PARTNER SERWISU
oddpbwpz
6 7 8 9 10

Postulaty Użytkowników

karoldvl
0
Wpisów: 167
Wysłane: 3 marca 2009 15:05:44
Aplikacja to tylko kwestia techniczna. Normalnie problem jest z rzetelnymi i dostępnymi (w odpowiednim formacie) danymi. Dużo rzeczy można napisać/automatyzować, ale parsowanie raportów to niestety zabawa w znacznym stopniu ręczna. Dla pojedynczego inwestora to za dużo roboty (ciągnąłem kiedyś całe sprawozdania skryptem do Excela z FT.com, ale poprawianie i weryfikowanie zajmowało tyle czasu, że gra nie była warta świeczki).

Nie znam modelu rozwoju serwisu, stąd bardziej nasuwa się pytanie - jak w ogóle miałby wyglądać dostęp do danych? Dla wszystkich do całej bazy (a dalej "róbta co chceta")/jakiegoś rodzaju subskrypcje z pełnym dostępem/dostęp do wybranych wskaźników dla wszystkich/jeszcze inna hybryda?

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 3 marca 2009 15:12:38
Chętnie bym się przymierzył do jakiegoś wspólnego projektu w zakresie tej aplikacji.
Co do danych, wbijamy tylko dwadzieścia kilka najważniejszych, resztę pomijamy. Za to baza jest higieniczna i jednolita.
Natomiast mam ciągle nadzieję, że wprowadzą na XBRL'a i wtedy życie stanie się ciut prostsze...

karoldvl
0
Wysłane: 3 marca 2009 15:25:42
Gdybyście się mieli za to zabierać, to dajcie znać. Może akurat coś w tym kierunku uda się zdziałać. Nie od razu (do czerwca trochę grafik mi się nie chce dopiąć ;-)), ale mam też na oku kilka innych rzeczy. Ale to przy okazji, w sumie bardziej sprawa na maila kiedyś.

konik
0
Wpisów: 468
Wysłane: 3 marca 2009 16:55:35
jakies xbrl to dla mnie czarna magia. ale mam dobrego kumpla informatyka, z mala firemka np napisal program dla altrada (dawniej polimex mostostal montaz) do wyliczania ile i jakich elementow rusztowania trzeba do obstawienia dudynku. pogadam z nim przy piwku ktoregos dnia czy chcialoby mu sie pobawic z czyms takim

WatchDog
50
Wysłane: 3 marca 2009 16:58:39
Każda pomoc jest very welcome.
XBRL to na razie wishful thinking... ale w końcu do nas dojdzie i księgowi z demobilu będą musieli raportować wg standardu
www.xbrl.org/pl/frontend.aspx?...

Natomiast co do "modelu rozwoju serwisu", wiem bardzo konkretnie co jeszcze chciałbym zrobić, jestem też otwarty na artykułowanie potrzeb :) Natomiast nie wiem i jeszcze nie myślę o tym, za co można by realnie chcieć jakieś pieniądze. A ten dzień kiedyś w końcu nadejdzie...

konik
0
Wysłane: 3 marca 2009 17:21:46
o koledze mowilem w sensie jego glebokich kwalifikacji i gotowosci do porywania sie na trudne tematy.

skoro poswiecasz temu tyle czasu i ten serwis staje sie coraz bardziej profesjonalnym narzedziem inwestora to powinienes powinno ci to w koncu twoj trud powinien byc wynagrodzony

max50
0
Wpisów: 42
Wysłane: 7 marca 2009 21:23:15
Cytat:
Aplikacja to tylko kwestia techniczna. Normalnie problem jest z rzetelnymi i dostępnymi (w odpowiednim formacie) danymi. Dużo rzeczy można napisać/automatyzować, ale parsowanie raportów to niestety zabawa w znacznym stopniu ręczna.

Automatyczne parsowanie raportów finansowych -> http://www.investudio.com
Tam jest koleś, który zrobił coś takiego - ale przestał ostatnio rozwijać projekt z powodu obowiązków i wszechpanującej bessy :(

Edytowany: 7 marca 2009 21:27

WatchDog
50
Wysłane: 7 marca 2009 21:56:23
Ciekawe... ale nieprzydatne. Teraz aplikacje nie-webowe nie mają szans.
Szczerze mówiąc nie widzę też tego parsera. Z doświadczenia wiem, że parsowanie polskich sprawozdań jest niemożliwe. Może dałoby się zautomatyzować 30-40% pracy, ale i tak człowiek musi sprawdzać efekt końcowy. Nie raz tego dowiedliśmy.

karoldvl
0
Wysłane: 7 marca 2009 21:58:33
Sam pomysł ciekawy. Gdyby to było bardziej funkcjonalne i open source'owe, to niezły zalążek. Natomiast odnośnie parsowania, to chyba program korzysta z już w części "sparsowanych" danych (nie sprawdzałem dokładnie). To tak jak wspominałem - nie jest problem wyciągnąć np. tyle, co jest o KGHM-ie tutaj: markets.ft.com/tearsheets/fina...:WSE&type=bs

Problem powstaje, gdy dane są: nieaktualne, niepełne, niepoprawne (a zdarza się czasem nawet proste przesunięcie w wierszu - "chochlik drukarski" - jak się tego nie wyłapie na etapie wprowadzania, to potem są problemy). Nie mówiąc już o błędach merytorycznych.

O, WatchDog mnie uprzedził. ;-)

foxbud
0
Wpisów: 3
Wysłane: 9 marca 2009 12:16:22
Cytat:
Ciekawe... ale nieprzydatne. Teraz aplikacje nie-webowe nie mają szans.

Shame on you Efekt mody - zależy czy chce się sprzedać produkt, czy dostarczyć narzędzie, które do czegoś służy... zapewniam, że jakbyś dostał "magiczny" program, który generowałby Ci powiedzmy pewne 15% zysku / mies., to nawet byłbyś gotów korzystać z niego w trybie MS-DOS

Cytat:
funkcjonalne i open source'owe, to niezły zalążek

Wersja, która dostępna jest na stronie ma ponad 2 lata - obecnie rozwijana jest (a raczej chwilowo nie jest Whistle ) wersja dużo bardziej zaawansowana... częściowo poza tym idąca w stronę sugerowaną przez WatchDog'a (choć nie aplikacja webowa)...
Projekt nie zostanie przekształcony w open source...

Cytat:
korzysta z już w części "sparsowanych" danych

zależy co dokładnie przez to rozumiesz - ale nie... program prasuje surowe dane - i działa to bardzo nieźle - choć oczywiście "wpadki" się zdarzają

WatchDog
50
Wysłane: 9 marca 2009 12:23:03
To chętnie bym się z nim zmierzył. Czy wyciągnie na przykład, ile kredytów miał na koniec roku PAGED? Oraz ile gotówki miał DROZAPOL?
O zagraniczne spółki nie pytam bo to poniżej pasa - na przykład przepływy w UNICREDIT :)
Szczerze: byłbym gotów zapłacić za możliwość nawet częściowego zautomatyzowania pracy ręcznej, pod warunkiem że oszczędzi się czas nie poświęcając jakości.

foxbud
0
Wpisów: 3
Wysłane: 9 marca 2009 12:44:27
WatchDog napisał(a):
To chętnie bym się z nim zmierzył. Czy wyciągnie na przykład, ile kredytów miał na koniec roku PAGED? Oraz ile gotówki miał DROZAPOL?
O zagraniczne spółki nie pytam bo to poniżej pasa - na przykład przepływy w UNICREDIT :)
Szczerze: byłbym gotów zapłacić za możliwość nawet częściowego zautomatyzowania pracy ręcznej, pod warunkiem że oszczędzi się czas nie poświęcając jakości.

Postaram się udostępnić do celów testowych najnowszą wersję (jak będę miał chwilę czasu - co może nieco potrwać)... póki co niestety koncentruje wysiłki raczej na doktoryzowaniu się... Angel

WatchDog
50
Wysłane: 9 marca 2009 13:08:21
Byłoby to arcyciekawe - przyznam że polegliśmy na zadaniu, bo oczywiście miałem "świetny pomysł" żeby napisać taki soft, ale po pół roku programista zrezygnował. Bardzo dobrze wiem na czym padł i chętnie się tym podzielę, gdybyś chciał kiedyś kontynuować swoje prace. Trzymam kciuki za przewód wave
Edytowany: 9 marca 2009 13:24

konik
0
Wysłane: 9 marca 2009 22:44:56
WD, zamnim ruszy z kopyta :) projekt programu do af moze warto by bylo zrobic jakis dzialik "do sciagniecia" w ktorym bylyby dane z bogatego dorobku sw do wykorzystania np w excelu.

pomysl sie wzial z tego ze przegladajac taka liste www.rzeczpospolita.pl/ekonomia... chcialem przerzucic ja do excela i powyliczac sobie z tego jakies dodatkowe rzeczy. oczywiscie okazalo sie ze excel nie wszystkie liczby widzi jako liczby.

niby na sw wszystko jest ale duzo ukryte juz w stronach konkretnych spolek. majac pliczek z waszymi danymi kazdy moglyby sobie dane obrabiac, porownywac, tworzyc nowe cuda wedle wlasnego uznania.

TheBlackHorse
1
Wpisów: 1 410
Wysłane: 10 marca 2009 19:33:53
WD a co z tym drobnym i nieśmiałym pomysłem żeby w nagłówku spółki dodawać także jej skrót?
You can't judge a fish by lookin' in the pond
You can't judge right from looking at the wrong
You can't judge one by looking at the other
You can't judge a book by looking at the cover
Oh can't you see, oh you misjudge me
I look like a farmer, but I'm a lover!

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 10 marca 2009 20:10:40
TheBlackHorse napisał(a):
WD a co z tym drobnym i nieśmiałym pomysłem żeby w nagłówku spółki dodawać także jej skrót?

Przychylam się.

A jak by można jeszcze "wskoczyć" z forum dotyczącego spólki do jej monitora, to by już było arcydzieło.thumbup
Edytowany: 10 marca 2009 20:13

Teresa
0
Wpisów: 4 710
Wysłane: 10 marca 2009 20:17:27
buldi napisał(a):
A jak by można jeszcze "wskoczyć" z forum dotyczącego spólki do jej monitora, to by już było arcydzieło.thumbup

Nie wiem czy o to chodzi, ale jeśli tak to, klikając na kursie na górnej belce przechodzimy do strony spółki.

wave
A wiesz przynajmniej dlaczego przegrałeś?...

WatchDog
50
Wysłane: 10 marca 2009 20:21:04
TheBlackHorse napisał(a):

Wejdzie w nowej kompilacji: sajt jest zamkniętą aplikacją, w której nie można mieszać "na żywo".

Zastanawiałem się jednak, trochę to ludziom namiesza. Już teraz nie wiedzą jak tytułować wątek i poprawiam nazwy - a jak będzie widać jeszcze krótki ticker to ludzie zaczną go z palca wpisywać, i będę musiał jeszcze więcej poprawiać. Może wsadzić w dymek...?

TheBlackHorse
1
Wpisów: 1 410
Wysłane: 10 marca 2009 20:23:08
WatchDog napisał(a):
Może wsadzić w dymek...?

Po najechaniu kursorem pokazywałby się skrót, dobry pomysł!
You can't judge a fish by lookin' in the pond
You can't judge right from looking at the wrong
You can't judge one by looking at the other
You can't judge a book by looking at the cover
Oh can't you see, oh you misjudge me
I look like a farmer, but I'm a lover!

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 12 marca 2009 15:14:29
WD czy ranking jest już aktualny po wyniakch dla wszystkich spółek gpw ?
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

6 7 8 9 10

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,269 sek.

alylgtoy
yssvaawy
sddpzszk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hcaemmwe
paudgqev
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat