Pesto napisał(a):
I czas w końcu odnieść sie do tej całej konwersji - czy w końcu jest potrzeba czy nie - a jeśli jest to może niewielka a nie miliardy akcji.
I tu mam pytanie do pana Radka: dlaczego zamiast tak dużej konwersji, która ma głównie służyć do dystrubucji kasy z ewentualnych odszkodowań nie wpisać w propozycje układowe, że wszelkie uzyskane przez spółkę odszkodowania przeznaczone będą na spłaty wierzycieli ?
Kolejne kwestie:
Może wystarczy tylko "mała" konwersja, bez miliardów akcji ? Wielokrotnie pisał Pan, że konwersji chcą wierzyciele ? Którzy to wierzyciele jej chcą, ilu ich jest ?
Dodatkowo ( również za forum bankiera) to chyba zarząd i sam ABRIS powinien rozmawiać z zabezpieczonymi jako główny udziałowiec, bo jakim partnerem jest dla nich RW w postaci p. Radka czy innego pana (doceniając ich samo zaangażowanie w RW).?
Konwersja umożliwi ustanowienie zarządu wierzycieli, pod rządami ludzi Abrisu nic z tej spółki nie będzie. Czyżbyś był zadowolony z pracy Pana Prezesa Dąbrowskiego? To nie jest osoba zainteresowana poprawą sytuacji w spółce, tylko szybką sprzedażą, kwota jest nieistotna.
Akcje mogą też ułatwić wypłatę kwot z ewentualnych odszkodowań. Jeśli jest możliwość dodania do propozycji układowych zapisu o dodatkowej spłacie obligatariuszy z odzyskanych kwot - to byłoby to na pewno lepsze rozwiązanie niż skup akcji czy dywidenda.
Ja chcę konwersji. Może jednak, jeśli zostanie wybrany wariant kontynuacji działalności – uda się postawić GBK na nogi i te akcje jednak będą coś warte. Wolę mieć 1-2 grosze na akcji, niż nie mieć nic. Oczywiście wysoki poziom konwersji, np. 49,5% z ostatnich propozycji, gdzie wierzyciel jest zaspokojony w 100% uważam za nieporozumienie. Poza tym akcje można wykorzystać do uzyskania straty podatkowej, z umorzenia straty nie będzie.
Cytat:Dodatkowo ( również za forum bankiera) to chyba zarząd i sam ABRIS powinien rozmawiać z zabezpieczonymi jako główny udziałowiec, bo jakim partnerem jest dla nich RW w postaci p. Radka czy innego pana (doceniając ich samo zaangażowanie w RW).?
To chyba nie propozycje układowe Zarządu ani Abrisu przejdą w głosowaniu. Przejdą propozycje, za którymi będzie głosował kurator, a kurator ma zagłosować za propozycjami RW.
Tak jak napisaliśmy w naszym liście do banków:
W przypadku upadłości zabezpieczenia banków mogą okazać się dużo mniej warte. Dla nas układ z obecnymi propozycjami układowymi jest bliski temu, co możemy otrzymać w przypadku upadłości likwidacyjnej Spółki, dla banków przystąpienie do układu może okazać się bardziej korzystne niż dopuszczenie do tego aby Spółka upadła. Chyba banki nie chcą upadłości? Czy może banki lubią na ostro? :) Jak mam dostać 15-20% to niech będzie upadłość, dostanę niewiele mniej. Banki stracą znacznie więcej. Ciekawe, czy dociągną do 50%.