PARTNER SERWISU
rexsbfwa
7 8 9 10 11

Kiedy dno bessy?

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 24 lutego 2009 19:08:19
tadekmazur napisał(a):
Co do niewiadomych to trzeba się zgodzić.

Ale Dapi trochę wypacza sprawę. Jesteśmy dwa razy bogatszym krajem niż 15 lat temu i to ma kluczowe znaczenie dla tego co napisałem. Żadne opcje nie są wystarczającą siłą żeby naszą gospodarkę zawrócić o ponad dekadę.
Tych opcji aż tyle nie ma. KNF pisał o 6mld. A potem kreatorzy newsów zaczęli ścigać się na najbardziej przerażający wynik.
Gdzieś podawali nawet 200mld - sumę zupełnie komiczną. No i spora część opcji (chyba większość) wcale nie jest toksyczna tylko naprawdę zabezpieczała obrót eksportera.

Jak stowarzyszenie szacuje to już chyba nie jest GDZIEŚ...

RMF FM: Ofiary opcji szacują swoje straty na 200 mld zł
24.02.2009 12:36

Nawet 200 miliardów złotych mogły stracić polskie przedsiębiorstwa na opcjach walutowych. Szacunkowe dane zaprezentowali przedstawiciele firm, które zapisały się do Stowarzyszenia na rzecz Obrony Polskich Przedsiębiorstw. Organizacja wyliczyła, że każda ofiara opcji walutowych straciła średnio 20 milionów złotych.

Zdaniem prezesa związku Zbigniewa Przybysza feralne umowy zawierano ustnie. Transakcje, które mogą doprowadzić do upadki setki a nawet tysiące polskich firm, nie były spisywane – wszystko odbywało się przez telefon. Na papierze jest tylko umowa ramowa na obsługę przez bank danej firmy.

W umowie ramowej zapisano, że każda ze stron ma prawo do nagrywania. Następnie, w wypadku sporu, ta nagrana treść umowy będzie udostępniania tylko sądowi - stwierdził Przybysz. Według niego banki odmawiają teraz udostępnienia firmom nagranych rozmów. Tam – jego zdaniem – są dowody, że banki grały nieuczciwie – namawiały na opcje, mówiąc tylko o zyskach i pomijając ryzyko, a także przedstawiały fałszywy obraz kursu złotego.

Przedsiębiorcy chcą teraz walczyć z bankami przed sądami o ujawnienie telefonicznych transakcji. Problem w tym, że zanim procesy się rozpoczną, przedsiębiorstwa dawno już zbankrutują.

Według oficjalnych szacunków Komisji Nadzoru Finansowego straty polskich firm wynoszą 15 miliardów złotych. KNF zajmuje się jednak wyłącznie spółkami notowanymi na giełdzie, a problem dotyczy również bardzo wielu małych i średnich firm.
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl

stelmach
0
Wpisów: 3
Wysłane: 24 lutego 2009 19:30:21
tadekmazur napisał(a):
Jeśli wierzyć najświeższym prognozom (a wierzyć niełatwo, bo zmieniają je co 5 minut) to czwarty kwartał powinien być już całkiem przyzwoity. Jeśli tak będzie to dno nie powinno być dalej jak w kwietniu, a nawet może byc już teraz.

jeśli wierzylibyśmy prognozom, już byśmy dawno na dnie leżeli, zmiany następują tak dynamicznie, że teraz praktycznie nie sposób niczego przewidzieć

vandee
0
Wpisów: 222
Wysłane: 24 lutego 2009 19:30:37
tadekmazur napisał(a):
Dzisiaj gazety publikują prognozy gospodarcze Bloomberga dla USA.
Ten kwartał jeszcze masakra - wzrost PKB -5.0r/r, nastepny -1.7%, a kolejne już na plusie (1.0, 2.1, 2.5, 3.0).
Oczywiście idealnie z prognozą nie trafią, ale tendencja całkiem prawdopodobna. Zerowe stopy i stymulacja liczona w bilionach powinny zadziałać.
Jeśli ta prognoza potwierdzi się to TERAZ jest dno bessy.

Akcje są za drogie by dno było teraz. Akcje amerykańskie bo polskie są jak najbardziej do kupienia. c/z >12 i c/wk >2,5 przy spadających zyskach firm to za dużo. Wciąż bardziej prawdopodobny jest dla mnie krótki, 2-3 miesięczny scenariusz spadkowy i dopiero potem mozolne wspinanie się w górę. Im niżej spadnie tym lepiej dla inwestorów. Dlatego ja trzymam kciuki za 3cyfrowy WIG20 :-). W Polsce dochodzi syf z opcjami który wiele firm może uziemić na długo.

Zahary
0
Wpisów: 268
Wysłane: 24 lutego 2009 20:14:08
Zahary napisał(a):
tadekmazur napisał(a):
Czyta się że centrum świata gospodarczego przenosi się do strefy Pacyfiku. Sporo w tym prawdy, ale jeszcze nie wszystko jest przesądzone. USA pozostaną liderem, ale już nie tak dominującym jak jeszcze niedawno. Japonia od bardzo dawna sobie kiepsko radzi i jest coraz gorzej. Chiny to wielka niewiadoma, ich dalszy dynamiczny rozwój nie jest wcale przesądzony.
Oni to dopiero mają machinacje w swoim systemie bankowym. Poza tym gospodarki mocno nastawione na eksport okazują się być niestabilne. Małe tygrysy (Korea, Tajwan, Hong Kong, Singapur) strasznie oberwą jako gospodarki eksportowe.
Indie na razie bieda. Ameryka Łacińska bez rewelacji. Rosja i Bliski Wschód - padaka będzie coraz gorsza bo ropa już nie wstanie z kolan w obliczu rodzącej się motoryzacji na prąd. Może ta nasza Unia Europejska na tym tle jako tako wypadnie i pozostanie w ścisłej czołówce.

O Tadek widzę, że powoli niedźwiedziem się stajesz..
A ja tu garnitur na jutro szykuję - pod rozpoczęcie nowej hossy...:)

No to hossę / korektę uważam za rozpoczętą. Dzisiaj (w gajerku oczywiście:)) dopakowywałem Lki..
Niebawem poziomy >2000 pkt :) Co dalej - zobaczymy.
JPM lub inny "alfons" GPW teraz powinien miśkom dać popalić..

Ale słusznie - bo jakie głupoty już ludzie wypisują na forach.

Szkoda tylko, że te tanie akcje będą w rękach Mrogana a nie Kowalskiego - ale takie życie i taka mizerna świadomość ekonomiczna w narodzie.
Kowalski "wyliże rany" i wróci "do gry" za 3 lata - na fali nowych spotów reklamowych TFI odkupi 5x droższe akcje od Morgana i odsprzeda mu taniego dolara - i tak historia zatoczy kolejne koło..:)

vandee
0
Wpisów: 222
Wysłane: 24 lutego 2009 20:31:55
Morgan to przyjaciel świadomego inwestora - daje impuls, odwraca trend, nagania Kowalskich-dawców gotówki. Gdyby wszystko było jawne i 100% uczciwe nie dałoby się na giełdzie zarabiać.

g-l
g-l
0
Wpisów: 25
Wysłane: 24 lutego 2009 20:32:37
A ja obstawiam jednak że coś grubszego się szykuje. Pęknięcie bańki dolarowej i przeprowadzka wielkiego kapitału w inne regiony a zatem pytanie o dno bessy w US traci na znaczeniu. To pierwsze wydaje mi się bardzo prawdopodobne, na razie doradcy Obamy ostrzegli go przed deficytem zagranicznym i długiem publicznym. Kwestią czasu jest gdy wypłyną inne problemy które poprzednicy zamiatali pod dywan a które są znane - piramidy finansowe w służbie zdrowia i ubezpieczeniach socjalnych.
Miejmy nadzieję że nasz region na tym skorzysta. Kiedy? Nie odważę się wróżyć.

Zahary
0
Wpisów: 268
Wysłane: 24 lutego 2009 20:59:08
g-l napisał(a):
A ja obstawiam jednak że coś grubszego się szykuje. Pęknięcie bańki dolarowej i przeprowadzka wielkiego kapitału w inne regiony a zatem pytanie o dno bessy w US traci na znaczeniu. To pierwsze wydaje mi się bardzo prawdopodobne, na razie doradcy Obamy ostrzegli go przed deficytem zagranicznym i długiem publicznym. Kwestią czasu jest gdy wypłyną inne problemy które poprzednicy zamiatali pod dywan a które są znane - piramidy finansowe w służbie zdrowia i ubezpieczeniach socjalnych.
Miejmy nadzieję że nasz region na tym skorzysta. Kiedy? Nie odważę się wróżyć.

Szczerze powiem, że śmieszą mnie prognozy o tym, że "USA zbankrutują"..
Gdyby nie byli światowym mocarstwem militarnym nr 1, to jeszcze moglibyśmy rozważać takie warianty - ale ponieważ są, to nie ma mowy o ich bankructwie.

