4 Dołączył: 2011-02-18 Wpisów: 16
Wysłane:
30 marca 2021 18:58:42
przy kursie: 217,90 zł
Prezentacja strasznie biedna. Takie "wszystko i nic". Żadnych konkretów.
Widać, że próbują pokazać, że wyciągnęli wnioski z premiery CP - czy wyciągnęli? Czas pokaże.
Z plusów: - Zakup studia Digital Scales (podejrzewam, że mają być wsparciem w modułach multiplayer) - Pozostanie i rozwój uniwersum CP (powtórzę - dla mnie uniwersum jest świetne i bardzo perspektywiczne. Uważam, że z jego monetyzacji mogą wyjść naprawdę ładne pieniążki) - Ogłaszanie nowych projektów bliżej premier (a nie 8 lat przed) - Działania PR w oparciu o rzetelniejsze materiały (dema i materiały produkcyjne) - Nacisk na gry mobilne (nie obraziłbym się na takiego "Fishing Clasha" z uniwersum Wieśka :P)
Z minusów: - Brak strategii wydawniczej - Baaardzo mało konkretów - Mało informacji dla inwestorów (zero - podkreślę ZERO liczb odnośnie planowanych przepływów finansowych, podziałów środków i zespołu pomiędzy różne projekty, oraz projekcji przychodów itp.)
Z neutralnych (bo uważam, że to ważne): - Równoległa praca nad kilkoma projektami AAA
Dlaczego ważna ? CDR zawsze działali w oparciu o model "one game at a time" i o ile przy Wieśku to się sprawdzało, CP pokazało, że nie jest ich "złotym środkiem". Jeżeli chcą naraz pracować nad dwoma tytułami to spore wyzwanie dla nich i dla testerów. Jak to wyjdzie ? Niewiem. Mogą wypuszczać dochodowe produkcje równolegle i jedna, może uzupełniać drugą w przychodach, ale skoro cały zespół nie dopilnował CP2077 to niewiem co będzie przy 2 grach naraz...
Z pozostałych rzeczy. Odnośnie modułu multiplayer do CP bym się nie napalał. Sami mówili o prezentacji nowych projektów bliżej daty ich wydania, więc gdyby triumfalnie ogłosili prace nad multi do CP dzisiaj, to ludzie by ich, moim zdaniem zjedli, przy obecnym stanie Cyberpunka. Wolę, żeby dłubali go sobie w spokoju, powoli wrzucali jakieś "moduły multiplayer" do Cyberpunka i zobaczyli jak to wychodzi. Pełnoprawny multiplayer to duże wyzwanie i, ponownie, nieznane wody dla CDR'ów. Dlatego byłbym z tym ostrożny.
|
|
3 Dołączył: 2019-08-16 Wpisów: 5
Wysłane:
30 marca 2021 19:01:55
Po obejrzeniu filmu ze strategią widzę, że kierownictwo wykonało głębszy proces myślowy (zmiana podejście do CP2077 multi, re-organizacja procesu dev, inwestowanie w pracowników i środowisko pracy) co jest dobrym sygnałem w dłuższej perspektywie. Prezentacja jednak dość ogólnikowa i nie wiadomo co się realnie kryje za poszczególnymi działaniami. Na końcu egzekucja tej strategii będzie kluczowa, więc dopiero czas pokaże czy to słuszny kierunek.
Widzę, że sporo inicjatyw zostało skierowanych do pracowników, co jest sygnałem że poważnie traktują problemy w tym obszarze.
Niestety bardzo ciężko mi się słuchało regularnie powtarzanych komunikatów o najwyższej jakości w świetle premiery CP2077. W tej historii jest po prostu dziura po tym co zrobili i narracja brzmi fałszywie. W praktyce przerzucili znaczą część kosztów testowania na klientów, którzy kupili produkt w pełnej cenie. W filmie podkreślają, że jakość stawiają na pierwszym miejscu od początku istnienia studia i można odnieść wrażenie że mówią tu kontynuuacji, co nie jest prawdą. Oczywiście inwestorzy będą oceniać wyniki, a nie spójność i etykę zarządzających, ale personalnie słabo się tego słucha.
|
|
119 Dołączył: 2021-01-14 Wpisów: 512
Wysłane:
30 marca 2021 19:12:55
m_ikolaj napisał(a):
Z minusów: - Brak strategii wydawniczej - Baaardzo mało konkretów - Mało informacji dla inwestorów (zero - podkreślę ZERO liczb odnośnie planowanych przepływów finansowych, podziałów środków i zespołu pomiędzy różne projekty, oraz projekcji przychodów itp.)
To zostanie podane na telekonferencji, ktorej zapis jak tylko skoncza bedziesz mogl obejrzec.
|
|
|
|
77 Dołączył: 2010-08-04 Wpisów: 329
Wysłane:
30 marca 2021 19:16:52
Czyli co, optymisci widzieli platne dlc w tym roku i multi w 2022, a bedzie dlc w 2023 i multi nigdy? To skad firma wezmie pieniazki uzasadniajace wyceny na poziomie kilkudziesieciu miliardow zlotych?
Do tego zakup jakiegos studia... Ceny nie podali, ale na moje oko dywidenda zaczyna byc watpliwa. Tak jak ktos wyzej pisal - ten zjazd w ciagi dnia wyglada jakby ktos dostal cynk co bedzie w strategii.
|
|
17 Dołączył: 2021-01-30 Wpisów: 81
Wysłane:
30 marca 2021 19:39:17
Widzę, że nikt nie wspomina o tym, że padło tam słowo fuzja jako potencjalny plan.
Potencjalnie / teoretycznie widziałbym ich w fuzji z techlandem, który przecież przymierzał się do wejścia na giełdę. Ta kanadyjska spółka też z nimi wcześniej współpracowała.
|
|
8 Dołączył: 2018-12-05 Wpisów: 47
Wysłane:
30 marca 2021 19:51:30
m_ikolaj napisał(a): Z minusów: - Brak strategii wydawniczej - Baaardzo mało konkretów - Mało informacji dla inwestorów (zero - podkreślę ZERO liczb odnośnie planowanych przepływów finansowych, podziałów środków i zespołu pomiędzy różne projekty, oraz projekcji przychodów itp.)
W mojej ocenie zerowa wzmianka odnośnie finansów wynika bezpośrednio z kwestii raportu przed nami i nie chęcia do rozmów na w/w temat przed owym raportem. m_ikolaj napisał(a): Pełnoprawny multiplayer to duże wyzwanie i, ponownie, nieznane wody dla CDR'ów. Dlatego byłbym z tym ostrożny.
wydaje się, że stąd pomysł zakupu kanadyjskiego studia...
|
|
PREMIUM
289 Dołączył: 2014-12-15 Wpisów: 1 947
Wysłane:
30 marca 2021 20:00:06
Jak widać mamy na wątku kolejną odsłonę "Lotu nad kukułczym gniazdem" ;) Dla przypomnienia dodam tylko, że swego czasu spółka informowała o udziale rynku polskiego w przychodach na poziomie 4%. Przy okazji debiutu Cyberpunka, ten procent prawdopodobnie jeszcze się zmniejszył ( patrząc na rekordowy wolumen W3 w Polsce w 2015 oraz globalną sprzedaż C2077 w grudniu).
|
|
2 Dołączył: 2009-03-16 Wpisów: 226
Wysłane:
30 marca 2021 20:27:07
Gdzie się pojawiam tam coś się dzieje. Nie mam wątpliwości że idą w dobrym kierunku. Wyśmienicie przygotowana przezentacja, zakup studia, doskonały plan na zmniejszenie kosztów produkcji. Tak wiele, że coś z tym można zrobić  . Nie zdziwi mnie jutro zagrywka fundów pod info i likwidacja shortów. Ulubione cytaty :::
- „Możesz postawić wszystko na jedną kartę, ale uważnie obserwuj, co się z nią dzieje.” /Warren Buffett - „Jeżeli Twoja rzeczywistość zaczyna się od Twoich marzeń, to Twoje marzenia staną się Twoją rzeczywistością.” /Donald Trump - „Bez pasji nie ma energii, a bez energii nie ma nic.”
|
|
PREMIUM
248 Dołączył: 2009-06-08 Wpisów: 1 258
Wysłane:
30 marca 2021 20:33:04
Moje podsumowanie prezentacji: - kupują studio w Vancouver- kompetencje sieciowe i dobre miejsce do rekrutacji i zatrudniania speców z Ameryki Północnej, - cały 2021 rok poświęcą na naprawę i rozwój Cyberpunka, - rezygnacja z CP Online na rzecz funkcji sieciowych w grach single, - już za rok planują pracować nad dwoma tytułami AAA z universów Cyberpunk i Wiedźmin jednocześnie!
A finansami przez kilka lat nie muszą się przejmować. Mam też nadzieję, że będą mogli co roku wypłacać dywidendy.
Edytowany: 30 marca 2021 20:38
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
30 marca 2021 21:23:27
IMHO Ta gra jest nie do odratowania. Problem pierwotny to kompletnie skopany podstawowy engine tworzący cały świat gry. Teraz to tylko łatanie najbardziej jaskrawych błędów i raczej już to się już nigdy nie zmieni, firma nie wyjdzie dalej jak paroletnie łatanie jaskrawych błędów i niedoróbek engine w tym produkcie. Cytat:Postać w ścianie, graficzny glitch i spadek płynności - wszystko zaraz po włączeniu Cyberpunka 2077 z aktualizacją 1.2 Cytat:Aktualizacja 1.2 raczej nie będzie magicznym panaceum dla konsolowej wersji Cyberpunka 2077. Uruchomiłem grę na Xboksie Series X i wystarczyło kilka minut, abym doświadczył serii błędów i problemów. LINKA odwołanie Cyberpunk online jest tak naprawdę absolutnie ostatecznym wyrokiem dla gry i jej engine. To przyznanie się że nijak nie da się go doprowadzić do uniwersalnej stabilności sandboksowego świata. Pozostaje łatanie milionów bugów. Cóż. Powodzenia longtermowym akcjonariuszom, chyba będzie Wam potrzebne. btw: nie kieruję tych słów do naganiaczy w stylu Rufusinskiego czy tgolika. Cytat:A finansami przez kilka lat nie muszą się przejmować. ta, jasne jasne, kapitalizacją również, przecież długo już takiej nie zobaczą. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 30 marca 2021 21:42
|
|
|
|
119 Dołączył: 2021-01-14 Wpisów: 512
Wysłane:
30 marca 2021 21:41:07
Spoko, pogadamy po raporcie. Dlugo juz nie zostalo. edycja: Zeby nie bylo niejasnosci, nie mowie, ze spolka nagle magicznie wroci na 40 mld kapitalizacji. Tylko, ze jesli spolka ma czym pozytywnie zaskoczyc, zrobi to wlasnie wtedy. A tu macie link do telekonferencji z mniejsza iloscia marketingu, a wieksza konkretow: www.cdprojekt.com/pl/wp-conten...
Edytowany: 30 marca 2021 21:51
|
|
8 Dołączył: 2021-01-07 Wpisów: 12
Wysłane:
30 marca 2021 21:43:32
Ale prawdopodobnie siedzą na sianie bo cyberpunk mimo, ze jest wybrakowany sprzedał się b. dobrze. I dalej się sprzedaje nieźle, w tej chwili 10 miejsce na steam. 13 mln sprzedanych cyberpunków to gigantyczna baza potencjalnych nabywców płatnych dlc i tak dalej. Mimo całej farsy ta sprawa finansowo jest wygrana, imho.
|
|
22 Dołączył: 2018-09-08 Wpisów: 89
Wysłane:
30 marca 2021 22:11:07
Moje podsumowanie telekonfy: Na plus: - nie porzucają cp, wierzą w niego i chcą go odratować - inwestycja w przejęcie zespołu - jakieś tam wnioski z wpadki z cp wyciągnęli Na minus: - transformacja będzie kosztowna i się przeciągnie, każdy kto przechodził przez scrum wie, o czym mówię - brak płatnego dlc w tym roku, liczyłem na q4 - cp multi jako osobny tytuł AAA został anulowany, a znajdował się w modelach finansowych wszystkich fundów, teraz trzeba ściąć prognozy - zarząd chyba sam nie wie, o co mu chodzi z tymi elementami online, połowa pytań na callu dotyczyła tej kwestii, a prezes chyba się sam pogubił - długofalowo - nie wierzę w równoległą pracę nad dwoma tytułami od przyszłego roku, skoro nie potrafią dowieźć jednego, to po co się rzucać na dwa?
|
|
46 Dołączył: 2010-08-07 Wpisów: 1 795
Wysłane:
30 marca 2021 22:20:42
Ja nie widzę żadnych plusów Bo co to za plus, że nie porzucą CP? To było oczywiste, że nie porzucą Realnie spółka mocno straci na kapitalizacji i będzie musiała w konsekwencji rewidować swoje plany...
|
|
PREMIUM
248 Dołączył: 2009-06-08 Wpisów: 1 258
Wysłane:
30 marca 2021 22:45:16
Scarry napisał(a):
btw: nie kieruję tych słów do naganiaczy w stylu Rufusinskiego czy tgolika.
Nie jestem naganiaczem, jestem tu od tylu lat, że interesuje mnie tylko dywidenda a kurs mi zwisa. Ważne są fundamenty w skali, powiedzmy, dekady. A rozpoczęcie produkcji dwóch tytułów już w przyszłym roku, to świetny fundament.
|
|
30 Dołączył: 2010-07-06 Wpisów: 200
Wysłane:
30 marca 2021 22:57:37
michal-j napisał(a):Moje podsumowanie telekonfy: - transformacja będzie kosztowna i się przeciągnie, każdy kto przechodził przez scrum wie, o czym mówię ... - długofalowo - nie wierzę w równoległą pracę nad dwoma tytułami od przyszłego roku, skoro nie potrafią dowieźć jednego, to po co się rzucać na dwa?
Przejscie na nowy model pracy moze potrwac kolo dwoch lat, przy zalozeniu ze - znajda ludzi, ktorzy kumuja i Agile i Gamedev w jednej osobie (powodzenia) oraz ze zarząd posypie glowe popiolem, spokornieje i pozwoli ekspertom kierowac procesem produkcji. Ludzi trzeba bedzie jeszcze przekonac zeby dolaczyli do CDPR - o ile studentow nie brakuje, to ludzie, ktorzy wiedza jak sie robi zwinne transformacje (w gamedevie) z 10+ lat stazu jest jak na lekarstwo, a opinia o firmie w branzy nie jest najlepsza. Kto chcialby tam isc po tym calym fiasku? Z daleka czuc butę i samozajebistosc. Zeby to zmienic to trzeba bedzie rozbic beton kulturowy w firmie, ktory - jak sie wydaje - wylewany byl z samych szczytów. Order usmiechu temu, kto sie tego podejmie. Na to wszystko dochodzi praca w srodowisku, ktore jest i bedzie w niedoczasie przez kolejne 6 miesiecy zeby poreperowac co sie da. Ciezko o rozprezenie i chwile refleksji w takim stanie. Co do zrownoleglenia prac - nie da sie pracowac w 500 osob nad jedna rzecza od tak. Jesli startuja cos nowego, to zespol pre-produkcyjny w ilosci 10-30 osob moze spokojnie spedzic ponad rok zanim zaczna nabierac wiecej osob. Byc moze bedzie im tez latwiej budowac dwie osobne rzeczy wolniej i pokorniej, niz rzucac sie na jedna i zasypywac wszystkie problemy dodatkowymi pracownikami. Tutaj mamy diminishing returns i ciezko sie to skaluje tak zeby kazdy wnosil wartosc. Pozostaje kibicowac. Ja chetnie poslucham kiedys o transformacji jaka ma sie dokonac i jak wszystkie powyzsze problemy zostaly zaadresowane.
|
|
45 Dołączył: 2015-01-03 Wpisów: 859
Wysłane:
30 marca 2021 23:49:58
@AndrzejLiczydło bugi, które wyliczasz są stare, po prostu ich nie poprawili (tylko duch chyba jest nowy), generalnie na youtube możesz znaleźć całą serię -> cyberpunk funny momments, aktualnie 25 odcinków, więc nie ma sensu wyliczanie tu na forum. Żeby nie było to ten sam kanał prezentuje podobną kolekcję dla red dead redemption 2 - może trochę bardziej przypadkowe zdarzenia niż zabugowane, ale przy tej skali gry nie ma się co dziwić.
Tak zupełnie po ludzku to nie ma sensu pastwić się tu nad tytułem (Nad spółką trzeba! przypominam, że 2 dni przed premierą prezes sprzedawał akcje!), naganiaczy nie przekonasz, tych co liczą sprzedane kopie też nie przekonasz - bo liczą dobrze, chociaż moim zdaniem masz rację, że jest to wyjątek w stosunku do innych AAA i nie pójdzie tą samą ścieżką co średnia sprzedaży z innych tytułów AAA. Większość zdaje sobie sprawę, jaki bubel został przedstawiony odbiorcom i wiedzą też fundusze, więksi inwestorzy - co powinno być najistotniejsze w tej chwili dla statystycznego "Kowalskiego".
Nie wyciągaj też wniosków ze sprzedaży pudełkowej w stosunku do cyfrowej, to są zupełnie dwa inne kanały i zupełnie inna strategia obniżek. Nie wydaje mi się, że CDR zacznie agresywną wyprzedaż cyfrową, dopóki nie zaczęli post-release marketingu. Jak nie zainteresują graczy dlc'ami to wtedy polecą przeceny, ale to najwcześniej w połowie 2022 i nie jest to pewnik a jedynie scenariusz. Z przecieków wynikało, że bardzo dużo zostało wycięte z pełnej wersji i być może te dlc zainteresują maniaków - pytanie ilu ich będzie, bo gra słabo trzyma zainteresowanie.
Edytowany: 30 marca 2021 23:52
|
|
45 Dołączył: 2020-03-09 Wpisów: 142
Wysłane:
31 marca 2021 00:11:14
Nowa strategia to takie korpo blablabla, wszystko pięknie, ale mało konkretów. Z tym multi to tak się zakręcili, że chyba sami nie wiedzą co to ma być.
No cóż, wygląda na to, że jakieś wnioski zostały wyciągnięte, a że mimo wszystko gra jako tako się sprzedała i do spółki wpłynęło sporo pieniędzy, to mogą sobie pozwolić na spowolnienie i reorganizację, w długim terminie być może wyjdzie to na plus, ale tu i teraz to raczej średnia informacja.
Tak czy siak, cała ta sytuacja to kubeł zimnej wody i niezła lekcja pokory dla wielu inwestorów.
|
|
70 Dołączył: 2020-03-29 Wpisów: 317
Wysłane:
31 marca 2021 06:16:14
vladinho napisał(a):(...) przypominam, że 2 dni przed premierą prezes sprzedawał akcje!
Źródło?
|
|
178 Dołączył: 2020-08-12 Wpisów: 1 398
Wysłane:
31 marca 2021 07:04:24
Z tym multi chodzi prawdopodobnie o jakiś rodzaj enginu sieciowego który będzie uniwersalny i da się go łatwo implementować w przyszłych produkcjach. Moim zdaniem CB2077 żadnego multi już nie otrzyma. Strategia faktycznie trochę ogólna ale długofalowo może mieć sens. Nie jestem tylko pewien czy dadzą radę z terminami i faktycznie od 2022 roku będą w stanie pracować nad dwoma tytułami jednocześnie.
Rynku, który oczekiwał komunikatu w stylu "słuchajcie będzie Wiedźmin 4, nic Wam nie mówiliśmy ale prace już nad nim trwają" raczej to nie uspokoi. Ale w dłuższym terminie jest to lepsze niż teraz chwilowa podbitka kursu a potem szybki zjazd gdy inwestorzy się połapią, że rewolucyjne obietnice nie są realne. Dużym plusem jak dla mnie jest mocny nacisk na rozwój kadr i dbanie o te, które już mają. To tutaj może być ukryta przyczyna, że CB2077 nie wyszedł tak jak chcieli.
Jeżeli chodzi o kurs to długoterminowcy mogą być moim zdaniem spokojni, inwestorzy spekulacyjni, oraz krótko terminowi będą mieli wciąż bardzo nerwowy okres.
|
|