Rufusinski napisał(a):[quote] Dzis o 19 rusza zimowa wyprzedaz i CP2077 dostanie tez swoja znizke. Zobaczymy na ktore miejsce wskoczy. o 21 czasu polskiego był na 17 pozycji
|
|
baks napisał(a): Plany są ale nic nie wskazuje aby spółka była w stanie wyprodukować w ciągu 4-5 lat dwie gry wielkości CP w odpowiedniej jakości. Nawet 2 gry w jakości premierowej CP jest wątpliwe. Jak widać CDR słabo zarządza siłami roboczymi i jak pokazuje historia CP nie radzą sobie z jakością. Dlatego jestem bardzo sceptyczny co do równoległej produkcji. Nie ma na to ani kasy ani sił.
ponad miliard w kasie i dwa potężne silniki do dalszego rozwoju marek - to za mało? zwłaszcza że spółka wysyła sygnały mówiące o dalszym rozwoju tych franczyz, a nie budowaniu czegoś od 0.
|
|
a Goldman ma, nie małą w sumie...
|
|
Temat:
CDPROJEKT
@Wilk może się doszukuję, ale dla mnie zwiększenie niektórych pozycji short i takie info - razem wyglądają podejrzanie. Z drugiej strony, jutro się okaże czy przesunięcie w celu wypuszczenia OK produktu przyjęte będzie jako pozytyw, czy jako negatywne info w kontekście tego co koledzy wyżej napisali.
|
|
Temat:
CDPROJEKT
wygląda jakby fundusze wiedziały odpowiednio wcześniej...
|
|
Temat:
CDPROJEKT
apropos next gen... Cytat:PEGI, czyli Pan European Game Information, to europejski system oceniania gier, który ma między innymi podpowiadać rodzicom, czy dana produkcja jest odpowiednia dla ich dziecka. W bazie organizacji właśnie pojawiła się informacja o dacie premiery gry w wersji na PlayStation 5 oraz Xbox Series X/S. Co ciekawe, według bazy PEGI ta przypada na dzisiaj, czyli 19 października 2021 roku. dalej autor artykułu mówi o tym, że nie spodziewa się jakiejś nagłej informacji ze strony studia, ale coś chyba jednak jest na rzeczy... źródło: wiedźmin 3 next gen w google...
|
|
Temat:
CDPROJEKT
@tgolik dlatego napisałem że przedział się wpisuje, ale czy to nastąpi to czas nam pokaże
|
|
Temat:
CDPROJEKT
ja wspominałem o trójkącie. Na ten moment ktoś powie że widzę co chcę widzieć, ale w mojej ocenie przedział czasowy na ewentualne wybicie wpisuje się w okres w którym spółka mogła by w końcu pochwalić się nad czym tak naprawdę pracuje i jak zaawansowane są te prace...
|
|
Temat:
CDPROJEKT
czy 193 zł to będzie teraz (i w ujęciu historycznym) poziom wsparcia? Mógłby się Krewa wypowiedzieć co nieco o wykresie ;)
|
|
analiza techniczna to jedno, ale są jeszcze kwestie komunikacyjne które mogą sporo namieszać w cenie. Nie żebym tu siał jakąś spekulację bo nie o to mi chodzi, ale 1. CP na next gen (wskazanie konkretnego terminu lub wypuszczenie produktu) 2. Wiesiek na next gen (j.w.) 3. i to na co wielu czeka - nowy tytuł, co do publikacji którego jesteśmy bliżej niż dalej, a o którym prezes zdaje się mówił w kontekście pracy 70 developerów 4. ja po tym wszystkim dołożył bym "rozmowy" o równolegle drugim tytule, a przecież o pracy równoległej nad dwiema grami AAA zdaje się prezes w swojej wizji przyszłości tez mówił
i żeby nie przewidywać tu ruchu ceny, zostawię pytania: 1. pod co rosło do 450 zł przez ostatnie lata 2. jak taka komunikacja wpłynie na ruch ceny w kolejnych miesiącach/latach
to niech sobie każdy odpowie sam
|
|
jak na "spodziewane słabe" wyniki to ciekawą mamy sesję (wczorajszą w sumie też)
|
|
o ile jestem w stanie zrozumieć, że przytoczone zachowanie i kupno akcji po artykuł może dotyczyć akcjonariuszy mniejszościowych, to jakoś nie wydaje mi się, by osoby/instytucje z kapitałem pozwalającym na jednorazowy zakup od 15 do 20 tys. akcji robiły takie rzeczy (a w ostatniej godzinie sesji były 4 poważne transakcje) bo w bloombergu ktoś, coś napisał...no albo wciąż mało wiem, rozumiem.
|
|
dosyć odważnie, zwłaszcza w kontekście dzisiejszej sesji w ramach której można (było) zaobserwować kilka nietypowych zleceń jak na spadkowy trend wspomagany krótką sprzedażą wynoszącą obecnie (ujawnioną) ponad 3,2% ogółu akcji...
ja wiem że to nie miejsce na takie rozważania, ale co oni zrobią jak dajmy na to zarząd za środki z tytułu pozyskanej dywidendy zacznie skup akcji? (wszak im chyba średnia zakupowa nie robi różnicy)
|
|
cmc napisał(a):Może weszli pod "wynik" sądu w USA. że już? ewentualny wyrok to raczej pieśń przyszłości, chyba że masz na myśli wolumen roszczeń który miał by wywołać panikę...(?)
|
|
ciekawe tylko skąd takie informacje...bo spółka nigdzie wcześniej nic nie komunikowała, a już wolumen zwrotów wydaje się być podawany z dziwną "dokładnością"
ale jeśli wspomniane 4% i 1% są prawdziwe, to teoretycznie w lutym i marcu łączna sprzedaż gry to byłoby ok. 680-690 tys. sztuk. Strzelając z kapelusza najgorszy scenariusz (przy założeniu że autor posiada faktyczną wiedzę o ilości i spadku sprzedaży) że styczeń = poziom lutego to finalnie za 1q wychodzi ponad 1,2 mln kopii. To z kolei znacznie więcej niż ubiegłotygodniowa rekomendacja DM BOŚ.
Ciekawe, aczkolwiek nie wydaje mi się by portal posiadał faktyczne dane. Wkrótce się dowiemy.
|
|
pytanie do Krewa - czy możemy powiedzieć, że spadkowy trend (patrząc począwszy od 7 grudnia 2020) został ostatnimi 3 sesjami przełamany? Analiza wykresu dziennego (wydaje mi się, aczkolwiek nie jestem biegły w technicznej) pozwala mieć takie przypuszczenie (mylne czy nie?)
i pytanie nr 2 - teoretycznie bardziej wiarygodna jest analiza wg. skali zwykłej czy logarytmicznej? (ta druga przełamania nie pokazuje)
aczkolwiek mogę być w błędzie...
dzięki
|
|
puścili nowego hotfixa, 1.22, niespełna 60 GB :P
|
|
wtrącę do tej długiej dyskusji swoje 3 grosiki odnośnie dywidendy i jej ewentualnego znaczenia. Oficjalny raport i jego podsumowanie, a właściwie dyskusja (decyzja pozytywna lub negatywna) o dywidendzie dużo są w stanie (w mojej ocenie) nam powiedzieć, otóż, mamy niemalże końcówkę kwietnia i CDR wydaje się, powinien już (mniej więcej) wiedzieć ile sprzedał CP i ile na tym zarobił w pierwszym kwartale '21 i teraz tak biznesowo na to patrząc:
1. wypłata dywidendy - może oznaczać, że spółka za 1Q21 dostanie proporcjonalnie odpowiedni (kolejny) zastrzyk, który pozwoli podzielić się zyskiem z 2020 i ze spokojem realizować swoje plany strategiczne - oczywiście nie tak duży jak w 4Q20, ale choćby w jakimś stopniu bilansujący wypłatę dywidendy
2. brak dywidendy - gdzie jednym (z wielu?) czynników może być (ale nie musi) sytuacja w której CDR ma świadomość że trzeba jednak $$$ zatrzymać bo mogą być potrzebne (może nawet niezbędne) później w obliczu średniej lub gorszej sprzedaży za 1Q21
w obydwu przypadkach wolumen sprzedaży za 1Q21 może być tak samo głównym jak i zaledwie pobocznym argumentem za/przeciw dywidendzie.
|
|
krewa napisał(a):Na wykresie CDR mamy sekwencję 7 czarnych tygodniowych korpusów, zamknięcie każdej kolejnej świecy wypada poniżej zamknięcia poprzedniczki. Takich układów w historii notowań spółki nie było - w 2011 roku skończyło się na 6 świecach. Japończycy mają fajne określenie na takie sekwencje - szkielet Sakata. Składa się nań od 8 (Fibo) do 10 świec z close < previous close (dotyczy trendu spadkowego, w trendzie wzrostowym close > previous close). Po takim układzie następuje odreagowanie. Uwzględniając węzeł czasowy, na który zwracałem uwagę w poprzednim wpisie, kolejna podażowa świeca z close <184,38 jest mile widziana. to się chyba doczekamy tej 8 świecy ;)
|
|
a jakby CB działał zgodnie z obietnicą, a rynek przecenił wartość akcji po tak długim okresie wzrostu to też złożyli by pozew?
|
|
ten dotyczący jakości CB (pozew) jest/był tak samo z d*py jak ten kalifornijski...
|
|
a tymczasem w rejestrze krótkiej 4ty gracz (ujawniony)
|
|
Rufusinski napisał(a):Zeby kolega zobaczyl, jak sie robi 'ustawki', jesli ktos chce duza ilosc akcji wymienic miedzy podmiotami bez wplywu na cene w notowaniach ciaglych. myślę, że jak ktoś obraca jakimś wolumenem na giełdzie to nie trzeba mu wklejać linka do pakietówek. Na dodatek zwracającego error.
|
|
w dzisiejszej dogrywce mieliśmy 'ustawkę', przeskoczyło z rąk do rąk w jednej transakcji 41 tys. akcji.
|
|
historia kresek na CDR pokazuje, że tego typu luki jaką zaliczyliśmy dziś, były bardzo szybko niwelowane, nawet wręcz sytuacja powodowała odwrócenie trendu (w krótkim okresie).
Serce by chciało, ale rozum, zwłaszcza po takiej sesji jak dziś puka mi się w czoło ;)
|
|
w rejestrze krótkiej Marshall z 0.50%
|
|
m_ikolaj napisał(a): Z minusów: - Brak strategii wydawniczej - Baaardzo mało konkretów - Mało informacji dla inwestorów (zero - podkreślę ZERO liczb odnośnie planowanych przepływów finansowych, podziałów środków i zespołu pomiędzy różne projekty, oraz projekcji przychodów itp.)
W mojej ocenie zerowa wzmianka odnośnie finansów wynika bezpośrednio z kwestii raportu przed nami i nie chęcia do rozmów na w/w temat przed owym raportem. m_ikolaj napisał(a): Pełnoprawny multiplayer to duże wyzwanie i, ponownie, nieznane wody dla CDR'ów. Dlatego byłbym z tym ostrożny.
wydaje się, że stąd pomysł zakupu kanadyjskiego studia...
|
|
wystarczy rozejrzeć się wzrokiem po pasku SW - jutro czat z prezesami, a dziś, po sesji, strategia... która z punktu widzenia kursu chyba nic nie zmieni sądząc po dzisiejszej głębokiej korekcie, a raczej nazwałbym to, podtrzymaniem trendu...spadkowego
|
|
zakładanie że 500 tys. kopii w 1Q21 przełoży się na 2 mln kopii w całym roku jest dość daleko idącym wróżeniem nie uwzględniającym zupełnie zmian otoczenia rynkowego, grywalności, trendów (spadkowych/wzrostowych) etc.
|
|
z 0,5 (ruszyła strona knf). No to mea culpa, zakręciłem się.
|
|
asganis napisał(a):jak coś rośnie z 0,5 na 0,6 to wydaje mi się, że rośnie o 0,1... ale moge się mylić... ;) wpisy do usunięcia raczej a urosło z 0,5 czy z 0,58? Bo może ja coś faktycznie pokreciłem
|
|
asganis napisał(a):Novationen napisał(a): Wczorajsza pakietówka wolumenem odpowiada temu o ile citadel zwiększyl pozycję w rejestrze KNF...
a dziś poszła kolejna 30 000 akcji po 226,40
coś kiepsko liczysz 0,1% to 100k akcji a nie 13k tak jak napisałem, 0,01% a nie 0,1%, to zmienia optykę i wyliczenia. Inną kwestią są zaokrąglenia wskazanych udziałów procentowych tak w zestawieniu transakcji pakietowych, jak i pozycji w rejestrze KNF. Natomiast to może być citadel i nie musi, zbieg okoliczności/cokolwiek, ale wydaje mi się jednak że dobrze podejrzewam.
|
|
0,01% a nie 0,1%...
|
|
Novationen napisał(a):Wczorajsza transakcja pakietowa na CDR
cena: 229,00 (-0,87% vs. kurs sesyjny) wolumen: 13 365 obrót: 3 060 585
Wczorajsza pakietówka wolumenem odpowiada temu o ile citadel zwiększyl pozycję w rejestrze KNF... a dziś poszła kolejna 30 000 akcji po 226,40
|
|
Wczorajsza transakcja pakietowa na CDR
cena: 229,00 (-0,87% vs. kurs sesyjny) wolumen: 13 365 obrót: 3 060 585
|
|
Morasek napisał(a):cmc napisał(a):Obecnie największym problemem dla CDR jest, bardzo słaba sprzedaż CB Są gdzieś już podane jakieś dane dotyczące sprzedaży? Podaj linka jak możesz Nie poda Ci linka, bo prócz szacunków analityków, nic innego w sieci nie ma. I nie dowiemy się dopóki sam CDR się nie pochwali, a takie klepanie że sprzedaż jest dobra/słaba, że komentarze na steam są dobre/złe zalatuje mi wpisami z forum innego portalu na "B"...
|
|
wg. wstęgi Bollingera wygląda na to, że jesteśmy u progu krótkoterminowego odwrócenia trendu...
(a tak na marginesie, dzień dobry wszystkim, mój pierwszy - debiutancki wpis na forum SW).
|
|