PARTNER SERWISU
srmnvins
sikorro

sikorro

Ostatnie 10 wpisów
od 2 dni nie działa strona C.H. Marino ciekawe czy to przez ewentualną zmianę właściciela czy już nawet nie mają kasy na głupi hosting Think

Ciekawe czy G i K przebombli to na "forexie" czy utkali w jakaś skarboneczke na modnej ostatnio wysepce o dźwięcznej nazwie CYPR Boo hoo!

WZA i znowu... "przepraszamy, serwer przeciążony" ciekawe czy jest tak duże zainteresowanie jest tymi transmisjami czy po prostu tak kiepskiego serwera używają d'oh!

za chwilę ma być wywiad z nowym prezesem Ganta w TVN CNBC.

no i realność wycen w księgach majątku spółki może być jak u Ganta - dużo za dużo. Może tutaj rynek to właśnie dyskontuje od pewnego czasu.

chyba się niestety nie doczekamy tych odpowiedzi ehhangry3

na walnym nawet sam K.Antkowiak king chyba odpowiadał na zadawane pytania ale pewności nie mam bo to tylko po głosie a i jakość tej transmisji kiepściutka no i często przerywało d'oh! w większości jak były te pytania a były dosyć ciekawe Think

@Kamil podobne pytania padają nawet w tej chwili na transmitowanym walnym, niestety częściowo transmisja była przerwana.

@Smaliniak z komunikatu , który "wyskoczył" wynika, że serwer przeciążony mi już teraz działa, być może faktycznie spore zainteresowanie i wiele osób chciało to obejrzeć.

bialoczerwony napisał(a):
No to dziś czekamy na odpowiedzi ze strony spółki

no właśnie czy Kamil dostał już odpowiedzi ze spółki ? sam jestem bardzo ciekawy czy i jeśli, to co odpowiedzieli na nasze zapytania :)

Aha i jeszcze jedna sprawa, właśnie na stronie http://odratower.net/ znalazłem ciekawy link http://gielda.gant.pl/live/ być może będzie możliwość obejrzeć walne ma ekranie komputera, przed którym właśnie siedzimy Think

mnie ciekawi kto zrobił obrót z ostatnich kilku dni Think zwłaszcza, że były wzrosty a wszystkie info o sprzedaży akcji na razie są sprzed raportu a po nim przemieliło się naprawdę sporo mln akcji, aż nie chce mi się wierzyć, że większość z tego to "ulica" zwłaszcza po tym wszystkim co przeszła bliźniacza branża budowlana na naszym parkiecie w ostatnich miesiącach. Patrząc na tą sprzedaż interwencyjną banku tych niecałych 50k prezesa może ktoś czai się na przejęcie Ganta zadłużenie oczywiście jest no ale bez wątpienia spółka ma też spory majątek co myślę może być łakomym kąskiem przy obecnej kapitalizacji... ale jak będzie czas pokaże.

Dziękować obywatele za szybciutką odpowiedź :) czyli jednymi słowy "kto ma auto-kasko ma pierwszeństwo";) (czyt. kto ma piniundze ten ma władze ;P) coś tam z p. K kojarzę jakaś akcje z badziewną insuliną która mimo, że szkodliwa (wg pewnych badań) została zaakceptowana do refundacji przez NFZ (ale to tylko jakieś tam skojarzenia z gdzieś przeczytanych informacji ). tak jest idźmy w stronę jakiejś monarchii i ubezwłasnowolniania szarego ludu. Zróbmy reformy szkolnictwa i zabierzmy dzieciakom biblioteki ze szkół - ogłupiajmy od małego i nie dajmy złudzeń, że większość może coś zmienić :p myślę, że dzięki sile internetu mamy jednak jeszcze jakieś szanse na godny rozwój i walkę z jawną nieuczciwością lub chociaż budowanie jakiejś świadomości społecznej, że coś można próbować z tym robić . Co do G.ANTa to kiedy zadacie im pytania? Będzie to jakiś wywiad czy może po prostu prześlecie je do spółki i odpowie na nie np p. A. Boczkowski, który z bardzo wielkim żalem pisał o rekomendacji sprzedaj dla Ganta przy cenie 7 czy 8zł pisząc jaka to jest krzywdząca i w ogóle ;) to ostanie oczywiście żart i mam nadzieje, że pojawi się odpowiedź na wydziergane przez nas pytania na portalu SW jak najszybciej :)

Panowie, rozwiniecie troszkę myśl pt. "uchylony - lex Krauze" Think ? nie znam tego zagadnienia a chętnie bym o nim usłyszał Whistle p.s. spółeczek drukarza p. Krauzego nigdy nie ruszałem nawet może dlatego nie mam o tym żadnej wiedzy... a przydać może się ona przecież zawsze w przyszłości ;)

c.d.

6) jaka ma być sumaryczna wielkość planowanych do tej pory emisji akcji (tych o których mowa była w komunikatach do dnia dzisiejszego? 4,6 czy może 12mln akcji ? czy planowane są kolejne emisje ?
7) czy podmioty IPO28 Sp. z o.o. SPV Support 2 s.k.a. oraz Kantor Sp. z o.o. Gant s.k.a, które pozbyły się akcji Ganta w ostanim czasie mają objąć akcje nowej planowanej emisji ?
8) czy udzielone pożyczki wspomniane w 1)pytaniu były zabezpieczone na kwotę 170mln. zł. właśnie posiadanymi akcjami Ganta?

Jeśli coś pokręciłem merytorycznie w pytaniach a sens ich jest zrozumiały proszę SW o poprawienie aby miało to "rece i nogi" ;)

Też bym miał kilka pytań choć w części się już one pokrywają z tymi zadanymi wcześniej:

1) czy odpisane w ostatnim rocznym sprawozdaniu należności wobec kilku spółek: Kantor Spółka z o.o. Gant s.k.a, IPO28 Sp. z o.o. SPV SUPPORT2 s.k.a(ok.170mln) są do odzyskania przez spółke Gant i jeśli nie, prosiłbym o uzasadnienie dlaczego nie.
2)Czy i jak duże są powiązania spółek GK Gant z cypryjskim systemem finansowym i czy część odpisów powstała z powodu blokad rachunków bankowych na Cyprze ?
3) dlaczego nie podano wcześniej tylko po czasie blisko 3 tygodni informacje o zmianach w akcjonariatach (po zejściu z progu 15% a później 10%)
4) czy Futureal może jeszcze odstąpić od podpisanej umowy JV nie ponosząc żadnych konsekwencji? czy ta umowa została jakoś dobrze zabezpieczona na korzyść Ganta?
5) jakie przy obecnych cenach sprzedaży nieruchomości Gant uzyskuje marże (głównie chodzi tu o projekty Odra Tower, Gdańsk, Żerniki czy Na Grobli ?

Jak mi coś jeszcze przyjdzie dzisiaj do głowy dam znać. Mam nadzieje, że przedstawiciele SW ładnie złożą te nasze wątpliwości w całość uzyskają od spółki odpowiedzi na kilka(naście) kluczowych pytań odnośnie funkcjonowania spółki i ostatnich wydarzeń jakie się wokół niej działy. Pozdrawiam!

Cytat:
A ile kosztów? Bo chyba też tam są nie? Jaka jest rentowność 30? bez kosztów finansowych...
Kredyt spłaca się gotówkową nadwyżką operacyjną, a nie przychodami. To nie będzie 9M rocznie tylko 3

anty_teresa oczywiscie ze sa koszty ale moim zdaniem najwieksze juz byly (uregulowanie stanu prawnego, wyodrebnie lokali itp) i teraz marza powinna wzrosnac a dodatkowy przychod w postaci sprzedazy nawet 2 czy 3 lokali misiecznie z tych zasobow z grubsza powinna wystarczyc na terminowa splate zacignietego kredytu.

@flesz
faktycznie o tej linii nr 3 zapomnialem oczywiscie tez jest bardzo wazna. a co do techniki to po takim wzroscie jak dzisiaj i ogolnej sytuacji nie wiem czy "najrozsadniejszym" wyjsciem nie byloby cofniecie sie powiedzmy do poziomu okolic 3,40 na malejacym obrocie i utworzenie formacji ORGR. Wszelakie ruchy po wiecej niz kilka % w ktora kolwiek ze stron na jednej sesji powoduja zwykle pozniej jakies chaotyczne ruchy (za czym ja osobiscie nie przepadam) takze moze troche szkoda, ze nie rosnie spokojniej.

tak jeszcze ogolnie chcialbym wtracic do poruszonych w ostanich postach spraw fundamentalnych dotyczacych SM DOM, programu Jaworowicz oraz ostaniego rolowanie obligacji na kredyt dlugoterminowy.

Zaczne od kredytu: w zwiazku z tym, ze jest on na kwote ok 35mln zł i dotyczy zasobów mieszkaniowych na wynajem w Katowicach, Piekarach Slaskich i Bytomiu moze warto by bylo zerknac na przychody jakie przynosza owe zasoby, czego mozemy sie dowiedziec z prezentacji po ostanich wynikach
www.pandl.pl/tl_files/raporty%...
jest to blisko 9mln PLN rocznie a wiec latwo policzyc jaka splate kredytu do roku 2016 moga wygenerowac, w tym miejscu warto wspomniec o sprzedazy tych lokali jako mozliwosci dodatkowego pozyskania kapitalu badz to na splate badz na inne cele (zaleznie jak szybko pojdzie spalcanie rat - co sie z tym wiaze to oczywiscie sprzedaz)

Co do programu pani Jaworowicz szczerze zszokowało mnie to co tam zobaczylem, jednak cos mi nie do konca pasowalo zwlaszcza po zerknieciu w google maps na ulice wlasnie Korfantego w Katowicach gdzie krecony byl reportaz (budynki byly niskie i bylo ich kilka, wiec gdzie tutaj te 40tys PUM i 1000 lokali?) okazuje sie ze to nie jedyne zasoby SM DOM kolejne udalo mi sie obejrzec w jakims innym programie TV z roku bodaj 2008 (wtedy poruszano temat p. Karkosika i Impexmetalu) adres tez byl inny a i budynki okazalsze i chyba lepszym stanie i byc moze tylko ta czesc przewidzina jest na sprzedaz na rynku wtornym. Dlaczego tak uwazam juz mowie: w linku do powyzszej prezentacji widnieja rownie przedsiewziecia Ganta planowane na przyszlosc. Znajduje sie tam pozycja Katowice "przy spodku" byc moze gant chce wyburzyc kilka budynków własnie tych widzinych w programie p. Jaworowicz bo projekt wskazuje na duza wartosc PUM 40tys m2 i ma tam powstac 560 lokali. nieruchomosc przy ul. Korfantego w Katowicach lezy ok 2km od "Spodka" i to na jednej z prowadzacych do niego glownych arterii miasta (przynajmniej tak mi mowi google maps ;) bo katowic nie znam niestety) Oczywiscie szkoda tych ludzi w tej sytuacji, ktorzy tam mieszkaja ale to ani ich wina ani ganta, ze zyli w czasach zmian ustrojowych w naszym kraju i poprostu mieli "pecha" no ale nie o tym chyba w analizach spolki trzeba sie zaglebiac. jak wiadomo w nieruchmosciach licza sie 3 sprawy lokalizacja, lokalizacja ... no i lokalizacja a byc moze zakup tych budynków i gruntu byl najtanszym sposobem nabycia dobrego kawalka ziemi w centrum katowic.

Jesli ktos ma rowniez jakies przemyslenia na poruszone przeze mnie tematy chetnie poczytam :) Bardzo by mi rowniez zalezalo jesli ktos moze zweryfikowac moje przypuszczenia odnosnie tego czy lokalizacja przy ulicy Korfantego jest faktycznie dobra (bo ja takie wnioski wycignalem tylko z mapy) lub byc moze ktos wie, ze inny kawalek gruntu jest przeznaczony na projekt "przy spodku".

@bialoczerwony
wiadomo trzeba jeszcze przebic linie dlugoterminowego trendu spadkowego ;) przebiegajaca gdzies w okolicach 7zł ... no ale warto sie upewnic czy wybicie nie bedzie falszywe, wiec okolo 10zł bedzie pewnosc , ze mozna brac calymi workami ;););) oczywiscie cala wypowiedz z przymrozeniem oka, poniewaz informacja dzisiejsza i z przed paru dni o rolowaniu obligacji na kredyt dlugoterminowy mi wystarczaja fundamentalnie na zmiane trendu.

@jarzembiak
emisja na 2mln akcji za pol-darmo z wylaczeniem pp, moze chcili w ten sposob wlasnie wyploszyc Zarembe z Geo ;) ? z jakiegos wywiadu pamietam, ze gosc chcial ponad 50% po fuzji... Antkowiaki by oddali kontrole, no jakos w to nie moge uwierzyc ;) zreszta moze i na tego Bilinskiego znalezli sposob jak sie go pozbyc ... i tez chlopina sypal a efekty widac teraz odzwierciedlone w kursie.

@białoczerwony
tylko, ze on nie zbiera z rynku wszystko co jest w komunikatach to zasadniczo w 100% pokrywa pakietówki z danej sesji a wiec skupuje (wracaja do niego) akcje nie przez handel w notowaniach ciaglych i mysle ze to te akcje co lecialy jakies pare miesiecy temu na cypr zobaczymy czy pokryja te jego zakupy cale 500k (no bo drugie 500k chyba kupila ipopema? jakos mi sie tak dziwnie te komunikaty w czasie zbiegly) ja w kazdym razie czekam niecierpliwie na liste akcjonariuszy z walnego kto i ile tam polozyl "na stol" a lezala tam blisko polowa akcji.

wg mnie teraz wali w "rynek" ten Bieliński cały dalej (drobni inwestorzy też sie do zabaw dołączają jak to zwykle bywa). Rynek w " " bo może czasem też przyszło mu do głowy "optymalizować się podatkowo" przez jakis raj podatkowy i te akcje odbierane są właśnie przez jakiś fundusz(e) w takim miejscu. niestaty nie zmienia to faktu, ze kurs leci jak kamień w wode... no ale im niżej odsprzeda tym będzie miał większą strate do odpisania w kolejnych latach...

Zaremba natomiast moim zdaniem kupował w trakcie odbicia na poczatku roku, kiedy cena była w okolicach 6-10zł. Dotarliśmy chyba do ważnego wsparcia właśnie w okolicach 2,50-2,65 zobaczymy jak się to na wykresie ułoży...

@klipperek, gdyby się faktycznie połączyli mogłby powstać największy chyba rodzimy deweloper zajmujący sie miszkaniówką. Zerknąłem sobie ostatnio na stronke GEO i ukończyli oni już naprawdę wiele projektów i chyba nawet więcej niż Gant. Myśle, że pozytywnym sygnałem w takim kierunku było by przekroczenie 10% przez właściciela GEO.

anty_teresa a może warto w tym momencie zerknąć też na wykres godzinowy i jako punkt zwrotny wybrac podanie właśnie dzisiejszej informacji ;) mi tak wychodzi, ze kurs znalazł się w wyższym miejscu, szybciej i przy mniejszym wolumenie niż podaczas wcześniejszych dwudniowych spadków. Fakt to oczywiście zdecydowanie za mało, żeby wieścić jakaś zmiane trendu itp. choć mimo wszytsko na godzinowym sie z trendu spadkowego wykres wybił ;)
No i ja jakoś nie kojarze, żeby któraś ze spółek po publikacjach tzw. "oswiadczeń zarządu" co do niskiego kursu akcji własnej społki zrobiła coś konkretnego tu skup akcji już trwa choć rewelacyjnego tempa nie ma, ale na choćby złożenie wniosku o możliwości manipulacji kursem ja nie miałem do czynienia jakoś wcześniej po takich oswiadczeniach innych społek ( większość po publikacji "uspokojeń akcjonariuszy" nic nie robi i milczy). I może obiektywnie warto, żeby KNF choć troche pokopał w tej sprawie czy ktoś przypadkiem nie chciał zarobic manipulując informacją a co za tym idzie możliwe, że kursem. Bo takie działania są moim zdaniem jak najbardziej na miejscu i to nie tylko w przypadku Ganta ale także innych spółek z naszego rodzimego parkietu.

Buldi w sumie nigdy nie usrednialem. mam troszke inna "taktyke" ludzie sie dziwa zwykle jak mowie co robie i sam nie wiem dlaczego ;) jak kupuje juz jakis pakiet akcji to jesli cena spada zmniejszam regularnie zaangazowanie jesli cena zaczyna rosnac "odnawiam" pakiet. btw wczoraj po pracowitym dniu wypiło sie piwko i przyszla nagła chec podzielenia sie przemysleniami może nie koniecznie potrzebnie ;)

www.gielda.gant.pl/HeroGraf/pd...

str 12. troche o zadlużeniu ale też nie najnowsze niestety ...
zgodze sie z bialoczerwonym "odra tower" to troche inna inwestycja od reszty, w sumie bardziej prestiżowa chyba, to i lokale wolniej się sprzedają... no bo droższe ;)

a tak btw co taki obrót ostanio??? czyżby spółka cypryjska o nazwie w wolnym tłumaczeniu "bezpieczne wakacje rodzinki A. do końca zycia" pozbywała się aktywów ? a może sam prezes skupi wspaniałomyslnie oficjalnie "żeby ratowac kurs" a nie oficjalnie żeby " robić optymalizację podatkową " ? a może to ipopema się pozbywa "drogo kupionych" akcji ? kto kupuje itd juz sobie każdy dopowie... a, że przy okazji tani skup sie uda zrobić... to taki tam drobiazg ;)a tak skracając do minimum wydaje mi się, że są 2 opcje albo tu trwa ucieczka z akcji jak było w przypadku PBG... albo ktoś chce to wykorzystać sytuację sentymentowo-doswiadczeniową i zarabić krocie na zachowniu kursu i robieniu zamętu... a co tu jeszcze robia pan Zaręba ? tego też niestety jeszcze nie wiemy... dużo tu niewiadomych niestety.

moim zdaniem tu jest totalna polaryzacja ... albo totalny gn*j albo pewni ludzie robia co mogą, żeby się nachapać jak najwięcej. opcja nr1. akcjonariusze nie dostaną w wiekszosci nic nr2. da ten cyrk zarobić i to całkiem nieźle tym co przetrzymają z akcjami

co do tej płynności zabiore głos, może ktoś tak na szybko potrafiłby przypomnieć kiedy są najbliższe terminy spłat kredytów i wykupu obligacji? z tego co pamiętam to w tym roku obligacji zostało do wykupu niewiele, chyba za 10mln zł. natomiast jakoś nie mogłem się dokopać do takich informacji o kredytach, bo jeśli nie zapada tego duzo to być może łartwiej bedzie spółce utrzymać płynność niż to rynek ocenia.

Cytat:
Przy cenie 10PLN trzeba zablokować pod to wezwanie 135 milionów złotych. Sądzisz, że podmiot, który jest 5 razy mniejszy od Ganta ma taką gotówkę? Szczerze wątpię

też w to watpie, choć Zaremba nie szczedził jak narazie na ganta swoich milionów, mimo wszystko jednak mysle, że tą kwestie można juz zamknąć ;)

a może orientujesz sie jeszcze jak by wyglądała sprawa takiego podatku na cyprze jeśli:

- ten cypryjski fundusz sprzeda udziały ganta juz nie w tym roku tylko za pare lat, fundusz podatku nie zaplaci? dopiero Antkowiak jak sprzeda udziały w funduszu lub fundusz wypłaci dywidende tak? i tu mi się narzuca odrazu pytanie czy fundusz nie moze istniec z gotówka na koncie po sprzedazy takich akcji nawet dluższy czas? (i dopiero w dogodnym momencie wypłacic dywidende lub zakonczyc działalnosc i wypłacić udziałowcą zysk?)

- no i ciekawi mnie też jak wygląda sprawa podatku tu w polsce przy takiej wymianie czy wogole obowiazek podatkowy jakis powstaje skoro jedne udziały zamienił na inne?

sorki, że tak męcze temat bo najprawdopodobniej teoria z wysypaniem przed końcem roku moze okazac się prawdziwa (choc tego się pewnie nigdy nie dowiemy;) ale w mojej niedługiej histori inwestora nie spotkałem się jeszcze z taką transakcją i ciekawią mnie różne mozliwości jej zakończenia i celowości wogóle.

Bardziej chodziło mi o taką sytuację, że jest wezwanie powiedzmy np. po 10zł (na 100% akcji) -> cena na rynku skacze w te poziomy -> wtedy ten pakiet 500k mozna uplynnic na rynku a po kilku dniach sie dowiedziec, ze rodzina Antkowiaków nie odpowie na wezwanie... no i po dluzszym okresie, ze transakcji nie dojdzie. no a akcje były by uplynnione i to po wyzszej cenie niz przy standardowym "sypaniu w rynek". Teoria może i troszkę naciągana ale ja tu widze w tej sytucji kilka róznych rozwiązań i cieżko mi powiedzieć, które uważam za najbardziej prawdopodobne dontknow

w każdym razie dzięki za merytoryczą wymianę zdań w tej kwestii icon_smile

Mi do głowy przychodzi jeszcze jedna opcja oprócz tej dywidendy... mianowicie modne ostatnio wezwania (zwykle szybko winduja one kurs akcji). Zasadniczo chyba w branzy deweloperskiej ostatnimi czasy tego nie mieliśmy. Przy okazji zastanawia mnie przy tym wszystkim nazwisko nowego akcjonariusza znaczącego ujawnione wiosną tego roku, ale wracając do wezwania - można by je zrobić jednak jeszcze w tym roku i ominać wspomniany podatek.

a tak hipotetycznie tylko:
spółka z cypru posiada teraz akcje ganta ( i tylko te akcje) i powiedzmy trzyma je nastepne 2 lata ( w tym samym czasie oczywiscie prezes ma udzialy tej cypryjskiej firmy) cena akcji gant rośnie i zostają one sprzedane przez ten podmiot( i to chyba bez informowania rynku bo maja ponizej 5%) cypryjska spolka ma zysk i zostaje zamknieta... no i wiadomo jakas wyplata zysków udziałowcom i czy w ten sposób prezes ganta mógłby ominąc podatek (tak by nie było np w analogicznej sytuacji gdyby jednak je trzymał i sam sprzedał za te 2 lata)?

Na początek witam wszystkich użtkowników serwisu SW

co sądzicie o piatkowej transakcji na akcjach Ganta ? czy może to być jakaś próba ominięcia podatków ? Czy na Cyprze nie ma podatku od transakcji akcjami ?

Informacje
Stopień: Oswojony
Ostatnia wizyta: 21 grudnia 2013 21:49:54
Liczba wpisów: 31
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 2,091 sek.

wyqsgqgh
fceanrzs
vwlsuhtw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
byzyqnhn
ixtjxeby
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat