PARTNER SERWISU
yqsccekf

Skala logarytmiczna vs skala liniowa

digital_world
0
Wpisów: 184
Wysłane: 27 października 2010 14:17:37
Chciałbym zadać pytanie bardziej doświadczonym kolegom (i koleżankom też). Mianowicie jaki sposób skalowania osi ceny preferujecie przy wykreślaniu formacji liniowych? Co przemawia za stosowaniem jednego a co drugiego sposobu? Nie wiem czy jestem w błędzie, ale odnoszę wrażenie, że skala logarytmiczna może trochę fałszować wynik analizy. A jak Wy to postrzegacie?
Mój blog: vibender.pl

Zielarz
0
Wpisów: 457
Wysłane: 27 października 2010 16:11:29
na skali logarytmicznej szereg geometryczny prezentuje sie jak linia prosta. Zmiana w kolejnych sesjach o stala (przykladowo) wartosc % to wlasnie szereg geometryczny. Osobiscie nie znam (jeszcze binky ) zalet obserwacji cen w skali liniowej.
Oby nigdy więcej drzewa nie przysłoniły mi lasu ...
It’s just money. It’s made up.
Edytowany: 27 października 2010 16:12

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 27 października 2010 16:27:23
Zielarz, nie bądź ignorantem Angel

Digitalowi chodzi o to, że na skalach liniowych i logarytmicznych linie analizy technicznej przebiegają inaczej. Z mojego doświadczenie mogę powiedzieć, że rynki różnie reagują. Czasami lepiej sprawdzają się kreski kreślone na skali liniowej, a czasami na logarytmicznej. Warto sprawdzać obie. Ja mam domyślnie ustawioną skalę liniową. Należy pamiętać tylko, że wzrost o 1 złotówkę z 2 na 3, to nie to samo co z 6 na 7 Angel
Klika się i sprzedaje ;-)

Zielarz
0
Wysłane: 27 października 2010 16:34:38
v3nom napisał(a):
Zielarz, nie bądź ignorantem Angel

no cooz... czlowiek rodzi sie glupi i glupi umrze ...Think

Wszystko zalezy od tego "Co postawiona kreska wlasciwie ma znaczyc". Co znaczy prosta kreska pociagnieta po cenach (za wyjatkiem oczywiscie poziomej) na wykresie liniowym ? Stalego trendu raczej nie oznacza. Mozna to oczywiscie ciagnac dalej i zejsc do podstaw - co to wlasciwie znaczy trend blah5
Edytowany: 27 października 2010 16:36

Bartosz
0
Wpisów: 364
Wysłane: 27 października 2010 17:31:27
przewaznie w krotkim okresie obie skale wypadaja podobnie. W długim terminie według mnie dużo praktyczniejsza jest skala logarytmiczna poniewaz jest roznica przy wzroscie z 3 na 4 i 20 na 21. Często sygnał K lub S pojawia się z pewnym wyprzedzeniem w stosunku do wykresu w drugiej skali i moze sluzyc jako ostrzezenie.

del-20130531
0
Wpisów: 757
Wysłane: 27 października 2010 21:41:52
Bartosz napisał(a):
Często sygnał K lub S pojawia się z pewnym wyprzedzeniem w stosunku do wykresu w drugiej skali i moze sluzyc jako ostrzezenie.

zgadza się - nawet jeśli w skali liniowej kurs przebija wsparcie lub opór, za potwierdzenie może służyć skala log. Na wątku spółki IZNS wrzuciłem fotki z kanałem spadkowym kursu (na jednej skali opór przebity, a na drugiej jeszcze nie)wykres tygodniowy

www.stockwatch.pl/forum/defaul...
Edytowany: 27 października 2010 21:42

digital_world
0
Wpisów: 184
Wysłane: 28 października 2010 09:00:04
misza napisał(a):
Bartosz napisał(a):
Często sygnał K lub S pojawia się z pewnym wyprzedzeniem w stosunku do wykresu w drugiej skali i moze sluzyc jako ostrzezenie.

zgadza się - nawet jeśli w skali liniowej kurs przebija wsparcie lub opór, za potwierdzenie może służyć skala log.

Aha, czyli bardzo upraszczając bezpieczniej byłoby stosować skalę logarytmiczną, jako tą na której sygnały K/S są silniejsze? Dobrze rozumuję?

Ja zauważyłem coś takiego, że jeśli na skali logarytmicznej wrysuję kanał wzrostowy to po przejściu na liniową robi się z niego "megafon"(?) Normalnie uznałbym, że skala liniowa jest do formacji liniowych, ale od czasu gdy zacząłem się nad tym zastanawiać to nie wiem za bardzo jak to traktować. Co radzicie?
Mój blog: vibender.pl

del-20130531
0
Wysłane: 28 października 2010 16:12:47
jeżeli na skali liniowej kurs przebija np główną linie trendu to klasyczna AT wysyła sygnał S, ale na skali logarytmicznej kurs nie musi jeszcze przebić tej samej linii trendowej pociągniętej po dołkach tu wyznaczonych (na wątku IZNS jest trochę grafiki z tej kwestii)pozdrawiam

Zielarz
0
Wysłane: 29 października 2010 15:42:12
dwa bardzo zlosliwe pytania:
1. czemu nie stosujecie skali np potegowej (np pierwiastkowej)?
2. czemu nikt sie nie pyta jaka jest podstawa logarytmu przy rysowaniu kresek na skali log ?

Whistle

del-20130531
0
Wysłane: 29 października 2010 15:59:54
Zielarz napisał(a):
czemu nie stosujecie skali np potegowej (np pierwiastkowej)

odpowiem również niezłośliwie: całki nam wystarcząbinky

DarkestLie
0
Wpisów: 241
Wysłane: 29 października 2010 16:47:17
a Szfagier Shhh jakiej skali uzywa ?
You're not deep, you're not an intellectual, you're not an artist, you're not a critic, you're not a poet, you just have internet access.

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 29 października 2010 18:39:41
Zielarz napisał(a):
2. czemu nikt sie nie pyta jaka jest podstawa logarytmu przy rysowaniu kresek na skali log ?

Może wyjdę na ignoranta, ale uświadom mnie, jaka jest różnica? Strzelam, że podstawa jest to e, eeeewentualnie 10 Angel
Klika się i sprzedaje ;-)

mankomaniak
0
Wpisów: 572
Wysłane: 30 października 2010 20:02:52
Zielarz napisał(a):
dwa bardzo zlosliwe pytania:
1. czemu nie stosujecie skali np potegowej (np pierwiastkowej)?

Whistle

Ani pytania złośliwe, ani chytre, ani nawet mądre. Skala logarytmiczna jest oczywista ze względu na własności logarytmów - stopy zwrotu się wtedy dodają, procenty się dodają. A podstawa logarytmu nie ma żadnego znaczenia. Przy jego zmianie jedynie następuje przesunięcie funkcji o jakiś poziom w pionie, ale jej kształt pozostaje ten sam. Podstawowa wiedza matematyczna. Wasz Fibonacci zawsze będzie mógł jedynie działać na skali logarytmicznej, niezależnie od podstawy log.
Co cię nie zabije, to cię udziwni

[**usunięto zakazaną treść**]

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 30 października 2010 21:28:24
No ale zgodnie z podstawową więdzą matematyczną skala logarytmiczna może przyjmować jedynie wartości dodatnie a na gięłdzie różnie bywa, po za tym jak sie ma logarytmiczne podawanie wartości na osi wartości w stosunku do arytmetycznych wartości czasu podawanych na drugiej osi?
Co do drugiej Twojej oczywistości - to ciąg Fibonacciego jest zbudowany w oparciu o algorytm arytmetyczny a nie logarytmiczny.

Zgodzę się jednak że wykres logarytmiczny w dłuższej skali bardziej obrazuje rzeczywiste stopy zwrotu, chociaż to również odnosi się do bardziej do inwestycji rozpoczętych w punkcie początkowym wykresu czyli może dotyczyć jedynie inwestycji długoterminowych.
A jak się mają te zwroty w przypadku inwestowania krótkoterminowego, kiedy żąglujemy jednym papierem nie łapiąc całego ruchu lub kiedy uda nam się poprawić wynik wzrostu ?
W tym wypadku w żaden sposób wykres logarytmiczny nie oddaje rzeczywistej stopy zwrotu.

Ja uważam że warto obserwować wykres w obydwu skalach. Osobiście z uwagi na horyzont stosuje częściej skalę arytmetyczną, przy czym w dłuższych zakresach wykresu przy określaniu trendu głównego wolę rysować na logarytmicznym.

kusy
0
Wpisów: 28
Wysłane: 31 października 2010 23:06:06
Zalety logarytmicznej widać wyraźnie na wykresach wieloletnich. Np dla Wig-u linia oporu szczytów z lat 1994, 2000, 2003 stała się wsparciem dla dołka 2009, co widać wyłącznie w skali logarytmicznej. Moim zdaniem dla inwestora długoterminowego skala liniowa wydaje się mało przydatna.

Zielarz
0
Wysłane: 2 listopada 2010 08:01:59
wybaczcie, jeszcze jeden poscik i koncze watpliwe wymadrzanie sie na tym watku. materia spekulacji gieldowej jest taka jak wiemy, i szukanie formacji na jakiejkolwiek skali ma to do siebie ze dziala albo i nie dziala. Cel jest jeden - zarobic i niech kazdy uzywa sobie do tego celu taka skale i zasady kreslenie jakie mu pasuja ALE ...
skala logarytmiczna ma taka wlasnie wlasciwosc jak napisalem, podstawe logarytmowania mozna sobie wybrac (prawie) dowolna, nie wnikajmy, ale o wybrana podstawe logarytmowania nikt sie nie pyta poniewaz, w sytuacji w ktorej dzialamy, praktycznie nie ma ona znaczenia blah5 co mam na mysli ? szeregi geometryczne (funkcje wykladnicze) zawsze beda reprezentowane jako prosta, ze zmiana podstawy zmieni sie jedynie nachylenie. natomiast jezeli jakis szereg cen jest takim szeregiem to podstawa - wlasnie (praktycznie) nie ma znaczenia. co sie dzieje z inaczej zachowujacymi sie szeregami ze zmiana podstawy logarytmu ? robia sie z nich rozne ... "megafony" i takie tam cuda do ktorych linijke trudno przystawic. jezeli jakies ceny uloza sie np w szereg potegowy (x^2) to zastosujmy np skale potegowa ktora wykonuje na wartosciach (x^0.5) dostajemy prosta kreske i mozemy sie chwalic ze znalezlismy piekny "trend" Anxious ... chodzi mi tylko o to zeby to co robimy mialo jakies uzasadnienie. wybieram skale log albo liniowa nie dlatego ze czasami na niej cos dziala ale dlatego ze ...
Edytowany: 2 listopada 2010 08:02

mankomaniak
0
Wpisów: 572
Wysłane: 2 listopada 2010 10:55:51
To bardzo prosta odpowiedź. Tam gdzie w AT licza się konkretne ruchy waloru, tj. jego zmiany bezwzględne, należy używać skali liniowej. AT-owcy o tym po prostu nie wiedzą Angel Gdy liczą się zmiany procentowe, jak technika Fibonacciego, wtedy należy używać skali logarytmicznej. Ot cała tajemnica.
Co cię nie zabije, to cię udziwni

[**usunięto zakazaną treść**]

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,349 sek.

rgwnhobh
aesqeope
mcadqlwp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
gazdaliu
tkzhqscv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat