Witam, pierwszy raz na forum

.
Taka mi myśl chodzi po głowie odnośnie tego co się przez te 7 miesięcy od debiutu wydarzyło i tego co się może wydarzyć w horyzoncie 6-12 miesięcy - mianowicie, że nie jest obecnie w interesie głównego akcjonariusza pompowanie ceny akcji w górę. Dlaczego- ano dlatego że nadchodzi kolejna emisja a najbardziej prawdopodobnie obejmie ją KI z wyłączeniem prawa poboru. Dlatego, że:
- emisja pierwotna służyła do podzielenia się ryzykiem finansowania zakupu KUB-Gazu i wierceń w Brunei na wypadek chybionych transakcji i totalnego zjazdu wartości firmy
- dlatego że akcje kov staną się mniej ryzykowne niż rok wcześniej (bo Ukraina->niewielki ale sukces, Brunei->rezultaty pozytywne, prawdopodobny mniejszy lub większy sukces, Syria -> tu nie wiem ale chyba wkrótce też coś ta ma się rozpocząć)
- dlatego że za ryzyko się w normalnych warunkach płaci (bardziej ryzykowne=tańsze, mniej ryzykowne=droższe). Znają to ludzie/firmy zarządzający ryzykiem np banki. Myślę że również główny akcjonariusz wie co w trawie piszczy

.
- jeśli przytrzyma się maksymalną ilość dobrych informacji np. wyniki testów do czasu nowej emisji a jednocześnie panujący swoisty "klimat" po petrolu trzyma kurs w dole to jest szansa że objęcie nowej emisji po cenie rynkowej będzie może i tańsze niż na debiucie
- główny akcjonariusz wie "trochę" więcej niż my, zresztą jest jednym z dyrektorów i pobiera za to nawet jakieś tam drobne grosze na taksówkę
Podsumowując - KI w 2011 w sytuacji sporo mniejszego ryzyka na KOV-ie jak i może nie oszołamiających ale jednak sukcesów KOV - obejmuje kolejną emisję w połowie roku za cenę rynkową i wolumen pi razy oko zbliżony do pierwotnej emisji - czyli zwiększa swój udział w spółce na świetnych warunkach, dużo korzystniejszych niż emisja pierwotna skierowana na gpw w 2010. Scenariusz ten będzie również prawdziwy i korzystny dla obejmującego nową emisję w sytuacji jeśli testy nie zakończą się sukcesami. W dalszym ciągu sytuacja drobnicy może być pozytywna, po nowej emisji może nastąpić wysyp korzystnych wiadomości który wypchnie kurs na konkretne poziomy. No chyba że wcześniej zostanie ogłoszone wezwanie po 2pln

.
Jak sytuacja potoczy się inaczej, np:
- przed spodziewaną emisją podane zostaną bardzo dobre wyniki testów które mocno podbiją kurs spółki lub
- emisja zostanie ustanowiona z prawem poboru
... to oddam wiernopoddańczy ukłon w stronę głównego akcjonariusza i zostanę jego wyznawcą i obrońcą jak już niektórzy na forum

.
Ale póki co jednak z wyżej wymienionych przyczyn nie spodziewałbym się wzrostu ceny akcji perspektywie najbliższych miesięcy. Zresztą p. Korczak sam o tym mówi, podkreślając że inwestycja w KOV powinna być traktowana _długoterminowo_

.
Jest to tylko moja mała spekulacja ... ale co o niej sądzicie

?
Narka,
kastalto