0 Dołączył: 2008-11-28 Wpisów: 1 308
Wysłane:
5 września 2011 20:25:50
@mathu, A wiesz, że to jest argument za wzmocnieniem rządu Unii, unifikacją prawa podatkowego i stawek oraz całkowitą wasalizacją rządów poszczególnych krajów
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
5 września 2011 20:38:25
Czemu nie. Podzieleni nie mamy szans, nawet jeśli wszystkie kraje UE wprowadzą liberalną gospodarkę kapitalistyczną. Po prostu nie mamy szans w starciu z Chinami i Indiami, będziemy takim skansenem odwiedzanym przez turystów, światową stolicą kultury i co tam jeszcze, ale finansowo nie mamy szans. Pod koniec zaborów żyło się Polakom całkiem nieźle, nawet bardzo dobrze. Robili kariery polityczne i finansowe w całej Europie. Po co mi rząd, który procesuje się o to, że wcale nie ma zamiaru prywatyzować służby zdrowia, a jego główny konkurent chce iść do władzy, żeby "wyjaśniać" katastrofę lotniczą? Przecież gorzej już być nie może. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 5 września 2011 20:39
|
|
0 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 745
Wysłane:
5 września 2011 20:43:22
@lajkonik "A wiesz, że to jest argument za wzmocnieniem rządu Unii, unifikacją prawa podatkowego i stawek oraz całkowitą wasalizacją rządów poszczególnych krajów."
Problem polega na tym, że nawet gdyby chcieli to wdrożyć (pewnie nie w tak skrajnej formie) to zajmie to lata. A rynki raczej czekać nie będą.
|
|
|
|
Wysłane:
5 września 2011 20:50:34
Związkowcy okupują giełdę w Mediolanie!!! www.zerohedge.com/news/celebra..."they occupied the entire 4th floor, preventing the traders from working" The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 5 września 2011 20:52
|
|
0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
5 września 2011 20:55:27
Ja nie twierdzę że to wszystko co widzimy to nie jest początek większej draki. Nawet jeżeli będzie nam dane wyjść z tych tarapatów, będzie to trwało latami. Patrząc jednak na to troche bardziej krótkoterminowo:
@Lajkonik - dax w przeciwieństwie do nas odrobił w hossie prawie 90% spadków poprzedniej bessy kiedy myśmy się odbili od słynnego fibo 61,8. Spaść za tem ma prawo głębiej. Mamy tam również ostatnio istną kumulacje - problemy wyborcze Merkel (CDU w niedziele przerznęła w Maklemburgii), trybunały .... a wszystko to spadło na "opokę" twardo opowiadającą się za utrzymaniem Uni, przeciwniczkę wykluczenia Grecji. Dodatkowo uśki szukają ostatnio winnych w europejskich instytucjach bankowych. zastanawiam się co jeszcze Dax mógłby zdyskontować i wychodzi mi że to wszystko w cenach już mamy. Nikt nawet nie zwrócił dzisiaj uwagi na to że dzisiejszy odczyt PMI niemieckich usług był jako jedynyny wyższy od oczekiwań. Myślę zatem że skoro rynek od dłuższego czasu zakładał że środowe orzeczenie będzie katastrofalne, przyjdzie ten fakt teraz sprzedać zachowując się odwrotnie niezależnie od jego treści. Takiego przewrotnego myślenia nauczyła mnie giełda.
To co mnie u nas niepokoi to utrzymujące się wciąż wysoko zaangażowanie fundów w papiery. Jak oni zaczna sypać to nie wiem gdzie się zatrzymamy.
|
|
Wysłane:
5 września 2011 21:00:26
@mathu, Niby tak, ale co do kultury to zobacz, że Azja ma też co pokazać. Nie mniej niż my i często jeszcze starsze zabytki niż u nas :). Kto by tam oglądał jakieś pozostałości po białasach, którzy wloką się w ogonie Wiesz dobrze jaki jest problem - w czyim interesie działałby taki rząd i kto by miał z tego największy profit. Na dziś wszyscy się tego boją. Co do karier to powiem tak: Poznałem kilku wysoko postawionych w hierarchii korporacyjnej Polaków. Bardzo wysoko i to w spółkach giełdowych. Mówią bez akcentu, mają dowód osobisty i ... paszport innego kraju Unii. I jako obywatele tamtych krajów występują w swoich organizacjach - Włosi, Austriacy czy Francuzi. @ buldi, Ja poprostu neguję 1890 :). Tak jak napisałem to byłby początek Armagedonu. Co do decyzji Trybunału w Niemczech to decyzja w każdą stronę jest dla nich katastrofą, jak opisał to Mathu. Zgadzam się z nim. Też nie uważam, że w ciągu tygodnia będzie 4500. Raczej ~5100 i w górę. Tylko ile wyniesie te góra ? 5500 ? 5600 ? i jak daleko potem zjedziemy, gdy już decyzja Trybunału nie tylko zostanie przetrawiona, ale wywoła konkretne skutki np emisja euroobligacji, upadek któegoś lub kilku francuskich banków (Grecja), a może jakieś zawirowanie polityczne w całej Unii ?
Edytowany: 5 września 2011 21:06
|
|
Wysłane:
5 września 2011 21:02:15
Tak to wygląda w mBanku:  kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyćJak widać, nawet po takich spadkach, zaangażowanie w akcje jest niewiele niższe, niż w szczycie hossy 2007. Naprawdę mają jeszcze co umarzać. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
0 Dołączył: 2009-10-06 Wpisów: 1 335
Wysłane:
5 września 2011 21:08:03
i zaczęło się poszukiwanie dna. 2100, 2000, 1850. najważniejsze w chwili obecnej jest policzenie ile stracą na wartości (patrz:ile posiadają greckich obligacji i innych zagrożonych krajów) banki europejskie. jak widac, do tej pory najwięcej na giełdzie tracą banki, przez co można rozumieć, że fundusze dyskontują bankructwo Grecji, a może i innych krajów. banki będą musiały odpisać to od aktywów. pytanie najważniejsze: czy to będzie domino, czy po odliczeniu strat to się zatrzyma?
|
|
Wysłane:
5 września 2011 21:14:49
Kurde, głupotę napisałem - patrzyłem na złą górkę :D Oczywiście z wykresu wynika, że większość już umorzyli. Ten wykres może być bardzo dobrym wskaźnikiem, bo nie pokazuje ceny, ale nastroje (!). Kiedy zejdą do tych 40%, można zacząć kupować na longa. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
Wysłane:
5 września 2011 21:16:47
@mathu, buldi,
Umarzać jest co. To pewne. Tylko, że to nie jest do końca decyzja tego czy innego fundu. Klienci podejmują decyzje :). Jeżeli zagranica zacznie się wycofywać i spowoduje spadki poniżej 2100 lub niżej, i publikatory to upowszechnią wywołując panikę, to może się zacząć umarzanie. Wbrew pozorom wszystko zależy od publikatorów, nie tylko polskich, zachowań na świecie, w tym w Libii, Włoszech, Portugalii, Niemczech itd.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2008-09-23 Wpisów: 1 244
Wysłane:
5 września 2011 21:19:39
.. resumując.. jak zresetować ten system? ps czy ktoś naprawdę zakładał, że indeksy pójdą powyżej 2460 pkt wig20 1225 sp500?  kliknij, aby powiększyć Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
Edytowany: 5 września 2011 21:23
|
|
0 Dołączył: 2010-09-09 Wpisów: 379
Wysłane:
5 września 2011 21:47:03
mathu napisał(a):Czemu nie. Podzieleni nie mamy szans, nawet jeśli wszystkie kraje UE wprowadzą liberalną gospodarkę kapitalistyczną. Kiedyś Europejczycy byli podzieleni, toczyli non stop ze sobą ze sobą krwawe wojny a jednocześnie podbili obie Ameryki, skolonizowali Afrykę i znaczną część Azji, zdusili Chiny, itp.
|
|
Wysłane:
5 września 2011 21:48:43
Bo nie mieli konkurencji, tylko dzikusów w lepiankach. A teraz to my jesteśmy dzikusami w kamienicach. Grecy też kiepsko się czuli, kiedy stali się prowincją swojej dawnej kolonii, Rzymu. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
0 Dołączył: 2008-09-23 Wpisów: 1 244
Wysłane:
5 września 2011 21:53:31
Ja się obawiam jednego.. za obecny kryzys zapłacą szaraczki i z pewnością nie zapłacą za niego jego winowajcy.. druga sprawa kryzys stwarza okazję do wprowadzania rozwiązań pseudo nadzwyczajnych, które rzekomo mają służyć walce z jego skutkami a w rzeczywistości tylko ograniczą i tak niewielką swobodę w sferze gospodarczej.. rezultatem mogą być np próby ograniczenia spekulacji, ale nie na poziomie wielkich instytucji, ale zwykłego indywidualnego inwestora.. oczywiście dla jego dobra.. myślę, że powoli powstaje totalitarny system ekonomiczny.. www.pb.pl/a/2011/09/05/Byli_pr...Cytat:Byli szefowie rządów UE, w tym Niemiec - Gerhard Schroeder, Belgii - Guy Verhofstadt i Polski - Marek Belka, przyjęli w poniedziałek apel o głębszą integrację europejską w kierunku federalizmu, unię gospodarczo-fiskalną strefy euro, a także o euroobligacje.
Można by to skomentować tylko w jeden sposób..: ps co robi w tej chwili Bruksela, komisja europejska, parlament europejski inne wynalazki UE..? Po co w ogóle nam ta cała machina biurokratyczna skoro w walce z kryzysem nie ma z tego wynalazku żadnego pożytku.. ps2 który kraj w tej chwili przewodniczy w UE..? Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
Edytowany: 5 września 2011 22:09
|
|
0 Dołączył: 2009-02-09 Wpisów: 792
Wysłane:
5 września 2011 22:04:45
mathu napisał(a):Kolejny kluczowy poziom na DAX to okolice 5150 (pomyśleć, że jeszcze parę dni temu walczyli z 5700...)  kliknij, aby powiększyćJest tam wsparcie i fibo, jutro o to powalczą, jeśli padnie, to od razu lecą na 4500 i tam oddaję S. Jak byk mamy ruch powrotny wybitego ORGR :-))) Albo my ich, albo oni Was.
|
|
Wysłane:
5 września 2011 22:15:41
Patrząc na ten obrazek, to jednak 61.8 nie zatrzyma spadków. Gdyby DAX podjechał na korekcie do 6500, to ta fala mogłaby skończyć na 5150. Ale skoro oni zaczynają spadki z poziomu 5500, to nie ma bata, żeby skończyli w dwie sesje. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 5 września 2011 22:17
|
|
26 Dołączył: 2009-10-05 Wpisów: 582
Wysłane:
5 września 2011 22:29:43
Osobiscie kupuje ostatnio male pakiety w imie dywersyfikacji portfela. Rowniez dlatego, ze akcje wydaja mi sie relatywnie tanie. Jednoczesnie zaczynam myslec, ze jestem w tym co robie jak Don Kichot, bledny rycerz niesiony checia ratowania tych biednych spolek wbrew trendom.
Kazdy kto wpadnie na pomysl spojrzenia na indeksy zobaczy jak bardzo "slomiana" hossa zaczela sie 2,5 roku temu. Wystarczylo 9 sesji w okresie urlopowym i 2 lata wzrostow zostalo totalnie wymazane. Nawet pomijajac czarne chmury nad Europa czy USA, kto mialby po czyms takim stanowic paliwo dla trwalych wzrostow ? Chyba wszystkie dzialania podejmowane w celu ratowania swiatowej gospodarki w rzeczywistosci maja na celu kupic czas w nadziei na cud...
Edytowany: 5 września 2011 22:30
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
5 września 2011 22:38:00
Właśnie dostałem maila z portfelem zarządzanym przez maklerów z mojego DM. Ale rzeźnia Po dwóch latach od połowy 2009 mieli 130% zysku, całkiem rozsądny wynik, aktualnie to tylko 74%. Portfel jest tworzony w oparciu o poniższe założenia, a spółki są dobierane wg analizy fundamentalnej: Cytat:Do portfela wchodzą spółki spoza indeksu WIG20; Udziały w portfelu poszczególnych spółek mogą wynosić 5,10 lub 15%; W portfelu nigdy nie ma gotówki (z wyjątkiem rewizji nadzwyczajnej portfela); Modyfikacja portfela następuje co 3-8 tygodni; W wyjątkowej sytuacji jest możliwe usunięcie lub dołączenie pojedynczej spółki pomiędzy modyfikacjami portfela (rewizja nadzwyczajna portfela). Jak widać powyższe założenia są niewystarczające  Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
Wysłane:
5 września 2011 22:58:07
74% zysku od połowy 2009 to doskonały wynik. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
Wysłane:
5 września 2011 22:59:10
@V3nom, No cóż, 74% zysku w dwa lata to super wynik. Każdy, kto trzyma tam kasę powinien być szczęśliwy. Oczywiście, ze w porównaniu ze 130% to mało, ale z 10-12% netto na lokatach to Pireneje zysków. Himalaje jednak były na strategii buy and hold wiosna/lato 2009 do dziś. Bez rewizji, bez nadzwyczajnych wydarzeń i z gotówką z dywidend. Wszystko na WIG20.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.