0 Dołączył: 2010-12-18 Wpisów: 522
Wysłane:
23 listopada 2011 17:34:03
przy kursie: 125,00 zł
Cytat:Pomijając spiskowe teorie ( w tą akurat wierzę), sprzedanie komuś domu, zainkasowanie gotóweczki i jej konsumpcja, a później powiedzenie nabywcy, który nabył nieruchomość w dobrej wierze,że za ziemię jeszcze trza zapłacić, jest zwykłym k....m. Rozumiem podświadomy być może uraz P. Donalda do "zagranicznych akcjonariuszy", ale te akcje kupowali też w dobrej wierze jego wyborcy. (byli wyborcy)
Tyle moralna strona działań "finansowego pancerfausta" - Słońca Peru. Empiryczna będzie gorsza. Wk...dzisiaj takimi tekstami i działaniami mieżdunarodnych spekulantów, to jak wypowiedzenie wojny Chinom. Niby daleko, ale też maja pieniądze. [/quote] to taki jak z vatem na art dziecięce , najpierw becikowe, a później VAT z 6 na 23% :), A tak na serio to takie rzeczy to często się zdarzają, a ja już wole taki podatek , szczególnie że obejmie on też gaz łupkowy niż np kolejną podwyżkę vatu która do końca dobiłaby biedaków (czyli połowę Polaków) "człowiek jest niewolnikiem swego posiadania..." "Wszystko jest trudne nim stanie się proste "
Edytowany: 23 listopada 2011 17:34
|
|
0 Dołączył: 2009-05-15 Wpisów: 1 099
Wysłane:
23 listopada 2011 18:00:38
cyt"a ja już wole taki podatek , szczególnie że obejmie on też gaz łupkowy niż np kolejną podwyżkę vatu która do końca dobiłaby biedaków..." I takie myślenie wykorzystuje do własnych gierek P. Donald. Dodaj jeszcze kryzys - zapomniałeś! Tu chodzi o pewne pryncypia ekonomiczno - prawne. O wolę reform, oszczędności ( na kolegach partyjnych też np.) Jeżeli lud łyka z radością takie argumenty, to łyknie wszystko. Kolejne 4 lata "lambady politycznej" i dolce farniente przed nami. Jedyny plus - nie ma narzekania na poprzedni rząd, że to on jest winien.
|
|
0 Dołączył: 2008-11-28 Wpisów: 1 308
Wysłane:
23 listopada 2011 18:28:39
@koszyk, Trochę przesadzasz. Ja się zgadzam z Le Romem, ze w Polsce brak tych konglomeratów, owych narodowych championów", które ciągnęłyby gospodarkę. Jest jednak pytanie o rolę państwa w takiej firmie. Jak widać nawet duży współwłaściciel (30%) jak ma możliwość ogołocenie własnej firmy, bez udziału innych współwłaścicieli to to zrobi. Skoro robi to pseudo liberał, to co dopiero gdyby władza wpadła w ręce ludzi "lewicy"  . Może gdyby KGHM był przekształcony w giganta, który, wbrew Ricardo, robiłby wszystko zamiast skupiać na tym co robi najwydajniej, to nie byłoby takich pokus. Bo na innej działalności miałby straty. Z drugiej strony 100 mln uzyskiwane przez gminy i ogół Polaków, obok dywidendy, to przy obecnych, a nawet kryzysowych, cenach miedzi to śmiech. W sumie prawda jest taka, że polskie rządy nie potrafiły wspomóc i rozwinąć ani jednego takiego wiodącego przedsiębiorsta, a jak już się jedno pojawiło to najpierw nie potrafiło nim zarządzać, ani go strzyc. Nie miałem pretensji o sprzedaż ostatnich 10% akcji, ale w kontekście tego co teraz ogłoszono to był gwóźdź do trumny i jednocześnie błąd, że nie sprzedano większego pakietu.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
23 listopada 2011 18:37:30
lajkonik napisał(a):W sumie prawda jest taka, że polskie rządy nie potrafiły wspomóc i rozwinąć ani jednego takiego wiodącego przedsiębiorsta Kolego,"wspomaganie" to było w komunie,przynajmniej w teorii,bo i tak nic z tego dobrego nie było,a zlego mnóstwo.Mamy wolny rynek i przedsiębiorstwa niech sobie same radzą,albo niech idą na dno,będą następne...
Edytowany: 23 listopada 2011 18:38
|
|
0 Dołączył: 2009-05-15 Wpisów: 1 099
Wysłane:
23 listopada 2011 19:01:03
@lajkonik
Abstrahując nieco od "miedziaka"
Ćwierć wieku (?) rządów zepsiałej, skorumpowanej i niedouczonej socjademokracji, wpoiło większości przekonanie, że każde państwo powinno posiadać "srebra rodowe", fajnie nimi zarządzać i zjadać tegoż owoce. Państwowe jest cool. Załóżmy, że to prawda. Ja się z tym nie zgadzam.
Otóż, co pokazują wydarzenia ostatnich lat? Wynaturzenia w dziedzinie powiązań państwo - sektor prywatny, doprowadzają do sytuacji, kiedy "prywatyzuje się zyski, upublicznia straty" (vide : banki)
"Fajne" na dzisiaj rozwiązania - ubogacamy naród - bo miedź i dolar są w cenie (nie pozbywając się akcji KGHM) doprowadzą do hipotetycznej sytuacji (miedź 3500 za tonę np.)- w której górnicy z KGhM spalą Nowy Świat w Warszawie, poniekąd słusznie domagając się interwencji rządu, bo Firma nie będzie miała na wypłaty. Padnie argument - gdyby nie wasze "grzebanie " przy miedzi, byłoby ok. I co zrobią - dopłacą! ( czyli my)
Tak więc, trzeba się zdecydować. Albo się daje dupy, albo zachowuje cnotę. Fifty/fifty się nie da.
Czyli : albo jesteśmy państwowi, albo nie.
Reasumując - gmeranie polityków przy gospodarce (firmach), to zajęcie dla prestidigitatorów, a nie niedouków ekonomicznych. O ile w ogóle trzeba gmerać.
|
|
Wysłane:
23 listopada 2011 19:43:34
@koszyk.
Jak rozumiem twoją wypowiedź tak: jesteś przeciwko jakiejkolwiek własności państwowej w gospodarce. OK.
Ja się z tym zgadzałem przez wiele lat. Dziś widzę, że jednak pewna obecność państwa w gospodarce jest konieczna i nie chodzi mi o rolę regulatora. Co nie oznacza, ze jestem za uprywatnieniem zysków i uspołecznieniem strat. Co to, to nie. Podobnie jak Ciebie zdenerwowało mnie rozdwojenie jaźni zaprezentowane przez premiera w jego wyjaśnieniach do expose. Dlatego uważam, że powinna się odbyć na ten temat dyskusja polityczna. Ja bym był za wycofaniem się państwa z KGHMu albo wykupieniem przez państwo wszystkich akcji w wersji gorszej.
Edytowany: 23 listopada 2011 20:00
|
|
Wysłane:
23 listopada 2011 19:58:01
pop napisał(a):lajkonik napisał(a):W sumie prawda jest taka, że polskie rządy nie potrafiły wspomóc i rozwinąć ani jednego takiego wiodącego przedsiębiorsta Kolego,"wspomaganie" to było w komunie,przynajmniej w teorii,bo i tak nic z tego dobrego nie było,a zlego mnóstwo.Mamy wolny rynek i przedsiębiorstwa niech sobie same radzą,albo niech idą na dno,będą następne... Pop, w komunie to była państwowa własność i "zielone" światło dla prywatnej incjatywy w postaci domiarów. Dziś niestety nasze państwo do tego powoli wraca. Co do chodzenia na dno to za chwilę może zabraknąć chętnych. Zobacz jak wiele państwo wyciąga z firm. Mógłbym książkę napisać jak utrudniano firmom działania w latach 90tych i generowano ich koszty, nie zwiększając wpływów do budżetu. Wspomaganie to kształcenie ludzi, wspomaganie to odpowiednia polityka nieszkodzenia. Dla Tuska 2 pkt procentowe składki rentowej to 6,5 mld w budżecie więcej. Za 1 pkt. Dla ludzi i przedsiębiorstw to generalnie wzrost kosztów i klina podatkowego. W małych firmach oznacza to ucieczkę do szarej strefy i płacenia po stołem. W dużych - ograniczenie zatrudnienia. Zamiast stymulować rynek przez obniżkę podatków by konsumcja rosła, i tym samym suma podatków, będziemy inwestować w zwiększenie ilości celników. Mam wrażenie, że obecna obniżka pln - grubo ponad miarę - jest podyktowana właśnie tym, że na dzień dzisiejszy jest to próba obrony polskiego rynku przed importem, czyniąc go nieopłacalnym, by zmniejszony przez nowe obciązenia popyt został skierowany na towary krajowe. Rozpisałem się na tematy poboczne, ale to nie zmienia faktu, że generalnie nasi politycy chcą golić, a nie strzyc.
Edytowany: 23 listopada 2011 20:01
|
|
0 Dołączył: 2011-11-21 Wpisów: 6
Wysłane:
23 listopada 2011 20:27:52
Szutnik i jak z tym testowaniem oporu 128PLN?
Edytowany: 23 listopada 2011 20:33
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
23 listopada 2011 22:25:10
Ulica rzuca się na zakupy KGHM?Firma jest zgubiona w takim razie. Fundy, które nie dały rady wysypać do końca właśnie dostają nagoniony popyt btw - Szutnik - naskoczyłem trochę na Ciebie, choć w zasadzie ja się z Tobą mniej więcej zgadzam jeśli chodzi o AT - uważam że zdecydowanie częściej zaawansowane metody takiej analizy działają niż nie działają, ale nie jest to absolutnie 100% jak napisałeś. Gdybym miał to oceniac w procentach podałbym 70 do 30, ale nie 100 do 0. Zresztą KGHM nie zachował się tak jak pisałeś parę dni temu, kurs jest w innym miejscu (niżej) i zachowywał się inaczej niż Ci wychodziło z analizy. Czyli tamto AT nie zadziałało na 100% * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 23 listopada 2011 22:26
|
|
Wysłane:
23 listopada 2011 22:43:05
Sugerujesz, że Idea TFI nie zdążyła wysypać  ? Jak w 2008 KGHM spadł w krótkim czasie 4 razy to też były ze 2 -3 przystanki i ubrani na rok do półtora. Teraz zadecyduje miedź, a osłabiający się kurs złotego będzie tylko wyhamowywał spadki, bo jednak w dłuższym okresie liczy się przede wszystkim kurs na świecie, a nie iloczyn. Z pewnością na 25 złotych nie zjedziemy, ale 50 ? Całkiem mozliwe. Szczególnie, że jeden z analityków w TVN CNBC stwierdził, że dla niego KGHM przestał być spółką dywidendową. Wg mnie jest to możliwe, ale nie za 2011.
|
|
|
|
Wysłane:
23 listopada 2011 22:54:11
To,że ulica rzuca się na KGHM,to widać chociażby po ilości postów,jak też po kronikach inwestorskich,jakoś rok temu KGHM nie był tak popularny na SW jak ostatnio. Nieco śmieszne jest jedynie to zwalanie winy spadku kursu na premiera,jakby AT nie wskazywała wcześniej na możliwość spadku...No bo co,gdyby nie premier to niby KGHM miałby rosnąć wbrew rynkowi,czy jak...? Expose mogło jedynie przyspieszyć spadek,ale ten i tak by był,czynników aż nadto.
|
|
Wysłane:
23 listopada 2011 22:59:55
@pop,
Myślę, że popularność wątku wzięła się z "polityczności" decyzji premiera i ważności KGHMu jako wskaźnika dla całej polskiej gospodarki, w tym giełdy.
|
|
Wysłane:
23 listopada 2011 23:14:35
Częściowo tak,ale politycznością już nie da się wytłumaczyć faktycznych zakupów przez wielu forumowiczów (patrz np.na kroniki oraz na ten wątek),tzw.ulica na ogół kupuje jak coś mocno spadło,tak jest na wielu mocno spadających spółkach,a jak wiadomo coś takiego może nakręcać spiralę. Ale jeszcze raz powtarzam-KGHM i tak by spadł,zarówno patrząc na AT (klin zwyżkujący), jak też na spadające giełdy,ceny miedzi itp.
|
|
Wysłane:
23 listopada 2011 23:20:59
Moim zdaniem, nawet po ostatnich spadkach, miedż jest przewartościowana. Nawet wartość z początku października to było dużo- maks, a na codzień nieco niżej powinno być. Tak samo jak ropa. Ale to z punktu widzenia konsumenta. Ale urealnienie cen surowców może przywrócić popyt konsumencki i uchronić przed recesją. To już z punku widzenia realisty.
|
|
Wysłane:
23 listopada 2011 23:54:10
Nie chcę nikogo bronić,bo temat mnie średnio interesuje,raczej patrzę jak na ciekawostkę,ale aż taka teoria wielkiego spisku jest zbyt dalekim wybieganiem. 1.Po pierwsze kto widział ów klin zwyżkujący,to musiał liczyć się ze spadkiem,więc informacja o skupie mogła zadziałać na wybitnych naiwniaków,przecież skup był i jest na wielu spółkach,a kurs idą w dół jak kamień w wodę. 2.Znam tą teorię,że Premier Tusk (pisz może z dużej litery,bo bez względu na sympatie polityczne jednak tak wypada) nakazał skup akcji,tylko,że nikt tego nie potwierdził,więc jedynie można gdybać.A poza tym czy na pewno w interesie rządu jest skup akcji,skoro to by oznaczało mniejszą dywidendę,a więc i mniejsze wpływy do Skarbu Państwa. W każdym razie temat nie jest ani oczywisty,ani prosty,a wszelkie teorie z mocnym przekonaniem dosyć niepewne...
|
|
141 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
23 listopada 2011 23:59:03
ja zgadzam się z Tobą, że i tak spadloby... ale ja nie wierzę w przypadki jeśli gra idzie o dziesiątki milionów euro/zł a juz tym bardziej w przypadkowe połączenie tych dwóch wypowiedzi... prezesa KGHM i premiera... i przypadkowy efekt taki o którym pisałem..
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
24 listopada 2011 00:06:35
Ej, naprawdę myślicie, że ktoś angażował premiera w expose i prezesa największej polskiej spółki, żeby zarobić parę milionów? Przecież obrót na FKGH wcale nie wzrósł neinaturalnie na kilka dni przed zwałą (jeżeli ktoś brał S, to pod klin, który był oczywisty), na pewno ktoś wiedział wcześniej, ale to są grosze w skali całej sesji. A info o skupie widzę bardziej jako próbę stworzenia poduszki pod spadki. Poduszki, która nie zadziałała. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 24 listopada 2011 00:07
|
|
1 Dołączył: 2009-01-12 Wpisów: 1 182
Wysłane:
24 listopada 2011 00:19:49
Ciekawie sie zrobilo ostatnio. Patrząc z dalekiego boku na całą giełde mam odczucie że premier oszukal inwestorow, bo najpierw im sprzedal firme z ktorej mieli mieć zyski a potem wprowadzil podatek aby te zyski zabrać. Cwaniacki wybieg. Troche uzasadniony tym ze w tym całym KGHM coniektorym sie juz z przepychu w glowach poprzewracalo i za łatwo im sie trwoni pieniadze. To jest gra. Zabawa na pieniądze.
|
|
141 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
24 listopada 2011 00:30:32
mathu napisał(a):Ej, naprawdę myślicie, że ktoś angażował premiera w expose i prezesa największej polskiej spółki, żeby zarobić parę milionów? Przecież obrót na FKGH wcale nie wzrósł neinaturalnie na kilka dni przed zwałą (jeżeli ktoś brał S, to pod klin, który był oczywisty), na pewno ktoś wiedział wcześniej, ale to są grosze w skali całej sesji. A info o skupie widzę bardziej jako próbę stworzenia poduszki pod spadki. Poduszki, która nie zadziałała. parę milionów?:-))) spokojnie mozna było machnąć kilkaset milionów zl.. czyli spokojnie ponad 100 mln euro...:-) grosze? wyparowało kilka miliardów, a na kontraktach ile sie wymieliło i za jaką kase??? a trzeba jeszcze pamietac o instrumentach finansowych handlowanych w innych krajach a opartych o kghm i wig20 po drugie pamietacie jak tusk zapowiedział kiedyś przyjecie euro bodajże w 2012, wtedy wielu traderów na rynku walutowym mówiło ze kilka dni przed tą zapowiedzią rynek dziwnie mocny był...
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
Edytowany: 24 listopada 2011 00:34
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
24 listopada 2011 00:56:28
 kliknij, aby powiększyćWidzisz tu gdzieś jakieś nienaturalne skoki wolumenu na czerwonych świeczkach po informacji o skupie? To jest wykres godzinowy i średni wolumen w tym czasie wynosił 50-150 kontraktów na godzinę - czyli około 2 mln zł. Gdzie więc się kryją te setki milionów zł na eskach? A musieli brać po infieo skupie, skoro to był spisek (zresztą samo info by ich wycięło, gdyby wcześniej siedzieli na S). I jeszcze na LOP popatrz. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 24 listopada 2011 00:57
|
|