PARTNER SERWISU
imlfqmyb
42 43 44 45 46
nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 3 listopada 2010 14:38:22 przy kursie: 7,74 zł
Do zwięzłego opisu czynności podobnych tym dziś nam sprezentowanym przez Tomasza używam czasem określenia falentyzacja.
Wydaje mi się dość trafnym.

discopolo
0
Wpisów: 1 035
Wysłane: 3 listopada 2010 16:42:20 przy kursie: 7,74 zł
@ Tomuś

Chyba tu chudzino nie zaglądasz, ale jeśli zaglądasz to mam do ciebie parę słów:

Dzisiaj rynek pokazał co sądzi o twojej MORALNOŚCI. Wstydź się chłopie. Na twoim miejscu naplułbym w lustro.
Sam pakiet ABC Daty przekłada się na 5.2zł na jedną akcję MCI. Reszta, jak widać, jest niesłychanie mało warta. Zgadnij czemu.

Na oficjalnej stronie MCI króluje cytat "na dobrą opinię musisz pracować 20 lat, wystarczy 5 minut żeby ją utracić". SZCZYTY CYNIZMU. Żałosne.

Edytowany: 3 listopada 2010 16:51

thomasw
0
Wpisów: 59
Wysłane: 3 listopada 2010 21:22:20 przy kursie: 7,74 zł
Dla osłody dam komunikat z IS BusinessWire, bo chyba nikt tego nie zauważył:

Cytat:
Immoventures zagwarantowała MCI, że przypadku, gdy w okresie 24 miesięcy od daty nabycia aktywów nieruchomościowych przez MCI Management (docelowo wniesionych do nowoutworzonego "MCI.ImmoVentures Funduszu Inwestycyjnego Zamkniętego") fundusz poniesie stratę na sprzedaży aktywów nieruchomościowych nabytych od Immoventures, to ta spółka będzie zobowiązana do pokrycia wszelkich strat MCI.ImmoVentures FIZ lub do odkupienia od MCIICI.ImmoVentures FIZ (lub wskazanego przez fundusz podmiotu) danej nieruchomości po cenie, stanowiącej pełny koszt nabycia tej nieruchomości od Immoventures Sp. z o.o.

Czyli w teorii nie powinniśmy stracić... Ale to tylko teoria - możliwości do kreatywnej księgowości jest dużo... Shame on you
"Read back the minutes of the last meeting:
-we gave each other stock options,
-discussed ways to ignore the needs of others,
-Hamilton had a racial joke."

bB86
1
Wpisów: 744
Wysłane: 3 listopada 2010 21:37:29 przy kursie: 7,74 zł
Zauważył, zauważył, to nie chodzi o to, że drobni akcjonariusze tracą "bezwzględnie" , to chodzi o to, że rozwadnia się ich korzyści, dając coś trochę mniej wartościowego(nieruchomości) za coś bardziej wartościowego(10% łącznych udziałów mci w spółkach technologicznych wszelakiej maści).

Te 10% udziałów w tych spółkach technologicznych przyniesie w najbliższych np. 5 latach większe zwroty gotówkowe niż ten zestaw nieruchomości za 42 milionów. Nie będzie to oszałamiające różnica, dlatego nie jest to wielki wał, ale jednak. Przez najbliższe 5 lat te nieruchomości dadzą np. 15-20% stopy zwrotu rocznie (nie mówimy tu o zwykłych nieruchomościach, tylko distressed buys i zupełnie specjalnych projektach). MCI z poziomu 7,53 pójdzie na 40zł, bo tyle gotówki będzie generować z exitów i perspektyw przyszłych exitów, że taki kurs akcji stanie się adekwatny. To jest 40% stopy zwrotu. Te 40% bierze się stąd, że lada moment zobaczymy w polu C/Z MCI liczbę około 4, w polu C/WK 1. Dziś mamy duże niedowartościowanie.

Ta różnica między 20% a 40% to korzyść dla głównego udziałowca i niekorzyść drobnych udziałowców.

• Diehard modern value investor (with a Mungerish twist) ;) •
Edytowany: 3 listopada 2010 21:41

discopolo
0
Wpisów: 1 035
Wysłane: 3 listopada 2010 22:52:41 przy kursie: 7,74 zł
To jest rynek. Tutaj liczy się nie tylko godziwa wartośc akcji. Ważna jest też psychologia.
Dzisiaj Tomuś w umiarkowanym stopniu (ale jednak znacząco) zmniejszył wartośc godziwą swojej firmy. bB86 ładnie to wytłumaczył, lecz zbyt wypasione procenty wstawił.
Gorsza sprawa, że Tomuś tym samym zmasakrował psychologię wokół spółki. "Dzięki" temu realna wycena rynkowa zawsze będzie poniżej wartości godziwej.

Pomimo tego w dłuższym terminie będą silne wzrosty, bo spółka jest dużo za tania.
Jednak wzrosty będą słabsze niż byłyby przy normalnej psychologii. Czyli dzisiaj był czarny dzień MCI.
Edytowany: 4 listopada 2010 13:54

Gorbashow
6
Wpisów: 271
Wysłane: 3 listopada 2010 23:25:42 przy kursie: 7,74 zł
No w tym jezeli ABC skonczy rok na 3,30 bedzie zapewne ok 100mln zysku, czyli ok 1,7zl na akcje (uwzgledniajac to rozwodnienie z dzis).
W przyszlym patrzac na perspektywy ABC (przejecia + dynamika wzrostu rynku IT) i perspektywy dynamiki PKB Polski, mysle ze pokusza sie co najmniej o powtorke. Kolejne lata tez maja byc calkiem pozytywne dla polskiej gospodarki.

To tylko patrzac na ABC. A przeciez nie samym ABC MCI zyje. No i te nowe inwestycje przeca beda sie pojawiac.

Czy zobaczymy w 2011 150mln zysku? Niemozliwe?

Na ile taki powtarzalny zysk sie wycenia? x 15-20? x12 konserwatywnie? x 10 bo Tomusia nie lubia?
Zalezy wszystko od tego jak Ty to oceniasz.

Mozna sobie i takie ceny wyobrazic na tej spolce bez problemu disco, co nie znaczy ze kiedykolwiek tam dojda oczywiscie.

Ciekaw jestem tej koncowki roku binky
Edytowany: 3 listopada 2010 23:27

nocnygracz
0
Wysłane: 4 listopada 2010 06:54:59 przy kursie: 7,74 zł
Gorbashow napisał(a):
No w tym jezeli ABC skonczy rok na 3,30 bedzie zapewne ok 100mln zysku, czyli ok 1,7zl na akcje (uwzgledniajac to rozwodnienie z dzis).

Zobaczymy 100 mln zysku, a później się z prezesem zamienimy: my mu damy ten zysk, a on nam jakieś fajne mieszkanie.

rafskr
0
Wpisów: 93
Wysłane: 6 listopada 2010 10:14:10 przy kursie: 7,69 zł
Myślę, że najwyższy czas wrócić do merytorycznej decyzji na wątku.

Ciekawe, czy również obecnie będzie miała miejsce sprzedaż akcji w celu utrzymania ok. 40 % pakietu akcji w MCI i czy to będzie miało miejsce również poprzez sprzedaż całego pakietu w jednej transakcji?
www.bankier.pl/wiadomosci/prin...

Ciekawe jest również jak zachowa się kurs w związku z informacją, że w zamian za nieruchomości spółka Prezesa otrzyma akcje po 7,53 zł. Przy poprzedniej takiej sytuacji mimo, że był dużo wyżej powrócił do poziomu ceny emisyjnej.

nocnygracz
0
Wysłane: 6 listopada 2010 11:39:58 przy kursie: 7,69 zł
rafskr napisał(a):
Myślę, że najwyższy czas wrócić do merytorycznej decyzji na wątku.

Ciekawe, czy również obecnie będzie miała miejsce sprzedaż akcji w celu utrzymania ok. 40 % pakietu akcji w MCI [...]

No nie da się ukryć, trzeba to będzie gdzieś sprzedać. Strategia długoterminowa została nam przy poprzedniej akcji przydziału akcji dość jasno przedstawiona:
"Zarząd Immoventures Sp. z o.o. informuje, iż powyższa transakcja jest efektem długoterminowej strategii utrzymywania udziału spółki w MCI Management SA na poziomie 40%".
A więc teraz 10 % akcji MCI będzie do opchnięcia i jakiś fund nie będzie się musiał martwić i skupować z giełdy bo za naszymi plecami wszystko czego sobie zażyczy dostanie z pocałowaniem w rączkę.

A Immoventures znów zainwestuje otrzymane 40 baniek w jakieś fajne przedsięwzięcie, osobiście proponowałbym np. drogie alkohole albo dzieła sztuki. To dobry rynek, po dwóch latach będziemy mogli te alkohole lub dzieła sztuki wycenić na 100 baniek i zamienić na akcje MCI, które z kolei sprzedamy jakiemuś funduszowi.
No i to już nie będzie Immoventures tylko Artventures albo C2H5OHventures (na forum ktoś udowodni, że to świetny interes, że mogło przecież być CH3OHventures, ale nie, my i tak narzekamy).

Oczywiście całkiem możliwe, że długoterminowa strategia Immoventures utrzymywania 40-procentowego zaangażowania w MCI ulegnie jednak zmianie i już nie będziemy musieli tak dużo MCI sprzedawać, tak to już jest z długoterminowymi strategiami tworzonymi na kolanie.
Właściwie to jakiejś zmianie długoterminowa strategia Immoventures ulec będzie musiała, bo nie będzie już Immoventures, ale czy akurat tej? - rzucam retoryczne "któż to wie?" na zakończenie.

nocnygracz
0
Wysłane: 6 listopada 2010 12:10:43 przy kursie: 7,69 zł
Kod:
Moderator: wpis został usunięty na żądanie spółki MCI MANAGEMENT SA z powodu naruszenia dóbr osobistych p. Tomasza Czechowicza
Edytowany: 6 stycznia 2014 21:59

krishic
26
Wpisów: 582
Wysłane: 6 listopada 2010 13:29:16 przy kursie: 7,69 zł
Zerknalem na MCI i nie bardzo rozumiem z czego wynika Wasze przekonanie o niedowartosciowaniu. To przeciez jest fundusz, ktory zarabia na wzroscie wartosci spolek z portfela czyli zyski sa cykliczne. WIG w tym roku zrobil +20% jest masa FIO z takim badz lepszym wynikiem (czyli c/z = 5 i c/wk = 1). Dlaczego na fundusz patrzycie jak na zwykla spolke? Patrzac w zestawieniu z innymi funduszami na tempo wzrostu (wartosci ksiegowej) MCI od poczatku hossy przegrywa z WIGiem. Mimo to jest obecnie notowany z premia wzgledem wk (c/wk = 1.28). Na rynku sa FIZ'y, ktore rowniez moga dzialac na rynku niepublicznym i notowane sa czesto z dyskontem do wyceny.
Edytowany: 6 listopada 2010 13:32

nocnygracz
0
Wysłane: 6 listopada 2010 13:54:08 przy kursie: 7,69 zł
krishic napisał(a):
Patrzac w zestawieniu z innymi funduszami na tempo wzrostu (wartosci ksiegowej) MCI od poczatku hossy przegrywa z WIGiem. Mimo to jest obecnie notowany z premia wzgledem wk (c/wk = 1.28).

A co robili WK MCI i WIG w bessie?

bB86
1
Wpisów: 744
Wysłane: 6 listopada 2010 14:11:25 przy kursie: 7,69 zł
krishic napisał(a):
Zerknalem na MCI i nie bardzo rozumiem z czego wynika Wasze przekonanie o niedowartosciowaniu. To przeciez jest fundusz, ktory zarabia na wzroscie wartosci spolek z portfela czyli zyski sa cykliczne. WIG w tym roku zrobil +20% jest masa FIO z takim badz lepszym wynikiem (czyli c/z = 5 i c/wk = 1). Dlaczego na fundusz patrzycie jak na zwykla spolke? Patrzac w zestawieniu z innymi funduszami na tempo wzrostu (wartosci ksiegowej) MCI od poczatku hossy przegrywa z WIGiem. Mimo to jest obecnie notowany z premia wzgledem wk (c/wk = 1.28). Na rynku sa FIZ'y, ktore rowniez moga dzialac na rynku niepublicznym i notowane sa czesto z dyskontem do wyceny.

FIO czy FIZy o ktorych myslisz nie sa wlascicielami swoich aktywow, tylko zarzadzaja inwestycjami swoich inwestorow, zarabiajac na prowizjach.
To jest firma, firma private equity, ktora po prostu operuje na zasadach FIZ ze wzgledu na korzysci podatkowe.

Jak sprzeda kiedyś swój pakiet ABC za 400 mln zł to kasuje 200mln zł dla siebie, czyli dokładnie tak samo jak dowolna spółka. Dlatego patrzymy na to jak na spółkę a nie jak SFIO.

Co innego dostają inwestorzy w certyfikaty takiego MCI PrivateVentures.FIZ a co innego akcjonariusze MCI Managament S.A.

p.s. Jeśli spółka rotuje swoje zapasy w cyklu 3-7letnim to nie można na nią patrzeć w perspektywie kwartału lub roku.
• Diehard modern value investor (with a Mungerish twist) ;) •
Edytowany: 6 listopada 2010 14:13

krishic
26
Wysłane: 6 listopada 2010 14:48:50 przy kursie: 7,69 zł
bB86 napisał(a):
FIO czy FIZy o ktorych myslisz nie sa wlascicielami swoich aktywow, tylko zarzadzaja inwestycjami swoich inwestorow, zarabiajac na prowizjach.

Przeciez kupujac fundusze kupuje sie udzialy w aktywach a nie w zarabianiu na prowizji z zarzadzania.

bB86 napisał(a):

Jak sprzeda kiedyś swój pakiet ABC za 400 mln zł to kasuje 200mln zł dla siebie, czyli dokładnie tak samo jak dowolna spółka.

Tak przeciez dziala kazdy fundusz. Jesli fundusz majacy w portfelu pakiet ABC sprzeda go z zyskiem to proporcjonalnie do mojego udzialu ten zysk mi sie nalezy (tak samo jak akcjonariuszowi MCI). Przeciez tu nie ma zadnej roznicy.

Wytlumacz mi prosze jak krowie na miedzy roznice pomiedzy dwoma przypadkami:

1.Kupuje certyfikaty funduszu jestem jego udzialowcem czyli posrednio kupuje udzialy w spolkach jakie ma w portfelu.

2.Kupuje akcje MCI jestem jego udzialowcem czyli posrednio kupuje udzialy w spolkach jakie ma w portfelu.

Rynek rosnie 20%.

Fundusz zarabia 20% na akcjach w portfelu, jesli to FIO to moge za tyle sprzedac, jesli FIZ to moge sprzedac na rynku albo przy najblizszym wykupie.

MCI zarabia 20% na akcjach w portfelu. Moge sprzedac na rynku.

Oba przypadki maja c/z = 5. fundusze c/wk<=1. Dlaczego Twoim zdaniem w takim scenariuszu cena MCI przy c/z = 5 c/wk>1 to okazja?

Edytowany: 6 listopada 2010 14:50

krishic
26
Wysłane: 6 listopada 2010 15:04:50 przy kursie: 7,69 zł
Widze w raporcie, ze MCI poza dzialalnoscia inwestycyjna, ktora wg mnie niczym nie rozni sie od FIZa (jakich wiele) prowadzi tez segment zarzadzania kapitalami i to jest dla mnie wartosc dodana w tej spolce. W przeciwienstwie do wymienionych funduszy. Mimo obecnie niewielkiego wkladu w wynik, za ten segment nalezy sie wg mnie pewna premia wzgledem wk.
Zerknalem tez na wyniki w skali wielu lat poza obecna hosse i widze, ze premia wzgledem wk wynika ze skutecznosci zarzadzania w trudnych czasach bessy.
Edytowany: 6 listopada 2010 15:23

discopoloo
0
Wpisów: 90
Wysłane: 6 listopada 2010 15:32:04 przy kursie: 7,69 zł
@ Krishic

Na Twoje szczegółowe obiekcje z pewnością kompetentniej ode mnie odpowie Ci bB86, ale pozwolę sobie na dwie uwagi.
1.Publikowane wskaźniki fundamentalne są ciężko nieaktualne. One patrzą w przeszłość.
Wyceniacz raczej patrzy w przyszłość.
Z resztą już za dwa tygodnie będziesz miał ich skokową poprawę, a za kwartał jeszcze bardziej skokową wobec wzrostów ABC Data.
2.ABC Data stanowi obecnie lwią część portfela całego MCI. W tej chwili wartość pakietu ABC Daty przypadającego na akcję MCI to 4.5zł.
Ten biznes jest mocno stabilny. Rynek szybko rośnie bo wciąż wydajemy na elektronikę kilka razy mniej niż ludzie na Zachodzie. Bariery wejścia na rynek są potężne.
Stąd prawdopodobnie ABC Data wraz z ABPL i Actionem będą się bezpiecznie pasły przez ładnych parę lat. W dodatku ABC Data za chwilę przejmie nie małą część rynku regionu.
Jej dotychczasowe udziały w rynkach Czech, Słowacji, Litwy są małe. Szybko urosną bo nie napotka tam na silną konkurencję. Za chwilę też przejęcie i wejście na rynki kolejnych krajów.

Do obecnego kursu 7.69 to sam pakiet ABC Daty doszusuje w rok lub dwa. Wystarczy że kurs hurtownika wzrośnie do 5.40 z obecnych 3.15 co prawdopodobnie nastąpi bo firmy tego typu na Zachodzie są notowane z całkiem wysokimi wskaźnikami P/E a wzrost zysków Daty raczej nastąpi.
A MCI ma jeszcze parędziesiąt biznesów biznesików. Angel
Edytowany: 6 listopada 2010 15:33

krishic
26
Wysłane: 6 listopada 2010 16:02:45 przy kursie: 7,69 zł
Oczywiscie wazne jest co dany fundusz ma w portfelu, jestem takze swiadomy tego, ze wk potrafi byc nieaktualna. Moje obiekcje braly sie glownie z tego, ze przyzwyczailem sie do handlowania FIZami po cenach max 0,7 c/wk mimo dobrych wynikow. W pierwszej chwili MCI ocenilem w skali obecnej hossy (co jest bledem) i zestawilem z wycena FIZow, ktore zwykle nie maja tak dlugiej historii dzialania i wynikow w bessie.
Mimo wszystko nadal uwazam, ze wskaznikowo MCI nalezy porownywac ze spolkami z branzy inwestycyjnej a nie zwyklymi spolkami.
Edytowany: 6 listopada 2010 16:13

nocnygracz
0
Wysłane: 6 listopada 2010 16:07:14 przy kursie: 7,69 zł
krishic napisał(a):

Wytlumacz mi prosze jak krowie na miedzy roznice pomiedzy dwoma przypadkami:

1.Kupuje certyfikaty funduszu jestem jego udzialowcem czyli posrednio kupuje udzialy w spolkach jakie ma w portfelu.

2.Kupuje akcje MCI jestem jego udzialowcem czyli posrednio kupuje udzialy w spolkach jakie ma w portfelu.

Różnica jest taka, że tu nie musisz płacić prowizji za zarządzanie.
(W zamian musisz utrzymywać zarząd i innych pracowników płacąc im te wszystkie pensje i premie.)

Druga różnica jest taka, że tu spółka zarządza swoimi pieniędzmi, a nie pieniędzmi swoich klientów. Zarządzanie swoimi pieniędzmi na ogół daje lepsze efekty niż zarządzanie pieniędzmi jakichś abstrakcyjnych inwestorów.

