A kiedy mniej więcej ten "przepasny dokument/ raport" zostanie upubliczniony? Chyba, ze coś po drodze zgubiłam..?
|
|
draconiss napisał(a):Trzeba pisac do UOKIK KNF i prokuratury o zablokowanie tego procederu az do wyjasnien toczacych sie spraw przeciwko IB i Getinowi. Czyli trzeba przyspieszyc skladanie spraw sadowych. Od KNF parę dni temu otzryałam pismo, że nie mogą mi udzielić konkretnej porady odnośnie braku pozwolenia na oferowanie i sprzedaż obligacji przez IB/LB, bo to są informacje poufne. Mogę domniemywać, iż to całe przejęcie zostało dawno ukartowane, a nasza sprawa zostanie zamieciona pod dywan. Ani tak, ani siak, gdzie się nie obejrzysz, to coraz większe G..
|
|
Obligatariusz kontakt napisał(a):cbie1 napisał(a):[quote=sylwia16]Zauważcie jeszce jedno - przed uładem mieliśmy tu na furum znacznie więcej użytkowników, po czym oni nagle zanikli. To była jakaś dziwna AGITACJA. Tez to zauwazylem ,zorganizowana akcja przeciw konwersji,tu ich boli .takie to wszystko podejrzane , prokurtura powinna sie tym zainteresowac i spytac tych co zrezygnowali z zasiadania w RW dlaczego 1/ poszukajcie osób kryjących się pod kilkoma nick'ami 2/ rozmawiałem z p. prokurator obecną na całym ZW także o podejrzeniu przekazywania do osób postronnych informacji poufnych 3/ myślę że warto się zastanowić kto lobbował na forum i próbował uzyskiwać indywidualne korzyści Odpoweiedź w p.1 nazwałabym tak: tonący brzydko się chwyta.
|
|
Kibic1 napisał(a):Informacja dla tych którzy nabywali obligi przez Banki LC , bo z tego co zauważyłem też są obecni na tym forum. www.pb.pl/pieciu-chetnych-na-g...Jak sądzicie czy to jest dobra informacja dla nas czy wręcz przeciwnie ? Dzięki za podesłanie linka. Ta wiadomość jest tragiczna. Teraz to dopiero mnie powaliło na nogi. Ten marny ochłap w postaci 25% jest tak czy owak na wodzie pisany. Miałam jednak nadzieję, że uda się coś odzyskać od IB (brak pozwolenia, misseling). Ale teraz i to już staje się mało realne. LC jednak okiwał nas i to w świetle prawa. Przecież KNF mu nie będzie nic utrudniał, gdyż ta instytucja trzęsie się (mogą być dalsze taśmy). Do tego dochodzą następne afery - NIK (chcą p. Kwiatkowskiego postawić pod Trybunał), teraz do tego afera w KGHM. Afera dotycząca GetBack pójdzie w cień, zwłaszcza, że mamy ro wyborów. Wiecie co, ja już nie mam słów odnośnie Państwa, gdzie rzekomo rządzi Prawo, a jednocześnie i Sprawiedliwość.
|
|
Zauważcie jeszce jedno - przed uładem mieliśmy tu na furum znacznie więcej użytkowników, po czym oni nagle zanikli. To była jakaś dziwna AGITACJA. Wyszło co wyszło. Bukos, ja już Tobie wierzę, że jesteś też poszkodowany. Oczywiście dołączam się do pochwał dla bukosa, które zostały tu na tyum Forum wypowiedziane. Ja to jestem taka konkretna - gdzie najpierw walić pismo? Zacząć od Kaczmarka czy od razu do walić do Funduszu Sprawiedliwości celem odwołaniasie od wyroku. Bo do sądu bezp[ośrednio to raczej nie mam podstaw artykułów prawnych, gdzyż zoataliśmy reprezontawani przez RW. Nadmieję tutaj również że Pan Barczyński prowadził agresywną kampanię, by go poprzeć. A w kwestii sprawozdania, to Pan Barczyński zamilkł. Oj Panie Radosławie, coś mi tu nie gra.
|
|
Szanowny Panie Barczyński, Pana odpowiedzi do osób poszkodowanych w stylu: dzieli nas asymetria wiedzy oraz zwalanie winy na grupę FB to jakaś aberracja. Dzieli nas asymetria wiedzy - to czemu Pan nie podzielił się z nami tą wiedzą chociażby w postaci aktualnego sprawozdania ze spółki. I mam jeszcze jedno pytanie do Pana: czy to prawda, że stara się Pan o stanowisko prezesa spółki GetBack?
|
|
Do użytkownika bukos4, Tak masz rację, że to nie jest forum polityczne. Jednakże chciałabym zaznaczyć, iż sprawa GetBack stała się sprawą polityczną. Jeżeli Ciebie obraziłam moimi poglądami, to przpraszam. Wiecie , bo mnie zastanwia jeden fakt - brakuje nam uzasadnienia do wyroku z sądu. Od rana próbuję takowy znaleźć, ale nie umiem. Doczytałam się na podstawie arykułów prawnych, iż aby odwłać się od decyzji sądu trzeba mieć uzasadnienie wyroku. Do kogo więc pisać w tym przypadku - do nadzorcy czy kuratora? A więc zacznikjmy rozmawiać konkretnie, a nie obrzucać się jeden drugiego, bo skłócona społeczność nic nie zdziała.
|
|
poszkodowany napisał(a):Do Wszystkich Forumowiczów: skupmy się jak dalej walczyć o swoje. Nie zainteresowani jak ZZ... mogą nie wypisywać swoich mądrości bo cała strona sądowa nie wypełnia swoich funkcji tylko gra z dłużnikiem do jednej bramki co oznacza że ich decyzje są nieważne w świetle prawa. Teraz czas na podsumowanie dotych czasowo rozboju w biały dzień i przejścia do ataku. Jak Wszyscy już zdążyli zauważyć Dłużnik ma swoje zobowiązania w dupie. Do tego sąd rżnie głupa wydając wyrok w niezgodny z prawem postępowaniu. Takie wyroki ro zapadaly w latacj 50 tych. Tyle że to byla inna rzeczywistość (a może nie ina). Tak, zgadzam się tu z Tobą jeśli chodzi o lata 50-te. Poszłabym nawet dalej, że jeżeli tzw Suweren zagłosuje na przekupne obietnice dzisiaj rządzących, to raczej cofniemy się do epoki Średniowiecza. Wtedy były tortury fizyczne, w nowym wydaniiu ówczesnego Średniowiecza będziemy przechodzić tortury psychiczne. A mianowiecie nie będą dążyć do ustalenia czy banki LC miały pozwolenie, ale będą nas spowiadać skąd mieliśmy kasę na zainwestowanie w np GetBack. Dzisiaj wyrokiem Sądu zostaliśmy okradzeni w biały dzień i to przy majestacie prawa. Wkurza mnie ta cała sytuacja, zwłaszcza iż rano przeglądając prasę doczytałam się, że nowelizacja ustawy frankowej nie będzie dotyczyć banków LC. KrucaFiks, gdzie my żyjemy. To jest ponizej lat 50-tych. Teraz może bardziej konkretniej, jak już wcześniej wspomniałam, nie boję się kierować pism do wszelakich instytucji państwowych. Wspomniałam również, że jestem w traccie pisania pisma do Prokuratury (chodzi o zespól ds Getback). W międzyczasie znalazłam jeszcze inną instyttucję, do której chcę szybko napisać. Chodzi o Fundusz Sprawiedliwości. W P.1 chcę odnieść się do legalności oferowania i sprzedaży obl. GB.W p.2 chciałabym odnieść się do dzisiejszego wyroku Sądu. Wg mnie wyrok zapadł bez autoryzowanego sprawozdania finansowego spółki. Może sędzia. J. Mądry takowy otrzymał, ale nie mogę tego znależdź na internecie, a więc nie został ogłoszony publicznie. Wiem,że są na ten temat paragrafy prawne - czyli wyrok najprawdopodobniej został ogłoszony na podstawie hipotezy, że spólka jest nas w stanie spłacić, ale gdzie są te papiery. Proszę pomóżcie znaleźć mi odniesienie artykułów prawnych w tym zakresie, bo ja nie tracę nadziei. Trzeba coś działać. Przecież obecna władza nie będzie trwała wiecznie.
|
|
Hej, Dawno nie uczestniczyłam na tym forum. Wolałam "smolić" pisma do KNF, nawet do NIK, nie wspominając o Rzeczniku Finansowym. Co do Rzecznika, to stwierdzam, iż jest zaangażowany w moją sprawę, jaki będzie finał, to niestety w tym obecnym Państwie nie jestem w stanie prognozować. Ja Was wszystkich bardzo dobrze rozumiem, że wolicie pisać o swoich żalac na tym forum. To zapewne sprawia Wam ulgę, zwłaszcaza po ostatnich wydarzeniach z dnia 22.01.19. Sama jestem mocno stratna, więc też dołączam do bólu i rozżalenia, które obserwuję czytając Was. To jest normalny sposób na reagowanie na nasze obecne Państwo, które zaczyna się sypać. Być może za obrażanie władz będę np prześladowana, ale takie sytuacje przerabiałam już gdy mieszkałam w Gdańsku w trakcie obalania komuny. Dodam tylko, że my Gdańszczanie nie podarujemy tak łatwo śmierci Prezydenta. Wracając do meritum, to chcę powiedziewć, że nie wierzyłam w PPU korzystne dla nas obligatariuszy. Tam zawiązał się jakiś układ, którego nie mamy szansy rozpracować. Dla mnie ostatnią deską ratunku jest pismo do Prokuratury. Od paru dni takie pismo tworzę (nie chcę, aby było ono pisane szybko, na tzw kolanie). Podpieram się w nim korespondencją z instytucjami pańswowymi. Wydaje mi się, że im więcej z nas złoży wnioski do Prokuratury (zespól ds GetBack), tym bardziej będziemy wiarygodni. Nie wiem, czy to coś da, ale jak nie będzie się robić nic, to na pewno niczego nie wywalczymy. Pozdrawiam.
|
|
Sprawa porozumienia układowego to 1-dna kwestia, ale raczej nie liczyłabym na RW, zwłaszcza, iż P. Radek idzie swoją droga ,niekoniecznie dbjąc o nas obligatariuszy. Druga sieżka - to napisałam prośbę o poradę w związku z obwieszczeniem komunikatu KNF dotyczącego PDM. Gdy tylko uzyskam sensowną odpwiedź, to oczywiście dam Wam znać, abyśmy się zjedoczyli, a nie rugali się jeden na drugiego. Możemy tu się kłócocić lub sprzeczać, ale jeżeli RW pozwoli na 23%, to dla nas musi być silna motywacją, by zapobiec takim propozycjom. Czyżby Pan Radek dogadał się z bankstrami, którzy odzyskają wszystko, a my jakieś nędzne grosze (dla ścisłości to jest pytanie retoryczne, a nie oskarżenie - trzeba ważyć swoje wypowiedzi, bo kto wie kto zapuka jutro do naszych drzwi?)
|
|
Co do PDM, z którą to instytucją ja jestem związana poprzez Getback - jest jasno powiedziane przez KNF, iz PDM ma publicznie ogłosić do której innej instytucji finansowej przeniesie nasze i inne rachunki czy świadectwa depozytowe.. To jest jedynie techniczna sprawa, która mam nadzieję wkrótce sie wyjaśni. Gorzej jest natomiast z tymi odzyskami dla nas jako Obligatariuszy. 23 % to kpina i nier można do tego dopuścić. Tak jak pisał Użytkownik "leonek" musimy wspólnie zacząć działać, bo wg mnie na RW (a tym bardziej na Pana Radka) nie ma co liczyć. Wczoraj w telwizji pulblicznej przy okazji dyskusji na temat Amber Gold człowiek z tej komisji obiecywał, że wezmą się (czyli PIS) za Deloite. Tylko co z tego, bo nałożą im jakąś karę finansową, która nie pójdzie dla nas obligatariuszy, ale na 500+. Nie jest lekko, ale musimy sie wzajemnie wspierać, bo inaczej podzielą nas by łatwiej było nami manipulować.
|
|
|
|
Co do Abrisu to wogóle szkoda dyskusji na tym forum. Tam są umoczeni politycy, z którymi nie mamy szans na jakiekolwiek ustępstwa. Tu nie wygramy, ale mam nadzieję, że będą próbowali zwrócić winę na banki - skarb Państwa nie może przecież stracić, a najłatiwiej zwalić winę na kogoś innego niż rząd, a więc nie na "dobrą zmianę"
|
|
do Użytkownika kokospl Zapewnie IB nie upadnie dość szybko, dopóki ma wsparcie w postaci LC. A co do gróźb czy jak to ująłeś zastaraszań, to sądzę, że tego typu teksty to poprostu mydlenie oczu poszkodowanym. Jak nie wiesz co powiedzieć (to akurat nie konkretnie do Ciebie, bo bardzo cenię sobie Twoje wypowiedzi)), to wal wszem i ogółem, iż nie mozna ujawniać pewnych informacji, bo tak jest najłatwiej, a wiadomo Forumowicze to kupią.
|
|
Do Użytkownika anty_teresa. Pierwsze Primo - Ja nie zauważyłam, aby Maciej udzielał komukolwiek porad inwestycyjnych na tym forum, aczkolwiek jego wypowiedzi są często śmiałe i mogą budzić pewne kontrowersje. Prawo prawem, artykuły artykułami, ale rzeczywistość jest często inna - obyś się nie zdziwił / zdziwiła. Jak jakaś instytucja w tym również Państwo (Polskie) nie ma realnej kasy to zaproponuje papiery, za które potem sobie przysłowiowego chleba nie kupisz.
|
|
voyager747 napisał(a):Te 8 lat dla mnie to jest niewyobrażalne. Nie wiem co by się musiało wydarzyć, żeby tyle firma przetrwała. Tak, bardzo marne są szanse, by ta firma przetrwała tyle lat. Pójdę ze stwierdzeniem nawet dalej - ona nie przetrwa dłużej niż 1 rok do maksymalnie 2 lat. Dlatego trzeba szukać alternatywy, np poprzez dochodzenie do ugody z LB/IB - a to nic nie kosztuje. Im więcej z nas będzie rozważać ten drugi wariant, to będzie większa szansa, by cokokolwiek uzyskać. Być może jest jeszcze trzeci wariant - i tu zapraszam do dyskusji na temat pomysłów. Sytuacja nie jest fajna dla nas, ale nie możemy poddawać się i musimy utrzymywać chociaż ciut optymizmu bo w przeciwnym razie braknie nam sił do dalszego działania.
|
|
voyager747 napisał(a):sylwia16 napisał(a):voyager747 napisał(a):Macieju, jeśli nie odróżniasz kasy banku od obligacji Getbacka, to chyba nie mamy o czym gadać. A ja tą wypowiedź rozumiem. Sądzę, że użytkownik Maciej jest rzeczywiście osobą poszkodowaną, jak wielu z nas na tym forum. Przypuszczam - to jest jedynie moje domniemanie, iż na tym forum są osoby, dla których afera getBack to wyłącznie rozrywka. Dobrze, że rozumiesz tĘ wypowiedź, nic mi do tego. Twoje domniemania są śmiechu warte, chyba, że piszesz o sobie. Pisałem tutaj wiele razy co sprzedał mi LB, ale nadal potrafię w przeciwieństwie do Macieja odróżnić kasę Idea Banku od Getbacka. Pisanie na forach takich rzeczy, że w banku nie ma kasy, że bank jest niewypłacalny itp. na podstawie własnych domysłów bądź niechęci, to jest mało poważne. Gratuluję szybkiego wpisu na temat obrony LB czy IB.
|
|
alder74 napisał(a):@ sylwia 16 Ja jednak uważam, że pisanie o Radku w taki sposób: Cytat:A Pan Radek to już nas totalnie olewa. Załapał posadkę i liczy na ... - dalszy ciąg to domniemanie jest obraźliwe i jest to chwyt poniżej pasa. Mnie to pachnie insynuacją. Jak wspominasz, każdy może mieć swoje zdanie. Z założenia na tym forum mamy zajmować się głownie sprawą PPU. Jest grupa na FB, która skupiła się wyłącznie na wątku dystrybucji obligacji przez IB/LB. To jest to odniesienie do Artioma. Ja już mam swoje lata i mam zasadę- nie licz na kogoś kto obiecuje ci, że załatwi problemy za ciebie (RW czy Porozumienie Układowe). Trzeba samemu zawalczyć o swoje, które zostało nam .. dalej sami sobie dopowiedzcie. Alder 74 - stale mnie krytykujesz, a nawet obrażasz. Kogo Ty prezentujesz? Insynuacja- chyba coś Cię boli w tym temacie.
|
|
leonek7 napisał(a):Czytając wypowiedzi p Radosława wnioskuję ,że głosowania nad układem w najbliższych tygodniach,miesiącach,latach(?) nie ma się co spodziewać.Pozostaje tylko nadzieja ,że sąd w swojej mądrości zamknie PPU,które z tą nazwą nie ma nic wspólnego. Bardzo mądry i przemyślany wpis.
|
|
alder74 napisał(a):@sylwi16 Cytat:Na RW nie liczcie, bo oni nawet nie chca uchylić rąbka toczącej się sprawy. A Pan Radek to już nas totalnie olewa. Załapał posadkę i liczy na ... - dalszy ciąg to domniemanie. Nie wszystko ze strony RW tez mi się podoba, w szczególności deficyt informacji (chociaż w kontekście wyjaśnienia Radka częściowo uzasadniony). Ale takie pisanie jak w cytacie uważam za obraźliwe - to jest chwyt poniżej pasa. Na mój rozum RW została powołana w związku z PPU i boksowanie się z IB/LB ze względu na nieprawidłowości przy oferowaniu obligacji itd to nie jej broszka. Z tym bliżej do fb Artioma. Pragnę przypomnieć, iż forum to jest miejsce, w / na którym każdy ma prawo do wypowiedzi swojej opini. Część użytkowników ma swoje racje, inni mogą mieć inne zdanie. Jednakże, to nie upoważnia do oceny czy dany pogląd jest "poniżej pasa". Cytowana odpowiedź jest przykładem obrażania użytkownika forum. Nie rozumiem odniesienia do Pana Artioma - czyżby był On konkurentem.
|
|
voyager747 napisał(a):Macieju, jeśli nie odróżniasz kasy banku od obligacji Getbacka, to chyba nie mamy o czym gadać. A ja tą wypowiedź rozumiem. Sądzę, że użytkownik Maciej jest rzeczywiście osobą poszkodowaną, jak wielu z nas na tym forum. Przypuszczam - to jest jedynie moje domniemanie, iż na tym forum są osoby, dla których afera getBack to wyłącznie rozrywka.
|
|
Do Użytkownika AsGBK Bardzo trafne spotrzeżenia. Zgadzam się w 100%.
|
|
Do Użytkownika anty_teresa Płynność bank zaczął posiadać dopiero po interwencji KNF.
|
|
Po ostatnich doniesieniach prasowych dziwię się i to bardzo, iż jedynie 250 osób złożyło skargę czy też donos do UOKiK. Ja wysłałam pisma do powyższej instytucji. Otrzymałam odpowiedź, że najbadziej kompetentnym organem w mojej sprawie jest Rzecznik Finansowy, ale najpierw muszę mieć odpowiedź z LB i PDM na złaożone reklamacje. Do LB złożyłam już a także odwołanie od Reklamacji oraz następną Reklamację. Do Rzecznika wysłałm już 2 pisma. Jedno dotyczyło porady, drugie po odpowiedzi z LB i PDM. Teraz czekam na odpowiedź. Czas odpowiedzi może wynieść od 3 do 6 miesięcy. Sprawa więc jest w toku. Z UOKiK otrzymałam w międzyczasie coś na kształt ankiety do wypełnienia, którą szybką wysłałam. Pisałam również do KNF, która dała mi pewne wskazówki do złożenia nastepnej Reklamacji do LB. Do Szanownych Użytkowników - piszcie wszędzie gdzie się da , mam na myśli instytucje państwowe. Dopiero zbiorowe, masowe skargi będą skuteczne. Bo zaledwie 250 osób na niby 9000 poszkodowanych to kropla w morzu. Na RW nie liczcie, bo oni nawet nie chca uchylić rąbka toczącej się sprawy. A Pan Radek to już nas totalnie olewa. Załapał posadkę i liczy na ... - dalszy ciąg to domniemanie. Zamist pisać na forum tym czy innym piszcie do instytucji. Musimy zebrać się w siłę,bo inaczej polegniemy. A ja widzę jakąś iskierkę po przeczytaniu oświadzceń z UOKiK osdnośnie Idea Banku ( w tym LB) oraz PDM. Pozdrawiam serdecznie.
|
|
Do kokospl - tak masz rację, prędzej dowiemy się z prasy, wiadomości niż od RW. Według RW wszystko jest poufne, ale doniesienia dziennikarzy są jakgdyby jawne. Nie rozumiem wypowiedzi niektórych członków RW (zwłaszca Pana Radka), iż przekazywanie obligatariuszom pozyskanych informacji jest niemożliwe, bo tajne. Zastanów się człowieku (do członka RW), kogo Ty reprezentujesz siebie, czy nas obligatariuszy, Działasz w swoim interesie czy na rzecz osób, które Ci zaufały. Co do sprawy Fm banku, to wiadomo, każdy miliard się liczy w budżecie, który jest nastawiony na rozdawiennicto i przekupywanie właśnie tych, którzy są ścigani za długi, a nie tych tzw krwiopijców, którzy zasilali GetBack. PIS zabierze nam obligatariuszom (tym niby bogatszym), by zasilić patologię. Domniemuję, iż naszym kosztem budżet rozdawnictwa zyska ponad 1 mld zł bo dogadał się z Abrisem. Będzie na jakieś przykładowo 200+ przy wyborach?
|
|
Według mnie to nie jest zbieg okoliczności, iż Hoist Finance jest ze Sztokholmu a równocześnie ma swoją siedzibę i to właśnie we Wrocławiu. Domniemuję, że chodzi o tą grubą kasę, którą nasz (a raczej Suwerena) rząd chce przeerzucić na koszt tych niby bogatszych Obywateli (których stać było na dofinansowanie GetBack). Inaczej nie starczy na 500+. Następny "przypadek" - GetBack po wstępnym dogadaniu się z inwestorem dzięki Ministerstwu Cyfryzacji nie będzie miał dostępu do PESEL. To jest celowe działanie rządu, by definitywnie zapomnieć o GetBack. Tak, Użytkownik maciej61 ma rację, przypuszczając, iż ludzie z zarządu Hoist mają powiązania z obecnym Santanderem we Wrocławiu. A kto był niegdyś szefem WBK, to nie muszę Wam pisać.
|
|
A mnie oprócz GetBack i Altusa bankster z LB proponował jakiś czas temu inwestycję w apartamenty hotelowe. Seria oczywiście limitowana, rentowność 8%. Ciekawe czy to też był trefny towar. Gdy powiedziałam, że mamy własne nieruchomości ze spadku, które wynajmujemy, to tenże bankier wciskał, żeby te nieruchomości sprzedać i zainwestować w jego ofertę. Gdybym go posłuchała, to wyszłabym gorzej jak na GetBack.
Pytanie do Użytkownika, który był na spotkaniu - na czym miałaby polegać ta ugoda ? Bo rozumiem, że ugoda jest wtedy gdy np LB zgodziłby się na zwrot połowy zainwestowanych pieniędzy za przepisanie na nich połowy obligacji.
|
|
Z wielką sympatią do Użytkownika piwn mam pytanie, co oznacza w ekonomii określenie "mezzoziczne inwestycje".
|
|
Witajcie, Jestem tutaj nowa. Mam obligacje GetBack zaoferowane przez Lions Bank, tzw private bankster wypełnił formularz do PDM, co dla Was nie jest jakimś odkryciem. Mam pytanie - czy ktoś z Was był na konferncji sponsorowanej przez UOKiK. Czy warto tam pójść, czy można zadawać pytania? Byłabym wdzięczna za odpowiedź.
|
|