W razie obawy o najmniejszy konflikt zbrojny, kapitał jeszcze szerszym strumieniem będzie uciekał do USA i do dolara. Bo zawsze w "trudnych" czasach najlepiej mieć walutę "najsilniejszego". A przecież uczynić prowokację USA mogą w każdej chwili - tak więc USA mają tyyyyle "awaryjnych scenariuszy", że nie musimy sie o nich martwić.

Pozdrawiam

tadekmazur
9
Wpisów: 1 151
Wysłane: 24 lutego 2009 21:07:39
1.Dapi nie strasz opcjami. 200mld to suma niepoważna i nieprawdziwa. Paru idiotów przegrało e forexowym kasynie swoje firmy i teraz plotą głupoty że niby to groźne dla całej gospodarki. Niedługo już podadzą prawdziwe szacunki, a już podawali że 80% opcji jednak było zupełnie ok tzn ubezpieczały przychód eksportowy. Liczenie ich jako przerażające straty jest nieporozumieniem. Po prostu firmy eksportujące nie będą miały ekstra zysku ze słabego złotego.

2.Ponad 2000 powiadasz. Trzymam za słowo i trzymam kciuki. Obyś miał rację.

tadekmazur
9
Wysłane: 24 lutego 2009 21:10:45
Wskaźniki fundamentalne Jankesów rzeczywiście nie wyglądają bardzo sexy, ale to może być zmyłka.
Jeśli zyski spółek nie spadną już wiele (a strasznie dużo już odpisali zatem to realistyczne) to c/z=12.5 może sie okazać całkiem tani.

Dapi
PREMIUM
0
Wysłane: 24 lutego 2009 21:59:41
tadekmazur napisał(a):
1.Dapi nie strasz opcjami. 200mld to suma niepoważna i nieprawdziwa. Paru idiotów przegrało e forexowym kasynie swoje firmy i teraz plotą głupoty że niby to groźne dla całej gospodarki. Niedługo już podadzą prawdziwe szacunki, a już podawali że 80% opcji jednak było zupełnie ok tzn ubezpieczały przychód eksportowy. Liczenie ich jako przerażające straty jest nieporozumieniem. Po prostu firmy eksportujące nie będą miały ekstra zysku ze słabego złotego.

2.Ponad 2000 powiadasz. Trzymam za słowo i trzymam kciuki. Obyś miał rację.

Tak samo jak niepoważny jest WIG20 na 1000 ?
Na początku była mowa o całkowitym 20 mld dzisiaj już KNF u tylko SPÓŁEK GIEŁDOWYCH naliczył 15 mld...

A jaki to jest obraz rynku ogólnie jak na giełdzie jest znikomy odsetek spółek ?
Przyjęcie założenia że tylko na giełdzie były takie nieodpowiedzialne zarządy jest bardzo ryzykowne ponieważ banki wciskały to komu się dało.

Kwestia tylko czy jest 200 czy 100 bo jak rozumiem już padła magia tylko 20 mld ?

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 24 lutego 2009 22:05:08
Jak myślę o tych opcjach i o tych stratach to nie wiem czy mi robi różnicę, czy to jest 100 mld czy 200 mld. I tak czuję się, jakby nagle zrobiło mi się zimno na całym ciele. Jakbym był ogoloną do zera owcą. Mogę tylko beczeć. I muszę w pokorze czekać kilka sezonów aż mi wełna odrośnie angry6

Dapi
PREMIUM
0
Wysłane: 24 lutego 2009 22:08:08
WatchDog napisał(a):
Jak myślę o tych opcjach i o tych stratach to nie wiem czy mi robi różnicę, czy to jest 100 mld czy 200 mld. I tak czuję się, jakby nagle zrobiło mi się zimno na całym ciele. Jakbym był ogoloną do zera owcą. Mogę tylko beczeć. I muszę w pokorze czekać kilka sezonów aż mi wełna odrośnie angry6

Wycena się zmienia wszystko zależy od zapadalności i uzupełnianiu zabezpieczeń a także ew. ugód bankowych.

Ale masz rację ja tego w ogóle nie śledzę. Wykresy nie będą kłamać...wave

tadekmazur
9
Wysłane: 24 lutego 2009 22:22:08
Nie panikujcie. Dzisiaj Tusk mówił że skala problemu opcyjnego jest mniejsza niż sądzono. A nigdy nie podawano więcej niż 15mld. Większe wartości to licytowali sensaci i lobbyści. No i ktoś (giełdowe banki) na tych opcjach zarobił.
Wiem że w dużej mierze zagranica, ale chyba nasi bankowcy też coś z tego mają.
Spółki giełdowe to ogromna część gospodarki, a kilkuosobowe firemki opcji nie brały. Zatem straty spółek publicznych będą chyba większością strat całkowitych. No i pozagiełdowi utracjusze na indeksy raczej nie wpłyną.

Jankesi odbili się ze wsparcia. Może będzie dobrze.

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 24 lutego 2009 22:23:20
WatchDog napisał(a):

WD,Twoje komentarze to mistrzostwo świata.thumbright
"Fortuna favet fortibus"

szooler
0
Wysłane: 24 lutego 2009 23:11:25
Zahary napisał(a):

No to hossę / korektę uważam za rozpoczętą. Dzisiaj (w gajerku oczywiście:)) dopakowywałem Lki..
Niebawem poziomy >2000 pkt :) Co dalej - zobaczymy.

Ile już było takich falstartów,ehh.A ile jeszcze będzie...d'oh! .Czas idealizowania Ameryki mija.Dobitnie to czujemy,bici po kieszeni.I nie chodzi wyłącznie o czterech drobnych Iksińskich,którym w skrajnych przypadku z 10 000zł na rachunku zostało 1000.We didnot start the fire,śpiewał Billy Joel w latach 90-tych,wtedy miał rację bo chodziło o politykę.Dziś nie,a ofiarą tym razem ekonomii,znów jest światSick .Te prawie spłukane państwo odpowiada za kolejną bessę stulecia.To co w zdrowej ekonomii powinno dawno upaść,nie upada.Lehman,AIG,FannieMae i FreddieMac,teraz GM,Chrysler...kto następny?Po kolei bankrutują ikony ich gospodarki.A po drugiej stronie jest rząd,również bankrut,bo nie ma środków na pomoc dla firm.Co zrobi rząd?Ano,to co zawsze,tylko z większym tupetem,niż dotychczas.Wydrukuje stosy $-owej makulatury,i sprzeda naiwnie wierzącemu światu swoje wartościowe obligacje(o tym,że są śmieciowe kupujący dowiedzą się za jakiś czas).Żeby widzieć,trzeba patrzeć z odpowiedniego dystansu,w lesie widać tylko pojedyncze drzewa.Niestety w dominie tak to już jest ,że idzie jedno po drugim.Do bankruta na końcu.W zwolnieniu,ale ma miejsce ten proces.Świat z kulą u nogi(Ameryką),XXI wiek.
"Fortuna favet fortibus"
Edytowany: 24 lutego 2009 23:13

szooler
0
Wysłane: 24 lutego 2009 23:27:48
Nie mam nic przeciwko wzrostom,tylko nie tak szybko jeszcze.
"Fortuna favet fortibus"

tadekmazur
9
Wysłane: 25 lutego 2009 10:00:18
A guzik! Rząd USA nie zbankrutuje. Sporo z tej kasy odzyskają ponownie sprzedając akcje przejęte od instytucji finansowych (prawdopodobnie nawet ze sporym zyskiem). Mają dług publiczny wciąż poniżej 100% PKB - to nie jest rekord świata. Japończycy mają prawie dwa razy tyle i nie zbankrutowali. Ponad 100% mają też Belgowie i Włosi.
A czy dziś wystartowała hossa? Całkiem możliwe. Wiele falstartów jest raczej argumentem za niż przeciw.

tadekmazur
9
Wysłane: 25 lutego 2009 17:04:14
@ Zahary

Na razie ściągaj ten garnitur - znowu zanosi się na faulstart.
Bessa ma się dobrze.

TheBlackHorse
1
Wpisów: 1 410
Wysłane: 25 lutego 2009 18:25:56
Upatrywanie dna na dniach nie ma większego sensu, dowiemy się o tym po kilku miesiącach jak dobrze pójdzie tygodniach ale na pewno nie dziś, jutro czy pojutrze. A tymczasem pewnie jeszcze zaryjemy nosem, przynajmniej jeden raz... Sam jestem optymistą ale gdy samolot spada bo wysiadły silniki nie wierzę, że nagle wzniesiemy się z wiatrem...
You can't judge a fish by lookin' in the pond
You can't judge right from looking at the wrong
You can't judge one by looking at the other
You can't judge a book by looking at the cover
Oh can't you see, oh you misjudge me
I look like a farmer, but I'm a lover!

tadekmazur
9
Wysłane: 25 lutego 2009 19:28:37
Uważasz że dno w tym tygodniu jest niemożliwe?
Ja bym tego nie wykluczał. Podobno koniec roku w gospodarce ma być nie najgorszy.
Jeśli to prawdziwa prognoza to już czas na giełdowe dno.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

7 8 9 10 11

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,077 sek.

dsdwnwco
wswuapnx
ylgmdrxv
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
lrogdkoh
pfpopdgy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat