PARTNER SERWISU
xzcezfvl
183 184 185 186 187
nfs
nfs
1
Wpisów: 127
Wysłane: 8 maja 2011 10:26:09 przy kursie: 18,50 zł
Ja mam jeszcze takie przemyślenia aczkolwiek nie wiem czy trafne.
Zakładamy, ze nowa emisja prawdopodobnie odbędzie się na giełdzie Londyńskiej. Zakładamy również ze kapitał z UK jest silnie aktywny na naszej giełdzie. Również na naszym walorze. Czy korzystnym posunięciem instytucji z Londynu będzie przesiadka z KOV-GPW na KOV-LON.Tam inwestycja nie będzie już obarczona ryzykiem kursowym i obrót panierami o wiele tańszy. Czy taka operacja nie zbiła by kursu ponownie na poziomy 1,6 - 1,7. Jeśli cena emisyjna będzie zbliżona do giełdowej spadek ceny jest dla nich korzystny.
Po co się bawić w KOV GPW jak się go ma pod nosem....

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 8 maja 2011 10:40:05 przy kursie: 18,50 zł
Jeśli kapitał zagraniczny jest aktywny na KOV.WA to przy wysokim kursie KOV.L kurs tego pierwszego byłby ciągnięty w kierunku wyceny KOV.L podobnie jak to miało miejsce w przypadku IMMOEAST (Warszawa i Wiedeń). Dlatego obecny kurs na GPW jest korzystny z punktu widzenia inwestora zagranicznego. Właśnie dlatego, że inwestycja na LSE nie była by dla inwestorów zagranicznych obarczona ryzykiem kursowym zakładam dużo większe zainteresowanie na rynku w Londynie taką spółka jak KOV niż ma to miejsce na GPW. Z kolei wycena na GPW nie była by już uzależniona a tak bardzo od obaw inwestorów zagranicznych co do ryzyka kursowego a z naszego rynku spadł by ciężar konieczności wyceny spółki poszukiwawczo-wydobywczej, co naszemu rynkowi całkowicie nie wychodzi. Wtedy mogla by nastąpić dywersyfikacja akcjonariatu na londyński silny i aktywny oraz nasz lokalny podążający za wyceną w Londynie co patrząć choćby na Aurelian jest moim zdaniem bardzo korzystne. Z tego co widziałem w portfolio AUL.L to głównie inwestuje w Europie Środkowej (patrz tutaj) a ilość akcji na rynku jest wyższa niż KOV na GPW bo około 495 mln a cena waha się w okolicach 60 GBP (ok 300PLN) co daje w porównaniu do KOV (1,85PLN, 400mln akcji, >0,5 GBP) wartość rynkową spółki ponad 150-krotnie wyższą. Moim zdaniem to daje trochę do myślenia.
Edytowany: 8 maja 2011 10:47

rabbit
0
Wpisów: 1 202
Wysłane: 8 maja 2011 11:22:24 przy kursie: 18,50 zł
Jestm przeciwnikim emisji gdziekolwiek i mam nadzieję że jej nie będzie.My możemy sobie pogdybać, a jestem pewny że p.Kulczyk przed wstępnymi rozmowami już wiedział skąd KOV weźmie kasę na Nigerie.
Emisja to ogromny koszt dla KI,jeżeli się mylę to mnie poprawcie.Żeby mieć pełną kontrolę i władzę nad KOV,KI musi objąć część nowej emisji.Jaką część,30,40 czy 50% nie mam pojęcia.Jeżeli ktoś już skupił na słupy 20% akcji,czego nie można wykluczyć to czeka na resztę z nowego dodruku i się pochwali.KI obejmując nowe akcje zamraża pieniące nic z tego nie mając,musi poczekać kilka lat na dewidendę,rosną aktywa KI, a to jest tylko prestiż. Tu jest potrzebna kasa na nowe inwestycje,zakupy,udziały w złożach i mam nadzieję że zaangażuję sie w to syn Sebastian (z pewnych wiadomych względów nie związanych z GPW)Kulczyk dostaje zwrot 160 milionów od KOV i musi je wyłożyć na nowe akcje.Gdzie tutuaj interes?Przecież też dołoży do tego interesu i obniży ich cenę.
Jesteśmy już na prostej i rozdać ten kapitał byłoby mało roztropne.KI może też wymienić dług na skrypty dłużne np. z możliwością zamiany na akcje.Zrobiliby taki sam biznes, a lepiej by na tym wyszli.
Kredyt w banku.Tu bym widział dobry interes.Gdybyście mieli swoją firmę która trafiła w złoty interes,np.import z Chin i trafia Wam się gratka,buty Adidas w orginale za 20% ceny hurtowej to jeżeli macie możliwość zaciągnąć kredyt bez problemów,czy bieżecie wspólnika z kasą który nie ruszy palcem tylko da Wam gotówkę?Ty się nabiegasz i poświęcisz swój czas, a on dostanie połowę zysków?Jeszcze będzie narzekał że wciąż mu mało.
Kulczyk dostaje kasę i szuka następnej perełki,może już ma, a My spłacamy przez pięć lat.KOV jest czysty a kredyt nie jest przeznaczony na wiercenie 7 km w głąb ziemi tylko na ropę i gaz którą już mamy.Spłata z Ukrainy w ciągu takiego okresu jest pewna,Nigeria pracuje na następne inwestycję, które będą pracowały na dalsze.Nie wspominam o Syrii i Bruneii bo nie ma co sobie zawracać głowy,zaczną się wiercenia to można wtedy gdybać.Trzeba się oprzeć na tym co mamy.Ukraina to, według moich kosmiczych i optymistycznych wyliczeń, możliwość 100 mln dolarów w 2012 roku przychodów,no dobra niech będzie 80 ale to niemal pewne. I nawet jeżeli przez pięć lat będą takie dochody to 50% tej kwoty wystarczy na spłatę długu z odsetkami.Reszta w inwestycje, a tam liczę na w nowe pola i ogromne złoża gazu.Może też się trafi kropla ropy.Chcę przypomnieć że na Ukrainie jest w zagospodarowane 1 pole i "naruszone" drugie a potencjał ogromny.

Co do ceny akcji to nie będę się wypowiadał bo wiadomo że powinny na dzisiaj kosztować 5 pln za sztukę.Mam jeszcze jedną inwestycję na GPW,KOV to 50% portfela i chcę po dojściu do pewnego pułapu cenowego zamienić ją na 100% KOVa.Z jednej strony tak niska cena mi odpowiada, a jednocześnie denerwuję sie, że nie rośnie.Jakoś nie mogę się zdecydować.
Żeby wytrzymać kilka lat z tym papierem postanowiłem liczyć baryłki ropy i metry szaścienne gazu, a nie pieniądze na koncie.Wydaj mi się, że pieniądze lepiej się zarabia jeżeli się o nich nie myśli.

Może ktoś się wypowie na temat mojej teori,nie jestem dobry w te klocki.

Myślę że chcecie emisji żeby podbić cenę akcji i wyjść z inwestycji.To nie ten papier.
"Żeby wygrać trzeba grać"

qguar
0
Wpisów: 262
Wysłane: 8 maja 2011 17:21:33 przy kursie: 18,50 zł
www.kulczykoilventures.com/inf...

Znacznie przystępniej sformułowana informacja. Panowie... KOV NICZYM nie ryzykuje. Do PODPISANIA umowy ma dojść dopiero po przeszacowaniu zasobów. Jeżeli będziemy tę licencję "brać", to będzie to "pewniak" :)

Cashmere
2
Wpisów: 66
Wysłane: 8 maja 2011 17:49:42 przy kursie: 18,50 zł
Jak szacujecie przychody netto za IQ 2011 KOV?

Krzysiek9
0
Wysłane: 8 maja 2011 17:54:51 przy kursie: 18,50 zł
Szacunkowe przychody za Q1 2011:

(6,040 mln cf / dzień) * (8,03 USD / 1000cf ) * 90 dni = 4,365 mln USD

4, 365 mln USD to jest około polowa tego co zostało wypracowane w całym 2010 (8 945 512 USD)

Usunąłem wpis na temat przychodów w ciągu kwartału Nigerii bo się zapędziłem biorąc cenę rynkową ropy :)
Edytowany: 8 maja 2011 18:11

Cashmere
2
Wysłane: 8 maja 2011 18:03:23 przy kursie: 18,50 zł
Krzysiek9 napisał(a):
Szacunkowe przychody za Q1 2011:

(6,040 mln cf / dzień) * (8,03 USD / 1000cf ) * 90 dni = 4,365 mln USD

I jak to się ma do tego co możemy mieć w Nigerii w ciągu kwartału i to przy wykorzystaniu tylko jednego ostatnio aktywnego odwiertu:

20tys x 110USD/b x 90 x 9% = 17,82 mln USD

Czyli jakieś 3,5 razy więcej niż za Q4 2010?

Czy jeśli chodzi o zysk z działalności operacyjnej będziemy w tym kwartale na plus czy jeszcze nie?

Mieszko
0
Wpisów: 431
Wysłane: 8 maja 2011 21:40:17 przy kursie: 18,50 zł
A' propos wyników finansowych za 1Q. Zdaje się, że właśnie w Q1 zaksięgowano pieniądze z Mena Hydrocarbons. Trzeba tylko wygrzebać ile tego było.

Krzysiek9
0
Wysłane: 8 maja 2011 21:57:50 przy kursie: 18,50 zł
My tu dla OML-42 skupiliśmy się na ropie a w materiałach prasowych jest jeszcze wzmianka o dziennych ilościach wydobywanego gazu w okresie, kiedy OML-42 był w pełni komercyjnie wykorzystywany jeszcze w 2004 roku:

Cytat:
OML 42 is a 814 square kilometre lease awarded in 1962. License expiry is currently 2019. Initial production commenced in 1969 at the Egwa Field, one of five productive fields within the license area, with a peak production of over 100,000 barrels of oil equivalent per day (“boe/d”) in 1974, with total production from all fields on the license peaking at approximately 250,000 boe/d. Production, which was primarily oil, continued until the first part of 2005 when the producing fields were shut-in due to security issues in the Niger Delta area. Production from OML 42 during the 2004 calendar year (the last full year of production prior to shut-in) was more than 50,000 barrels of oil per day (“bopd”) and more than 80 million cubic feet per day (“MMcf/d”) of natural gas

Źródło

Co trzeba podkreślić wydobycie gazu było zatem ponad 10-krotnie wyższe niż obecnie na Ukrainie a biorąc pod uwagę 9% udzial KOV w koncesji w przypadku uruchomienia produkcji gazu mamy taką naszą dodatkową Ukrainę z wydobyciem około 7 MMcf/d.

Mieszko
0
Wpisów: 431
Wysłane: 8 maja 2011 22:46:51 przy kursie: 18,50 zł
OK, już mam. W Raporcie Rocznym Skonsolidowanym na stronie 2 i 3 jest informacja, że Mena ma w styczniu 2011 uiścić na rzecz KOV 1 mln, a do końca marca 3,1 mln dolarów, razem 4,1 mln dolarów. Więc te pieniądze zostaną zaksięgowane w 1Q.
Edit,
Ach, no i jeszcze to:
Cytat:
MENA przejmie odpowiedzialność za 30% gwarancji bankowej wystawionej na kwotę 6.758.241 USD, która jest w chwili obecnej zabezpieczona tylko i wyłącznie przez Kulczyk Oil.

Niestety, moja ograniczona wiedza z zakresu buchalterii nie pozwala mi stwierdzić jaki to będzie miało wpływ na wynik księgowy.
Ktoś wie?
Edytowany: 8 maja 2011 22:49

i3odzio
0
Wpisów: 30
Wysłane: 8 maja 2011 23:34:09 przy kursie: 18,50 zł
Myślę, że kwota 6.758.241 USD jako gwarancja bankowa jest potrzebna w sytuacji, gdybyśmy się z czegoś nie wywiązali wobec kontrahentów. Wzywają, wtedy bank do płatności z tej właśnie sumy w odpowiedniej wysokości co do zobowiązania (dla nich należności).

Przykładowy druk gwarancji: www.pgegiek.pl/wp-content/uplo...

Gdy MENA przejmuje część odpowiedzialności to wtedy w razie niepowodzeń mamy mniejsze starty własne. Wg. Sprawozdania finansowego KOV:

"Rezerwy są ustanawiane w przypadku, gdy w wyniku zdarzenia przeszłego Spółka posiada prawne lub zwyczajowo oczekiwane zobowiązanie, którego wartość może być wiarygodnie oszacowana, a do rozliczenia którego prawdopodobnie konieczny będzie wypływ korzyści ekonomicznych. Wartość rezerw ustala się poprzez zdyskontowanie szacunkowych przyszłych przepływów pieniężnych według stopy dyskontowej przed opodatkowaniem, uwzględniającej aktualną ocenę rynkową wartości pieniądza w czasie oraz ryzyko specyficzne dla danego zobowiązania. Rezerw nie tworzy się na przyszłe straty operacyjne."

Nie wiem w jakiej pozycji mogłaby taka rezerwa być ujęta, ale na pewno nie jest ujęta w pełnej kwocie. Bilans niestety nie jest na tyle szczegółowy. Jeżeli nawet jest jakaś rezerwa z tego tytułu, to nieznaczna. Czyli wiadomość pozytywna w perspektywie możliwych przyszłych problemów. Żadne dodatkowe fundusze z tego tytułu automatycznie chyba jednak nie przybędą.

Myślę, że można o to zapytać Pana Jakuba :)
No hope, no fear, no greed, no despair...
Edytowany: 8 maja 2011 23:35

MaximusMinimus
0
Wpisów: 344
Wysłane: 9 maja 2011 00:07:49 przy kursie: 18,50 zł
Może trochę przeceniamy prędkość podejmowania decyzji inwestorów instytucjonalnych. Dostali weekend na podjęcie decyzji i oby zdecydowali się na zakupy, bo bez nich 2 zł ulica nie ugra - sami to możemy się tak ubierać i rozbierać w nieskończoność. W sumie to skoro ING już siedzi dosyć solidnie w akcjonariacie, to spokojnie mógłby się pokusić o 5% plus. A może wielki comeback Goldmanów alias OZ Management. Osobiście daje KOV szansę do WZA.

rabbit
0
Wpisów: 1 202
Wysłane: 9 maja 2011 01:13:42 przy kursie: 18,50 zł
To mamy 9% w OML 42 i 1800 baryłek ropy naftowej dziennie.
Od którego momentu pieniądze z tej ropy będą nasze? Od momentu podpisania umowy końcowej tzn ok 20 tygodni czy od podpisania umowy wstępnej?Przydał by się dodatkowy dochód w 2Q

@menager
Kto kogo ubiera w akcje czy z nich rozbiera to się okaże z czasem,teraz można tylko gdybać.
"Żeby wygrać trzeba grać"

Cashmere
2
Wysłane: 9 maja 2011 06:43:19 przy kursie: 18,50 zł
MaximusMinimus napisał(a):
Może trochę przeceniamy prędkość podejmowania decyzji inwestorów instytucjonalnych. Dostali weekend na podjęcie decyzji i oby zdecydowali się na zakupy, bo bez nich 2 zł ulica nie ugra - sami to możemy się tak ubierać i rozbierać w nieskończoność. W sumie to skoro ING już siedzi dosyć solidnie w akcjonariacie, to spokojnie mógłby się pokusić o 5% plus. A może wielki comeback Goldmanów alias OZ Management. Osobiście daje KOV szansę do WZA.

Skąd wiesz, że mamy ING?

slevin83
0
Wpisów: 43
Wysłane: 9 maja 2011 08:13:59 przy kursie: 18,50 zł
chociażby stąd - Zestawienie akcji giełdowych spółek w portfelu ING OFE:

http://stooq.pl/n/?f=408255

kereig
0
Wpisów: 198
Wysłane: 9 maja 2011 09:13:33 przy kursie: 17,80 zł
Niech mi ktoś wyjaśni, czy ostatnie info o Nigerii było negatywne, bo lecimy w dół? angry3 Czy ktoś coś z tego wszystkiego rozumie? Oczywiście do póki nie będzie jasna sprawa co do dalszego finansowania KOV to na większe wzrosty nie ma co liczyć ale po dobrym info powinien być minimalny wzrost o parę groszy chociaż. A co mamy? Mam wrażenie, że ktoś strasznie pilnuje żeby nam kovik nie przyrósł, znaczy się pewnie emisja będzie.
Ps.
Jak tu się ciekawie sprawdza powiedzenie:"kupuj plotki sprzedawaj fakty". Ktoś postępując w myśl tej reguły mógłby kupić plotę w piątek za 1,94 na otwarciu a dziś sprzedać fakty za 1,83...
Edytowany: 9 maja 2011 09:19

Funkytown
0
Wpisów: 400
Wysłane: 9 maja 2011 09:23:53 przy kursie: 17,80 zł
Wyjasniam: jest to info negatywne. Wpisuje sie to w historie awanturniczych inwestycji polskich firm w niepewnych odleglych krajach przy braku doswiadczen wiedzy i kapitalu polskich inwestorow. Tak jak zloza miedzi KGHM w Kongu albo ropa Petrola w Kazachstanie.

Sprzedajacy, tj. Shell, Total i Agip sa starymi, ogromnymi koncernami, ktore potrafia zarabiac na ropie. Skoro oni doszli do wniosku, ze nie dadza tam rady zarobic to jaka jest szansa, ze jacys nowicjusze z Polski bez znaczacego kapitalu i calkowicie bez politycznych mozliwosci w tym rejonie dadza rade? Pomysl sobie nad tym.

Funkytown
0
Wpisów: 400
Wysłane: 9 maja 2011 09:35:23 przy kursie: 17,80 zł
Nie ma zadnego Lempuyang - to mrzonki. Dowiercili sie do wody. Przypominam, ze koncesje na tereny w Brunei mial kiedys jeden ze swiatowych koncernow i z niej zrezygnowal. Jak widac - o zdziwienie - jednak mieli jakis powod zeby tam nie wiercic. Skad oni o tym wiedzieli? Moze stad ze od lat z tego zyja?

Nie ma zadnej Syrii - jaka jest wartosc umowy z upadajacym rzadem na terenach, ktone nigdy nie zostaly zbadane? Jaki jest koszt ewentualnych badan i kto sfinansuje badania w takiej sytuacji politycznej?

Nie ma zadnej Nigerii - tam jest wojna, nikt tam nie wejdzie, kto bedzie ryzykowal zyciem dla nic nie znaczacej malej spolki z Polski? O ile wiekszy jest Total, czy Shell i jakie ma wplywu w regionie i rozeznanie. A jakie wplywy w regionie macie wy albo Jan Kulczyk?

Jedynym sensownym aktywem jest wydobycie na Ukrainie ale jego wartosc jest znikoma w porownaniu z napompowana wycena KOV na warszawskiej gieldzie.

GDA66TY
0
Wpisów: 154
Wysłane: 9 maja 2011 09:41:59 przy kursie: 17,80 zł
Funkytown napisał(a):
Wyjasniam: jest to info negatywne. Wpisuje sie to w historie awanturniczych inwestycji polskich firm w niepewnych odleglych krajach przy braku doswiadczen wiedzy i kapitalu polskich inwestorow. Tak jak zloza miedzi KGHM w Kongu albo ropa Petrola w Kazachstanie.

Sprzedajacy, tj. Shell, Total i Agip sa starymi, ogromnymi koncernami, ktore potrafia zarabiac na ropie. Skoro oni doszli do wniosku, ze nie dadza tam rady zarobic to jaka jest szansa, ze jacys nowicjusze z Polski bez znaczacego kapitalu i calkowicie bez politycznych mozliwosci w tym rejonie dadza rade? Pomysl sobie nad tym.

Problem jaki tam występuje to bezpieczeństwo eksploatowania złóż.
Nigeria liczy około 141 mln mieszkańców (2006). Pierwszy spis, przeprowadzony w latach 1952-1953, wykazał 31 mln mieszkańców. Od tego czasu liczba ta zwiększyła się prawie czterokrotnie. Nigerię zamieszkują 434 grupy etniczne, mówiące 395 językami, charakteryzujące się odmiennymi tradycjami i odrębną kulturą, sięgającą często czasów prehistorycznych. Północ jest zamieszkana głównie przez plemiona Hausa i Fulani, na południu dominują ludy Joruba i Ibo. Zróżnicowanie etniczne i religijne ludności było i jest przyczyną wielu konfliktów wewnętrznych, w czasie których dochodzi zazwyczaj do bezwzględnych porachunków między plemionami i masakry ludności cywilnej.
Przedsiębiorcy z krajów wysoko gospodarczo rozwiniętych niechętnie tu inwestują ze względu na niestabilną sytuację wewnętrzną, ciągłe zamieszki, konflikty, a nawet wojny. Produkt krajowy brutto wynosi 1400 $ na mieszkańca rocznie (2006).
Wydaje mi się że wystarczy przybliżyć ten problem w ONZ i zatrudnić gen. Polko
z emerytowanym batalionem GROM. To i tak będzie się opłacało.:-)

wm
wm
0
Wpisów: 31
Wysłane: 9 maja 2011 10:06:43 przy kursie: 17,80 zł
Moim zdaniem Shell wyszedł z Nigerii ponieważ nie chciał się dzielić zyskiem lub/i ma inne możliwości inwestowania które w jego opinii przyniosą większe zyski.
W każdym rejonie świata inwestycja w surowce obarczona jest ryzykiem - np. upadek rządu, kraju, konflikt z ekologami, związkami zawodowymi itp., Pojedyńcze ryzyko (np. ekologia) może wystąpić (występuje) w Polsce, Francji, Norwegi. Dlatego nie przeceniał bym zbytnio ryzyka w Nigerii.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

183 184 185 186 187

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,307 sek.

tjrxgamo
ukmmkmao
jnifqzun
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mpbjjoto
cmqxntyk
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat