193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
17 października 2011 10:44:22
przy kursie: 9,50 zł
onochi napisał(a):@Scarry Ty pisałeś o Ukrainie, a nie Syrii  . nie nie, o Syrii pisałem Wam 3 miesiące temu, o Ukrainie pisałem niedawno (że grozi jej bankructwo, choć jeszcze tego nie widać) * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 17 października 2011 10:49
|
|
0 Dołączył: 2010-09-29 Wpisów: 1 491
Wysłane:
17 października 2011 10:53:01
Panie kiedy to było. 3 miesiące temu to ja byłem na urlopie pewnie i nie widziałem tego wpisu nawet  .
|
|
0 Dołączył: 2010-10-18 Wpisów: 434
Wysłane:
17 października 2011 10:57:25
@Scarry,
Wiem wiem, znalazłeś coś o wzroście kosztu ubezpieczenia ukraińskich obligacji. Możesz coś więcej napisać na czym opierasz swoje stwierdzenia, co jest tak bardzo niepokojące, że już przepowiadasz Ukrainie bankructwo?
k.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-10-18 Wpisów: 434
Wysłane:
17 października 2011 11:01:02
Scarry napisał(a):sorry że powiem "a nie mówiłem" ale jak 3 miesiące temu dałem linki do BBC jak czołgi w Syrii rozjeżdzają ludzi, demonstracje zamieniają się w walki zbrojne, ostrzegając że to będzie bardzo złe dla KOV, to zakrzyczeliście mnie że to daleko od wierceń KOV i że nie ma to żadnego znaczenia (zdaje się było 50-80 km do najbliższych ognisk walk). A że wiercenia próbne a nie wydobycie to również nie ma znaczenia bo ich embargo nie obejmie. Trochę życzę dystansu do hurraoptymistycznych zapowiedzi paru najbardziej napalonych drobnych inwestorów. Z tego co wiem, w Syrii źle się dzieje już od początku tego roku, wszyscy wklejali jakieś linki i przedstawiali obiekcje na temat prowadzenia tam prac poszukiwawczych w stanie "prawie" wojny domowej. Ale dobrze, czuj się doceniony. Miałeś rację  .
|
|
0 Dołączył: 2010-12-10 Wpisów: 464
Wysłane:
17 października 2011 11:13:00
No cóż, w zeszłym tygodniu na "BBC Świat" podawali, że sytuacja w Syrii ma charakter rozwojowy. Nie chciałem beznadziejnie "straszyć" na forum bo nie ma wielkich podstaw. USA cały czas wywoływała i wywołuje presję na UE by wprowadziła sankcję w stosunku do Syrii. Europa mimo oporów w końcu uległa i od listopada br. ma być; wszelki zakaz inwestowania państw UE w przemysł wydobywczy gazu i ropy w Syrii. Jak długo potrwa tam rewolucja nie wiadomo. Państwo Syryjskie jest krajem dobrze uzbrojonym, więc trochę to potrwa. Syria była krajem w którym ludziom żyło się dosyć dobrze, była nieźle zarządzana. Komu to przeszkadzało? Kto zaczął finansować i podburzać pseudo-opozycję. Kto zaczął dostarczać i za czyją kasę coraz więcej broni "najemnej" opozycji? Kto zaczął wysyłać tam doradców wojskowych? Oczywiście za tłumienie rewolucji obciąża się i obciąży Sadata, a jakże. Komu na tym zależało? Widocznie, jak zwykle, grupa amerykańskich skunksów nie miała w tym interesu i nic wspólnego bo oni tam przecież nie mieli swoich pól naftowych. I oczywiście USA absolutnie nie będzie się poczuwać za śmierć niewinnych ludzi bo oni wspomagali tylko cierpiących. Śmiech. Zawoalowani zbrodniarze. To jest przykład jak się buduje amerykański system finansowo-ekonomiczny Świata i jak się nim zarządza. Po "rewolucji" Amerykanie zaczną tam wprowadzać własne porządki, oczywiście za Syryjską ropę. Dlaczego o tym piszę? Bo ma to wpływ na notowania KOV. Choć uważam że to nie powinno mieć zbyt wielkiego wpływu na notowania KOV. Z wyłączeniem 2-3 obecnych dni. Przerwano inwestowanie, wydawanie własnych pieniędzy. Na pewno jakimś zmartwieniem jest zabezpieczenie sprzętu. KOV ma otwarte pola inwestowania w wielu miejscach i chwilowo może finansowe środki przesunąć i zintensyfikować pracę w innych miejscach, pewnie tak zrobi. Myślę, że Syria (nam) KOV nie ucieknie, przesunie się jedynie termin dalszego inwestowania. Myślę, że przy geniuszu biznesowym dr-a Kulczyka, a jest to sprawa zaufania inwestorów, powinniśmy być spokojni o teraźniejszość i przyszłość KOV.
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
17 października 2011 11:17:06
kastalto napisał(a):@Scarry,
Wiem wiem, znalazłeś coś o wzroście kosztu ubezpieczenia ukraińskich obligacji. Możesz coś więcej napisać na czym opierasz swoje stwierdzenia, co jest tak bardzo niepokojące, że już przepowiadasz Ukrainie bankructwo?
k.
W Polsce o tym mówi się wyjątkowo mało, tutaj jest niedawno napisany artykuł że Ukraina zabiega o kasę z MFW www.ekonomia24.pl/artykul/7062..., tu jest wprost piszący o tym artykuł ukraiński, że im się dramatycznie szybko kończy kasa w budżecie państwa, sprzed 2 tygodni: www.unian.net/ukr/news/news-45.... Problem Ukrainy to praktycznie blokada informacyjna na pewnym poziomie biurokracji, przez którą nie przebija się wiele info, aż do momentu katastrofy (oczywiście ciągle ewentualnej, bo to ciągle tylko jeden z możliwych wariantów). Aktualnie ubezpieczenia obligacji ukrainskich (tzw CDSy) wskazują że rynki zachodu wyceniają prawdopobieństwo bankructwa tego kraju na aż 50%. A u nas prawie się nic o tym nie mówi... a potem nagle afera będzie że nikt nic nie wiedział  . * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 17 października 2011 11:33
|
|
0 Dołączył: 2010-12-10 Wpisów: 464
Wysłane:
17 października 2011 11:29:39
Przepraszam, nastąpiło przekłamanie z mojej strony w ostatnim moim poście. Chodziło mi o przywódcę Syrii Baszara al.Asada, anie Asada.:-((
|
|
0 Dołączył: 2009-01-28 Wpisów: 154
Wysłane:
17 października 2011 12:17:04
Tytan napisał(a):No cóż, w zeszłym tygodniu na "BBC Świat" podawali, że sytuacja w Syrii ma charakter rozwojowy. Nie chciałem beznadziejnie "straszyć" na forum bo nie ma wielkich podstaw. USA cały czas wywoływała i wywołuje presję na UE by wprowadziła sankcję w stosunku do Syrii. Europa mimo oporów w końcu uległa i od listopada br. ma być; wszelki zakaz inwestowania państw UE w przemysł wydobywczy gazu i ropy w Syrii. Jak długo potrwa tam rewolucja nie wiadomo. Państwo Syryjskie jest krajem dobrze uzbrojonym, więc trochę to potrwa. Syria była krajem w którym ludziom żyło się dosyć dobrze, była nieźle zarządzana. Komu to przeszkadzało? Kto zaczął finansować i podburzać pseudo-opozycję. Kto zaczął dostarczać i za czyją kasę coraz więcej broni "najemnej" opozycji? Kto zaczął wysyłać tam doradców wojskowych? Oczywiście za tłumienie rewolucji obciąża się i obciąży Sadata, a jakże. Komu na tym zależało? Widocznie, jak zwykle, grupa amerykańskich skunksów nie miała w tym interesu i nic wspólnego bo oni tam przecież nie mieli swoich pól naftowych. I oczywiście USA absolutnie nie będzie się poczuwać za śmierć niewinnych ludzi bo oni wspomagali tylko cierpiących. Śmiech. Zawoalowani zbrodniarze. To jest przykład jak się buduje amerykański system finansowo-ekonomiczny Świata i jak się nim zarządza. Po "rewolucji" Amerykanie zaczną tam wprowadzać własne porządki, oczywiście za Syryjską ropę. Dlaczego o tym piszę? Bo ma to wpływ na notowania KOV. Choć uważam że to nie powinno mieć zbyt wielkiego wpływu na notowania KOV. Z wyłączeniem 2-3 obecnych dni. Przerwano inwestowanie, wydawanie własnych pieniędzy. Na pewno jakimś zmartwieniem jest zabezpieczenie sprzętu. KOV ma otwarte pola inwestowania w wielu miejscach i chwilowo może finansowe środki przesunąć i zintensyfikować pracę w innych miejscach, pewnie tak zrobi. Myślę, że Syria (nam) KOV nie ucieknie, przesunie się jedynie termin dalszego inwestowania. Myślę, że przy geniuszu biznesowym dr-a Kulczyka, a jest to sprawa zaufania inwestorów, powinniśmy być spokojni o teraźniejszość i przyszłość KOV. Widać Syria na forum KOV jest w modzie.Proponuje się dokształcić. pl.wikipedia.org/wiki/Powstani...
|
|
Wysłane:
17 października 2011 17:37:53
No cóż za info o Syrii zapłaciliśmy 10%. A że sentyment na głównych parkietach znowu jest do bani to by było na tyle. Szkoda gadać. Szkoda, że tu zawsze jak jest dobre info to zaraz po nim jest złe  . Jak przyjdzie info powiedzmy pozytywne o Nigerii to pewnie tak jak pisał Scarry zbankrutuje Ukraina  . I tak WD to wytnie, więc można się wyżalić  .
|
|
0 Dołączył: 2010-03-31 Wpisów: 550
Wysłane:
17 października 2011 21:42:15
Wiadomość z dzisiejszego dnia Cytat:Co najmniej 21 osób zginęło w Hims, na zachodzie Syrii, podczas rewizji, jakie przeprowadziła syryjska armia i siły bezpieczeństwa w kilku dzielnicach tego miasta - poinformowało Syryjskie Obserwatorium Praw Człowieka. LinkWydaje się, że KOV miał nosa... brawo za odpowiedzialność.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-11-22 Wpisów: 400
Wysłane:
17 października 2011 21:55:13
onochi napisał(a):No cóż za info o Syrii zapłaciliśmy 10%. A że sentyment na głównych parkietach znowu jest do bani to by było na tyle. Szkoda gadać. Szkoda, że tu zawsze jak jest dobre info to zaraz po nim jest złe  . Jak przyjdzie info powiedzmy pozytywne o Nigerii to pewnie tak jak pisał Scarry zbankrutuje Ukraina  . I tak WD to wytnie, więc można się wyżalić  . Proszę, nie używaj słów jeżeli ich nie rozumiesz. "Sentyment" nie znaczy to samo "nastrój" albo "sytuacja". "sentyment na głównych parkietach" - to jest potworek językowy, który nic nie znaczy. "Dziennikarz" Pulsu Biznesu uzył to kiedys w tym znaczeniu prawdopodobnie tłumacząc z angielskiego, jednak angielski sentiment to co innego niz polski sentyment, zdania "There is public sentiment in favour of a tax reduction" nie należy tłumaczyć że jest "publiczny sentyment do obniżki podatków". Polski sentyment to "uczucie sympatii i przywiązania do kogoś lub czegoś", np. można mieć sentyment do rodzinnego miasta albo sentyment do dawnej dziewczyny ale nie "sentyment na głównych parkietach". Co do KOVu - po wodzie w Brunei i utracie Syrii chyba już można powiedzieć "król jest nagi" czy chcecie jeszcze poczekać na nieuchronne fiasko w Nigerii? (spowodowane brakiem zasobów, doświadczenia, znajomości kraju oraz brakiem kapitału).
|
|
0 Dołączył: 2010-03-31 Wpisów: 550
Wysłane:
17 października 2011 21:57:00
@jimmi, no chyba nie powiesz mi, że KOV przewidział śmierć tych ludzi bo był "tam". Bez przesady. Ja podziwiam ten zbieg okoliczności, który jak napisałem wcześniej, dowodzi odpowiedzialności i dojrzałości zarządu KOV. Tragedia jest zawsze tragedią, ale dla nas niewielkim pocieszeniem, że wyjazd z Syrii nie jest maskowaniem nieudanego odwiertu ale realnym działaniem na realne zagrożenie dla pracowników firmy. To pozwala patrzeć optymistycznie na Syrię, która jak doskonale wiemy raczkuje. Z drugiej jednak strony KOV jest w ciężkiej sytuacji, a raczej sprawia takie wrażenie. Otóż, dla nowych inwestorów sytuacja może wyglądać następująco: mają Syrię- lipa, trzeba czekać, mają Brunei- lipa, woda, zamknięty odwiert, mają mieć Nigerię- nie wiadomo czy się uda, jedyne co mają to Ukrainę, która wprawdzie szybko się rozwija ale nie daje realnych szans na znaczny wzrost kursu spółki. Warto zwrócić uwagę jeszcze na jeden aspekt. KOV przyciąga ryzykantów, ludzi, którzy nie boją się postawić swoich pieniędzy na niewiadomą. Ale Ci ludzie wymagają odpowiedniej stopy zwrotu a raczej szansy na jej osiągnięcie. Jeżeli po przeszło roku spółka w odniesieniu do kursu emisji jest połowę tańsza, to nie zachęca to zakupów... Reasumując koszula bliższa ciału, w zależności od tego po której stronie rynku jesteście...
|
|
0 Dołączył: 2010-02-27 Wpisów: 383
Wysłane:
17 października 2011 22:14:49
Cytat:KOV: podaż nie dała za wygraną Kurs akcji KOV, spółki zajmującej się poszukiwaniem oraz wydobyciem ropy naftowej i gazu, był w minionym tygodniu bliski zniesienia całej sierpniowej przeceny. Na pierwszej październikowej sesji cena akcji przebiła linię trendu spadkowego, trwającego od początku sierpnia. Sygnał ten wykorzystał popyt. Na poniedziałkowej sesji cena osiągnęła tygodniowe maksimum 1,22 zł przy dużym wolumenie 4,2 mln. Pojawiła się szansa wyjścia ponad 1,18 zł, czyli wrześniowy szczyt. Niestety do ofensywy przystąpiła podaż. Realizacja zysków do końca tygodnia obniżała cenę, aż do tygodniowego minimum 1,02 zł. Oddaliła się więc perspektywa dalszych zwyżek do strefy 1,66–1,86 zł, w której kurs przebywał przez kilka miesięcy przed sierpniową przeceną. Jeśli byki nie zdecydują się na nowe zakupy, możemy w najbliższym czasie spodziewać się ruchu w kierunku historycznego minimum na poziomie 0,81 zł.
link
|
|
0 Dołączył: 2011-04-18 Wpisów: 333
Wysłane:
17 października 2011 22:22:22
Co do Syrii to KOV był na rozdrożu .Z jednej strony sankcje UE i USA a z drugiej brak oficjalnej reakcji Kanady.Po przyłączeniu się Kanady do sankcji ,KOV mógł zawiesić swoją działalność operacyjną nie narażając się na brak zrozumienia ze strony Syrii ( delikatnie mówiąc ).Przy takiej nagonce i sankcjach wobec Syrii ,ja sobie nie wyobrażałem udanego IPO na AIM Londyn przez spółkę,która dalej prowadzi prace w Syrii.
|
|
0 Dołączył: 2011-02-14 Wpisów: 193
Wysłane:
17 października 2011 22:39:49
W momencie zakupu koncesji nikt nie wiedział co wypali a co nie. Taka była polityka spółki, żeby dywersyfikować ryzyko. Równie dobrze Brunei mogła wypalić a pozostałe nie. W tym szaleństwie jest jakaś metoda. Kulczyk angażuje się teraz w poszukiwanie złota w Afganistanie. Każde z jego przedsięwzięć w razie powodzenia ma szansę przynieść kilkuset-procentowy zwrot z inwestycji co wyrówna straty na innych może i z nawiązką. Najwyraźniej tak się to robi teraz w takim biznesie. Wracając do KOV, to obecnie jedyną (ostatnią) rzeczą jaka dodaje mi otuchy w tych niepewnych czasach jest właśnie ta nazwa. Ten facet nie może schrzanić tego biznesu. Poprosi Mittala w razie czego, może razem coś ugrają, nie wiem, muszą!
|
|
2 Dołączył: 2010-11-14 Wpisów: 300
Wysłane:
18 października 2011 00:02:46
Trochę odgrzewane kotlety, ale warto przypomnieć, że w Nigerii lokalna społeczność, powołując się na akty prawne, domaga się uwzględnienia ich udziału w wydobyciu ropy i gazu. Artykuł z dn 17.10.2011: Niger Delta: Before another season of violenceCytat:(...)the NNPC and its joint venture partners have been awarding contracts without the input of the communities hosting the work. (...)
(...)some of the communities have already charged the NNPC to court over some alleged illegalities in the sales of Oil blocks, involving the Shell Petroleum Development Company (SPDC) in the case of OML 42 and OML 57. (...)
Edytowany: 18 października 2011 00:10
|
|
Wysłane:
18 października 2011 08:02:52
Taka mała wrzuta. Niby nic, ale z dzisiaj. KOV przygotowuje się do debiutu na AIM. Cytat:Kulczyk Oil Ventures czeka z wejściem na Alternative Investment Market, Alternatywny Rynek Inwestycyjny w Londynie, na sfinalizowanie umowy nabycia udziałów w licencji OML 42 w Nigerii przez konsorcjum Neconde, którego jest członkiem. Konsorcjum czeka na zgodę nigeryjskich władz. Przygotowania KOV do debiutu trwają.
„Czekamy na zgody. To proces urzędowy, niezależny od nas, na który zgodnie z wcześniejszymi informacjami jest 180 dni (licząc od maja tego roku). W tym okresie obowiązuje umowa konsorcjum Neconde z Shellem” – poinformował PAP Jakub Korczak, wiceprezes ds. relacji inwestorskich KOV, dyrektor operacji w Europie Środkowo-Wschodniej.
Konsorcjum Neconde, z udziałem Kulczyk Investments i Kulczyk Oil Ventures, chce kupić 45 proc. udziałów w koncesji wydobywczej w Nigerii od Royal Dutch Shell. Właścicielem pozostałych udziałów zostanie Nigerian National Petroleum Corporation.
Całkowite rezerwy koncesji OML 42, potwierdzone i prawdopodobne, szacuje się na 1,8 mld baryłek ekwiwalentu ropy naftowej. Dodatkowy, niepotwierdzony potencjał złoża jest szacowany na 1,4 mld baryłek. Według wcześniejszych nieoficjalnych informacji konsorcjum ma kupić nigeryjską koncesję wydobywczą za ok. 600 mln USD.
„Transakcja ma być przejściowo finansowana przez skrypt dłużny z Kulczyk Investments, natomiast docelowo środki na tę inwestycje planujemy pozyskać z giełdy londyńskiej” – powiedział Korczak.
„Proces przygotowań do debiutu trwa i jest zaawansowany, natomiast decyzja o tym, jak to będzie wyglądało w czasie, będzie zależała od tego, kiedy otrzymamy zgody od nigeryjskich władz” – dodał.
KOV zatrudnił już banki inwestycyjne i doradców prawnych, którzy mają mu pomóc wejść na londyński rynek. Trwają prace nad przygotowywaniem dokumentacji. LinkA tutaj co nie co o Brunei. Cytat:Brunei natomiast KOV wykonał do tej pory cztery odwierty. Kolejne dwa-trzy zostaną zrealizowane na początku przyszłego roku, do wiosny.
W bloku L trwają badania sejsmiczne, które mają na celu m.in. zbadanie struktury odwiertu Lempuyang-1. Odwiert wykazał, że w złożu zalega gaz pod dużym ciśnieniem.
„Przeprowadzamy analizy, by zaplanować kolejny odwiert w tych okolicach, który oceni złoże, jego zdolności produkcyjne i wielkość. Będziemy też badać struktury wokół pola Jerudong, z którego Shell prowadził do lat 60. wydobycie ropy” – powiedział Korczak.
„Chcemy określić, w jaki sposób moglibyśmy w miarę szybko uruchomić produkcję na złożu Jerudong. Na początek musimy zbadać, czy jest to odpowiednio duże złoże, by rozpoczęcie produkcji było ekonomicznie uzasadnione” – dodał.
W bloku M przeprowadzono prace sejsmiczne, obecnie podejmowane są decyzje o lokalizacji kolejnych dwóch odwiertów. I o Syrii: Cytat:Kulczyk Oil Ventures zawiesił prace nad projektem w Syrii, ale nie wykreśla go ze swoich planów strategicznych. Spółka chciałaby wrócić na tamtejszą koncesję, jak tylko warunki zewnętrzne na to pozwolą. W Brunei do wiosny przyszłego roku spółka chce wykonać jeszcze trzy odwierty.
„Nadal uważamy, że koncesje w Syrii są perspektywiczne. To bardzo obiecujące miejsce. Wykonaliśmy zaledwie dwie trzecie pierwszego odwiertu. Jak dotychczas przewierciliśmy się przez jedną z trzech stref docelowych, nie można więc póki co dokonywać ocen. Natomiast warunki zewnętrzne uniemożliwiają prowadzenie prac, dlatego zdecydowaliśmy się na zawieszenie projektu” – powiedział PAP Jakub Korczak, wiceprezes ds. relacji inwestorskich KOV, dyrektor operacji w Europie Środkowo-Wschodniej.
Dodał, że spółka nie jest w stanie zagwarantować bezpieczeństwa swoim pracownikom. Trudno jej w tych warunkach prowadzić działalność operacyjną. Utrudnienia dotyczą także kwestii technicznych, jak przekazanie środków na prace poszukiwawcze do objętej sankcjami Syrii.
Zawieszając prace w Syrii, KOV przerwał wiercenie odwiertu Itheria-1 na głębokości 2.072 m, tymczasem docelowa jego głębokość miała wynieść 3.256 m. Pozyskane dotychczas informacje zostaną wykorzystane do analiz nad potencjalnymi pokładami, które mogą być położone głębiej. Linkps. Funky moją odpowiedź skasował admin, więc drugi raz już nie będę się do tego odnosił. Nie mniej pragnę napisać że Sentyment na rynku jest nadal zły  . No i specjalnie z dedykacją dla Ciebie wieści z Lempuyang  .
Edytowany: 18 października 2011 08:09
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
18 października 2011 08:43:12
Redface szaleje z wywiadami :) KUB-Gas w ’12 zwiększy liczbę odwiertów, wzrosną przychody ze sprzedaży gazu (wywiad)Cytat:KUB-Gas, ukraińska spółka Kulczyk Oil Ventures, w tym roku wykona do dziewięciu odwiertów. W 2012 r. ma ich być więcej. Przychody ze sprzedaży gazu na Ukrainie będą w 2011 r. dwucyfrowe. Rok wcześniej wyniosły 8,9 mln USD. Wkrótce firma rozpocznie program szczelinowania, który umożliwi dotarcie do pokładów surowca, które dotychczas były trudne do zagospodarowania.
|
|
Wysłane:
18 października 2011 08:58:56
Cytat:Kub-Gas posiada 100 proc. udziału w koncesjach Olgowskoje, Makiejewskoje i Północne Makiejewskoje, Krutogorowskoje oraz Wiergunskoje A to Ci psikus. Myślałem, że KOV ma 4 koncesje na Ukrainie. A tu widzę 5. Piąta to Wiergunskoje. I pomyśleć, że eksploatujemy tylko Olgowskoje i jeden odwiert na Makiejewskoje. No to mają co robić przez następne kilka lat na Ukrainie.
Edytowany: 18 października 2011 09:00
|
|
PREMIUM
0 Grupa: Emitent
Wysłane:
18 października 2011 10:09:02
przy kursie: 9,60 zł
Krzysiek9 napisał(a):Redface, Co przeważyło za podjęciem takiej decyzji? Bezpieczeństwo ludzi i trudna sytuacja polityczna czy raczej potencjalnie nietrafione złoże? Podawane są 2 informacje jednak nie wiemy, która z tych informacji miała faktyczne przełożenie na podjęcie decyzji o zawieszeniu prac. Na jak długo, jeśli można odpowiedzieć niezobowiązująco, bo tu jestem świadom, że sytuacja jest jaka jest, prace zostały zawieszone? Czy liczycie, że uda się wrócić do prac jeszcze w tym roku czy dopiero w 2012? W Libii sytuacja już się ustabilizowała a firmy wróciły do prac w tamtym regionie. Jak przewidujecie dalszy rozwój wypadków w Syrii? Temat już na chwile obecną nie jest chyba na "no-comment" a na pewno Wy lepiej jesteście rozeznani w sytuacji w Syrii i jesteście w stanie nam akcjonariuszom doprecyzować czego mamy dalej oczekiwać w tej sprawie? Dziękuję i pozdrawiam Witam, Podstawowym powodem podjęcia decyzji była kwestia braku możliwości dalszego finansowania prac. Sankcje nałożone na Syrię przez EU, USA, Kanadę i wiele innych krajów zablokowały możliwość przekazywania pieniędzy na rachunki bankowe w Syrii. Nie prowadzimy prac z reżimem, ale z miejscowymi firmami, jednak nie dało się tego problemu rozwiązać. Drugim wskazaniem były kwestie bezpieczeństwa. Wreszcie, przy okazji - skoro nie można dalej finansować prac i są obawy co do ludzi - podjęliśmy decyzję, żeby dokładniej przyjrzeć się dotychczasowym wynikom odwiertu i z tej perspektywy zastanowić się, jak będziemy wiercić dalej (kiedy będzie to możliwe). Komunikat jest sformułowany w ten, a nie inny sposób po to, żebyśmy nie odcięli sobie zupełnie drogi do wznowienia prac - dlatego oficjalny komunikat nie mówi o kwestiach politycznych. A teraz kiedy będzie możliwy powrót to prac - chyba nie chcesz, żebym bawił się we wróżkę. Myślę, że podstawową przesłanką do wznowienia prac będzie ustanie obu okoliczności - czyli regularnej wojny domowej/ powstania i sankcji. A kiedy to będzie - będziecie wiedzieć w tym samym czasie, co i my. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
|
|