PARTNER SERWISU
qzouayun

Stopa zwrotu z akcji- dane historyczne

kamilj90
0
Wpisów: 26
Wysłane: 21 sierpnia 2011 16:38:54
Witam! Powoli zaczynam przygotowywać się do pisania pracy licencjackiej, będzie ona dotyczyła analizy portfelowej. Korzystam głównie z książki "Inwestycje" K. Jajugi, wszystko jest ładnie opisane, jednak mam jeden praktyczny problem dotyczący właśnie stopy zwrotu z akcji.
W książce podany jest wzór na stopę zwrotu, który wygląda tak: (cena sprzedaży-cena zakupu):(cena zakupu). Dodatkowo w analizie portfelowej muszę posłużyć się np. roczną stopą zwrotu obliczoną na podstawie miesięcznych stóp zwrotu, czyli roczna stopa zwrotu będzie po prostu średnią z tych dwunastu stóp miesięcznych.

W teorii obliczenia te nie sprawiają mi problemu, jednak w praktyce nie jestem do końca pewny czy poprawnie rozumuję, dlatego kilka pytań z mojej strony:

1. Przykładowo chcę obliczyć roczną stopę zwrotu na podstawie stóp miesięcznych. W poszczególnych miesiącach może być przecież inna liczba sesji giełdowych. Czy mam po prostu przymknąć na to oko i mimo tego obliczyć stopę zwrotu dla każdego miesiąca i później chcąc uzyskać roczną stopę zwrotu obliczyć średnią korzystając ze stóp z każdego miesiąca? Czy będzie to prawidłowe?

2. Chcąc obliczyć miesięczną stopę zwrotu według wzoru, który napisałem powyżej powinienem skorzystać z kursu otwarcia pierwszej sesji i kursu zamknięcia ostatniej sesji dla danej spółki? Przykładowo kurs otwarcia dla spółki X 2 stycznia to 10 zł, kurs zamknięcia 30 stycznia to 20 zł, więc miesięczna stopa zwrotu: (20-10):10=100%, czy myślę prawidłowo?

Serdecznie proszę o pomoc, pozdrawiam :)
Edytowany: 21 sierpnia 2011 16:42

del-201505154
0
Wpisów: 65
Wysłane: 22 sierpnia 2011 08:10:10
Witam,

1) tak, całe miesiące. Poza koncepcją nie ma różnicy, czy patrzysz na dzień, rok czy miesiąc. Jest to założona rama czasowa.

2) Tak i nie. Jestem pewien, że we wzorze na stopę zwrotu pojawia się dywidenda. Tutaj tak na prawdę jest Twój problem - skąd czerpiesz dane cenowe? Jeśli ISPAG to ok, ale jeśli np. AmiBroker to nie zapominaj, że wszystkie kursy muszą być skorygowane o dywidendy, splity, prawa poboru. Inaczej Twoje badanie będzie bezcelowe, gdyż oprzesz je na nierealnych danych.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 22 sierpnia 2011 08:31:29
kamilj90

Tylko nie użyj średniej arytemtycznej... Pierwszego miesiąca -50% drugiego +50 Arytmetyczna stopa zwrotu to 0%, a stopa zwrotu z dwóch miesięcy to -25%

Mikeroz,
Dane Ispag nie uwzględniają dywidend i praw emisji. W ami trzeba wprowadzić je ręcznie, albo pobrać skorygowane ze stooqa. Na stooqu włanśnie, są dane pokorygowane.

kamilj90
0
Wysłane: 22 sierpnia 2011 09:46:06
Rzeczywiście, zapomniałem jeszcze o uwzględnieniu dywidendy, we wzorze z książki jest ona oczywiście uwzględniona ;). Dane chciałem pobierać ze strony GPWInfoStrefa, jest tam zakładka Archiwum->Notowania, wybieram sobie przedział czasowy i pobieram dane w Excelu dla konkretnej spółki. Dywidenda raczej nie jest tam uwzględniona. Zajrzałem teraz na stooq, podane są tam wielkości dywidend, więc dzięki za źródło :).

anty_teresa, w książce jest użyta właśnie średnia arytmetyczna, profesor pod koniec tego podrozdziału wspomina tylko, że w niestabilnych wartościach stóp zwrotu można posłużyć się na przykład medianą stóp zwrotu. Patrząc na przykład, który przytoczyłeś/aś to rzeczywiście średnia arytmetyczna się tu nie nadaje. Czy użycie mediany będzie tu prawidłowe? Ewentualnie czy można użyć jakiegoś innego miernika?

kliknij, aby powiększyć

Tu jest pokazana dywidenda 7,57%, klikając w więcej wyświetla, że nominalnie wynosi ona 14,9 zł, czyli we wzorze na stopę zwrotu uwzględniam tę wartość nominalną dywidendy, prawidłowo myślę?
Edytowany: 22 sierpnia 2011 10:59

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 22 sierpnia 2011 11:07:07
Użyj logarytmu.

roczna stopa zwrotu = exp(Suma_od_0_12(log(miesięczna stopa zwrotu)))

Trzeba użyć nominalnej. czyli tej większej

DarkestLie
0
Wpisów: 241
Wysłane: 22 sierpnia 2011 11:37:24
kamilj90 napisał(a):
...
2. ...Przykładowo kurs otwarcia dla spółki X 2 stycznia to 10 zł, kurs zamknięcia 30 stycznia to 20 zł, więc miesięczna stopa zwrotu: (20-10):10=100%, czy myślę prawidłowo? ...

ja bym liczyl od konca miesiaca do konca miesiaca, juz kiedys z Dapim kilka slow na tem temat na SW wymienilismy, liczenie od Close 1 dnia handlowego miesiaca jest bledne i moze spowodowac ze ucieknie ci jeden dzien ;]
You're not deep, you're not an intellectual, you're not an artist, you're not a critic, you're not a poet, you just have internet access.

kamilj90
0
Wysłane: 22 sierpnia 2011 12:35:43
anty_teresa Nie wiem czy dobrze zrozumiałem wzór, który napisałeś, ale skoro mają być tam logarytmy z miesięcznych stóp zwrotu a stopy zwrotu mogą być ujemne, więc trzeba korzystać z liczb zespolonych z tego co wyczytałem, aby obliczyć ten ujemny logarytm. Jest może jakiś szybki sposób na zrobienie tego w excelu? Z tego co zdążyłem wyczytać w necie to z czymś takim nigdy się nie spotkałem. Jeśli źle rozumuję to byłbym wdzięczny za jakiś przykład wykorzystania tego wzoru, bo nie do końca go 'widzę' :)

DarkestLie Ale jeśli liczę przykładowo tak: 1 lipca biorę kurs otwarcia, 31 lipca biorę kurs zamknięcia i z tego wyliczam stopę zwrotu dla lipca. Następnie dla 1 sierpnia biorę kurs otwarcia i dla 31 kurs zamknięcia, itd. w kolejnych miesiącach. Korzystam w danym miesiącu z kursu otwarcia pierwszej sesji i kursu zamknięcia sesji ostatniej, więc czy ten dzień na pewno ucieknie?:> Mogę oczywiście się mylić, dlatego jak później wrócę to poszukam tej waszej rozmowy na forum :)

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 22 sierpnia 2011 13:46:24
Stopa zwrotu może być ujemna, ale:

1+stopa zwrotu = ck/cp
To wyrażenie jest już zawsze większe od zera.

I właściwe to o przemnożenie tak zmodyfikowanych stóp zwrotu chodzi

stopa z roku= (1+stopa zwrotu ze stycznia)*(1+stopa zwrotu z lutego)*(1+stopa zwrotu z marca) ...(1+stopa zwrotu z grudnia) -1

Chodzi o taki iloraz. Niepotrzebnie od razu przeniosłem to na duże ciągi i programowanie.

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 22 sierpnia 2011 14:31:39
;
kamilj90 napisał(a):

DarkestLie Ale jeśli liczę przykładowo tak: 1 lipca biorę kurs otwarcia, 31 lipca biorę kurs zamknięcia i z tego wyliczam stopę zwrotu dla lipca. Następnie dla 1 sierpnia biorę kurs otwarcia i dla 31 kurs zamknięcia, itd. w kolejnych miesiącach. Korzystam w danym miesiącu z kursu otwarcia pierwszej sesji i kursu zamknięcia sesji ostatniej, więc czy ten dzień na pewno ucieknie?:> Mogę oczywiście się mylić, dlatego jak później wrócę to poszukam tej waszej rozmowy na forum :)

Nasza rozmowa dotyczyła odpowiednich modułów które wyliczaja stopy zwrotu na stronach internetowych bodajże money.pl czy interia.pl.
Tam nie da się ustawić liczenia od otwarcia a oni liczą ta stopę od zamknięcia np. 1 sierpnia d zamknięcia 31 sierpnia.

Przykładem skrajnym jest tutaj np. spółka w sierpniu miała notowanie w TYLKO jednym dniu 8 sierpnia, kurs wzrósł od open 5% a od poprzedniego zamknięcia o 10% /czyli była luka/, a poprzednie zamknięcie było dopiero 4 lipca. A na dodatek następne notowanie miała 4 września po otwarciu luką 10%. Jaki był zwrot w sierpniu dla tej spółki ? :))
to przykład czysto akademicki bo tak źle to nie jest ze spółkami /tym bardziej że nie wiem jakie chcesz brać pod uwagę/ ale zdarzają się spółki które nie mają notowania przez kilka-kilkanaście dni...
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl
Edytowany: 22 sierpnia 2011 14:38

kamilj90
0
Wysłane: 22 sierpnia 2011 16:18:49
anty_teresa, to teraz już w ogóle mi się pomieszało z tymi wzorami. Czyli ostateczny wzór na roczną stopę zwrotu na podstawie stóp miesięcznych jest taki jak napisałeś "stopa z roku= (1+stopa zwrotu ze stycznia)*(1+stopa zwrotu z lutego)*(1+stopa zwrotu z marca) ...(1+stopa zwrotu z grudnia) -1"? Spotkałem się z takim wzorem na matematyce finansowej, czy tu też będzie poprawny? Wcześniej pisałeś o wzorze z logarytmem :>

Dapi Raczej będę wybierał takie spółki, które mają codziennie notowania. W sumie to Twój post rozumiem pół na pół, bo jeszcze nie jestem tak zorientowany w praktycznych aspektach giełdy :) Sam jeszcze nie wiem które to spółki będą, bo ciągle myślę nad tematem, a przedmiot "Analiza portfelowa" będę miał dopiero od października na uczelni :). Chcę jednak zrobić cokolwiek, żeby później było lżej i lepiej się pracowało :)

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 22 sierpnia 2011 17:30:41
Tak, to ostateczny wzór.

Ja mam skrzywienie. Większość rzeczy, które dotyczą portfeli robię w programie Amibroker. Tam nie ma dostępnej funkcji iloczyny, więc aby mieć iloczyn to dodaję logarytmy. I tak mi się z rozbiegu napisało.

I ten wzór.... to można od ręki wymyślić. Nie potrzebna do tego matematyka finansowa, a matematyka z klas 4-6 szkoły podstawowej :)

kamilj90
0
Wysłane: 22 sierpnia 2011 20:55:29
Hmm, zastanawia mnie tylko dlaczego w każdej książce podają ten wzór wykorzystujący średnią arytmetyczną skoro jego użycie jest tak na prawdę nieużyteczne... Sprawdziłem też w książce Eltona i Grubera i tam też liczą według średniej arytmetycznej, wspominają też, że można użyć średniej geometrycznej. Zdesperowany zacząłem szukać informacji w necie i znalazłem taką stronkę Klik, tam tak samo podany jest wzór ze średnią arytmetyczną, ale podają też, że można liczyć logarytmiczną stopę zwrotu. Czy zastosowanie logarytmicznej stopy zwrotu będzie odpowiednie do takich obliczeń?

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 22 sierpnia 2011 21:12:38
Kamilku....

W pierwszym poście napisałeś że chcesz policzyć stopę zwrotu roczną z miesięcznych. Podany wzór jest prawidłowy. Koniec kropka.

W linku zaś jest mowa o oczekiwanej stopie zwrotu. TO zupełnie coś innego.

Poczytaj o wartości oczekiwanej:
pl.wikipedia.org/wiki/Warto%C5...

Teraz mamy matematykę na poziomie 4 klasy liceum :)

kamilj90
0
Wysłane: 22 sierpnia 2011 21:41:49
Rzeczywiście, chyba niezbyt uważnie czytałem :) Dzięki za pomoc :)

DarkestLie
0
Wpisów: 241
Wysłane: 22 sierpnia 2011 22:14:35
kamilj90 napisał(a):
...
Ale jeśli liczę przykładowo tak: 1 lipca biorę kurs otwarcia, 31 lipca biorę kurs zamknięcia i z tego wyliczam stopę zwrotu dla lipca. Następnie dla 1 sierpnia biorę kurs otwarcia i dla 31 kurs zamknięcia, itd. w kolejnych miesiącach.

a gdzie zmiana pomiedzy 31 czerwca a 1 lipca, 31 lipca i 1 sierpnia itd.. ok rob jak uwazasz ;)

You're not deep, you're not an intellectual, you're not an artist, you're not a critic, you're not a poet, you just have internet access.

kamilj90
0
Wysłane: 22 sierpnia 2011 22:35:50
Może i źle rozumuję, bardzo możliwe ;). Wydaje mi się, że biorąc dla danego miesiąca kurs otwarcia pierwszej sesji i kurs zamknięcia ostatniej sesji żaden dzień mi nie ucieknie, bo przecież obejmuję wszystkie dni sesyjne od rozpoczęcia pierwszego do zakończenia ostatniego. Licząc dla następnego miesiąca znów zaczynam od kursu otwarcia i kończę na kursie zamknięcia a różnica w cenie akcji wiadomo będzie, ale każdego dnia ona występuje :>

kamilj90
0
Wysłane: 26 sierpnia 2011 15:19:01
Witam ponownie, mam jeszcze jedno pytanie. Czy prawo poboru uwzględnia się licząc stopę zwrotu z akcji? Jeśli tak to robi się to tak samo jak z dywidendą? Tzn. jeśli początkowa cena akcji to 10, cena końcowa to 15, a prawo poboru np. tak jak w danych ze stooq "nominalnie 20", to liczę to tak:

stopa zwrotu= ((15-10)+20)/10 ??

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,482 sek.

thmtswzo
bjumzune
tucfnvar
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
acofheok
yvhzkvfk
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat