@ Mankomaniaka,
Może i KGHM będzie jeszcze po 200 zł w tym roku. Może nawet w październiku. Nie wiem. Ale nie tak dawno był po 150, a Ty uważasz, że 10% wyżej to okazja. Myślę, że się mylisz, choć oczywiście pamiętam, że mimo, że miedź minimalnie w dolarach spadła to przychody KGHMu przy obecnym kursie dolara rosną.
Wracając do dolara. Znowu kłania się WIG20USD. Z pewnością przyśpieszeniu uległa wyprzedaż akcji, bo dzięki kursowi dolara przeszliśmy ważny zakres 740-750, gdy jeszcze akcje trzymały się mocno. Wg mnie tym razem to było wychodzenie z polskiego rynku zagranicznych inwestorów. Ale część jeszcze tu tkwi, a część czeka na okazję na wejście. Poziom 3,15-3,20 za dolara ( 4,30 Euro) taką okazję im niewątpliwie stwarza. Biorąc pod uwagę, że piątkowe paniki są w poniedziałki odreagowywane, ja bym jednak obstawiał w poniedziałek wzrosty. O ile zostaną poparte umocnieniem złotego, co może stymulować BGŻ, mimo zaprzeczeń Rostowskiego, to dalszego urywania dna nie będzie. Jeżeli jednak złotówka nadal będzie się osłabiać to myślę, że zobaczymy dalsze wychodzenie z rynku zagranicy. Bo oni wiedzą dobrze czy scenariusz Mathu co do złotówki się spełni

.
Co do Obamy,
Posłuchałem. Świetny mówca. Niewiele konkretów. 150 mld w infrastrukturę, w tym w mosty nie donikąd

. Tylko kto zdecyduje, że ten, a nie inny most przyniesie w przyszłości zyski

. Co do szkół, które mają być najlepsze na świecie, to Obama zapomina kto te gorsze szkoły niszczy ? W sumie super przemówienie, w treści, dobrego komunistycznego kacyka.
Pozostałe 300 mld to ulgi dla MiSiów. Amerykańskich Misiów. Misiów, które jednak muszą włożyć swoją część w ten biznes. Skąd na to wezmą kasę ? Skąd klientów ? I te zaklęcia by tworzono miejsca pracy w Stanach, nie w Chinach. Modernizacji przemysłu amerykańskiego przemysłu nie da się zrobić w rok. A na taki czas przewidziano na razie ulgi.
Mało tego wszystko ma się sfinansować !!! Skoro dotąd nie wiedzą jakie zrobić cięcia by zmniejszyć deficyt, a teraz mają być następne cięcia to jak całość się zakręci ? Przez nie emitowania długu np na QE3 !!!. Bo z likwidacji ulg dla najbogatszych nie wystarczy na te cięcia. Ale sam plan ma dobry kierunek. Gorzej z wykonawstwem. O kłótniach w Kongresie nie wspomnę.