0 Dołączył: 2010-09-28 Wpisów: 198
Wysłane:
9 maja 2011 10:07:23
przy kursie: 17,80 zł
Funkytown napisał(a):Wyjasniam: jest to info negatywne. Wpisuje sie to w historie awanturniczych inwestycji polskich firm w niepewnych odleglych krajach przy braku doswiadczen wiedzy i kapitalu polskich inwestorow. Tak jak zloza miedzi KGHM w Kongu albo ropa Petrola w Kazachstanie.
Sprzedajacy, tj. Shell, Total i Agip sa starymi, ogromnymi koncernami, ktore potrafia zarabiac na ropie. Skoro oni doszli do wniosku, ze nie dadza tam rady zarobic to jaka jest szansa, ze jacys nowicjusze z Polski bez znaczacego kapitalu i calkowicie bez politycznych mozliwosci w tym rejonie dadza rade? Pomysl sobie nad tym. Czyli co, jakby się to info nie potwierdziło i KOV nie miałby tam żadnego udziału to dzisiaj mielibyśmy wzrosty? Jest w tym trochę sensu co piszesz, że prawie w każdej inwestycji KOV coś tam jest niepewne, stąd pewnie ta dążność KOV-u do tak dużej dywersyfikacji. Z drugiej jednak strony, na tym polegają szanse KOV-u, gdy jednak część z tego pójdzie dobrze. Łatwe i bezproblemowe koncesje są już pewnie zajęte i trzeba by za nie dużo więcej płacić. Ja jednak jestem optymistą, jeśli dr K jest gotowy zaryzykować swoją dużą kasę to i ja te moje parę złotych mogę wtopić. Jak ktoś chce pewny zysk to niech idzie do banku i to najlepiej państwowego żeby zarobić coś w okolicach inflacji.
|
|
0 Dołączył: 2010-11-22 Wpisów: 400
Wysłane:
9 maja 2011 10:08:31
Nie zauwazasz tutaj swojej pomylki: Kazdego, kto cokolwiek niepomyslnego powie o KOV oskarzasz o chcec zanizenia kursu, natomiast kazda bzdure pozytywna ktora ktos napisze, jakies rojenia itp, przyjmujesz chetnie i bynajmniej ni uwazasz ich za chec zawyzenia kursu.
Nie mam ochoty kupowac KOV nawet spekulacyjnie, ta spolka daleka jest profilu moich inwestycji, natomiast naprawde smuci mnie, ze ciagle mozna na GPW zdobyc pieniadze inwestorow poprzez zaoferowanie takiej spolki jak KOV czy Petrol.
Mechanizm jest ten sam: padaja nazwy egzotycznych krajow, ilosci ropy, fachowe terminy geologiczne, ludzie sie zapalaja, wyobrazaja sobie wieze wiertnicze, rurociagi i wielkie wydobycie a tak naprawde jeden koles z komputerem chodzi po dzungli i robi "obrazowanie" z ktorego i tak ostatecznie nic nie wynika. Byl kiedys taki artykul w Polityce na ten temat, gdzie oszacowano moim zdaniem celnie wartosc akcji KOV i wskazano, ze na swiecie sa dziesiatki takich spoleczek, ktore zbieraja drugorzedne koncesje probujac swojego szczescia. tylko, ze swiat zna takie spolki i wycenia je realnie, a w Polsce kazdy sie rzuca myslac ze te pracujace urzadzenia wydobywcze ze strony internetowej spolki to juz istnieja.
To jest po prostu przykre, bylem pewien, ze Petrol raz na zawsze wyleczy polskich inwestorow z takiego podejscia a tu okazuje sie, ze wystarczy ladniejsze opakowanie i ludzie znowu chca byc szejkami.
I tylko sie eksytujecie dziwnymi nazwami, patrzycie po wikipediach tak jak kolega powyzej i wypisujecie ile to ludnosci ma Nigeria albo ile grup etnicznych. I co z tego? W mojej ocenie KOV nie ma politycznych czy wrecz militarnych mozliwosci zeby sprowadzic z Nigerii chocby barylke ropy.
|
|
0 Dołączył: 2011-04-13 Wpisów: 1 202
Wysłane:
9 maja 2011 10:14:12
Czy ktoś próbował szukać informacji o OML 42 w necie z 2004 roku?Przewertowałem kilka stron google z hasłem "shell oml 42 nigeria 2004 rok" i nic nie znalazłem,jak by wszystko było wyczyszczone.Ponad 30 stron i żadnych konkretów a trafiły mi się szczegółowe prezentacje OML 33 lub 32 i jescze którejś koncesji.Był również artykuł ze zdjęciami Shell przeplatane wizerunkiem Hitlera.Była to jakaś oficjalna strona. Wygląda na to że w Nigerii wielki problem miał tylko Shell i to wcale nie z wydobyciem ropy naftowej.Dla nich dobry wizerunek jest więcej warty niż miliardy dolarów. Nie chcę podawać przykładów z naszego podwórka. "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-11-21 Wpisów: 262
Wysłane:
9 maja 2011 10:39:50
Mnie ciekawi jedna rzecz: czy KOV za tę obsługę techniczną będzie pobierać jakąś kasę, czy też ma to robić w ramach 9% udziału w licencji ?
|
|
0 Dołączył: 2009-08-01 Wpisów: 1 344
Wysłane:
9 maja 2011 10:49:37
posiadacze dlugich pozycji maja tendencje do racjonalizacji i wyszukiwania wygodnych faktow doswiadczeni posiadacze dlugich pozycji maja otwarta glowe i szukaja kontrargumentow
spolki balonowe przejawiaja sie wieksza obecnoscia tych pierwszych; sami zobaczcie z jakim niesmakiem spotkaly sie tu posty szukajace dziury w calym - zupelnie jakby od samych postow Funky kurs mial sie zawalic. To tak jak zwalac na spekulantow cene cukru w spozywczaku.
Nie mam KOV, ale gdybym mial, sprawdzilbym zasadnosc takich argumentow. Akurat teza o frajerowatosci polskich inwestycji (dokonanych z wygami z branzy) do mnie trafia. Spolka ze srednimi - to jest delikatnie powiedziane - sukcesami "merytorycznymi" wykupuje trudne (co najmniej w politycznym wymiarze) zloza od weteranow branzy.
Edytowany: 9 maja 2011 10:50
|
|
0 Dołączył: 2009-04-16 Wpisów: 50
Wysłane:
9 maja 2011 10:54:57
...na polu 42 jest prowadzone wydobycie ok 20000 baryłek dziennie
czy to oznacza że w drugim kwartale pojawi się przychód? czy umowa obejmuje tylko licencje? nie do końca wiem jak to czytać
pozdrawiam optymistów...
|
|
0 Dołączył: 2009-08-01 Wpisów: 1 344
Wysłane:
9 maja 2011 11:04:50
czytalem o konsorcjum - bardziej chodzilo mi o podejscie do niewygodnych komentarzy. Nie wnosze tu swoich merytorycznych tez, nie stoje po zadnej stronie - tylko zwracam uwage, ze trzeba stac po obu jednak. Nigerie odrobine znam, bo pracowalem z nimi jakies 3 lata. Raczej trudny kraj do robienia biznesu.
Edytowany: 9 maja 2011 11:07
|
|
Wysłane:
9 maja 2011 11:07:25
czaka1 napisał(a):...na polu 42 jest prowadzone wydobycie ok 20000 baryłek dziennie
czy to oznacza że w drugim kwartale pojawi się przychód? czy umowa obejmuje tylko licencje? nie do końca wiem jak to czytać
pozdrawiam optymistów... Też zadałem pytanie o drugi kwartał,chyba nie ma infa od kiery pieniądze są nasze.Z 20000 baryłek KOV ma 1800 i to warto pamiętać. Czy za baryłkę można policzć dzisiaj 30 dolarów? 1800x30x240 dni to daje do końca roku prawie 13 milionów przychodu a to już jest sporo. "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
Wysłane:
9 maja 2011 11:12:42
plynacyzrynkiem napisał(a):czytalem o konsorcjum - bardziej chodzilo mi o podejscie do niewygodnych komentarzy. Nie wnosze tu swoich merytorycznych tez, nie stoje po zadnej stronie - tylko zwracam uwage, ze trzeba stac po obu jednak. Nigerie odrobine znam, bo pracowalem z nimi jakies 3 lata. Raczej trudny kraj do robienia biznesu. Uważam że 9 procentowy udział w tym interesie jest udziałem bezpiecznym.Może chodziło im też o dobranie udziałowca który dysponuję nową technologią i nie będzie zbytnio ustawiał ich pod murem tylko grzecznie współpracował.W tą tezę KOV się wpisuję.Bezpieczeństwo za nowe technologie. Tak myślę i można to przyjąć jak pytanie.Co o tym sądzicie? Dla Nigeryjczyków (miejscowej społeczności) OML 42 to będzie ich interes.KOV najczęściej nie będzie tam wymieniany a jeżeli to gdzieś na marginesie.Wszędzie można przeczytać jaką to szkodę wyrządziły Nigeryjczyką zachodnie spółki,teraz pojawia się KOV.Nic nie znaczący parter o którym nawet nie słyszeli,czysty i przejrzysty.Ma tylko 9% to nie jest groźny dla gospodarki.Przeciaź potrzebowali kogoś kto im to wszystko rozkręci. Myślę że potrzebowali właśnie kogoś takiego.Stąd mój optymizm. "Żeby wygrać trzeba grać"
Edytowany: 9 maja 2011 11:21
|
|
Wysłane:
9 maja 2011 11:18:03
Ale niby dlaczego 9% udzial jest bezpieczny? A np. 30% niebezpieczny? Przeciez rownie dobrze kolejny rzad/watazka/miejscowy baron moze ukrasc 9% jak i 30%.
Ale najsmieszniejsze w twojej wypowiedzi jest wspomnienie o nowych technologiach jakie rzekomo ma wniesc KOV. Technologiach czego? Nigeryjczycy nie potrafia twoim zdaniem wydobywac ropy a KOV potrafi? To dziwne, bo akurat Nigeria wydobywa rope a KOV nie.
|
|
|
|
Wysłane:
9 maja 2011 11:30:43
Cytat:.Może chodziło im też o dobranie udziałowca który dysponuję nową technologią i nie będzie zbytnio ustawiał ich pod murem tylko grzecznie współpracował.W tą tezę KOV się wpisuję.Bezpieczeństwo za nowe technologie. Tak myślę i można to przyjąć jak pytanie.Co o tym sądzicie? Alez prosze nie koncz dyskusji tylko opowiedz mi o owych nowoczesnych technologiach wydobycia ropy, kotrymi - jak pisales - dysponuje KOV i kotre ma wnisec do kosnorcjum. Czy swoje inwestycje opierasz o owe nowoczesne technologie? Kiedy KOV te nowoczesne technologie wypracowal i gdzie je stosuje? To moze byc zyla zlota, bo moze zaczac ten know-how sprzedawac np. Shellowi. Mozesz prosze wiecej napisac o tych technologiach, kotre KOV ma, bo przyznam sie ze o tym nie wiedzialem i byc moze niedoszacowalem w zwiazku z tym tej spolki. A maja dzial research and development dla tych technologii? A moze chodzi o technologie znajdowania wody tak jak w Brunei. Afryka to ogromny rynek na wode, to moze tez byc szansa!
Edytowany: 9 maja 2011 11:32
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
9 maja 2011 12:26:05
Tak jeśli weźmiemy pod uwagę, że media podają, że potencjał wydobywczy możliwy do szybkiego uruchomienia ocenia się na 150 tys baryłek ropy naftowej dziennie po uruchomieniu produkcji z aktywnych jeszcze w 2004r. pól. Podawane 20 tys baryłek to jest produkcja tylko i wyłącznie z jednego pola, które dopiero niedawno było reaktywowane. Przykład w PB: Cytat:W szczytowym momencie (1974 r.) z koncesji wydobywano 250 tys. baryłek ekwiwalentu ropy naftowej dziennie, a według doniesień z 2004 r. Shell wydobywał 50 tys. baryłek ropy dziennie i 1,7 mln m sześc. gazu ziemnego. Co ważne, mimo że Shell sprzedał koncesję, jest to czynne złoże — codziennie wydobywanych jest z niego około 20 tys. baryłek dziennie. — Bez większych problemów produkcję można zwiększyć do 150 tys. baryłek dziennie — informuje nasze źródło. Źródło A na ile byście wycenili spółkę KOV ? ... odnoszę się do mojego wcześniejszego postu: Krzysiek9 napisał(a):A tak jeśli chodzi o godziwą cenę (mówię o obecnym kursie bez emisji, 400mln akcji) tylko na GPW to ile byśmy dali za akcję spółki, która rocznie wydobywa ropę naftową o cenie rynkowej: a) 20tys x 110USD/b x 365 x 9% = 72 mln USD b) 150 tys x 110USD/b x 365 x 9% = 542 mln USD c) 20tys x 110USD/b x 365 x 20% = 160 mln USD d) 150 tys x 110USD/b x 365 x 20% = 1,2 mld USD
Wartość przychodów ze sprzedaży była by bardziej miarodajna ale brakuje nam danych póki co dlatego cały czas opieram się tylko na cenie rynkowej ropy.
Edytowany: 9 maja 2011 12:31
|
|
0 Dołączył: 2010-12-10 Wpisów: 464
Wysłane:
9 maja 2011 12:33:29
Panowie, rynek nam odpowiedział ile te gruszki na wierzbie z Nigeri są warte dla inwestorów KOV, oczywiście dla KI to kwitnąca jabłoń (zobaczymy po owocach). W razie nie zdobycia kasy przez KOV w pół roku na dług wobec KI, czyli nie zrealizowana w pełni emisja KOV, (bo skąd kasa?) KI obarczy ogromnym ryzykiem obecnych i przyszłych inwestorów KOV. Nasza realna wartość akcji odpłynie na rzecz KI, wynika to z umowy KOV z KI. My możemy zostać z toksami, mi to wygląda na zawoalowany plan drenażu rynku przez dr Kulczyka, lub delikatniej, obecnie pewnego ultimatum lub sondażu i reakcję giełdy na ofertę dla KOV przez dr Jana. Pierwsze odezwy rynku już mamy. Może się powtarzam, dzisiaj wiem więcej i co wy na to? Moje przeczucie jakby się potwierdza? KOV potrzebuje ogromnych pieniędzy na realizację planów w SYRII i BRUNEII, do tego jeszcze NIGERIA. Mamy tyyyle kasy żeby to wszystko sfinansować!? Stać naszą cienką giełdę na to? Kulczyk na pewno nie zrobi nam prezentu, to jest interesowny facet który chce na naszej marnej giełdzie zarobić i wcale się nie zdziwię gdy mu, jak nie jednemu, uda się.
|
|
PREMIUM
0 Grupa: Emitent
Wysłane:
9 maja 2011 12:49:47
@Tytan (choć nie tylko): Ja powiem tak: nikt nikomu tutaj nie każe inwestować w KOV. Jasno i wyraźnie mówimy o ryzyku tego biznesu. Jednocześnie nie wykrzykujemy na każdym etapie informacji o tym, jak bardzo zyskowny może to być biznes, w razie jego powodzenia. Powoli udowadniamy inwestorom, że jesteśmy w stanie generować wartość. Ukraina przykładem. Brunei, Syria - na nie tez przyjdzie czas, to projekty znacznie mniej zaawansowane. Realizujemy prace krok po kroku, jeśli ktoś uwierzył, że w pierwszej dziurze na mało rozpoznanym terenie tryśnie ropa/gaz i będzie z tego produkcja - sorry - myśmy tego nie obiecywali. Ale i tutaj posuwamy się, występowanie węglowodorów potwierdzone, kolejne odwierty i sejsmika zaplanowane. To jest podróż długoterminowa, o czym wspominałem nie raz. Jeśli zarzucasz nam wyłudzanie kasy od inwestorów - proszę o dowody, kiedy rozbudziliśmy oczekiwania ponad miarę, kiedy Was zmanipulowaliśmy. Jeśli takich nie masz - proszę, wstrzymaj się z pomówieniami. Co do Nigerii - tutaj też jest potencjał, ale i ryzyko. Nie jesteśmy Shellem, ale dzięki temu możemy więcej, bo inaczej, niestandardowo. Czy liczycie, że znajdziemy taką okazję, której nikt inny nie wypatrzył i to będą easy money? Bajki. Czeka nas ciężka praca, ale profity mogą być z tego bardzo duże. KOV to nie jest inwestycja dla tych, którzy szukają alternatywy dla lokaty bankowej. Zawsze to powtarzałem. Moim zdaniem akcje KOV powinny być w portfelu inwestora dodatkiem, który w razie sukcesu zapewni mu ponadprzeciętny zwrot, ale w razie niepowodzenia - nie zaboli za dużo. Jeśli jesteś ryzykantem - inwestujesz więcej - ale my zawsze będziemy podkreślać ryzyko. Bo jesteśmy odpowiedzialni. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
PS. To jak, z kim widzę się w środę na WZA? Planujemy jakieś spotkanie po?
|
|
0 Dołączył: 2009-04-16 Wpisów: 50
Wysłane:
9 maja 2011 12:53:52
Krzysiek9 napisał(a):Tak jeśli weźmiemy pod uwagę, że media podają, że potencjał wydobywczy możliwy do szybkiego uruchomienia ocenia się na 150 tys baryłek ropy naftowej dziennie po uruchomieniu produkcji z aktywnych jeszcze w 2004r. pól. Podawane 20 tys baryłek to jest produkcja tylko i wyłącznie z jednego pola, które dopiero niedawno było reaktywowane. A na ile byście wycenili spółkę KOV ? ... odnoszę się do mojego wcześniejszego postu: Krzysiek9 napisał(a):A tak jeśli chodzi o godziwą cenę (mówię o obecnym kursie bez emisji, 400mln akcji) tylko na GPW to ile byśmy dali za akcję spółki, która rocznie wydobywa ropę naftową o cenie rynkowej: a) 20tys x 110USD/b x 365 x 9% = 72 mln USD b) 150 tys x 110USD/b x 365 x 9% = 542 mln USD c) 20tys x 110USD/b x 365 x 20% = 160 mln USD d) 150 tys x 110USD/b x 365 x 20% = 1,2 mld USD
Wartość przychodów ze sprzedaży była by bardziej miarodajna ale brakuje nam danych póki co dlatego cały czas opieram się tylko na cenie rynkowej ropy. Myślę ze trzebaby liczyć pocenie wydobycia ropy a nie rynkowej bo cena rynkowa nie uwzględnia kosztów jakie firma ponosi na wydobycie więc jeżeli przyjmiemy że z kazdej baryłki KOV jest w stanie skasować 30$ to: b) 150 tys x 30USD/b x 365 x 9% = 147 mln USD
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
9 maja 2011 13:05:44
Tak oczywiście dlatego podkreśliłem cenę rynkową bo nie mamy danych na temat ceny sprzedaży, która przekłada się na przychody ze sprzedaży w raportach finansowych. Zadałem to pytanie Panu Jakubowi ale jeszcze nie było z jego strony "no comment" ;)
Ale zakładając 30USD za baryłkę mamy 147 mln USD rocznego przychodu a rok 2010 zamknęliśmy z przychodem ... niecałych 9 mln USD. Jak to powinno przełożyć się na kurs? Rynek na prawdę na razie tego chyba nie potrafi zdyskontować.
Edytowany: 9 maja 2011 13:12
|
|
Wysłane:
9 maja 2011 13:11:57
Gdzieś wyczytałem,może nawet w jakimś pudelku że na OML 42 bez problemów w krótkim czasie można zwiększyć wydobycie do 250 tys baryłek dziennie.Krótki czas to może 2013 rok ale policzmy nie mieszając dochodów z gazem. 9% z 250 tys to 22.500 baryłek dziennie dla KOV.25.500x30 dolarów to 675.000 dziennie i pomnóżmy to przez 365 dni to mamy 246 mln dolarów rocznie. Niech mi nikt nie pisze że nie ma perspektyw.Wychodzi około 1.62 pln na akcje. Na GPE inwestorzy są przyzwyczajeni że kurs najpierw rośnie a potem jak już są zyski to tylko ubieranie ulicy. A trzeba jeszcze dołożyć 100 mln dolarów z ukrainy to razem prawie 2.30 na jedną akcję. "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
0 Dołączył: 2010-10-18 Wpisów: 434
Wysłane:
9 maja 2011 13:20:31
Redface napisał(a): [...]
PS. To jak, z kim widzę się w środę na WZA? Planujemy jakieś spotkanie po?
Ja się wybieram, bardzo liczę na jakąś część mniej oficjalną - prezentacja itp. Z DM otrzymałem potwierdzenie realizacji dyspozycji, czy powinienem skonataktować się jeszcze celem upewnienia (że jestem na liście) z kimś z biura KOV? Pozdrawiam, k.
|
|
0 Dołączył: 2010-12-10 Wpisów: 464
Wysłane:
9 maja 2011 13:20:50
@Redface Miło że się odezwałeś, zwłaszcza po moim poście. No cóż , potwierdziłeś i podzieliłeś tylko moje wątpliwości. Wszczepiasz również nadzieję, taka Twoja rola. Moja rzecz, mieć uwagi, być czujnym i mieć akcje KOV. Twoja rzecz rozwiewać wątpliwości, wyprowadzać z błędu i wierzyć w swoją rolę mimo pewnych, bądźmy szczerzy ("...taki to biznes") rozczarowań. Ale zawsze przed nami kreatywna przyszłość. Oby najlepsza.:-)) Poztdrawiam Tytan.
|
|
Wysłane:
9 maja 2011 13:26:18
Nigeria w cenie akcji,to widać. Wrócę do Ukrainy. Jak długo potrwają testy 0-9 o ile się nie myle.Czy już się zaczęły? "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.