PARTNER SERWISU
jeeallmi
260 261 262 263 264
Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 2 września 2011 10:29:11 przy kursie: 11,40 zł
to proste: nie miała takiego jak Polska, a to mnie interesuje najbardziej. Angel

operacja nad Libią zmieniła status w trakcie trwania, z misji pokojowej NATO na misję supportu powstańców przez kraje ochotnicze. Kanada była wśród krajów wspierających pierwszy etap misji, a nie drugi.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 2 września 2011 10:33

silverkrystyna
0
Wpisów: 9
Wysłane: 2 września 2011 10:50:45 przy kursie: 11,40 zł
Witam serdecznie.
Panie Korczak obiecał Pan nam odpowiedzi na nasze pytania i jak do tej pory jest
cisza w eterze.
Proszę nam napisać choć jedno słowo pocieszenia.
Jestem tutaj od samego początku - od debiutu.
Kontakt z Panem był zawsze mile widziany a teraz Pana nie ma.
Zyczę miłego dnia i czekam na małe słowo pocieszenia.

zala82
0
Wpisów: 65
Wysłane: 2 września 2011 12:06:13 przy kursie: 11,40 zł
Mam pytanie do pana prezesa odnośnie ukazywania się komunikatów na espi.Czy mogły by się one ukazywać w godzinach pracy giełdy,oraz czy mogły by się ukazywać nie w piątek a w inne dni?Z góry dziękuję za zwrócenie uwagi na moje zapytanie!

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 2 września 2011 22:01:21 przy kursie: 11,40 zł
Jeszcze coś z najnowszych artykułów dotyczących OML-42:

NNPC THE 'OPERATOR'

Cytat:
Poland's Kulczk Oil Ventures, which is part of a consortium that has a deal for one block, understood that one of its bidding partners would take over from Shell as the operator of the fields, a spokesman for the company said. Other bidders were not available for comment and a Shell spokesman declined to comment. 'The operatorship is not for sale. This was made clear in the beginning and any buyer who says they did not know is lying,' a spokesman for NNPC told Reuters . 'NPDC, a subsidiary of NNPC, will operate the blocks. NPDC has a lot of experience. It currently produces over 100,000 barrels per day as operator of other blocks,' he added.
Edytowany: 2 września 2011 22:02

Krzysiek9
0
Wysłane: 3 września 2011 10:10:24 przy kursie: 11,40 zł
Może pokuszę się o komentarz dotyczący zakupu OML-42. W maju ze strony KI i KOV padły stwierdzenia, że być może transakcja zostanie sfinalizowana wcześniej niż zakładane 20 tygodni (przypomnę, że umowa jest ważna 180 dni) a 20 tygodni to termin przyjęty chyba jako realny. Z informacji prasowych wnioskuję, że KOV i KI byi świadomi od początku jaka role będą pełnić na OML-42 i że to NNPC będzie operatorem tej koncesji. I w tym kontekście nie było by żadnych opóźnień, gdyby nie sytuacja na innych koncesjach z innymi firmami, które albo nie doczytały warunków umowy albo chciały coś ugrać. Stąd sprawy rozbijamy sie zapewne o prawników, gdyż weryfikowana pod kątem prawnym była także umowa pomiędzy Shell a NNPC. Dlatego finalizacja transakcji się opóźniła w stosunku do założeń KI/KOV o szybszym podpisaniu umowy.

KOV wg mnie bezdyskusyjne, co było powiedziane od początku, będzie operatorem technicznym dostarczającym przede wszystkim swoje doświadczenie w zwiększaniu wydobycia z już istniejących odwiertów jak to miało miejsce na Ukrainie ale oczywiście także z racji bogatej wiedzy w dziedzinie nowych technologii wydobycia i poszukiwania złóż gazu i ropy.

Nie mam jakoś obaw o to, że NNPC będzie złym operatorem. Wydobywają już 100 tys Boe/d z innych koncesji, na których są operatorem. Teraz dopuszczają inne firmy aby pozyskać nowe technologie i wiedzę. To nie AED, nie ma nawet co porównywać. Co AED wydobywa, jakie ma doświadczenie. NNPC czerpało przez ostatnie lata wzorce i wiedzę do Shella. Zatem w tej kwestii jestem spokojny.

Odnośnie AIM to zwrócę tylko uwagę na zachowanie się Ophir Energy (9% udziałów KI). Mimo niekorzystnych warunków rynkowych kurs wrócił już niemal do ceny debiutu. Po zakupie Nigerii KOV myślę, że będzie bardziej interesującą inwestycją niż Ophir ze względu na produkcję (10-12 mn cf gazu /d z Ukrainy i około 2 tys Boe /d z OML-42)

uk.finance.yahoo.com/echarts?s...
Edytowany: 3 września 2011 10:27

BAGIK
0
Wpisów: 141
Wysłane: 4 września 2011 09:26:24 przy kursie: 11,40 zł
krzysiek9 napisał(a):
Odnośnie AIM to zwrócę tylko uwagę na zachowanie się Ophir Energy (9% udziałów KI). Mimo niekorzystnych warunków rynkowych kurs wrócił już niemal do ceny debiutu. Po zakupie Nigerii KOV myślę, że będzie bardziej interesującą inwestycją niż Ophir ze względu na produkcję (10-12 mn cf gazu /d z Ukrainy i około 2 tys Boe /d z OML-42)

Nie wiem, czy pisanie o emisji na AIM ma sens w obliczu kryzysu rynków na świecie. Wątpię czy w takiej sytuacji KOV się teraz na to zdecyduje, raczej przyjdzie poczekać...

Krzysiek9
0
Wysłane: 4 września 2011 10:10:52 przy kursie: 11,40 zł
@Bagik,

Tak zgadza się ale ... planowano debiut na wrzesień co akurat zbiegnie się z dwudniowym posiedzeniem FOMC. Może to pozytywnie wpłynąć na nastroje na rynkach już zawczasu. Złe dane mogą być tylko potwierdzeniem, że FOMC będzie zmuszony stymulować gospodarkę itp itd :) Podobnie sytuacja z Grecją. Jeśli została by zmuszona do wystąpienia ze strefy Euro było by to z korzyścią dla gospodarki europejskiej. Nie trzeba by było ładować miliardów euro w spłatę długów Grecji a sama Grecja w 2-3 lata stanie na nogi w oparciu o własna walutę. Wbrew pozorom takie sytuacje mogą przyczynić się do lepszych nastrojów i udanego debiutu KOV na AIM.

Mam nadzieję, że w tym tygodniu pojawią się pierwsze informacje a przynajmniej odpowiedzi na nasze pytania zadane Panu Jakubowi.

Videoyogi
0
Wpisów: 134
Wysłane: 4 września 2011 11:20:25 przy kursie: 11,40 zł
Krzyskei9 - trochę popłynąłeś z optymizmem chyba :-) Oczywiście wszyscy byśmy chcieli żeby było tak pięknie jak napisałeś - ale obawiam się że procesy, których jesteśmy świadkami nie zostaną rozwiązane szybko - i możliwe że zamiast rozwiązań - mamy przed sobą długie miesiące stagnacji z potencjałem dalszych spadków po drodze.
Więc wątpliwości co do AIM są uzasadnione - wejście na giełdę teraz to byłaby duża odwaga granicząca z brakiem zdrowego rozsądku. W związku z tym - proponuję nowy termin "cierpliwy jak inwestor KOV" :-)

Krzysiek9
0
Wysłane: 5 września 2011 08:25:45 przy kursie: 11,40 zł
Zgadza się, że te kwestie to jest proces długofalowy jednak dużo zależy od podejścia rynku do danego problemu. Teraz problemem są kraje, w które trzeba inwestować (czyt. marnować) pieniądze, które mogły by pójść na rozwój pozostałych krajów strefy Euro.

Jeśli chodzi o FED, to zeszłoroczne pobudzanie gospodarki programami QE1 dało z tego co pamiętam około 29% wzrost wartości indeksów a QE2 około 14%. Obecne luzowanie polityki pieniężnej równiez może dać nam na tyle poprawe nastrojów, że planowany debiut na AIM będzie sukcesem.

Ponadto debiut Ophir Energy w lipcu tego roku też przecież odbywał się na krótko przed sierpniowym kryzysem, który przecież nie pojawił się od tak. A jednak zarówno emisja zakończyła sie sukcesem jak i obecny poziom kursu akcji jest zadowalający patrząc na to jak szybko kurs wrócił do poziomu debiutu po sierpniowych spadkach na giełdach. A KOV wcale nie jest gorszy od Ophir - porównywalna wielkość zasobów a z tego co analizowałem to Ophir nie posiada żadnych udokumentowanych rezerw ani nie ma przychodów ze sprzedaży ropy i gazu. A jednak taka spółka posiadająca "tylko" bogate zasoby warunkowe i perspektywiczne jendak porównywalne do KOV znalazła uznanie w oczach inwestorów oraz wydane rekomanedacje dobitnie wskazują kierunek w jakim powinien podążac jej kurs.

Ophir Energy Assets

andrzej72
0
Wpisów: 278
Wysłane: 5 września 2011 09:02:14 przy kursie: 11,10 zł
Zadałem sobie trud przeczytania ostatnich czterech stron postów i wyciągam jeden wniosek - dla drobnego inwestora, przeciętnego Kowalskiego, KOV to inwestycja potwornie nie trafiona, przynosząca jedynie straty.
KOV, milczy, prezes milczy, na forum żadnych konkretów tylko same domysły co by było gdyby...
Zastanawiam się czy to wszystko aby nie idzie w jednym kierunku - dokładnie w takim w jakim poszedł Petrol, czyli albo ściema, albo milczenie, bo ropy i tak nie ma. Spodziewam się drukowania przez KOV makulatury w dużych ilościach, która to makulatura wzorem Petrola puszczana będzie w rynek w nadziei, że przy kursie 1,00 ktoś obejmie dodrukowany papier po 1,84.
Nie wierzę w AIM - nie ten czas.
Póki co jest potworny dół, co kurs potwierdza i pozostaje mieć nadzieję, że się KOV z tego dołu wygrzebie. Pytanie, kiedy...

Ponieważ post nie jest przychylny spółce, zapewne zostanie usunięty.

Zapytam przy okazji: gdzie są ci wszyscy optymiści, jak np lukuch? Coś zamilkli... A mówili że będzie tak pięknie, mówili jaki to ten KOV nie jest wspaniały, mocny, z perspektywami na przyszłość. Co... Dostali robotę w KOV i zamilkli?
Nie wiem, nie znam się...
www.stockwatch.pl/blog/andrzej...

Zarkan
0
Wpisów: 145
Wysłane: 5 września 2011 09:18:31 przy kursie: 11,10 zł
Osobiście cały czas twierdze że kov jest perspektywiczny. Lecz te perspektywy to dopiero za 3 lata jak dla mnie (bo póki co nie patrzę na nigerie). Dodatkowo w porównaniu do petrola zobacz w jakim % kto jest akcjonariuszem a w jakim na kov. KI 47,61%, Krauze 8,57%. Jest różnica?

Piszesz że póki co na kovie jest potworny dół. A gdzie obecnie nie jest? Na której spółce?

BAGIK
0
Wysłane: 5 września 2011 09:23:43 przy kursie: 11,10 zł
Ja nawet nie pytam, gdzie są Ci wszyscy optymiści bo to nie jest takie ważne. Każdy ma prawo podejmować takie czy inne decyzje inwestycyjne. Ja raczej pytam co się dzieje z prezesem, który nas tu tak budował duchowo, bo jego obecność tu lub nieobecność jest znacząca. Odpowiedź moim zdaniem jest jedna - a co ma facet nam tu powiedzieć? Jak ma nas tu czarować gdy zanosi się, że w najbliższym czasie nic zadowalającego się nie będzie działo? Pewnie to co napiszę zostanie źle odebrane ale uważam, że jeśli teraz prezesa tu nie ma to lepiej by było dla nas maluczkich aby w cale się tu nie pojawiał. Swoją obecnością rozbudził tylko nieuzasadnione oczekiwania. Wiele też dobrego pisało się o tym forum, że takie merytoryczne nie tak jak inne. Lecz obok różnych linków i wyliczeń pojawiała się cała masa hurraoptymistycznych wypowiedzi,jednostronnych wskazujących same szanse, ignorujące zagrożenia, które nie kasowane dawały mylny ogląd całości przeciętnemu Kowalskiemu. Dla mnie nauczka na przyszłość, żeby omijać jakiekolwiek fora lub ograniczać się do czytania ewentualnych linków, suchych faktów.

jasqlek
0
Wpisów: 66
Wysłane: 5 września 2011 09:29:44 przy kursie: 11,10 zł
andrzej72 napisał(a):
Zadałem sobie trud przeczytania ostatnich czterech stron postów i wyciągam jeden wniosek - dla drobnego inwestora, przeciętnego Kowalskiego, KOV to inwestycja potwornie nie trafiona, przynosząca jedynie straty.
KOV, milczy, prezes milczy, na forum żadnych konkretów tylko same domysły co by było gdyby...
Zastanawiam się czy to wszystko aby nie idzie w jednym kierunku - dokładnie w takim w jakim poszedł Petrol, czyli albo ściema, albo milczenie, bo ropy i tak nie ma. Spodziewam się drukowania przez KOV makulatury w dużych ilościach, która to makulatura wzorem Petrola puszczana będzie w rynek w nadziei, że przy kursie 1,00 ktoś obejmie dodrukowany papier po 1,84.
Nie wierzę w AIM - nie ten czas.
Póki co jest potworny dół, co kurs potwierdza i pozostaje mieć nadzieję, że się KOV z tego dołu wygrzebie. Pytanie, kiedy...

Ponieważ post nie jest przychylny spółce, zapewne zostanie usunięty.

Zapytam przy okazji: gdzie są ci wszyscy optymiści, jak np lukuch? Coś zamilkli... A mówili że będzie tak pięknie, mówili jaki to ten KOV nie jest wspaniały, mocny, z perspektywami na przyszłość. Co... Dostali robotę w KOV i zamilkli?

Andrzeju,
bardzo pesymistyczny jest wydźwięk Twojego POSTa, a sytuacja obecna vs. wcześniejsza na spółce się nie zmieniła na gorsze, a nawet na lepsze (większe wydobycie na Ukrainie). Mamy kiepską sytuację na światowych giełdach i kurs KOV nie będzie tutaj wyjątkiem. Mówisz o stratach, ale jakich konkretnie? Chodzi Ci o raport? Przecież KOV to młoda spółka głównie poszukiwawcza i zaczyna być wydobywcza więc czego Ty oczekujesz? Piszesz o dodruku akcji, po co? Przecież jest potwierdzone finansowanie spółki na rok do przodu, więc tutaj akurat kompletnie Cię nie rozumiem, a już w szczególności porównania z naszą "konkurencją".
Ostatnie zdanie dot. optymistów jak piszesz, duża część z nich przeniosła się na inne forum, bo nie podoba im się moderowanie, mają do tego prawo. Mam nadzieję, że moderator nie wykasuje naszych POSTów, bo obawiam się, że wielu akcjonariuszy ma lekki "dołek" widząc kurs i podziela Twoje obawy, które są moim zdaniem bezzasadne.
Pozdrawiam!

jasqlek
0
Wpisów: 66
Wysłane: 5 września 2011 09:36:07 przy kursie: 11,10 zł
BAGIK napisał(a):
Ja nawet nie pytam, gdzie są Ci wszyscy optymiści bo to nie jest takie ważne. Każdy ma prawo podejmować takie czy inne decyzje inwestycyjne. Ja raczej pytam co się dzieje z prezesem, który nas tu tak budował duchowo, bo jego obecność tu lub nieobecność jest znacząca. Odpowiedź moim zdaniem jest jedna - a co ma facet nam tu powiedzieć? Jak ma nas tu czarować gdy zanosi się, że w najbliższym czasie nic zadowalającego się nie będzie działo? Pewnie to co napiszę zostanie źle odebrane ale uważam, że jeśli teraz prezesa tu nie ma to lepiej by było dla nas maluczkich aby w cale się tu nie pojawiał. Swoją obecnością rozbudził tylko nieuzasadnione oczekiwania. Wiele też dobrego pisało się o tym forum, że takie merytoryczne nie tak jak inne. Lecz obok różnych linków i wyliczeń pojawiała się cała masa hurraoptymistycznych wypowiedzi,jednostronnych wskazujących same szanse, ignorujące zagrożenia, które nie kasowane dawały mylny ogląd całości przeciętnemu Kowalskiemu. Dla mnie nauczka na przyszłość, żeby omijać jakiekolwiek fora lub ograniczać się do czytania ewentualnych linków, suchych faktów.

Po części się zgadzam, powiedz mi jednak co takiego się zmieniło na KOV?
Ukraina wydobywa i to więcej niż planowano z jeszcze większymi perspektywami.
Brunei i Syria mają zapewnione finansowanie na dalsze działania i prace tam są zaplanowane i wykonywane.
Nigeria? 180 dni mija jakoś w listopadzie, więc nie ma podstaw na razie, żeby przekreślać ten plan.
Start w Londynie? OK, nie najlepszy czas, ale z tego co pisał p. Korczak, prace idą pełną parą i emisja jest przygotowywana, więc?...
Podstawowym pytaniem jest czy Spółka KOV idzie w dobrym kierunku, czy nie, każdy inwestor powinien sobie to pytanie zadać i się zdecydować czy zostać czy wyskoczyć.

BAGIK
0
Wysłane: 5 września 2011 10:11:34 przy kursie: 11,10 zł
Nie podważam tego co tu napisałeś, zwróć tylko uwagę na to,że jak na razie to nie są konkrety, równie dobrze może być tak albo odwrotnie. Pytanie nie brzmi też, czy zostać czy wyskoczyć tylko może raczej czy wyskoczyć i później wrócić jak będzie korzystniej?
Jedynym co mnie przekonuje już teraz na plus to udział Kulczyka w tym interesie w porównaniu z udziałem Krauze w petrolku, to o czymś świadczy a przynajmniej o zaangażowaniu.

Zarkan
0
Wysłane: 5 września 2011 10:18:31 przy kursie: 11,10 zł
@BAGIK

Niestety na to pytanie nikt Ci nie odpowie. Chyba każdy chciałby wiedzieć jak będą wyglądać kolejne dni na giełdach światowych. Dla mnie bardziej podstawowym pytaniem byłoby czy chcesz zarobić na sprzedaży akcji czy grasz pod ewentualne przyszły dywidendy. Jeżeli pod to 2 to osobiście wole się tak nie stresować tym tylko spokojnie czekać na rozwój sytuacji.

Scarry
193
Wysłane: 5 września 2011 10:21:49 przy kursie: 11,10 zł
@BAGIK
w pewnym sensie Kulczyk jest totalnym zakładnikiem układu. Jakiekolwiek zmniejszenie zaangażowania od razu spowoduje wodospad na spółce po doświadczeniach z Krauzem. On po prostu nie może sobie na to pozwolić, moim zdaniem szybciej spółkę kiedyś tam zamknie (jak się nie uda) niż pozwoliłby sobie na wodospad giełdowy.

@Zarkan
jak możesz grać pod dywidendy na spółce która nigdy ich nie wypłacała ani nigdy takich planów nawet nie miała? Spółka poszukiwawcza to najbardziej ryzykowna dziedzina działalności jaką spotykamy na giełdzie, jak mozna traktowac KOV jako źródło jakichś dywidend albo pewną inwestycje? Jak możesz pisać że sie nie stresujesz na tak potwornie ryzykownej branży ??

Przedstawiajcie ludziom inwestycję tak jak ona naprawdę wygląda: jest takie samo prawdopodobieństwo że spółka znajdzie lub uruchomi po kimś wydobycie ropy jak to że za 3 lata już jej nie będzie lub będzie za 0,20 groszy. Nie ma bardziej ryzykownej branży na giełdach świata, jak poszukiwania paliw kopalnych przez firmy utrzymujące się z emisji akcji. Po prostu nie ma.

(na tym forum do wielu dyskutantów to nie dociera, albo entuzjazm kompletnie przesłania im rozsądny osąd firmy i branży... )
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
Edytowany: 5 września 2011 10:31

kastalto
0
Wpisów: 434
Wysłane: 5 września 2011 10:38:22 przy kursie: 11,10 zł
@Scarry

Dla czystych poszukiwań - tak, jest to diabelnie ryzykowne.

Jest jednak aktywo produkcyjne - Ukraina jest póki co mała, ale jednak za 2 lata będzie generować konkretny cash flow (myśle że za cały 2013 może to być kwota typu 150 mln usd) - i nie jest to specjalnie ryzykowne stwierdzenie. W tym kontekście nie grozi kov zjazd do statusu śmieciowego, przynajmniej ja tak uważam.

k.

Scarry
193
Wysłane: 5 września 2011 10:42:14 przy kursie: 11,10 zł
@kastalto
gdyby zajmowali się tylko tym gazem z Ukrainy to tak, to wartość firmy na akcję byłaby najmniej ok 0,25-0,40 grosza, czyli kurs giełdowy w okolicy 1-1,5 zł nie byłby w niczym przesadzony a wręcz byłyby niski.

Ale firma topi wszystkie pieniądze jakie ma, jak 3/4 innych firm poszukiwawczych na całym świecie, w kopaniu za złotym gralem i to jest jej cel istnienia a nie gaz z Ukrainy. To tak jak Petrol ma handel gazem i nawet coraz lepiej mu idzie (!).. a przeciez nikogo to nie obchodzi bo firma istnieje dla znalezienia złóż ropy. Bez nich jest (i będzie) nic nie warta.

To jest potwornie ryzykowna branża a grupka fascynatów przedstawiała firmę wręcz jak alternatywę lokaty bankowej...
Edytowany: 5 września 2011 10:50

Zarkan
0
Wysłane: 5 września 2011 10:43:34 przy kursie: 11,10 zł
@Scarry

Co do samej branży to masz racje. Jest to mocno ryzykowna branża, jednak weź pod uwagę na mocne zróżnicowane koncesje kova co dla mnie w pewien sposób trochę obniża stopień ryzyka.
Nie twierdzę ze nie masz racji że takie samo prawdopodobieństwo jest to że spółka znajdzie, uruchomi czy faktycznie jej już nie będzie za 3 lata. Ale z drugiej strony można to powiedzieć o wielu spółkach (daleko nie trzeba szukać Techmex). To ryzyko towarzyszy nam przy każdej inwestycji na giełdzie. Nie zależnie czy kupimy kov, kghm czy inną spółkę. Zgadzamy się albo na to ryzyko albo trzymamy w skarpecie (lub w banku z obligacjami greckimi).

Co do samej dywidendy dlatego zaznaczyłem że gra pod "ewentualną" dywidendę. Pomimo objęciu embargo np syri to rozpoczęcia wydobycia ma się odbyć w 2015 czyli kawałek a sądzę że tyle nie wytrzymają gdy zacznie rosnąć cena ropy jak szalona.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

260 261 262 263 264

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,253 sek.

bnuhpouf
xkqwufss
ehuspptp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
czwjygsf
hsktooik
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat