04-14 Wpisów: 879
Wysłane:
4 października 2011 11:48:51
P. Piotr Kuczyński w swojej prognozie na rok 2011, przewidywał że będziemy sporo na plusie, w porównaniu z rokiem 2011, a może nawet wzorem Brazylii czy Argentyny, pobijemy być może rekordy (oczywiście rok się jeszcze nie skończył, więc wszystko przed nami) www.youtube.com/watch?v=vbjVbx...a jeżeli chodzi o emisję JSW, to także wcześniej bywało niewesoło (chyba już o tym pisałem), np. STALEXPORT cena w emisji 410 000 (obecne 41 pln), w prospekcie była wprawdzie 340 000, ale ze względu na ogromną ilość chętnych cenę podwyższono, na debiucie było 280 000 (28 pln), a potem było jeszcze gorzej... mocno mi się to wbiło w pamięć
|
|
140 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
4 października 2011 12:04:42
WALDI1988 napisał(a):Wiem, ze tak musi byc, tylko wytlumacz mi ta zaleznosc... spada zawsze bardziej.. a gdy rosnie ten gniot ledwo sie zazieleni.
- 41 % procent ,ubrali kiedys akcjonariat obywatelski kiedys w histori RP? porównanie do kghm jest nie do konca takie proste... bo: lepszy hedging w kghm niz w jsw ( tam praktycznie nie istnieje) duzo nizej położony procentowo próg rentownosci w kghm w stosunku do obecnych cen miedzi niz w przypadku JSW ( stosunek cen wegla do kosztów) co oznacza ze kghm jest w stanie procentowo przyjąc na klate wiekszy spadek cen miedzi niż JSW w stosunku do cen wegla.... duzo szybciej po prostu JSW znajdzie się pod kreską.... rentownosci
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
|
0 Dołączył: 2010-12-02 Wpisów: 72
Wysłane:
4 października 2011 14:53:05
po co sie denerwować i myslec ile to juz papier stracił.. ja sobie mysle w kategoriach lokaty.. ta spółka rok w rok bedzie płacic dywidende i mysle ze to nie mała, juz ministerstwo o to zadba, szczególnie, że podniesli prognozy zysku z dywidend na 2012, tak, że pozostaje tylko dokupować bo przy tej cenie mysle ze dywidenda moze byc spokojnie na poziomie 15-20% a znajdzcie mi taką lokate..
|
|
0 Dołączył: 2009-04-09 Wpisów: 31
Wysłane:
4 października 2011 15:18:28
a skąd pewność, że wypłacą div drobnicy? czy za ten rok nie liczyliśmy na wypłatę?
Pozdr.
|
|
0 Dołączył: 2011-06-27 Wpisów: 56
Wysłane:
4 października 2011 18:27:49
a dlaczego mieliby nie wypłacać dywidendy drobnicy, jeśli mamy te same akcje? w tym roku dywidenda była wypłacona przed prywatyzacją i to każdy wiedział. No ale po Twoim avatarze nie można spodziewać się niczego innego jak narzekania i insynuacji.
gdzie było info o podwyzszeniu prognozy dywidendy?
co do porównania wyżej do kghm i jego miedzi. Próg rentowności rzeczywiście kghm ma niżej niż jsw, jednak na ten fakt składa się to, że kghm zalicza zysk ze sprzedaży srebra (które jest bardzo drogie) jako zmniejszenie kosztu wydobycia miedzi. Jeśli srebro poleci, próg rentowności też skoczy w górę. Obecnie bodajże jest w okolicach 6000zł za tonę, tak chyba jakiś czas temu mówił Prezes kghm (obarczone błędem mojej pamięci).
Edytowany: 4 października 2011 18:36
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-12-11 Wpisów: 48
Wysłane:
5 października 2011 07:58:21
Tyle czasu już czekam że moge i czekac do 2013r. az kurs sie podniesie a to jest pewne potrzeba tylko trochę czasu.
Pytanie do dywidendy: Czy będzie w tym roku i jakie 15-20% o co chodzi od czego ten zysk, lepiej podajcie ile na akcje przydzieli zarząd - będzie bardziej czytelnie i ze zrozumieniem.
|
|
Wysłane:
5 października 2011 08:14:53
Cytat: kurs sie podniesie a to jest pewne potrzeba tylko trochę czasu No to kolega chyba nowy na giełdzie... Na giełdzie nic nie jest pewne,a tym bardziej wzrosty kursów w czasach ostrego hamowania gospodarek do poziomów sprzed kryzysu...
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
5 października 2011 09:11:31
przy kursie: 84,00 zł
bankrucik napisał(a): lepszy hedging w kghm niz w jsw ( tam praktycznie nie istnieje)
Zawsze przy opisach sprawozdań KGH wspominam, że podoba mi się prowadzenie zabezpieczeń, ale to zdanie wymaga uściślenia. Po pierwsze zabezpieczenia to tylko odsunięcie w czasie problemów wynikających ze spadku kursu. To czas na dostosowanie i/lub przeczekanie. KGH zabezpiecza się na 2 lata do przodu, przy czym zabezpieczane jest około 20-30% ekspozycji. Pozostała część jest normalnie narażona na ryzyko rynkowe. Warto o tym pamiętać. W JSW jest inaczej. Tutaj przynajmniej do niedawna zawierano od razu kontrakty długoterminowe, tzn takie na rok do przodu. Zabezpieczenie ceny było niejako naturalne, choć na okres dwukrotnie krótszy, ale na większy % wolumenu sprzedaży. Druga sprawa, że obecnie ceny surowców są ujemnie skorelowane z kursem walut, co także stanowi czynnik w naturalny sposób zabezpieczający marże. Takie porównanie jest więc zbytnim uproszczeniem. bankrucik napisał(a): duzo nizej położony procentowo próg rentownosci w kghm w stosunku do obecnych cen miedzi niz w przypadku JSW ( stosunek cen wegla do kosztów)
Jeśli mówimy o koszcie wydobycia to warto zwrócić uwagę na dwie rzeczy. 1. KGH rozróżnia trzy koszty produkcji a - całkowity koszt sprzężony, czyli koszt produkcji miedzi z wkładów własnych i obcych. Zależy od procentowego udziału wkł obcych 1H- 17 tyś/T b - całkowity koszt, czyli po sprzedaży odpadów z elektorlizy - srebra 1H - 13,3 tyś/T c - koszt z wkładów własnych - jw tylko bez uwzględnienia kosztów wsadów obcych. Pozostałe koszty są alokowane tonażowo do wkładów własnych i obcych. 2. JSW koszt jednostkowy podaje z uwzględnieniem nakładów inwestycyjnych. Podaje tzw gotówkowy koszt produkcji. To inna prezentacja niż w przypadku KGHu. Porównując obydwie wartości należałoby dociążyć khg capexem.
|
|
0 Dołączył: 2010-12-02 Wpisów: 72
Wysłane:
5 października 2011 11:54:39
przy kursie: 84,00 zł
napisałem o podwyższeniu wpływów z dywidend do skarbu Państwa. byly informacje ministerstwa,że chyba podniesli z 2mld do 4mld. nie wiem jaka bedzie kwota dywidend bo tego sie dowiemy w przyszlym roku. zakładam, że znając ruchy polityczne aby nie zwiekszać deficytu spolki gdzie skarb Panstwa ma pakiet kontrolny przegłosuja wypłate min.50% z zysku. uważam, że przy tej cenie ktora jest obecnie( gdybys wydał na akcje ok 85 pln) to dywidenta przy tym poziomie powinna pewnie oscylowac dużo wyżej niż włożył bys kase na lokate roczna, dlatego uważam, żeby sie nie przejmować tym jaka jest obecnie cena jesli nie potrzebujecie gotówki. pozdrawiam
|
|
46 Dołączył: 2010-08-07 Wpisów: 1 795
|
|
Wysłane:
22 października 2011 22:05:11
przy kursie: 89,50 zł
chyba trochę przesadzili z tymi 450mln mniejszych zysków... przecież to jest ok. 3/4 kwartalnych zysków. A chyba JSW nie fedruje węgla tylko dla tego jednego pieca?!
Wygaszanie pieca dopiero się zaczeło, a więc nie powinno wpłynąć na wyniki za IIIq (no bo jak?!)
Prezes w przeprowadzonym niedawno wywiadzie powiedział jasno, że ceny na kontraktach są wyższe od tych z 2010roku, a popyt podobny.
Na 4q już dostawy zostały zakontraktowane, więc te wypociny tego analityka, uważałbym raczej w domyśle jako "chcę odkupić taniej".
|
|
0 Dołączył: 2011-06-27 Wpisów: 93
Wysłane:
26 października 2011 20:33:13
przy kursie: 93,15 zł
 kliknij, aby powiększyćTroche ostatnio urwało korelacje, być może to o czym piszecie powyżej miało na to wpływ. Jeżeli nie to przy dobrym nastroju rynku można liczyć na jakiś start do góry. Będę obserwował, ale osobiście trzymam się z dala od JSW, zawsze dostaje po dupie najmocniej, a odrabia strata najwolniej i jako ostatnie :P
|
|
Wysłane:
27 października 2011 15:58:11
przy kursie: 94,80 zł
myślę, że rynek czeka na raport za Q3, jednocześnie kurs JSW jest silnie skorelowany z sytuacją (emocjami) na rynkach. Ogólnie sądzę, że Europa uniknie recesji (choć może się o nią otrzeć QIV'11-QI'12), a co za tym idzie JSW powinno również obrać odpowiedni kierunek.
Pisałem wcześniej o wygaszeniu pieca przez ArcelorMittal i analiza tego przez jakiegos analityka, że to moze spowodować mniejszy zysk o 450mln. Moja hipoteza sie potwierdziła w wywiadzie Prezesa Zagórowskiego, w którym mówi o tym, że ArcelorMittal nie jest głównym odbiorcą koksu, a JSW już dawno zdywersyfikowała odbiorców.
|
|
0 Dołączył: 2009-03-10 Wpisów: 45
Wysłane:
31 października 2011 11:49:08
przy kursie: 93,10 zł
hormon a gdzie taki wywiad czytałeś? i czy w wywiadzie prezes się odniósł do opóźnienia w budowie szybu na polu bzie? bo wśród lokalnych jastrzębskich znawców już krąży opinia że ten szyb nie powstanie i trzeba bedzie na nowo całą procedurę powtarzać i wybudować go obok: jasnet.pl/?m=wydarzenia&id...to z komentarzy poniżej artykułu.
|
|
Wysłane:
7 listopada 2011 23:25:56
przy kursie: 92,55 zł
Mogłby ktoś wkleić jakies kreski z Analiza Tech w obecnej sytuacji. Pozdrawiam
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.