PARTNER SERWISU
neqwymzb
44 45 46 47 48
grabkakosta
0
Wpisów: 25
Wysłane: 24 listopada 2010 19:20:03 przy kursie: 16,20 zł
Witam

Pytanie do Pana Korczaka

Czy rozpoczęto już testy M-19 ? Ile takie testy trwają ?

Jeśli nie rozpoczęto, to czy będziemy mieli informacje o starcie testów czy od razu poznamy wyniki ?

zabapinkfloyd
0
Wpisów: 514
Wysłane: 24 listopada 2010 20:15:27 przy kursie: 16,20 zł
Inwestować w papier można tyle aby mieć ZAWSZE kasę na ponowne zakupy a nie wywalić się ze wszystkiego a potem czekać i się modlić o wzrosty do ceny po której się kupiło.

del-201504191
0
Wpisów: 854
Wysłane: 24 listopada 2010 20:19:21 przy kursie: 16,20 zł
kos123 napisał(a):
lukch napisał(a):
Zasoby są na 10$ na akcję

Lekko mnie zaszokowałeś. Jak to liczysz? Zasoby na 4mld $???

Tutaj podałem wcześniej:
Zasoby Warunkowe netto przypadające na KOV w wysokości 51,0 MMboe w Brunei,
Zasoby Perspektywiczne netto przypadające na KOV w wysokości 53,4 MMboe w Brunei, oraz
Zasoby Perspektywiczne netto przypadające na KOV w wysokości 41,5 MMboe w Syrii.

MMboe (a million barrels of oil equivalent) to milion baryłek równoważnika/ekwiwalentu ropy naftowej. Ropa jest dzisiaj po 85,50 $ a dolar po 2,9725 PLN/USD, w złotówkach masz więc 254,15 zł za baryłkę, a baryłek masz 145,9 MMboe, więc 145 900 000 sztuk. To nie 4 mld $ a 12,5 mld $ (udział KOV, złoża są wiele większe). Krótkie wyjaśnienie odnośnie wskaźników. Polecam lekturę: www.kulczykoilventures.com/slo... Panowie z KOV zrobili niezły portal wiedzy na temat wydobycia. W prospekcie napisano, że KOV będzie prowadził wydobycie, a nie sprzedawał pola po ich potwierdzeniu i opisaniu.

Właśnie brak wiedzy na temat branży i mechanizmów jej funkcjonowania (nie tylko wśród inwestorów, ale także analityków, doradców inwestycyjnych, maklerów itd.) jest obok wielkiego zawodu jaki sprawił Petroinvest największym problemem wpływającym na aktualną wycenę spółki. Dla zachodnich inwestorów dochodzi natomiast problem ryzyka kursowego, bo notowanie w PLN a nie w EUR czy USD kursu na giełdzie i mamy to co mamy. Jednak pod względem wiedzy może być już tylko lepiej.
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 24 listopada 2010 20:25

ew128
0
Wpisów: 58
Wysłane: 24 listopada 2010 20:25:33 przy kursie: 16,20 zł
zabapinkfloyd napisał(a):
Inwestować w papier można tyle aby mieć ZAWSZE kasę na ponowne zakupy a nie wywalić się ze wszystkiego a potem czekać i się modlić o wzrosty do ceny po której się kupiło.

Chyba do mnie pijesz binky . Nie mogłem edytować postu, siedzę od czerwca (a nie od października) a po drodze dokupiłem 4 razy. Nie modlę się o wzrosty, czekam i zerkam co w trawie piszczy. pieniedzy nie potrzebuję więc jak dla mnie pociąg może odjechać nawet za rok. Na innych papierach sobie skaczę a tutaj siedzę na longa.

co znaczy "aby zawsze mieć kasę na ponowne zakupy" . To co mam w nieskończoność dokupywać jak będzie taniej, a potem again, i again, i again?? Kupiłem tyle ile trzeba i czekam. Owszem, gdybym miał odrobinkę .... salute
Edytowany: 24 listopada 2010 20:26

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 24 listopada 2010 20:44:31 przy kursie: 16,20 zł
lukch napisał(a):
kos123 napisał(a):
lukch napisał(a):
Zasoby są na 10$ na akcję

Lekko mnie zaszokowałeś. Jak to liczysz? Zasoby na 4mld $???

...
Zasoby Warunkowe netto przypadające na KOV w wysokości 51,0 MMboe w Brunei,
Zasoby Perspektywiczne netto przypadające na KOV w wysokości 53,4 MMboe w Brunei, oraz

Lukch ma rację, też to kiedyś liczyłem. Same złoża w Brunei (na razie perspektywiczne i warunkowe) są warte około 26,5 mld zł. Stąd można sobie to przeliczyć na jedną akcje i mamy potencjalną wartość kursu w granicach 65zł jeśli testy a tak na prawdę nowe szacunki niezależnych ekspertów przekształcą złoża perspektywiczne i warunkowe w zasoby potwierdzone, które znacząca, bardzo znacząco powiększą aktywa spółki. To oczywiście moim zdaniem nie zdarzy się od razu po testach bo jak sam pan Korczak wspominał ekspertyza złóż nastąpi zapewne dopiero po kolejnych odwiertach. Same testy w Brunei po obiecujących informacjach jakie do nas docierały mogą wynieść kurs spokojnie w okolice 10zł (IMHO) tylko dlatego, że znacząco zwiększy się potencjał spółki a także jej aktywa, co będzie musiało mieć skokowe przełożenie na kurs akcji.

zbychM-1
0
Wpisów: 21
Wysłane: 24 listopada 2010 21:14:34 przy kursie: 16,20 zł
Witam, utopiony w ropie i zagazowany, drobny akcjonariusz drżę, że przy korekcie na WIG20 kurs od góry przebije 1,60. Czekam z niecierpliwością by Kieronictwo Wyższego Szczebla ogłosiło, że jak Grecja, Irlandia, Portulagalia, Hiszpania i Polska nie zbankrutują. Wojna w Korei nie wybuchnie. Piraci się uspokoją, to 30 czerwca 2011 roku KOV sprzeda 1000k baryłek ropy i 100 tys kubików gazu i wyjdzie na +.
Pozdrawiam
Zbyszek

zbychM-1
0
Wysłane: 24 listopada 2010 21:19:27 przy kursie: 16,20 zł
PS
Po drobnym info był moment, że kurs osiągnął 2,30 hello1

kastalto
0
Wpisów: 434
Wysłane: 24 listopada 2010 22:21:23 przy kursie: 16,20 zł
Witam, pierwszy raz na forum salute .

Taka mi myśl chodzi po głowie odnośnie tego co się przez te 7 miesięcy od debiutu wydarzyło i tego co się może wydarzyć w horyzoncie 6-12 miesięcy - mianowicie, że nie jest obecnie w interesie głównego akcjonariusza pompowanie ceny akcji w górę. Dlaczego- ano dlatego że nadchodzi kolejna emisja a najbardziej prawdopodobnie obejmie ją KI z wyłączeniem prawa poboru. Dlatego, że:
- emisja pierwotna służyła do podzielenia się ryzykiem finansowania zakupu KUB-Gazu i wierceń w Brunei na wypadek chybionych transakcji i totalnego zjazdu wartości firmy
- dlatego że akcje kov staną się mniej ryzykowne niż rok wcześniej (bo Ukraina->niewielki ale sukces, Brunei->rezultaty pozytywne, prawdopodobny mniejszy lub większy sukces, Syria -> tu nie wiem ale chyba wkrótce też coś ta ma się rozpocząć)
- dlatego że za ryzyko się w normalnych warunkach płaci (bardziej ryzykowne=tańsze, mniej ryzykowne=droższe). Znają to ludzie/firmy zarządzający ryzykiem np banki. Myślę że również główny akcjonariusz wie co w trawie piszczy 3some .
- jeśli przytrzyma się maksymalną ilość dobrych informacji np. wyniki testów do czasu nowej emisji a jednocześnie panujący swoisty "klimat" po petrolu trzyma kurs w dole to jest szansa że objęcie nowej emisji po cenie rynkowej będzie może i tańsze niż na debiucie
- główny akcjonariusz wie "trochę" więcej niż my, zresztą jest jednym z dyrektorów i pobiera za to nawet jakieś tam drobne grosze na taksówkę laughing8

Podsumowując - KI w 2011 w sytuacji sporo mniejszego ryzyka na KOV-ie jak i może nie oszołamiających ale jednak sukcesów KOV - obejmuje kolejną emisję w połowie roku za cenę rynkową i wolumen pi razy oko zbliżony do pierwotnej emisji - czyli zwiększa swój udział w spółce na świetnych warunkach, dużo korzystniejszych niż emisja pierwotna skierowana na gpw w 2010. Scenariusz ten będzie również prawdziwy i korzystny dla obejmującego nową emisję w sytuacji jeśli testy nie zakończą się sukcesami. W dalszym ciągu sytuacja drobnicy może być pozytywna, po nowej emisji może nastąpić wysyp korzystnych wiadomości który wypchnie kurs na konkretne poziomy. No chyba że wcześniej zostanie ogłoszone wezwanie po 2pln laughing8 .

Jak sytuacja potoczy się inaczej, np:
- przed spodziewaną emisją podane zostaną bardzo dobre wyniki testów które mocno podbiją kurs spółki lub
- emisja zostanie ustanowiona z prawem poboru

... to oddam wiernopoddańczy ukłon w stronę głównego akcjonariusza i zostanę jego wyznawcą i obrońcą jak już niektórzy na forum love4 .

Ale póki co jednak z wyżej wymienionych przyczyn nie spodziewałbym się wzrostu ceny akcji perspektywie najbliższych miesięcy. Zresztą p. Korczak sam o tym mówi, podkreślając że inwestycja w KOV powinna być traktowana _długoterminowo_ Shame on you .

Jest to tylko moja mała spekulacja ... ale co o niej sądzicie Whistle Think ?

Narka,
kastalto

MaximusMinimus
0
Wpisów: 344
Wysłane: 24 listopada 2010 22:51:36 przy kursie: 16,20 zł
Niezłe przemyślenia kastalto.
Jest kilka pytań. Czy w grę doktora Jana zechcą grać AED i TAP - chłopaki nie lubią przecież siedzieć cicho, gdy mają się czym pochwalić.
Musimy także założyć, że do momentu decyzji o emisji nie znajdzie się więcej akcjonariuszy z pakietem 5% (klauzula o zgodzie na dodruk).
Po trzecie - co na to OZ - Cayman - Goldman Sachs. Musieliby się zgodzić na nowe reguły gry.
Myślę, że łatwiej będzie dołożyć troche więcej kasy, niż zawiązywać wielką konspirację.

W jednej sprawie zgadzamy sie. Kurs w wielu wypadakach był kreowany sztucznie. Komuś bardzo zależało, aby każde pozytywne info o spółce kojarzyło się ze spadkami.

Ja jednak myślę, że jest to robota kogoś z zewnątrz, kto sobie szykuje tani skok na akcję w odpowiednim momencie.

Przemyśl te kwestie.

zbychM-1
0
Wysłane: 24 listopada 2010 23:23:53 przy kursie: 16,20 zł
Witam ponownie,
jak nie masz 5,1% to można jedynie spekulować co będzie. Jest szansa i trzymam.
Zbyszek

del-201504191
0
Wpisów: 854
Wysłane: 25 listopada 2010 00:09:21 przy kursie: 16,20 zł
kos123 napisał(a):
@ Lukch & Krzysiek9. Panowie są w jakiejś gorączce czarnego złota. Jak już liczymy warunkowe zasoby, głeboko pod ziemią i niewiadomo w którym miejscu po cenach rynkowych wydobytej ropy to Petrolinvest ma podobno 2mld takich baryłek *254.15=508mld Angel

Tutaj nie chodzi o gorączkę a podsumowanie faktów nt. spółki. Tutaj mamy zdywersyfikowane aktywa, a Petroinvest wisi na Kazachstanie. Nie grzeszy również jawnością aktualnego stanu firmy.
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 25 listopada 2010 00:10

Krzysiek9
0
Wysłane: 25 listopada 2010 07:18:01 przy kursie: 16,20 zł
kos123 napisał(a):
@ Lukch & Krzysiek9

Panowie są w jakiejś gorączce czarnego złota. Jak już liczymy warunkowe zasoby, głeboko pod ziemią i niewiadomo w którym miejscu po cenach rynkowych wydobytej ropy to Petrolinvest ma podobno 2mld takich baryłek *254.15=508mld Angel

Jedyne co robimy to szacujemy zasoby. Nie napisaliśmy, że od razu będzie wszystko odkryte z jednego odwiertu. Różnica co do Petrolinvestu jest taka, że tutaj trafiliśmy już na bardzo interesujące złoża i to jest fakt. DO oszacowania pełnego potencjału Brunei potrzeba zapewne kilku lat i kilku odwiertów zakończonych sukcesem i przetestowanych. Rozważamy natomiast potencjalną wielkość zasobów a przede wszystkim wielkość zasobów w przeliczeniu na jedną akcję bo to będzie miało decydujący wpływ na kurs akcji. A że 4/4 odwiertu w Brunei trafiły w potencjalnie rozległe złoża a nie tak jak w przypadku OILa pozostała po nich pusta dziura, to możemy pokusić się o przeliczenie potencjalnych i warunkowych zasobów na akcję. Przecież po wynikach testów te zasoby najprawdopodobniej będzie można zacząć traktować jako zasoby realne i oczekiwać oficjalnego potwierdzenia przez niezależnych ekspertów aby dodać je do aktywów spółki. Także przepraszam ale troszkę czuję się urażony stwierdzeniem, że ogarnęła mnie jakaś gorączka czarnego złota. Podsumowuję tylko faktyczny stan rzeczy.

zabapinkfloyd
0
Wysłane: 25 listopada 2010 09:20:24 przy kursie: 16,20 zł
No i proszę, wystarczy mieć worek z kasą i można powystawiać strażników po stronie popytu.
A popyt sam się uaktywni.

lancet
0
Wpisów: 188
Wysłane: 25 listopada 2010 09:32:07 przy kursie: 16,20 zł
Przemyślenia może i logiczne ale wątpliwe co do zasadności. Polski miliarder przedstawiający się publicznie jako biznesmen widzący możliwości zaistnienia polskiego kapitału w rozwoju energetycznym Polski, wyrażnie chcący wywołać odczucia patriotyczne w tym aspekcie, nie imałby się takich drobnych przekrętów. Ja uważam, że Pan dr mierzy wysoko i oby miał ku temu podstawy. A może dlatego, że w to mierzy, ma w sumie złą prasę u decydentów z kimś tam powiązanych i wypełniających czyjeś dyrektywy.

Krzysiek9
0
Wysłane: 25 listopada 2010 12:11:38 przy kursie: 16,20 zł
Co jest ciekawe, że portale dopiero teraz podają informacje zawarte m.in w newsleterze:

Z dzisiaj:
nafta.wnp.pl/kov-widzimy-duzy-...

Z 22 listopada:
nafta.wnp.pl/t-elliott-kov-pie...

Albo nie mają o czym pisać albo dopiero teraz przeczytali wstęp ;)

MaximusMinimus
0
Wpisów: 344
Wysłane: 25 listopada 2010 12:12:45 przy kursie: 16,20 zł
nafta.wnp.pl/kov-widzimy-duzy-...

Pan Jakub chyba rozpoczął medialny show naszej spółki. Czyżby wszyscy się już zmęczyli "promocyjnym" kursem akcji?
Może coś z tego będzie... (tzn. przynajmniej te 1,8 hehe)

Krzysiek9
0
Wysłane: 25 listopada 2010 12:40:39 przy kursie: 16,20 zł
W najbliższej przyszłości raczej nierealna ale po rozpoczęciu wydobycia w 2014 w Brunei, kiedy to będziemy wiedzieli na czym stoimy w Brunei (testy, nowe odwierty, zasoby złoża Jerundong, nowe szacunki zasobów), po znacznym zwiększeniu przychodów z Ukrainy (odwiert 0-7, zasoby z odwiertu M-19 i O-8) i odwiertach w Syrii jest to cena możliwa do osiągnięcia. Jednak pod warunkiem tak pozytywnego rozwoju prac jak obecnie. Wszystko zależy od potwierdzonych zasobów i trafionych odwiertów. Przychody myślę, że będą tu maiły mniejsze znaczenie niż posiadane aktywa w potwierdzonych złożach.

Exar
11
Wpisów: 336
Wysłane: 25 listopada 2010 12:52:52 przy kursie: 16,20 zł
Krzysiek9 napisał(a):
Przychody myślę, że będą tu maiły mniejsze znaczenie niż posiadane aktywa w potwierdzonych złożach.

przychody i dogranie emisji z PP mogą być w najbliższym czasie kluczowe
Kub gaz pokazał, że polska giełda póki co ma gdzieś pozytywne info o złożach

A co do ceny to 50 pln to aktualnie to fajna mrzonka, aczkolwiek ja celuje w kilkaset złotych - co prawda w perspektywie bardzo długoletniej ;)
no chyba ze całą eskapada po potwierdzeniu złóż skończy się sprzedażą firmy szybko jakiemuś shellowi albo exxonowi, co pan Jan lubi robić
Edytowany: 25 listopada 2010 12:58

zabapinkfloyd
0
Wysłane: 25 listopada 2010 15:49:55 przy kursie: 16,20 zł
Exar wbij sobie wreszcie do głowy że żadnych praw poboru nie było w planie i nigdy nie będzie.
A twoje wizje o kilkuset zł to możesz sobie je wsadzić w buty, wtedy będziesz może lepiej wszystko widział :)i załapiesz że 5 zł to byłby kurs marzenie :)

lancet
0
Wpisów: 188
Wysłane: 25 listopada 2010 16:06:17 przy kursie: 16,20 zł
Dzisiejsza sesja to test pokory dla akcjonariuszy. Jednocześnie kojarzy mi się z pewnym dowcipem, gdzie facet walił młotkiem w pewną część ciała. Na zadane pytanie - dlaczego to robi? - odpowiedział; dla przyjemności. To kiedy Pan odczuwa przyjemność? - kiedy nie trafię - zabrzmiała odpowiedż.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

44 45 46 47 48

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,236 sek.

dyfsrsed
dlwpvpmt
axalgnhz
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
iqnhtlmo
ztdehuhz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat