l2011 napisał(a):Witam, jestem zainteresowany skorzystaniem z Waszych usług, z krajowych domów maklerskich jesteście chyba najtańsi co do obrotu akcjami na rynkach zagranicznych.
Mam 2 pytania.
Jak wygląda sprawa opodatkowania dywidend z akcji amerykańskich?
Jeśli chodzi o opodatkowanie zysku ze sprzedaży amerykańskich akcji, to przesyłacie PIT8C z gotowym podatkiem i nic dodatkowo z waluty na walutę nie trzeba przeliczać, tak?
Kwestia dywidend wygląda następująco:
Oficjalne stanowisko z MFNajczęściej powtarzające się pytania i odpowiedzi w czasie dyżuru telefonicznego dotyczącego rozliczeń podatkowych przeprowadzonego w dniu 2 kwietnia 2007 r. w Ministerstwie Finansów
Mam miejsce zamieszkania na terytorium Polski. W Polsce uzyskuję dochody z umowy o pracę. Jednocześnie w 2006 r. otrzymałem dywidendę z tytułu udziału w zyskach spółki amerykańskiej, od której w USA potrącono 15% podatek. Czy uzyskany przeze mnie dochód z dywidendy jest opodatkowany według skali podatkowej? Jakie formularze podatkowe mam złożyć?
Zgodnie z art. 30a ust. 1 pkt 4 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, od przychodu uzyskanego z dywidend (zarówno na terytorium Polski jak i poza nim) pobiera się 19% zryczałtowany podatek dochodowy. Podatnik, posiadający miejsce zamieszkania na terytorium Polski, uzyskujący poza granicami Polski przychód z dywidendy, od obliczonego od tego przychodu 19% zryczałtowanego podatku odlicza kwotę równą podatkowi zapłaconemu za granicą.
W takiej sytuacji Podatnik powinien złożyć PIT-36 wraz załącznikiem PIT-X i wykazać kwotę zryczałtowanego podatku obliczonego od przychodu z uzyskanej dywidendy oraz kwotę podatku zapłaconego za granicą.
A tak to brzmi po ludzku:W przypadku gdy otrzymuje się dywidende z akcji US jako non-resident placi się 15% podatku od dywidend - te kwoty potrąca i odprowadza broker. W Polsce podatek od dywidendy to 19%, więc trzeba w Polsce dopłacić 4% (po przeliczeniu zgodnie z ustawą).
W praktyce jeżeli mamy akcje z US to taki podatek jest zawsze potrącony, jeżeli zdarzy się, że mamy ADRy notowane w US to możemy otrzymać całą kwotę brutto i wtedy musielibyśmy odprowadzić 19%.
Co do drugiego pytania to faktycznie przesyłamy PIT, z tym że nie ma tam "gotowego" podatku a są podane przychody i koszty - przeliczone na PLN.