PARTNER SERWISU
drglnqpx
156 157 158 159 160
del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 7 kwietnia 2011 10:53:06 przy kursie: 17,00 zł
@krzysztoj

To bardzo możliwe. Ja się ekspertem w tej dziedzinie nie czuję. Cóż kulisy wyboru nie są mi znane. Pewnie nawet Redface nie umiałby odpowiedzieć.

Z innej beczki. Na innym forum pojawiło się info o podtrzymaniu rekomendacji BZ WBK i fragment ich komunikatu. Nie mam w tym DM konta więc nie zacytuję, ale Brunei blok L stanowiła około 11% wyceny. Ponieważ wzrasta znaczenie Ukrainy (teraz stanowi ponoć 1/3 ceny) i podobno wkrótce ma pojawić się kolejny raport RPS , który jeszcze bardziej zwiększy udział w wycenie Ukrainy ostateczna prognozowana wartość nie została zmieniona. Czy ktoś ma może dostęp i mógłby potwierdzić ten komunikat?

au
au
0
Wpisów: 99
Wysłane: 7 kwietnia 2011 10:55:07 przy kursie: 17,00 zł
Myślę, że gdyby AED zepsuł odwiert i tylko to by było przyczyną zaprzestania dalszych prac nad tym nim to by wiercili 2metry dalej ale w to samo złoże.

Raczej im wyszło, że to pusta studnia i trzeba bawić się gdzie indziej w 3D i wszystko od początku ...
Edytowany: 7 kwietnia 2011 10:56

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 7 kwietnia 2011 11:02:53 przy kursie: 17,00 zł
@onochi - kiedyś skopiowałem sobie taka informację ale nie mam jej źródła. To z jakiegoś forum, chyba parkietu.

BTW - tytuł mówi sam za siebie w obecnej sytuacji :)

Cytat:
KOV - Ostateczne wyniki testowania odwiertu Lempuyang będą znane w ciągu tygodnia
2011.02.09 15:42

OPIS: Wstępne wyniki testów wykazały obecność dużej ilości wody. Jest to prawdopodobnie spowodowane słabą izolacją strefy wyższego ciśnienia znajdującej się poniżej testowanych interwałów. Kolejne działania będą ukierunkowane na ustalenie źródła wody oraz jej negatywnego wpływu na możliwość ustalenia obecności węglowodorów w badanej strefie. Obecnie trwają analizy wyników testowania. Planuje się użycie sprzętu do pomiarów otworowych PLT (Production Logging Tool), który pomoże w wykryciu źródła niepożądanego dopływu wody.

DALSZE DZIAŁANIA: Wstępne dane są obecnie dołączane do interpretacji pozostałych interwałów, które stanowią obiekt zainteresowania w odwiercie. Planowane jest przeniesienie sprzętu PLT do górnej strefy niebieskiej i przeprowadzenie testów przepływu. Jak wcześniej informowano, w trakcie prac wiertniczych przewiercono interwał węglowodorów odznaczających się wysokim ciśnieniem w tej strefie.
Komentarz: Uważamy, że na podstawie wstępnych wyników testowania odwiertów nie można jeszcze wyciągać ostatecznych wniosków dotyczących wskaźnika sukcesu wszystkich testów w regionie, zwłaszcza że wiążące wyniki pierwszych testów nie są jeszcze gotowe.

Jak wspomnieliśmy podczas prezentacji objazdowej „Poland: 2011 Equities Outlook”, jesteśmy nadal przekonani, że firma potwierdzi obecność węglowodorów w dokonanych już odwiertach w jednym z trzech testów, które zostaną przeprowadzone w okresie od lutego do kwietnia 2011 r., biorąc pod uwagę historyczny wskaźnik sukcesu odwiertów ocennych w regionie Borneo, który według IHS Cambridge Energy Research Associates (IHS CERA) wynosi 85%.

Ważne jest również, że KOV potwierdził, iż bez problemu samodzielnie sfinansuje zapowiadane trzy pełne programy testowania na Bloku L w Brunei, co znacznie zmniejsza ryzyko nagłego ogłoszenia przez KOV przyspieszonej oferty sprzedaży nowych akcji w celu pozyskania środków finansowych.

Z punktu widzenia wyceny firmy KOV, w naszej wycenie wartości godziwej z grudnia 2010 r. (347 mln USD; 2,62 PLN/akcję), na Blok L w Brunei przypadało 11,2% oszacowanej przez nas wartości (dla porównania: na Blok M w Brunei – 50,3%, na Ukrainę – 31,4%). Na razie nie ma potrzeby wprowadzania jakichkolwiek zmian w założeniach dotyczących działalności KOV w Brunei lub Syrii, ale chcielibyśmy podkreślić, że szybko rozwijająca się działalność na Ukrainie spowoduje znaczny wzrost znaczenia spółki KubGas w ogólnej wycenie KOV. Na Ukrainę przypadało tylko 17,7% wartości KOV wycenionej podczas pierwszej oferty publicznej (IPO). Obecnie jest to prawie jedna trzecia ceny akcji KOV. Wkrótce, gdy RPS Energy opublikuje nowy raport niezależnego eksperta (Competent Person Report) dotyczący spółki KubGas, udział Ukrainy w wartości godziwej spółki KOV może wzrosnąć o kilkanaście punktów procentowych. Najnowsza wersja tego raportu zostanie opublikowana w ciągu 10 najbliższych dni.

Edytowany: 7 kwietnia 2011 11:03

pablo_n
0
Wpisów: 358
Wysłane: 7 kwietnia 2011 11:16:55 przy kursie: 17,00 zł
menager napisał(a):
jak nie będzie konkretnego info to się osunie poniżej 1,70 zawsze tak na Kovie było

sytuacja podobna jak na borku też go trzymali na poziomie 2.20 i dzisiaj panika podobna jak na KOV

Podobna - podobny spadek - innych podobieństw nie widzę. Tam sprzedają ludzie którzy nie chcą wejść w emisję - tu sprzedają ludzie zawiedzeni\zniecierpliwieni.

Redface
PREMIUM
0
Grupa: Emitent
Wpisów: 391
Wysłane: 7 kwietnia 2011 11:36:04 przy kursie: 17,00 zł
Witam,
Widzę, że jest nerwowo. Rozumiem, dlaczego.

Może zacznę od wyjaśnienia, co może dziać się dalej: Lempuyaqng jako struktura potencjalnie zawierająca komercyjne ilości gazu nie zostanie przez konsorcjum porzucona. To odwiert Lempuyang-1, gdzie ciśnienie gazu było zbyt duże, żeby kontynuować prace, plus wystąpiły usterki mechaniczne, jest porzucony. Dalszy plan, zgodnie z komunikatem, obejmuje sejsmikę w kierunku 'updip' Lempuyang, gdzie naszym zdaniem rozciąga się zidentyfikowana na poprzednich badaniach 3D i potwierdzona przez testy akumulacja węglowodorów. Po zrobieniu sejsmiki będziemy planować kolejny odwiert.

Co do działań operatora - AED ma w Bloku L większościowy - 50% udział. Jest operatorem. Wszedł w to prawo przejmując spółkę (Nations), z którą razem startowaliśmy w przetargu o koncesję (i do której mieliśmy zaufanie). Czy mamy wpływ na wybór operatora? Nie, ma tylko Petroleum Brunei, które zwyczajowo przyznaje to uprawnienie największemu udziałowcowi konsorcjum. Prowadzimy z nimi rozmowy, ale zgodnie z zapisami umów, wiąże nas w tym zakresie zobowiązanie do milczenia na zewnątrz. I wstrzymywanie się z publiczną krytyką działań operatora. Takie są zasady - brudy pierze się na swoim podwórku.

Co do WZA - zwracałem Wam wielokrotnie uwagę na możliwości decyzji o emisji bez WZA, które istnieją w Kanadzie, prawda? To jest najbardziej elastyczna możliwość, a zapisy naszego statutu jednocześnie chronią akcjonariuszy przed rozwodnieniem po cenie niższej od rynkowej. Dlatego nie oczekiwałbym jakichś sensacji w projektach uchwał. Co do daty publikacji porządku obrad - mamy 26 dni przez WZA. Tego się trzymamy. W Kanadzie wygląda to inaczej - tam na 35 dni przed datowany jest dokument dotyczący WZA, po czy rozpoczyna się jego wysyłka w formie papierowej (!). Wysyłka rozpocznie się po publikacji odpowiednich dokumentów via ESPI i na naszej www.

Z góry przepraszam, jeśli pominąłem jakieś istotne wątki, które pojawiły się na forum ostatnio, a je pozostawiłem bez odpowiedzi - choćby no comment. Uprzejmie proszę o ich przypomnienie. Pracuję ostatnio po 20 godzina na dobę, więc trochę spraw mogło mi umknąć.

Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

wachar
2
Wpisów: 124
Wysłane: 7 kwietnia 2011 11:41:34 przy kursie: 17,00 zł
Plombowanie odwiertu w efekcie błędów technicznych nie jest zapewne wiadomością oczekiwaną ale i tez biorąc pod uwagę trudny teren nie może być totalnym zaskoczeniem.
Uważam, że słabą stroną KOV jest niestety polityka informacyjna i PR. W Brunei na obu polach KOV ma partnerów i de facto nie jest spółka decydującą. Informacje przekazywane przez KOV są zaledwie echem info publikowanych przez partnerów, z ograniczonym własnym komentarzem. Do tego dochodzi brak jednoznacznego stanowiska co do dalszego finansowania.
Może nadchodzące WZA w końcu sprawę jednoznacznie wyjaśni.
Obecność na forum insidera ma oczywiście sama w sobie pewną wartość ale z przykrością stwierdzam, iż znacznie więcej informacji, tych poza oficjalnymi komunikatami, pozyskałem od innych forumowiczów obecnych na tym wątku.

au
au
0
Wysłane: 7 kwietnia 2011 11:44:24 przy kursie: 17,00 zł
hmmm tępy jestem i nie rozumiem

Skoro wystąpiły usterki techniczne, które uniemożliwiają dalsze prace w odwiercie to dlaczego nie wiercimy 2 metry dalej ?
Jest gaz i to duże ciśnienie.

Jedynym dla mnie wytłumaczeniem jest to, że nie ma dostępnych obecnie technologii, które umożliwiają eksploatacje gazu pod takim ciśnieniem...

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 7 kwietnia 2011 12:03:04 przy kursie: 17,00 zł
au napisał(a):
hmmm tępy jestem i nie rozumiem

Skoro wystąpiły usterki techniczne, które uniemożliwiają dalsze prace w odwiercie to dlaczego nie wiercimy 2 metry dalej ?
Jest gaz i to duże ciśnienie.

Jedynym dla mnie wytłumaczeniem jest to, że nie ma dostępnych obecnie technologii, które umożliwiają eksploatacje gazu pod takim ciśnieniem...

No właśnie ja tego tez nie za bardzo mogę zrozumieć. Skoro wydano bardzo duże pieniądze na wykonanie odwiertu i stwierdzono w nim gaz pod dużym ciśnieniem, to z powodu usterki technicznej porzucać coś co kosztowało razem z testami i opóźnieniami pewnie z 15-16mln USD to jest to trochę dziwne. Przecież nawet BP z dużo większym problemem sobie poradziło, choć fakt kosztowało to niebotycznie dużo :)

Czy ten odwiert został porzucony raz na zawsze, czy zamknięty powiedzmy tymczasowo ale być może będzie próba jego wykorzystania po wykonaniu i przetestowaniu pozostałych odwiertów mając wiedzę, że cała struktura Lempuyang nadaje się do komercyjnego wydobycia oraz, że opłacalne będzie inwestowanie pieniędzy w Lempuyang-1. Póki co być może próby uszczelnienia odiwertu były by zbyt kosztowne, a nie mając pełnych informacji o całej strukturze nie warto W TYM MOMENCIE ratować pojedynczego odwiertu?

Panie Jakubie czy może się Pan do tego ustosunkować?
Edytowany: 7 kwietnia 2011 12:04

kastalto
0
Wpisów: 434
Wysłane: 7 kwietnia 2011 12:08:39 przy kursie: 17,00 zł
Redface napisał(a):
Witam,

[...]

Z góry przepraszam, jeśli pominąłem jakieś istotne wątki, które pojawiły się na forum ostatnio, a je pozostawiłem bez odpowiedzi - choćby no comment. Uprzejmie proszę o ich przypomnienie. Pracuję ostatnio po 20 godzina na dobę, więc trochę spraw mogło mi umknąć.

Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

@Redface,
Tak, mam pytanie - co z testowaniem Lukuta. Z dotychczasowych informacji wynika że to perspektywiczny odwiert. Jakie są plany? Wstrzymanie testów do czasu wyłonienia bardziej kompetentnego operatora - w fazie drugiej?!

pozdrawiam,

k.

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 7 kwietnia 2011 12:14:00 przy kursie: 17,00 zł
Hmm i mamy artykuł na onet - Link

@kastalto

Redface zdaje się napisał, że główno dowodzącym na miejscu jest AED a nie KOV. I to nie KOV decyduje o wyborze operatora.

kastalto
0
Wpisów: 434
Wysłane: 7 kwietnia 2011 12:24:48 przy kursie: 17,00 zł
@onochi,

Tak i to jest jasne. Tym niemniej z komunikatów zarówno AED jak i KOV zaniknął temat Lukut. A jest to odwiert perspektywiczny - stąd moje zdziwienie. Może plany są żeby przełożyć do 2-giej fazy poszukiwań?!

kfahoo
0
Wpisów: 122
Wysłane: 7 kwietnia 2011 12:27:49 przy kursie: 17,00 zł
onochi napisał(a):

@kastalto

Redface zdaje się napisał, że główno dowodzącym na miejscu jest AED a nie KOV. I to nie KOV decyduje o wyborze operatora.

napisal ze glownodowodzącym jest Petroleum Brunei

Mikeegoo
0
Wpisów: 53
Wysłane: 7 kwietnia 2011 13:14:23 przy kursie: 17,00 zł
Pytanie do P. Korczaka (padlo kilka razy i jest nadal bez odpowiedzi)

- jakie sa plany zwiazane z odwiertem Lukut?, ostatnie komunikaty zarowno AED jak i KOV pomijaja ta kwestie? Bedzie testowany czy nie? Bedzie do tego uzywany ten sam sprzet, czy bedzie wybrana nowa firma, ktora dostarczy sprzet (moze sie nie bedzie tak psul), a to oczywiscie bedzie trwalo pewnie conajmniej 2 miesiace.
Edytowany: 7 kwietnia 2011 13:25

Anekdoten
0
Wpisów: 11
Wysłane: 7 kwietnia 2011 13:18:56 przy kursie: 17,00 zł
Witam :)
Przeczytałem dzisiejsze info i mnie zatkało.
Początkowo zrobiło się deczko słabo, ale głęboko odetchnąłem i jak patrzę teraz na notowania, to póki co, nie jest źle.
W sumie stało się to, czego od jakiegoś czasu sobie życzyłem - przestać żyć mrzonkami (głównie z powodu operatora) o Brunei, a zacząć budować image firmy pod kątem sukcesów na Ukrainie.

kereig
0
Wpisów: 198
Wysłane: 7 kwietnia 2011 13:23:31 przy kursie: 17,00 zł
Redface napisał(a):
Witam,

Może zacznę od wyjaśnienia, co może dziać się dalej: Lempuyaqng jako struktura potencjalnie zawierająca komercyjne ilości gazu nie zostanie przez konsorcjum porzucona. To odwiert Lempuyang-1, gdzie ciśnienie gazu było zbyt duże, żeby kontynuować prace, plus wystąpiły usterki mechaniczne, jest porzucony. Dalszy plan, zgodnie z komunikatem, obejmuje sejsmikę
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

Zaraz, zaraz ustalmy coś wreszcie, czy to AED zwyczajnie zchrzaniło ten odwiert czy były obiektywne trudności w postaci zbyt wysokiego ciśnienia gazu? Tak czy inaczej nie dałoby się tam wydobywać gazu przy takim ciśnieniu? Proszę o jasną odpowiedź pana J.Korczaka, nawet jeśli brudy pierzecie na własnym podwórku.

Administrator
0
Wpisów: 15
Wysłane: 7 kwietnia 2011 13:28:29 przy kursie: 17,00 zł
Kolejne:
- inwektywy
- komentowanie innych osób
- pretensje za czyszczenie wątku
- i inne niemerytoryczne treści
spowodują zamknięcie wątku do odwołania.
Niezależnie od tego, co się komu wydaje, dopóki prawo się nie zmieni, wydawca serwisu odpowiada za wszystkie treści, w tym za wpisy na forum. Wolność słowa nie oznacza braku konsekwencji za naruszanie prawa. Wiesz co jest prawem na giełdzie? Przeczytaj przynajmniej Art. 39 i 183, chyba że masz wolne pięć milionów i szukasz taniego hotelu na dłużej. Nadal chcesz być anarchistą? Rób to na własny rachunek.

kfahoo
0
Wpisów: 122
Wysłane: 7 kwietnia 2011 13:36:57 przy kursie: 17,00 zł
kereig napisał(a):
Redface napisał(a):
Witam,

Może zacznę od wyjaśnienia, co może dziać się dalej: Lempuyaqng jako struktura potencjalnie zawierająca komercyjne ilości gazu nie zostanie przez konsorcjum porzucona. To odwiert Lempuyang-1, gdzie ciśnienie gazu było zbyt duże, żeby kontynuować prace, plus wystąpiły usterki mechaniczne, jest porzucony. Dalszy plan, zgodnie z komunikatem, obejmuje sejsmikę
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

Zaraz, zaraz ustalmy coś wreszcie, czy to AED zwyczajnie zchrzaniło ten odwiert czy były obiektywne trudności w postaci zbyt wysokiego ciśnienia gazu? Tak czy inaczej nie dałoby się tam wydobywać gazu przy takim ciśnieniu? Proszę o jasną odpowiedź pana J.Korczaka, nawet jeśli brudy pierzecie na własnym podwórku.

z ESPI:
Cytat:
(...) program testów został skrócony z uwagi na kwestie bezpieczeństwa wynikające z faktu, że nie można było właściwie kontrolować przepływu gazu. Prawdopodobnie jest to efekt uszkodzenia pakera w odwiercie i/lub defektu rur okładzinowych powyżej pakera

jesli dobrze zrozumialem to AED dal ciala

au
au
0
Wysłane: 7 kwietnia 2011 13:39:17 przy kursie: 17,00 zł
Na mój rozum, gdyby AED dał ciała to by wiercili drugi raz 2metry obok.

czaka1
0
Wpisów: 50
Wysłane: 7 kwietnia 2011 13:41:33 przy kursie: 17,00 zł
Ja też mam pytanie do pana Korczaka.

W komunikacie pisze że nie można wydobywać gazu z powodu zbyt wysokiego ciśnienia.
To chyba dobra wiadomość ?
Dla mnie to tylko potwierdzenie że odwiert był trafiony.
Jeżeli odwiert został skopany czy to oznacza że już wiemy gdzie będzie następny?
czyt. tuż obok?

może ktoś ze znajomością tematu to wytłumaczyć

pozdrawim

czaka1
0
Wpisów: 50
Wysłane: 7 kwietnia 2011 13:43:01 przy kursie: 17,00 zł
au napisał(a):
Na mój rozum, gdyby AED dał ciała to by wiercili drugi raz 2metry obok.

No właśnie też tak to rozumuje

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

156 157 158 159 160

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 3,426 sek.

bttpbghd
uukedzcc
hdyfwncc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
zypeatfp
ixrzgntp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat