0 Dołączył: 2010-01-04 Wpisów: 594
Wysłane:
23 listopada 2010 16:34:06
przy kursie: 3,41 zł
Na szczęście to tylko bankier. Choć gdyby coś takiego miało miejsce i zarząd w ten sposób wypiął by się na drobnych  , to nie wiem jak Wy, ale ja więcej tej spółki nie dotknę.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-19 Wpisów: 1 506
Wysłane:
23 listopada 2010 16:35:24
dolarman napisał(a):enforces napisał(a):a ja już chyba coś rozkminiłem...
przytaknijcie mi bądź nie.
Kolański jest właścicielem Ziołopexu, ziołopex od nowego roku będzie wchodził do grupy Colian. A Ziołopex to właściciel większości akcji Jutrzenki. Czy aby czasem nie będzie trzeba w związku z wejsciem ziołopexu do colianu zrobić przepis akcji na jakiś inny podmiot itd? Wtedy kurs akcji najlepiej aby był jak najmniejszy aby wykazać mniejszy zysk do podatku a co za tym idzie zapłacić mniejszy podatek [lub coś w ten deseń]?
To takie moje luźne myśli. A czy już teraz Kolański a nie Ziołopex występuje jako główny akcjonariusz JTZ? ja widzę "Kolański (wraz z Ziołopex)" nie sądzicie że może być gruba akcja z wymianą akcji właśnie w związku z tą transakcją? Kolański może sobie przecież zażyczyć w zamian za ziołopex X akcji. Im będzie ich cena niższa tym więcej ich dostanie. A przecież wszyscy wiemy że tutaj już pół roku temu mogło być 5zł. Myślicie że czemu Pan Prezes nie odpowiada na Wasze pytania, dlaczego nie ma nic o strategiach rozwoju, rozbudowie fabryki w bydgoszczy? Bo jedna właściwa strategia jest taka by zdezorientować rynek i obniżyć w tym roku średnią cenę akcji aby móc w przyszłości jeszcze więcej kasy zarobić. Zobaczcie sobie jaki zysk przynosi ziołopex Kolańskiemu? Czmu ot tak chciałby sobie go oddać? Za free, bez żadnej premii tego nie zrobi. Poproszę o konfrontację z Kolańskim. Kiedy kurs się kisił na Petrolu to nawet sam Krauze wysyłał listy do akcjonariuszy... Teraz proszę o kilka słów od Prezesa Jana Kolańskiego. Chyba, że chce za wszelką cenę pozbyć się reputacji rozsądnego i rozsądnej spółki!
|
|
0 Dołączył: 2010-06-04 Wpisów: 123
Wysłane:
23 listopada 2010 16:36:41
kurp napisał(a):enforces napisał(a):kurp napisał(a):Papier od bardzo dawna nie schodził poniżej pewnej granicy. To normalne, że po jej naruszeniu wystrzeliły skumulowane w wąskim przedziale zlecenia stop-loss. W pewnej chwili kurs "wisiał na widłach". Bardziej niepokoiłby mnie fakt, że wyzbierano akcje tylko do pewnego poziomu... widły 3,31 nie było takiej ceny. No chyba ze rano przed 9 Nie było transakcji po tej cenie, ale notowania zawisły na chwilę - potem wpadły zlecenia kupna i transakcje ruszyły od 3,46 w górę. Godzina 9:23, jeśli dobrze pamiętam. Możesz sobie zerknąć na Onet - na wykresie dziennym widać przerwę i TKO=3,31. potwierdzam że tak było
|
|
|
|
Wysłane:
23 listopada 2010 16:40:46
dolarman napisał(a):Na szczęście to tylko bankier. Choć gdyby coś takiego miało miejsce i zarząd w ten sposób wypiął by się na drobnych  , to nie wiem jak Wy, ale ja więcej tej spółki nie dotknę. uwierz mi że ja też. Swojego czasu miałem do prezesa i spółki szacunek. Ale jeśli nie zdoła w najbliższym czasie powiedzieć coś sensownego to nie zawaham nazwać się go drugim Karkosikiem [a kiedyś pisałem tutaj na forum że on jest przeciwieństwem Karczka]. załuję że nie uciekłem z JTZ przy cenie 3.90 jak była okazja. Zapowiada się albo kiszenie albo proces uśredniania.
Edytowany: 23 listopada 2010 16:43
|
|
0 Dołączył: 2009-10-15 Wpisów: 37
Wysłane:
23 listopada 2010 16:51:34
enforces napisał(a):Teraz proszę o kilka słów od Prezesa Jana Kolańskiego. Chyba, że chce za wszelką cenę pozbyć się reputacji rozsądnego i rozsądnej spółki! ...biorąc pod uwagę to co Kolański wyczyniał przez ostatni rok to można chyba powiedzieć że tej reputacji już się pozbył, choć jako akcjonariusz pewnie nie jestem obiektywny. Prezes nabrał ostatnio wody w usta i ciężko powiedzieć czy coś szykuje czy sam nie wie w którą stronę teraz podążać. Nawet jeżeli szykuje coś extra to obawiam się, że ja osobiście nie doczekam tej chwili bo cierpliwośc zaczyna mi się kończyć
|
|
0 Dołączył: 2009-01-31 Wpisów: 757
Wysłane:
23 listopada 2010 23:32:39
misza napisał(a):kreski na JTZ przypominają midasa z zeszłego roku - wówczas kurs bujał się w trójkącie w granicach ok 12.50-13.50 i wybił się dołem (dziś kosztuje 5-6PLN.  kliknij, aby powiększyć po dzisiejszej sesji warto przypomnieć wcześniejszą grafikę (17.10)- ten poziom docelowy nie będzie wcale taki niemożliwy. Dziś spadek przy dużych obrotach, w dodatku spełniła się pułapka hossy, o której niedawno pisałem i kurs jest pod trójkątem, prze mocno w dół i w dodatku ta czarna świeczka...takich nie cierpię Chciałbym po prostu dzisiejszy spadek traktować jako jednorazowy  ale realia są chyba inne pozdrawiam
Edytowany: 23 listopada 2010 23:35
|
|
Wysłane:
23 listopada 2010 23:53:04
misza
Mądrze prawisz, miej jednak na uwadze fakt, że za dzisiejszą zwałką stoi ktoś grubszy. Jeżeli dzisiaj już się wyszumiał, to liczę że jutro kurs nieco odreaguje. Jeśli jednak ma jeszcze nieco amunicji to może być różnie. Póki co nadal bacznie obserwuje
|
|
0 Dołączył: 2010-07-31 Wpisów: 123
Wysłane:
24 listopada 2010 13:44:05
przy kursie: 3,45 zł
DI Erste poinformował, że nabył wczoraj 43k akcji. Gdzie byłby kurs bez tego? Biorąc pod uwagę, że średni wolumen z ostatnich 5 sesji to około 200k, wygląda to naprawdę kiepsko...
|
|
0 Dołączył: 2009-04-29 Wpisów: 11
Wysłane:
26 listopada 2010 08:48:52
przy kursie: 3,55 zł
A gdzie ty niby słyszałeś o DIE Erste?
Edytowany: 26 listopada 2010 08:49
|
|
Wysłane:
26 listopada 2010 09:23:00
przy kursie: 3,50 zł
Tak trudno poszukać nieco głębiej?? Erste prowadzi w imieniu zarządu JTZ buyback. I tyle. Nie skupują tego dla siebie, nie wchodzą z tymi pakietami do akcjonariatu.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-07-31 Wpisów: 123
Wysłane:
26 listopada 2010 21:37:18
praktykant napisał(a):A gdzie ty niby słyszałeś o DIE Erste? Sorry, może faktycznie - wyrwane z kontekstu - zdanie brzmi trochę niejasno. W końcu da facto skupuje Jutrzenka, więc jak ktoś nie czytuje tych komunikatów, przekaz może być mylący. Dzięki za wyjaśnienie, dolarman. Co do samego kursu - pojęcia nie mam, co tu się właściwie dzieje. Nie bardzo zgadzają mi się fundamenty (nie rozumiem sypania akcjami spółki, która teoretycznie wpadki ma już za sobą, a przed sobą perspektywę branżowych żniw), a z linijką od AT to nawet nie wiem z której strony podejść...
|
|
Wysłane:
26 listopada 2010 23:26:44
@kurp
Nie wiem czy to Ciebie pocieszy ale nie jesteś sam - przynajmniej kilka osób na tym forum jest najdelikatniej mówiąc poirytowane zachowaniem kursu jak i działań samego zarządu. Kurs nie chce rosnąć, bo niestety mimo czekającego nas świątecznego szaleństwa nikt już chyba nie oczekuje noworocznych fajerwerek przy okazji raportu za cały 2010. Powód dość prosty - zbyt duża strata za pierwsze trzy kwartały, żeby ten IV - ostatni -mógł wszystko odrobić. Owszem, wiemy czym to było spowodowane - próbą przejęcia Wedla, koszty ogromne a efekt marny. To tylko dowodzi że zarząd nie do końca wiedział na co się porywa i utwierdza mnie w przekonaniu, że pora na zmiany...
Obawiam się jednak akcja "Wedel" odbije się jeszcze jedną "czkawką" . Otóż, póki Kraft miał w swoim portfolio Wedla, nie zależało mu na dublowaniu produktów i wstawiania nowych indeksów będących konkurencją dla własnych marek. Jednak w momencie zbycia spółki na półkach marketów automatycznie pojawiły się produkty typu "Delicje Milki" - przecież znając doskonale wyniki sprzedażowe poszczególnych brandów Wedla łatwo wprowadzić produkty z dobrym logo( w porównywalnej cenie) mogących ugryźć część tortu z zyskownej półki. Na dzień dzisiejszy Kraft od momentu pozbycia się Wedla wprowadził już przynajmniej kilkanaście nowych produktów, będących bezpośrednią konkurencją dla produktów tej właśnie spółki, co oczywiście rykoszetem uderza w całą słodką branżę. Co więcej mając ich budżet, zdecydowanie łatwiej wejść do sieci i kupić indeks dla nowości niż np JTZ czy Mieszko. A półki nie są z gumy i żeby egzystować mógł ktoś - ktoś egzystencję zakończyć musi. A poza tym, sieci nie rezygnują z marek własnych a wręcz przeciwnie, mocno w nie inwestują bo są wysoko marżowe. Miejsca więc jeszcze mniej. ( Zresztą uważam, że zarząd widzi rosnącą konkurencję, stąd ogromny nacisk na dywersyfikację własnego portfolio, nakłady na Hellene itd. ) Tak więc wniosek jest jeden - w sieciach walka na całego, a wygrywają Ci którzy lepiej się rozpychają i więcej płacą. Ot takie proste, aczkolwiek bolesne prawa rynku. Teoretycznie łatwiej jest w detalu, jednak ostatnie półtora roku to tragedia dla tego kanału, zwłaszcza w miastach. Praktycznie wszyscy duzi dystrybutorzy ) nie mający sieci własnych ) notują spadek obrotów w kanale detalicznym, a lepiej raczej już nie będzie, bo co i rusz słychać o ambitnych planach Tesco, Biedronek, Lidlów i innych wynalazków.
Nie uważam że JTZ jest na straconej pozycji, jednak z pełną stanowczością twierdzę że to ostatni gwizdek aby podjąć walkę. Myślę jednak, że to już nie jest walka Kolańskiego. On swoje zrobił, zaprowadził JTZ na granicę rozwoju jakie mogła osiągnąć pod jego skrzydłami. Teraz jednak naprawdę potrzeba świeżej krwi, otwartej i chętnej podjęcia rękawic. Oby dostrzegł to również zarząd. Inaczej może być różnie.
Wracając więc do perspektywy żniw - owszem, jest to najlepszy czas dla spółek z tej właśnie branży, jednak dla kogo tegoroczne zimowe żniwa będą udane, okaże się za kilka miesięcy. Jeśli JTZ i tego kwartału nie zaliczy do udanych ( patrząc przez pryzmat konkurencji ) może to świadczyć, że moje powyższe obawy są w pełni uzasadnione.
Obym się mylił.
Edytowany: 26 listopada 2010 23:31
|
|
Wysłane:
28 listopada 2010 18:53:01
Dodatkowo zobaczcie co wyrysowały nam świece
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
30 listopada 2010 09:29:23
przy kursie: 3,60 zł
27 mln zł za sam IV kwartał czy za cały rok 2010? W tej chwili zysk netto z 12 miesięcy, czyli od 01.10.2009 do 30.09.2010 r. wynosi bez groszy 28 mln zł. Powtórka tego wyniku oznacza, że wycena dochodowa ani mnożnikowa z zysku się nie zmieni. Zysk wejdzie na WK, która wzrośnie tą drogą o 4,7%, o tyle też spadnie C/WK i podniosą się wyceny majątkowe. W mojej ocenie są to zmiany śladowe.
[edytowałem bo mi się daty pokićkały]
Edytowany: 30 listopada 2010 09:43
|
|
Wysłane:
1 grudnia 2010 11:02:21
przy kursie: 3,72 zł
no to dziś wracamy do właściwego poziomu. jestem ciekaw czy zaatakujemy w końcu 4zł. Wg moich obliczeń teoretyczny zasięg to 4,20. Biorąc pod uwagę, że część drogi jest przeczyszczone, a z ostatniego dołka na małym wolumenie można było spokojnie dojść do 3,68 to czemu nie...
|
|
Wysłane:
1 grudnia 2010 11:13:20
Generalnie w arkuszu wielkiej podaży nie widać,ale najpierw trzeba przeskoczyć powyżej 3,73. A do 4 droga daleka. Jeśli miało by być tak jak piszesz, to potrzeba potężnych obrotów. Inaczej każde wybicie będzie nadal zabijane.
|
|
0 Dołączył: 2009-08-08 Wpisów: 116
Wysłane:
1 grudnia 2010 16:48:32
Właśnie na przykładzie Jutrzenki zastanawiam się nad sensem stawiania stopów. Wybicie w dół przy wyższym wolumenie z długiej konsoli i co? Nic pozbierali co chcieli i wracamy tam gdzie byliśmy. Jedyny wniosek jaki mi się nasuwa to jeśli jestes przekonany fundamentalnie do spółki to olać stopy bo cie skubańcy wyleszczą na maxa. Po za tematem Jutrzenki to samo zrobili na Synthosie zjazd do 2,65 zebranie papieru a dzisiaj max na 3,05 i pewnie łacha drą w gabinecikach że sobie taniutko papier wzieli.
|
|
Wysłane:
2 grudnia 2010 10:16:42
przy kursie: 3,67 zł
ja stopów nigdy nie stawiam, raz postawiłem na PGE żeby nie stracić. Gdy kurs leci po stopach to przeważnie spada niżej niż powinien więc wywalanie w trakcie obsuwy jest według mnie niebezpieczne. Lepiej poczekać na odreagowanie. Szczególnie tam gdzie inwestorzy działają emocjonalnie np. techmex.
no ladnie rośniemy od kilku sesji więc 4zł robi się realne. Pamiętajcie - rajd św. mikołaja
|
|
0 Dołączył: 2009-05-11 Wpisów: 160
Wysłane:
2 grudnia 2010 10:39:33
Imo ze stopami jest jak ze strategią czystą i problemem baru w el Farol - co by nie robić i tak wyjdzie źle :-) . Podstawa to dobre wejście na rynek, wtedy stop nie przeszkadza, a z tym niestety nie jest tak łatwo. Natomiast jak ktoś gra długoterminowo, to go żadne stopy nie interesują.
Co do JTZ - imo najbliższy opór na ~3.80 (górne ograniczenie klina).
Edytowany: 2 grudnia 2010 10:40
|
|
0 Dołączył: 2009-03-15 Wpisów: 43
Wysłane:
2 grudnia 2010 11:04:43
stooq.pl/n/?f=392542&c=1&a...Warszawa, 02.12.2010 (ISB) – Analitycy Beskidzkiego Domu Maklerskiego (BDM) wydali rekomendację „akumuluj" dla akcji producenta słodyczy Jutrzenki z ceną docelową 3,99 zł, wynika z raportu datowanego na 29 listopada, a odtajnionego w czwartek. W dniu wydania rekomendacji kurs wynosił 3,58 zł, z kolei w czwartek o godz. 10.00 za akcję płacono 3,73 zł.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.