Wyniki odwiertów już są, 4/4 trafione, czekamy tylko na testy. Co do odkupywania to akurat w tym względzie ten walor pokazał już pazur. Jak wyjdzie info o potwierdzonych zasobach ropy (zwykle po sesji). To kolejny dzień przywitamy bardzo dużą luką. Trzymanie może kosztować, ale ubezpieczenie zawsze kosztuje. Generalnie widać, że na spadkach handlują polscy indywidualni gracze, dużo transakcji, obrót nie powala na kolana.
Do Mieszko: Mamy potwierdzone i opisane 300 mln zł w gazie na Ukrainie (sam udział KOV), wycena nie moja, analityka DM BZ WBK. Nie wiem czy w tym przypadku wolno mi podać nazwisko. Są to rezerwy eksploatacyjne, banki dają kredyty pod zastaw takich aktywów tak samo jak nie jednemu z nas pod nieruchomość. Poprzednia wycena była na 154 mln zł. Dodać należy, że wycena uwzględnia ostatni raport firmy RPS Energy, natomiast spółka zależna KOV na Ukrainie KUB-GAS (70% udziału dla nie wiedzących ma w niej KOV) stosuje teraz bardziej wydajne zachodnie techniki wydobywcze, może to skutkować znaczącym zwiększeniem owej wyceny w niedalekiej przyszłości. No i mamy kolejne dwa odwierty w drodze O-8 (zaczęty, pierwszy robiony od zera od przejęcia KUB-GAS przez KOV) i M-19 (gotowy, testowany).
Przed przejęciem przez KOV KUB-GAS za cały 2009 rok wygenerował 18 mln zł przychodu. Spokojnie może się okazać po podpięciu zaczętych odwiertów, że wartości 20-25 mln zł są osiągalne kwartalnie. Pozostaje wspomniana wcześniej możliwość podniesienia cen na gaz przez Ukraińców. Stosowane tam są ceny urzędowe, które pomagają ich państowym molochom kumulować kapitał, a wiadomo, że obecna władza ma głębokie poparcie w kręgach wschodniej Ukrainy, żyjących z przemysłu wydobywczego, głównie rosyjskojęzycznych.
Skoro cena jest taka okazyjna to niech ktoś z Panów spróbuje kupić po 1,60-1,62 250k akcji. Rynek jest tak płytki, że jednorazowy skup tej ilości (dorzuci oczywiście pewnie drugie tyle daytraderów widzących, że coś jest na rzeczy) podniesie nam kurs do 1,68-1,70 i to robiony na spokojnie. Nie wspominam nawet, że to tylko ok. 400k PLN. Zebranie z rynku 2,5-3,0 mln akcji w korzystnej cenie jest w obecnej sytuacji problematyczne. Kurs może się bujać i powinien, ale wycena dokonywana na tak śladowym obrocie jest krótko pisząc: wątpliwa.
Proszę nie traktować mojego postu jako twardego za lub przeciw, staram się operować faktami i zawsze chętnie przyjmuję konstruktywną krytykę. Szczególnie jeśli uświadamia mi, iż jestem w błędzie.
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl