0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
10 maja 2011 21:43:37
przy kursie: 1,53 zł
A ja napiszę nie na temat,ale rzecz równie WAŻNA...: Niech ten powyższy tekst Buldiego będzie wzorem dla wielu,zwłaszcza nowych forumowiczów przeniesionych z Bankiera,czy Parkietu...! Buldi przyznał się do posiadania papieru,ale widząc silny trend spadkowy i mając złe zdanie o samej spółce-NIE BRONI zażarcie jak wielu innych posiadających taki,czy inny śmieciowy papier,bo gdzieś w ich umysłach są chore myśli,że jak napiszą coś innego,niż jest w rzeczywistości,to może powstrzymają spadki...-Złudne to bardzo...! Buldi,bardzo mi tym zdaniem zaimponowałeś,chwała Ci za ten tekst,bo jest szczery,prawdziwy niestety i to wypowiedziany pomimo posiadania akcji...
Edytowany: 10 maja 2011 21:45
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
10 maja 2011 22:57:33
przy kursie: 1,53 zł
v3nom napisał(a):Nie wiadomo, trzeba czekać na Taurusa ;-) Taurus, jest prawie -50% na pipkach, czy jest jeszcze coś co możemy dla Ciebie zrobić? ;-)
Statystycznie rzecz biorąc na PP częściej idzie w dół niż w górę. Sprawdź archiwalne notowania PP GZU z tego roku. Nawet technicznie wykresy do siebie podobne ;-) Czyli co jutro zyczymy sobie kolejne -40% a co tam jak sie bawic to na calego Zawsze uwielbialem zabawe na elektrimie :) tam tez spadalo i spadalo po czym nastepowaly magiczne 3 dni i cala strata odrobiona :) tutaj tez tak bedzie i predzej czy pozniej da sie przynajmniej strate odrobic. Jestm ciekaw gdzie ten kolega co to mawial ze tutaj nie ma zadnego ryzyka A tak na powaznie na wzrosty jak juz mowilem nie licze wczesniej jak w czerwcu po zakonczeniu cyrkow z emisja i mam nadzieje wyjasnieniu sytuacji z UKE a do tego czasu mozna spokojnie na urlop sie udac. Oczywiscie do zakonczenia notowan PP tez bedzie korekta wzrostowa jednodniowa zapewne :P Teraz Solorz i spolka musi zakupic nowe akcyjki za 1.24 w dodatkowych zapisach.
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
11 maja 2011 13:13:21
przy kursie: 1,45 zł
Horyzont, horyzontem, ale od momentu odcięcia wyraźnie widać, że ta spółka to bagno. Nie często się zdarza, że po odcięciu z otwarcia na +20 procent zjeżdżają na +7. Klasyką tutaj są wysokie high, górne cienie i close na low sesji. Ile można tego wytrzymać? Co do horyzontu Solorza to jasne jest, że on się spadkami nie przejmuje ;-) Pytany o inwestycję w Midasa, powiedział że w telekomunikacji czeka się na zyski około 4 lata. Teraz z resztą kupuje Polkomtel do spółki z innymi za 18mld. Co go obchodzi marne kilkadziesiąt baniek? ;-) EDIT: Uwzględniając horyzont warto mieć na uwadze, że nie wiadomo ile będzie się ciągnąć spór o pasma. Dla mnie kuriozalne jest, że potrzebują kilka miesięcy na powtórzenie przetargu od II etapu. Ale takie mamy państwo, gdzie jedna decyzja urzędasa można pogrzebać całe spółki jak JTT od MCI. Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 11 maja 2011 13:16
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-10-16 Wpisów: 159
Wysłane:
11 maja 2011 14:03:48
Zastanawiam sie nad jednym ale chyba upał nie sprzyja logicznemu mysleniu. Kupujac teraz pp po powiedzmy 0,8 zł, cena jednej akcji nowej emisji wyniesie 1,44. Jaki jest sens kupowac teraz mds po powiedzmy 1,5?
|
|
0 Dołączył: 2010-11-03 Wpisów: 155
Wysłane:
11 maja 2011 14:41:34
mazoor napisał; "Zastanawiam sie nad jednym ale chyba upał nie sprzyja logicznemu mysleniu. Kupujac teraz pp po powiedzmy 0,8 zł, cena jednej akcji nowej emisji wyniesie 1,44. Jaki jest sens kupowac teraz mds po powiedzmy 1,5?" Odpowiem Ci od tyłu: Kupując pp robisz natychmiastowy koszt, jeszcze w tym roku ( bez sprzedaży tego waloru), a realizując pp ( zapis na pda) to faktycznie minimalny zysk (przy dzisiejszych notowaniach).
|
|
0 Dołączył: 2010-05-25 Wpisów: 77
Wysłane:
11 maja 2011 14:51:25
Możesz rozwinąć przedostatni wers bo nie bardzo rozumiem?
|
|
0 Dołączył: 2010-09-03 Wpisów: 223
Wysłane:
11 maja 2011 17:27:55
Cytat:Możesz rozwinąć przedostatni wers bo nie bardzo rozumiem? Kupujac pp zapisujesz sie na akcje najpozniej 20 maja, a handlowac bedziesz mogl nimi o ile dobrze pamietam od 30 maja, czyli jestes zablokowany, jesli kurs spikuje w dol, ty mozesz sobie tylko na to patrzec. Jesli sie myle niech ktos mnie poprawi :-).
|
|
0 Dołączył: 2010-06-22 Wpisów: 1
Wysłane:
11 maja 2011 18:07:17
Jesli sie nie myle to handlowac mozesz do 17 maja a do 20 sa zapisy.
|
|
Wysłane:
11 maja 2011 18:28:02
No wiec lopatologicznie :)
17 maja ostatni dzien notowan pp
20 maj ostatni dzien zapisow na akcje seri C
31 maja 2011 r. Przydział Akcji serii C w ramach prawa poboru
tak wiec kupujac pp i obejmujac akcje nowej emisji mamy 10 dni bez kasy i bez akcji, czy kurs pikuje czy rosnie jestes tylko widzem ;-)
|
|
Wysłane:
11 maja 2011 18:59:54
Tak swoja droga, jak widzicie jutrzejszy dzien ?:P Dalej lecimy w dol czy jutro spekola wejdzie w gre ?:> Broker gdybys dostal odpowiedz na meila z UKE :).
|
|
|
|
Wysłane:
11 maja 2011 20:50:26
To oczywiście rozumiem ale chyba nie o to chodziło autorowi. No ale może Zasaniak się wypowie. bucik1986 napisał(a):Cytat:Możesz rozwinąć przedostatni wers bo nie bardzo rozumiem? Kupujac pp zapisujesz sie na akcje najpozniej 20 maja, a handlowac bedziesz mogl nimi o ile dobrze pamietam od 30 maja, czyli jestes zablokowany, jesli kurs spikuje w dol, ty mozesz sobie tylko na to patrzec. Jesli sie myle niech ktos mnie poprawi :-).
|
|
0 Dołączył: 2010-08-15 Wpisów: 72
Wysłane:
11 maja 2011 23:25:38
To ja zapytam wprost o co w tym wszystkim wg Was chodzi? Przecież patrząc na to co się dzieje z Midasem można odnieść wrażenie, że to jakiś horror. Były sobie akcje, nastąpiło odcięcie, później długie oczekiwanie na zatwierdzenie prospektu, a gdy już PP weszły do obrotu to razem w akcjami pikują w dół. Tak więc są chyba w sumie dwie opcje. Albo sprzedać akcje i PP ze znaczną stratą i zapomnieć o całej sprawie (ciężkie to do przełknięcia) albo wpakować kolejne pieniądze w nową emisję i czekać co się będzie działo (z tym, że perspektywa jakichś pozytywnych zmian może sięgać roku, a nawet i dłużej). Ktoś ma na to jeszcze jakiś pomysł? Bo ja np. nie psioczę na to, że jest strata tylko na to, że właściwie cokolwiek się nie zrobi to nie wiadomo, czy zrobi się dobrze. Czy ktoś wchodzi w tę emisję mimo tego co się dzieje na Midasie?
|
|
Wysłane:
11 maja 2011 23:34:04
A jaki wplyw ma to co sie dzieje obecnie z kursem na decyzje o wejsciu w emisje?? Takimi pytaniami wlasnie koncza sie zabawy w DT i liczenie na szybkie zyski :) aby zarobic trzeba sie napracowac albo miec cierpliwosc i niewatpliwie odrobine szczescia :) Jezlei kupowales akcje miesiac czy dwa a moze pol roku temu nie liczac sie ze inwestycja powinna trwac dlugo to po co trzymasz je do dzisiaj i zadajesz lekko nonsensowne pytania?? Widzeze jutro powinno spasc o kolejne 20%
|
|
0 Dołączył: 2010-02-16 Wpisów: 506
Wysłane:
12 maja 2011 00:17:37
v3nom napisał(a):Horyzont, horyzontem, ale od momentu odcięcia wyraźnie widać, że ta spółka to bagno. Nie często się zdarza, że po odcięciu z otwarcia na +20 procent zjeżdżają na +7. Klasyką tutaj są wysokie high, górne cienie i close na low sesji. Ile można tego wytrzymać?
Co do horyzontu Solorza to jasne jest, że on się spadkami nie przejmuje ;-) Pytany o inwestycję w Midasa, powiedział że w telekomunikacji czeka się na zyski około 4 lata. Teraz z resztą kupuje Polkomtel do spółki z innymi za 18mld. Co go obchodzi marne kilkadziesiąt baniek? ;-)
V3nom kto jak kto ale Ty akurat powinieneś zdawać sobie sprawę że Midas nie jest spólką na miesiąc czy dwa. Może i czeka się na zyski 4 lata w telekomunikacji - ale weź też pod uwagę, że Aereo2 buduje już stacje bazowe bodaj od 2009r. Teraz Cyfrowy Polsat przeprowadza testy LTE a od IIIQ wyjdzie z komercyjną ofertą. Mobyland już zarabia w tym roku bo CP zakupiło od niego hurtowe ilości GB na LTE a MIdas jeszcze go po prostu nie zaczął konsolidować w swoim ostatnim kwartalnym raporcie wyników (wg mnie zrobili to celowo). Taurus80 napisał(a):A jaki wplyw ma to co sie dzieje obecnie z kursem na decyzje o wejsciu w emisje?? Takimi pytaniami wlasnie koncza sie zabawy w DT i liczenie na szybkie zyski :) aby zarobic trzeba sie napracowac albo miec cierpliwosc i niewatpliwie odrobine szczescia :)
Taurus w podobnym tonie podsumowałem dziś kolegę ku przestrodze innych - ale jak się okazało chyba mniej dyplomatycznie bo mój post moderator wyciął  . Ale przesłanie było podobne. bucik1986 napisał(a):Broker gdybys dostal odpowiedz na meila z UKE :). Sprawdziłem dziś wieczorem e-maila i jest. Brawa dla Pani z Gabinetu Prezesa UKE  . Poniżej przekazuję odp jaką otrzymałem -dość lakoniczna ale przynajmniej nakreśla pewien harmonogram działań: Cytat:Szanowny Panie,
na dzień dzisiejszy nie jest możliwe udzielenie wyczerpującej odpowiedzi na Pana pytanie dotyczące powtórzenia przetargu. W chwili obecnej, w związku z wyrokiem NSA II GSK 88/10 toczy się postępowanie o unieważnienie przetargu na dwie rezerwacje częstotliwości z pasma 1800, wstępny termin zakończenia tego postępowania przewidziano na ostatni dzień maja. Dalsze działania tj. ocena oferty i postępowanie w sprawie rezerwacji mogą zostać podjęte dopiero po wydaniu decyzji o unieważnieniu przetargu. Co do rezerwacji posiadanej przez Mobyland oraz CenterNet pragnę wyjaśnić, iż rezerwacja ta nadal obowiązuje, jednakże przed NSA toczy się postępowanie także w tej sprawie. Czyli jak mówił Taurus może końcem czerwca się z tym wyrobią!
Edytowany: 12 maja 2011 00:18
|
|
Wysłane:
12 maja 2011 06:34:09
leszkong napisał(a):To oczywiście rozumiem ale chyba nie o to chodziło autorowi. No ale może Zasaniak się wypowie. bucik1986 napisał(a):Cytat:Możesz rozwinąć przedostatni wers bo nie bardzo rozumiem? Kupujac pp zapisujesz sie na akcje najpozniej 20 maja, a handlowac bedziesz mogl nimi o ile dobrze pamietam od 30 maja, czyli jestes zablokowany, jesli kurs spikuje w dol, ty mozesz sobie tylko na to patrzec. Jesli sie myle niech ktos mnie poprawi :-). Mnie chodziło o to, że kupując dzisiaj 1 szt. pp za (np.) 0,75 zł zapisujesz się na 4 PDA, za które zapłacisz dodatkowe 4,96 zł (4x1,24) co w sumie wyniesie 5,71 zł za 4 PDA, a więc 1,43 zł/sztukę akcji. A kurs jest w pobliżu tej kwoty. Tak więc kupować pp tylko po to, by wygenerować sobie tegoroczne straty.
|
|
Wysłane:
12 maja 2011 07:55:57
A gdzie tu wystąpi strata bo ja nie zauważam?
|
|
Wysłane:
12 maja 2011 08:56:44
leszkong napisał; "A gdzie tu wystąpi strata bo ja nie zauważam?' Zakup praw poboru makler zapisuje Ci jako koszt już w PIT za ten rok. Więc jeżeli nic nie sprzedaż to wygenerujesz stratę do odliczenia w za dwa lata i to w połowie.
|
|
Wysłane:
12 maja 2011 09:12:26
przy kursie: 1,39 zł
broker naleza ci sie wyrazy uznania :) za zdobycie wiadomosci z UKE bo chyba wszyscy przyznaja ze nic nie bylo wiadomo ze przed WSA lub tez NSA toczy sie sprawa o uniewaznienie przetargu :) Jestem pewien ze to jest przyczyna zachowania kursu, i wyrok w tej sprawie da sygnal albo do jazdy przyspieszonej w dol :) trudno sobie wyobrazic ze moze szybciej spadac a jednak zawsze moze spasc o 99.99% :) albo zaczniemy normalne funkcjonowanie bez spadkow lub ze wzrostami :) Kto dzisiaj akcji nie ma to na jego miejscu bym poczekal do wyroku a kto ma niech sam decyduje ryzyko jest duze albo bardzo duze i moze sie okazac ze sprzedaz po dzisieszych cenach i tak bedzie bardzo oplacalna. Kazy posiadacz akcji ma dosc spolki :) nawet ci "glupcy" (mowie o sobie) ktorzy wchodzili dlugoterminowo bo kazdy chce kupic w dolku a nie na gorce i strata jaka jest obecnie meczy wszystkich Ale podejmujac decyzje inwestycyjna kazdy bral pod uwage jakies aspekty i dzisiaj nalezy zadac sobie pytanie co sie sprawdzilo i jest realizowane z zalozen ktore bralismy pod uwage. W najgorszym wypadku zakladajac ze przetarg zostanie uniewazniony czeka nas kilkuletni okres spraw sadowych o odszkodowanie pytanie czy spolka przetrwa ten czas
|
|
Wysłane:
12 maja 2011 09:40:25
Aha teraz rozumiem choć dotychczas żyłem w troche innym przeświadczeniu. Jeśli pozwolisz odezwę się w tej sprawie na privie. pzdr zasaniak napisał(a):leszkong napisał; "A gdzie tu wystąpi strata bo ja nie zauważam?' Zakup praw poboru makler zapisuje Ci jako koszt już w PIT za ten rok. Więc jeżeli nic nie sprzedaż to wygenerujesz stratę do odliczenia w za dwa lata i to w połowie.
|
|
0 Dołączył: 2010-08-15 Wpisów: 72
Wysłane:
12 maja 2011 09:47:54
Taurus80 napisał(a):A jaki wplyw ma to co sie dzieje obecnie z kursem na decyzje o wejsciu w emisje?? Takimi pytaniami wlasnie koncza sie zabawy w DT i liczenie na szybkie zyski :) aby zarobic trzeba sie napracowac albo miec cierpliwosc i niewatpliwie odrobine szczescia :) Jezlei kupowales akcje miesiac czy dwa a moze pol roku temu nie liczac sie ze inwestycja powinna trwac dlugo to po co trzymasz je do dzisiaj i zadajesz lekko nonsensowne pytania?? Widzeze jutro powinno spasc o kolejne 20% No też mi "złotousty"...widzę, że świetnie się bawisz nie odpowiadając za bardzo na pytania. Nie bawię się w DT wcale bo nie chce mi się siedzieć i śledzić na bieżąco kursów...to dla ludzi o mocniejszych nerwach. Zakładałem,że "zabawa" z Midasem może potrwać dłużej. A nonsensownym pytaniem można również nazwać Twoje: "Jezlei kupowales akcje miesiac czy dwa a moze pol roku temu nie liczac sie ze inwestycja powinna trwac dlugo to po co trzymasz je do dzisiaj i zadajesz lekko nonsensowne pytania??" (to pytanie brzmi tak jak byś w ogóle nie brał pod uwagę odcięcia, które nastąpiło no i jego następstw dla inwestorów). Nie czuję się rekinem giełdy ale to nie powód by porównywać mnie prawie, że do dzieci neostrady, które nie miały co zrobić z pieniędzmi i postanowiły "pobawić się" na giełdzie. Niektórzy jednak mają się już za takich wielkich ekspertów, że wydaje im się, że odpowiedzi na "nonsensowne pytania" są poniżej ich poziomu. Jeśli tak ktoś uważa to niech po prostu na dane pytania nie odpowiada zamiast kreować się na gwiazdę, której odpowiedzi jednak nic nie wnoszą poza drwiną z innych... A przewidywania w stylu: "...kilkuletni okres spraw sadowych o odszkodowanie pytanie czy spolka przetrwa ten czas" wziąłeś ze swojej szklanej kuli?
Edytowany: 12 maja 2011 09:50
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.