Temat:
PEKAO
Z tego co czytam na BFG, to PEO przejmuje czysty bank. Jeżeli dobrze rozumiem, to BFG zapewni uzupełnienie brakujących kapitałów (cirka 200 baniek) pozostałe po umorzeniu akcji i obligacji. Chyba PEO nie ma co narzekać, szczególnie w długim okresie. Kredyty frankowe? Jak ktoś ma info to niech się podzieli.
|
|
Temat:
PEKAO
Bankowy Fundusz Gwarancyjny, ze względu na złą sytuację kapitałową Idea Bank S.A., wszczął jego przymusową restrukturyzację. Bank zostanie 3 stycznia 2021 r. przejęty przez Bank Pekao S.A. Wszystkie depozyty klientów zostaną w całości przeniesione do banku przejmującego, podobnie jak kredyty, nie zostanie również zawieszona obsługa klientów. W związku z przymusową restrukturyzacją klienci nie muszą podejmować żadnych działań w celu przeniesienia rachunków bankowych. www.bfg.pl/bfg-wszczal-przymus...Idea bank przymusowo przejęty. Może ktoś z ekipy z doświadczeniem w analizie banków mógłby się wczytać w dokumenty i ocenić jak to wpłynie na PEO? Póki co PEO szacuje synergie kosztowe z przejęcia Idea Banku na ok. 300 mln zł w ujęciu NPV w 10 lat.
|
|
Raku napisał(a): Grę planuję kupić dopiero po przesiadce na xbox Series X, nie widzę potrzeby kupna gry na one s i dopłacać później za wersję na series x. No właśnie nie będziesz musiał dopłacać. Jak wyjdzie wersja na nową generacje, to ją dostaniesz w prezencie jeżeli zakupisz wersję na starą konsole wcześniej.
|
|
Kakarotto napisał(a):Przejrzałem fora. Ludzie klną na błędy w grze, ale odbiór samej gry w tym fabuły, rozgrywki jest pozytywny. Zaczyna pojawiać się cień szansy na odbudowanie tego produktu. Edit: z opinii przeczytanych: nie znalazłem osoby która grając na dobrym sprzęcie narzekała na grę. Ja gram na 3 letnim procesorze Ryzen 2600 i 4 letniej karcie graficznej GTX 1070 i smiga stabilnie w Full HD na ultra/high i wygląda bardzo dobrze. Nie wiem na jakim złomie trzebaby było grać, żeby to nie działało przyzwoicie w medium ustawieniach. Poki co 15h w grze, jeszcze main wątek porządnie nie rozpoczęty nawet, bo tyle jest side questów, że ciężko się do niego zabrać.
|
|
Jak sprawuje się na next genach: www.youtube.com/watch?v=l0aZoc..."A Huge Improvement Over Last-Gen Consoles" Wczoraj spędziłem jakieś 10 minut stojąc w windzie i oglądając program na News54, w którym ksiądz i celebrytka dyskutowali o wszczepach, w które możesz wgrać dusze zmarłych bliskich. Rozwaliło mnie to...jest klimat. Jak na razie na blaszaku żadnych większych błędów nie uraczyłem po około 15h gry. Ryzen 2600, 16GB RAM i GTX 1070 ustawienia High/Ultra i full HD leci stabilnie. Wygląda świetnie.
|
|
Pierwsze kilkanaście godzin z gra na PC i jest miod. Przehypowali stara generacje konsol, niepotrzebnie to wydawali od razu. Mogli zdecydowanie zacząć od blaszaka, a kolejne premiery zostawić na kilka miesiecy poźniej i dopracowac to porzadnie.
Tak czy siak, na blaszaku mocny kandydat do GOTY.
|
|
Patrząc na 8mln preorderów to realne, że może przebić. Jeżeli wezmą się bardzo szybko za bugi i optymalizację. A jeszcze jak dodatki będą choć w połowie tak dobrze napisane jak historie z dodatków z Wieśka, to jak chodzi o sprzedaż w perspektywie kolejnych lat będzie suto.
|
|
Digital foundry konsole Niczego innego sie nie spodziewałem po tak wielkiej grze. Bedzie sporo patchowania, żeby optymalizacje poprawić, ale i tak cudów nie bedzie na przestarzalym sprzecie.
|
|
|
|
|
|
Temat:
PEKAO
A po cóż? Niech bije jeszcze mocniej
|
|
Na oko, jakieś 15zł-20zł zysku netto na akcję (~ 1,5-2mld PLN), z perspektywą na wzrosty? To by dało P/E ~ 20, tylko że to by musiało być co rocznie. Od premiery W3 spółka zarobiła nieco ponad 1mld. Przez 5 lat. Może mnie minęły jakieś prognozy sprzedaży idące w setki milionów przez kolejne lata.
|
|
adamura napisał(a):Od jakiegoś czasu jest tylko game dev, game dev, każdy o tym mówi. Pytanie, ile jeszcze może rosnąć? Czy CD projekt może zwiększyć zyski 10 krotnie? Obecnie C/Z = 200. I to by musiałyby być zyski coroczne regularne z widokami na zwiększenie się. Nie wydaje mi się to możliwe do osiągnięcia, no ale póki co rynek twierdzi, że się mylę.
|
|
Wymieniles wlasnie podobne do W3 gry AAA. Po Wiesku 2, Wiesiek 3 to tylul AAA i tak go wlasnie trzeba traktowac. 25-50% kosztow podobnych tytulow, to rzeczywiscie mozna sie pokusic o okreslenie niske.
|
|
Fantomas napisał(a):@Gorbi: Niezła prowokacja z tym odświeżaniem :-) Gwoli przypomnienia: z miażdżącą logiką wywodziłeś, że ABC nie potrzebuje kasy, nie sprzedadzą przed ogłoszeniem wyników, a już na pewno nie przed majem 2011r. Z tych prognoz wyszło co wyszło, czyli nic. A nie chciałem odgrzebywać tematu, bo - jak to po raz kolejny widać - jesteś dość specyficznym dyskutantem. Bicie piany mnie nie interesuje. EOT Fantomas widze, ze Tobie sie nie chcialo jednak odswiezac... Moje posty, przy kursie 2,55 w 2010 wyraznie stwierdzaly: Cytat:A ze nie posadzam zarzadu spolki, ktorej mam akcje (posrednio co prawda, bo przez wlasciciela) o idiotyzm, dlatego nie widze mozliwosci, zeby sie ABC wysypala w rynek przed jakimikowlwiek wynikami sprzedazy Wiedzmina (tudziez przed rozpoczeciem dyskontowania sukcesu, bo jak sukcesu nie bedzie, to moze odsprzedac po 2,40 jednemu z akcjonariuszy Optyka zamiast sypac w rynek po taniosci). Cytat:To tylko moja opinia, nic nieznaczacego akcjonariusza, ale jezeli juz, to sypanie bedzie na wyzszych poziomach, pod dobre infa, ale wtedy to i Zbyszek Cie poczestuje akcja i fundusz, ktory bral po 1,80 tez Cie poczestuje.Tak to juz jest na gieldzie, ze jedni sprzedaja, a inni kupuja...i ta jakze gleboka mysla zegnam I w czym sie pomylilem? Kurs zrobil ponad 100% o ile sie nie myle i dopiero wtedy ABC zrobila dokladnie to, co napisalem. Sukces W2 zostal w kursie zdyskontowany i sie wysypali, ktos odebral i zrobil kolejne 100%. Gotowki nie potrzebowali, co zreszta pokazuje wyplata dywidendy z zysku za 2011. Ty za to snules scenariusze z kosmosu jakoby ABC miala juz zaraz sypac, jak tylko cos sie ponad 2,40 na popycie pokaze, bo bedzie jej braklo kasy na przejecia. To bylo niezle SF z naciskiem na Fiction. A moje wyliczenia zysku z warantow dla kursu 3-4-5zl zbyles komentarzem: "czemu nie dla 10 od razu, jak szalec, to szalec"...I jak sie poczules jak kurs przebil 9zl? Juz wtedy zauwazylem, ze na tej spolce piszesz wylacznie zle, o spolce, o planach, o szansach , o wszystkim... i to jest specyficzne i warte podkreslenia. Nowym na watku ta obserwacja moze sie przydac, a starzy pewnie juz dobrze wiedza. O i teraz to rzeczywiscie moze byc EOT.
|
|
Fantomas napisał(a): P.S. Pisałeś "nieco" inaczej (machnąłeś się ostro, w dodatku nieuprzejmie), ale nie chcę już odgrzebywać starego tematu.
Wlasnie sobie te posty odswiezylem i rozumiem dlaczego nie chcesz odgrzebywac starego tematu. Koniec koncow stalo sie to, co wtedy twierdzilem, ze sie stac moze, a co Ty nazwales uprawianiem beletrystyki. W sumie to nawet zabawne...dzieki za przypomnienie
|
|
Tak jak mowisz, blizz ma polski rynek w d... generalnie i zadne CDP tego nie zmieni, wiec bez sensu bijesz piane o brak pudelek na polkach. Diablo w PL kosztowalo 199zl, to znacznie powyzej sredniej ceny za gre, nawet jak na tytul AAA i jakos nie bylo problemu z rozprowadzeniem wszystkich dostepnych kopii. Niecierpliwi ktorzy sie nie zalapali kupili u blizzarda bezposrednio, czesc kupowala na alledrogo jakies ostatnie kopie po 200zl +. A skoro tak, to sztuczne ograniczanie ma sens juz praktycznie wszedzie. Powolne przyzwyczajanie, ze moze na polkach nie byc, ale u blizza w sklepie internetowym zawsze jest. Ciut drozej, ale pewnie. PS. Pisalem ze do premiery niesprzedadza, chyba ze cena bedzie odpowiednio wyzsza. Pewnie Ci ktorych przestraszyles armagedonem ABC, po wzrostach, ktore potem byly, tez mieli pare "cieplych" slow do powiedzenia.
|
|
Po pierwsze, Blizzard bardzo by chcial, zeby kupowali tylko u niego, ale wciaz nie moze sobie na to pozwolic. Tak jak i reszta duzych producentow/wydawcow. To sie powoli zmienia i podejrzewam ze to kwestia 5-10 lat kiedy dystrybutorzy normalni wypadna z obiegu na rzecz kupowania bezposrednio u producenta/wydawcy.
Po drugie Polska nie jest duzym rynkiem. Mnostwo ludzi preorederowalo gre placac za nia duzo wczesniej. D3 to nie jest pierwszy lepszy tytul. Chcesz powiedziec, ze empiki i inne same sie pozbawily mozliwosci zarobku nie slac tej kasy do CDP na zabezpieczenie tych preorederowanych kopii? A jezeli slaly, to chesz powiedziec, ze CDP nie mialo kasy (mimo ze gotowke ma) na zabezpieczenie dodatkowo tych 20-50% pudelek na rynku po premierze? Ja mysle, ze nie o kase sie rozbijalo, bo kasy w spolce duzo i winnego trzeba szukac gdzie indziej.
PS. Tak to ja pisalem ze glupi nie sa i za darmo akcji nie oddadza. I tak sie stalo, kurs urosl, wyszli po dobrej cenie jak na taki pakiet. A potem kurs jeszcze poszedl calkiem sporo, wiec chyba wszyscy byli zadowoleni.
|
|
Nie ograniczal specjalnie nic dla Polski, ograniczyl ilosc pudelek ogolem i po prostu zabraklo dla naszych dystrybutorow pudelek, bo sa wazniejsze rynki niz Polska, w ktorych musialo byc na polkach...teraz panial? Bedzie nowa dostawa z tloczni, to znowu sie pojawia, a do tego czasu czesc osob bez problemu moze kupic na stronie Blizzarda.
Moj znajomy jest partnerem CPD, z zamowionych 30 sztuk, dostal 7. Naprawde sadzisz, ze mozna tak sie pomylic przy szacowaniu rynku, kiedy przez tyle lat sie siedzi w grach blizza jako dystrybutor? Jezeli tak, to nie mam pytan wiecej. Hejtuj dalej spolke, bo chyba tylko do tego sie to wszystko sprowadza z Twojej strony.
O wspanialosci CDP jako spolki gieldowej sie nie wypowiadam, bo materie znam slabo, w jej akcje czasem zdarzyo mi sie wskoczyc spekulacyjnie i tyle. Od strony klienta (gracza) bardzo ich cenie, bo podejscie do community maja na 5tke z plusem.
|
|
A Polska to tak doceniany przez blizzarda rynek ze hoho. Tak sie przejmuja tym, zeby tu nam pudelek nie zabraklo...normalnie dbanie o USA czy UK sie chowa przy nas... Czego to ludzie nie wymysla.
|
|
Scarry napisał(a):@tgolik Nałożyły się dwa zjawiska - słaba sprzedaż gry na X360 (dokładnie się sprawdziło co od paru miesięcy pisałem) i złe oszacowanie potencjału Diablo przez CDRED. Rynek nie wybacza, jak widać po kursie. To blizzard decydowal o tym ile kopi rzucone bedzie w pierwszej turze, a nie cdprojekt Ilosc pudelek specjalnie byla zanizona, zeby zachecic do kupowania bezposrednio w bnetowym sklepie blizza.
|
|
Temat:
PSWCAPITA
W 2010 bylo rozwodnienie na rzecz kontrolowanego platinum, a w tym po prostu sobie dali 20% firmy w ramach bonusu za dobra prace...e tam, jakie walki
|
|
plodza plodza...fajnie sie czyta a i ciekawe obserwacje czasem. Zaczalem z wami pogrywac sobie na koniach i ciekawa sprawa, jak sie zlapie kilkudniowe trendy przebite 6000...i co teraz? 2450 na WIG20?
|
|
Temat:
PHOENIX
sss56 napisał(a):Myślę że to dałoby jakiś impuls do wzrostów, na razie inwestorzy są zdezorientowani brakiem nowych kontraktów. myślę ze przejście na GPW też by troszkę pomogło, ale musimy jeszcze poczekać. Wielkim pozytywem jest komunikat że emisji przy tym kursie nie będzie. No przeciez jest info ze emisji nie bedzie? Czy zle czytalem tego komunikata? Cytat:W związku z tym, że sytuacja płynnościowa Grupy jest komfortowa, Zarząd nie widzi potrzeby podwyższenia kapitału za każdą cenę. Zobowiązując się do przeprowadzenia oferty wymiany akcji skierowanej do akcjonariuszy mniejszościowych Photon Energy a.s. oraz wprowadzenia spółki na rynek główny Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie, w możliwie najkrótszym terminie, przy obecnej sytuacji na rynkach kapitałowych, Photon Energy N.V nie planuje podwyższenia kapitału. www.newconnect.pl/?page=1045&a...
|
|
to norma
cena na XBoxa bedzie tak jak kazdego mega hitu...raczej nie spodziewalbym sie tu niczego innego.
|
|
Krawczyki i emisja?  Odwazniaki Nie no moze sie czegos nauczyli, ale reki to ja bym nie dal za to...jak to powiedzial swego czasu towarzysz Stalin, kontrola najwyzsza forma zaufania, wiec sprawdzac codziennie zeby sie nie obudzic z reka w nocniku, jak ludzie na poczatku 2010
|
|
Temat:
PHOENIX
Produkt Solyndry nie byl tak dobry w stosunku do ceny jak im sie wydawalo, co rynek zeryfikowal. Raczej info z serii ciekawostki z branzy, a nie informacje wyznaczajace trendy. Swoja droga z tego co pamietam mamy nawet jedna instalacje zrobiona na solyndrze w Pradze.
|
|
Temat:
11BIT
MOBA sie nie nadaje na ipada, a juz na pewno nie na iphona. Rozgrywka jest zbyt dynamiczna, zbyt wielu klawiszy na raz sie uzywa w trakcie gry. Nie wyobrazam sobie tego na dotykowych. Poza tym przy MOBA nie starczy zrobic gre, trzeba miec jeszcze infrastrukture i budowac community. No i last but not least wychodzi DOTA 2. Ergo jest bardzo malo miejsa na rynku i na 95% bylby to wielki fail.
|
|
Temat:
PHOENIX
debet, po cos dalem linka do tematu o odnawialnych. Jezeli chcesz dyskutowac o producentach podzespolow solarnych to tam. Tutaj nie mam zamiaru dyskutowac o niczym innym niz Photon.
|
|
Si bernie, producenci nie beda mieli latwo...konkurencja coraz mocniejsza sie robi, wlaza coraz to nowsze, duze podmioty z rynku brudnej energii, chcace kawalek tortu dla siebie. Za to dla reszty branzy, wraz ze spadkiem cen modulow beda spadac koszty stawiania instalacji. W niektorych czesciach globu zaczyna, to byc juz oplacalne bez doplat gwarantowanych a jak obejmie w koncu wiekszosc Europy (co prognozuje sie juz na 2013), to zaczna sie tu zniwa i...moze kolejna banka, tym razem OZE?
|
|
Temat:
PHOENIX
www.stockwatch.pl/forum/wpis-n...Cytat:O pogodę chyba nie chodzi, bo to w ogóle śmieszne, żeby biznes zależał od pogody. Powiedz to firmom transportowym albo developerom
|
|
|
|
Eee kurna umknelo mi...no dobra, to kasujta, no chyba ze zostawimy...postaram sie regularnie cos wkleic...a moze nawewt debet przyjdzie tutaj i powie ze ATOM jest mega fajny i OZE sie chowa
|
|
Temat:
PHOENIX
|
|
Powitac Powodowany dyskusja z debetem na watku Photona, postanowilem zalozyc tegoz oto wuntka, zeby: po pierwsze primo nie smiecic w tamtym watku po drugie primo, bo tu pewnie wiecej osob zaglada...kto by tam czytal dyskusje na jakiejs malej spolce na NC aaa po trzecie primo, nie zauwazlylem tematu odnosnie OZE, a chyba juz najwyzszy czas, bo coraz wiecej spolek pojawia sie na NC, a niedlugo kolejna dolaczy do PEPu na GPW. Zrodla odnawialne: energia spadku wody, energia słoneczna, energia wiatru, biomasy, biogazu, fal, pływów morskich, energia geotermalna, energia cieplna oceanu, biopaliwa... Ja ze swojej strony postaram sie przeklejac co ciekawsze linki odnosnie solara, bo to sledze w miare na biezaco, ze wzgledu na zaangazowanie kapitalowe. No ale zeby zaczac...jak sie podoba sie branza? Inwestujecie? Jak widzicie perspektywy? Ktore zrodlo da najwiecej zrobic? Ponoc Atom jest lepszy, czy aby na pewno?
|
|
Temat:
PHOENIX
No to bylo wiadomo juz co najmniej kwartal temu ze H1 bedzie spowolnienie. Byly artykuly w tym temacie o ile mnie pamiec nie myli, takze zaskoczeniem to nie jest dla sledzacych rynek. Tym nie mniej branza solarna wciaz sie rozwija, rosnie, czy jak to tam zwal. Mimo ze w tej polowie roku bylo wolniej niz w zeszlym roku. Prognozujacy wczesniej spowolnienie w H1 teraz mowia, ze w H2 przyspieszymy. Jak bedzie sie okaze jak zwykle. Tym nie mniej, patrzac globalnie na branze rosniemy i nie widac przeslanek do zatrzymania sie w miejscu. Przy takich spadkach cen modulow nie jest mozliwe zatrzymanie wlazenia solara pod strzechy na coraz wiekszym obszarze naszego globu. A producenci? Coz, dostosuja sie, obetna koszty, nizsze ceny nakreca revenue i tak to sie bedzie krecic...jak zwykle. no chyba ze bessa wszystkich wessa, ale to nikt nie jest bezpieczny. Jak mowie...moze lepiej o takich rzeczach w odrebnym temacie? Chyba kiedys byla propozycja zalozenia takowego. Masz, jako naczelny zabojca branzy odnawialnej i promotor atomu na SW, wszelkie prawo zalozyc takowy i wyciagnac solarnych baronow z dziur w ktorych sie schowali debet napisał(a):A umiesz dowieść, że dzisiejsze spadki zysków a nawet straty światowych firm sektora energii solarnej nie mają wpływu na przyszłość zysków Photona?  Moim zdaniem mają, ale może się mylę i "zaśmiecam" wątek bredniami? Po pierwsze straty firm produkujacych moduly. Photon nie produkuje modulow, on je kupuje, korzystajac z coraz nizszych cen, co implikuje nizsze koszty budowy elektrowni, a co za tym idzie wyzsze ROI. Jak na marze i zyski developerow wplywa spadek cen materialow budowlanych? Jak na marze i zyski handlujacych materialami budowlanymi wplywa spadek cen tych materialow? Przy uwzglednianiu developerki pamietaj ze wybudowanie 2MW to czas okolo 2 miesiecy, a nawet szybciej, wiec to nie jest stricte jak u developera.
|
|
Temat:
PHOENIX
Widze ze musze powtorzyc: Czy masz jakis artykul z ktorego wynika, ze rynek sie kurczy? Bo to co zacytowales wybiorczo nie oznacza nic poza tym ze byl slabszy okres w rosnieciu rynku. Cytat:Sam sobie zaprzeczasz. Skoro się rozwija, to rośnie, a jeśli się zwija, to maleje. Jesli w danym okresie nie jest constans (rozwój), to nie ma okresu rozwoju. Potencjał wzrostu oznacza, że z większym prawdopodobieństwem należy oczekiwać rozwoju, a nie przerywanych recesją, bo to zaprzecza jego definicji. A coz to za dziwna logika? Gdziez ja sam sobie przecze? Spowolnienie = recesja? Jezeli w danym okresie nie jest constans to nie ma okresu rozwoju?  Zgubiles mnie... Prognozy na H2 sa optymistyczne i zakladaja wzrost rynku, co same spolki przyznaja prognozujac lepsze przychody niz w H1, co wynika z Twojego artykulu, ktory wkleiles... Nie kumam co probojesz udowodnic, ale jak na razie slabo Ci idzie, cokolwiek to jest. No i jezeli chcesz dyskutowac o przyszlosci branzy solarnej, to moze lepiej nowy temat jakis, a nie smiecic w watku spolki, ktora zarabia kiedy inni traca. @Anty No to uf, bo sie przestraszylem, ze mamy znikajace miliony w raportch, a ja nic o tym nie wiem Te zmiany w KW tez rozgryze, jak znajde chwile.
|
|
Temat:
PHOENIX
O a to ciekawe. A ja myslalem, ze spadki na gieldach byly wszedzie i na w zasadzie wszystkim i zewszad slyszalem komentarze, ze nie ma to nic wspolnego z fundamentami. A to gielda...a ponoc wycenia przyszlosc, niektorzy mowia ze 6 miesiecy w przod nawet...o zgrozo slyszalem tez o tym ze gielda rzadza emocje...a to Ci dopiero. Ponoc moga nawet spolki byc niedowartosciowane jak i przewartosciowane. Musze to przemyslec powaznie... Masz jakies artykuly swiadczace o tym, ze branza sie nie rozwija tylko zwija? Bo jezeli nie, to co nas tu na watku akurat Pontona obchodza inne firmy? Malo to bankrutow, zle zarzadzanych, w przejsciowych klopotach, czy tez majacych slabszy kwartal czy pol roku jak w kazdej innej branzy? Dynamika wzrostu rynku nie jest constans, wiec jak wszedzie moga byc gorsze i lepsze okresy.
|
|
Temat:
PHOENIX
Podejrzewam, ze w raporcie kwartalnym tych firm znajdziesz wytlumaczenie dalej w tym artykule jest napisane: Cytat:First Solar reported weaker earnings for the second quarter and projected stronger earnings for the second half of 2011. And it looks like that will happen. For instance, Pacific Gas and Electric Co. (NYSE: PCG) reached a power-purchase agreement with Sempra Generation for the planned second, 150-megawatt (MW) phase of Sempra’s Copper Mountain Solar project, which will use First Solar modules. And the Bureau of Land Management is accepting public comment on First Solar‘s proposed 300-megawatt Stateline Solar Farm on the California-Nevada border. The big issue behind the lowered prices is a glut of photovoltaics. But that glut is leading to lower module prices, which will help, for instance, the amount of installed photovoltaics in the U.S. to double in 2011 over 2010. That’s according to the new "United States PV Market Report" from Solarbuzz. The report found that U.S. demand will make the U.S. the third largest photovoltaic market in 2011. czemu tak wybiorczo cytujesz?
|
|
Temat:
PHOENIX
Debet wieszczy koniec solara, a Dzordz wrecz przeciwnie: Za raportem: Cytat:The prices of photovoltaic modules continued their slide to a level below EUR 0.90 per Wp which means that photovoltaics has become a commercially competitive form of energy in most parts of the world already and all previous estimates about grid parity in Central Europe will need to be pushed materially closer to the present, i.e. we believe Germany and the surrounding countries to reach grid parity by 2013. Zaczela sie produkcja masowa, ceny spadaja i trend jest stabilny...grid parity w Niemczech moze juz w 2013 na poczatku. Elektrownie z przyzwoita rentownoscia i bez doplat tuz za rogiem, sie dzieje sie...ten swiat tak pedzi do przodu @Anty tak sobie mysle, ze czy te administracyjne w segmentowym 120mln nie zawieraja w sobie tych 3 pozycji z RZIS: Other administrative expenses: -60188 Salaries and compensation - administration expenses: -24503 Other expenses: - 35573 W sumie 120264 A w segmentowym masz 124564 - wylaczenia 4300 w sumie 120264 mi pasi ...co myslisz? Jak pasi, to moze az tak zle z tym raportowaniem u nich nie jest mimo wszystko
|
|
Temat:
PHOENIX
Anty, te wylaczenia w segmentowym 305mln zawieraja 38,8mln amortyzacji. Bez tego masz 266mln i wszystko sie zgadza. Tak mi sie wydaje przynajmniej. co do administracyjnych to nie widze wytlumaczenia na razie, ale glowa mnie boli i czasu nie mam sie przyjrzec. Pewnie tez gdzies sie mozna tego dokopac, bo roznica za duza zeby tak o wyparowalo
|
|
Temat:
PHOENIX
6-7mln dodatkowo pojawi sie w zysku netto, jezeli TK zdejmie ten podatek, ktory juz obowiazuje i zaniza nam wyniki.
Co do szacowania zysku netto, to przy tej skali rozwoju i inwestycjach nie podejmuje sie liczyc. Kiedys liczylem i sie przeliczylem. Latwiej oszacowac TCI.
TCI Wlochy = TCI CZechy przed podatkiem TCI Slowacji jest w raporcie za Q1 2011 Niemcy sa budowane pod odsprzedaz. Jak sie uda odsprzedaz, to wejda na netto.
|
|
Temat:
PHOENIX
Oo stare wyliczenia..czlowiek sie wtedy glowil i glowil, wiele mniej wiedzial o spolce niz dzis W sumie mozna dosyc latwo policzyc, ze skoro produkuja cirka 1,1MW pradu z 1MW, a doplaty zagwarantowali sobie na poziomie startowym takim jaki byl w tych wyliczeniach, to patrzac w miare konserwatywnie: 1,8zl x 1,1 = 1.98mln na 1MW x 0,26 = wplyw podatku na przychod czyli powinno wyjsc chyba cirka 0,5mln zl na 1MW. Mamy w Czechach ~15MW, wiec wplyw na zysk netto powinnien byc za 2011 w granicach 6-7mln tak bym to szacowal.
|
|
Temat:
ABCDATA
Najwyrazniej A tu dywidenda: stooq.pl/n/?f=479898&c=1&a...29.06. Warszawa (PAP) - Zarząd ABC Data będzie rekomendował WZA spółki wypłatę dywidendy za 2011 rok. Wielkość proponowanej dywidendy uwarunkowana będzie tegorocznymi wynikami i potrzebami finansowymi spółki - poinformował na środowej konferencji prezes zarządu, Marek Sadowski.
|
|
Temat:
PHOENIX
debet o czym Ty mowisz? 4 miesiace miernych wynikow? I co z tego, jak rok do roku zysk netto. Czekam az stwierdzisz, ze to sztuczki ksiegowe, a Photon to bankrut, tylko prezes jeszcze o tym nie wie. 4 miesiace...lulz, rozbiles mnie tym horyzontem czasowym. Jak chcesz pograc na gieldzie, to sobie kup S lub L-ke na WIG. Percances, nie chce niszczyc Twojej wizji tonacego statku, ale Photon oprocz budowania dla siebie i dla innych, o zgrozo handluje komponentami. Pomyslmy...wielki nowy rynek, handel tym, co jest podstawa tego wielkiego rynku...hmm nie no masz racje, gdzie tam cos moglby Photon skorzystac. A przy okazji, firma znikad stawia 30+ MW w 2,5 roku na rynku czeskim i slowackim, a w tym roku postawi podejrzewam jeszcze "pare" we Wloszech i u niemiaszkow. Nie musimy byc globalnym liderem. Starczy, ze dalej zarzad sie bedzie tak staral jak sie stara i zrobi ambitny cel tych 100MW. Zreszta, ja juz swoje przez ostatni rok wypisalem, a zadne zaklinania bankierowe i tak nic nie zmieni. Moje zreszta tez. Tu sobie spokojnie czekam na poczatek na rynek glowny. Tam bedzie ciekawiej, bo i chetnych na akcje zdecydowanie wiecej. Tylko na Boga...zanim sie zacznie pisac o spolce, trzeba ja cokolwiek ogarnac. Inaczej wychodza braki w podstawach vide "Eee a co to jest to TCI?" Niezbyt to dobrze swiadczy o zadajacym pytania...
|
|
Temat:
PHOENIX
Lokurva ale wywod...i liczysz ze ktos Ci gotowe pod nos poda? Szukaj dalej i dowiesz sie czemu TCI nie idzie przez zysk netto. Serio, juz byla wskazowka kilka postow wczesniej. I nie powielaj glupot z bankiera. Starczy ze ten duren tam wizje od pol roku, czy nawet roku rozciaga, ze spolka upada, po czym sie okazuje, ze zamiast sie zwijac, spolka sie rozwija w tempie geometrycznym. Spola dzis wyceniana na 90mln. Zysk netto w 2009 - 5mln Zysk netto w 2010 - 7mln Sam powtarzalny zysk 7mln zlotych mozesz spokojnie wycenic na cirka 100mln. A gdzie perspektywy? Przy tym co sie dzieje w branzy OZE na swiecie? Po tym jak zarzad "urosl" spolke 35 razy w ciagu 3 lat? Smiech. W ciagu ostatnich 3 lat koszt wybudowania 1MW spadl o 50%. Niemcy, Wlochy, Australia, Indie ida na full w OZE. Stany i Chiny dopiero nabieraja rozpedu. Przy obecnych kosztach MW, grid parity w Australi, Wloszech, Hiszpani, Indiach, czy w Kaliforni jest juz w zasadzie faktem. Niemcy i te szerokosci geograficzne to pewnie 2012-2013. Duze koncerny zaczynaja dostrzegac juz co sie dzieje. I jak ktos tego nie widzi, to coz...nic na sile
|
|
Ja Ci powiem tak. Nie zapalaj sie, nie szukaj fundamentow tylko graj. To nie jest spolka pod fundamenty, bo Krawce juz pokazali, gdzie maja fundamenty. Kurs spada zwykle tak szybko jak rosnie. Mozna przyciac troszku jak sie dobrze wejdzie, ale trzeba caly czas pamietac, kto jest wlascicielem i do czego jest zdolny.
Az tyle i tylko tyle.
|
|
Tyle, ze Niemcy ida calkowicie w strone energii odnawialnej. To tak tylko gwoli scislosci, zeby ktos nie pomyslal, ze bedzie powrot do wegla.
|
|
Hyhy wydajnosc na max-top bla bla...ludziska wlaczaja ultra, a tam ubersampling i sie dziwia ze na topowym sprzecie maja po 15FPS Wylaczcie w opcjach graficznych ubersampling(uberprobkowanie po polskiemu) i bedzie smigal nawet na ultra. Co prawda zeby pograc w 1920x1200 i ultra trzeba juz mocnego sprzetu, ale to norma w grach. Szczegolnie ze Wiedzmin 2 jest najlepiej wygladajacym RPG na rynku i jedna z najlepiej wygladajacych gier obecnie. Nie mowiac juz o grywalnosci, story, klimacie...DA2 moze Wieskowi buty czyscic, stad tez takie recenzje od pracownikow Bioware Jezeli juz szukac problemu, to nie z grafa czy plynnoscia dzialania a z crashami do desktopa, ktore ponoc sie zdarzaja po przejsciu prologu.
|
|
Scarry napisał(a): - fatalna optymalizacja grafiki, w ultra mimo mocnego konfigu (i7 950@4,2 GHz + GF460 + 16 GB ram) gra chodzi fatalnie klatkując ostro... są ładniejsze gry chodzące dużo płynniej. W High + AA gra robi 50 fps z dropami do 20, - poziom trudności walk - jest potwornie wysoki! Normal frustruje a hard jest jakimś koszmarem (gram w gry ponad 30 lat ;) ), tak wysoko postawionych poziomów trudności sie nie spodziewałem,
Do pierwszego, wylacz bedac na ultra ubersampling (czy tez uberprobkowanie), bo to zarzyna kompa a nie daje nic w zasadzie Co do drugiego, zawsze mozna wlaczyc easy...no ale po 30 latach grania, to jednak bylby wstyd chyba...nie ma latwo, trza trzaskac Moja EK juz do mnie jedzie. Numer 087, moze jutro dostane.
|
|
no i jeszcze raport Q1 pewnie na minusie netto...ciekawe jak sie ten rok zakonczy
|
|
MCI skorelowany...e tam, chyba jeszcze sie nie skorelowal za bardzo A jak ponton, dalej spokojnie trzymasz?
|
|
Temat:
PHOENIX
Anty oba sprzedane projekty sa na Slowacji, wiec to nie oznacza przeniesienia na Slowacje, a tylko prawdopodobnie przeniesienie kapitalu w inny projekt na Slowacji lub w ITA.
Na komentarz do analizy nie mam czasu, ale moze w weekend sie zbiore.
Pozdrawiam
|
|
Temat:
PHOENIX
Ehh w ogole obserwujesz sytuacje i wiesz co sie stalo? Nie rozumiesz istoty Czeskiego podatku, czemu zostal nalozony, czemu w takiej formie i na taki okres czasu.
Zadaj sobie pytanie: CZemu jest tylko 3 lata ten podatek...i jak bedziesz chcial to dojdziesz do odpowiedzi. Ja, po tygododniu edukowania na forach mam juz dosc tlumaczen.
Pozdrawiam
|
|
Temat:
PHOENIX
Ano...gotowke z nich odzyskiwac beda co roku, z gwarancjami rzadowymi, stad moj post, w odpowiedzi na te: z ktorych nie mozna lub trudno bedzie odzyskac gotowke ponizej. Cytat:Jeśli są to wartości (aktywa) przeszacowane, z których nie można lub trudno będzie odzyskać gotówkę, to są one "troszkę mniej" warte niż te dające twardy cash. Ja wierzę w cash. Fakt to wciaz nie jest cash, tym nie mniej o ile blizej jestesmy wlaczenia ich w C/Z. Pozdrawiam
|
|
Temat:
PHOENIX
A jezeli maja gwarancje rzadow panstw UE na to co te przeszacowania tworzy (DCF gwarantowanych przez rzady dotacji do produkcji energii solarnej na 20lat), to sa blisko tego cashu prawda? No blizej niz dalej? Czy Europa to nie cywilizacja jednak? Poczekam na opinie rafsty, bo on robil analizy i troche sie juz w spolke wgryzl.
|
|
Temat:
PHOENIX
oo to zes mnie zaskoczyl. Nie wiem czemu mi sie tak skojarzylo kurka To czekam na Rafstego, w ocenie tego c/z vs c/TCI itd Danke za wklad, a nawet dwie Danki!
|
|
Temat:
PHOENIX
Jasne, wycena nie ma nic wspolnego z leasingiem jako takim. Rozumiem to, chyba zle troche sformulowalem. Co do wskaznikow to oczywiscie rozumiem, jako fundamentalista tez patrosze spolke, a wskazniki to jedynie maly skrawek w calej analizie. Po prostu jestem ciekaw, jak ta sytuacje w Photon widzi "ksiegowy praktykujacy" i jednoczesnie inwestor fundamentalny. Wczorajszy dzien potwierdzil, ze wiekszosc patrzy na spole i widzi: C/Z spada, bo w Q4 strata netto 6mln i sprzedaje/ucieka w panice...a wiersz nizej stoi +68mln TCI i KW rosna z 27mln w Q3 do 80mln w Q4. "No ale" TCI to nie zysk netto, wiec smieciuch, uciekaaac Przy tym wszystkim zastanawiam sie, czy istnienie wskaznika c/TCI np tu na SW w przypadku Photona nie byloby uzasadnione? O widze, ze chlopaki juz poruszyli to co chcialem w sumie zapytac, to skracam posta
|
|
Temat:
PHOENIX
bB dal na parkiecie, przetlumaczone na jezyk polski. morc: Drogi Dżordzollo, po pierwsze gratulacje z okazji waszej sprzedaży, TCI, operacyjnych przepływów pien. i wyniku na kapitałach własnych w 2010. Jednakże mam wrażenie, że aktywność handlowa w Q4 była zdecydowanie niższa niż w Q3, być może nawet niższa niż w Q2 - czy mam tu rację?
GH: Dobry den dla Ciebie! W rzeczywistości nasza aktywność handlowa była najwyższa w Q4 i była skupiona głównie na modułach raczej niż na inwerterach.www.parkiet.com/forum/viewtopi...
|
|
Temat:
PHOENIX
No to teraz jeszcze jakbys mogl napisac, co Twoim zdaniem powinno byc pomocnikiem dla inwestora w tym przypadku jak Photon? Ktory z tych dwoch oddaje lepiej obraz spolki? C/TCI czy C/Z?
I jeszcze cos: To przeszacowanie wchodzace na TCI w przypadku Photona oparte jest na gwarantowanych przez rzady 20letnich doplatach (DCFie tychze), wiec ten leasing zwrotny elektrowni mozna by chyba porownac w jakims sensie do sprzedazy przez zwyklego developera danego budynku przy jednoczesnym ominieciu wciaz zysku netto tak? Jasne ze sprzedane zaklepane i jest 100% pewne, a ryzyko zmian w prawie nawet gwarantowanych doplat zawsze jakies jest (chocby i 1%), ale powiedzmy ze dyskontujac taki TCI uzyskany przez spolke dodatkowo o procent ryzyka zmiany tych gwarantowanych doplat, w okresie w ktorym planujemy inwestycje, inwestor dostawalby cos co mozna by porownac z C/Z zwyklego developera?
PS. Wiem, ze robie za glupka z prostymi pytaniami w sumie, ale to wazny temat, dobrze go naswietlic, jak tak patrze na wczorajsze wyniki i sesje. Dzieki za poswiecony czas i podzielenie sie wiedza.
|
|
Temat:
PHOENIX
Ok, ok czyli jeszcze raz, troche na okretke zes to poruszyl, ale po edytce wnioskuje, ze jednak sie zgadzamy co do sensu (o ktory sie rozchodzi mi mimo wtretow o leasingu): Jezeli Photon nie korzystalby z Miedzynarodowych Standardow Rachunkowosci, to kazde przeszacowanie do wartosci rynkowej szlo by w zysk netto i miarodajnym wkaznikiem bylby C/Z (P/E) Poniewaz Photon stosuje Miedzynarodowych Standardow Rachunkowosci, to kazde przeszacowanie do wartosci rynkowej idzie w ten czy inny sposob w TCI i miarodajnym wskaznikiem staje sie C/TCI Czyli C/TCI przy stosowaniu MSR jest odpowiednikiem C/Z przy nie stosowaniu tegoz. Zgadza sie? Podobnie byloby z kazdym developerem stosujacym MSRy tak? Correct? Jak wyglada stosowanie MSR wsrod polskich developerow? Jest powrzechne? C/TCI czyli odpowiednik C/Z wychodzi na Photonie obecnie w granicach 1,85 C/WK wychodzi ~ 1.6
|
|
Temat:
PHOENIX
W skrocie:
Gdyby Photon nie korzystal z leasingu zwrotnego, nie rozwijalby sie tak szybko, a kazde przeszacowanie do wartosci rynkowej szlo by w zysk netto.
Poniewaz z leasingu zwrotnego korzysta, rozwija sie szybciej, ale za to nie moze raportowac kwot przeszacowan (cena rynkowa - koszt inwestycji) jako zysk netto i stad pozycja Total Comprehensive Income w skrocie TCI.
Anty_teresa popraw mnie jezeli sie myle, ale to znaczy, ze wskaznik C/TCI w Photon Energy, de facto odpowiada wskaznikowi C/Z (P/E) w spolce nie korzystajacej z leasingu zwrotnego, tak?
|
|
Temat:
PHOENIX
No to tera Rafsty walnie analize
|
|
oo portfel podobny do mojego...tez MCI i PHO
|
|
Bo rok temu Krawczyki dziesieciokrotnie zawyzyly wielkosc zobowiazan z tytulu leasingu (zamiast 700k okazalo sie ze nagle pojawilo sie 7mln), po czym wydrukowali na to 35mln akcji (wtedy grupa miala 13mln akcji jeszcze) dla 2 funduszy (rosyjski i cypryjski) zalozonych kilka miesiecy wczesniej. Cena druku srednia to bylo 20 groszy (na rynku akcje byly po 1,80 wtedy). Nastepnie te 35mln akcji uwzgledniono w dywidendzie, przez co rozwodniono ja dla malych, a nastepnie oba fundusze "sprzedaly" akcje Platinum Group, czyli spolce w ktorej zarzadzie zasiadaja Krawce. Taka krotka synteza. Od tego czasu wyniki sobie a kurs sobie. Czasem jakas spekula wpadnie, podbije kurs a potem znowu leci. Fundamentalnie smieciuch ze wzgledu na zarzad.
|
|
Podsumowanie portfela robiles juz i mi umknelo?
|
|
3-6 max radze, za to porzadny proces selekcji.
|
|
No TBH i wiadomo ktora masz wybrac, bo jak nie to killem huh morfeusz...zes ostro przygrzal. Powodzenia.
|
|
Temat:
PHOENIX
mrk niestety nie wiem. Prawo czeskie jest mi obce, a szczerze to nie chce mi sie przekopywac googla+tlumacza. Jak przejdzie do TK to przejdzie jak nie to nie. Nie jest to sprawa zycia i smierci dla spolki i jej dzialalnosci, wiec na luzaku podchodze i nawet za mocno nie monitoruje.
|
|
Temat:
PHOENIX
Dir, a zrodlo mozna by podac tej wnikliwej analizy i autorow? Dodajmy ze cez jest obecnie najwiekszym solarnym baronem w CZK, a ustawa z podatkiem ma duze szanse na wycieczke do Trybunalu Konstytucyjnego(22 senatorow sie zdeklarowalo wniosek poprzec - 17 wymaganych) i moze byc nagle te 27mln pln wiecej (3 lata x 9mln doplat, ktore podatek zabiera).
|
|
a nic...same koszty, dlugi, do tego slonce wylacza ponoc jutro po prostu potencjal reszty < potencjal panela i tyle imho. I jak sadzilem tak zrobilem.
|
|
2-5 spolek, tak to u mnie wyglada.Obecnie 2. Przed grudniem bylo 5, ale pho spadlo na 3 i sie zrobily 2
|
|
Temat:
11BIT
Hmm mocne fundamenty?
Nu patrz...staly powtarzalny zysk netto, duze kapitaly wlasne i niskie zadluzenie? Regularne, pelne i przejrzyste raporty?
Chulerka, a moglbys mnie pokierowac w strone gdzie moge te dane znalezc? 
Po premierze jak sie uda i po ciekawych zapowiedziach drugiego produktu, moze bedzie mozna mowic o fundamentach.
Do tego czasu wybacz, ale operujesz na prognozach, przeczuciach, zyczeniach i wierze w kapital ludzki. Wszystko fajne, ale jeszcze fundamentami tego nazwac nie mozna.
Innowacyjny pomysl i weterani...
Slyszales o o Billu Roperze? Vice Blizzarda North (World of Warcraft, Starcraft, Diablo) przez 9 lat.
A potem odszedl i zalozyl wlasna firme Flagship studio. Zrobili calkiem (moim zdaniem) ciekawy produkt...i zbankrutowal. 3 lata temu wrocil na etacik.
Takze bez szarz, bo wszystko sie moze zdazyc.
|
|
Temat:
11BIT
Fajnosc jak fajnosc, dla kazdego co innego jest fajne Ja ciekaw jestem na przyklad jakosci raportu kwartalnego. Spolki z NC maja generalnie w tylnej czesci ciala dostarczanie akcjonariuszom podstawowych nawet informacji np bilans czy rachunek zyskow i strat. To bedzie jakis test w kwesti polityki informacyjnej. A co do kursu, to wiesz, dla mnie to moze byc i pincet. Mi to serio rybka. Tylko, czy my tu obstawiamy ruletke, czy staramy sie inwestowac pieniadza  Kazdy ma swoj sposob inwestowania. Dla mnie jak spolka zbliza sie do mojego wyobrazenia o jej fair value, czy zaczyna byc przewartosciowana, a widze/mam w portfelu inne, ktore sa na poczatku tej drogi, to zaczyna przewazac tamte, kosztem tej. Generalnie jestesmy na takim etapie hossy, ze wydaje mi sie ze mozna jeszcze zlapac spolki z tym potencjalem x2-x4 w perspektywie roku poltora. Dlatego dla mnie osobiscie na przyklad, na dzis, nieracjonalnie kosztowne wydaje sie trzymanie tej spolki przy obecnej wycenie 11zl czy 12zl. Oczywiscie chodzi mi tu o prawdopodobny koszt alternatywny (prawdopodobny, bo nic na gieldzie pewne nie jest, ale you know what I mean mam nadzieje).
|
|
Fantomasie, widzialem ze piszesz o duzej sprzedazy W2 ktora jest dyskontowana w kursie. Moglbys rzucic jakimis liczbami bom ciekaw spojrzenia sceptyka.
Szczgolnie interesuje mnie jaka Twoim zdaniem sprzedaz dyskontuje juz kurs i jak oceniasz zysk z jednej kopii dla CDP.
|
|
Frogu i jak tam? Przygladasz sie dalej pontonowi, czy zrezygnowales?
|
|
A poza tym teorii Keynsa nie trzeba juz oczerniac. Ona sie swietnie kompromituje sama.
|
|
przecie to zwykly sklep z grami jakich wiele, wiec czemu ma to byc konkurencja dla GOGa?
|
|
Temat:
PHOENIX
a za miesiac raporcik Q4
|
|
Cytat:Wniosek jest taki, że przy stałej ilości pieniądza można się bogacić TYLKO kosztem innych. Po pierwsze zalozenie takie jest nierealne przynajmniej za naszego zycia, no ale niech tam. Skoro to takie zlo, to w Twoim modelu jak rozumiem papierowego pieniadza, czyim kosztem sie bogaci ten bogaty? Nikogo? Wszystkich?
|
|
A ja ze swojej strony, jakby w temacie, polecam ksiazke: "Jak zrujnowac gospodarkę, czyli Keynes wiecznie zywy". Zbior opracowan 4 ekonomistow (no jednego amatora): Nelson Hultberg, Hans H. Hoppe, Murray N. Rothbard, Joseph T. Salerno. Bardzo dobre wytlumaczenie, czemu ten twor nazywany teoria ekonomiczna Keynsa, ze swoim interwencjonizmem i zalewaniem gospodarki pieniadzem oraz nie potrafiacy wytlumaczyc chocby infalcji w recesji, to jedna wielka logiczna pomylka. Przy okazji mozna poczytac o samym Keynsie, o tym jak wyplyna, a takze dowiedziec sie co nieco o austryjackiej szkole. Mila popieram Cie w...no prawie 100% Co do Szwecji, to tam juz tez maja problem z emigrantami, ktorzy doja socjal.
|
|
ahh ok nie moga brac udzialu... a to nie dla mnie naczy, sorki za posta, mozna usunac.
|
|
zaryzykuje i powiem za Blacka...Fundamenty i wiara w spole? To tak jakby zapytac kolege, czemu Immo nie cial jak lecialo z 2zl na 88gr...a potem przeciez uroslo na 19zl. Swoja droga Black, zes walna portfela nie ma co...fundamentalny...nudy beda na wuntku
|
|
kurna ja tez zapomnialem ehh... jakby byla mozliwosc jeszcze wskoczyc to daj znac...moje dwie spoly to mialobyc PHO 6 MCI 4
|
|
a moze gra juz w cenie i bedzie sprzedawanie faktow po prostu?
|
|
bB ten miedziak to bez majtek chodzi ze mu szorty chcesz ubierac? kolezanko, wez 100zl z tej kwoty, kup 1 akcje czegokolwiek i poczekaj. Jak rynek sie zawali to nie bedziesz pisac egzaminu, a jak nie to bedziesz...proste. 50% szans juz masz na ominiecie egzaminu.
|
|
Temat:
PHOENIX
no ale spada...to znaczy, ze bankrut jak nic czekam na reko 0 od Popowej, po podlaczeniu Slowacji i mysle rekordowych wynikach za Q4 2010
|
|
SERG, ten z parkietu to naciagacz. Zeby brac udzial w Private Placement nie trzeba nie wiadomo jakim rekinem byc. Starczy napisac do kilku wprowadzajacych i zapytac o aktualna oferte, czasem spelnic jakis wymog kapitalowy 10k, 40k, podpisac NDA, obejrzec memorandum i wio. Ja juz przejrzalem kilka juz, ale jeszcze nie znalazlem nic co by mnie porwalo
|
|
Temat:
PHOENIX
Kurcze...popsulismy niukonekta? www.stockwatch.pl/artykuly/pos...WD, to moze skoro taka spola, ze za dobra na niukonekta, to moze jakis artykulik osobny w nagrode za pominiecie? Przy okazji inwestowanie w rozwoj mozna by poruszyc i jakis wywiad z Dzordzem lub Majkelem?
|
|
Temat:
PHOENIX
A kto mowil, ze musza sie przeniesc do Holandii i skonczyc wszystko zanim pojda na glowny?
b. At the time of the exchange offer shares in Photon Energy N.V. will be listed either on the main market of the Warsaw Stock Exchange or New Connect, providing uninterrupted trading liquidity to Photon Energy a.s. shareholders
|
|
Temat:
PHOENIX
tia, to przedstawienie mnie zastanawia Bardzo bardzo dziwnie to jest napisane. Jakby to byl jedyny cel i do tego jeszcze powod opoznienia przenosin. Jakby spolka na nic innego nie czekala tylko zeby zrobic emisje z wylaczeniem drobnych
|
|
Temat:
MCI
Czyli mowisz, ze Tomus ma kiepskiego ksiegowego, ktory nie zna podstaw i US sie do nas dowali zaraz?
|
|
Temat:
PHOENIX
oprocz segmentow, to sama kosmetyka
|
|
Temat:
PHOENIX
to przeciez juz dawno wiadomo bylo, wiec nic dziwnego
|
|
Temat:
PHOENIX
Mowisz, ze pozwoli? A w jaki sposob to ocenisz, skoro zarzad stwierdza, ze 80% przychodow ma pochodzic z dzialanosci poza Czechami w 2011r.?
|
|
Temat:
PHOENIX
W Czechach w jakim stopniu owszem, zmieniaja tam biznes wielkopowierzchniowy na dachowy. Na Slowacji, w Niemczech i we Wloszech nie ma podatku zadnego.
|
|
Eeehmm nie chce sie czepiac, ale 60mln dolarow przychodow jest juz w kursie? To jaka marze zakladasz??
|
|
Temat:
PHOENIX
A coz szkodzi, ze restrukturyzacja moze trwac do konca 2011?
b. At the time of the exchange offer shares in Photon Energy N.V. will be listed either on the main market of the Warsaw Stock Exchange or New Connect, providing uninterrupted trading liquidity to Photon Energy a.s. shareholders
mysle, ze Dzordz tez by wolal wczesniej sie tam znalezc niz pozniej, wiec badzmy dobrej mysli.
|
|
Temat:
PHOENIX
Na senat bym nie liczyl, nadzieja na wyrwanie ucietej czesci zyskow w TK i w arbitrazu pozniejszym. I czekamy na segmenty. Jezeli nie pojawia sie do tego raportu, to beda zapewne jak rok temu w rocznym dopiero i to bedzie jakas baza.
|
|
Temat:
PHOENIX
spoko loko, damy rade
|
|