@anty_teresa: "Spółka która zarabia 30 mln zł netto rok w rok powinna być wyceniona na 300-450 mln zł"
Dlatego zaglądam na to forum już coraz rzadziej..
|
|
Co ciekawe liczba komentarzy wszystkich (licząc również zakup poza Steam) w III kwartale wyniosła 48% komentarzy jakie miały miejsce w II kwartale. W II kwartale było ich ok 9200, w III kwartale ok 4400. Jeżeli te 48% przyjmiemy do Przychodów za II kwartał, które wyniosły ok 22 mln zł, to Przychody mogą wynieść ok 10 mln zł. Z jednej strony mamy obniżkę prowizji Steam z drugiej spadek wartości USD. W II kwartale rozliczone zostały koszty produkcji Co-opa w III kwartale takiego zdarzenia już w rozliczeniu nie będzie, co pozytywnie powinno wpłynąć na rentowność biznesu. Pozostaje cierpliwie czekać na wyniki, jakie nie będą firma rośnie, gromadzi sporo gotówki, produkuje kolejną markę, rozwija obecną, dochodzą kolejne platformy i źródła Przychodów..
|
|
Temat:
CREEPYJAR
Kolejne potwierdzenie jakości produktów Creepy Jar, dość długo nie dali akceptu Foreveren na wydanie gry dopóki nie będzie odpowiego poziomu. Recenzja mega dobra, co ciekawe in minus brak Multiplayer i tu już wiemy, że Foreveren ma się do tego zabrać, zastanawiają się z CRJ jak to ugryźć. Generalnie port zrobiony, pytanie ile worku wymaga wstawienie Co-opa. Jak wyszedłby w przyszłym roku to i tak byłoby bardzo dobrze, to oznaczałoby łącznie 6 nowych premier. PS4, Xbox, VR, NS Co-op, PS5, XboxX.. Plus SoA 1,2,3.. P.S Mimo ogromu przecen na Steam Green Hell już ok 300 miejsca w pełnej cenie, to mówi samo za siebie.. Pozdrawiam
|
|
Temat:
CREEPYJAR
Aviva zwiększa zaangażowanie w Creepy Jar o 60% w III kwartale 2020. Obecny ich pakiet jest wart ok 28 mln zł. Co ciekawe dokupują CRJ nawet do swojego pakietu PPK. Artykuł z Biznesradar Premium.
|
|
Temat:
CREEPYJAR
W jednym z wywiadów z Prezesami CRJ.
|
|
Temat:
CREEPYJAR
W kwestii debiutu GH na Nintendo. Pozycjonowanie gry widoczne na konsoli, czy też w rankingu popularności na Oficjalnej stronie Nintendo, oraz wysokie noty są potwierdzeniem, że firma będzie miała kolejne stabilne źródło Przychodów. Dodatkowo produkt ten, nie generuje żadnych kosztów po stronie spółki. Foreveren myśli już nad dodaniem Co-opa do gry i to w dłuższej perspektywie otwiera nowe możliwości zarobkowe dla CRJ. Od wydania gry na duże Konsole dzielą nas już tylko miesiące, a z wielu wywiadów można wyczytać powód przełożeni debiutu na tych platformach, chodzi o SoA, które ma być w produkcie na PS4 i Xbox a gracze konsolowi dostaną jeszcze większy produkt i to się chwali. Abstrahując od obecnej wyceny, czy AT, to pociąg CRJ pędzi do kolejnej stacji po gotówkę, a z 1 źródła Przychodu jakie mieliśmy jeszcze 2 tygodnie temu czyli PC, za kilka miesięcy będzie ich 4, potem 7 bo dojdzie VR i Konsole nowej generacji, co już sama spółka potwierdziła. Pozdrawiam
|
|
Temat:
CREEPYJAR
W Rankingu Popularności na Oficjalnej Stronie Nintendo GH awansował już na UWAGA 13 Miejsce. Ranking jest dla UK, ale obejmuje całą Europę, tak jak rankingi na np. PS4. Do wszystkich sceptypków, warto zobaczyć ile debiutów było w ostatnim czasie na NS, ile jest tam w rankingu gdzie GH. Do tego Cena, GH to nie jest gra do kupienia za grosze... www.nintendo.co.uk/Search/Sear...
|
|
Temat:
CREEPYJAR
GH na NS w UK już 2 strona! Zobaczcie jakie towarzystwo, same hiciory, do tego cześć tytułów za np. 0,99 GBP gdzie ciężko tu rywalizować o ilość sztuk. www.nintendo.co.uk/Search/Sear...
|
|
Temat:
CREEPYJAR
No i proszę 14 miejsce w sobotę. Jeżeli przy SoA też będą tak dobrze widoczni i pozycjonowani to będzie to bardzo udany kwartał bo promocji jeszcze sporo.
|
|
Dzień dobry @WatchDog. Mam pytanie czy jest Pan zaangażowany w Akcje CRJ? Pamietam Pana jako udziałowca w 11 BIT. Gratuluję świetnej inwestycji, choć wyjście jak dobrze pamietam w przedziale 140 zł za Akcje generowało gigantyczny zysk okazało się zbyt wczesne bo i kurs poszedł na ponad 500 zł. Myślę, że wpływ miała wtedy sytuacja polityczna w Polsce i każdy poważny inwestor zastanawiał się jak zdywersyfikować portfel, ale okazało się to zbyt przesadzone. Pozdrawiam Serdecznie i jestem ciekaw, czy widzi Pan potencjał i jest udziałowcem Spółki Creepy Jar.
|
|
Ja akurat cieszę się ze swojej jak to piszecie nieświadomości... Towarzyszy mi ona od czasów po TWOM od 11 BIT, Snipera 3 od Ci Games, Wiedźmina 3, Frostpunka, WW3, House Flippera a obecnie Green Hella od Creepy Jar... Na CI Games i Farm51 nauczyłem się wszystkiego o tym jakich spółek i zarządów na przyszłość unikać, od 11 BiT, CDR i Playway jak powinni działać dobrze zorganizowane firmy, które dostarczają wartość dodaną dla akcjonariuszy... Efektem powyższego jest obecnie Creepy Jar i naprawdę cieszę się, że jestem tak naiwny i życzę sobie aby ten stan trwał przez kolejne lata... Jeżeli widzę rozwój firmy, wzrost Przychodów, coraz większe produkcje i zadowolenie graczy na całym świecie to najzwyczajniej warto być w akcjonariacie takich spółek... Wielu fanom podmiotów z tzw. Starej ekonomii w głowie się to nie mieści i porównują to do bańki dotcomów, tylko wtedy samo dodanie www. dawało wzrost wycen, ale nie szły za tym zyski, teraz owszem jest sporo spółek, które korzystają na modzie na gaming, ale jest też sporo wartościowych firm, gdzie wszystko się zgadza i jest dobrze poukładane, pytanie gdzie za 3 lata będą te spółki, a gdzie kopalnie, elektrownie i banki? Moderator: Uprzejma prośba o powstrzymanie się od prezentowania składu własnego portfela oraz nastawienia inwestycyjnego, nie mówiąc o sugerowaniu innym decyzj
|
|
@Anty_tersa przepraszam, ale kolejny raz nie mogę się z Tobą zgodzić. W moim banku oprocentowania lokat są na poziomie 0,1%, oznacza to, że musiałbym oczekiwać blisko 1000 lat na zwrot kapitału.. Jeżeli weźmiemy pod uwagę inflacje CPI 3,1% oznacza to, że po odjęciu inflacji w 33 lata mój kapitał straci moc nabywczą. Można powiedzieć, ok ale są spółki z dużo niższym C/Z. Pomyślmy, kupię kopalnie na dużo niższym wskaźniku, ale za rok może ogłosić bankructwo lub gigantyczne straty, mogę zainwestować kapitał w spółki energetyczne, ale wystarczy jedna decyzja ministra i celem energetyki nie będzie zarabianie, a dobro społeczne, to może kupię banki, tu niestety wszystkie decyzje sądów, czy UOKiK-u są bardzo niekorzystne dla instytucji finansowych i stają po stronie konsumentów generując bardzo duże obciążenia dla ich działalności. Decyzje sądów, że banki muszą oddawać prowizje od kredytów konsumpcyjnych wcześniej spłaconych i to nawet 5 lat temu, kiedyś to było nie do pomyślenia. Dlatego moim wyborem od wielu lat są spółki gamingowe, wszystkie te o zdrowych fundamentach, przede wszystkim posiadające uczciwy zarząd. Tu te wysokie C/Z naprawdę pokazuje potencjał do skokowego wzrostu Przychodów firm gamingowych, a nie jest powodem jak to napisałeś chwilowego napływu narybku, który daje się na to nabrać. Ten typ biznesu powoduje, że mała firma z Polski jest już od startu jest podmiotem działającym międzynarodowo o czym nie można napisać w przypadku powyższych branż, sprzedaje swoje produkty na mega wysokiej marżowości, za II kwartał po odjęciu kosztów co-opa z wygenerowanych Przychodów aż 86% pozostało do dyspozycji firmy jako zysk operacyjny przed zapłatą podatku. Firmy gamingowe nie potrzebują maszyn, hal produkcyjnych, nie muszą transportować swojego towaru bo mogą sprzedawać go cyfrowo i dlatego te marże, chodzą na takich poziomach. Jeżeli branża gamingowa zaczęłaby się kurczyć, klienci przestali kupować gry, wtedy konieczna byłaby rewizja powyższych wskaźników C/Z i to byłoby logiczne, teraz naprawdę, nie znajduję argumentów aby miało być inaczej...
|
|
@Anty_teresa, nie zgadzam się z Tobą ani trochę. Powtórzę to co zacytowałem ostatnio „ Foreveren ma C/Z 40, 11 BIT 37, PLW 35, TEN 39”. Wrzucasz w to CDR ale po co? Mówimy to wydawaniu gry raz na 5 lat w innej skali i lidze. Podałem przykłady jak pod linijkę wszystkie studia pokroju CRJ chodzą na C/Z ok 35 i więcej a jedną z metod wyceny fundamentalnej przez analityków jest porównanie danego podmiotu do innych z branży. Jeżeli do liczenia C/Z przyjmiemy tylko 1 kwartał (zamiast 4 kwartałów), to już licząc zysk z samego II kwartału po uwzględnieniu IP BOX mamy C/Z 38 przy kursie ok 1000 zł. A wiadomo, kupujemy przyszłość więc w najbliższych kwartałach firma zarabiać będzie kolejne pieniądze a kurs powinien znowu aktualizować się do branżowego C/Z ok 35, co może oznaczać ponad 2000 zł za Akcję. Można wtedy napisać, ok ale 11 BIT będzie miało kolejne premiery i C/Z spadnie, Playway tak samo, niestety to co podajesz to już historia, wtedy mieliśmy inne stopy procentowe, stopa wolna od ryzyka wynosiła ok 3%, teraz wynosi ok 0%, lub jest ujemna a to duuuużo zmienia. C/Z 40 oznacza rentowność 2,5% dla inwestycji, a takiej w dzisiejszych czasach ze świecą szukać... Nawet jeżeli na upartego chcemy tego spadku C/Z to spokojnie może odbyć się to po premierze Chimery bo Creepy Jar pracuje nad jeszcze większą grą, kolejną grą sieciową a to jest mega wartość dodana w dzisiejszych czasach, z większym budżetem i potencjałem... Powtórzę to co pisałem ostatnio, Creepy Jar jedzie na 1 źródle Przychodów PC Steam, w ciągu 6-12 miesięcy dojdzie ich jeszcze z 4, Nintendo, PS4, Xbox, VR co da łącznie 5 źródeł do zarabiania cashu. Potem jestem pewien, że będą nowe Konsole bo od lipca certyfikacje idą na starą i obecną edycję, może też Epic Store wiec źródeł dla samego Green Hella może być nawet 8 i to właśnie liczenie tego Przyszłego C/Z, a potem Chimera, która może wyjść przed P8 od 11 BIT. Staram, się ale nie widzę żadnych argumentów dlaczego Creepy Jar nie ma mieć branżowego C/Z 35..
|
|
To niech będzie 17 mln za II kwartał, 9 mln za III kwartał bo koszty co-opa rozliczone zostały w II kwartale, 9 mln w IV kwartale 9 mln w I kwartale 2020. Razem 44 mln netto za 4 kwartały, przy C/Z 35 mamy 2300 zł za Akcje.. Premie? Niech są i dobrze bo mają jednych z Najlepszych Ludzi w Branży. Widać to po tym jak wyrabiają się ze wszystkich co założą. Jak przy tak niskich kosztach potrafią robić grę o takiej skali sukcesu. Nie rozumiem, dlaczego w przypadku Creepy Jar mamy się „biczować” bo jedno i drugie dojdzie. Każda spółka gamingowa ma swoje wydatki, akurat w przypadku Creepy Jar są one naprawdę niskie i sensowne bo na bananowej wiele wydmuszek, jak All in Games, które chodziło po 1,2 mld cap, czy Simfabric 800 mln cap. Tam nikomu nic nie przeszkadzało, nawet to, że nie ma gry w sprzedaży, czy zysku, a tu każdego wszystko piecze i boli, come on...
|
|
Moim zdaniem źle liczymy C/Z dla Spółki. Spółka od II kwartału weszła do innej Ligi jeśli chodzi o generowane Przychody i Potencjał Firmy. Liczymy tu C/Z za I kwartał z tzw. poprzedniej epoki, oraz zyski za kolejne 3 kwartały tego roku. Jednak wejście do innej Ligi Sprzedażowej przez Studio powoduje, że licząc przyszłe C/Z powinniśmy oprzeć się na wynikach od II kwartału 2020 do I kwartału 2021. Wtedy będziemy mieli 4 pełne kwartały Sprzedaży w nowej erze studia i tym samym wyliczenie C/Z oparte o 12 miesięcy pokazujące ile firma jest w stanie zarabiać będąc już na innym Levelu jako Spółka z nowym produktem sieciowym. Po uwzględnieniu IP BOX mamy 19 mln zysku netto za II kwartał, natomiast w III, IV i I kwartale szacuję, że będzie sprzedawać się po 300 tys sztuk GH kwartalnie nie licząc Nintendo i Konsol, mamy wtedy ok 50 mln zysku netto za 12 miesięcy co przy C/Z 35 bo tyle mają wszystkie Spółki growe od Foreveren wzwyż daje to wycenę ok 2500 zł za Akcję. Foreveren ma C/Z 40, 11 BIT 37, PLW 35, TEN 39. Teraz powiedzcie mi dlaczego Creepy Jar nie ma mieć takiego C/Z? Info dla tych co sprzedawali po ok 1000 zł Akcje, czy wiecie że sprzedawaliśmy Akcje po C/Z 38 licząc UWAGA! Zyski tylko za II Kwartał!? Tak, C/Z tylko za 1 kwartał, nie 4 kwartały, daje przy tym kursie C/Z 38, a czekają nasz jeszcze 3 kwartały raportów do pełnego wyliczenia. To wszystko na samym Steam, same PC tylko na 1 źródle Przychów, a liczba źródeł przychodów zwiększy się z obecnie 1 do 5. Dojdzie Nintendo, PS4, Xbox, VR i mamy już 5 źródeł. Ale dojdzie też PS5 i Xbox nowej generacji i mamy 7 źródeł Przychodów bo certyfikacje od lipca na konsole idą od razu na nową i starą generację. Może dojdzie Epic Store i będzie 8 źródeł. Powtórzę pytanie, dlaczego Creepy Jar nie ma mieć C/Z jak wszystkie wyżej wymienione spółki gamingowe...
|
|
Ale dojdzie też Nintendo, które spokojnie powinno pokryć Premię dla Zarządu..
|
|
Zysk netto 19 mln zł z korektą IP BOX. Zysk operacyjny wyniósł 20 milionów złotych, od tego trzeba odliczyć podatek. Tak jak już wcześniej zarząd deklarował korekta podatku nastąpi w raporcie rocznym i będzie zastosowany IP BOX. Mamy więc Przepiękne 19 mln Zysku Netto, czekamy na kolejne 19 mln Zysku w II półroczu i to z samego PC, wystarczy 300 tys sztuk sprzedać w III kwartale i 300 tys Sztuk w IV kwartale. Mamy więc 40 mln zysku netto z samego PC w roku 2020 co daje przy C/Z 30 1,2 mld kapitalizacji i ok 2000 zł za Akcje...
|
|
Dzisiaj Playway będący w MSCI 8 mln obrotu, 11 BIT 5 mln obrotu i Creepy Jar będący na New Connect również 5 mln obrotu. Tu już jest wiara, ale jest też trzymanie kursu na ile to możliwe i zbieranie. Czekamy na kolejne infa, wejście na GPW a potem do indeksu MSCI...
|
|
Dzisiaj niestety oberwaliśmy na kursie rykoszetem za 11 BIT. Moderator:Usunięto informacje o transakcjach Użytkownika Dzisiaj poświęciłem te 50 minut na obejrzenie Konferencji Inwestorskiej Bitów, z 2 dni temu poświęciłem 90 minut na Konferencję CRJ. Na pewno to co spółka zakomunikowała w temacie P8 na tyle zaszokowało, że i ja zbieram szczękę z podłogi nie wierząc, że od wydania w 2018 Frostpunka, do teraz gdzie za ok 6 miesięcy mamy rok 2021 są z tym projektem tak cholernie daleko, że przyznają, że P9, P10 wyjdą wcześniej choć są dopiero w fazach prototypów/koncepcji i to po prostu zabiło kurs 20% w 2 dni. W CRJ na prezentacji podali, że są w stanie mieć gotowy tytuł w 2-3 lata i nie mam powodu aby im w to nie wierzyć, bo historia GH pokazuje, że tak, zresztą teraz startują z innej pozycji kadrowej (GH robiło na początku 3 ludzi, załączałem tu już kiedyś wywiad na potwierdzenie powyższego), teraz na starcie mamy ekipę 10 osób i swobodę gotówkową do outsourcingu. Jestem ciekaw jak losy tych spółek będą się przecinać po drodze, łącznie z wyceną. Mam swoje przeliczenia i przemyślenia w tym temacie, oczywiście o nich nie napisze bo będzie, że znowu naganiam. Moderator: Usunięto informacje zabronione regulaminem
|
|
Jest Prezentacja Creepy Jar z InnovationDay!
|
|
Ostatnie 3 dni: 286 opinii Steamowych z czego 242 opinie Pozytywne, daje to blisko 85% Pozytywnych Ocen. Identyczny wskaźnik jest za ostatnie 30 dni - 85%. Proszę moderatora o pouczenie użytkownika @pandorinium aby nie pisał komentarzy niezgodnych z danymi źródłowymi.
|
|
Sobota wieczór, Summer Sale i obecnie 51 miejsce. Dla mnie takim porównaniem jest Frostpunk z 60% przeceną gdzie gra jest na ok 10 stronie a na recenzjach nie widać absolutnie żadnej zmiany in plus. Na Green Hell gdzie mamy obecnie prawie 2 stronę, widać wyraźnie, że sprzedaż żre. Zresztą nie może być inaczej, mamy tysiące gier przecenionych po 70%, 80% a Green Hell i tak jest wysoko z niskim 20% rabatem. Sam obstawiałem, że na Summer Sale będzie TOP100, ale bliżej końca, a jest o 50% lepiej. Tak samo zaskoczony byłem tym milionem sztuk. Z polskich tytułów na Summer Sale jesteśmy zaraz za Cyberpunkiem i Wiedźminem i trzeba się już powoli przyzwyczajać, że mamy Globalny Hit i to pełną gębą..
|
|
Widzę, że użytkownik @pandorinium jest dość sceptyczny, ale niepotrzebnie. Zobaczcie, obecnie Green Hell zajmuje 64 miejsce, wczoraj wieczorem był na 50 miejscu, czyli mówimy o praktycznie identycznych miejscach jakie zajmowała gra przez ponad miesiąc w pełnej cenie jeszcze przed wyjściem Story Mod, a potem dostaliśmy informację Petarda, że milion sztuk przekroczony i wtedy każdy zdziwił się ile tych sztuk jest sprzedawanych. Teraz mamy te same miejsca GH w rankingach, niższą cenę i jedną, taką „drobną” różnicę a mianowicie sprzedaż idzie w okresie Summer Sale... Nie mam więcej pytań, dziękuję Moderator: Prośba o nie komentowanie personalnie innych Użytkowników, ani nie sugerowanie decyzji inwestycyjnych
|
|
Co tam PM, jest piątek wieczór, Summer Sale a GH już ok 50-tego miejsca. Żre to jak cholera i to z ledwo 20% rabatem. Z polskich firm, najwiecej sprzedaje się Cyberpunk, potem, Wiedźmin 3, a następnie...Green Hell i tyle w temacie
|
|
Czyli robią program gwarantowany do utrzymania jednych z najlepszych na rynku pracowników, jak i pozyskania nowych i bardzo dobrze. Ludzie w Firmie jak i Zarząd jest Najcenniejszym Aktywem tej Spółki. Oni już dzisiaj wiedzą, że to osiągną i to już im pozwala zdecydowanie łatwiej prowadzić negocjacje i skupić się w 100% na biznesie a nie zaprzątaniem głowy jak poskładać Zespół. Polska jest na 2 miejscu na Świecie po Japonii pod względem liczby Spółek Gamingowych notowanych na Giełdzie a w takich warunkach trzeba mieć najlepszych specjalistów. Zarząd już się wypowiadał u Longterma, że wolą Najlepszych i najwyżej opłacanych pracowników, którzy dane cele wykonają szybciej i sprawniej bez czasochłonnych poprawek. Oni nie mogą sobie pozwolić na Lans z Programem Motywacyjnym, są na początku drogi i muszą mieć wszystko poukładane. Pamietam jak Zarząd sprzedawał Akcje po 300 zł, a dzisiaj Akcje chodzą po 1200 zł, niech robią dalej to co im fenomenalnie wychodzi a kasa będzie się zgadzać..
|
|
Na duże Konsole Green Hell wyjdzie w wersji Co-op, dostałem taką odpowiedź na maila. Odnośnie Nintendo, wiecie jak wydawcy potrafią dla swoich celów zbijać cenę, np. Thief Simulator na PC sprzedaje się dużo gorzej od momentu jak wydawca na Nintendo czyli Ultimate Games zrobił przecenę -90% i upchnął 400 tys sztuk za 1 dolara, lub 1 euro i wielce się tym chwalił wszędzie jakie to „grosze” na tym zarobil. Widocznie coś jest na rzeczy, tego nie wiemy, ale ja tym chłopakom wierzę, że robią co trzeba. Kluczowe, że na PS4 czy Xboxa będzie tryb co-op, tam pójdą setki tysięcy sztuk, jestem tego pewien..
|
|
Nie wiem jak Wy, ale ja najpierw sprawdzam pozycję Green Hell na Steam, następnie liczbę graczy, potem liczbę recenzji łącznie z tymi, którzy kupili grę poza Steam bo ich jest bardzo dużo, a dopiero wtedy Cenę Akcji CRJ.. Dzisiaj jak zobaczyłem wolumen prawie 3 mln zł, oraz lecący na łeb gaming to widać gołym okiem zbieranie od tych co nie mają cierpliwości w inwestowaniu. Dzisiaj szalało Simfabric, bo podpisało jakiś aneksik, oraz Foreveren bo również coś tam podpisało, ale proszę "show me the money" bo ja tam nic istotnego nie widzę. Simfabric bez wyprodukowania żadnej sensownej gry wart tyle co CREEPYJAR z Hitem i przynajmniej 20 mln Przychodu w II kwartale i to jest właśnie giełda i za to ją Kocham
|
|
Za nami piękny weekend z Green Hell na Steam. Liczba grających w grę była wyższa niż w zeszłą niedzielę. Piękne pozycjonowanie na 2 stronie. Wszystko to bez wsparcia i promocji.
|
|
Tu jeszcze stary wywiad jak tworzyli Green Hell: „ Najważniejsze są te pozornie banalne sprawy - pasja i pomysł. Ale ważny jest też zdrowy rozsądek, nie porywać się na zbyt dużą produkcję. To prosta droga do przepalenia pieniędzy i problemów. My cały szkielet gry robiliśmy w mikroskopijnym składzie - z 2 programistami i 1 designerem. Dopiero jak uznaliśmy, że wszystko idzie w dobrym kierunku, zaczęliśmy sukcesywnie powiększać zespół.” tech.wp.pl/2-mln-zl-w-4-miesia...W przypadku Chimery jest już inny start. Pamietajmy też, jak np. 11 BIT przeskakiwał z TWOM gry 2D na Frostpunka w 3D musieli przepisać swój autorski silnik i to była rewolucja. Chimera to podobny gatunek, styl, gameplay tylko w innym świecie.
|
|
Światowy HIT jakim jest już Green Hell stworzyła właśnie ta mała garstka ludzi, więc.. Firma od strony kosztowej jest zarządzana baaardzo dobrze, w I kwartale było tylko 500 tys zł kosztów operacyjnych więc ten kierunek wzrostu organicznego jest na mega plus. Obserwując ogłoszenia o pracę zespół powoli się rozrasta, ale czytając wywiady oni wolą mieć najlepszych ludzi na rynku, zapłacić im 200% stawki wynagrodzenia, ale mieć przy tym dużo lepszą wydajność pracy i taki model widać mają już sprawdzony. Pamietajmy, że przy produkcji Chimery mają już dużo assetów, które mogą implementować z Green Hell. Tworzenie GH zaczynali w 2-3 osoby, nie mieli też budżetu, teraz mogą pozwolić sobie na więcej, plus zlecanie usług obcych. Odnośnie symulatorów jestem tego samego zdania. Widać duży hype teraz w mediach. Przykładowo Ultimate Games wyceniane jest na blisko 200 mln zł, ich Deadliest Catch bardzo słaby, tak samo wiele innych produkcji, to co ich ratuje to spółka „matka” która daje im w prezencie np. Wydawcę Thiefa na NS i piszą o 400 tys sztuk sprzedanych do facto za 1 dolara. Dostają też w prezencie inne produkcje jako wydawcy bo sami nie mogą nic sensownego wyprodukować. Taki model i im również kibicuję jak wszystkich spółkom growym bo to nasza branża, ale tym pytaniem do Zarządu CRJ to pojechali z tym Train Station Simulation..
|
|
Dzień dobry. Tyle tu narzekania a Green Hell na 2 stronie Steam w pełnej cenie, bez wsparcia, promocji i banneru w sobotkę rano
|
|
Wracając na ziemię, za nami drugi dzień webinaru z gościnnym udziałem Zarządu Creepy Jar. Chłopaki musieli stawić czoła pytaniu „Train Station Renovation zwrócił się w ciągu godziny, wystarczyło sprzedać 15 tys kopii, czy właśnie to nie jest lepsza inwestycja dla inwestorów niż choćby taka spółka jaka ich...?” Cały webinar zdominowany przez spółki z Grupy Playway versus ich model na biznes. Najważniejsze, że Polska gamingiem stoi i trzeba być z tego mega z dumnym. Po Japonii mamy najwiecej spółek growych na giełdzie, a w 2020 wejdziemy już na lidera na świecie.
|
|
Na Steam wydawcy aż się zadeptują aby zdążyć przed Summer Sale. Po 11 BIT, wyskoczyła wyprzedaż Electronic Arts o ich starych hitów, plus jeszcze Playway z Publisher Week bo robią wyprzedaż chwilę po zakończeniu..poprzedniej. Nasz "bidulek" Green Hell trzyma się ok 60-tego miejsca bez banneru, przeceny i wsparcia i...to jest Piękne
|
|
Analitycy potwierdzają, że przy wycenach spółek gameingowych przyjmują C/Z ok 30. Kluczowy jest okres czasu za jaki go przyjmują. Jeżeli oceniać potencjał sprzedażowy Green Hell i możliwe promocje jakie go czekają to wszystko co najlepsze dopiero przed nami co pokazują statystyki. Duża waga przy wycenie to metoda DCF i wolne przepływy pieniężne i tu Creepy Jar przy swoich niskich kosztach powinien brylować. Po I kwartale 2020 spółka miala blisko 7 mln zł gotówki na kontach więc praktycznie większość budżetu na produkcję Chimery było zapewnione jeszcze przed Co-opem. Po obejrzeniu webinaru i wszystkich danych, wykresów, kluczowe dla Chimery jest jedynie..dowiezienie jakości o co można być spokojnym..
|
|
Jak analitycy wyceniający spółki gamenigowe? W przypadku kolejnych produkcji dewelopera, rozpoznawalność studia daje bardzo dużo na premierze kolejnego tytułu co potwierdzają dane sprzedażowe. Warto obejrzeć poniższy webinar, w 2 godzinie i 55 minucie mowa o gatunku w jakim wychodzi dana gra w tym mowa o Green Hell, widać, że analitycy temat Creepy Jar mają już rozłożony na czynniki pierwsze.. m.facebook.com/strictminds/vid...
|
|
Odnośnie analityków, mogą spokojnie przyjmować w swoich estymacjach 500 tyś sztuk sprzedaży Chimery na PC w 1 kwartale debiutu gry, która będzie od razu z trybem co-op i od twórców Green Hell, który ma już swoją mocną rozpoznawalność. Jeżeli gra wyjdzie od razu na konsole można dołożyć jeszcze 300 tyś kopii. Pozycja wyjściowa Chimery będzie zdecydowanie lepsza, to tak jak na 11 BIT, czy CD Projekt, każda kolejna gra to jeszcze większy sukces marketingowy i finansowy..
|
|
No i wywiad potwierdza wiele rzeczy o których pisałem odpowiadając na nieprawdziwe informacje podawane tu przez niektórych. 1.Nowy projekt w pre-produkcji a nie w fazie koncepcyjnej. Licząc 2,5 roku od początku mamy debiut w przedziale 4 kw. 2021- 2 kw. 2022 roku 2.Konsole najpewniej wydadzą sami a o debiucie w IV kwartale czy I kw. 21 zdecydują względy marketingowe. 3.Gra w trybie Co-op najlepiej sprzedaje się w USA, potem Niemcy czyli Euro, w tym przypadku cena sprzedaży w pełnej wersji to 96 zł i 92 zł, powinno to wpłynąć na wyższą średnią cenę od sprzedanej sztuki. 4.Nintendo już blisko, a te 2-3 miesiace znacząco zwiększają szansę na tryb co-op od debiutu. 5.Tryb Story w co-op potwierdzają na czerwiec. 6.W tym miesiącu program motywacyjny. Bedzie ciekawie
|
|
House Flipper na PS4 w wersji elektronicznej wydał...Frozen District, czyli robili to sami.. Car Mechanic na PS4 w wersji elektronicznej wydał...Playway, czyli również sami to robili.. Wydawca jest potrzebny do pudełek, aby pokazać się na półkach w największych sklepach na świecie, oraz sklepach internetowych typu Amazon i móc sprzedać grę fizycznie.. Przy takim sukcesie Green Hell może wchodzić duży wydawca, a może z niego zrezygnują i wydadzą grę tylko elektronicznie sami bo już teraz bez problemu chodzi na padzie.. W przypadku Frostpunka gra w ogóle nie chodziła na padzie, była zrobiona na autorskim silniku 11 BIT i to trochę komplikowało kwestię, a mimo to wydawcą Frostpunka w wersji elektronicznej na PS4 było...11 BIT
|
|
W uzupełnieniu do powyższego, The Forest czy Rust są wspierane przez Steam cyklicznym bannerem na głównej stronie w przypadku GH banner już od dawna nie był widoczny..
|
|
Na Steam The Forest na 53 miejscu, najniżej od miesiąca i na minimach 6-miesięcznych. Rust na 48 miejscu, najniżej od miesiąca i również na minimach 6-miesięcznych. Mocna Promocja i wyprzedaż na Steam wielu tytułów ciągnie w dół, Green Hell jak i powyższe tytuły. Byłem bardzo ciekaw dzisiejszej sesji, czy tak jak ostatnio po spadkach GH w rankingach kurs zleciał z 600 zł na 480 zł, czy teraz się to powtórzy? Test tym razem wyszedł pozytywnie, widać, że powyższe zależności rozumie coraz więcej inwestorów... Gra jest w pełnej cenie i bez absolutnie żadnej promocji czy banneru. Muszę przyznać, że byłem dzisiaj naprawdę pozytywnie zaskoczony świadomością akcjonariuszy spółki..
|
|
Czyli my jako inwestorzy jesteśmy zgodni co do C/Z
|
|
Panie Moderatorze, wbrew pozorom komentarz jest bezpośrednio powiązany ze Spółka Creepy Jar bo oznacza, że C/Z na poziomie 40-50 powinno być teraz najbardziej adekwatnym poziomem dla tak szybko rozwijającej się firmy, a po obniżkach stóp prawie do 0, stopa wolna od ryzyka powoli przestaje istnieć. Moderator:usunięto treść sprzeczną z regulaminem forum
|
|
Kolejne i to bardzo zaskakujące cięcie stóp procentowych będzie wspierać rynki. Kluczowe słowo to „rentowność” inwestycji. Kiedyś przy stopach/lokatach na poziomie 5% równało się to z C/Z 20 na akcjach spółki. Czyli aby zwrócił się zainwestowany kapitał tu i tu potrzeba było 20 lat. Teraz pytanie, czy warto wykupić udział w firmie czy zainwestować środki w instrumenty, które dają nam realną stratę po odjęciu inflacji? Czasy gdzie C/Z na poziomie 30 było zbyt wysokie przeminęły wraz z wprowadzeniem represji finansowych wśród oszczędzających i zejściem stop procentowych do realnie ujemnych poziomów pchając jednocześnie mnóstwo wydrukowanych pieniędzy, które również zaczynają tracić na wartości. Powyższe może odmienić jedynie wysoka inflacja i jednoczesne podwyżki stóp procentowych wtedy C/Z na spółkach będzie można korygować w dół, w najbliższym czasie jednak się na to nie zanosi..
|
|
@Blaze, chodziło mi o fazę koncepcyjną, mój błąd. Często ćwierć miliona to kosztują całe gry z grupy Playway. Poniżej cytat z raportu "Jednocześnie do dnia 31 marca 2020 r. Emitent poniósł nakłady na nowy projekt w łącznej wysokości 241 749,16 zł (w tym 235 270,56 zł zostało poniesionych w I kwartale 2020 r.).
|
|
Bliźniaczy Stranded Deep wyszedł na Steam w 2015 roku, a teraz dopiero na konsole i poszło kilkaset tysięcy sztuk w pierwszym tygodniu sprzedaży. Zachęcam do wywiadu z zarządem CRJ u Longterma, szukanie dziury w całym przy tej spółce jest najdelikatniej mówiąc niepoważne
|
|
Kolego, nowa gra jest już w produkcji, w ostatnim kwartale wydali ćwierć miliona na ten cel. Faza koncepcyjna skończyła się w 2019 roku. Moderator:usunięto treści niezgodne z regulaminem
|
|
Wywiad opublikowany dzisiaj przed sesją, widać po kursie jaki miało to wpływ  Wszyscy czekamy na późniejszą premierę bo chcemy trybu co-op w dniu debiutu GH na Nintendo. Wcześniejszy termin zmniejsza na to szansę. To dobra wiadomość, kurs pięknie to dzisiaj przyjął..
|
|
Cisza na forum, jak makiem zasiał... Wycena spółki zaczęła w końcu uciekać z poziomu niedoszacowania.. Blisko miesiąc konsolidacji ze spadkiem 20% z 600 zł na 480 zł pozwoliło ruszyć kurs w jedynym właściwym kierunku.. Gdzie się zatrzymamy? Wbrew pozorom ta podróż dopiero się zaczęła, kolejne stacje to: Story co-op Nintendo PVE PS4 Xbox VR Konsole nowej generacji Nowa gra sci-fi Kto ma bilety cieszy się z miejsc w pierwszej klasie..
|
|
Widzę, że temat Marka Sobola zdominował bardzo dobrą analizę wyników w wykonaniu @anty-teresa. Warto spojrzeć do LinkedIn i co tam mamy: Doświadczenie Weird Fish CEO Weird Fish wrz 2019 – Obecnie 9 mies.
Creepy Jar Level Designer Creepy Jar sie 2016 – wrz 2019 3 lata 2 mies.
Marek Soból odszedł że Spółki we wrześniu 2019 czyli równo z debiutem pełnej wersji Green Hell na Steam widząc, że nie przyniosło to przełomu w sprzedaży gry jak i funkcjonowaniu firmy. Odszedł 9 miesięcy temu. Czy podjąłby taką decyzję teraz, po spektaklularnym sukcesie trybu Co-op? Nie wiem, ale odchodząc zostawiał małą spółkę z NC, teraz wszystko się zmieniło...
|
|
|
|
Dzięki za analizę. Czyli wycena na ten rok 1077 zł za Akcję, 1451 zł w 2021 i to przy konserwatywnym założeniu. Mówimy o potencjale wzrostu 200%-300% w horyzoncie kilkunastu miesięcy. Zobaczymy co przyniesie życie..
|
|
W sprawozdaniu finansowy za I kwartał strona 14-ta,jest mowa, że nowy tryb będzie wiązał się Promocją. Wishlista GH ma już pewnie ponad 800 tys osób, więc nowy tryb plus promocja może skłonić część z nich do zakupu.
|
|
Wczoraj pisałem o możliwym powrocie Green Hell na 1 stronę Steam w dniu dzisiejszym i dostałem wiadomą ripostę... Na teraz do tego wyniku brakuje 9 miejsc. GH pełna cena, zero reklamy i wsparcia na Steam. No comment..
|
|
@anty-teresa, pod koniec kwietnia zadebiutował na konsolach Stranded Deep. W ciągu kilku dni miał już 1 tyś opini na Xboxa i ok 2 tyś opinii na PS4. Znając przeliczniki na przykładzie CMS18, czy House Flippera, Thief Simulatora a nawet słabego debiutu Frostpunka opinie są kluczowe, a dla produkcji z grupy Playway wskaźnik ten wynosił razy 100. Mowimy więc o fenomenalnym debiucie Stranded Deep na konsolach i kilkuset tysiącach kopii w 1 tygodniu. Stranded Deep to kolejny udany debiut po The Forest i innych produkcjach tego typu na konsolach..
|
|
|
|
Do jutra powrót na 1 stronę Steam możliwy...
|
|
No i jeszcze jeden argument, kasa misiu kasa.. Na koniec marca ma kontach spółki jest już prawie 7 mln zł, za kilka miesięcy będzie pewnie już kilkadziesiąt milionów złotych. To daje spokój, oraz nowe możliwości, już potwierdzili, że budżet będzie większy. W pierwszym kwartale poszło ćwierć miliona złotych na nowy tytuł, machina ruszyła..
|
|
Dokładnie. Sama strona Green Hell na Facebooku ma już 57 tys obserwujących. Społeczność czyli najwięksi fani gry na Steam to już ponad 170 tys i cały czas rośnie. Nowy tytuł będzie można łatwiej zaadresować, zrobić ma bazie doświadczeń Green Hell bo studio już doskonale widzi co gracze lubią, a co interesuje ich mniej. Do tego NA STARCIE będzie tryb CO-OP a nie po 2 latach jak w przypadku GH. Wystarczy zobaczyć debiuty takich gier na Steam, to setki tysięcy sztuk na premierze, co teraz potwierdziło się również w przypadku GH. Nawet tragiczne WW3 od Farm miało ogrom kupujących na starcie. Gry z takimi trybami inaczej chodzą, jak są znajomi to każdy z nich musi kupić tytuł aby grać i zamiast 1 kopii idą od razu 4 sztuki..
|
|
Z całym szacunkiem, ale czuję jakbym czytał forum bankiera... Wszystko sprowadza się do tego, że jak C/Z CRJ spadnie do poziomu 10 to będzie to zgodne z oczekiwaniami rynkowymi, Come On
|
|
Tak samo CDR wycena 35 mld zł, rozumiem że rynek oczekuje powtarzalnego wyniku netto na poziomie 3,5 mld zł? To jak się to ma do Programu Motywacyjnego CDR? „Zarząd CD Projektu zamierza zaproponować akcjonariuszom uruchomienie programu motywacyjnego na lata 2020-2025, którego jednym z celów ma być osiągnięcie w tym okresie sumy skonsolidowanych wyników netto w wysokości 10 mld zł” Czyli sam CDR w najbardziej optymistycznym scenariuszu szacuje powtarzalny zysk netto na poziomie 1,6 mld zł, a powinien jak dobrze rozumiem na poziomie 3,5 mld zł..
|
|
Cytując „ Kapitalizacja spółki to w tej chwili ok 360 mln zł. Dla mnie oznacza to, że w dającym się przewidzieć horyzoncie czasowym rynek oczekuje 30-36 mln zł powtarzalnego zysku netto.”. Czyli jak dobrze rozumiem, w przypadku Playway wycenianego na prawie 3 mld zł, rynek oczekuje 300 mln powtarzalnego zysku netto?
|
|
Po publikacji wyników za I kwartał aktualizuje moje „założenia” Przyjmujemy zyski: I kwartał 0 zł (finalnie 0,83 mln zł) II kwartał 14,9 mln zł III kwartał 0 zł IV kwartał 0 zł Przy obecnej cenie za akcje, C/Z spada już do poziomu 22.
|
|
28.04 Prezes Zarządu Foreveren kupił akcje z rynku za ponad 100 k, 15.05 zrobiła to członkini Rady Nadzorczej choć tu już był mały pakiet. Coś bardzo się rzucają i kupują, są czegoś pewni..
|
|
Przeczytałem sprawozdanie finansowe Foreveren opublikowane 27 kwietnia i cały czas podtrzymują premierę GH w 2 kwartale. Sam Prezes Foreveren na czacie, na pytanie o grę z największym potencjałem odpowiedział, że GH to ich czarny koń. Właściciel tej firmy, wie jak idzie sprzedaż poszczególnych tytułów. Dlatego 2 kwartał, gdzie jesteśmy dopiero w połowie, może przynieść nam wiele miłych niespodzianek..
|
|
Tak jeszcze odnośnie wydatków, ćwierć miliona to kosztuje często sama gra z grupy Playway, więc.. Jeżeli Foreveren wyrobi się z debiutem GH na Nintendo w II kwartale to będzie jeszcze dodatkowy dochód, to akurat na luzie, ale wyniki może podkręcić..
|
|
Koszty wynagrodzeń za cały I kwartał wyniosły 65 tys, to na co wydali te ćwierć miliona? Na zakup papieru aby szkicować grę?
|
|
Co dokładnie będą robić zdecydowali do końca 2019. Teraz wyraźnie już robią drugi tytuł, odsyłam do wywiadu z zarządem u Longterma.
|
|
No i mamy bardzo ładny raport. Blisko 7 mln gotówki w kasie, koszty działalności operacyjnej w całym kwartale to raptem 500 tys zł, Nintendo w II kwartale, blisko ćwierć miliona poniesionych nakładów na produkcję nowej gry, obecnie sprzedaż utrzymuje wysokie tempo, czekamy na dodatki, tryb Story Co-op będzie miał Promocje, oczekujemy na Nintendo, PS4, Xboxa, VR i mamy 5 źródeł sprzedaży GH a nie tak jak teraz tylko 1... Pięknie!
|
|
VeRtO napisał(a):A czemu zakładasz zysk wyłącznie w II kwartale? Nie zakładam, chciałem tylko pokazać skalę niedoszacowania spółki, jeżeli po 2 kwartale firma nic by nie zarobiła, co jest oczywiście nierealne to mamy C/Z na dzisiaj 23. Doskonale wiemy, że tak nie będzie, a wysokość C/Z w tym przypadku aż szokuje, człowiek liczy to i liczy i nie wierzy, a ludzie tratują się wywalając akcje licząc na C/Z 10? Nie mówimy o kopalni węgla, czy elektrowni..
|
|
Odnośnie zmartwień Przyjmujemy zyski: I kwartał 0 zł II kwartał 14,9 mln zł III kwartał 0 zł IV kwartał 0 zł Mamy wtedy C/Z po dzisiejszym kursie na poziomie 23. Nie mam nic więcej do dodania, a odnośnie konsol wystarczy zobaczyć jak zadebiutował bliźniaczy Stranded Deep, sprzedał kilkaset tysięcy sztuk w pierwszym tygodniu od debiutu na PS4 i Xboxa. Do tego słowa Prezesa Foreveren Enterteinment - Green Hell to będzie nasz czarny koń.. Odnośnie pozycjonowania, mówimy cały czas o sprzedaży gry w pełnej cenie, bez bannera, bez zniżek. Koszty operacyjne firmy to 1 mln na kwartał, wystarczy sprzedać 25 tys sztuk w kwartale i firma już idzie na zysk netto.. Co tu dużo pisać..
|
|
W celu wyjaśnienia wszystkich wątpliwości dotyczących sprzedaży gry poza Steam, jej raportowania i sklepów napisałem maila do CRJ jeżeli dostanę odpowiedź dam znać.
|
|
Co ciekawe, przy zakładanym zysku netto 14 mln zł w całym 2020 roku i obecnym kursie akcji daje to C/Z na poziomie 25... tylko, że taki zysk będzie z samego PC i to tylko w II kwartale. Podsumowując wycena obejmuje 1 premierowy kwartał. Jak widzę wycenę Games Operator na 200 mln i CRJ na ponad 300 mln to coś tu nie gra, ale rynek zawsze przechodzi z niedoszacowania i to mamy teraz w stopniu wręcz szokującym mówiąc o największym sukcesie na Steam od czasu Wiedźmina 3 do przeszacowania i tu „sky is the limit” bo gra „żre” na Steam niemiłosiernie..
|
|
|
|
Na teraz na Steam w pełnej cenie tylko te gry przed Green Hell: GTAV, Mount, PUBG, RDR2... kopara opada...
|
|
O ile dostałem odpowiedź w sprawie konsol PS4 i Xbox dość szybko, to w sprawie Nintendo jeszcze odpowiedź nie nadeszła, tak samo z Foreveren bo tam również napisałem. Wychodzi na to, że coś jeszcze uzgadniają, może po Gigantycznym Sukcesie trybu co-op nastąpi wydanie gry na NS od razu z opcją dla 4 graczy. Premiera jest tylko raz, a na konsole PS4 i Xbox wiemy, że tak będzie, grzechem jest nie zrobić tego przy Nintendo..
|
|
Temat:
11BIT
Ok, to napiszę tylko tak: Lata 2020-2021 to nie będzie czas żniw, a siania i budowania i lat tych najzwyczajniej wyciąć z programu motywacyjnego się nie da. Chcemy czy nie chcemy, ale lata te muszą znaleźć w PM i zaniżają znacząco średni przewidywany zysk w całym okresie 2020-2024 i mieć zarzut o to do Bitów jest nie fair..
|
|
Temat:
11BIT
Dlaczego mój kolejny komentarz komentarz został usunięty??? Komu to przeszkadza???
|
|
Napisałem już to pytanie w drugim mailu i czekam na odpowiedź, zapytałem też czy na Nintendo gra będzie od razu z trybem co-op.
|
|
Odnośnie mega sukcesu Stranded Deep na konsolach, wysłałem zapytanie do CRJ: „Mam pytanie czy gra Green Hell na Konsole, będzie posiadała w dniu debiutu tryb co-op? Czy najnowsza Państwa produkcja ze świata sci-fi będzie wydana od razu na Konsole czy tylko na PC?” Dostałem odpowiedź o godzinie 23:00: ”Dobry wieczór, Oba pytania „tak”. Pozdrawiam TM”
|
|
Obecnie na Steam "Początek maja jest czasem urlopów nie tylko dla Polaków, ale także Japończyków, którzy obchodzą w tym czasie tzw. Złoty Tydzień. Na okres od 29 kwietnia do 5 maja przypadają u nich cztery święta, a każde z nich oznacza dzień wolny od pracy. Valve uznało, że to świetna okazja, by zafundować nam wyprzedaż gier rodem z Japonii. Promocja potrwa do 6 maja"
|
|
Temat:
11BIT
Tak z innej beczki, dzisiaj opublikował wyniki Playway. Wynik wydają się super, ale blisko 24 mln zł zysku jest z tytułu utraty kontroli, 14 mln zł to zmiana stanu przychodów, która później i tak jest odwracania in-minus w wyniku. Playway wygenerował 44 mln zł z działalności operacyjnej za rok 2019, a 11 BIT co ciekawe 42 mln zł, oczywiście licząc kasę z gier z wydawnictwa. Z jednej strony zysk Playway jest super, ale jest podkręcany pozycjami papierowymi „niegotówkowymi”, zysk 11 BIT jest za to obniżany papierowymi rezerwami na PM i jednocześnie nie jest równoważony tym, że za chwilę osoby z 11 BIT wpłacą 12 mln zł do kasy spółki na objęcie akcji. Jakby to wszystko oczyścić i spojrzeć na samą gotówkę jakie te firmy generują to za rok 2019 11 BIT w tym co kluczowe nie odbiegał w ogóle od Playway, a jak wyglądają różnice w wycenach. Oczywiście Playway teraz przyspieszył, ale jeżeli tak jak mówi w najnowszym wywiadzie Prezes Miechowski wydadzą 3 własne tytuły do 2024 roku to cashowo zrobią mega skok, oczywiście na wyniku netto nie mają szans z Playway z powodów o których pisałem powyżej..
|
|
Witajcie, 21.04.2020 zadebiutowała na konsolach PS4,Xbox inna wręcz bliźniacza produkcja do Green Hell o nazwie Stranded Deep. Ok tygodnia po premierze gra ma na PS4 829 opinii w UE, 647 w USA, oraz 855 na Xboxa na świecie. Gra wcześniej zadebiutowała na Steam w 2015 roku. To pokazuje jak ogromny potencjał na konsolach ma gra Green Hell..
|
|
Temat:
11BIT
|
|
Temat:
11BIT
Program na lata 2017-2019 zakładał 70 mln zysku brutto, a kurs doszedł do 550 zł za akcję..
|
|
Temat:
11BIT
Korekta: Rok 2020 - 30 mln zysku brutto Rok 2021 - 10 mln zysku Rok 2022 - 70 mln zysku Premiera P8 Rok 2023 - 40 mln zysku Rok 2024 - 100 mln zysku Premiera P9 Łącznie 250 mln w 4 lata
|
|
Temat:
11BIT
To jedyne co mi przychodzi do głowy, to, że rezerwa 20 mln zł na zakup akcji obciąży wynik bo ten 1 rok mi się nie zgadza, tu mój błąd.
|
|
Temat:
11BIT
Rok 2020 - 30 mln zysku Rok 2021 - 20 mln zysku Rok 2022 - 100 mln zysku Rok 2023 - 100 mln zysku Łącznie 250 mln zysku w 4 lata o których mowa w PM. Policzcie C/Z od roku 2022 jak będą wydawane własne gry co ok 1,5 roku. Zobaczcie na ile wyceniane są spółki z perspektywami takich zarobków, po ok 3 mld zł. Moderator:zapraszam do zapoznania się z regulaminem forum
|
|
Temat:
11BIT
Program Motywacyjny obejmuje 2 lata bez żadnej własnej premiery z jednoczesną produkcją 3 tytułów P8,P9,P10 więc ciężko aby te 2 lata nie „ciążyły” na całym programie motywacyjnym. Firma wielokrotnie informowała, że stawia teraz na inwestycje, buduje 3 zespoły a od premiery P8 zapewne w 2022 roku kolejne gry pokroju przynajmniej Frostpunka będą wydawane co 12-18 miesięcy. Gry produkowane są od podstaw na konsole co wydłuża okres wydania i koszty, ale jednocześnie nie eliminuje żmudny i równie kosztowny proces portowania tytułu. Patrząc na ogłoszenia rekrutacyjne firma zrobi kolejny krok w rozwoju Anomaly-Twom-Frostpunk-P8-P9-10.. Zobaczcie jak rozwijają swój autorski silnik, to wszystko wymaga czasu. Cd Projekt przedstawiając Program Motywacyjny zaczyna od debiutu Cyberpunka, Program 11 BIT zaczyna się od 2 lat produkcji, nakładów itd. Lata 2020,2021 to będzie czas inwestycji. Od 2022 roku firma wejdzie na inny Level, teraz Bitowcy nie dadzą sobie zrobić krzywdy, pozyskują wysokiej jakości specjalistów z rynku i muszą mieć realny do osiągnięcia program motywacyjny, lat 2020-2021 nie da się tak po prostu wyciąć z programu..
|
|
Temat:
11BIT
Zakładając tu konto myślałem, że poziom dyskusji na forum będzie wyższy niż na bankierze. Piszesz do mnie „na tak odległych pozycjach FP się według Ciebie świetnie sprzedaje..”. Przecież nic takiego nie powiedziałem. 11 BIT na dzisiaj ma w Bestsellerach Steam 5 produktów sprzedażowych, a Creepy Jar 1 produkt sprzedażowy, więc nie wiem po co te wyśmiewanie bo sumarycznie dziennie to do Bitów może wpływać więcej środków ze Steam niż do CRJ. Widzę, że mamy teraz czasy wycen np. Games Operators na ponad 200 mln zł, czy CRJ na 300 mln zł i wyśmiewania „cienkich” Bitów z obecnie 100 mln zł gotówki, przed 3 premierami, po ostatnim roku zakończonym z C/Z na poziomie 30 po odjęciu papierowych rezerw gdzie nie wydali żadnej własnej gry. Życzę Wszystkim aby ich spółki wyceniane na setki milionów też tak „słabo” się zachowywały jak Bitowcy. Miłego wieczoru
|
|
Temat:
11BIT
Dzień dobry wszystkim. Obecnie w Bestsellerach Steam Rank 49. Frostpunk 89. Frostpunk: Game of the Year Edition 186. Frostpunk: Season Pass 613. Frostpunk: The Last Autumn 986. This War of Mine: Complete Edition Rok temu o tej porze był tylko Frostpunk plus Twom, teraz sprzedaż Frostpunka rozbita jest na inne pozycje. Część graczy kupuje edycję GOTY, część tylko podstawkę. Ładnie sprzedaje się też Season Pass. To powoduje, że miejsce FP w promocji rozbite jest na dwie pozycje i to trzeba brać pod uwagę. Zeszły rok dla 11 BIT to 30 mln zysku netto nie licząc papierowych odpisów, to daje świetne C/Z i to przed nadchodzącymi premierami. Do 2025 roku wyjdzie P8, P9, P10 plus gry z wydawnictwa i o to idzie gra, ja bym kamieniami w Bitów nie rzucał...
Pozdrawiam
|
|