PARTNER SERWISU
gkuwhbjf

Alior Bank &DM Alior - sytuacja

jaskiniowiec
0
Wpisów: 3
Wysłane: 19 września 2011 13:43:28
Witam,

Zaczynam inwestować na giełdzie [ głównie akcje i obligacje, żadnych instrumentów pochodnych :) ], od razu mówię że podstawy teoretyczne mam i trochę praktyki za sobą również. Mam konto emaklera w mbanku, ale chcę to zmienić na coś lepszego.

Przejrzałem to forum i kilka innych oraz różne zestawienia i wydaję mi się że 2 najlepsze oferty dla mnie to Alior i BOŚ.

Na początku byłem zdecydowany na BOŚ, jednak teraz zastanawiam się czy potrzebuje takie "profesjonalne" konto. Wkrótce idę do pierwszej pracy [jestem młodym lekarzem], w pracy , czyli w godzinach sesji , jeśli już będę miał dostęp to tylko do notowań i to nieregularnie , więc zwykle zlecenia będę składał wieczorem na otwarcie. Poza tym w BOŚu środki na koncie są nieoprocentowane, prowizje nie należą do najmniejszych, a notowania rzeczywiste są płatne...

Dzisiaj zacząłem czytać o ofercie Aliora, wydaje mi sie bardzo atrakcyjna - niskie prowizje, środki czekające na inwestycje są oprocentowane, notowania rzeczywiste za darmo ale... wyczytałem że bank jest dość młody, nie ma bogatej "matki" spółki, a raczej jakąś włoską niewiadomą, poza tym czytałem o masowych zwolnieniach, a w internecie jest cała masa krytycznych , a raczej fatalnych wypowiedzi pracowników o warunkach i atmosferze pracy w tym banku.

Podsumowując najbardziej pasuje mi oferta Aliora, jednak po tym co o nim poczytałem boję się, że bank jest niepewny. Co o tym myślicie?

Pozdrawiam
Edytowany: 19 września 2011 13:43

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 19 września 2011 14:44:35
Bank jak bank, każdy bank w Polsce ma gwarancje i o kase martwić się nie musisz. Z racji zawodu mam sporo do czynienia z bankowcami i co się nasłucham o różnych, czesto tych największych, bankach to głowa boli ;).

Konto świetne, dostajesz łatwo dwie możliwości lewarowania (OTP i kredyt maklerski), tylko ma jedną wadę... niestety potrafi się dramatycznie zawiesić w momentach dużego obciążenia sieci (w czwartek system nie działał ok 4 godzin w trakcie sesji).

Gdyby nie awarie to bym złego słowa nie powiedział.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 19 września 2011 14:45

jaskiniowiec
0
Wysłane: 19 września 2011 15:46:37
Dzięki za odpowiedź. To fakt, zapomniałem o tym funduszu gwarancyjnym i miałem nieaktualne dane co do kwoty objętej gwarancji :)
Zapomniałem napisać w pierwszym poście, że podobno Alior jest na sprzedaż, to też chyba jakiś argument na niekorzyść.

Jednak mimo wszystko chyba zdecyduję się na Aliora :)

Pozdrawiam

Elmer
0
Wpisów: 70
Wysłane: 19 września 2011 16:22:14
Również polecam Aliora. Tak jak napisał Scarry jedynym mankamentem jest to, że czasami pada system (bardzo rzadko, ale może się trafić w najgorszym momencie). Konto i rachunek masz bezpłatne. Teraz masz dobrą ofertę na lokaty dla nowych środków na 6% netto. W przypadku zerwania lokaty 100% naliczonych odsetek zostaje u Ciebie, więc możesz to traktować jak krótkoterminowe dobrze oprocentowane konto oszczędnościowe. salute

Cheed
0
Wpisów: 136
Wysłane: 19 września 2011 20:08:05
Dodam tylko od siebie, że obecnie możemy założyć taki bezpłatny ROR w Aliorze+Rachunek Maklerski nie ruszając się z domu przez internet (bez wizyty w oddziale czy zamawiania kuriera). Autorowi wątku podesłałem już link, więc wkleję i tutaj "Załóż konto w Aliorze przelewem". Jakby nie było, dla wielu osób może to być znaczna przewaga - wszystko robimy zdalnie.
Inwestycje Giełdowe - blog o skutecznym pomnażaniu pieniędzy

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 19 września 2011 20:17:39
Na jakiej platformie działają CFD w Aliorze?
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

Scarry
193
Wysłane: 19 września 2011 20:36:59
@mathu
przez Alior Trader, ich własna forexowa platforma ECN (bez pośredników-brokerów, sam inwestujesz na rynku)
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
Edytowany: 19 września 2011 20:40

mathu
0
Wysłane: 19 września 2011 20:38:52
Ale jak, sami to napisali?

Odnośnie ofert z banków, to jak to działa? Widzisz kwotowania u dealerów?
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

Scarry
193
Wysłane: 19 września 2011 20:41:23
weź sobie zainstaluj, masz za darmo miesiąc używania ;). Instalka nieduża, zajmuje chwile.

w tej chwili ilość kontraktów CFD jest dośc ograniczona, ale Alior nad tym pracuje. Jak na młodą platformę to jest bardzo OK. Można grać kontraktami CFD na amerykańskie i polskie akcje, z niedużym lewarem.
Edytowany: 19 września 2011 20:42

mathu
0
Wysłane: 19 września 2011 21:03:34
Szczerze mówiąc boję się CFD, przy certyfikatach na GPW ratuje mnie to, że sesja jest 9-17, a i tak co chwilę zerkam w notowania po sesji, CFD jest notowane przez całą dobę i chyba bym oszalał, cały czas siedziałbym przy monitorze Sick

Scarry
193
Wysłane: 19 września 2011 21:09:56
;) mi też psychika nieźle siada przy nich, stąd granie na klasycznych certyfikatach i akcjach GPW

przez miesiąc masz konto demo - nic nie kosztuje granie ;)
Edytowany: 19 września 2011 21:13

yayurek
0
Wpisów: 879
Wysłane: 20 września 2011 08:19:33
ja akurat mam konta maklerskie i w Aliorze i w BOŚ, miałem jeszcze trochę innych, ale polikwidowałem, niezłym pomysłem jest posiadanie przynajmniej dwóch kont w różnych biurach, szczególnie jeżeli podstawowe pakiety są bezpłatne, gdy siądą notowania w jednym DM, to masz w zapasie drugie (gdyby Ci przyszło do głowy granie na kontraktach to jest to wręcz niezbędne dla zajęcia pozycji odwrotnej, przy braku możliwości zamknięcia pozycji w pierwszym DM), BOSSA proponuje wiele gadżetów, warto chyba po jakimś czasie poświęcić 50 pln/mies. i wypróbować AMIBROKERA, zresztą otwierając konto w BOSSA, masz chyba na miesiąc AMIBROKERA za darmochę... z mojej strony polecam otwarcie kont w tych dwóch miejscach jednocześnie

jaskiniowiec
0
Wysłane: 20 września 2011 16:18:07
Dzięki za wszystkie wypowiedzi :)

Zapoznałem się z atykułem Cheed'a [swoją stroną ciekawy blog], jednak postanowiłem założyc konto tradycyjnym sposobem i od kilkudziesięciu minut jestem szczesliwym posiadaczem ROR i konta brokerskiego w Aliorze :) Lokata też mnie interesuje, szkoda tylko że trzeba się osobiście pofatygowac do najbliższego oddziału.

Dobra, spekulacje czas zacząć ;)

Pozdrawiam

mathu
0
Wysłane: 20 września 2011 16:24:04
Na mnie robi duże wrażenie profesjonalizm BOŚ w sprawie oprogramowania, np. bogata dokumentacja dotycząca systemów transakcyjnych. Oni naprawdę znają się na rzeczy.
Edytowany: 20 września 2011 16:26

del-20130531
0
Wpisów: 757
Wysłane: 20 września 2011 20:28:40
Cytat:
Alior Bank może zostać sprzedany w 2012 roku

Założony pod koniec 2008 roku Alior Bank może zostać sprzedany w przyszłym roku - podał włoski dziennik. Wśród zainteresowanych Aliorem jest Sbierbank, największy bank w Rosji.

forsal.pl/artykuly/549072,alio...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,366 sek.

oqhwfbbx
nvapjvag
edfrplmm
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
lhnlvngn
molszdoe
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat