0 Dołączył: 2009-01-27 Wpisów: 854
Wysłane:
24 listopada 2010 02:37:01
przy kursie: 16,20 zł
Proszę zwrócić uwagę na ceny wykonania opcji zarządu. W chwili pisania postu mamy 2,97 PLN/USD Timothy M. Elliott, prezes i dyrektor generalny KOV, zarobił w 2009 r. 474,5 tys. USD (około 1,36 mln zł po bieżącym kursie). Ma też prawo do wykonania 3,99 mln opcji na akcje. Średnia cena ich wykonania to 0,69 USD - 2,05 zł Paul H. Rose, dyrektor finansowy, zarobił 112,2 tys. USD (około 322 tys. zł). Ma prawo do 1,5 mln opcji ze średnią ceną wykonania 0,63 USD - 1,87 zł Norman W. Holton, wiceprzewodniczący rady dyrektorów, zarobił 227,2 tys. USD (około 652 tys. zł). Ma prawo do blisko 3 mln opcji ze średnią ceną wykonania 0,64 USD - 1,90 zł Jock M. Graham, wiceprezes ds. wykonawczych, zarobił 380,6 tys. USD (około 1,09 mln zł). Ma prawo do 2,73 mln opcji ze średnią ceną wykonania 0,65 USD - 1,93 zł Edwin A. Beaman, wiceprezes ds. operacyjnych i inżynieryjnych, zarobił 189,3 tys. USD (około 543,3 tys. zł). Ma prawo do 1,54 mln opcji ze średnią ceną wykonania 0,61 USD - 1,81 zł Wynagrodzenie otrzymują też dyrektorzy niesprawujący w KOV funkcji zarządczych. Wśród nich jest m.in. główny akcjonariusz Jan Kulczyk, któremu w 2009 r. spółka wypłaciła jedynie 15,08 tys. USD (43,3 tys. zł) oraz Jan Mioduski, członek rady dyrektorów KOV, który otrzymał 17,8 tys. USD (51,1 tys. zł). Mają prawo odpowiednio do 1,5 mln i 0,5 mln opcji z ceną wykonania 0,69 USD - 2,05 Podane powyżej informację pochodzą z artykułu w Pulsie Biznesu i ze względu na rzetelność podania źródła wklejam link: kov.pb.pl/2074599,21356,tak-si...KOV zebrał 314,5 mln zł z oferty publicznej, jednak koszty jej przeprowadzenia to według prospektu: 37 mln zł (25,7 mln dla menadżetów oferty: HSBC Bank, Erste Group Bank AG, DM BZ WBK S.A. i Erste Securities S.A.; tzw. usługi profesjonalne 8,1 mln zł; usługi prawne i PR 2 mln zł; koszty administracyjne 1,2 mln zł). Z rynku planowano zebrać 2,5 raza tyle a koszty oferty miały nie przekroczyć 3,4% emisji, ostatecznie wyniosły aż 12% kwoty emisji!!! Dobra wiadomość z tego jest taka, że najprawdopodobniej drugi raz oferty publicznej nie zaryzykują, to się nie bardzo opłaca jeśli ma być klapa, jeśli będzie oferta to obejmie ją najpewniej sam Kulczyk Investments. Jeśli bowiem oferta do inwestorów indywidualnych na GPW ma odnieść sukces i być "tania" oraz "efektywna" to spółka musi dać zarobić dotychczasowym akcjonariuszom, innego wyjścia nie ma. Jeśli nie da to emisję będzie musiał połknąć sam Kulczyk lub jego wschodni partnerzy. Obie opcje polskim indywidualnym akcjonariuszom odpowiadają, bo nie zwiększą podaży na naszym rynku (pierwszy przypadek) lub zwiększą, ale za wyższą cenę emisyjną niż obecny kurs (drugi przypadek). W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
24 listopada 2010 07:11:09
Completion of Belait North 3D Seismic Survey Brunei Block Mwww.asx.com.au/asxpdf/20101124...Wyniki danych sejsmicznych będą w marcu 2011. PS.Lukch dzięki za te 2 ostatnie podsumowujące posty.
|
|
Wysłane:
24 listopada 2010 08:16:06
Dziś znalazłem taki artykuł: www.rp.pl/artykul/568506_Geo-A...www.parkiet.com/artykul/7,9895...Ciekawi mnie fragment: Eksperci zaznaczają, że mocną stroną Geo Alliance są spore zasoby złóż. Szacowane są na prawie 80 mln boe (1 boe to około 170 m sześc. gazu). Dla porównania zasoby ukraińskiego KUB-Gas należące do KOV wynoszą około 9 mln boe. – Biorąc pod uwagę zasoby Geo Alliance, cena 87 zł za akcję wygląda atrakcyjnie – twierdzi Nadia Iwanczuk z kijowskiej firmy analitycznej Gainsfort Research. Oferta GEO Aliance obejmuje do 8.625.000 akcji. KOV na GPW ma 401.503.330 akcji Można coś z tego wywnioskować?
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-09-05 Wpisów: 278
Wysłane:
24 listopada 2010 08:56:56
lukch piszesz o tym wszystkim z takim przejęciem i w niemal samych superlatywach. Wytłumacz mi jedno - dlaczego tego o czym piszesz nie widać w notowaniach? Dlaczego z dnia na dzień kurs osuwa się niżej? Standardowe pytanie dlaczego jest tak źle skoro jest tak dobrze? Bo czytam i czytam i czytam i jakoś na te pytania znaleźć odpowiedzi nie mogę, a jedyne w czym się utwierdzam obserwując kurs i wątek, to to, że będzie niestety gorzej jeśli chodzi o notowania.
|
|
0 Dołączył: 2009-09-05 Wpisów: 278
Wysłane:
24 listopada 2010 08:59:21
To w takim razie ja może poczekam z dokupowaniem i w lutym wezmę kilkanaście tysięcy po 1 zł za akcję... Aż się chce powiedzieć "będzie taniej"
|
|
0 Dołączył: 2010-10-05 Wpisów: 163
Wysłane:
24 listopada 2010 09:33:38
lukch napisał(a): Skoro cena jest taka okazyjna to niech ktoś z Panów spróbuje kupić po 1,60-1,62 250k akcji. Rynek jest tak płytki, że jednorazowy skup tej ilości (dorzuci oczywiście pewnie drugie tyle daytraderów widzących, że coś jest na rzeczy) podniesie nam kurs do 1,68-1,70 i to robiony na spokojnie. Nie wspominam nawet, że to tylko ok. 400k PLN. Zebranie z rynku 2,5-3,0 mln akcji w korzystnej cenie jest w obecnej sytuacji problematyczne. Kurs może się bujać i powinien, ale wycena dokonywana na tak śladowym obrocie jest krótko pisząc: wątpliwa.
Właśnie rynek pokazał płytkość - jedno zlecenie na 50tys akcji i podbicie kursu o 5gr. I powrót na właściwe tory.
Edytowany: 24 listopada 2010 10:01
|
|
Wysłane:
24 listopada 2010 09:39:02
Niskim kapitałem można obecnie kurs silnie pociągnąć w górę, co miało miejsce kilkukrotnie. Jednak po każdym pociągnięciu następuje cofnięcie i czekanie aż podaż odbuduje siły. Tak jakby popyt specjalnie odpuszczał w oczekiwaniu na wzrost podaży na niższych poziomach, co skutecznie hamuje wzrosty.
|
|
0 Dołączył: 2010-11-04 Wpisów: 190
Wysłane:
24 listopada 2010 09:51:29
Dla mnie sprawa jest prosta, dużo akcjonariuszy nie widząc korzystnych ruchów w górę po dobrych infach zaczęło pozbywać się papieru. Szale przepełnia wejście na giełde Geo Alliance , która jak narazie ciekawiej się prezentuje od dwóch obecnych rywali. Jednak biorąc pod uwagę fakt, że Geo Alliance wchodzi właśnie na polską giełdę ze względu na słabość konkurencji (dla GO oznacza to udaną emisję) nie spodziewałbym się, że przyniesie akcjonariuszom większe zyski. Z moich obserwacji wynika, że wszyscy liczą na polaków jako na sponsorów, którzy chyba nie wiedzą co robią dlatego można wyciągnąć od nich więcej kaski niż od innych. Ciekawym jest fakt, że spółka taka jak KOV na amerykańskiej giełdzie miałaby znacznie lepsze notowania zwłaszcza po takich infach (wątek gdzieś się przewijał na forum). Reasumując, wydaje mi się, że spółka miałaby dużo lepsze notowania niż obecnie gdyby tylko było nią większe zainteresowanie (obecnie przymulone poprzez Geo Alliance)
|
|
0 Dołączył: 2010-11-05 Wpisów: 188
Wysłane:
24 listopada 2010 09:55:27
macgregor napisał(a):lukch napisał(a): Skoro cena jest taka okazyjna to niech ktoś z Panów spróbuje kupić po 1,60-1,62 250k akcji. Rynek jest tak płytki, że jednorazowy skup tej ilości (dorzuci oczywiście pewnie drugie tyle daytraderów widzących, że coś jest na rzeczy) podniesie nam kurs do 1,68-1,70 i to robiony na spokojnie. Nie wspominam nawet, że to tylko ok. 400k PLN. Zebranie z rynku 2,5-3,0 mln akcji w korzystnej cenie jest w obecnej sytuacji problematyczne. Kurs może się bujać i powinien, ale wycena dokonywana na tak śladowym obrocie jest krótko pisząc: wątpliwa.
Właśnie rynek pokazał płytkość - jedno zlecenie na 50tys akcji i podbicie kursu o 5gr. I powrót na właściwe tory. Nikt mi nie wmówi, że takie zagrywki stosują drobni inwestorzy. Po tej nagłej zwyżce, ktoś położył 100 tys. po 1,62 i zwalił kurs. Czy tak grają drobni?. Wciąż ktoś uwala kurs za wszelką cenę, małymi kroczkami, jakby za wszelką cenę nie chciał dopuścić do wzrostów. Uważam, że musi się w tej sprawie dogadywać kilku większych graczy. Dlaczego to robią? - nie wiem. Napewno nie są to "niewidzialne siły sprawcze i mądrość rynku". Ja wciąż to odbieram jako "wyrafinowaną nienawiść" do spółki.
Edytowany: 24 listopada 2010 10:01
|
|
0 Dołączył: 2010-11-04 Wpisów: 190
Wysłane:
24 listopada 2010 10:08:06
No tak  RK sprowadził kurs na manowce, żeby nie wyglądał zbyt optymistycznie przy jego spółkach ( nie wyciągnąłby bez tego Oila na 8 zeta i nie przeprowadził kolejnej emisji) Inna sprawa, że w przypadku KOVa raczej dobre infa nie idą w parze z podnoszeniem wartości akcji, ale tak jak już wcześniej wspomniałem KOV-owi zaczyna brakować akcjonariuszy (jak i ostatnio większości spółek na giełdzie) stąd takie zamroczenie. Niestety po wiadomościach z ostatniego tygodnia dużo grubasów wycofało kaskę z akcji i czekają na rozwój wydarzeń (oprócz grubasów liczą się również niewierni  którzy pękli na naszym KOV-ie  )
Edytowany: 24 listopada 2010 10:10
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-07-20 Wpisów: 344
Wysłane:
24 listopada 2010 11:18:29
andrzej72 napisał(a):To w takim razie ja może poczekam z dokupowaniem i w lutym wezmę kilkanaście tysięcy po 1 zł za akcję... Aż się chce powiedzieć "będzie taniej" Chciałbym tylko delikatnie zaznaczyć, że w tym oświadczeniu chodzi o upgrade badań terenu 2d na 3d i ma się to nijak do wyników badań próbek, które nas czekają "podobno" w styczniu-lutym. Przynajmniej ja tak zrozumiałem. Ciekaw jestem czy rzeczywiście ludzie wyskakują z KOV, żeby przerzucić się na Geo Alliance?
|
|
0 Dołączył: 2010-08-09 Wpisów: 25
Wysłane:
24 listopada 2010 12:55:23
Krzysiek9 napisał(a):Dziś znalazłem taki artykuł: www.rp.pl/artykul/568506_Geo-A...www.parkiet.com/artykul/7,9895...Ciekawi mnie fragment: Eksperci zaznaczają, że mocną stroną Geo Alliance są spore zasoby złóż. Szacowane są na prawie 80 mln boe (1 boe to około 170 m sześc. gazu). Dla porównania zasoby ukraińskiego KUB-Gas należące do KOV wynoszą około 9 mln boe. – Biorąc pod uwagę zasoby Geo Alliance, cena 87 zł za akcję wygląda atrakcyjnie – twierdzi Nadia Iwanczuk z kijowskiej firmy analitycznej Gainsfort Research. Oferta GEO Aliance obejmuje do 8.625.000 akcji. KOV na GPW ma 401.503.330 akcji Można coś z tego wywnioskować? Dziwne porównanie nam redaktorzy przedstawili, porównali cały GA do tylko części KOV ...Kub Gaz ma 9 mln boe, ale KOV ma 9 mln plus to co w Brunei i Syrii. Sam blok L to jak dobrze pamietam w gazie jakieś kilkadziesiąt mln boe. Mimo że to jeszcze zasoby nie potwierdzone ale po testach ... Jestem przekonany że w Sumie bedzie tego więcej niż 80 mln .
Edytowany: 24 listopada 2010 13:05
|
|
Wysłane:
24 listopada 2010 13:33:43
andrzej72 napisał(a):lukch piszesz o tym wszystkim z takim przejęciem i w niemal samych superlatywach. Wytłumacz mi jedno - dlaczego tego o czym piszesz nie widać w notowaniach? Dlaczego z dnia na dzień kurs osuwa się niżej? Standardowe pytanie dlaczego jest tak źle skoro jest tak dobrze? Bo czytam i czytam i czytam i jakoś na te pytania znaleźć odpowiedzi nie mogę, a jedyne w czym się utwierdzam obserwując kurs i wątek, to to, że będzie niestety gorzej jeśli chodzi o notowania. Bardzo dobrze, że tego nie widać w notowaniach. Gdyby rynek wyceniał spółki super efektywnie to w ułamku sekundy powinny zmieniać swoją wycenę na optymalną i trzymać ją do następnej istotnej informacji. Były by schodki z długimi poziomami i nic więcej, poza tym nie dałoby rady zarobić. Na szczęście rynek właśnie "nie jest efektywny" w krótkim terminie lub w bardzo krótkim terminie. Spółka zajmuje się poszukiwaniem ropy, pierwsza perspektywa pod prospekt 24 miesiące, a Panowanie ją na danych Intra próbują oceniać. Zapewniam, że bardziej rozsądne byłoby analizowanie tygodniowych świec. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
|
|
Wysłane:
24 listopada 2010 13:57:08
Krzysiek9 napisał(a):Dziś znalazłem taki artykuł: www.rp.pl/artykul/568506_Geo-A...www.parkiet.com/artykul/7,9895...Ciekawi mnie fragment: Eksperci zaznaczają, że mocną stroną Geo Alliance są spore zasoby złóż. Szacowane są na prawie 80 mln boe (1 boe to około 170 m sześc. gazu). Dla porównania zasoby ukraińskiego KUB-Gas należące do KOV wynoszą około 9 mln boe. – Biorąc pod uwagę zasoby Geo Alliance, cena 87 zł za akcję wygląda atrakcyjnie – twierdzi Nadia Iwanczuk z kijowskiej firmy analitycznej Gainsfort Research. Oferta GEO Aliance obejmuje do 8.625.000 akcji. KOV na GPW ma 401.503.330 akcji. Można coś z tego wywnioskować? Zasoby KOV wg. prospektu przed wierceniami i kolejną paczką zebranych danych: Zasoby Warunkowe netto przypadające na KOV w wysokości 51,0 MMboe w Brunei, Zasoby Perspektywiczne netto przypadające na KOV w wysokości 53,4 MMboe w Brunei, oraz Zasoby Perspektywiczne netto przypadające na KOV w wysokości 41,5 MMboe w Syrii. Te szacunki będą pewnie korygowane w dół jak na Ukrainie, bo jak wiemy podczas wszystkich czterech odwiertów natrafiano na zasoby ropy i gazu, w niektórych na kilku głębokościach. Podane dane są przeliczone na udział KOV, w Bloku M ma 36%, w Bloku L ma 40% a w Syrii w Bloku 9 - 75% po odstąpieniu 5% i 20% (szczegóły w prospekcie i informacjach). Co do zasobów na Ukrainie, ich wielkość wzrosła z 4,4 mln boe (baryłek ekwiwalentu ropy naftowej – red.) do 8,9 mln boe. Zwiększenie jest przede wszystkim efektem przedstawienia niezależnej firmie eksperckiej RPS Energy realnego planu zagospodarowania ukraińskich złóż. Co do wcześniejszych wypowiedzi nikt nie będzie wywalał tej spółki za 50 centów $ skoro można ją oddać tak jak jest tutaj jako całość pozostałym partnerom co najmniej za 1$. Że rynek jest aktualnie zajęty innymi sprawami i tego nie wycenia to już nie moja rzecz, natomiast trzeba przyznać, że przy obecnych nasatrojach na tym walorze jakby zrobiono wezwanie za owego 1$ to skupionoby co najmniej 99% akcji :-/ (niestety, bo tanio). Zasoby są na 10$ na akcję, a rynek pozwoliłby zdjąć spółkę z GPW za 1$, pewnie nawet za 75 centów $. Może o to chodzi, skoro już musimy doszukiwać się tutaj teorii spiskowych. Debiut miał miejsce podczas paniki związanej z kryzysem w Grecji po 1,89 zł, ale przypominam, że jeszcze w kwietniu ustalono cenę maksymalną walorów na 2,62 zł. Nie, że Kulczyk sobie tak wymyślił, ale zespół doradców od IPO (tak, tych co wzięli w sumie 25 mln zł za przygotowanie oferty) na podstawie atrakcyjności inwestycyjnej aktywów. Może faktycznie spółka zostanie przeniesiona na rynek amerykański, bo tutaj myśli się lokalnie i jeśli odwierty nie są pod Mszczonowem, albo w jakiejś Wólce na Podkarpaciu to spółka nie jest traktowana serio, ale jako złodziej, naciągacz, ewentualnie oszust. Tymczasem polityka informacyjna spełniająca wymagania polskie i kanadyjskie uznawana jest za wzorcową na tym walorze. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 24 listopada 2010 13:59
|
|
Wysłane:
24 listopada 2010 16:45:29
Dziś spokojna sesja. Pstrząc na arkuszu zleceń można powiedzieć, że wysypują się ze swoich kolekcji drobni akcjonariusze. Kto wie, może zasugerowali się wpisami forumowiczów, którzy zdecydowali, że oddadzą ze stratą i odkupią na kolejnym dołku. Życzę, żeby wam się udało odkupić w okolicach 1,59. Ja niestety nie mam aż tak mocnych nerwów. Boję się, że mnie ominie dzida na północ. Grzecznie sobie czekam, bo nerwy już straciłem w październiku...
Pozdrowienia dla wytrwałych
|
|
0 Dołączył: 2010-06-04 Wpisów: 123
Wysłane:
24 listopada 2010 16:59:59
ja w sumie mam taką średnią że jestem jeszcze bardzo spokojny, a jak się trochę obsunie to nawet dobiorę..... też bardzo się boję że coś może mnie tu ominąć (biegać za pędzącymi pociągami nie lubię) ;)
|
|
0 Dołączył: 2010-09-29 Wpisów: 1 491
Wysłane:
24 listopada 2010 18:46:40
Dobrać po 1,59. Życzę powodzenia. Ja przez miesiąc próbowałem i mi się jakoś nie udało. 1,61 to ściana od której odbijamy się któryś raz z kolei. Bardzo mocny punkt wsparcia mówiąc krótko. Swoją drogą może Pan Jakub zorganizowałby dla akcjonariuszy jakąś loterię fantową dla rozrywki, bo na tym papierze jest nudno jak nie wiem co. 1,62,1,72,1,62,1,72,1,62 i tak bez końca. Można dostać choroby morskiej  . A pewnie i akcjonariat trochę by się uspokoił  .
|
|
Wysłane:
24 listopada 2010 18:51:28
Wiecie co by było prawdziwym hitem?
Doktor Jan, który opowiada o tym, że KOV to dla niego ważna inwestycja. O tym, że dużo energii i nadziei zostało w to włożone. Wywiad w TVNCNBC lub przynajmniej na każdym liczącym się portalu. Mogłoby zadziałać...
Co Pan Prezes o tym myśli?
|
|
0 Dołączył: 2010-05-18 Wpisów: 58
Wysłane:
24 listopada 2010 18:57:18
onochi napisał(a):Swoją drogą może Pan Jakub zorganizowałby dla akcjonariuszy jakąś loterię fantową dla rozrywki, bo na tym papierze jest nudno jak nie wiem co. 1,62,1,72,1,62,1,72,1,62 i tak bez końca. Można dostać choroby morskiej  . A pewnie i akcjonariat trochę by się uspokoił  . Teraz to się ubawiłem  . Ja siedzę od października, lekko dopierałem ale nie było tak nisko wtedy jak teraz. Teraz nie mam keszu żeby cos skubnać więc siedzę sobie spokojnie w kaciuku i czekam na gwizdek zawiadowcy stacji Pozdrawiam cierpliwych optymistów co wierzą (jak ja) że ten marazm sie kiedyś skończy.
|
|
0 Dołączył: 2010-09-05 Wpisów: 16
Wysłane:
24 listopada 2010 19:01:56
Maximusie przypuszczam że Twój pomysł może i będzie wykorzystany ale jeszcze nie w tym roku. Przypuszczam, że dopiero w 1 q przyszłego jest na to szansa. Co do ściany przy 1,62 Czekam i też boję się, że pociąg odjedzie. Przypuszczam, że wejde w ten interes ponownie pod koniec roku jak na innych spółkach coś uda się mi dorobić  Dziś mnie wyrzucił stop loss z centrozapu w dodatku no i chyba musze sie troche z decyzjami inwestycyjnymi wstrzymać. pozdrawiam
|
|