PARTNER SERWISU
gglfkcuu
249 250 251 252 253
Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 10 sierpnia 2011 11:14:58 przy kursie: 11,30 zł
Bruno 12 napisał(a):
Scarry napisał(a):
Mam pytanko, bez złośliwości i prosiłbym o merytoryczną odpowiedź - czy jest jakieś polityczne zagrożenie dla inwestycji KOV na Ukrainie? Czy jeśli świat trafi recesja jakiś wysoki polityk ukraiński odgrażał się nacjonalizacją obcych firm gazowych czy paliwowych ? Tej kraj to totalna bieda i tam recesja USA i strefy Euro może miec niekontrolowane konsekwencje (tylko to przychodzi mi do głowy że kurs spadł poniżej 1.1... nawet przy moim średnio negatywnym nastawieniu do firmy jest to nie do pomyślenia.... Eh? )
Moim zdaniem nie ma zagrożenia politycznego na Ukrainie .EBO i R pożyczyl miliardy $ w wiele projektów inwestycyjnych na Ukrainie.Chyba bez odpowiednich gwarancji rządu Ukrainy by nie inwestowal.Ukraina zdaje sobie sprawę ,że świat jej ucieka ,potrzebują zachodnich technologii dla dalszego rozwoju .Alternatywą jest upodabnianie się do Bialorusi.Jaka sila polityczna jest w stanie teraz zmienić obraz obecnych przemian gospodarczych ???

Twoje zdanie ... a jakieś linki? Fakty a nie przekonania? Czy rząd Ukrainy ma jakiś system gwarancji, jak traktuje podobne do KOV firmy niemieckie czy amerykańskie? Znacie przypadki przejmowania ich majątku albo nękania podatkowego zachodnich firm wydobywczych ? Jak wygląda sprawa zapanowania nad wszechwładną tam korupcją? Jakie to są koszty dla KOV?

Byłem w życiu na Ukrainie dwa razy i za nic nie chciałbym tam mieszkać.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 10 sierpnia 2011 11:17

wm
wm
0
Wpisów: 31
Wysłane: 10 sierpnia 2011 11:18:44 przy kursie: 11,30 zł
Z kredytowania w EBOiR korzysta również PGNIG:
info z zeszłego tygodnia:

"..Tauron, który wspólnie z PGNiG będzie realizował projekt budowy bloku gazowo-parowego w Stalowej Woli, liczy, że decyzja Europejskiego Banku Odbudowy i Rozwoju o przyznaniu do 700 mln zł kredytu zapadnie w ciągu tygodnia, dwóch tygodni - poinformował PAP w środę prezes Tauronu Dariusz Lubera..."

energetyka.wnp.pl/tauron-liczy...

Pierwszy dochód z tej inwestycji pod koniec 2014 r.

Bruno 12
0
Wpisów: 333
Wysłane: 10 sierpnia 2011 12:05:35 przy kursie: 11,30 zł
Scarry napisał(a):
Bruno 12 napisał(a):
Scarry napisał(a):
Mam pytanko, bez złośliwości i prosiłbym o merytoryczną odpowiedź - czy jest jakieś polityczne zagrożenie dla inwestycji KOV na Ukrainie? Czy jeśli świat trafi recesja jakiś wysoki polityk ukraiński odgrażał się nacjonalizacją obcych firm gazowych czy paliwowych ? Tej kraj to totalna bieda i tam recesja USA i strefy Euro może miec niekontrolowane konsekwencje (tylko to przychodzi mi do głowy że kurs spadł poniżej 1.1... nawet przy moim średnio negatywnym nastawieniu do firmy jest to nie do pomyślenia.... Eh? )
Moim zdaniem nie ma zagrożenia politycznego na Ukrainie .EBO i R pożyczyl miliardy $ w wiele projektów inwestycyjnych na Ukrainie.Chyba bez odpowiednich gwarancji rządu Ukrainy by nie inwestowal.Ukraina zdaje sobie sprawę ,że świat jej ucieka ,potrzebują zachodnich technologii dla dalszego rozwoju .Alternatywą jest upodabnianie się do Bialorusi.Jaka sila polityczna jest w stanie teraz zmienić obraz obecnych przemian gospodarczych ???

Twoje zdanie ... a jakieś linki? Fakty a nie przekonania? Czy rząd Ukrainy ma jakiś system gwarancji, jak traktuje podobne do KOV firmy niemieckie czy amerykańskie? Znacie przypadki przejmowania ich majątku albo nękania podatkowego zachodnich firm wydobywczych ? Jak wygląda sprawa zapanowania nad wszechwładną tam korupcją? Jakie to są koszty dla KOV?

75 proc. państw na świecie jest "bardzo skorumpowanych" Gdzie inwestować ??? wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosc...

Mieszko
0
Wpisów: 431
Wysłane: 10 sierpnia 2011 13:48:12 przy kursie: 11,30 zł
Scarry napisał(a):
Bruno 12 napisał(a):
Scarry napisał(a):

Jakiś polityk odgrażał się nacjonalizacją? Może to był sołtys małej wsi w Donbasie, ale chyba nikt przy zdrowym rozsądku nie zdecydowałby się na taki krok. Ile znasz podobnych przypadków w dziejach Europy ostatnich lat? Takie rzeczy zdarzały się na Kubie czy w Wietnamie, ale na Ukrainie wiele osób rozumie że to by było gospodarcze samobójstwo. Putin w odpowiedzi odcina dostawy gazu, Unia zrywa wymianę gospodarczą i kraj wraca do epoki Wielkiego Głodu.
Nie wiem jak komuś mógł przyjść do głowy tak absurdalny pomysł. Już bardziej obawiałbym się ataku białoruskiej marynarki wojennej na nasze koncesje.
Zmieniając temat: nadchodzi dzien publikacji raportu.

Bruno 12
0
Wysłane: 10 sierpnia 2011 13:51:15 przy kursie: 11,30 zł
"Shell zabezpieczył 2000 miejsc pracy pracownikom z czterech pól naftowych, sprzedanych w Nigerii nowym właścicielom." nationalmirroronline.net/news/...

rabbit
0
Wpisów: 1 202
Wysłane: 10 sierpnia 2011 13:54:58 przy kursie: 11,30 zł
Scarry napisał(a):
Bruno 12 napisał(a):
Scarry napisał(a):

cytat;

"jak traktuje podobne do KOV firmy niemieckie czy amerykańskie? Znacie przypadki przejmowania ich majątku albo nękania podatkowego zachodnich firm wydobywczych ? Jak wygląda sprawa zapanowania nad wszechwładną tam korupcją? Jakie to są koszty dla KOV?"

To ja może zapytam,czy znasz odpowiedzi na te pytania?
Może ja zadam pytania a Ty sobie wygooglujesz i będziesz miał odpowiedź.

Czy na Ukrainie działają podobne firmy do KOV z USA lub Niemiec?Jakie firmy wchodzą na Ukraine w celu wydobywania ropy i gazu?Czy firmy zagraniczne mają znaczący udział w wydobyciu gazu na Ukrainie? Z jakiego kraju są to firmy i ile wydobywają?
Poszukasz sobie odpowiedzi na te pytania to wiele ciekawego dowiesz się "po drodze"

Ukrainą zaczęły się teraz dopiero interesować takie kolosy jak ENI czy Shell.Również PGNiG ma tam swoje udziały.Poczytaj na wątku PGNiG,z tym że jeszcze tam nie wbiły pierwszego wiertłą czy świdra dla niektórych.W statystykach wydobycia nie są wymieniane a KUBGAZ jest.
Rząd Ukraiński chce zrobić porządek i odbierać przyznane koncesje.Firma Nadra Ukraina ma tych koncesji chyba ponad 20 a gazu wydobywa mniej niż KOV na dzisiaj.Dostęp do koncesji jest tak tani że brali je za małe pieniądze i blokują wydobycie.Nie wywiązują się z umów a jak pewnie wiesz że otrzymanie koncesji to obowiązek zagospodarowania jej.Tak jest na całym świecie.Tam chyba uważają to za dobrą inwestycję.Jest niebezpieczeństwo odebrania koncesji,tylko że jakoś nie mogą im odebrać.Nie sądzę żeby zabrali je KUBGAZ jeżeli będą tam wydobywać gaz lub kondensat i rozwijać te tereny.
Z ciekawostek to cena gazu w 4Q na Ukrainie znowu w górę i to znacząco.Jeżeli się nie dogadają z Rosją to nawet pow.10%.Znowu wkraczają na gazową wojenną ścieżkę.Aresztowanie Tymoszenko ma na celu udowodnienie że podpisujac umowę gazową Julia popełniła przestępswo i wtedy zgodnie z prawem umowa wygasa.Rosji się to bardzo nie podoba.Może być bardzo gorąco a gaz na wagę złota.
Firmy mają nóż na gardle,ludziom można gaz udciąć,mają jeszcz prąd którym mogą ogrzać mieszkania.Duże przdsiębiorstwa gaz muszą mieć,dlatego ustawiają się w kolejce do KUBGAZu robią przedpłaty i zacierają ręce.Gdybśmy mieli od 1.stycznia 2012 roku zapewnioną produkcje 2 mln m3/d gazu sądze że już dzisiaj byśmy mieli umowy na ten gaz i kasę na koncie.Tam gaz to życie i rozwój gospodarczy.Nikt nie będzie podcinał nam skrzydeł.
Zainwestowanie tak ogromnych sum w rozwój pola NM robi na nich wrażenie i potwierdza ogromne zasoby tej koncesji.Jestem sam ciekawy sejsmiki bo szacunki zasobów na terenach 4 pól według miejscowych geologów to 10-12 miliardów metrów sześciennych (413 Bcf).Zaznaczę że 4 a mamy teraz piąte NM.Po wypowiedziach pana Korczaka myślę że będzie znacznie więcej.Północne Makiejewskoje jest chyba polem dziewiczym i nie było nigdy prowadzone z niego wydobycie a powierzchnia to 190km2 więc jest gdzie szukać.

KUBGAZ ma szansę na koniec przyszłego roku być liderem wydobycie gazu wśród firm prywatnch na Ukrainie.

Kredyt EBOR można uznać za wentyl bezpieczeństwa.Nawet jeżeli nam będą chcieli zabrać koncesję to nie odważą się EBORowi wchodzić w drogę.Bank ma w firmie chyba przedstawiciwla który kontroluję wydatki tej kwoty i rozwój pól.Odetną sobie kroplówkę i Bank Światowy nie udzieli im żadnych kredytów.Już mają wsztrzymany kredyt ok. 1.5 mld dolarów bo nie podwyższyli cen gazu dla odbiorców prywatnych,i dopłacają cały czas.Przecież duża część z każdego metra3 to pieniądze do kasy państwa i regionu.Nia zabija się kury znoszącej złote jajka.Polityki też bym się nie obawiał bo 30% udziału w KUBGAZ ma polityk.Raczej widział bym ten fakt jako "aktywa" KOV ;)
Prywatne firmy ukraińskie mają dużo nie zagospodarowanych pól,chyba liczą na odsprzedanie z zyskiem i patrzą na Nas jak się sytuacja rozwija,czekając na nowych nabywców.

Więcej już nie będę pisał i musicie sobie wygooglować jeżeli to kogoś interesuję.

Po zakupie KUBGAZ przez KOV w prasie pokazały się artykuły że Kulczyk przepłacił.Wyceniono KUBGAZ na ok.38 milionów USD a że intnieje na Ukrainie możliwość odebrania koncesji nawet na 20-25 milionów USD.Ile na dzisiaj jest warty KUBGAZ.
Skoro EBOR dał nam kredyt to chyba wiedzą jaka jest sytuacja polityczna w tym kraju.

"Żeby wygrać trzeba grać"

Bruno 12
0
Wysłane: 10 sierpnia 2011 14:35:29 przy kursie: 11,30 zł
Bruno 12 napisał(a):
"Shell zabezpieczył 2000 miejsc pracy pracownikom z czterech pól naftowych, sprzedanych w Nigerii nowym właścicielom." nationalmirroronline.net/news/...
W tym artykule piszą także ,że 30 czerwca Shell sprzedał pozostawione urządzenia nowym właścicielom pól naftowych.

sicc
0
Wpisów: 550
Wysłane: 10 sierpnia 2011 18:39:47 przy kursie: 11,30 zł
Pocieszające jest, że o ile mnie pamięć nie myli to do 12 sierpnia br. ma wyjaśnić się o co chodzi z tajemniczym skryptem dłużnym a zatem zgodnie z moją spekulacyjną teorią jutro jakiś podmiot powinien objąć potężną liczbę akcji. Być może dowiemy się czegoś więcej z ewentualnego komunikatu o przekroczeniu 5 % przez jakiś podmiot, co w mojej ocenie powinno przyczynić się do zmniejszenia nerwowości na walorze.

Bruno 12
0
Wysłane: 10 sierpnia 2011 19:13:17 przy kursie: 11,30 zł
W tej chwili te akcje są warte 1,70zł. [ 0,5767$ x 2,95zł. ]

qguar
0
Wpisów: 262
Wysłane: 10 sierpnia 2011 19:16:34 przy kursie: 11,30 zł
Nieeeeeeeee, w tej chwili akcje są warte 1.13 :D

www.gpw.pl/akcje_i_pda_notowan...

Bruno 12
0
Wysłane: 10 sierpnia 2011 19:36:50 przy kursie: 11,30 zł
Srypt dłużny można zamienić na akcje po cenie 0,5767$ za 1 akcję czyli po ok.1,70zł.Jak trafią na rynek to będą warte 1,13zł. wg. dzisiejszej wyceny.

alterkoko
0
Wpisów: 72
Wysłane: 11 sierpnia 2011 09:26:11 przy kursie: 12,20 zł
jesli tak, to mozna powiedziec ze wejdzie wiekszy gracz który nie sprzeda poniżej wartosci nominalnej dla nich (1,7) :) tak, ze to moim zdaniem pozytywne..

po
po
0
Wpisów: 38
Wysłane: 11 sierpnia 2011 09:48:02 przy kursie: 12,20 zł
Bruno 12 napisał(a):
Srypt dłużny można zamienić na akcje po cenie 0,5767$ za 1 akcję czyli po ok.1,70zł.Jak trafią na rynek to będą warte 1,13zł. wg. dzisiejszej wyceny.

Dlatego akcje nie trafią na rynek, bo to nie ma to sensu z punktu widzenia Titirusa. Skoro ma skrypt dłużny o wartości 10,010,000 USD, zamienny na akcje w cenie 0,576746 USD za jedną, może objąć 17,355,993 akcji.
Jeśli puściłby to na rynek, nawet przy absurdalnym założeniu, że ktoś łyknie to twardo po 1,13zł, wyciągnąłby 19,612,272.09zł, czyli wg Twojego kursu 6,653,174.89 USD, bez uwzględnienia kosztów operacji.

Czyli miałby w najlepszym wypadku stratę -3,356,825.11 USD.

Odwracając sytuację, gdzie Titirus zrealizowałby skrypt keszem - nie odkupiłby ponad 17.3 mln akcji nie przekraczając ceny 1,70zł.

Zatem, jeśli Titirus obejmie akcje a nie cash, to będzie to jednoznacznie wskazywało na chęć wejścia w inwestycję.

po
po
0
Wysłane: 11 sierpnia 2011 10:07:53 przy kursie: 12,20 zł
sicc napisał(a):
Pocieszające jest, że o ile mnie pamięć nie myli to do 12 sierpnia br. ma wyjaśnić się o co chodzi z tajemniczym skryptem dłużnym a zatem zgodnie z moją spekulacyjną teorią jutro jakiś podmiot powinien objąć potężną liczbę akcji. Być może dowiemy się czegoś więcej z ewentualnego komunikatu o przekroczeniu 5 % przez jakiś podmiot, co w mojej ocenie powinno przyczynić się do zmniejszenia nerwowości na walorze.

Jeśli Titirus obejmie akcje, 5% stanowić będzie 20,982,966 akcji, zatem objęte 17,355,993 akcji nie musi powodować informacji o przekreczeniu 5%.

Zatem jeśli Titirus zrealizuje skrypt objęciem akcji i pojawi się info o przekroczeniu 5%, może okazać się że wchodzi gracz o wiele większy niż się wszyscy spodziewali.

Bruno 12
0
Wysłane: 11 sierpnia 2011 10:16:46 przy kursie: 12,20 zł
po napisał(a):
Bruno 12 napisał(a):

Dlatego akcje nie trafią na rynek, bo to nie ma to sensu z punktu widzenia Titirusa. Skoro ma skrypt dłużny o wartości 10,010,000 USD, zamienny na akcje w cenie 0,576746 USD za jedną, może objąć 17,355,993 akcji.
Jeśli puściłby to na rynek, nawet przy absurdalnym założeniu, że ktoś łyknie to twardo po 1,13zł, wyciągnąłby 19,612,272.09zł, czyli wg Twojego kursu 6,653,174.89 USD, bez uwzględnienia kosztów operacji.

Odwracając sytuację, gdzie Titirus zrealizowałby skrypt keszem - nie odkupiłby ponad 17.3 mln akcji nie przekraczając ceny 1,70zł.

Zatem, jeśli Titirus obejmie akcje a nie cash, to będzie to jednoznacznie wskazywało na chęć wejścia w inwestycję.
Dokładnie taki sam tok myślenia do mnie przemawia.

rabbit
0
Wysłane: 11 sierpnia 2011 10:45:33 przy kursie: 12,20 zł
Bruno 12 napisał(a):
po napisał(a):
Bruno 12 napisał(a):

Dokładnie taki sam tok myślenia do mnie przemawia.

Po co na dzisiaj obejmować akcje.Taki skrypt to dobre zabezpieczenie.Lepiej przedłużyć termi zapadalności (nie wiem czy tak to się zwie) i za rok objąć kasę albo akcje.Zależy co będzie korzystniejsze.Nawet duży inwestor jest w konfortowej sytuacji.Może mieć zakupione 4.99% akcji plus skrypt i nie musi się ujawniać mając prawie 10% pakiet.Myślę że zrolują to za rok i tak zostanie.
Ale ja się nie znam.

po
po
0
Wysłane: 11 sierpnia 2011 10:55:08 przy kursie: 12,20 zł
Zgodnie z info ESPI:

Skrypt dłużny jest zabezpieczony zastawem na całym obecnym majątku Emitenta oraz jego majątku po przejęciu, jest oprocentowany według stopy 7,16% z półroczną kapitalizacją odsetek, a jego termin zapadalności przypada na dzień 12 sierpnia 2011 r, o ile nie zostanie uprzednio skonwertowany na akcje. Skrypt dłużny jest zamienny na akcje zwykłe KOV w dowolnym terminie przed terminem zapadalności za cenę 0,576746 USD za jedną akcję, zgodnie z porozumieniem zawartym między TIG i KOV w sierpniu 2010r.

gdzie nie ma wskazanej opcji rolowania.

Trzeba pamiętać o tym, że rolowanie takiego skryptu to dodatkowe obciążenie krótkoterminowe dla KOV.

rabbit
0
Wysłane: 11 sierpnia 2011 11:15:11 przy kursie: 12,20 zł
@po

Chyba właściciel skryptu decyduje co będzie dla niego lepsze na dzień 12.08.2012.Co do przesunięcia zapadalności muszą się dogadać dwie strony.Tak myślę.

po
po
0
Wysłane: 11 sierpnia 2011 11:18:31 przy kursie: 12,20 zł
@rabbit

Szczerze mówiąc, myślę, że zdecydował już w momencie kupna skryptu od TIG Dancing.

sicc
0
Wpisów: 550
Wysłane: 11 sierpnia 2011 11:21:55 przy kursie: 12,20 zł
Myślimy zatem podobnie. Niestety rynek albo tego nie widzi, albo myśli inaczej :-) Z rynkiem ciężko polemizować.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

249 250 251 252 253

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,748 sek.

ijvzwkex
iwywmnwj
nbonvrim
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
xqhpvxmr
ymtxjrvu
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat