wybaczcie, jeszcze jeden poscik i koncze watpliwe wymadrzanie sie na tym watku. materia spekulacji gieldowej jest taka jak wiemy, i szukanie formacji na jakiejkolwiek skali ma to do siebie ze dziala albo i nie dziala. Cel jest jeden - zarobic i niech kazdy uzywa sobie do tego celu taka skale i zasady kreslenie jakie mu pasuja ALE ...
skala logarytmiczna ma taka wlasnie wlasciwosc jak napisalem, podstawe logarytmowania mozna sobie wybrac (prawie) dowolna, nie wnikajmy, ale o wybrana podstawe logarytmowania nikt sie nie pyta poniewaz, w sytuacji w ktorej dzialamy, praktycznie nie ma ona znaczenia

co mam na mysli ? szeregi geometryczne (funkcje wykladnicze) zawsze beda reprezentowane jako prosta, ze zmiana podstawy zmieni sie jedynie nachylenie. natomiast jezeli jakis szereg cen jest takim szeregiem to podstawa - wlasnie (praktycznie) nie ma znaczenia. co sie dzieje z inaczej zachowujacymi sie szeregami ze zmiana podstawy logarytmu ? robia sie z nich rozne ... "megafony" i takie tam cuda do ktorych linijke trudno przystawic. jezeli jakies ceny uloza sie np w szereg potegowy (x^2) to zastosujmy np skale potegowa ktora wykonuje na wartosciach (x^0.5) dostajemy prosta kreske i mozemy sie chwalic ze znalezlismy piekny "trend"

... chodzi mi tylko o to zeby to co robimy mialo jakies uzasadnienie. wybieram skale log albo liniowa nie dlatego ze czasami na niej cos dziala ale dlatego ze ...
Oby nigdy więcej drzewa nie przysłoniły mi lasu ...
It’s just money. It’s made up.