0 Dołączył: 2009-08-01 Wpisów: 1 344
Wysłane:
26 lutego 2011 21:36:23
przy kursie: 3,42 zł
v3nom napisał(a):Nie próbuję ośmieszać Twojej strategi inwestycyjnej, ale ona także ma drobne luki. Z tego co pamiętam na jesieni sprzedawałeś Optimusa po 2,50  Zapewne nie chciało Ci się czekać, a może po prostu chciałeś odkupić drożej  Patrząc z perspektywy czasu trzeba przyznać, że nie była to najszczęśliwsza decyzja  Ja bym bardzo chciał wtedy po takiej cenie kupić spółkę, trzymać i nie ruszać. Po czym zgarnąć kilkaset procent w ciągu pół roku. Niestety nie dostrzegłem okazji na czas. A jestem zbyt cienki, żeby skakać z kwiatka na kwiatek i bić rynek po 40-60% każdego miesiąca, jak to się niedawno chwalił na forum taki jeden arogancki typ. Ale daję już sobie spokój, bo mam wrażenie, że robię tutaj za obrońcę krzyża  to nie jest wada, ale uroda tej strategii. Nie jezdze na wakacje z otwarta pozycja, a takze z inncy przyczyn srednio pol roku mam zamkniete pozycje (wtedy kiedy nie moge poswiecic sie gieldzie). Generalnie to nie imponuje mi trzymanie spolki z 2,5 do 5 jesli mialaby po drodze stanac w miejscu na miesiac. Miesiac to dla mnie dlugi okres, jesli pozycja jest udana to trzymam ja pare/parenascie tygodni, jesli jest zla to w ciagu tygodnia jej nie mam. Po fakcie latwo jest zobaczyc, ze warto bylo poczekac. Ja sie kieruje tym co widac w danej chwili. Jesli spolka stoi w miejscu to dla mnie jest niekomfortowa sytuacja i zmykam. Nie posiadam stojacych w miejsuc spolek :) Stojaca w miejscu spolka to takie same ryzyko, tylko potencjal ktos wylaczyl. Optimusa kupowalem i po 2 i po 3 i po 5 i po 6 zl i nie mialem tu dyskomfortu - to bylo lokalnie dobre miejsca. Tak samo zurawie kupowalem i po 2 zl i po 60gr. Moge Ci przytoczyc jeszcze mase innych "okazji", ktore mnie ominely. Ale to nie zmieni faktu, ze midasa kupiles za wczesnie znikam na tydzien, niech Wam midas oszaleje
Edytowany: 26 lutego 2011 21:39
|
|
0 Dołączył: 2008-08-14 Wpisów: 18
Wysłane:
26 lutego 2011 22:37:58
plynacyzrynkiem ma dobra strategie, jest ona dobra jak sie pare razy uda i czlowiek nabiera pewnosci siebie, ale jak sie sparzy, to mu takie skakania z kwiatka na kwiatek przechodza i zostaje dlugoterminowcem na spolkach z jakas tam przyszloscia,(np. midas skotan ) chociaz do punktu odrobienia strat ! :-) ale do tematu, jak byl bym spekula czy jakimis slupami Romka czy Ryska, to bym nakupil teraz akcji cztery razy wiecej niz potrzebuje, wywindowal bym kurs, po bardzo dobrym infie, do gory kilkaset % (przyklad Hawe czy Capital) sprzedalbym na gorce tego czego nie potrzebuje zarobilbym na emisje po 1,24 i jeszcze by mi zostalo na dostatnie zycie przez jakis czas ale takie zagrywki sa ponoc zabronione  ha ha ha, ale mozna powiedziec ze ryek tak euforycznie zareagowal na info i wytlumaczenie gotowe pozdrawiam
|
|
0 Dołączył: 2009-08-11 Wpisów: 444
Wysłane:
26 lutego 2011 23:18:05
Kazda metoda jest dobra , byle była skuteczna . A przy rozliczaniu Pit wszystko wychodzi , czy to były gierki czy inwestycje przynoszące zyski.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
27 lutego 2011 00:28:10
compaq100 napisał(a):Stanowczo nie zgadzam się z opinią v3nom, że drobnica nie wchodzi w emisję w moim przekonaniu jest akurat odwrotnie. Sporo wejdzie jak Ty czy ja. Ale na bankierze są posty typu: po co przepłacać za akcje po 3-4 złote, jak można kupić nowe bez problemu po 1,24  Wiele osób tego po prostu nie ogarnia. Nie lubię się bawić publicznie we wróżkę, ale zobaczysz co się stanie po odcięciu  Płynący, teraz to i ja wiem, że się pospieszyłem Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
0 Dołączył: 2009-01-27 Wpisów: 854
Wysłane:
28 lutego 2011 17:28:53
przy kursie: 3,40 zł
v3nom: Łatwo jest punktować pośpiech lub jego brak po fakcie, ale tak naprawdę liczy się reakcja na napływające informacje i zmieniającą się sytuację na rynku. Każda transakcja to w istocie setki decyzji, nie jedna. Pewność swojej pozycji jest najważniejsza w tym wszystkim. Jak zaczynasz się pytać innych czy to jest dobre to czas zawęzić stopa :-). PS To są raczej ogólne uwagi. Podzielam Twój punkt widzenia, choć nie w całości, ale jednak. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 28 lutego 2011 17:29
|
|
0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
1 marca 2011 18:05:19
przy kursie: 3,33 zł
Czy to coś nie publikuje raportów za IVQ ?
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
1 marca 2011 19:27:41
Nie bublikuja bo nie ma takiego obowiazku z tego co pamietam 2 i 4 Q mozna podac w raporcie polrocznym i rocznym Cytat:1. Jednostkowy raport roczny za 2010 rok – 21 marca 2011 roku 2. Skonsolidowany raport roczny za 2010 rok – 21 marca 2011 roku 3. Skonsolidowany raport kwartalny za I kwartał 2011 r. – 16 maja 2011 roku 4. Skonsolidowany raport półroczny za I półrocze 2011 r. – 31 sierpnia 2011 roku 5. Skonsolidowany raport kwartalny za III kwartał 2011 r. – 14 listopada 2011 roku www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm... Pozatym co mieliby pokazac w tym raporcie ??? Straty beda i w rocznym
|
|
0 Dołączył: 2009-12-05 Wpisów: 35
Wysłane:
1 marca 2011 20:00:26
Zgadza się, ten raport to może być tylko "dorżnięcie watachy".
|
|
Wysłane:
1 marca 2011 23:35:14
Taurus80 napisał(a):Nie bublikuja bo nie ma takiego obowiazku z tego co pamietam 2 i 4 Q mozna podac w raporcie polrocznym i rocznym Cytat:1. Jednostkowy raport roczny za 2010 rok – 21 marca 2011 roku 2. Skonsolidowany raport roczny za 2010 rok – 21 marca 2011 roku 3. Skonsolidowany raport kwartalny za I kwartał 2011 r. – 16 maja 2011 roku 4. Skonsolidowany raport półroczny za I półrocze 2011 r. – 31 sierpnia 2011 roku 5. Skonsolidowany raport kwartalny za III kwartał 2011 r. – 14 listopada 2011 roku www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm... Pozatym co mieliby pokazac w tym raporcie ??? Straty beda i w rocznym To samo napisałem wcześniej, ale niestety ktoś mnie wyciął. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
|
|
0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
2 marca 2011 09:01:57
przy kursie: 3,45 zł
Dzieki koledzy za wyczerpującą odpowiedź. Macie rację raport obecnie niczego by nie zmienił. Zdaje się że w kurs są wpisane już wszelkie plagi świata i pod coś innego się tu gra toczy. Oby sie to nie skończylo kolejnym stoczeniem, tym bardziej że ostatnie świeczki rysować zaczęły cos na kształt trójkąta zniżkującego. Mnie dzisiaj martwi dodatkowo dosyć wysoka beta Midasa 0.88, innymi słowy spadki szerokiego mogą zaszkodzic notowaniom.
|
|
|
|
Wysłane:
2 marca 2011 09:57:52
Pojawiła się informacja odnośnie ofert zakupu Polkomtela: Cytat:Trzy fundusze i trzech inwestorów branżowych zostaje w grze o Polkomtela. Wyceniają operatora na 16-18 mld zł. pb.pl/2/a/2011/03/02/Szesciu_o...Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
Wysłane:
3 marca 2011 02:12:19
Ciekawe czy licytują tylko na kwoty czy również na plany rozwoju, strategię, stabilizację itd. itp. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
|
|
Wysłane:
3 marca 2011 09:38:04
przy kursie: 3,64 zł
buldi napisał(a):Oby sie to nie skończylo kolejnym stoczeniem, tym bardziej że ostatnie świeczki rysować zaczęły cos na kształt trójkąta zniżkującego. Obserwowałem ten trójkąt. Zdaje się, że wyszliśmy z niego górą. Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
Wysłane:
3 marca 2011 10:09:21
Powiem tak zadziwiajace jest dzialanie mojego wyimaginowanego klina :) kazde naruszenie dolem skutkuje niemal natychmiastowym powrotem a kazda proba wybicia gora zaraz jest zabijana :) obecnie najwazniejsze jest przebicie 3.53 na duzym wolumenie co zreszta widac :) drugi dzien bijemy o gorna bande jezeli uda sie w koncu wyjsc bedziemy mieli pole do popisu na wzrosty :)
Wiem ze zagozali znawcy AT zmieszaja mnie z blotem bo wybicie z klina zawsze powinno nastapic 20-25% przed koncem a dzisiaj brakuje nam do konca ledwie pare sesji :)
Ale musicie przyznac ze wyimaginowana formacja jak dotychczas trzyma znakomicie, i w najblizszych dniach sie rozstrzygnie czy najdzieje byly tylko nadziejami czy moze racje maja myslacy o wzrostach.
|
|
0 Dołączył: 2010-01-04 Wpisów: 594
Wysłane:
3 marca 2011 10:20:02
Póki co wygląda to nieźle. Jest szansa na na ciekawe zamknięcie. Oby tylko spekuła nie zabiła wzrostów.
|
|
0 Dołączył: 2011-02-23 Wpisów: 30
Wysłane:
3 marca 2011 10:32:32
nareszcie ożywienie boje się tylko ze jak dojdzie do 4 to znów będzie magiel... Nie ma czegoś takiego jak "kiepski papier", są decyzje przynoszące straty lub zyski.
|
|
Wysłane:
3 marca 2011 10:34:33
dolarman napisał(a):Póki co wygląda to nieźle. Jest szansa na na ciekawe zamknięcie. Oby tylko spekuła nie zabiła wzrostów. Po walnym mowilem ze prospekt zatwierdza w okolicy piatku zostal 1 dzien kto wie moze o to chodzi.
|
|
Wysłane:
3 marca 2011 10:55:34
Tutaj jest niestety dużo tych co to chciałoby wyjść bez straty. Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
0 Dołączył: 2009-10-16 Wpisów: 159
Wysłane:
3 marca 2011 11:03:44
dodał bym, ze wyjść bez wchodzenia w nowa emisje 28.03
|
|
Wysłane:
3 marca 2011 11:21:32
Wrzucam link za kolegą z bankiera. Solorz został nominowany do prezesa roku 2010: Cytat:Zygmunt Solorz-Żak
Telewizja Polsat, Polsat Cyfrowy, Elektrim
Odważne pomysły i wielkie projekty – tak wyglądał 2010 r. w grupie firm znanego biznesmena
Zygmunt Solorz-Żak w żadnej ze spółek giełdowych (i spoza GPW) nie pełni funkcji prezesa. Ale – podobnie jak przed rokiem – w tej kategorii, tak jak i w kilku innych, nie skupiamy się tylko na giełdzie. Co zaś do funkcji, dla nikogo nie jest tajemnicą, że choć formalnie Solorz-Żak jest „tylko” akcjonariuszem (i przewodniczącym rady nadzorczej) Telewizji Polsat oraz innych firm, w praktyce jest bardzo aktywny i – jak rasowy menedżer – planuje i realizuje kluczowe projekty. A jego decyzje mają niewątpliwie wpływ na losy wielu spółek, w tym notowanych.
Znany biznesmen przyznał w ubiegłym roku publicznie, że telewizja naziemna to przeszłość. Że przyszłość, jeśli chodzi o dystrybucję treści wideo, należy do Internetu, szczególnie mobilnego. Pierwsze wyznanie wymagało odwagi. Drugie – podjęcia ryzyka inwestycyjnego na dużą skalę. A do tej pory – jak się wydaje – inwestor ryzyka unikał. Był specjalistą od rozwiązań typu „win-win”, czyli mówiąc obrazowo pozwalających „zjeść ciastko i mieć ciastko”. Tak właśnie analitycy ocenili jego pomysł przedstawiony w 2010 r., aby Polsat Cyfrowy kupił telewizję Polsat za 3,75 mld zł. Wyceny akcji Cyfrowego Polsatu poszły w górę o około 20 proc. – a za nimi kurs akcji. Dziś notowania nie są już tak wysokie, ale też okazało się, że budowa sieci mobilnego Internetu (w którą zaangażowane są także inne giełdowe spółki takie, jak NFI Midas) nie jest łatwym zadaniem. To dlatego Solorz-Żak chce kupić Polkomtel. Nie przeraża go stawka – kilkanaście miliardów złotych. Gotów jest sięgnąć po kredyty, czego do tej pory nie robił.
Jest w końcu i kolejny projekt, także wart miliardy, którym Solorz-Żak przypomniał w 2010 r. o sobie. Kontrolowany przez niego Elektrim jest współautorem i uczestnikiem zawartej pod koniec zeszłego roku ugody właścicieli Polskiej Telefonii Cyfrowej (sieć Era). W jej efekcie Elektrim wydobył się z upadłości i ma szansę wrócić na GPW.
Jak widać, rok 2010 był dla Zygmunta Solorza-Żaka przede wszystkim rokiem bardzo ważnych inicjatyw i projektów. Doceniając odwagę i śmiałe wizje, możemy też jednak mówić o kredycie zaufania. A taki kredyt spłaca się nawet trudniej niż bankowy: trzeba wykazać się odpowiedzialnością i dbałością o partnerów w biznesie, np. mniejszościowych akcjonariuszy. Liczymy, że wprowadzenie telewizji Polsat na giełdę „na plecach” Cyfrowego Polsatu przyniesie korzyści wszystkim inwestorom, że drobni udziałowcy Elektrimu będą mieli możliwość upłynnienia akcji, NFI Midas wydostanie się z kłopotów, a telekomunikacyjna grupa budowana wokół Aero 2 stanie się przejrzysta. A gdy biznesmen kupi Polkomtel – dotrzyma słowa i wprowadzi go na giełdę. www.parkiet.com/artykul/7,1024...Wrzucę jeszcze jedno info. Wczoraj podczas raczej nudnego spotkania w pracy trafił mi w łapska kwartalnik dotyczący trendów w internecie. Był tam wykres pokazujący wzrost zainteresowania internetem mobilnym. W ciągu ostatnich 8 kwartałów liczba abonentów wzrosła o 50% (dość liniowa tendencja). Od razu piszę, że nie dotyczy to Polski, bo mieszkam w jednym z PIGS'ów, ale jest to co najmniej interesujące Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 3 marca 2011 11:22
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.