PARTNER SERWISU
mutwonxq
1 2

fw20 zarządzanie kapitałem + % skuteczność

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 9 października 2011 19:34:27
buldi napisał(a):
Mam tylko pytanie czy podana przez GPW zmienność przypadkiem nie odnosi sie do teoretycznego kursu na zmknieciu

Zmienność wyliczana jest na podstawie ofert kupna i sprzedaży zbieranych co jakiś interwał pod koniec notowań. Na dole strony z danymi jest link do dokumentu opisującego dokładną procedurę.

buldi napisał(a):

W piątek w trakcie sesji ok godz. 13,00 musiałem zamknąć arkusz by zająć sie "wartością dodaną" i takie mi parametry w arkuszu pozostały:
(...)
Róznica jest znaczna między tym co podaje GPW

Nie wiem, jak dokładnie działa arkusz BOŚ. Prawdopodobnie niestety bierze pod uwagę tylko ostatnią transakcję. Jak już kiedyś pisałem, ta transakcja mogła zostać wykonana wiele godzin wcześniej, przy zupełnie innym stanie rynku. Jeśli dobrze widzę, jako instrument bazowy masz też ustawiony FW20Z11. Ma to trochę sensu, ale jeśli istnieje niepomijalna baza, użycie kontraktu gwarantuje przesunięcie wycen.

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 9 października 2011 19:39:28
OK już rozumiem, rzeczywiście nie musimy czekać do rozliczenia, możemy po prostu zamknąć opcję w dowolnym momencie, a jeśli mamy rację co do instrumentu bazowego, to jego ruchy będą wpływać na oferty opcji i będziemy mogli cyklicznie otwierać i zamykać pozycje korzystając z naszej przewagi prawdopodobieństwa. Muszę się zainteresować opcjami w praktyce...
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 9 października 2011 19:46:57
wapkil napisał(a):

Zmienność wyliczana jest na podstawie ofert kupna i sprzedaży zbieranych co jakiś interwał pod koniec notowań. Na dole strony z danymi jest link do dokumentu opisującego dokładną procedurę......

.........Nie wiem, jak dokładnie działa arkusz BOŚ. Prawdopodobnie niestety bierze pod uwagę tylko ostatnią transakcję. Jak już kiedyś pisałem, ta transakcja mogła zostać wykonana wiele godzin wcześniej, przy zupełnie innym stanie rynku. Jeśli dobrze widzę, jako instrument bazowy masz też ustawiony FW20Z11. Ma to trochę sensu, ale jeśli istnieje niepomijalna baza, użycie kontraktu gwarantuje przesunięcie wycen.

Arkusz bosia przelicza zmienność na bieżąco, ale widzę juz w twojej odpowiedzi gdzie jest przyczyna.
Zmienność liczona na podstawie transakcji "pod koniec notowań" i "na podstawie ofert" a nie transakcji nie może mieć wiele wspólnego z tym co się rzeczywiście działo w trakcie całej sesji.
Edytowany: 9 października 2011 19:50

wapkil
0
Wysłane: 9 października 2011 19:50:06
Mathu,

Tak, tylko że jeśli chcemy zarobić na strategii przed wygaśnięciem, rację powinniśmy mieć nie tylko na temat kursu, ale też poziomu zmienności kursu i czasu, który upłynie, zanim sytuacja będzie taka, jak zakładamy.

Może się na przykład zdarzyć, że kurs zmieni się w kierunku który zakładamy, ale zajmie mu to tyle czasu, że próba zamknięcia naszej strategia i tak przyniesie straty. Albo że wszystko przebiegnie tak, jak zakładamy, ale skoki kursu będą zbyt gwałtowne (lub zbyt słabe). Modele łączą te parametry.

wapkil
0
Wysłane: 9 października 2011 20:06:21
buldi napisał(a):
Arkusz bosia przelicza zmienność na bieżąco, ale widzę juz w twojej odpowiedzi gdzie jest przyczyna.
Zmienność liczona na podstawie transakcji "pod koniec notowań" i "na podstawie ofert" a nie transakcji nie może mieć wiele wspólnego z tym co się rzeczywiście działo w trakcie całej sesji.

Obawiam się, że taki sposób liczenia jest i tak znacznie bliższy rzeczywistości, niż liczenie względem FW20 i na podstawie ostatniej transakcji. Dlatego zresztą w podobny sposób wyznacza się ostateczny kurs rozliczeniowy. Lepiej byłoby zmienność dla opcji wyliczać na podstawie transakcji, tylko że często tych transakcji nie ma. Żaden sposób nie jest idealny - nie da się uzyskać ideału na niepłynnym rynku.

Liczby podawane przez GPW zawsze wydawały mi się w miarę sensowne. Jeżeli z arkusza BOŚ wychodzi Ci, że w tej chwili różnica między put i call jest na poziomie 10 punktów procentowych, to raczej sensowne to nie jest...
Edytowany: 9 października 2011 20:06

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 9 października 2011 20:28:14
Ja sie wciąż odnoszę do pytania Mathu odnośnie tego ile sie na rynku płaciło za opcje call i put.
Z moich obserwacji wynikało że puty chodzą drożej niż calle w odniesieniu do wyceny B-S.
Jeżeli uważasz za błąd, że ustawione mam futy zamiast indeksu w parametrach ma większy wpływ na wyceny, to sprawdź to sobie proszę jutro w trakcie sesji. Róznice są prawie bez znaczenia.
Natomiast uważam że wyliczanie zmienności sesji na podstawie końcówki notowań i ofert na mało płynnym rynku, to bzdura lub po prostu kolejny, zwykły haczyk GPW by podwyższyć parametr wpływajacy na poziom wyliczonego depozytu.
Edytowany: 9 października 2011 20:29

wapkil
0
Wysłane: 9 października 2011 21:15:00
buldi napisał(a):
Ja sie wciąż odnoszę do pytania Mathu odnośnie tego ile sie na rynku płaciło za opcje call i put.
Z moich obserwacji wynikało że puty chodzą drożej niż calle w odniesieniu do wyceny B-S.

Od tego właśnie zaczęliśmy dyskusję. Ja tej prawidłowości, na pewno w skali, którą opisywałeś, nie zauważyłem.

buldi napisał(a):
Jeżeli uważasz za błąd, że ustawione mam futy zamiast indeksu w parametrach ma większy wpływ na wyceny, to sprawdź to sobie proszę jutro w trakcie sesji. Róznice są prawie bez znaczenia.

To nie jest błąd, ale wpływa na wyniki. Niemożliwe, żeby kilkanaście punktów różnicy instrumentu bazowego nie wpływało na cenę opcji.

Przypomniała mi się jeszcze jedna rzecz, która może zmienić wyniki. Skoro kontrakt jest instrumentem bazowym, czy i jaką masz ustawioną stopę dywidendy?

buldi napisał(a):
Natomiast uważam że wyliczanie zmienności sesji na podstawie końcówki notowań i ofert na mało płynnym rynku, to bzdura lub po prostu kolejny, zwykły haczyk GPW by podwyższyć parametr wpływajacy na poziom wyliczonego depozytu.

GPW chyba niezbyt interesuje depozyt, a KDPW może go sobie dowolnie ustalać, nie muszą więc stosować w tym celu żadnych sztuczek.

edit: Nie rozumiem też dlaczego patrzenie na ostatnią transakcję zamiast na oferty z ostatniej godziny miałoby być ewidentnie lepsze...

P.S. Chyba udało nam się przerobić wątek na wątek o opcjach. Proponowałbym wrócić z tą dyskusją do Twojego wątku o opcjach grudniowych :)
Edytowany: 9 października 2011 21:17

MarcinR
0
Wpisów: 71
Wysłane: 9 października 2011 21:39:08
Cytat:
To nie jest błąd, ale wpływa na wyniki. Niemożliwe, żeby kilkanaście punktów różnicy instrumentu bazowego nie wpływało na cenę opcji.

Na wycenę naturalnie wpływa. Sęk w tym, że animatorzy do wyceny biorą właśnie FW20. Wystarczy często spojrzeć na zlecenia w arkuszu, by zaobserwować, iż oferty są składane na podstawie kontraktu. Wytłumaczenie jest proste - różnice nie są zbyt duże, a to z FW20 korzystają animatorzy przy zabezpieczaniu własnych pozycji, a nie np. z ETF na W20.

yogo
0
Wpisów: 120
Wysłane: 9 października 2011 21:50:36
mathu: A więc tak SL stosuje tylko na zamkniecie sesji..staram się stosować bardzo szeroki stop aby ograniczyć najwięcej jak się da szum...wykorzystuje do tego ATR

"Mając 8000 zł powinineś ryzykować nie więcej, niż 160 zł. Czyli SL musisz ustawiać maksymalnie w odległości 14 pkt. Jeśli możesz ustawić w odległości 6 pkt to możesz wziąć dwa kontrakty".
Mathu możesz to opisać w jaki sposób to wyliczasz?? Dlaczego sl max 14pkt?

zapomniałem dodać że system działa w interwale 15min

Buldi: rzeczywiście zgodzę się niestety z Tobą że 25% kapitału przy jednej transakcji to strasznie dużo...muszę przeanalizować zabezpieczanie pozycji po przez opcje

a co myślicie o "pyramiding", jest to jednak strategia dość agresywna..

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 9 października 2011 22:03:18
Bo 2% od 8000 zł to 160 zł.

160 zł to 14 punktów plus prowizja 20 zł. Ewentualnie 2*6 pkt i prowizja 40 zł. Nie możesz ryzykować więcej jako DT, bo w dłuższym terminie będziesz tylko tracił.

Jeśli stosujesz SL na zamknięcie sesji, to już nie żyjesz, tylko jeszcze o tym nie wiesz. Rynek cię zabije obsuwając się o 200 pkt na jednej sesji. Możesz wygrać 20 razy, a na koniec i tak wszystko oddasz i jeszcze dopłacisz.

Piramidowania nie dasz rady zastosować przy tak niskim kapitale.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 9 października 2011 22:03

wapkil
0
Wysłane: 9 października 2011 23:04:21
MarcinR napisał(a):
Na wycenę naturalnie wpływa. Sęk w tym, że animatorzy do wyceny biorą właśnie FW20. Wystarczy często spojrzeć na zlecenia w arkuszu, by zaobserwować, iż oferty są składane na podstawie kontraktu. Wytłumaczenie jest proste - różnice nie są zbyt duże, a to z FW20 korzystają animatorzy przy zabezpieczaniu własnych pozycji, a nie np. z ETF na W20.

Dlatego też napisałem, że stosowanie wyceny opartej o kontrakt samo w sobie nie jest błędem. Poza tym względem kontraktu łatwiej się liczy. Natomiast przy takich założeniach dodatnia baza i dodatkowo, jak przypuszczam, założona zerowa stopa dywidendy, gwarantuje ,,skrzywienie'' wyceny, podnoszące wyliczoną zmienność opcji put i obniżające opcji call. Ciężko tak wyliczoną różnicę zastosować do porównania cen opcji.

yogo
0
Wpisów: 120
Wysłane: 21 października 2011 03:31:07
Hej Witam
Mam jeszcze 2 pytanka co do kontraktów.

1. Dlaczego gdy wpisuje wartości powiedzmy 16,32,14 w Macd do Ambibrokera, Nola 3.0 i w Ispagu linie mi się nie pokrywają. Sygnały są inne. Jeden wyprzedza drugi itd. Na interwale 1h jest aż różnica 3 dni (sygnał sprzedaży).....Czy ktoś mógł by wytłumaczyć dlaczego tak się dzieje?

Ambibroker z pluginem odświeża się co minute. Nol 3.0 tak samo.
Ispag powiedzmy z bossy.pl odświeża się co 10 min...?????

2. Rozumiem jak ważne na kontraktach jest zarządzanie kapitałem...cięcie strat i nie lewarowanie na maxa "pod korek". Daliście mi kilka wskazówek co do kontraktów....ale coś jeszcze mi brakuje.
Czy mogli byście mi poradzić który wskaźnik nadaje się do określenia "siły sygnału":

już tłumacze o co mi chodzi...tak napisałem, że sam ledwo co rozumiem ;)
Powiedzmy że mam 100.000zl a system opiera się tylko i wyłącznie na Macd. Macd 16,32,14. Daje sygnał kupna zajmuje 1Lke. Daje sygnał sprzedaży biorę 1S. Podrzućcie mi jakieś pomysły w jaki sposób można szacować swoją pozycję względem siły sygnału...Powiedzmy o 8.00 rano brałem 1s..o godz 16.00 widzę że index dalej się osuwa w dół i chciałbym dobrać drugą 1ske...jaki wskaźnik analizy technicznej może mi w tym pomóc??

Wskaźnik który potwierdzi że zajęta pozycja jest prawidłowa, trafiona...i mogę dobrać drugi kontrakt.
Można np użyć do tego średnich..powiedzmy kurs odbił od ema9 i ema 12 i dalej leci w dół i to daje mi potwierdzenie aby zająć drugą ske...gdy 12 przebije 9 zamykam drugą ske i pozostawiam tylko jedną. Czekam aż dostane sygnał kupna z macd...

Ależ to wszystko poplątałem. Myślę że ci co grają na fw20 będą wiedzieć o co mi chodzi...

Mam nadzieje że tym razem też pomożecie ;)
pozdrawiam

MarcinR
0
Wpisów: 71
Wysłane: 21 października 2011 12:30:29
Cześć,
na pierwsze pytanie Ci nie odpowiem, prawdopodobnie formuły obliczeniowe w programach się różnią lub któryś nie łapie odpowiednich danych. Ciężko stwierdzić.

Drugie jest ciekawsze, choć trudniejsze.

Cytat:
Daje sygnał sprzedaży biorę 1S. Podrzućcie mi jakieś pomysły w jaki sposób można szacować swoją pozycję względem siły sygnału...Powiedzmy o 8.00 rano brałem 1s..o godz 16.00 widzę że index dalej się osuwa w dół i chciałbym dobrać drugą 1ske...jaki wskaźnik analizy technicznej może mi w tym pomóc??

Masz dylemat. Jeśli dodasz kolejny wskaźnik, komplikujesz sobie system i ryzykujesz, że szybciej ci się wyłoży. Moim zdaniem pozycję powinieneś zajmować "na raz" a jej wielkość uzależniać od zmienności i kapitału. Jeśli chcesz piramidować, musiałbyś dokładnie przetestować to na danych historycznych. Z mojego doświadczenia wynika, że dodatkowy zysk zostanie zjedzony z nadwyżką przy nagłym zwrocie sytuacji na rynku. Do przemyślenia ale przede wszystkim do przetestowania, nawet ręcznie na wykresie.

Jeśli chcesz piramidować, to wykorzystuj ekstremalnie prostą regułę, np. przebicie ostatniego szczytu etc. Jak najmniej zmiennych czy formuł obliczeniowych.

Mylogi
0
Wpisów: 1
Wysłane: 15 stycznia 2012 16:48:33
yogo napisał(a):
Witam. Czy możecie opisać laikowi jak zarządzacie kapitałem na kontraktach? Chodzi mi tylko o futures...zadne akcje, dywersyfikacje itd.

A więc tak, system w skrócie:
*procent skuteczności na ostatnie 22 transakcji = 77%
*stosunek zysk / strata 92,60% / 7,40%
*ilość transakcji 22

....

Ps. zapomniałem zapytać, mam bzwbk prowizja od otwarcia pozycji to 9zł czy to dużo czy mało??

widze ze pojawily sie odpowiedzi
ale...
STOP powinien sie wlaczyc po przeczytaniu pierwszego akapitu

NIE MOZNA wyciagac wnioskow na bazie statystyki z 22 ( slownie dwudziestu dwoch transakcji )
w statystyce 30 sztuk to minimum dla probki
ale w systemach z walsnego doswiadczenia
ponizej 300 transakcji to kpiny
sa dane historyczne dostepne od 2000 roku
to ok 2700 sesji
czyli nawet dla bardzo srednioterminowego systemu ( srednio 1 transakcja na 9 sesji )
mozna uzyskac dane o 300 transakcjach.
Przy systemach szybkich np srednio 1 transakcja dziennie mamy az 2700 transakcji
co znowu pozwala na uzyskanie licznosci pow 300 sztuk dla poszczegolnych PODGRUP w sygnalach.
Najprostrzy podzial: osobno L i osobno S.
w takiej klasyfikacji mozna pojsc dalej i uzyskac wiecej niz 2 podgrupy o licznosci > 300 transakcji.
stad juz krok do tego o co pytales czyli okreslenia optymalnej ilosci dla poszczegolnego typu sugnalu.

ale... nie na 22 transakcjach ;)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,390 sek.

tcjuguiy
nxniguen
lzbeotma
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
emeyiqvy
svkrjaqx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat