0 Dołączył: 2008-11-14 Wpisów: 62
Wysłane:
2 grudnia 2010 00:28:40
przy kursie: 3,79 zł
O buy-back-u do wczoraj nikt nie słyszał. Jedyne co było w ostatnich infach był pakietowy skup przez Gasinowiczów, więc po takich informacjach może być tylko lepiej. Od strony technicznej: na wykresach dziennych został przypuszczony atak na SMA3(45 day) przy jednoczesnym pokonaniu lokalnych oporów: 1 i 2 rzędu PivotPoints, więc wygląda to dość optymistycznie. Miejmy nadzieję że to koniec długotrwałego dołowania i jest to próba zmiany dotychczasowego trendu. Jednak aby mówić o pełnym sukcesie trzeba jeszcze poczekać na wyraźniejsze dywergencje pozostałych oscylatorów. Jeśli pojawią się zapowiadane duże kontrakty w Niemczech i Holandii, może zrobić się naprawdę gorąco...
Edytowany: 2 grudnia 2010 00:51
|
|
0 Dołączył: 2009-08-21 Wpisów: 468
Wysłane:
2 grudnia 2010 08:21:50
przy kursie: 3,79 zł
ciekawe czy wejście głównego akcjonariusza i zmiany rozpoczną się od zmiany prezesa, jeżeli nie doszły do skutku akwizycje, to albo źle oszacowano przedmiot/ty zakupu przed emisją, albo ktoś był sprawniejszy i kupił/ trudno chyba o lepszy moment na przejęcia niż taki kryzys, na razie trzeba wygrywać kontrakty na mocno konkurencyjnym rynku + przy wstrzymanych/ opóźnionych wielu inwestycjach.
|
|
Wysłane:
2 grudnia 2010 21:06:27
przy kursie: 3,88 zł
jest kontrakt i to jaki! w dodatku wymarzony moment na zabezpieczenie wpływów eksportowych na kontrakt 3 letni! a jednak zakup insiderów znów dawał dobry sygnał!  pozdrowienia dla tych co nie spuchli i nie sprzedali w ostatnich dniach
Edytowany: 2 grudnia 2010 21:06
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-12-05 Wpisów: 239
Wysłane:
2 grudnia 2010 21:48:11
sprzedawać zupełnie nie zamierzałem, ale chciałem w przyszłym tygodniu zrealizować stratę na EPD i obniżyć podstawę opodatkowania.... niestety, teraz to prawie na zero wychodzę. niby dobrze, ale jednak zaskoczył mnie ten wzrost. może jeszcze będzie szansa...
|
|
Wysłane:
2 grudnia 2010 21:55:58
Nareszcie!  Jak by nie było to właśnie na to oczekiwała przeważająca część akcjonariuszy przez wiele miesięcy. Wszystkie wcześniejsze zapowiedzi ze strony prezesa okazywały się zwykłym mydleniem oczu. Nie ma się co oszukiwać, ale ich dotkliwy brak a także inne okoliczności w obliczu rosnącego w oczach całego rynku powodowały że kurs EPD systematycznie spadał pod własnym ciężarem, - choć nie tylko pod nim bo był sprytnie "wspomagany" - zapewne rzez "niewidzialną rękę wielkiego brata". Jutro wzrostów ciąg dalszy - to raczej pewne. Pozdrawiam wytrwałych trzymaczy!
Edytowany: 2 grudnia 2010 22:15
|
|
Wysłane:
3 grudnia 2010 08:24:08
Zobaczymy co będzie dalej, ale ja osobiście widzę to optymistycznie, a czy potwierdzi to analiza techniczna to Bóg raczy tylko wiedzieć... Trzymajmy kciuki za dalsze losy EPD bo całkiem możliwe, że będziemy pokonywali kolejne opory.  kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 3 grudnia 2010 09:27
|
|
0 Dołączył: 2009-08-01 Wpisów: 1 344
Wysłane:
3 grudnia 2010 12:34:18
przy kursie: 3,90 zł
wkm3 napisał(a):jest kontrakt i to jaki! w dodatku wymarzony moment na zabezpieczenie wpływów eksportowych na kontrakt 3 letni! a jednak zakup insiderów znów dawał dobry sygnał!  pozdrowienia dla tych co nie spuchli i nie sprzedali w ostatnich dniach Hołda w wywiadze dla cnbc wspominal o kontrakcie na 200mln zł, tu tyle nie ma, wiec troche nie rozumiem tej euforii - kontrakt mniejszy od oczekiwanego
|
|
Wysłane:
3 grudnia 2010 12:37:23
copoile, czy Twoja ocena wykresu na pewno jest obiektywna? wczorajsza swieca byla nie najpiekniejsza, dzis nie wiemy jak sie skonczy...dzis widzialem, ze 10k akcji potrafi powstrzymac rynek na pol dnia.
|
|
Wysłane:
3 grudnia 2010 13:04:13
Oczywistą sprawą jest że na giełdzie nie ma nic pewnego i dla zapewnienia stabilnego wzrostu kursu byłoby wskazane aby piął się bez niebotycznych zrywów, lecz przy rosnącym wolumenie. Nie wpadam w euforię, ale tak mi podpowiada intuicja i AT. Trzeba również zdać sobie sprawę, że przez ponad rok męczącego boczniaka a także ostatnie dołowanie kursu ludzie stracili zaufanie do tego waloru i potrzeba sporo czasu aby odzyskali je z powrotem. Niestety to kwestia czasu, a co najważniejsze przejrzystości zarządzania firmą, a z tym akurat ostatnimi czasy nie najlepiej. Co do zapowiedzi Hołdy to trzeba brać sobie poprawkę, bo jak widać od jakiegoś czasu jak nie skłamie to prawdy nie powie...  - więc może lepiej by było gdyby nic nie obiecywał.
Edytowany: 3 grudnia 2010 13:23
|
|
Wysłane:
3 grudnia 2010 21:00:03
 copoile a zajrzałbyś na forum ZUKa? przetrwałem tam podobną kiszonkę i takie powolne wzrosty o których piszesz chyba tam mamy:)- branża ta sama:)pomożesz z AT? jestem słabiutki tu jeszcze. Chyba robię coś co nie spodoba się WD ale... zupełnie wyjątkow o- polecam ostatni wątek na forum konkurecji - bankiera, bardzo ciekawe scenariusze są tam rozważane, troszkę większa aktywność niz na naszym forum, zacząłem tam zaglądać bo mam rękę do niepopularnych na naszym stockwatchu forów
Edytowany: 3 grudnia 2010 21:01
|
|
|
|
Wysłane:
3 grudnia 2010 22:32:43
podtrzymuje opinie, ze epd nie rzuca na kolana odnosnie sily bykow; nie widac tej sily na wykresie, ani na dziennych ani na tygodniowym; wyraznie zatrzymalismy sie ponizej 4 zl, wolumenu tez nie bylo; mysle, ze teraz tu - ma 3,90 zamiast 3,60 chwile sie pokisimy. Skoro duzo ludzi mialo juz dosc dotychczasowej kiszonki to beda wyrzucac przy kazdej okazji
|
|
0 Dołączył: 2010-12-02 Wpisów: 42
Wysłane:
4 grudnia 2010 08:15:11
Witam, jestem poczatkujacym graczem, wiec nie oczekujcie ode mnie zlozonych analiz. EPD bardzo mnie zainteresowala ze wzgledu na fakt, ze nieco poruszam sie w tej wlasnie branzy. Chcialbym sie odniesc do kontaktu i slow Holdy. Otoz, w przypadku tego typu kontraktow oczywiste jest, ze okolo 30 - 50 % wartosci kontraktu stanowia roboty dodatkowe, zlecone w trakcie prac, a nie zidentyfikowane na etapie przygotowania DT. Prawdopodobnie 200 mln wzielo sie wlasnie z takiej kalkulacji. Praktyka jest taka, ze Zamawiajacy nie zleca tych prac innym podmiotom, bo wiaze sie to z: - czasem na procedury wyboru, - czasem na "wesjcie na budowe" [transport ludzi i sprzetu] Spolka moim zdaniem przez inwestorow jest odbierana emocjonalnie, a nie w oparciu o rzeczywiste perspektywy, a te sa moim zdaniem dobre. Tak jak ktos z Was napisal "drogi moga poczekac, elektrownie nie".
|
|
Wysłane:
4 grudnia 2010 09:45:04
plynacyzrynkiem napisał(a):podtrzymuje opinie, ze epd nie rzuca na kolana odnosnie sily bykow; nie widac tej sily na wykresie, ani na dziennych ani na tygodniowym; wyraznie zatrzymalismy sie ponizej 4 zl, wolumenu tez nie bylo; mysle, ze teraz tu - ma 3,90 zamiast 3,60 chwile sie pokisimy. Skoro duzo ludzi mialo juz dosc dotychczasowej kiszonki to beda wyrzucac przy kazdej okazji dokładnie podzielam pogląd, nastawiam się na konsolidację, tyle że na trochę wyższym poziomie. Tyle ludzi ma dość tej spółki, że jak zobaczą, iż znów nie możemy poradzić sobie z poziomem 4pln to oddadzą "pkc". Moim skromnym zdaniem, jakiegoś większego ruchu (w górę lub w dół) możemy spodziewać się po walnym (w kontekście projektu uchwały zgłoszonej przez Gasinowicza) ewentualnie po wyjaśnieniu się sytuacji ze zwiększeniem udziału PBG w spółce. Jeszcze co do tych nastrojów wobec spółki. Kompletnie ich nie rozumiem. Wystarczy sobie porównać kurs spółki do swigu i wid_budow - w zasadzie wszystko stoi. Od szczytu hossy w 2007 i tak jesteśmy wyżej od wspomnianych indeksów. Ot taki szeroki rynek i tyle.
Edytowany: 4 grudnia 2010 09:56
|
|
Wysłane:
4 grudnia 2010 10:36:45
- do analizy rozgrywki, która odbywa się teraz na krótko ciekawy artykuł, wywiad z głównym udziałowcem: www.pb.pl/a/2010/12/04/Pat_w_a...- do najbliższej przyszłości: jak reaguje rynek, mimo mocnej korekty wobec spółki z tej samej branży o podobnych wolumenach i podobnej kiszonce po podaniu dobrych newsów o kontraktach i perspektywach, zapraszam do wykresu ZUKa z ostatnich 3m. - 100% wzrost. - bardzo ciekawy wpis matiqautomatiq, tego brakuje nam na stockwatchu bardzo, opinii ludzi którzy są bliżej core biznesu spółek, pod względem AT i fundamentów zawsze można tu z kimś pogadać, jednak ja inwestuje w przedsiębiorstwo w jego umiejętności, track record i perspektywy rynku i opinie ludzi z branży są nam bardzo potrzebne.
Edytowany: 4 grudnia 2010 10:38
|
|
Wysłane:
8 grudnia 2010 21:23:02
przy kursie: 3,96 zł
Dzisiaj znów pakiet zmienił właściciela i nie było by tym nic dziwnego gdyby nie cena... Kod:ENERGOPLD 4,95 1435,5 145000 Albo umowa na tę transakcję była podpisana już jakiś czas temu albo nie rozumiem :-) Tyle to z rynku bez problemu by się taniej kupiło.
Edytowany: 8 grudnia 2010 21:26
|
|
0 Dołączył: 2010-12-02 Wpisów: 42
Wysłane:
9 grudnia 2010 09:55:54
przy kursie: 3,99 zł
Wskazanie wariantu z kiszeniem na poziomie 3,9x jest bardzo uzasadnione. Wczorajszy zakup byl pewnie poprzedzony umowa. Byc moze liczono na wyzsze wzrosty po bardzo dobrej informacji. Psychika jednak robi swoje - skoro spolka kisi sie dluzej na okreslonych poziomach to bardzo trudno nagle podniesc kurs. Ja podtrzymuje swoje zdanie, to jest perspektywiczny podmiot, a uslugi w obszarze remontow, budow i modernizacji infrastruktury energetycznej jeszcze czekaja na wysyp. Zwroccie uwage, ze w Polsce infrastruktura energetyczna to czesto lata 50-te + Pecety w biurach :) Budowa nowego bloku energ. w Łagiszy [TPE] pokazala, jak wzrasta wydajnosc tego typu inwestycji [zwiekszenie wydajnosci energetycznej, drastyczne zmniejszenie zapotrzebowania na sile robocza]. Kazda spolka energetyczna stoi przed orgomnymi, ale oplacalnymi inwestycjami, ktos te inwestycje musi realizowac, a ze sprawdzonych wykonawcow jest niewielu, to ceny uslug pewnie beda wzrastac. Zuzycie ee natomiast rosnie w ogromnym tempie, poprzez zmniejszenie kosztow nabycia wiekszosci przydatnych, aczkolwiek energooszczędnych urzadzen [Ilu z nas mialo klimatyzacje w domach czy biurach 10 lat temu?]. Poczekamy, zobaczymy.
|
|
Wysłane:
15 grudnia 2010 08:47:32
przy kursie: 3,96 zł
|
|
Wysłane:
15 grudnia 2010 18:50:23
Moim zdaniem prezes nie powiedział nic o czym byśmy nie wiedzieli, za wyjątkiem tego że zamierzają pracować na rynku francuskim. A co Wy sądzicie o jego wypowiedzi?
Edytowany: 15 grudnia 2010 18:55
|
|
Wysłane:
15 grudnia 2010 19:17:17
Ja sądzę, że Niedziałek (czy jak mu tam) był kiepsko do rozmowy przygotowany. Nie dostałem odpowiedzi na najbardziej nurtujące mnie pytanie, czy wyjdą z tym stadionem na plus koniec końców. Dobra wiadomość (wymaga jeszcze potwierdzania w Qsr), że amontex zaczyna zarabiać. Francja też dobra wiadomość, oby tylko rentowności (skonsolidowane) zaczęły rosnąć. No i jeszcze wypada dodać, że nie powiedział 'nie' projektowi o skupie akcji, celem akwizycji. Czekam na wyniki q4.
|
|
Wysłane:
15 grudnia 2010 19:46:51
Mnie też brakuje bardzo ważnej informacji odnośnie odszkodowania od firmy podwykonawczej wyrzuconej z gdańskiego stadionu, bo przede wszystkim tylko "dzięki temu" wynik za 3Q był właśnie taki, a nie inny i w znacznej mierze na nim zaważył. Jeśli udałoby się to uzyskać jeszcze w tym kwartale (plus wynagrodzenie za prace dodatkowe na PGE Arena) to uważam że wyniki za 4Q mogą okazać się kumulacją zysków tego roku...
Edytowany: 15 grudnia 2010 19:59
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.