PARTNER SERWISU
yuqizfaw
437 438 439 440 441
CSharpBeginner
45
Wpisów: 333
Wysłane: 28 lipca 2021 20:39:20 przy kursie: 183,78 zł
Czy ja dobrze rozumiem, że jakiś dziennikarz z Bloomberga napisał sobie artykuł, że wg. niego bardzo fajnie by było, gdyby Netflix kupił Cd-Projekta i to sprawiło, że dzisiaj przy -3% na akcjach nagle wszyscy się rzucili i wyciągneli w godzinę na zielono?

www.bloomberg.com/opinion/arti...

Jeżeli tak to znaczy to jedno, hype na spółkę dalej jest ogromny skoro byle jakie artykuły pisane przez dziennikarzy potrafią wywołać taki ruch na spółce. Wystarczy pare pozytynów newsów i możemy być znacznie wyżej :)
Edytowany: 28 lipca 2021 20:40

Novationen
8
Wpisów: 47
Wysłane: 28 lipca 2021 21:54:28 przy kursie: 183,78 zł
o ile jestem w stanie zrozumieć, że przytoczone zachowanie i kupno akcji po artykuł może dotyczyć akcjonariuszy mniejszościowych, to jakoś nie wydaje mi się, by osoby/instytucje z kapitałem pozwalającym na jednorazowy zakup od 15 do 20 tys. akcji robiły takie rzeczy (a w ostatniej godzinie sesji były 4 poważne transakcje) bo w bloombergu ktoś, coś napisał...no albo wciąż mało wiem, rozumiem.

tgolik
PREMIUM
248
Wpisów: 1 258
Wysłane: 29 lipca 2021 08:06:58 przy kursie: 183,78 zł
Grze The Witcher Monster Slayer stuknął wczoraj pierwszy milion!
Trochę statystyk dotyczących premiery The Witcher: Monster Slayer na Androida:

Liczba recenzji; średnia ocena; liczba pobrań:

Były problemy w dniu premiery aż do godz. 16:00 21.07.2021.

21 lipca 2021
godz 08:49 - 708 : 4,1 : 50 tys.
godz 08:58 - 732 : 4,1
godz 09:55 - 936 : 3,9
godz 13:36 - 2028 : 3,6 : 100 tys.
godz 14:08 - 2277 : 3,6 : 100 tys.
godz 14:42 - 2585 : 3,5 : 100 tys.
godz 16:00 - 2818 : 3,5 : 100 tys. Ruszyły poprawione serwery.
godz 17:40 - 3338 : 3,7 : 100 tys.

22 lipca 2021
godz 09:08 - 6949 : 4,4 : 100 tys.

godz 13:36 - 8851 : 4,5 : 100 tys.
godz 13:36 - nowe gry Free - 14 pozycja,
Gry Free
godz 14:40 - 9200 : 4,5 : 100 tys.

23 lipca 2021
godz. 10:45 - nowe gry Free - 8 pozycja.

24 lipca 2021
godz 16:20 - 22 211 : 4,4 : 500 tys.+

26 lipca 2021
godz 19:40 - 30 357 : 4,3 : 500 tys.+
godz 19:40 - nowe gry Free - 6 pozycja

28 lipca 2021
godz 23:50 - 36 000 : 4,3 : 1000 tys.+
Edytowany: 29 lipca 2021 08:11

CSharpBeginner
45
Wpisów: 333
Wysłane: 29 lipca 2021 08:14:26 przy kursie: 183,78 zł
To, że Monster Slayer będzie miał dużo ściągnieć było raczej oczywiste - Witcher to dalej kultowa marka i wielu ludzi ściągnie przynajmniej żeby przetestować. Istotne jest tak naprawdę ile osób po ~~5-10h nie odinstaluje i nie zapomni o grze. Można gdzieś uzyskać jakieś statystyki ile jest aktywnych graczy?

dejw
22
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 121
Wysłane: 29 lipca 2021 08:17:39 przy kursie: 183,78 zł
Novationen napisał(a):
o ile jestem w stanie zrozumieć, że przytoczone zachowanie i kupno akcji po artykuł może dotyczyć akcjonariuszy mniejszościowych, to jakoś nie wydaje mi się, by osoby/instytucje z kapitałem pozwalającym na jednorazowy zakup od 15 do 20 tys. akcji robiły takie rzeczy (a w ostatniej godzinie sesji były 4 poważne transakcje) bo w bloombergu ktoś, coś napisał...no albo wciąż mało wiem, rozumiem.

Oj, byś się zdziwił. Nie raz widziałem wielomilionowe transakcje na szczytach euforii, głupsze i bez porównania bardziej ryzykowne niż te.

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 29 lipca 2021 10:55:48 przy kursie: 184,00 zł
Cytat:
Oj, byś się zdziwił. Nie raz widziałem wielomilionowe transakcje na szczytach euforii, głupsze i bez porównania bardziej ryzykowne niż te.

Zarządzający dużymi pieniędzmi są tylko ludźmi. I tak samo, jak inni, popełniają błędy.
To, że popełniają je rzadziej, niż typowy drobny inwestor, nie oznacza, że nie popełniają ich w ogóle.
Zazwyczaj (bywają całkiem częste bolesne wyjątki od tej zasady i spektakularne bankructwa dużych funduszy), wewnętrzne procedury funduszu odnośnie utrzymywania i zamykania pozycji, sposób podchodzenia do pieniądza, wreszcie i dywersyfikacja, powodują, że na pojedynczej wpadce tracą mniej w porównaniu do typowego inwestora indywidualnego. Ale takie wpadki instytucji były, są i będą.
Ktoś np. musi kupować akcje na samym szczycie i na potężnych spadkach w trakcie wieloletniej bessy, a skala obrotów w takich momentach pokazuje, że jest wtedy całkiem sporo Dużych po stronie popytu. wave
I dla części z nich takie działania kończą się boleśnie, ale o tym się nie dowiesz, bo to psułoby image instytucji - to jedna z bardziej strzeżonych tajemnic blackeye
Tzn. dowiesz się grubo po fakcie, analizując NAV, ewentualnie czytając "List wyjaśniający naszym klientom przyczyny..." Angel
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
Edytowany: 29 lipca 2021 10:59

kamilk
1
Wpisów: 10
Wysłane: 30 lipca 2021 10:28:20 przy kursie: 184,74 zł
Może lekko odejdę od tematu, ale czy tutaj najważniejsza kwestia:

"Czy to koniec gamingu, czy tylko rozgrzewka przed prawdziwym hypem".

Za końcem:

1. Rosło długo
2. Powchodziły na giełdę spółki nie mające nic poza plakatem/ściemą i urosły do niebotycznych cen
3. Taksówkarze mówili - kupować gaming

Za rozgrzewką:

1. Wig Games dopiero wszedł, 1 korekta jest potrzebna
2. Gamedev to siła polski, giełdy, spekulantów itd. Raczej tego nie porzucą.
3. January i kilku spekulantów przygotowują prawdziwe giga wydmuszki i aby to sprzedać musi być hossa
4. Cdp ma identyczny wykres jak Bitcoin. Rósł wiele lat, walnęło do 20k usd i korekta do 3k i odlot na 60
5. Fundamenty - coraz mocniejsze branży, gaming dzięki covidzie dopiero pokazał jaka siła w nim brzemie (Netflix, Tencent, Amazon wchodzą w gry). Gry już przebiły dochody z filmów/muzyki i idzie na rozrywkę nr 1. Wiele osób nigdy nie znało gier do czasu wirusa - to fakt.

Teraz jest według mnie takie zbijanie kursów i wychodzenie z trupów jak Polyslash, Klabater, Ecc, Btc Studios itd. (jest tego sporo), za rok gaming będzie miał o wiele mniej spółek.

Także jako ostro ubrany :p - tak mam jaja to przyznać (ale w mocne spółki, których nikt nie dostrzega i pluje - wiadomo trend spadkowy) uważam, że prawdziwa mania jeszcze przyjdzie.

Najważniejsze pytania:

1. Kiedy? Według mnie sentyment może zmienić:
a) Zejście shortów z Cdp
b) Wykup przez Microsoft/Activision/Tencent jakiejś polskiej spółki
c) Premiera Dying Light 2
d) Wejście 2 mega gracza np. Techland na giełdę
e) Roszada w Wig Games (dodanie mocnych spółek)
f) Nieoczekiwany sukces jakiejś gry
g) Jakaś regulacja, może połączenie z krypto np. kupowanie na Steam gier Bitcoinem
h) Nowy rok - z analizy 20 mocnych fundamentalnie spółek wszystkie będą miały główne premiery/informacje w 2022 więc czemu właśnie po roku spadków gamedev się nie obudzi
i) Banki już wygrzeją, nieruchomości będą w bessie (tak, kto się tematem dobrze interesuje to szykuje się bessa - ciężko powiedzieć jak wpłynie na inne dziedziny), covidy padły, także co ma rosnąć?
j) Większość ulicy zostanie wytrzepana/wyjdzie ze stratą - bardzo dużo nowych leszczy naszło po covidzie na gamedev licząc na miliardy zarobku. Oni wyjdą ze stratą, ale... nie podarują - jak zacznie rosnąć, bedą wskakiwać, dojdą nowi... fundy/spekuła obkupi się mega tanio i mogą pompować.
k) Nawet mocne walory spadły 80% od topu

2. Jako, że uważam że CDP to takie BTC to która spółka to Etherum? Dobrze znamy wszyscy sytuację kiedy BTC rosło kosmicznie a inne krypto leciały, a potem stop, przejście na ETH i wszystko rosło.

Także wiem, że ci co nie mają naganiają na spadki, ci co mają chcą w górę, ale abstrahując od dzisiejszego kursu cdp czy czegokolwiek - co o tym myślicie? Jak dla mnie to jeszcze czasy na gamedev przyjdą (nie dla wszystkich ofc, dużo trupów splajtuje, lub zleci na groszówki przez emisje i walenie insiderów).

Wilk z T29
67
Wpisów: 1 254
Wysłane: 30 lipca 2021 11:02:22 przy kursie: 184,74 zł
Nie bardzo rozumiem co mają współnego firmy growe z krypto? binky
Tencet jest w trendzie spadkowym, jednak przyczyny są zdecydowanie odmienne aniżeli przy CDR.
Amazon to inna liga, fundamentalnie, wynikowo, a mimo to potrafi spadać 7% - szok Eh? Gdzie przy takiej dłuższej korekcie może znaleźć się CDR?
Akcjonariusze CDR mają to do siebie, że piszą niewiarygodnie kreatywne, optymistyczne scenriusze, które bardziej przypominają jakieś legendy.
Fakty są takie, że CP2077 jest obecnie w ÓŚMEJ 10tce najlpepiej sprzedających się gier na Steamie. Gra na komórki to jest jakiś ślad przychodów.
Shortów już "prawie" nie ma, lista potencjalnych kupców się skurczyła - co jak dla mnie może bardziej ciążyć dla kursu akcji.
Edytowany: 30 lipca 2021 11:06

lesgs
38
Wpisów: 907
Wysłane: 30 lipca 2021 18:53:33 przy kursie: 184,74 zł
Przed debiutem CP77 wszyscy zajmowali się przyszłością CDR, a po premierze w zasadzie większość wpisów dotyczy przeszłości. Ostatnio nawet pojawiły się jakieś wręcz zadziwiające spekulacje. Oto przykłady:

CDR i BTC są w jakiś (tajemniczy) sposób powiązane: Walorów na rynku jest tyle, że zawsze znajdzie się jakiś, który zachowa się podobnie do jakiegoś innego. Jeżeli jeden z tych walorów jest do tego bardzo znany – można snuć teorie spiskowe. To nic nie daje.

Netflix kupuje CDR: To znakomicie chwytliwe. Cały Wiedźmin w jednej rodzinie. Prawda z serialami jest taka, że będą kontynuowane dotąd, dopóki wskaźniki dotyczące widowni są wysokie. Jeżeli oglądalność spada, serial się kończy i idzie się dalej. Jest na to mnóstwo przykładów. Dlatego, kupowanie CDR z powodu Wiedźmina przy obecnej kapitalizacji za jakieś 2 Mld $ (<50% udziału) byłoby czymś chorym. Za rok może nie być Wiedźmina i wtedy co? Za takie pieniądze kupuje się przyszłość, a nie teraźniejszość, lub przeszłość.

Nastąpi cudowne odrodzenie CP77: Gra się już kończy, „hype” zanika, „hate” też już zanika, zwyczajnie gaśnie zainteresowanie na plus i na minus. Tajemniczy i cudowny DLC jakoś nie może się pojawić – a nawet, to wygląda na musztardę po obiedzie. Klika młodych osób, których pytałem o DLC stwierdziło, że nawet i kupią – ALE MUSI BYĆ TANI. Czyli majątku na tym nie zrobią. Gra wymagałaby kosztownego odnowienia i dużej kasy wydanej na powrót.

Nowa gra: Pozostaje czekanie, ale pomysł na nową grę musi być już teraz, a nie za rok-dwa. Rozwój trwa kilka lat i wymaga kasy – nie ma jej tyle by rozwijać CP77 i nową grę jednocześnie. Zyski z CP77 zwyczajnie się nie zmaterializowały. W obecnej sytuacji musiałoby to być coś przełomowego, inaczej CDR zwyczajnie zniknie w szarym tle branży.

No, to jaka przyszłość czeka CDR? Według mojej opinii – dadzą się wykupić, ale po cenie korzystnej dla akcjonariuszy większościowych, a nie po cenie zadowalającej rozczarowanych inwestorów (patrz bajka o Netflixie). Im szybciej to nastąpi, tym kasa będzie większa. Ludzie odchodzą i gaśnie ferment twórczy. Poza tym, przy takim rozwoju sytuacji błędem było kupowanie nieruchomości. Ktokolwiek będzie chciał CDR, nie zrobi tego dla budynku i „aktywów materialnych”. Może i ruchy w tychże aktywach będą pierwszą oznaką, że coś się dzieje w firmie.
Edytowany: 30 lipca 2021 18:55

tgolik
PREMIUM
248
Wysłane: 30 lipca 2021 23:18:44 przy kursie: 184,74 zł
lesgs napisał(a):

Nastąpi cudowne odrodzenie CP77: Gra się już kończy, „hype” zanika, „hate” też już zanika, zwyczajnie gaśnie zainteresowanie na plus i na minus. Tajemniczy i cudowny DLC jakoś nie może się pojawić – a nawet, to wygląda na musztardę po obiedzie.

Dobre sobie. Wejdź sobie na Reddit i znajdź 5 gier singlowych ze zbliżoną ilością ludzi online, co Cyberpunk.
Powodzenia, CP deklasuje całą konkurencję.
Edytowany: 30 lipca 2021 23:20

tgolik
PREMIUM
248
Wysłane: 31 lipca 2021 00:28:52 przy kursie: 184,74 zł
lesgs napisał(a):

Nowa gra: Pozostaje czekanie, ale pomysł na nową grę musi być już teraz, a nie za rok-dwa. Rozwój trwa kilka lat i wymaga kasy – nie ma jej tyle by rozwijać CP77 i nową grę jednocześnie. Zyski z CP77 zwyczajnie się nie zmaterializowały. W obecnej sytuacji musiałoby to być coś przełomowego, inaczej CDR zwyczajnie zniknie w szarym tle branży.

No, to jaka przyszłość czeka CDR? Według mojej opinii – dadzą się wykupić, ale po cenie korzystnej dla akcjonariuszy większościowych, a nie po cenie zadowalającej rozczarowanych inwestorów (patrz bajka o Netflixie). Im szybciej to nastąpi, tym kasa będzie większa. Ludzie odchodzą i gaśnie ferment twórczy. Poza tym, przy takim rozwoju sytuacji błędem było kupowanie nieruchomości. Ktokolwiek będzie chciał CDR, nie zrobi tego dla budynku i „aktywów materialnych”. Może i ruchy w tychże aktywach będą pierwszą oznaką, że coś się dzieje w firmie.

Moderator:
...

Przecież półtora miliarda to jest kwota za którą można zrobić 5 gier AAA, szczególnie mając dodatkowo kilkaset milionów zysku rocznie.
Sprzedać się? Niby w jakim celu? Zarząd dokonał kilka lat temu zmian w statucie praktycznie uniemożliwiających przejęcie spółki.
Edytowany: 31 lipca 2021 08:38

tgolik
PREMIUM
248
Wysłane: 1 sierpnia 2021 17:50:19 przy kursie: 184,74 zł
W lipcu wg sensortower.com/ios/publisher/... Monster Slayer na Apple pobrano w ilości 200 tys egz. i przyniósł 200 tys. USD przychodu.
na Androida ( sensortower.com/android/publis... )1mln pobrań i 500 tys. USD przychodu.
CD Projekt ma 75% udziałów w Spokko.
Edytowany: 1 sierpnia 2021 17:56

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 1 sierpnia 2021 18:59:10 przy kursie: 184,74 zł
kamilk napisał(a):

4. Cdp ma identyczny wykres jak Bitcoin. Rósł wiele lat, walnęło do 20k usd i korekta do 3k i odlot na 60

Wykres temu zarzecza, żadnego podobieństwa, niezależnie od tego jakie ramy czasowe przyjmiemy

kliknij, aby powiększyć

baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 2 sierpnia 2021 10:40:47 przy kursie: 175,00 zł
tgolik napisał(a):
lesgs napisał(a):

Moderator:
...

Przecież półtora miliarda to jest kwota za którą można zrobić 5 gier AAA, szczególnie mając dodatkowo kilkaset milionów zysku rocznie.
Sprzedać się? Niby w jakim celu? Zarząd dokonał kilka lat temu zmian w statucie praktycznie uniemożliwiających przejęcie spółki.

Tak to prawda można zrobić 5 gier AAA po 300mln ..... ale CDR takich gier nie robi. CP kosztował ok 1mld zaokrąglając.
Nawet W3 który powstał 6 lat temu kosztował ok 300mln ale to były wieki temu.
Niestety CDR rogi gigantyczne gry - to może dobrze - ale za wielkością rzadko idzie jakość. Jak widać nie mają patentu na jakość.
Można się a nawet należy zgodzić, że wersja na PC aktualnie jest nawet taka sobie ale do hitu daleko a arcydziełem już nie zostanie - bo to nie ta jakość.

Piszesz o 5 grach może zerknij ile czasu CDR robi swoje gry ..... porównywalnie a nawet dłużej niż 11bit Angel a odstępy między premierami są podobne a będą chyba dłuższe ...
Teraz zobacz sobie jak szybko rosną ostatnio płace ... d'oh!
Takie coś jak CP teraz CDR zrobi za co najmniej 1,5mld a prawdopodobnie za 2 mld.
Więc nie wiem gdzie Ty tu widzisz 5 gier.
Zdejmij różowe okulary. Spółka ma gigantyczną ekipę i gigantyczne koszty. Muszą się wziąć do kupy i zacząć działać bardziej profesjonalnie i lepiej zarządzać zasobami.

Potrzebni są ludzie którzy potrafią doskonale koordynować gigantyczne projekty oraz wirtuozi pilnujący jakości.
Duża liczba ludzi z małym doświadczeniem i mizernie opłacani w dodatku zasuwający 6 dni w tygodniu nie da hitu o wysokiej jakości.
Spółka musi do perfekcji dopracować własny silnik lub przejść na UR 5 i zacząć robić gry perfekcyjne - a CP nią niestety nie był.
Teraz nie mogą już powtórzyć błędów bo nie ma już marginesu błędu. Roztrwonili sporą część własnej marki a poza tym dużą część rezerw - która nie pojawi się przez znacznie słabszą sprzedaż niż oczekiwano.

Trzymajmy kciuki za nich bo od ich posunięć zależy sentyment do branży i zyski każdego z graczy na gamedevie.
Sytuację może zmienić jedynie świetna premiera z Techlandu. Do tego czasu wszyscy powinni trzymać kciuki za CDR. Slayer na pewno przyniesie jakieś pieniądze ale nie poprawi znacząco sytuacji finansowej. Może jednak poprawić nieco wizerunek spółki.
Spółka musi mocno zasuwać nad DLC i zadbać o odpowiednie szkolenie kadry i znalezienie mocnych liderów pod nowy projekt.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)

Wilk z T29
67
Wpisów: 1 254
Wysłane: 2 sierpnia 2021 13:59:46 przy kursie: 175,00 zł
pl.investing.com/news/stock-ma...
Cytat:
Analityk Goldman Sachs (NYSE:GS) Alexander Duval obniżył rekomendację dla CD Projektu do "sprzedaj" z "neutralnie", z ceną docelową 156 zł, poinformowała agencja Bloomberg.

To jest dzisiejszy sponsor spadków?

DJ1910
48
Wpisów: 234
Wysłane: 2 sierpnia 2021 14:13:49 przy kursie: 175,00 zł
Z pewnością nie inaczej :)

Fajnie to wygląda w kontekście tego, że 29.07 Arrowstreet podbił short'a o 0,1%

Plus do tego nadchodzący patch 1.3 + pierwsze DLC i można czuć się na maxa skołowanym w kontekście wszelkich predykcji dot. zachowania kursu tego papieru ;)

mkefir
47
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 130
Wysłane: 2 sierpnia 2021 17:06:35 przy kursie: 175,00 zł
Ja nie widzę nic nieprzewidywalnego na razie. Kurs CDR jest w trendzie spadkowym. Skończyla się korekta wzrostowa odbiciem kursu od oporu 200+ i teraz pewnie zmierzamy do nowego niższego dołka.

Fundamentalnie moim zdaniem nie było żadnego przełomu w ostatnim czasie a wyniki za Q2 będą słabe. Perspektywy na przyszłość również nieciekawe, trudno uzasadnić obecną kapitalizację.

baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 2 sierpnia 2021 17:11:16 przy kursie: 175,00 zł
Patrząc na sytuację w branży naszła mnie refleksja, że ten rok jest w pewnym sensie przełomowy. Na koniec roku powinniśmy być (o ile gra DL 2 zadebiutuje o czasie) w sytuacji gdzie będziemy po premierach wielkich gier 2 liderów rynku w naszym kraju.
Kilka tygodni po premierze z Techlancu będzie można ocenić faktyczną kondycję naszego rynku twórców gier.
Sam bardzo jestem ciekaw jaka okaże się prawda.
Rynek i spółki rosną a same spółki rozwijają się znakomicie. Może są i słabsze i nastawione w większości na pozyskiwanie kapitału na przetrwanie .... tak jednak jest na całym świecie. Wszak każdy szuka szansy na realizację swoich wizji - i jedni mają większe a inni mniejsze szanse.

Mnie interesuje jednak coś innego. Same spółki (przynajmniej te dobre) rozwijają się znakomicie.
Jest jednak pewne "ale" .... spółki rozwijają się znakomicie........ tyle, że do pewnego poziomu.
Później pojawiają się coraz większe problemy ..... z kadrą zarządzającą.
Odnoszę wrażenie, że to Zarządy nie nadążają za skalą rozwoju spółek. Spółki na pewnym etapie przerastają Zarząd który staje się obciążeniem "kulą u nogi".
Taki schemat widzieliśmy zapewne na wielu spółkach. Przykładem mogło być wcześniej CIG nie tak dawno 11bit ..... gdzie Anomaly czy TWOM były dużymi sukcesami.
Jednak Zarząd "przestraszył się" własnego sukcesu i Prezes długi czas mocno obciążał rozwój spółki.
Dobrze, że strategia się dość mocno zmienia. Mam nadzieję, że w dobrą stronę.

Teraz najnowszym przypadkiem był CDR, którego Zarząd został przerośnięty przez sukces W3 - po którym woda sodowa uderzyła im do głowy i nie zadbali o odpowiednią kadrę dla większego projektu z nowymi wyzwaniami.
Niestety znów projekt przerósł Zarząd który stał się obciążeniem dla spółki.

Tym bardziej ciekawi mnie jak w tej sytuacji poradzi sobie Techland. Wiedzieliśmy o ciągłych opóźnieniach gry. Gdy już się w końcu ukarze - to czy spełni oczekiwania graczy ?

Być może CDR przeszarżował z marketingiem i Keranu był może zbyt dużym obciążeniem. Być może jakieś umowy nie pozwoliły opóźnić gry. Szkieletu gry jednak nie da się poprawić.
Premiera DL 2 pokaże nam czy są na rodzimym rynku menedżerowie którzy potrafią zarządzać wielkimi projektami. Ja czekam z dużymi nadziejami jak na pierwszą jaskółkę na wiosnę .....thumbright
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)

tgolik
PREMIUM
248
Wysłane: 2 sierpnia 2021 19:31:00 przy kursie: 175,00 zł
@baks
Już tłumaczę się z 1,5 mld na 5 gier. Za 300 mln zł Sony potrafi zrobić hita AAA. Cyberpunk był droższy, jednak nie można mówić o 1 mld, gdyż 0,5 mld to koszt marketingu. A te pieniądze wydaje się na finiszu i szybko wracają do kieszeni z pierwszą sprzedażą, żeby posłużyć wypromowaniu kolejnego tytułu.

lesgs
38
Wpisów: 907
Wysłane: 2 sierpnia 2021 20:31:09 przy kursie: 175,00 zł
Wprawdzie podkreślam kwestię "kasy" - ale, jest to z oczywistych względów bardzo istotne. Po W3 CDR posiadała wiele opcji zapewnienia środków na rozwój. Inwestorzy ufali, kupowali obligacje, kredyty były zapewne łatwo dostępne. Innymi słowy, wszyscy chętnie przyłączali się do sukcesu (jak zwykle). Teraz jednak jest inaczej. Nieudana premiera, mniejsze zyski i przede wszystkim obnażenie słabości wewnętrznej firmy przekładają się na dużą ostrożność inwestorów. Teraz, przy kolejnym produkcie mogą zainwestować, ale muszą otrzymać gwarancję, że z nową grą nie powtórzy się obecna sytuacja. Chcąc uzyskać poważne finansowanie, CDR musi potwierdzić swoje możliwości, koncepcję nowej gry, klasę silnika gry i siłę zarządzania.

Pozostają trzy możliwości: (a) pracujemy wyłącznie używając własnych pieniędzy (czyli brak dywidend w przewidywalnym czasie) albo (b) dokonujemy dużej inwestycji w własne zasoby (przejęcia, płace, systemy wewnętrzne) albo (c) korzystamy ze znacznie droższego niż dotychczas finansowania.

Jakby na to nie patrzyć - to poważne obciążenia finansowe, niekoniecznie bezpośrednio związane z samym rozwojem gier. Prawdziwy kapitalista idzie na całość i postępuje według scenariusza (c) do realizacji zarówno scenariusza (b) jak i rozwoju gier. Inwestorzy nie są w ciemię bici i za nową inwestycję w CDR będą żądać sowitej premii. Najbardziej niebezpieczny jest scenariusz (a) wszelkie opóźnienia, niedociągnięcia będą drenować kufry z zasobami, a kiedy dno będzie bliskie, może to wykorzystać wilczy kapitał ze wszystkimi tego negatywnymi skutkami.

Rozumiem, że obecnie CDR ma sporo kasy i może ufnie patrzyć w przyszłość. Nie widziałem jednak opinii analityków prognozujących finanse spółki na kolejne 3-4-5 lat przy różnych scenariuszach. Może jakieś DCF?

Bez tego mogę tylko podawać przypuszczenia. Ale - czuję to specyficzne drżenie, które każde mi wątpić w to, że wszystko jest cacy. Czułem je na wiele miesięcy przed debiutem CP77 i po chwilowym uspokojeniu stwierdzam, że to nie mija. Trzeba zrozumieć, że to jedynie rodzaj przeczucia - ale jak pisał w swojej świetniej książce Schwager (A Complete Guide to the Futures Market, wyd. 2) - jeżeli czujesz, ze coś jest tnie tak - należy najzwyczajniej wiać. Nie oglądać się na wsparcia, opory, stop-lossy. Na pewno będzie inna okazja, na tym samym lub innym walorze.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE cdprojekt
  • Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco
    Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco

We wtorek giełda w Warszawie wykonała zdecydowany zwrot w górę i wybroniła się przed 5. spadkową sesją z rzędu. W środę strona popytowa idzie za ciosem i ale finalnie o losach całej sesji i tak najprawdopodobniej zdecyduje reakcja na decyzję RPP i na dane z rynku pracy w USA. W centrum uwagi są dziś Allegro, Vercom i Asseco Poland.

• 10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas
    10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas

We wrześniowej odsłonie portfela BM BNP Paribas analitycy stawiają na dotychczasowe spółki, czyli liderów i czołowych graczy w swoich branżach. Oto jak oceniają wyniki za II kwartał poszczególnych top picks i ich perspektywy.

437 438 439 440 441

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,253 sek.

rwgmjzhx
fnsesgvd
mwgzvcol
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
scvcyktt
qpdtrawd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat