0 Dołączył: 2011-06-27 Wpisów: 33
Wysłane:
1 listopada 2011 12:03:49
przy kursie: 1,44 zł
Witam was serdecznie. Sporo osób pisze, ze nie podziela mojego entuzjazmu. Ja jednak obstaja przy swoim. Akcje bedace w obrocie faktycznie stanowia coraz mniejszy procent wszystkich akcji. Popyt jest ogromny, korekt praktycznie nie ma. Sprawia to ze musimy zmienic fundamentalnie myslenie o Midasie. Spodziewam sie wzrostów do ponad 2.5zl do walnego a po emisji zdziwienia tych którzy wieszczyli wielkie spadki, ze akcjonariat nie wytrzyma tego bo nie ma pieniedzy na nową emisję. Uważam, że już nie ma w Midasie ulicy i drobniutkich akcjonariuszy, została ich zaledwie ilość sladowa a duzi gracze ktorzy juz skupują akcje (mysle, ze jestesmy dopiero w 50% calej akcji jak nie mniej,a srednio fundusze te uwazam ze akcje midasa beda mialy po 2,5zl za akcje i od tego beda dopiero liczone ich ROI) dobrze wiedzą, o potrzebnych pieniadzach na emisje (nie wierze ze Solo czy Pytel rozmawiajac z funduszami za zamknietymi drzwiami nie zdradzil im jak duza bedzie emisja itd, po prostu wszystko robione jest nieoficjalnie, umówili sie nie puszczac pary z ust, tak uwazam). Wedlug mnie fundusze od 1-2 tygodni juz są zorganizowane i trwa skupowanie zgodnie z planem. Ja chcę płynąć razem z nimi. Co do przesuniecia terminu to uwazam, ze nie ma to tym razem zwiazku nic z Telpodem. Po prostu taki aneks podpisali, zeby dac nam inwestorom do zrozumienia, że na 100% kupią to aero 2 i w tej kwestii nic sie nie zmienia. Duże, a wręcz ogromne obroty tylko utwierdzają mnie w przkeonaniu, że jest coraz lepiej, jesli wciagaliby to spekulanci to juz na pewno mielibysmy sporą korektę znając ich "taktykę", a jestesmy swiadkami wspinania sie po skałach pod ostrą gorę z przerwami na nabranie oddechu. To co mnie cieszy dodatkowo to fakt, żę SWIG jest okolo 30% ponizej poziomu ktory byl przed ostatnimi zawirowaniami. Jesli spojrzec na to, jak ostatnio spekulacje odnosnie grecji i europy zostaly uciete przez głowy państw europejskich mozna sie spodziewac przynajmniej srednioterminowych wzrostow na gieldach (biarac pod uwage rosnaca obawe inflacji tym bardziej). Wiec naplyw ponowny kapitalu moglby nam dodatkowo pomoc. Kredyt kupiecki to wspaniala wiadomosc. Uwazam, ze poprzez kryzys na świecie Chinczycy wiedzą, że muszą jak najszybciej obracać pieniedzmi, zeby ich inflacja nie zeżarła i, żeby ich papierki które maja (glownei dolary) byly cos warte, dlatego oferują tak CUDOWNE warunki (ja tez chcialbym zeby mi ktos wybudowal projekt w 85% z kredytu kupieckiego..) Co do analizy technicznej, to nie opieralbym sie na niej patrząć czy jest to odbicie w trendzie spadkowym czy zmiana na trend wzrostowy. Mamy do czynienia z kompletnie inną spółką, jedynie co je łączy to nazwa i odciąłbym wszelkie notowania starsze niz 2 lata i w ogólne na nie nie patrzyl. To jest moje zdanie. Na koniec chcialbym powiedziec o poziomie zarządzania spółką. Jestem pod wrażeniem jak sprawnie i w skoordynowany sposób prowadzona i zarządzana jest spolka. Pod tym wzgledem, widze jak moje prywatne dzialalosci ustepuja poziomowi zarzadzania no w Midasie (ps: nie wierze, ze solorz pozwoli na jakies marnowanie pieniedzy albo na to aby choc jedna złotówka wiecej niz trzeba zostala wydana na zrealizowanie jego projektu, warto popatrzyc na to jak organizowal on od podstaw polsat) Kod:mod: zwracam uwagę na jednostronne posty użytkownika Chomiczekk. to jest merytoryczne forum przeznaczone na omawianie faktów i wniosków z analiz, a nie zaklinanie, nawoływanie do wiary i inne tego rodzaju perswazyjne komunikaty, które nie niosą treści tylko służą do poprawy humoru albo zachęcania do kupna akcji. W szczególności podawanie poziomów cenowych bez *konkretnego* uzasadnienia jest zabronione. Od tej chwili wątek jest pod szczególną uwagą moderacji.
Edytowany: 1 listopada 2011 13:00
|
|
0 Dołączył: 2009-04-09 Wpisów: 1 143
Wysłane:
1 listopada 2011 15:23:36
przy kursie: 1,44 zł
chomiczekk napisał(a):Co do analizy technicznej, to nie opieralbym sie na niej patrząć czy jest to odbicie w trendzie spadkowym czy zmiana na trend wzrostowy. Mamy do czynienia z kompletnie inną spółką, jedynie co je łączy to nazwa i odciąłbym wszelkie notowania starsze niz 2 lata i w ogólne na nie nie patrzyl. To jest moje zdanie. Ja akurat analizowałem wykres roczny i na tej podstawie zaleciłem ostrożność, tym bardziej że od pół roku mniej wiecej wszystko jest tu w miarę klarowne a w tym czasie kurs zdążył zwalić sie z okolic 3 PLN na 63 grosze, przy czym caly proces poprzedzony był huraganowymi wręcz wzrostami. Skoro jest tak wspaniale, to czemu spadalo aż tak? Oczywiście w międzyczasie doszło do obsuwy na szerokim rynku, niemniej jednak niektórych spółek spadki prawie się nie imały, czego przykładem jest choćby Synthos czy Netia. A tutaj panika i huśtawka niemal jak na Petrolu. Ktoś ten kurs do tych 63 groszy przecież zbił... Ulica? Wątpię. Teraz z kolei piszesz o jakichś "dużych graczach skupujących akcje". Rozumiem, że chodzi tu o jakieś fundusze bądź inne instytucje. Jeżeli to nie są jedynie czcze domysły na podstawie obserwacji arkusza zleceń, to niebawem któryś z nich powinien się ujawnić, bo niby czemu nie? Jeśli się nie ujawni, to jednak obstawiałbym na wzrost spekulacyjny. Osobiście zalecałbym postawienie stopów nawet tobie, bo jeśli zacznie tu się zwała (a mi osobiście wykres na razie mówi, że się zacznie, na co dowodem są sytuacje z połowy grudnia 2010, połowy marca 2011, poczatku czerwca i końca lipca 2011) to spadać będzie równie szybko jak rosło i pewnego dnia, parafrazując Goethego, wrócisz sobie do domu i niczym biedak u bogactwa wrót spojrzysz i tyle masz, co miałeś wprzód:)
|
|
0 Dołączył: 2009-12-04 Wpisów: 807
Wysłane:
2 listopada 2011 12:10:20
przy kursie: 1,38 zł
chomiczekk napisał(a):Co do analizy technicznej, to nie opieralbym sie na niej patrząć czy jest to odbicie w trendzie spadkowym czy zmiana na trend wzrostowy. Mamy do czynienia z kompletnie inną spółką, jedynie co je łączy to nazwa i odciąłbym wszelkie notowania starsze niz 2 lata i w ogólne na nie nie patrzyl. To jest moje zdanie. Chyba pomyliłeś AT z AF. Wiadomo, że AT to psychologia, a więc czy ta czy inna spółka to zasady AT są te same. To co proponujesz to tak jakbyś zastosował AT dla indeksu każdorazowo od nowa w momencie wymiany spółek w tym indeksie. Albo analizował każdorazowo od nowa notowania funduszy inwestycyjnych, które jak wiadomo permanentnie zmieniają w swoich portfelach spółki i branże w które inwestują. No i jeszcze zapytam czy odcinasz i zapominasz o wartości swojego portfela po każdych 2 latach jego posiadania? Odnośnie AF to faktycznie spółka zmienia swój profil i napewno zmiana ta nie jest jeszcze zakończona. Ale to nijak się ma do możliwości oceny jej pod kątem stosowania AT w tym dłuższym horyzoncie czasowym jak i tym najkrótszym np. ID. Przykładów takich jak przeobrażenia w Midasie znajdziesz wiele na rynkach całego świata. Ale nie myśl, że ci coś tu narzucam. Bo nikt nikomu nie może nakazać określania swoich horyzontów czasowych do stosowania analiz i czynionych inwestycji. Chciałem ci tylko zwrócić uwagę na brak zasadności twojej propozycji. Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
|
|
|
|
3 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 499
Wysłane:
3 listopada 2011 09:34:36
przy kursie: 1,41 zł
witam
Z analizy AT wychodzi ze testujemy opor w przedziale 1,37-1,44 Jesli go przebijemy mamy otwarta droge do 2,1 (maly przystanek) oraz 2,55-2,65 (duzy przystanek) oraz max 3,6. Wynika to z wysokosci poprzednich dolkow i gorek. Nie mam mozliwosci przedstawienia wykresu :(.
Patrzac na wolumen - w ostatnim czasie zaczynal malec - ale sadze ze to oddech przed dalszym wzrostem.
Zauwazyc natomiast mozna ze toczy sie gra duzych podmiotow - transakcje nierzadko wynosza po 50-200 tys sztuk. Dzis zauwazam duze transakcje po stronie kupna. Byc moze ze walka o opor. Wszystko zalezy od kondycji szerokiego rynku , ktory juz ma zadyszke i w ostatnim czasie zagrywa pod podniesienie kursu na zamknieciu aby z rana luka oddac wypracowana zwyzke - albo sila rynku albo zagrywka pod lepsze rozliczenie w pazdzierniku i brak wiary w dalsze wzrosty- dla midasa najlepszy scenariusz to ruch boczny szerokiego rynku.
pozdro IK
|
|
0 Dołączył: 2011-02-12 Wpisów: 64
Wysłane:
7 listopada 2011 20:46:54
przy kursie: 1,30 zł
Mam wrażenie że latające pakiety w jedną i drugą stronę to ciągła reanimacja kursu przed NWZ i nową emisją. Nie ma to nic wspólnego z listem intencyjnym z Huawei i innymi pseudo newsami. Kurs i tak się osunie, pewnie etapami, najpierw po uchwale o emisji potem tuż przed obcięciem PP. Sam wyszedłem ze stratą ale nie wykluczam powrotu niżej :-)
Edytowany: 7 listopada 2011 20:49
|
|
0 Dołączył: 2011-07-17 Wpisów: 1
Wysłane:
7 listopada 2011 21:35:59
Pozwolę wtrącić swoje trzy grosze. Jesli chodzi o AT to niestety jeszcze nie mozna powiedziec, ze bedziemy mieli wzrosty. Bardzo powaznym punktem jest 1,48. Jest to srednia 150 tygodniowa. Kolejnym punktem oporu bedzie 1,60. Jest to miejsce sprzed kilku miesiecy, gdzie wykres silnie sie na nim opieral. niestety przelamanie tego wsparcie bylo miedzy innymi przyczyna spadkow na midasie.
Pozdrawienia dla Chomiczkka.
|
|
0 Dołączył: 2011-07-15 Wpisów: 14
Wysłane:
8 listopada 2011 07:26:47
agmar111 napisał(a):Mam wrażenie że latające pakiety w jedną i drugą stronę to ciągła reanimacja kursu przed NWZ i nową emisją. Nie ma to nic wspólnego z listem intencyjnym z Huawei i innymi pseudo newsami. Kurs i tak się osunie, pewnie etapami, najpierw po uchwale o emisji potem tuż przed obcięciem PP. Sam wyszedłem ze stratą ale nie wykluczam powrotu niżej :-) Mówiąc szczerze nawet ucieszyłem się z twojego postu. Mamy podobne, a nawet identyczne zdanie i fajnie, że nie jestem w nim osamotniony. Przecież dla Solorza to bardzo korzystne, tak? Do NWZ coraz bliżej, główne pytanie brzmi, czy będzie jeszcze jakiś wielki skok bądź nagła obsuwa? Racjonalnie myśląc nie można na podstawie, czegokolwiek wróżyć skoku do góry, ale też nie powinniśmy spodziewać się wielkich spadków. W końcu po to był ten kurs windowany, żeby do NWZ wyglądał tak jak tego chce Solorz. Teraz tylko pytanie: ile chciałby widzieć? Gdzieś czytałem, że 1.80zł. To możliwe aczkolwiek czasu coraz mniej. Może warto zaryzykować i przytrzymać do NWZ, ja mam nadzieję, że tak.
|
|
0 Dołączył: 2010-09-03 Wpisów: 223
Wysłane:
8 listopada 2011 08:53:31
NWZA przesunieto do 30 listopada.Do konca listopada maja sfinalizowac przejecie polkomtelu, wg mnie specjalnie przesunieto te NWZA i czeka nas jeszcze informacja o podpisaniu 2 umow w tym miesiacu,jedna o rozwoju infrastruktury i jedna korzystanie z sieci LTE. Beda chcieli wywindowac kurs jak najwyzej w gore i zrobic emisje by sie powiodla. Pytanie brzmi czy akcje zakupi spekula czy inwestorzy, ktorzy beda chcieli wejsc w nowa emisje...
|
|
Wysłane:
8 listopada 2011 10:01:51
przy kursie: 1,25 zł
bucik1986 Nie przesunięto Terminu NWZA na 30.11.11 tylko zmieniono aneks do umowy polegający na przesunięciu terminu na podjęcie przez walne decyzji o emisji ( z terminu 31.10.11 na 30.11.11 - wynik przesunięcia NWZA z 17.10 na 15.11) Oba terminy to 2 tygodnie po NWZA. Był to jeden z warunków zawieszających.
Edytowany: 8 listopada 2011 10:05
|
|
0 Dołączył: 2010-09-03 Wpisów: 223
Wysłane:
8 listopada 2011 10:07:20
Moja gafa w takim razie , przeczytalem gdzies ze NWZA przesunieto, sam sie wprowadzilem w blad, sorki w takim razie.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-07-15 Wpisów: 14
Wysłane:
8 listopada 2011 10:26:06
agmar111 napisał(a):bucik1986 Nie przesunięto Terminu NWZA na 30.11.11 tylko zmieniono aneks do umowy polegający na przesunięciu terminu na podjęcie przez walne decyzji o emisji ( z terminu 31.10.11 na 30.11.11 - wynik przesunięcia NWZA z 17.10 na 15.11) Oba terminy to 2 tygodnie po NWZA. Był to jeden z warunków zawieszających. To oznacza, że decyzja może zapaść każdego dnia pomiędzy 15.11 a 30.11.2011r? Jeśli tak, to wygląda to na kolejną furtkę, która pozwoli na ogłoszenie decyzji w najlepszym czasie. Najlepszym, nie koniecznie dla mniejszych inwestorów.
|
|
0 Dołączył: 2010-02-16 Wpisów: 506
Wysłane:
8 listopada 2011 13:34:00
Z analizą Midasa nigdy nie jest łatwo. I wg mnie AT tutaj mocno zawodzi. Bo przecież było już np przecięcie długoterminowej linii trendu spadkowego na ładnych obrotach przełom maj/czerwiec b.r. a potem powrót i spadek kursu w przepaść. Wiec z tą AT to należy uważać bo można się mocno przejechać. Wg mnie w perspektywie krótkoterminowej (1-3 m-cy) (wiem, wiem że dla day traderów to cała wieczność  ) kurs będzie bardzo niestabilny. Dla mnie ważnym pytaniem jest kto stał za ostatnimi wzrostami  . Jak sobie rozwiniemy wykres w ujęciu tygodniowym to nie ma wątpliwości że piękna biała świeca jest wsparta bardzo dużymi jak na Midasa oraz w ujęciu historycznm wzrostami. Czy za tymi wzrostami stoi jedynie kapitał spekulacyjny, który zwątpił w swojego króla spekulacji Petrola i przerzucił się na kolejnego swojego ulubieńca. Pewnie częściowo tak ale chyba nie w całości. Ale jednak i tak najbardziej znaczącą kwestią dla dynamiki kursu w najbliższym czasie będzie emisja i jej parametry. I tu się powtórzę - wg mnie nie do udźwignięcia przez drobny akcjonariat gdyż skala emisji będzie gigantyczna jak na jego możliwości pomiędzy 580 mln a nawet do 2 mld zl!!! I dodatkowo z wielkim rozwodnieniem ilości akcji 1:6. Tak skonstruowana emisja musi odstraszać większość inwestorów indywidualnych (i niestety @chomiczekk jest w mniejszości tych co mogą sobie pozwolić wejść w tę emisję). Zatem parametry emisji powinny skazywać kurs na ponowne osunięcie się - ponadto mamy już banchmark w postaci wcześniejszej emisji, która jednak była do udźwignięcia finansowo przez drobnych inwestorów. Natomiast pytanie czy nie wyjmą jakiegoś królika z kapelusza - aby podtrzymywać kurs bądź ewentualnie minimalizować zasięg spadków. Takim "króliczkiem" może być umowa z Polkomtelem za zakup powiedzmy np 50 mln GB po jakiejś tam cenie na kolejny rok - z umową i konstrukcją rozliczania podobną do CP. Ale jednak wg mnie "toksyczność" tej emisji zepchnie kurs na niższe poziomy. No chyba że jakiegoś dużego inwestora ogłoszą ale dla samego takiego inwestora instytucjonalnego dobrze byłoby się ujawnić dopiero po emisji. Przed nami jeszcze wyniki za IIIQ b.r. i kolejne straty na poziomie operacyjnym i oraz kolejne straty netto. Midas w ostatnim raporcie półrocznym bardzo lakonicznie pokazał wyniki Mobylandu a raczej jego starty. Teraz te wyniki będą konsolidowane. Na razie wszystkie zaliczki płacone przez CP Mobylandowi jak zaliczki do umowy o sprzedaż GB są fakturami zaliczkowymi i nie wchodzą do RZiS a jedynie poprawiają im cash flow więc teraz powinno być podobnie i w analizie wyników nie będziemy mieć tych kwot więc pokaźne starty jeszcze nadal będą razić. Dodatkowo otoczenie makro i stytacja w Europie (wg mnie jeszcze jedna fala spadków) mogą być kolejnym argumentem za sprzedażą bardziej "ryzykownych" aktywów. Więc krótkoterminowo tak różowo jak @chomiczekk twierdzi zapewne nie jest i wiele potencjalnych poważnych ryzyk przed akcjonariuszami Midasa. Na pocieszenie dodam że długoterminowo sytuacja w spółce się klaruje :-))
Edytowany: 8 listopada 2011 13:36
|
|
0 Dołączył: 2010-11-03 Wpisów: 155
Wysłane:
8 listopada 2011 19:40:12
@broker_ns Czy możesz wyrazić swoją opinię (zawsze bardzo sobie je cenię, i myślę, że nie tylko ja) na temat niżęj przedstawionej sytuacji? (liczby i ceny mają charakter umowny, celem ułatwienia obliczeń) Kurs Midasa przed odcięciem: 1,40 zł ( i taka sama jednostkowa cena zakupu 100 szt. akcji) Stan posiadania: 100 szt Przydział PP: 6 szt. za 1 akcję, tj. 600 szt.pp Cena wyjściowa notowań PP: 0,20 zł (1,40 zł podzielone na 7 (1 akcja + 6 pp = 7 szt.) Czyli wejście w emisję będzie kosztować inwestora: 600x0,20 = 120 zł przy posiadaniu 100 akcji, ale już 12 000 zł przy posiadaniu 10 000 papieru. Czyli nam inwestorom myślącym o wejściu w emisję nie powinno zależeć na wzroście kursu? Oceń ten tok myślenia, bo może się przydać inny naszym forumowiczom z akcjami Midasa.
|
|
0 Dołączył: 2010-12-10 Wpisów: 464
Wysłane:
8 listopada 2011 20:43:45
Zasadnik, sprzedaj część z praw poboru, tak by kasa uzyskana wystarczyła Ci na zakup pozostałej części. Trzeba brać pod uwagę że niezrealizowanie części PP przez niektórych inwestorów, a może to być duża część akcji wynikająca z tych praw, prawdopodobnie zostanie umorzona (przepadnie). Kurs akcji w końcówce po zamknięciu PP może okazać się wyższy niż wynikałoby to z emisji. Rynek finansowy w Polsce jest bardzo płytki i taka możliwość przy dużej pazerności spółek (jak widać Midas świeci przykładem)jest b.możliwa. Kupno PP przy nadmiernej podaży, a tak najprawdopodobniej będzie, może okazać się o wiele bardziej atrakcyjne niż ich sprzedaż, również kupienie akcji w czasie PP może stać się atrakcyjne, kurs po całej finalizacji może wzrosnąć. Na pewno ci co mają teraz akcje, przy dużej emisji prawdopodobnie stracą.
|
|
Wysłane:
9 listopada 2011 09:54:58
przy kursie: 1,12 zł
zasaniak napisał(a):@broker_ns Czy możesz wyrazić swoją opinię (zawsze bardzo sobie je cenię, i myślę, że nie tylko ja) na temat niżęj przedstawionej sytuacji? (liczby i ceny mają charakter umowny, celem ułatwienia obliczeń) Kurs Midasa przed odcięciem: 1,40 zł ( i taka sama jednostkowa cena zakupu 100 szt. akcji) Stan posiadania: 100 szt Przydział PP: 6 szt. za 1 akcję, tj. 600 szt.pp Cena wyjściowa notowań PP: 0,20 zł (1,40 zł podzielone na 7 (1 akcja + 6 pp = 7 szt.)
Koszt wejścia w emisję i cena wyjściowa PP jest zależna nie tylko od przydziału PP! Koszt wejścia w nową emisję zależy najwięcej od ceny emisyjnej akcji nowej serii. I tak przy cenie emisyjnej np. 0,30 zł i cenie akcji w dniu odcięcia PP 1,40 będzie się kalkulował w ten sposób: (1,40 + 6*0,30)/7 = 0,46 zł - cena odniesienia akcji w pierwszym dniu po odcięciu PP (0,46 - 0,3)* 6 = 0,96 - teoretyczna cena PP w pierwszym dniu notowań (albo 1,4-0,46 = 0,96) Pamiętaj będziesz miał 100 PP które uprawniają do zakupu 600 akcji a nie 600 PP. Wobec tego przy 100 szt. akcji i w/w założeniach Twój koszt wejścia będzie 6*0,3* 100 = 180 zł (gdy wchodzisz w emisję) lub 0 zł gdy sprzedasz PP lub coś po środku gdy sprzedasz część PP.
Edytowany: 9 listopada 2011 09:58
|
|
Wysłane:
9 listopada 2011 10:22:59
Wy tu sobie gadu gadu o prawach poboru, tymczasem mamy dolne widły. Co może świadczyć o tym, że ostatnie wzrosty spowodowane były raczej przez spekulantów, którzy właśnie w tej chwili zamykają pozycje, w sposób dosyć mało wyszukany. Sądząc z wykresu kurs leci teraz na 1.10, a jeśli przebije i tę granicę, to następny przystanek mamy grubo poniżej złotówki...
|
|
0 Dołączył: 2010-05-13 Wpisów: 187
Wysłane:
9 listopada 2011 10:25:53
ale dlaczego akurat dzis? a nie wczoraj? gdy bylo juz ponad 1,30...
|
|
Wysłane:
9 listopada 2011 11:24:26
Ponieważ dziś mamy piękną korektę na szerokim rynku, związaną zapewne z sytuacją we Włoszech, która nie jest może tak dramatyczna jak w Grecji, ale również mało ciekawa. Co gorsza ichni premier jest dosyć... specyficzny i trzyma się stołka niczym rzep psiego ogona. Zapowiedział wprawdzie odejście, ale to południe i takie zapowiedzi można często włożyć między bajki. Jutro powie, że się przejęzyczył, żartował albo dziennikarze coś pokiełbasili i ustepować nie zamierza. Teraz czytam, że EBC rozpoczął interwencyjny skup włoskich obligacji. Auć. Nie dziwi więc wodospad na spekulacyjnych walorach takich jak Midas cze PBS. Można się też pośrednio domyślać, że spekulują na nich jakieś podmioty zagraniczne, bo na przykład taki Pronox stoi jak wryty. Nic, trzeba czekać na dalszy rozwój wypadków.
|
|
0 Dołączył: 2010-02-16 Wpisów: 506
Wysłane:
9 listopada 2011 13:38:02
zasaniak napisał(a):@broker_ns Czy możesz wyrazić swoją opinię (zawsze bardzo sobie je cenię, i myślę, że nie tylko ja) na temat niżęj przedstawionej sytuacji?
@agmar111 już ładnie to wyłuszczył  i słusznie zaznaczył że dużo/wszystko zależy od ceny emisyjnej. A ja dodam że tak na prawdę to chodzi wielkość emisji czyli ile spółka Midas chce wziąć z rynku w ramach nowej emisji. Poniżej przedstawię moje wyliczania w metodologi powtarzając się z @agmar111 ale liczyć nie da się inaczej. Natomiast postaram się przedstawić jak ja to widzę tj jak według mnie będzie wartość emisji: Wartość emisji: szacuję na ok 1,2 mld zł (z czego prawie połowa na zakup Aereo2 reszta na inwestycje w infrastrukturę) Liczba nowych akcji: 1,8 mld szt (upraszczam zaokrąglając, że starych jest 300 mln szt bo jest ich faktycznie ok 296mln szt.) PP: na 1 starą akcję przysługuje 6 akcji z nowej emisji Cena emisyjna akcji= wartość emisji/liczba nowych akcji= 1,2lmld/1,8mld = 0,67 Kurs Midasa przed odcięciem: 1,2 (założenie moooocno optymistyczne ale celowo założyłem poziom wyższy niż niższy aby lepiej pokazać że kurs raczej będzie ciążył w kierunku ceny emisyjnej akcji w wyniku takich parametrów emisji) A zatem jeszcze raz policzmy: Kurs odniesienia akcji w pierwszym dniu po odcięciu PP: (1,2+6*0,67)/7= 0,75!!! Teoretyczna cena PP w pierwszym dniu notowań: (0,75-0,67)*6= 0,48!!! Koszt wejścia w emisję i objęcia (wykupienia) PP: 6*0,67=4,02!!! A zatem podsumowując jeśli ktoś będzie miał akcje które są warte 1,2 i decyduje się wchodzić w emisję to musi mieś świadomość że przy takiej wielkości emisji będzie musiał wyłożyć dodatkowego kapitału 4,02. A teraz niech każdy sam sobie odpowie - podpierając się ściągą z zachowania akcjonariuszy, kursu i notowań PP ze wcześniejszej emisji - jakie konsekwencje może rodzić taka konstrukcja emisji dla zachowania akcjonariuszy i kursu w najbliższej przyszłości
|
|
0 Dołączył: 2010-12-10 Wpisów: 464
Wysłane:
9 listopada 2011 16:47:49
Sfinalizowanie dzisiaj 10.XI.br. Polcomtela wzmacnia konstrukcję Midasa. Jak wyceni to tchórzliwy i cienki rynek?
|
|