Temat:
XTB
Tamte telekomy (lata90) to nie to samo co dzisiaj. Bo klient jest inny. Rozumiem, że masz ok 50 lat .. ale xtb celuje w 20-30-40 latków którzy chcą tu i teraz mieć wszystkie usługi w jeden aplikacji i nie oglądają się za siebie. Xtb celuje w pokolenie, które przywiąże się do platformy, usługi. Ja to kupuje. Mam 50 lat
|
|
Temat:
YOLO
Warszawa, 29.08.2014 (ISBnews) - Presco Group odnotowało 1,70 mln zł skonsolidowanego zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej w I poł. 2014 r. wobec 1,70 mln zł zysku rok wcześniej, podała spółka w raporcie.
Zysk operacyjny wyniósł 5,15 mln zł wobec 5,18 mln zł zysku rok wcześniej.
Skonsolidowane przychody ze sprzedaży sięgnęły 27,09 mln zł w I poł. 2014 r. wobec 35,65 mln zł rok wcześniej.
W ujęciu jednostkowym zysk netto w I poł. 2014 r. wyniósł 1,42 mln zł wobec 3,48 mln zł zysku rok wcześniej.
Presco Group jest jednym z wiodących podmiotów działających na rynku obrotu wierzytelnościami masowymi w Polsce. Specjalizuje się w nabywaniu pakietów wierzytelności, przez ich pierwotnych właścicieli uznanych za trudne do odzyskania, a następnie dochodzi ich zapłaty na własny rachunek. Spółka od 2011 roku jest notowana na rynku głównym warszawskiej giełdy.
|
|
Temat:
LOTOS
"Prezes Grupy Lotos Paweł Olechnowicz stwierdził, że spodziewa się wzrostu przychodów za 2011 rok do 25 mld złotych i zapowiada co najmniej 1 mld zysku netto rocznie w kolejnych latach – poinformowała strona internetowa pb.pl powołując się na doniesienia Polskiej Agencji Prasowej. Przychody mogą też rosnąć wraz z rozwojem segmentu poszukiwań i wydobycia, w które inwestuje gdańska spółka. Prognoza oznacza, że rok 2011 będzie dla Lotosu lepszy od poprzedniego o 25 proc. w przychodach i o 47 proc. w zysku netto. Jednak w ujęciu kroczącym nie wygląda to już tak dobrze, bo w I półroczu Lotos już wykazał 889 mln zł zysku netto, czyli na resztę roku zostało mu jedynie 111 mln zł. Aktualnie 12-miesięczny zysk spółki wynosi blisko 2,2 mld złotych, a rentowność netto sprzedaży przekracza 9 proc. Prezes zapowiada ustabilizowanie parametrów na 4 proc. rentowności. Deklaracja powtarzalnego miliarda rocznego wyniku pozwala w ufny sposób oszacować wartość dochodową przedsiębiorstwa na poziomie 10 mld zł. Przekracza to wartość majątkową przedsiębiorstwa, która po II kwartale wyniosła 8,6 mld zł. Na tej podstawie można wycenić całą spółkę metodą szwajcarską na 9 mld zł. Aktualna wartość rynkowa kapitałów własnych wynosi tylko 3,6 mld zł, zatem rynek przykłada do spółki znaczne dyskonto." www.stockwatch.pl/wiadomosci/l...
|
|
Zdziwiony jestem takim trendem kursu .. skoro najpierw kupuje akcje przewodniczący RN, później w-ce, do tego skup własny ... może raport z 2011-03-01 nas pozytywnie zaskoczy?
|
|
Poszukałem i znalazłem: 20 grudzień 2010r. - Dzień ustalenia prawa poboru 24 styczeń 2011r. - Otwarcie subskrypcji Akcji Serii H 24 styczeń - 16 luty 2011r. - Przyjmowanie zapisów w ramach wykonania prawa poboru 25 luty 2011r. - Przydział akcji w wykonaniu prawa poboru 25 luty 2011r. - Zamknięcie subskrypcji Akcji Serii H w przypadku subskrybowania w ramach prawa poboru wszystkich Akcji Serii H 25 – 28 luty 2011r. - Przyjmowanie zapisów na akcje nie objęte w ramach wykonania prawa poboru 28 luty 2011r. - Przydział Akcji Serii H nie objętych w ramach wykonania prawa poboru i zamknięcie subskrypcji Akcji Serii H (w przypadku nie subskrybowania w ramach prawa poboru wszystkich Akcji Serii H)
Mam nadzieję, że 25-go zobaczę je na rachunku :)
|
|
Gdzie podziały się kupione PP? Akcje Gastela miałem jeszcze przed emisją PP, przydzielono mi PP + dokupiłem później PP z rynku. Złożyłem w terminie zapis (biuro maklerskie mBanku), biuro ściągnęło mi z rach odpowiednią kwotę. X PP x 0,40 zł Dlaczego z rachunku dzisiaj zniknął zapis o PP? Jakbym ich nie miał? Nie zamieniły się w PDA, nie zwiększyła się też ilość posiadanych dotychczasowo akcji.
|
|
Temat:
HERKULES
Uwielbiam Twoje opisy!
Wnioskuję, że powinienem sprzedać akcje na obecnym wzroście (0,94 zł, tj. +0,68%), a później PP też na wzroście kilkuprocentowym .. aby wyjść z tego kłopotu bez obitej buźki.
|
|
Temat:
HERKULES
WatchDog napisał(a): Niezły impuls do nauki w co się wpakowałeś i jak z tego wyjść (i jak wykorzystać na swoją korzyść). Właśnie... o co tu chodzi? Jak teraz postępować?
|
|
Temat:
HERKULES
Jak teraz grać na akcjach i PP ? Proszę nie odsyłajcie do samouczków o PP, tylko wytłumaczcie łopatologicznie, jakimi prawami rządzi się PP.
Rozumiem, że wczoraj należało kupić akcje by mieć PP .. i nikt nie mógł uchronić się przed dzisiejszą różnicą cenową na swoim rachunku. Jakie są tendencje, zachowania cen akcji i PP? Czy teraz cena akcji i PP będzie starała się ponownie wzrosnąć do 1,35, czy też na trwałe inwestor stracił różnicę 1,35/0,88 zł. Jak policzyć teraz poziom, przy którym odrobię tą stratę?
Jeżeli kupiłem 1000 akcji po 1,35 (1350zł), to mam teraz 1000 po 0,88 (880zł) + 1000 po 0,4 (400zł), Razem 2000 szt o wartości 1280 zł. Nie kumam teraz co mam z tym robić. Sprzedać akcje? Grać jednocześnie na akcjach i PP? Jak może zachowywać się teraz kurs PP?
|
|
Temat:
HERKULES
Treść raportu: Zarząd Gastel Żurawie S.A. informuje, iż Zarząd Krajowego Depozytu Papierów Wartościowych S.A. na podstawie Uchwały nr 815/10 z dnia 13 grudnia 2010 roku postanowił zarejestrować w dniu 20 grudnia 2010 roku 108.530.350 (sto osiem milionów pięćset trzydzieści tysięcy trzysta pięćdziesiąt) jednostkowych praw poboru akcji zwykłych na okaziciela serii H spółki Gastel Żurawie S.A. o wartości nominalnej 0,40 zł (czterdzieści groszy) każda, emitowanych na podstawie uchwały nr 2 Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki z dnia 16 listopada 2010 roku oraz nadać im kod PLZRWZW00087.
Jednocześnie Zarząd Depozytu zastrzega, iż w przypadku nie nastąpienia wszystkich przesłanek dematerializacji jednostkowych praw poboru w dniu 20 grudnia 2010 roku dokonane zostaną czynności rejestracyjne mające na celu wyłącznie wykonanie obsługi realizacji praw pierwszeństwa do objęcia akcji zwykłych na okaziciela spółki Gastel Żurawie S.A., przysługujących akcjonariuszom tej spółki.
Proszę o interpretację ... nie bardzo rozumiem mechanizmy PP. Teoretycznie 20.12 cena powinna lecieć w dół, tak?
|
|