PODSUMOWANIE VIII 2025
Wynik YTD: 12,91%
Bardzo udany miesiąc pod względem wyniku, brak operacji w portfelu. Spłynęło trochę dywidend oraz kuponów.
|
|
PODSUMOWANIE VII 2025
Wynik YTD: 11,65%
1. Dywidendy i kupony spływają nadal 2. Za pieniądze z dywidend na początku lipca do portfela trafiły dodatkowe pakiety XTB oraz Rainbow. 3. Sierpień rozpoczął się mocnym spadkiem kursu XTB. Po tym spadku YTD wynosi 10,02%. Co do wyników XTB za 2Q- też marzyłem o złotych górach po sporej zmienności na rynku. Rzeczywistość nie była tak kolorowa. Natomiast jak dla mnie kierunek spółki na 800M zysku netto w 2025 został utrzymany, a przy takim zysku jak na spółkę growth z sektora Fintech, kurs jest nadal bardzo atrakcyjny
|
|
Ja również lubię poczytać Twoje spostrzeżenia dot. sytuacji rynkowej i transakcji. Więc nie przestawaj :)
Co do XTB, u mnie w portfelu to największa pozycja z udziałem >10%. Obecne poziomy wydają się atrakcyjne, ale nie dobieram, żeby ten udział nie był zbyt duży. Jedna rzecz mnie w XTB jeszcze hamuje przed dobieraniem. Spółka pięknie buduje i będzie budowała bazę klientów i mocno wierzę w piękne zyski gdy zacznie to monetyzować choćby przez wprowadzenie prowizji od transakcji. Jednak przez te 2-3 lata spodziewam się nadal ogromnych nakładów na marketing, żeby tą bazę zbudować, a co za tym idzie zysk może przejściowo zaliczyć regresję. Nie wiem jak rynek to odbierze i czy jest to już w cenach, ale obawiam się, że mimo świetnych perspektyw, możemy tutaj mieć jeszcze większe okazje cenowe.
|
|
PODSUMOWANIE VI 2025
Wynik YTD: 10,39%
1. Miesiąc praktycznie na zero- malutki plusik 2. Zamknięcie pozycji na Orlenie, a szczególnie na Asseco okazało się błędem. Znalazło się jeszcze sporo miejsca na wzrosty. Tak jak napisałem, zdecydowanie lepiej idzie mi wyszukiwanie nowych ciekawych pozycji niż znajdowanie momentów do wyjścia. 3. W czerwcu spłynęło troszkę dywidend oraz kuponów. W związku z tym w tym tygodniu otworzę 2-3 pozycje. Jeszcze waham się czy będzie to poszerzenie zaangażowania w 2-3 spółki, które już teraz są w portfelu czy do portfela trafi coś nowego. Zapewne jak zawsze wybiorę 2-3 pozycje z kilkunastu spółek, które aktywnie obserwuję i analizuję od dłuższego czasu.
|
|
Tak jak zapowiadałem, sprzedałem 3 spółki- ACP, GPW oraz Orlen. Podsumowanie: 1. Asseco Poland- kupione w dwóch transzach po odpowiednio 67,5 zł oraz 80 zł. Sprzedane za 180 zł. Dodatkowo spółka w trakcie przebywania w portfelu wypłaciła 4-krotnie dywidendę. 2. GPW- kupione po 44,48 zł, sprzedane za 51,25 zł. Dodatkowo spółka w trakcie przebywania w portfelu wypłaciła 3-krotnie dywidendę. 3. Orlen- kupiony po 51 zł, sprzedany za 74 zł. W portfelu Orlen przebywał lekko ponad pół roku wykręcając piękną stopę zwrotu.
Za środki ze sprzedaży tych 3 spółek powiększyłem pozycje w 4 spółkach, które cały czas są w portfelu: XTB, Kruk, Enter oraz Rainbow. Ponadto kupiłem małą pozycję, bo stanowiącą lekko ponad 1% portfela, na spółce TEXT oraz otworzyłem dwie malutkie pozycje na dwóch firmach, których nazw póki co nie chcę ujawniać. :)
|
|
Czy wiem co robię to się okaże, ruchy te mogą się okazać zupełnie nietrafione i wszystkie spółki podążą za trendem. :) Co do wyników to muszę jeszcze poinwestować kilka lat, póki co inwestuję zbyt krótko, żeby powiedzieć jednoznacznie czy robię to dobrze czy to zwykłe szczęście i wstrzelenie w dobrą koniunkturę rynkową
|
|
W pełni zgadzam się z tym co napisałeś :) Mógłbyś powiedzieć kilka słów o inwestycji w PCR? Kilka razy interesowałem się tą spółką, ale finalnie nigdy nie kupiłem. Jak podchodzisz do tak dużych wahań zysków tej spółki?
|
|
W moim przypadku zdecydowanie lepiej wychodzi mi łapanie momentów na wejście niż wyjście. Natomiast zrobiłem przegląd portfela i wytypowałem te 3, ponieważ: 1. ACP- mogę się mocno mylić, bo rozważałem wyjście już przy 135zł, ale się wstrzymałem. Uważam, że Yukon zrobi tu wiele dobrego, ale obecnie C/Z w okolicach 30 pokazuje mi, że nie ma tu zbyt wiele miejsca na uzasadniony wzrost. 2. GPW- tutaj wybrałem spółkę do kupna jako stabilizator portfela, bo kusiły mnie dywidendy przy małych wahaniach. Natomiast chcę wykorzystać dobre wyniki za Q1 i podbitkę kursu, bo może wkrótce wrócić do konsolidacji. 3. Orlen- kupiłem za 51 z myślą, że jest ultra tanio i albo będę trzymał dla dywidend albo sprzedam gdy będzie ładny wzrost. Kurs w okolicach 75 staje się z mojej perspektywy atrakcyjny do sprzedaży. Wyniki póki co nie dowożą kapitalizacji. Dywidenda piękna, ale mimo to uważam, że wiele miejsca na kontynuację nie ma. Natomiast to tylko mój punkt widzenia i mogę się bardzo mylić
|
|
PODSUMOWANIE V 2025
Wynik YTD: 10,16
Maj był bardzo udanym miesiącem dla portfela. Cel roczny jaki założyłem na początku roku- 10% powoli zaczyna się materializować. W maju w portfelu nie wykonywałem żadnych ruchów. W najbliższych dniach dokonam kilku ruchów. Na wylocie z portfela są aktualnie: Asseco Poland, Orlen oraz GPW. Na ich miejsce wybiorę 3-4 spółki spośród 8, które aktualnie głębiej analizuję.
|
|
Widzę, że cały czas mamy podobne spółki na oku i podobne w portfelu :) Gratuluję wyniku, obserwuję i trzymam kciuki :) Kilka postów wyżej pisałeś o ZUS-ie i do tego chciałem słowo dodać. Zgadza się, że % ładny, ale "inwestowanie" w ZUS ma dużo z hazardu, bo to jest de facto zakład o długość własnego życia. ZUS może robić super waloryzacje, ale można nawet nie dożyć tych wypłat. Dlatego dla osoby, która ma jakikolwiek wybór odnośnie ZUS-u to temat jest bardzo rozbudowany i zakrawa o wiele zmiennych: stan zdrowia, predyspozycje genetyczne do długiego życia, choroby wśród przodków, tryb życia, wykonywany zawód itd. Kolejna sprawa jest taka, że ZUS dalsze trwanie życia oblicza niezależnie od płci, przez co mężczyźni są mocno poszkodowani i są od razu skazani na większe prawdopodobieństwo, że nie dożyją wszystkich wypłat niż że ich dożyją. Kolejny problem z ZUS-em w moim przekonaniu wynika z jego konieczności na każdym etapie życia i z braku możliwości żonglowania składką. To mówię z perspektywy UoP. Dla młodej osoby ok. 25-30 lat biorącej kredyt zdecydowanie bardziej korzystne byłoby zatrzymanie ZUS-u na kilka lat i za te pieniądze nadpłacenie kredytu, szczególnie przy takich stopach. Natomiast takiej możliwości nie ma. Wybacz za tak długą wiadomość w Twoim wątku
|
|
PODSUMOWANIE IV 2025
Wynik YTD: 7,46%
Kwiecień był zupełnie szalonym miesiącem. Portfel wkroczył w kwiecień z wynikiem YTD 5,61% i szybko zszedł do minus 1-2%. Tym bardziej cieszy powrót do wzrostów na koniec miesiąca i przebicie ATH. W kwietniu nie przeprowadziłem żadnych operacji. W maju zamiar jest taki sam, siedzenie i obserwacja. Cel 10% w 2025 coraz bliżej choćby chwilowej realizacji.
Aktualna struktura portfela: 53%- akcje GPW 17,75%- obligacje korporacyjne 13,7%- ETF-y na S&P500, rynki wschodzące, cały Świat, Indie oraz Chiny 7,1%- ETF-y na złoto 6,15%- ETF na obligacje USA 2,3%- gotówka, niemal całość w USD
|
|
PODSUMOWANIE 1Q 2025
Wynik portfela w 1Q 2025- 5,61%
Wynik YTD na chwilę pisania postu: 3,71%
W najgorszym momencie portfel w tym miesiącu był już ok. 1-2% na minusie, ale powoli zbliża się do starego ATH, brakuje jeszcze 2 p.p. W lutym do portfela trafiły dodatkowe pakiety: XTB, Kruk, Enter Air oraz zwiększyłem zaangażowanie w ETF na rynek indyjski.
Z portfela w marcu usunąłem Budimex po 635 zł, a środki te przeznaczyłem na zwiększenie zaangażowania w ETF-y na: S&P500 oraz cały świat.
W tym miesiącu sprzedałem Wittchen oraz ETF na sWIG80, a środki z obu pozycji poszły w całości na zwiększenie pozycji na ETF na S&P500.
Aktualnie nie planuję większych ruchów w portfelu. Chyba, że spadki się pogłębią to poszukam środków na zakupy :)
|
|
PODSUMOWANIE I 2025
W styczniu portfel zanotował wzrost o 2,99%. Praktycznie za całość wzrostu odpowiadały polskie akcje (bardzo ładnie ruszył Unimot). Cegiełkę dołożyło także złoto.
W styczniu do portfela dołączyły: dodatkowe pakiety: XTB oraz Kęty nowe spółki: Kruk, Budimex, Enter Air, Synektik, Rainbow, Playway, TSGages, Atal.
Dobrałem też kolejny pakiet XTB po przecenie jaka stworzyła się na rynku. Portfel czeka na ostatnią transzę środków zasilających, która zostanie przeznaczona najprawdopodobniej na ETFy: na S&P500, złoto, rynki wschodzące oraz zastanawiam się nad dobraniem jeszcze XTB analizuję akcje INPOST-u.
Ponadto zastanawiam się nad sprzedażą: Ferro, GPW oraz Asseco (po ostatnich ogromnych wzrostach)
|
|
Gratuluję super wyniku i życzę powodzenia w 2025. Mam pytanie o 3 spółki z Twojej listy potencjalnych zakupów: 1. Enter- czy myślisz, że spółka ta jest w stanie utrzymać zysk na poziomie 200M rocznie w dłuższej perspektywie? Aktualny C/Z oraz C/ZO są bliskie 4,5. W zasadzie myślę, że 200M rocznego zysku na stałe powinno wywindować kurs o 50%-100% w górę. Pytanie jak Ty to widzisz? 2. TEN- dlaczego akurat ta spółka z gamingu? 3. Dektra- to bardzo malutka spółka. Widzisz w niej jakiś nadzwyczajny potencjał?
|
|
PODSUMOWANIE 2024
1. Portfel w 2024 roku wzrósł o 16,41%. 2. Wypłaty z tytułu dywidend oraz kuponów wzrosły R/R o 21,72%.
Komentarz: Rok 2024 był dla portfela niezwykle udany. Mimo iż na początku roku ponad 30% wartości portfela stanowiły obligacje korporacyjne, których kupony po odjęciu podatku wahają się około 7,5%, portfel zanotował ponad 16% wzrostu wartości.
Tak jak pisałem w poprzednich postach, portfel zostanie zasilony na początku 2025 roku nowymi środkami. Odbędzie się to w 3 transzach: 1- jest już gotowa i jeszcze w tym tygodniu powiększę pozycję w XTB oraz Kętach, a także zakupię Kruka oraz Synektik 2- będzie gotowa pod koniec 01.2025, do portfela dołączy wtedy Playway, pozycja w ETF-ach na złoto zostanie zwiększona do 10% wartości portfela, a reszta zostanie przeznaczona na ETF na S&P500 lub akcje Amazona 3- dokładny termin nie jest znany, do portfela dołączą kolejne obligacje korporacyjne oraz zwiększona zostanie pozycja na ETF na S&P500
Aktualnie w portfelu tylko 3 spółki znajdują się na minusie: Wittchen (najbardziej stratna pozycja -23%) , Orlen oraz GPW Wśród najlepszych pozycji w portfelu znajdują się aktualnie: Unimot (stopa wzrostu 225%), XTB(stopa wzrostu 101%) oraz CYBERFOLKS(stopa wzrostu 178%).
|
|
Mam IGLN.UK oraz EGLN.UK. Natomiast EGLN był zakupiony tylko ze względu na chęć dywersyfikacji walutowej i zwiększenia ekspozycji na EUR. Natomiast teraz będę dokupował wyłącznie IGLN
|
|
PODSUMOWANIE XI 2024
Portfel w listopadzie wzrósł o 0,55%. Wynik YTD to już 15,03%.
W tym miesiącu głównym motorem napędowym portfela były polskie akcje. Dodatkowo mimo spadków cen złota, rynki zagraniczne wraz ze wzrostem kursu dolara dołożyły cegiełkę do wyniku.
W listopadzie do portfela trafił ORLEN oraz PZU.
Portfel w w styczniu 2025 zostanie dofinansowany. Z GPW do portfela najprawdopodobniej trafi: dodatkowy pakiet XTB, KRUK, PLAYWAY, SYNEKTIK oraz dodatkowy pakiet KĘTY. Ponadto ok. 25% nowych środków zostanie przeznaczonych na zwiększenie pozycji w obligacjach korporacyjnych. Część gotówki posłuży wyrównaniu ekspozycji na złoto do 10% wartości portfela. Ponadto z rynku USA planuję powiększyć pozycję na ETF na S&P500, a ponadto rozważam zakup AMAZON.
|
|
Cześć, Też zastanawiam się nad wejściem w PZU. Natomiast waham się czy korzystać z aktualnej ceny czy poczekać do 21.11 na wyniki, gdzie może być negatywne zaskoczenie spowodowane powodzią. Co uważasz na ten temat? I mam jeszcze drugie pytanie, czy jako akcjonariusz Synektika uważasz, że po obecnej cenie akcje spółka jest warta zainteresowania? Przyznaję, że profil działalności spółki jest dla mnie bardzo interesujący, natomiast niewiele wiem o samej spółce.
|
|
Podsumowanie X 2024
Portfel w październiku wzrósł o 0,92% m/m. Wynik YTD to już 14,4%.
Głównymi motorami wzrostowymi w tym miesiącu były ETF-y na złoto. Polskie akcje niemal w miejscu. Rynek zagraniczny nieznacznie na minus, jednak wzrost kursu dolara zrekompensował te spadki.
W najbliższych 2-3 miesiącach portfel zostanie zasilony gotówką stanowiącą ok. 40% aktualnej wartości portfela. Gotówka będzie przeznaczona na polskie akcje 50%, obligacje korporacyjne 25%, rynki zagraniczne 25%. Aktualnie pracuję nad selekcją spółek pod alokację tej gotówki. Na oku na GPW mam 11 podmiotów, z czego myślę, że 6-7 zostanie przeze mnie wybranych.
|
|
Podsumowanie 3Q 2024
1. Wynik YTD: 13,36% Wynik Q/Q: 1,38% 2. W 3Q 2024 z portfela zniknęły ETF-y: SUSW.UK, DGTL.UK, IUHC.UK. W ich miejsce dokupiłem ETF-y: DTLA.UK oraz CNYA.UK, a także zakupiłem akcje Digital Network. 3. Po 3Q 2024 wpływy z dywidend oraz kuponów stanowią blisko 90% dywidend oraz kuponów z całego roku 2023. W 2023 za ponad 35% dywidend oraz kuponów odpowiadała rekordowa dywidenda Unimotu. Dlatego tym bardziej wynik ten jest bardzo satysfakcjonujący. Szacunki wskazują, że na koniec roku dywidendy oraz kupony przekroczą o blisko 16% te z roku 2023. 4. Rozważam dopłatę do portfela w 4Q mając na oku 6 spółek (2 w horyzoncie krótkoterminowym, 1 średnioterminowym oraz 3 długoterminowym). W kręgu rozważań znajdują się także 3 ETF-y.
Komentarz: Portfel w 3Q odrobił spadek, gdzie po rynkowym zawirowaniach w Japonii spadł o ok. 4%. Na koniec 3Q znajduje się ponownie na ATH. Cel 10% na 2024 wydaje się na dobrej drodze do realizacji. Pracuję nad planem na 2025 rok oraz długoterminową strategią cyklicznych dopłat, aby odejść od obecnych dopłat mających miejsce nieregularnie, tylko w sytuacjach, gdy dane aktywo z kręgu moich zainteresowań osiąga pożądaną cenę.
|
|
Cześć, nie pisałem nic o portfelu blisko dwa lata. Uznałem, że warto zaktualizować wątek i może porozmawiać o ciekawych aspektach, jeśli będą chętni. Q3 oraz Q4 2023 poświęciłem na przebudowę oraz dofinansowanie portfela. Przebudowa polegała przede wszystkim na sprzedaży wielu spółek niedywidendowych, zakupie kolejnych obligacji korporacyjnych, zakupie ETF-ów oraz kupnie kilku nowych spółek do portfela. Portfel podzielony jest na 6 części: 1. Akcje- udział w portfelu: 34,05%. Spółki: Unimot, XTB, Wittchen, Asseco, Polenergia, Cyberfolks, Kęty, Ferro, Dom Development, GPW (kolejność wg. zaangażowania malejąco). 2. Obligacje korporacyjne- udział w portfelu: 28,61%. Obligacje: KRI0427, MVP0227, KR10228, ECH0926, BS10327, KRU1226, VID1226 oraz ECH0627. 3. ETF-y na rynki akcji- udział w portfelu: 18,05% ETF-y na: rynki światowe, rynki wschodzące, sWIG80, S&P500, rynek chiński, rynek indyjski, sektor Health Care, sektor Digitalisation 4. ETF-y na złoto- udział w portfelu: 8,60%. 5. ETF na obligacje USA- udział w portfelu: 6,17%.ETF na amerykańskie 20-latki 6. Gotówka- udział w portfelu: 4,52%.
Po zakupie ETF-ów sama wartość portfela stała się zależna od kursów walut. Skład walutowy aktywów: 1. PLN- udział w portfelu: 67% 2. USD- udział w portfelu: 28% 3. EUR- udział w portfelu: 5%
Sama przebudowa odbyła się w celu zmniejszenia wahań portfela oraz w celu stworzenia portfela długoterminowego, który mi jako młodemu inwestorowi pozwoli w przyszłości zaznać procentu składanego.
Cel jaki postawiłem przed portfelem na 2024 rok to wzrost o 10%. Po Q1 oraz Q2 2024 portfel wzrósł o 11,81%. Co będzie dalej, zobaczymy :)
|
|
Dawno nie robiłem aktualizacji informacji portfelowych, więc teraz jest na to dobra pora. Jak możecie zobaczyć, ostatni mój wpis dotyczył zakupów akcji KERNEL jako realizacji scenariusza braku wojny. Długo myślałem o tym, gdzie popełniłem błąd i jakie wnioski powinienem wyciągnąć. Swoją analizę oparłem przede wszystkim o rachunek zysków i strat. Uznałem, że wojna Rosji się nie opłaca. Silne powiązanie gospodarki szczególnie w sektorze technologicznym od Zachodu, trwające inwestycje Nord Stream, uzależnienie budżetu od zachodnich rynków zbytu, ryzyko sankcji, to wszystko między innymi wskazywało, że wiele można było stracić, przy wątpliwych zyskach. Jednak wojna wybuchła. Moim błędem był brak analizy aktualnej sytuacji oraz brak wykorzystania raportów osób związanych z wojskiem. Mimo iż eksperci są podzieleni np. Jarosław Wolski mówi o choćby gromadzeniu krwi, tworzeniu łańcuchów zaopatrzenia, szpitali polowych, co dawało sygnały od przełomu października/listopada, że to nie szantaż, ale przygotowania do pewnej wojny. Natomiast na drugim biegunie jest choćby gen. Waldemar Skrzypczak, który twierdził, że Rosja nie ma przewagi zapisanej w swoich doktrynach, gwarantującej zwycięstwo, dlatego Rosja nie zaatakuje. Mimo iż uważałem, że to wszystko to rosyjski szantaż i tworzenie pozorów, aby osiągnąć swoje cele, to nie poświęciłem tyle uwagi ile powinienem ekspertom od wojskowości. Szukając analogicznego przykładu znalazłem prozaiczny, transfer Roberta Lewandowskiego do Barcelony. Przekuwając to na grunt sportowy, też można było uznać, że zyski z transferu do Barcelony są wątpliwe- klub aktualnie sportowo słabszy, problemy finansowe, zmiana pokoleniowa, brak gwiazd. Jednak równie ważna jest ocena stanu faktycznego- jeśli pojawiają się informacje, że Robert uczy się hiszpańskiego, kupił mieszkanie na Majorce, można podejrzewać, że coś jest na rzeczy. Ja nie doceniłem oceny stanu faktycznego. Mój rachunek zysków i start wskazał jedno, a nie uwzględniłem, że mogą być powody wypisujące się z racjonalnych kalkulacji. Trudno ocenić jakie, ale może chęć zapisania się w historii, wkroczenia do panteonu carów, chęć utrzymania władzy? Niestety takie powody wymykają się z ekonomicznego rachunku zysków i strat, ale mogą być odzwierciedlone w stanie faktycznym. Podobnie jak transfer Lewandowskiego, nie jestem w stanie przewidzieć, czy może od zawsze marzył o Barcelonie, może chciał wychowywać dzieci w innej stronie świata, a może chciał żyć w ciepłej i słonecznej Hiszpanii. Takich informacji nie posiądę, ale mogą być odzwierciedlone w informacjach o stanie faktycznym. Dlatego mój podstawowy wniosek jaki wyciągam na przyszłość to obserwacja stanu faktycznego i próba znalezienia powodów nieracjonalnych, a mogących wpływać na procesy decyzyjne. Na przyszłość widzę kolejny podobny przypadek- stopy procentowe. Wskaźniki makro i jakikolwiek rachunek plusów i minusów może mówić jedno, ale są czynniki takie jak np. wybory, chęć utrzymania władzy, dlatego zachowanie RPP może wymykać się spod ekonomicznych kalkulacji.
Ale to już koniec moich przemyśleń i wniosków o błędach. Teraz kilka informacji z portfela: 1) Po wybuchu wojny sprzedałem KERNEL po 29,2 zł. Oznacza to stratę rzędu 50%. 2) Kupiłem obligacje MVP0524 oraz akcje KĘTY i ALIOR BANK. 3) Dywidendy oraz kupony z obligacji dały w tym roku stopę 1,5%. Jeszcze wpłynie dywidenda z GRODNO, rekomendowane 0,84zł. Będzie to najwyższa dywidenda w historii portfela.
Aktualnie obligacje: KRU1226, CCC0626, MVP0626 stanowią ok. 20% portfela. Pozostałe 80% portfela to akcje: PEP- 16,0% Unimot- 15,8% Grodno- 15,6% ASSECOPOL- 6,6% Alior- 4,4% ULTGAMES- 4,3% Kety- 3,8% Ferro- 2,7% GPW- 2,2% Toya- 2,1% Playway- 2,0% R22- 1,8% TSGames- 1,4% MOVIEGAMES- 0,8%
|
|
Szczerze mówiąc to jak widzę nagłówki: "Putin zachowuje się nieracjonalnie", "Putin oszalał" i te wszystkie tytuły sugerujące, że decyzje podejmuje w emocjach i nieprzemyślanych ruchach to ogarnia mnie śmiech. Jak patrzę na ruchy choćby UE to skłaniam się do opinii, że to Putin w tym wszystkim ma najchłodniejszą głowę i działa wyrachowanie, a cała reszta podejmuje decyzje w gorączce. Dla mnie jako człowieka Putin jest zbrodniarzem patrząc na historię rządów, ale inteligencji niestety odmówić mu nie potrafię. Co więcej pokuszę się o tezę w pokerowym brzmieniu, że z trójką na ręku gra jakby dysponował pokerem. A większość państw nie wykorzystuje swoich kart, tylko wyrzuca je nawet w nie nie patrząc. Chyba, że Putin ma jednak karty w rękawie, które sklejają pokera, tylko my o tych kartach w rękawie nie wiemy
|
|
Widzę, że większość z Was dysponuje sporą wiedzą odnośnie aktualnej sytuacji związanej z Ukrainą. Ja jestem tylko obserwatorem, który baczniej zaczął patrzeć na to co się dzieje za wschodnią granicą jak docierały pierwsze sygnały o gromadzeniu wojsk, dlatego żadnym ekspertem nie jestem. Jednak śledzę sytuację pod kątem swojego portfela. Mam kilka punktów z moją opinią oraz elementami, które pozostają dla mnie zagadką. Jestem ciekawy Waszych opinii. 1. Od początku uważałem i nadal uważam, że wojny jako pełnoskalowego konfliktu nie będzie. Uważam, że Rosja chcąc zaatakować, nie odzierałaby się z elementu zaskoczenia, który uważam za kluczowy przy takich konfliktach. Dlatego sądzę, że info w stylu "Rosja sprowadziła 20 000 nowych żołnierzy" to tylko dobieranie przez Rosję kart do ręki, ponieważ w tym samym czasie Ukraina także się dozbraja i przygotowuje, co Rosji nie stwarza przewagi. Może atak 75 000 żołnierzy na nieprzygotowanego przeciwnika jest lepszy niż 200 000, gdzie wszelkie scenariusze ataku są znane. 2. Zastanawiam się czy te nowinki pod kątem USA, czyli dzielenia się z mediami informacjami odnośnie dalszych ruchów Rosji i możliwych dat ataków wpłynęły na poczynania Rosji, ujmując jej kart z ręki. Czy jedynie USA grała w Rosyjskim teatrzyku, gdzie budowanie napięcia na Świecie i groźby ataku przez USA dodawało dodatkowego Asa do kart na ręku Rosjan, którzy chcieli zastraszyć Świat, a niekoniecznie atakować zbrojnie, tylko mieli inny cel. 3. Zastanawiam się czy przyłączenie Ługańska, Doniecka, Krymu i może jeszcze jakiś regionów to był scenariusz bazowy po stronie Rosjan, czy był to jedynie plan B, a plan A był zgoła inny i nawet niekoniecznie zakładał konflikt militarny. 4. Takie luźne przemyślenie. Oczywiście Rosja potrafi wszędzie znaleźć pretekst i historię tak dopasować do swoich tez, żeby znaleźć pretekst do ataku na każdego, jednak jestem tak po ludzku ciekawy jak zachowywałoby się w negocjacjach USA, gdyby Rosja przyjęła do swojego sojuszu kraj z Ameryki Łacińskiej/Środkowej i tam rozstawiała tarcze, rakiety czy wysyłała tam swoje wojska. Ale to tak po ludzku jestem ciekawy, jak kraj typu USA by chciał rozwiązać taką sytuację. 5. Putin wiedział, że działania jakie podejmuje wywołają sankcje. Tutaj zastanawiam się jak wygląda rachunek zysków i strat po stronie Rosji. Czy zagranie z Donieckiem i Ługańskiem ma mieć przede wszystkim cel polityczny, zyskania w kraju poparcia i ten niematerialny zysk przewyższa straty materialne? Czy jednak bogactwo Donbasu jest w stanie zrekompensować sankcje? A może plan na sankcje jest gotowy i tak jak Rosja dla Białorusi pod sankcjami importowała towary, tak Chiny zajmą się importem dla Rosji? Czy Putin uważa Zachód za mega słaby czy jednak obawiał się zatrzymania NS2 czy choćby odłączenia od SWIFT-u? 6. Tak na koniec uważam, że Zachód obudził się z ręką w nocniku. Pierwszy problem nieprzemyślany dyplomatycznie to była Białoruś. Uważam, że Białoruś kiedyś nie była taka skora do siedzenia pod płaszczem Putina, tylko Łukaszenka miał zapędy, żeby być samodzielnym władcą i budować swój kult bez bycia podnóżkiem Rosji. Jednak sytuacja z wyborami na Białorusi sprawiła, że Zachód odciął się od Białorusi i niejako pchnął ją w stronę Putina. To oczywiście mega trudna sytuacja, czy zaakceptować skrajnie sfałszowane wybory i mieć białoruski bufor na wschodniej flance, czy kierować się ideami demokracji i przybliżyć Rosję do granic Zachodu. Zachód wybrał 2. opcję, jednak zastanawiam się, czy była tam szansa, żeby ten problem rozegrać inaczej dyplomatycznie, żeby Białoruś nie stała się podnóżkiem Rosji, która jak dobry ojciec przyjęła Białoruś pod swój płaszcz, gdy wszyscy inni się odwrócili. Bo to trochę taka sarkastyczna sytuacja, Zachód zdał się mówić: "Wybory sfałszowane. Zachód jest demokratyczny, Białoruś też musi być wolna i demokratyczna. Nakładamy sankcje.". Wszystko pięknie, tylko w ten sposób Zachód cofnął Białoruś o wiele kroków w drodze do demokracji. Jednak to mega trudna sytuacja, gdzie sam nie wiem jakie rozwiązanie było najlepsze. Tak jak mówiłem, to moje luźne przemyślenia. Jestem zwykłym inwestorem, który kierunkiem wschodnim interesował się tak samo jak każdą inną sprawą wpływającą na rynek. Dlatego jestem w tym temacie laikiem i jestem ciekawy, co sądzicie o powyższych punktach.
|
|
Wczoraj wpadła dywidenda od KERNELA w wysokości 1,75zł na akcję. Dało to stopę dywidendy na poziomie 3,14%, a po odliczeniu podatku na poziomie 2,62%. Dodatkowo chciałbym podzielić się jedną refleksją. Kernel kupowałem w 3 transzach, ostatnia z nich była czystym zagraniem pod strach podszyty wojną. Ta ostatnia transakcja odbyła się po 57 zł za akcję. Z perspektywy czasu to zagranie sprawiło, że przeszedłem małą lekcję inwestowania. Moim scenariuszem bazowym był i nadal jest brak wojny, jednak nie wykorzystałem w pełni możliwości tego scenariusza. A mianowicie, nie przemyślałem, że gra interesów i szantażów będzie pchana do granic możliwości, tak żeby ugrać jak najwięcej. Dlatego zbyt szybko zmaterializowałem taki scenariusz. W czasach największej paniki kurs Kernela spadał do 50zł. Nie chodzi mi tutaj o "analizę wsteczną zawsze skuteczną", ale o fakt, że samo przekonanie o danym scenariuszu jest tak samo ważne jak moment realizacji, gdyż nie dałem się rozwinąć tej panice. Mając wiele informacji o choćby nadchodzących ćwiczeniach na Białorusi czy ciągle nadciągających oddziałach na granicę dało się wywnioskować, że panika dopiero ogarnie rynki i da się kupić taniej. Dlatego taka lekcja dla mnie na przyszłość, żeby scenariusz bazowy udoskonalać także o najbliższe możliwe otoczenie makro, które w bardzo krótkim terminie może stworzyć lepszą okazję cenową. Jednak moim zabezpieczeniem w tym zagraniu były fundamenty Kernela, w które bardzo mocno wierzę i akcje pozostają w portfelu długoterminowo wraz z poprzednimi 2 transzami.
|
|
Kilka newsów z portfela: 1) W styczniu wynik portfela wyniósł -4,77% przy mWIG40 -3,5% oraz sWIG80 -2,86%. Wynik poniżej benchmarku rynkowego, jednak główną determinantą takiego rezultatu był spadek kursu Polenergii na ostatnich sesjach stycznia. Spadek ten wywołał obniżenie wyniku portfela o 2 p.p. Spadek ten w mojej opinii był podyktowany jedynie sprzedażą akcji przez część inwestorów, aby mieć środki na objęcie akcji wraz z emisją, która wyznaczyła terminy z dnia na dzień. Sama emisja w mojej ocenie była od dawna w cenie, bo była zapowiedziana już dawno, co potwierdza dzisiejszy wzrost kursu PEP o ok. 12%. Zatem bez tego ruchu na akcjach PEP, wynik portfela przewyższyłby mWIG oraz sWIG, jednak z uwzględnieniem tego spadku, portfel wypadł poniżej rynku w styczniu. 2) Do portfela trafił TS Games po kursie 240. W mojej ocenie reakcja rynku była przesadzona i przecena walorów stworzyła okazję inwestycyjną, z której skorzystałem. Czy miałem rację, czas pokaże. 3) Objąłem akcje w emisji wcześniej wywołanej Polenergii w ilości maksymalnej wynikającej z mnożnika po cenie 47. 4) Do portfela dokupiłem dodatkowe obligacje KRU1226. Obligacje korporacyjne stanowią obecnie 14,4% portfela i tak jak wspominałem, będę zwiększał ich udział do docelowych 30%-40%. 5) Z ciekawszych newsów ostatniego czasu, Grodno podało szacunkowe wyniki za styczeń. Narastająco za 10 miesięcy spółka przebiła przychody z całego ubiegłego roku obrotowego o 34%, a zostały jeszcze 2 miesiące roku obrotowego. 1,15mld to przychód, który prognozuję w roku obrotowym 2021. Może to oznaczać zysk spółki przekraczający 30 mln., a to może przełożyć się na dywidendę rzędu 50gr na akcję.
|
|
Premier02 napisał(a):Dla mnie Wig 20 jest bez sensu. - masz tylko Asseco - Wig 20 jest polityczny (spółki Skarbu Państwa) - jeśli "coś się dzieje" to odbija się to na Wig 20 wydaje mi się że to zaburzy właściwą ocenę - moim zdaniem porównanie do każdego innego indeksu ma większy sens niż do Wig 20 ale co ja tam wiem..... Zgadzam się z Tobą, szczególnie z argumentem o polityczności. Przyznaję Ci 100% racji, że mWIG i sWIG są zdecydowanie lepszymi punktami odniesienia. Absolutnie nie podważam Twojej wiedzy, bo zgadzam się z Tobą. Chania napisał(a):Cześć rozszerzając pytanie Yaromana odnośnie Twoich założeń w przypadku spadków cen akcji czy zakładasz jakieś SL lub uśrednianie na niższych poziomach? Również mam w portfelu ULG, niestety z dość duża obecnie strata, a Playwaya ostatnio się pozbyłam. Tutaj przyznam, że jest to pytanie w punkt. Sam ostatnio wiele myśli temu zagadnieniu poświęcam. Gaming jest piętą Achillesową tego portfela i też generuje spore straty. Sam wielokrotnie myślałem nad ustawieniem SL bądź wyjściem i zamknięciem straty. Jednak wierzę w poprawę sentymentu do gamingu np. wstępne wyniki ULTGames pokazały mi, że wskaźnikowo i fundamentalnie są podstawy do wzrostów, jednak cała branża jest w niełasce. Często uważam, że SL są podstawą, tutaj jednak takowych nie ustawiłem i nie wiem czy był to dobry ruch. Jednak w tym przypadku czekam, bo tak jak mówiłem inwestuję w taki sposób, żeby strata nie wywoływała paniki ani strachu. Co do uśredniania na niższych poziomach, jeśli jestem w dużym stopniu pewny jakiejś spółki to zdarza mi się dokupować na dołkach tak np. robiłem w przypadku Grodna, które jest najbardziej zyskowną pozycją w portfelu. Jednak w przypadku gamingu tego nie robię, bo nie chcę też w obecnej sytuacji zwiększać udziału tego sektora w portfelu.
|
|
Yaroman napisał(a):Podoba mi się Twój portfel, jego skład i strategia. Będę obserwował. Powodzenia! Edit: Tak z ciekawości, masz plan na wypadek kontynuacji spadków na szerokim rynku? Dzięki za miłe słowa :) Pierwszym krokiem jest zwiększenie udziału obligacji korporacyjnych do poziomu ok. 40% portfela. Widziałem, że sporo działasz w obligacjach, więc chętnie dowiedziałbym się jakie obecnie rekomendujesz. Jeśli chodzi o kontynuację spadków, to obecnie myślę o dodatkowym sposobie zabezpieczenia. Jednak staram się inwestować w zdrowe spółki z dobrymi fundamentami, które w długim terminie się obronią. Dla mnie te inwestycje są bardzo longterm, dlatego spadki absolutnie nie wywołują u mnie paniki i strachu. Jeśli jestem pewny spółek to nawet jak leje się krew to traktuję to okazję do zwiększania pozycji, wierząc, że długofalowo zarobię. Premier02 napisał(a):Po co porównywać portfel z WIG 20? Nie rozumiem w czym ma takie porównanie pomóc. Jako, że mam spółki ze wszystkich 3 indeksów: WIG20 (Asseco), mWIG40 (PEP, Kernel, GPW, Playway), sWIG80 (Ferro, Grodno, Toya, Unimot, R22) to monitoruję zachowanie portfela na tle szerokiego rynku. Nie jest to dla mnie informacja, która wpływa na decyzje inwestycyjne. Jedynie ma mi dostarczyć informacji jak portfel wypadał na tle indeksów, na zasadzie takiej, że jak cały rynek rośnie o 10%, to wzrost portfela o 5% nie świadczy o potędze moich inwestycji i odwrotnie oczywiście. Dlatego jest to jedynie cel czysto informacyjny
|
|
Cześć, postanowiłem dodać ten wątek, ponieważ uważam to za jedno z niewielu merytorycznych forum, gdzie można porozmawiać o inwestowaniu w sposób cywilizowany. Kilka słów o mnie, żeby stworzyć rys i tło portfela. Jestem młodym inwestorem (przed 30), który pasjonuje się polską giełdą. Same inwestycje rozpocząłem 3 lata temu, od tamtego czasu intensywnie poszerzam wiedzę i staram się ją stosować do budowy portfela. Sam portfel jest połączeniem spółek dywidendowych ze spółkami, w których rozwój wierzę, które obecnie nie wypłacają dywidend. Moje cele inwestycyjne: 1. Pokonywanie inflacji w danym roku 2. Zbudowanie portfela, który będzie przyjemnym dodatkiem w przyszłości do wynagrodzenia, a potem emerytury Swoje decyzje opieram na analizie fundamentalnej. AT używam jedynie do wyznaczenia wsparć w sytuacji, gdy chcę kupić akcje i szukam jeszcze atrakcyjniejszych poziomów do kupna. Tak wygląda struktura portfela:  kliknij, aby powiększyćTak wygląda struktura akcji w portfelu:  kliknij, aby powiększyćZ obligacji posiadam natomiast: KRU1226 oraz CCC0626. Aktualny wynik portfela od początku jego trwania to obecnie + 8%. Od początku tego roku dokonuję comiesięcznego podsumowania wyniku portfela vs benchamarkowe WIG20, mWIG40 oraz sWIG80. Takie porównania także będę tutaj zamieszczał. Spółki, które mam na oku: MENNICASK, TIM, Asbis, Amica, DOMDEV, PCCRokita, Newag. Dodatkowo chciałbym, aby docelowo obligacje korporacyjne stanowiły ok. 40% portfela. Rozważam także choćby ETF-y na DAX-a oraz NASDAQ, tak aby mimo obecnego mocnego powiązania rynków choć małą dywersyfikację geograficzną wykonać. Chciałbym dzielić się tutaj tym, co aktualnie dzieje się w portfelu, tak aby posłuchać Waszego zdania i móc skonfrontować własne przemyślenia z Waszymi opiniami. Za wszystkie rady/podpowiedzi z góry dzięki i zachęcam do dyskusji, bo tak jak mówię, lubię merytorycznie porozmawiać i posłuchać osób bardziej doświadczonych. :)
|
|