Jak sam zauważyłeś, w bessie MCI radził sobie dość sprawnie.
W uproszczeniu: każda złotówka, która w bessie w MCI nawet tylko utrzymała swoją wartość w hossie rosła nominalnie niemal tak samo szybko, jak każde 3 zł. zainwestowane w bessie w WIG. Na skraju hossy nie możesz złotówki w MCI porównywać ze złotówką w WIGu bo w ten sposób zapominasz, że ta druga tak naprawdę niedawno była trójką, której się "trochę" spadło. Że ta była trójka będzie w hossie odreagowywać i rosnąć szybciej niż każda złotówka WK MCI mnie nie dziwi, dziwię się natomiast, że dziwi Ciebie.

edit: Widzę, że już nie dziwi.

Edytowany: 6 listopada 2010 16:09

nocnygracz
0
Wysłane: 6 listopada 2010 19:55:32 przy kursie: 7,69 zł
A wracając do wciskania nam na siłę nieruchomości uważam, że gdyby miał to być naprawdę dobry interes, Prezes nie zamieniłby ich na akcje MCI.
Bo jakie tu zadziałały czynniki? Nikt nas jako akcjonariuszy dotąd nie informował, że to zmierza w tym kierunku, po prostu któregoś dnia się budzimy i okazuje się, że 10 % naszej kasy (już prawie) jest w nieruchomościach.

Ludzie mają różne podejście do inwestycji w nieruchomości w PL, ja np. uważam, że są one przewartościowane i wolę portfelem partycypować w innych przedsięwzięciach.
Nie miejsce tu na kolejną dyskusję o "apartamentach", kto widzi w nich interes ten sobie w nie inwestuje i wszyscy są zadowoleni. Obawiam się jednak, że Prezes dostrzegł to samo co ja i że był to jedyny powód dla którego parę nieruchomości od niego kupiłem. Rewelacja.

Napisałem z rozpędu, że nie miejsce tu na kolejną dyskusję o nieruchomościach. Z rozpędu. Wygląda na to, że już miejsce.

Tak to już jest z tym naszym Prezesem i jego interesami na boku. Póki interesy te idą świetnie, są na boku. Jeśli jednak rokują gorzej od głównej spółki, zawsze można się odpowiednio pozamieniać.

W kwestii gwarancji, że przez 2 lata na nieruchomościach nie stracimy:
w tej branży raczej nie inwestuje się na krócej niż 2 lata, prawda? Więc jak się coś w tym czasie z naszego koszyka sprzeda, to dlatego, że zaoferowana nam cena będzie dobra i zysk przyzwoity. Jajka, które się nie sprzedadzą zostaną na później.
Edytowany: 6 listopada 2010 19:56

discopoloo
0
Wpisów: 90
Wysłane: 6 listopada 2010 20:38:08 przy kursie: 7,69 zł
Masz absolutnie rację.

Wszedłem tu w fundusz technologiczny, w doświadczonych rozwijaczy firm i bailout ABC Daty.
Gdybym chciał wejśc w nieruchomości to bym to zrobił bez pomocy Tomusia.
Gdybym chciał dwuletniej gwarancji nietracenia to bym sobie dwuletnią lokatę w banku sprawił.

Uważam że te całe KNFy i inne nadzory są całkowicie niepotrzebne skoro nie chronią mnie przed takimi zagrywkami prezesa. Jak zwykle - banda urzędasów, którzy w najlepszym wypadku nie pomagają, w najgorszym mocno szkodzą. Właściwie to zawsze szkodzą bo pensje z budżetu biorą.

Takie transakcje z podmiotami powiązanymi powinny wymagac akceptacji regulatora, który w takim przypadku powinien transakcję wstrzymac, kazac Tomusiowi ogłosic wolę takiego posunięcia na rok przed posunięciem. Dodatkowo regulator powinien zweryfikowac parametry transakcji. Czy aby nam tu jakichś przewartościowanych nieruchomości nie wciska.

Jak spotkasz Tomusia to proszę kopnij go ode mnie w tyłek za ten numer.
Tylko nie za mocno, bo jest lichotka słabej konstrukcji, a przecież nie chcemy mu zrobic krzywdy.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE MCI

42 43 44 45 46

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,240 sek.

ranovqao
nlolfscm
jazuewvb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
rafcqppt
zqkkhqbk
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat