PARTNER SERWISU
ukuoripi
106 107 108 109 110
anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 31 lipca 2012 11:11:49 przy kursie: 4,91 zł
Dopiero wróciłem z urlopu, także przepraszam, że odpowiadam ze zwłoką. Z deweloperów w mojej opinii najlepiej wygląda DOMDEV, choć przyznam, że nie znam na pamięć wszystkich. Sytuacja Ganta nie jest zdecydowanie lepsza. Gant podobnie jak JWC, czy Polnord sprzedaje mieszkania ze stratą. Zyski pochodzą z przeszacowania nieruchomości, które budzą wiele zastrzeżeń. Wartość dochodowa w mojej opinii na razie wynosi zero. Wartość majątkowa wydaje się znacznie wyższa od wyceny rynkowej spółki, ale są tutaj co najmniej dwa problemy.

1. Prawdopodobnie nieaktualna wycena gruntów, które leżą na zapasie. Podobnie nierealna wycena części nieruchomości inwestycyjnych. W jakim stopniu, to ciężko mi powiedzieć. Zgrubne wyliczenia przedstawiałem w poprzednim omówieniu raportu. Nie jest to tylko wina spółki, ale mało płynnego rynku. Ciężko zrobić obecnie wiarygodny operat.
2. Płynność. Istnieje obawa o zastój na rynku. Obecnie mieszkania sprzedają się słabo. Może dojść do sytuacji, że kapitał utkwi na zapasie, który ciężko będzie spieniężyć i regulować zobowiązania. To dotyczy całej branży, choć Gant wprowadzając system 10/90 powinien w tym roku dostać zastrzyk gotówki. W sposób szczególny przyjrzę się płynności w kolejnym omówieniu raportu.

sasky
PREMIUM
49
Wpisów: 2 767
Wysłane: 2 sierpnia 2012 08:42:31 przy kursie: 4,90 zł
Popyt sięga po młoty – analiza techniczna Ganta w porannym Wykresie dnia.

kliknij, aby powiększyć

Szczegółowe omówienie sytuacji w serwisie Wiadomości SW:
www.stockwatch.pl/wiadomosci/p...
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 4 sierpnia 2012 10:52:24 przy kursie: 4,94 zł
Tak w kwestii sytuacji spółki zrobiłem małe porównanie:

kliknij, aby powiększyć

Wnioski
1. Gant pracuje na najniższej marży
2. Gant dość szybko rotuje zapasami
3. Gant ma spore zadłużenie odsetkowe i do tego krótkoterminowe
4. co wraz ze skorygowanym kapitałem obrotowym czyni go najbardziej narażonym na utratę płynności

I dodatkowo sprzedaż w ostatnim kwartale wedle pap:

kliknij, aby powiększyć

Z tego zestawienia wynika, że Gant należał do grupy, której najbardziej siada sprzedaż mieszkań. Wraz ze słabym wskaźnikiem zredukowanego kapitału obrotowego nie wygląda to dobrze
Edytowany: 4 sierpnia 2012 11:03

pakus
0
Wpisów: 27
Wysłane: 4 sierpnia 2012 12:00:35 przy kursie: 4,94 zł
Te dane z jakiego są okresu i dlaczego tak starego?

A ostatni kwartał wedle PAP to który?

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 4 sierpnia 2012 12:10:07 przy kursie: 4,94 zł
Dane w tabeli na górze poprzedniego postu pochodzą z raportów rocznych. Dlatego, że w raportach rocznych są ujawnienia w notach, co niekoniecznie ma miejsce w przypadku sprawozdań kwartalnych.
Mamy wiec opóźnienie jednego kwartału. Przepraszam, że o tym nie wspomniałem.

Pap dotyczy za to II kwartału 2012, który jest w tabelce po lewej. Zaprezentowano tam dane sprzedaży netto mieszkań, w porównaniu do II kwartału 2011r.

Dodam także, że dane dla JWC są w pewnym sensie nieporównywalne. Spółka część przychodów rozpoznaje wedle MSR11, a reszta MSR18
Edytowany: 4 sierpnia 2012 12:12

orestes84
0
Wpisów: 360
Wysłane: 4 sierpnia 2012 12:11:23 przy kursie: 4,94 zł
@anty terasa

Super analiza, krótko i na temat. Moim zdaniem w najgorszej sytuacji jest Gant, w razie mocniejszej obsuwy na rynku mieszkaniowym pójdzie pod wodę. Poza tym ma najniższą rentowność i ogólnie sprzedaje pod kreską. Następnym problematycznym przypadkiem jest JW, sprzedaż siadła dramatycznie, opinie w sieci fatalne, długów bardzo dużo i do tego restrukturyzacja robiona na zasadzie improwizacji.

Najmocniej wyglądają DomDev i LCCorp, takie pancerniki na morzu łupinek, jednak wydają się zbyt drogie. Dla mnie idealnym kompromisem między zwrotem a ryzykiem są Robyg i Polnord. Jeśli dobrze pamiętam marża w Polnordzie wyszła zaniżona bo rozliczali jakiś nierentowny projekt w Sopocie.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 4 sierpnia 2012 12:32:41 przy kursie: 4,94 zł
1.Akurat opinie w sieci mają mało wspólnego z wynikami. W końcu produkty złej jakości też się sprzedają o ile oczywiście są tańsze
2. Zaletą Ganta jest sposób sprzedaży 10/90 a nie przyjmowanie zaliczek proporcjonalnie do budowy. Wraz z dość wysoką sprzedażą w stosunku zapasów można mieć nadzieję na poprawę płynności. Redukcja zadłużenia(zaliczki)handlowego i bankowego.
3. Polnord, którego też dość dobrze znam tak samo jest w okolicy progu rentowności na sprzedaży i nie wynik roczny nie jest sprawą jednego projektu

Co do Robyga się nie wypowiadam, bo tej spółki nie znam.
W przypadku Ganta i Polnordu nie podobają mi się przedwczesne przeszacowania. Część z nich bym wyjął, pisałem o tym wielokrotnie w omówieniach. W Gancie nie podoba mi się także polityka informacyjna i krętactwa. We wcześniejszych latach zarząd mnie do siebie zraził i od tamtej pory papier traktuję fundamentalnie jako niepewny, bo nie mam zaufania do prezentowanych danych. Wydaje się tani, ale ta "taniość" ma uzasadnienie w ryzyku.

Kiedyś, dawno już temu o tym pisałem: styczeń 2010r.

anty_teresa napisał(a):
bB86 napisał(a):
No dobra, podyskutujmy zatem. Może wreszcie ktoś zmusi mnie do zrewidowania jakichś moich poglądów :) Lubię dyskutować z merytorycznymi sceptykami. ;)

Odpowiem może całościowo, i nie na wszystko równocześnie, bo poruszone przez Ciebie BB kwestie są ze sobą powiązane.
Transparętność to mój główny zarzut do spółki. Najbardziej kuriozalne były dla mnie sprawozdania za IIQ2008 oraz IH2008.
Pytasz gdzie biegły rewident z EAY może nie znaleźć miejsc do manipulacji...

Z raportu IIQ2008 w którym jest wykazywana działalność GANT FIZ:
Cytat:
Wszystkie spółki w Grupie, za wyjątkiem spółki Belwederska Sp. z o.o., zostały skonsolidowane
metodą pełną. Belwederska została ujęta metoda praw własności, jako podmiot współkontrolowany w
Grupie (wspólne przedsięwzięcie).

Ale z tego samego raportu dowiadujemy się:

Cytat:
Grupa zaklasyfikowała posiadane na dzień 30.06.2008 roku certyfikaty inwestycyjne w
GANT FIZ jako aktywa finansowe wyceniane w wartości godziwej przez wynik finansowy.
Dokonano aktualizacji wyceny wartości certyfikatów, odnosząc skutki wyceny na dzień
30.06.2008 roku w przychody finansowe.
Wartość certyfikatów według ceny emisyjnej wynosiła na dzień 30.06.2008 roku
24.500.000zł, wartość tych certyfikatów po wycenie metodą skorygowanych aktywów netto
wyniosła 44.056.697,95 zł. RóŜnica po pomniejszeniu o wartość rezerwy z tytułu
odroczonego podatku dochodowego została ujęta w przychodach finansowych w
sprawozdaniu jednostkowym Emitenta oraz sprawozdaniu skonsolidowanym Grupy.

To jak w końcu jest? Konsolidują czy wyceniają certyfikaty?

Biegły rewident także ma obiekcje co do FIZ...

Z raportu biegłego rewidenta do sprawozdania za IH2008:

Cytat:
Jak opisano w nocie 5 zalqczonego skróconego sprawozdania finansowego, wycena inwestycji
posiadanych przez GANT Fundusz Inwestycyjny Zamkniçty, bçd4ca podstawq aktualizacji wyceny
certyfikatów inwestycyjnych GANT Funduszu Inwestycyjnego Zamkniçtego posiadanych przez
Spólkç na dzien 30 czerwca 2008 roku mo2e nie odzwierciedlaé, faktycznej wartoéci godziwej tych inwestycji. W zwi4zku z Wm nie byliómy w stanie okreélió wpþrvu ewentualnych korekt, wynikaj4cych z tego tytulu, na wynik finansowy Spólki za okres 6 miesiçcy zakoúczony dnia 30 czerwca 2008 roku ijej kapitaþ wlasne na dzieh 30 czerwca 2008 roku

Wedłóg mnie może to być miejsce do manipulacji wynikiem. Ponadto w innych opiniach biegły czepiał się nie tylko do uznawania przychoddów. Były też obiekcje co do wykazywania w sprawozdaniu liczby akcji oraz wływu emisji z programów motywacyjnych.

Moim zdaniem spółka kombinuje. W sprawozdaniu za IIQ2008 znajdzieemy na stronie 44 skonsolidowanego sprawozdania zysk netto w kwocie :
Z
Kod:
ysk (strata) netto za okres sprawozdawczy 35 996

a na stronie 47 w zestawieniu zmian w kapitale własnym w kolumnie: zyski zatrzymane wierszu:Aktualizacja wartości nieruchomości kwotę (-28 193) przy czym w tej samej kolumnie w wierszu:Przychody/koszty za okres ogółem także pozycję z wyniku netto w kwocie 35 996. Zmiana wartości jest wykazywana w kapitale własnym...
Najprawdopodobniej biegły rewident się czepnął sprwozdania bo w sprawozdaniu za IH2008 pozycji o aktualizacji już nie znajdziemy, ale zysk za okres 22 958... czyli wykazany w sprawozdaniu za IIQ był o 50% za duży. Wyjaśnienia tej rozbieżności nie znalazłem. Najważniejsze z tego, że stratę próbowano odnieść na kapitał własny a nie wynik finansowy. Prawdopodobnie zmieniono politykę rachunkowości w którymś elemencie.

W sprawozdaniu za IH2009 na stronie 4 sprawozdanie w
ŚRÓDROCZNY SKRÓCONY SKONSOLIDOWANY RACHUNEK ZYSKÓW I STRAT
za okres 6 miesięcy zakończony dnia 30 czerwca 2009
Kod:
Przeszacowanie nieruchomości inwestycyjnych 13 414 

W IIQ2008 ujemne przeszacowanie wartości nieruchomości było na wynik. W IH2009 dodatnie przeszacowanie nieruchomości było na RZIS. Jest pole do nieufności ? Mnie się wydaje, że jest...

W sprawozdaniach pojawia się też dużo zmian metod rachunkowości, korekt do poprzednich okresów, korekt do obecnych sprawozdań. Ogarnąć to nie jest łatwo... i nie pewności, że się posiadło komletną wiedzę na temat...

Niewiele się od tamtej pory zmieniło w mojej ocenie, aczkolwiek jakoś raportów się poprawiła.
Szerzej się rozwinę w omówieniu po raporcie.

sikorro
0
Wpisów: 31
Wysłane: 5 sierpnia 2012 23:01:57 przy kursie: 4,94 zł
Na początek witam wszystkich użtkowników serwisu SW

co sądzicie o piatkowej transakcji na akcjach Ganta ? czy może to być jakaś próba ominięcia podatków ? Czy na Cyprze nie ma podatku od transakcji akcjami ?

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 5 sierpnia 2012 23:54:35 przy kursie: 4,94 zł
Przeniesienie/Sprzedaż akcji do podmiotów zarejestrowanych na Cyprze wynika z korzystniejszych warunków podatkowych. Jest tylko jeden problem. Skoro akcje Ganta zostały wniesione do spółki oznacza to, że prawdopodobnie Prezes zamierza zbyć ten pakiet. Podatek powstaje w momencie sprzedaży, więc jeśli nie chciałby sprzedawać transakcja nie miałaby sensu. Pytanie brzmi teraz czy sprzeda to poza rynkiem, czy będzie sypał. Uchwała o skupie akcji wyklucza nabycie poza GPW i w transakcjach pakietowych...

sikorro
0
Wysłane: 6 sierpnia 2012 00:18:47 przy kursie: 4,94 zł
a tak hipotetycznie tylko:
spółka z cypru posiada teraz akcje ganta ( i tylko te akcje) i powiedzmy trzyma je nastepne 2 lata ( w tym samym czasie oczywiscie prezes ma udzialy tej cypryjskiej firmy) cena akcji gant rośnie i zostają one sprzedane przez ten podmiot( i to chyba bez informowania rynku bo maja ponizej 5%) cypryjska spolka ma zysk i zostaje zamknieta... no i wiadomo jakas wyplata zysków udziałowcom i czy w ten sposób prezes ganta mógłby ominąc podatek (tak by nie było np w analogicznej sytuacji gdyby jednak je trzymał i sam sprzedał za te 2 lata)?

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 6 sierpnia 2012 00:52:31 przy kursie: 4,94 zł
Tak, w ten sposób ominąłby podatek, ale jest pewnie szkopuł. Polska w marcu podpisała protokół zmieniający postanowienia umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania, który wejdzie w życie prawdopodobnie od 1 stycznia 2013. Z tego powodu transakcja sprzedaży akcji musi być dokonana do końca roku. Mogłoby ewentualnie chodzić o dywidendę, ale gant na ZWZA uchwalił, że zysk pójdzie na kapitał zapasowy, wiec z dywidendy nici. Musi chodzić o sprzedaż papieru i to do końca tego roku.
Poza tym cena akcji może nawet prawdopodobnie spaść, a i tak prezes będzie miał zysk. Akcje rozlicza się metodą FIFO, czyli sprzedaje te nabyte najwcześniej, czyli pewnie po nominale (1PLN)
Edytowany: 6 sierpnia 2012 11:35

sikorro
0
Wysłane: 6 sierpnia 2012 01:28:06 przy kursie: 4,94 zł
Mi do głowy przychodzi jeszcze jedna opcja oprócz tej dywidendy... mianowicie modne ostatnio wezwania (zwykle szybko winduja one kurs akcji). Zasadniczo chyba w branzy deweloperskiej ostatnimi czasy tego nie mieliśmy. Przy okazji zastanawia mnie przy tym wszystkim nazwisko nowego akcjonariusza znaczącego ujawnione wiosną tego roku, ale wracając do wezwania - można by je zrobić jednak jeszcze w tym roku i ominać wspomniany podatek.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 6 sierpnia 2012 08:59:55 przy kursie: 4,94 zł
Jeśli Zaręba dogadałby się z Antkowiakiem co do sprzedaży pakietu, to wcale nie jest potrzebne do tego wezwanie. Mogą to zrobić normalną umową cywilno-prawną. Oczywiście jest to możliwe, ale według mnie mało prawdopodobne. Dom Zaręby jest dużo mniejszy od Ganta, więc przejęcie powinno być raczej odwrotne, a to chyba nie wchodzi w rachubę.

Zaręba chyba dostał też miejsce w RN, bo w jej składzie pojawił się nowy człowiek, czyli Adam Michalski. W związku z tym nie ma potrzeby zwiększania pakietu przez kupno jakiegoś większego pakietu akcji w tym celu.

Obowiązek wezwania jest po przekroczeniu 33%, gdyby miało to być przejęcie wrogie, ale wtedy Antkowiak by o tym nie widział przecież, więc nie przenosiłby akcji na Cypr.

Być może Panowie dogadali się na zmianę pakietu, ale ciężko znaleźć racjonalny dowód(wywód logiczny), że tak faktycznie się stało. Z drugiej strony istnieje ryzyko sypania akcjami w rynek.

sikorro
0
Wysłane: 6 sierpnia 2012 10:37:53 przy kursie: 4,85 zł
Bardziej chodziło mi o taką sytuację, że jest wezwanie powiedzmy np. po 10zł (na 100% akcji) -> cena na rynku skacze w te poziomy -> wtedy ten pakiet 500k mozna uplynnic na rynku a po kilku dniach sie dowiedziec, ze rodzina Antkowiaków nie odpowie na wezwanie... no i po dluzszym okresie, ze transakcji nie dojdzie. no a akcje były by uplynnione i to po wyzszej cenie niz przy standardowym "sypaniu w rynek". Teoria może i troszkę naciągana ale ja tu widze w tej sytucji kilka róznych rozwiązań i cieżko mi powiedzieć, które uważam za najbardziej prawdopodobne dontknow

w każdym razie dzięki za merytoryczą wymianę zdań w tej kwestii icon_smile

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 6 sierpnia 2012 11:17:21 przy kursie: 4,85 zł
Wezwanie można ogłosić bodajże na 66% akcji. Przy cenie 10PLN trzeba zablokować pod to wezwanie 135 milionów złotych. Sądzisz, że podmiot, który jest 5 razy mniejszy od Ganta ma taką gotówkę? Szczerze wątpię. Teoria jest bardzo naciągana, a jak się weźmie pod uwagę realia to nieprawdopodobna.

sikorro
0
Wysłane: 6 sierpnia 2012 21:37:20 przy kursie: 4,85 zł
Cytat:
Przy cenie 10PLN trzeba zablokować pod to wezwanie 135 milionów złotych. Sądzisz, że podmiot, który jest 5 razy mniejszy od Ganta ma taką gotówkę? Szczerze wątpię

też w to watpie, choć Zaremba nie szczedził jak narazie na ganta swoich milionów, mimo wszystko jednak mysle, że tą kwestie można juz zamknąć ;)

a może orientujesz sie jeszcze jak by wyglądała sprawa takiego podatku na cyprze jeśli:

- ten cypryjski fundusz sprzeda udziały ganta juz nie w tym roku tylko za pare lat, fundusz podatku nie zaplaci? dopiero Antkowiak jak sprzeda udziały w funduszu lub fundusz wypłaci dywidende tak? i tu mi się narzuca odrazu pytanie czy fundusz nie moze istniec z gotówka na koncie po sprzedazy takich akcji nawet dluższy czas? (i dopiero w dogodnym momencie wypłacic dywidende lub zakonczyc działalnosc i wypłacić udziałowcą zysk?)

- no i ciekawi mnie też jak wygląda sprawa podatku tu w polsce przy takiej wymianie czy wogole obowiazek podatkowy jakis powstaje skoro jedne udziały zamienił na inne?

sorki, że tak męcze temat bo najprawdopodobniej teoria z wysypaniem przed końcem roku moze okazac się prawdziwa (choc tego się pewnie nigdy nie dowiemy;) ale w mojej niedługiej histori inwestora nie spotkałem się jeszcze z taką transakcją i ciekawią mnie różne mozliwości jej zakończenia i celowości wogóle.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 6 sierpnia 2012 21:53:20 przy kursie: 4,85 zł
Wiesz, ja nie jestem ekspertem podatkowym, więc moja wiedza na temat systemu podatkowego Cypru jest niemal zerowa. Jeśli zaś chodzi o sytuację w Polsce, to wydaje mi się, że aport w zamian za udziały, pod pewnymi warunkami nie jest opodatkowany, zarówno jeśli chodzi o PIT jaki CIT. Były w tej sprawie orzeczenia SN o ile mnie pamięć nie myli

Kod:
mod: z wątku usunięto posty bezpodstawnie sugerujące bankructwo spółki - otrzymaliśmy interwencję w tej sprawie
Edytowany: 8 sierpnia 2012 17:46

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 9 sierpnia 2012 01:38:51 przy kursie: 4,80 zł
Też nie jestem ekspertem podatkowym, ale obawiam się, że nieopodatkowana jest tylko transakcja dotycząca zorganizowanej części przedsiębiorstwa.
Art. 17 ust.1 pkt. 9:
Cytat:
Art. 17. 1. Za przychody z kapitałów pieniężnych uważa się:
9) nominalną wartość udziałów (akcji) w spółce mającej osobowość prawną albo wkładów w spółdzielni objętych w zamian za wkład niepieniężny;

W dodatku w powiązaniu z art. 19, czyli kłopotliwą (a raczej kłopotogenną) wyceną.

Jeśli chodzi o umowę z Cyprem, to nie czytałem jeszcze samej umowy, ale komentarze. I widzę, że w zmianie chodzi o eliminację tax sparring, czyli możliwości potrącania sobie w Polsce (nie)zapłaconego, cypryjskiego podatku. Dlatego myślę, że niekoniecznie trzeba sypać w tym roku. Fundusz cypryjski podlega tamtejszemu opodatkowaniu, które tam się nie zmienia. Może dokonywać transkacji off-shore i nie wpłynie to w żaden sposób na opodatkowanie w Polsce dopóki nie zostaną wypłacone pieniądze polskiemu rezydentowi.

Oswald
0
Wpisów: 54
Wysłane: 10 sierpnia 2012 10:19:49 przy kursie: 4,80 zł
Na stockwatchu pojawił się bardzo ciekawy wywiad z Gantem odnośnie ich obligacji, w które będą mogli zaopatrzyć się także indywidualni inwestorzy. Obligacje są porządnie zabezpieczone, ze stałym 11% oprocentowaniem w skali roku.

Myślicie, że warto?

www.stockwatch.pl/artykuly/pos...

bB86
1
Wpisów: 744
Wysłane: 10 sierpnia 2012 10:38:43 przy kursie: 4,80 zł
Przejrzyj uważnie prospekt emisyjny obligacji i dokumenty towarzyszące, w tym załączniki, będziesz mógł lepiej sobie wyrobić własne zdanie - dużo tam informacji niedostępnych w zwykłych raportach okresowych.. Ponadto prezentacje spółki nt harmonogramu spłat zobowiązań, dostępne na stronie firmy obsługującej PRowo m.in. Ganta.

Inna sprawa, że emisję dla "szerokiej publiki" można zapewne odczytywać jako "tyle ile się dało wziąć od instytucjonalnych już wzięliśmy".

0,5 mln akcji przeniesionych na Cypr próbowałbym porównywać natomiast z 0,5mln akcji wniesionych kilka dni później do FIZu Ipopemy w imieniu pewnie tego samego klienta, to jest mój guess...
• Diehard modern value investor (with a Mungerish twist) ;) •
Edytowany: 10 sierpnia 2012 10:41

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

106 107 108 109 110

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,212 sek.

vovaxwfu
tmiguvrx
ityqchmh
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hvnaknmo
norznjqy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat