PARTNER SERWISU
camsghwr
33 34 35 36 37
mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 21 listopada 2011 22:25:43 przy kursie: 129,90 zł
broker_ns napisał(a):
To i ja dodam swój skromy komentarz do tej zaistniałej sytuacji. Gdyż mówiąc szczerze trochę dziwią mnie niektóre komentarze kolegów utrzymane w formie lamentacyjnej.
Rząd może uchwalać nowe prawo i zmieniać pewne zapisy prawne w ramach demokratycznych procedur i uzyskanego mandatu. Akurat samo sięgnięcie po tzw "dobro narodowe" w postaci kopalin nie jest rzeczą naganną i w cywilizowany świecie powszechnie stosowaną - choć oczywiście zawsze jest spór o głębokość sięgania z takim podatkiem.

większość negatywnych komentarzy dotyczy chyba formy i otoczki ogłoszenia tego podatku, a nie sam podatek.

Co do jego wielkości to dziś w kontrwywiadzie rmf fm w kontekście podatku miedziowo-srebrowego padła suma 2-3 mld zł. Gościem był Bogusław Grabowski.

Futro
0
Wpisów: 235
Wysłane: 21 listopada 2011 22:29:48 przy kursie: 129,90 zł
Ja bardziej przychylałbym się do tej opinii:

www.wyborcza.biz/biznes/1,1008...

Cytat:
Po piątkowym exposé premiera diametralnej zmianie uległa percepcja walorów KGHM zarówno przez inwestorów kierujących się analizą techniczną, jak i fundamentalną wyceną wartości spółki. Według UniCredit przy stawce podatku na poziomie 15 proc. przychodów ze sprzedaży miedzi i srebra wycena akcji KGHM zostałaby obniżona aż o 48 proc., do 84 zł - mówi Łukasz Wróbel, analityk Noble Securities.

i

Cytat:
Dopóki nie poznamy szczegółów dotyczących nowego podatku, nie jesteśmy w stanie precyzyjnie określić, jaki będzie jego wpływ na wycenę spółki, ale wiadomo już, że zmiana będzie uzależniała wysokość daniny od rynkowych cen i wartości sprzedaży.

PGNiG
! Wskażcie mi choć jedną różnicę;).

le rom
214
Wpisów: 2 209
Wysłane: 21 listopada 2011 23:16:15 przy kursie: 129,90 zł
angry7

Przyczynek do opłat (co to jest ten podatek?)
Opłaty najczęściej pobierane są w jednej z trzech form: 1) opłat za prawo eksploatacji (w Polsce stanowią w całości dochód Skarbu Państwa), 2) opłat od ilości lub wagi wydobytych minerałów, 3) czynszu za eksploatację terenu. Opłaty tego rodzaju podlegają odliczeniu przy obliczaniu zysków z działalności.
Aktem prawnym określającym dopuszczalne przedziały stawek jest Obwieszczenie Ministra Środowiska z w sprawie górnych i dolnych granic stawek opłat eksploatacyjnych na 2012 r. - M.P.
Aktem prawnym określającym obowiązujące stawki opłaty eksploatacyjnej jest Rozporządzenie Rady Ministrów w sprawie stawek opłat eksploatacyjnych - Dz. U.
Podmiotem uprawnionym do otrzymania opłaty są NFOŚiGW (40%) i gminy (60%).
Art 84
2.Opłatę eksploatacyjną ustala się jako iloczyn stawki opłaty eksploatacyjnej dla
danego rodzaju kopaliny i ilości kopaliny wydobytej w okresie rozliczeniowym.

3.Rada Ministrów określi, w drodze rozporządzenia, stawki opłat, o których mowa
w ust. 2, dla poszczególnych rodzajów kopalin. Rada Ministrów, ustalając stawki
opłat, będzie kierowała się zasadą, iż ich wysokości nie mogą być niższe od
dolnych i wyższe od górnych granic stawek opłat

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 21 listopada 2011 23:18:27 przy kursie: 129,90 zł
@Futro,

Niby różnic nie ma, a jednak.
KGHM wydobywa rudę oraz przerabia powierzoną. Rozumowanie premiera, całkiem słuszne, zakłada opłatę - podatek od wykorzystywania wspólnego dobra wszystkich obywateli rudy. Czyli nie wierzę, że opłata będzie od przychodów czyli jak akcyza czy VAT bez możliwości zwrotu.
PGNIG sprzedaje nam polski gaz i importowany. Czyli podobnie jak KGHM i nawet chyba proporcje zbliżone. Nie wyobrażam sobie by płacić taką opłatę za ruski czy skroplony arabski gaz. Wprowadzenie opłaty na polski gaz co prawda nieco podwyższy nam cenę, ale może skłoni do korzystania z cudzego ? Tyle, że negocjacje zruskimi będą trudniejsze :).

Co do ceny KGHMu to trudno cokolwiek prognozować, jednak póki co deklaracja rządu jestgvraźna. Nie chcemy dywidendy, bo musimy się dzielić z innymi. Spółka przestanie zmieniać swój kurs, bo odpadnie wiele spekulacji, zyski będą mniej spektakularne. Generalnie stanie się nudna jak TPSA czy PGNiG. Może być częściowy odwrót zagranicy, szczególnie tej grającej krótkoterminowo, bo ...zabraknie małych akcjonariuszy krajowych. Na dodatek buy-back jeszcze zmniejszy płynność. Czyli docelowa cena to może być i 80 złotych i to po buy back'u.
Ale do czasu ogłoszenia wszystkich parametrów nowego podatku i dat to będzie roller coaster.

@le rom

to na dziś. To będzie nowa opłata i nie sądzę by rząd chciał się nią dzielić z gminami Speak to the hand .
Edytowany: 21 listopada 2011 23:20

Futro
0
Wysłane: 22 listopada 2011 00:27:57 przy kursie: 129,90 zł
Zmiana ustawy, a potem rozporządzenia to chwila roboty. Tu tylko wyobraźnia ich ogranicza;). Dużo spekulujecie w temacie ceny (a ponoć wg regulaminu nie można) więc i ja się skuszę: W tych niepewnych czasach powinno to być max WK.
Edytowany: 22 listopada 2011 00:29

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 22 listopada 2011 01:09:05 przy kursie: 129,90 zł
Czyli okrągłe 100 !!!
W sumie to będzie naprawdę ciekawe jaką politykę przyjmie państwo.
Przypadek KGHMu to klasyczny przykład konfliktu interesu państwa jako właściciela i państwa jako organizacji. Argumentacja Tuska, ze wszyscy powinni mieć z tych kopalin pożytek z jednej strony trafia do przekonania, bo wiadomo ..., ale jak to głebiej przemysleć to oznacza, że KGHM jako srebro rodowe powinien być... własnością państwa, bo wtedy ten dylemat znika. Tylko, że państwowy KGHM mógłby się okazać nierentowny. Zamknięte koło.
Argumentacja Tuska czysto komunistyczna.Jednocześnie bardzo tchórzowska, bo juz bankom, których zagranicznych właścicieli znamy z imienia i nazwiska podobnego podatku już nie chciał zaproponować. W KGHMie nie ma właścicieli zagranicznych z pakietem powyżej 5% czyli można czuć się bezkarnie. Mimo, że się o nich wspomina. Ciekawostka. Polscy współwłaściciele giganta to dla ich premiera nie są partnerzy do rozmów - większość może ich demokratycznie pozbawić majątku :).

P.S. Nie miałem ostatnio i nie mam KGHMu, stąd moje uwagi nie są podyktowane jakąkolwiek stratą.

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 22 listopada 2011 02:29:05 przy kursie: 129,90 zł
broker_ns napisał(a):
Ja nie lubię jak ktoś mówi że deficyt budżetowy i dług publiczny to nie mój problem tylko rządu albo państwa - nic bardziej mylnego to Polacy muszą wcześniej czy potem ten dług spłacić czy to wyższymi podatkami czy to większymi wyrzeczeniami - ale to jest nasz dług. I w tym kontekście wprowadzenie takiego podatku ma swoje "moralne" uzasadnienie jako nasze dobro narodowe.

Racja! To w końcu nasz rząd i nasze państwo. Czy tego chcemy czy nie. A przecież chcieliśmy, bo wygrali wybory. Jestem też pod wrażeniem Waszego w sumie pozytywnego nastawienia do pomysłu opodatkowania i argumentacji. To świadczy, że są jeszcze rozsądni, zrównoważeni i nastawieni na kompromis w tym narodzie. Bo czasem wątpię.

Mam nadzieję tylko, że rządzący nie okażą się o parę klas mniej sprawni umysłowo, niż ich wyborcy. Ja niczego się po rządzie nie spodziewam i myślałem, że oszczędzi mi to rozczarowań, a jednak! Ostatnie wypowiedzi Premiera to w moich oczach dyskwalifikacja. Chodzi o tą a propos uzasadnienia opodatkowania kopalin, ale również uzasadnienia podniesienia składki rentowej. Że niby pieniądze na lokatach i tak nie pracują, więc czemu ich nie wziąć do budżetu.

Masakra totalna. I niestety powód do pesymizmu, że nie zanosi się na jakieś rozsądne rozwiązanie. Ale mam nadzieję, że się mylę.

yayurek
0
Wpisów: 879
Wysłane: 22 listopada 2011 08:38:49 przy kursie: 129,90 zł
z tego co pamiętam, to przeróżne działania KNF, doprowadziły kiedyś do ujęcia pewnego emeryta, który "manipulował" kursem jakiejś spółki, przy okazji przypomniałem sobie aferę WEDLA, od tamtej pory nie liczę, że KNF wjaśni cokolwiek i kiedykolwiek

biznes.interia.pl/news/bezkarn...

monkahead
0
Wpisów: 6
Wysłane: 22 listopada 2011 09:20:01 przy kursie: 131,30 zł
A co sadzicie o zakupie akcji pod dywidende za 2011? Prognozy sa wysokie, okolo 50PLN/akcje.

Co do kursu to wydaje mi sie ze nawet jezeli w 2012 bedziemy mieli do czynienia ze spowolnieniem gospodarczym i zwiazanym z tym spadkiem zamowien na miedz, to kiedys musi nastapic koniec kryzysu i wzrost produkcji/zamowien. Jezeli nastepi to w latach 2013-2014 to moze sam podatek nie bedzie juz tak istotny, jak rosnace zyski z wydobycia i przetworzenia rud. Zysk rzedu 30-40% w przeciagu 2 lat moze okazac sie calkiem realny.

VeRtO
3
Wpisów: 122
Wysłane: 22 listopada 2011 09:27:58 przy kursie: 131,30 zł
Cytat:
Prognozy sa wysokie, okolo 50PLN/akcje.

Proszę o podanie źródła tych prognoz :)

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 22 listopada 2011 10:05:41 przy kursie: 131,30 zł
monkahead napisał(a):
A co sadzicie o zakupie akcji pod dywidende za 2011? Prognozy sa wysokie, okolo 50PLN/akcje.

Co do kursu to wydaje mi sie ze nawet jezeli w 2012 bedziemy mieli do czynienia ze spowolnieniem gospodarczym i zwiazanym z tym spadkiem zamowien na miedz, to kiedys musi nastapic koniec kryzysu i wzrost produkcji/zamowien. Jezeli nastepi to w latach 2013-2014 to moze sam podatek nie bedzie juz tak istotny, jak rosnace zyski z wydobycia i przetworzenia rud. Zysk rzedu 30-40% w przeciagu 2 lat moze okazac sie calkiem realny.

ty to serio? Co się ograniczasz - 200 zł od razu proponowałbym na akcje, jak już naganiasz.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 22 listopada 2011 10:05

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 22 listopada 2011 10:56:40 przy kursie: 131,30 zł
Kompletnie nie czaję. Jeżeli jesteśmy w bessie i idzie faktycznie recesja. A do tego jest cała gama dodatkowych ryzyk związanych z Europą, to po co chcesz kupować akcje KGHM? Pod kolejne ożywienie? Nie żartuj. Kupisz taniej i to o połowę...
Klika się i sprzedaje ;-)

koszyk
0
Wpisów: 1 099
Wysłane: 22 listopada 2011 11:01:24 przy kursie: 131,30 zł
Do kolegów, którzy bronią decyzji o "złupieniu" KGHM. Pomijając bolszewicko - populistyczną retorykę niegdysiejszego liberała, grzebanie przy temacie opłat za wydobycie miedzi i srebra w dzisiejszej sytuacji na rynkach finansowych, jest albo skrajną głupotą, albo...
Niewątpliwe"zalety" tego rodzaju działań to:

-obniżka wycen własnego pakietu akcji (nie tylko KGHM-u), przewyższająca, przynajmniej krótkookresowo
wieloletnie zyski z hipotetycznej renty wydobywczej.
-wprowadzanie dodatkowego niepokoju na i tak spanikowane rynki
-dodatkowe osłabianie złotego
-podważanie zaufania do udziałowca o nazwie Skarb Państwa, co będzie miało przełożenia na przyszłość

Krótkie pytanie- "czy gdybyś był na miejscu zawiadowcy majątku SP- w tym kghm - tak byś to rozegrał?"

Na bazie odpowiedzi na powyższe pytanie, można dywagować dalej...Angel

monkahead
0
Wpisów: 6
Wysłane: 22 listopada 2011 11:05:21 przy kursie: 131,30 zł
Wysokosc dywidendy mozna policzyc bazujac na tych danych: www.kghm.pl/index.dhtml?catego... ... i wcale nie odbiega duzo od podanej wyzej wartosci. Czy to nie dobry powod do zakupu?
Edytowany: 22 listopada 2011 11:06

Funkytown
0
Wpisów: 400
Wysłane: 22 listopada 2011 11:14:37 przy kursie: 131,30 zł
@koszyk
Nie masz racji - obniżka wyceny KGHM jest nieistotna dla budżetu państwa, skoro państwo nie zamierza nigdy wyzbyć się posiadanych akcji. Wycena na giełdzie jest dla skarbu państwa liczbą wirtualną.

Państwo i samorządy mają wydatki i muszą na nie mieć dochody, akcjami nie zapłacą.

Nie ma też osłabienia zaufania do udziałowca o nazwie Skarb Państwa bowiem ustawodawca podatkowy nie działa jako udziałowiec, exposee premiera nie było działaniem w charakterze udziałowca.

Normalne jest, że Polska powinna czerpać korzyści ze złóż na swoim terytorium i takie opodatkowanie jest konieczne zwłaszcza wobec odkrytych złóż gazu łupkowego. Wszystkie kraje wydobywcze mają takie dodatkowe podatki - czy to od wydobycia cz też od eksportu surowców.
Trudno żeby z uwagi na KGHM Polska robiła wyjątek.

Nie widzę związku pomiędzy kursem KGHM a osłabieniem złotego - KGHM to duza spółka ale bez przesady, nie miota ona całym krajem.
A co do niepokoju na rynku - perspektywa stabilizacji budżetu w związku z opodatkowaniem wydobycia surowców powinna raczej uspokajac rynek, zreszta za panikę na rynku nie odpowiada rzad lecz sami uczestnicy rynku, panika wybucha i przemija, na to rząd w ogóle nie powinien zwracać uwagi.
Edytowany: 22 listopada 2011 11:15

conger
0
Wpisów: 133
Wysłane: 22 listopada 2011 11:19:02 przy kursie: 131,30 zł
Funky kto Ty jesteś ? tutaj bardzo merytorycznie i na temat, na forum KOV denerwujesz i prowokujesz.Funky kto Ty jesteś ?

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 22 listopada 2011 11:33:08 przy kursie: 131,30 zł
koszyk napisał(a):
Do kolegów, którzy bronią decyzji o "złupieniu" KGHM. Pomijając bolszewicko - populistyczną retorykę niegdysiejszego liberała, grzebanie przy temacie opłat za wydobycie miedzi i srebra w dzisiejszej sytuacji na rynkach finansowych, jest albo skrajną głupotą, albo...
Niewątpliwe"zalety" tego rodzaju działań to:

-obniżka wycen własnego pakietu akcji (nie tylko KGHM-u), przewyższająca, przynajmniej krótkookresowo
wieloletnie zyski z hipotetycznej renty wydobywczej.
-podważanie zaufania do udziałowca o nazwie Skarb Państwa, co będzie miało przełożenia na przyszłość

Krótkie pytanie- "czy gdybyś był na miejscu zawiadowcy majątku SP- w tym kghm - tak byś to rozegrał?"

Na bazie odpowiedzi na powyższe pytanie, można dywagować dalej...Angel

Nie mam zamiaru bronić Tuska, ale pare rzeczy mnie zastanawia w tym, co napisałeś:

obniżka wycen własnego pakietu akcji (nie tylko KGHM-u), przewyższająca, przynajmniej krótkookresowo wieloletnie zyski z hipotetycznej renty wydobywczej.

A uwzględniłeś w tej pobieżnej analizie fundamentalnej np. możliwość wzrostu cen miedzi o 50%? Pewnie nie...Czy to nierealne? Dlaczego? Jeszcze w lutym 2011 ceny HG były o ok. 50% większe...
I jak wtedy wygląda renta wydobywcza? Rynek patrzy w przyszłość. Skąd wiesz, że w przyszłości miedź nie zdrożeje?

Jeśli rynki są w nastroju do paniki, to powód zawsze sobie znajdą. Nie ten, to inny.

Correlation doesn't imply cuasation, jak mawiają Anglicy, czyli korelacja nie oznacza wynikania bądź wspólnej przyczyny. Stawiając taki zarzut, że expose = osłabienie PLN w związku z KGH, ciężar dowodowy spoczywa na stawiającym...

Pewnie tak, bo z kogoś tę przykrótką kołdrę trzeba sciągnąć, jeśli chce się kogoś innego nakryć.
Nie wiem, czy sięgnąłbym w takim samym stopniu do tych samych źródeł (brak mi wystarczającej wiedzy nt. stanu finansów państwa i wszystkich zależności polityczno-prawnych np. kwestia rzeczywistej "sztywności" tzw. wydatków "sztywnych"), ale tu nie ma dobrego wyboru - obracamy się jedynie w kręgu wyboru mniejszego zła. Być może inaczej rozłożyłbym akcenty, ale co do ogólnego kierunku niestety nie widać za bardzo innych wyborów.

Na koniec pytanie do Ciebie, Koszyk. Czy Twoja emocjonalna wypowiedź nie jest spowodowana jakimś niedawnym zakupem KGH?
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

donatel
0
Wysłane: 22 listopada 2011 11:37:49 przy kursie: 131,30 zł
Funky napisał merytorycznie i na temat. Dla SP cena za akcję KGHM to żaden wykładnik.
Dobrze określił to Karkosik w którymś z wywiadów, że gdyby przeżywał każde wahnięcie kursu Boryszewa i przeliczał to na "stratę" to by momentalnie wyłysiał albo osiwiał. Dla niego istotne jest że posiada pakiet % akcji i to jest wartość stabilna.

Podatek słuszny, KGHM wydobywa urobek który jest własnością Skarbu Państwa. W trudnych czasach sięgnięcie zatem do jego kieszeni gdy wartość tego co wydobywa jest rynkowo wysoka nie jest naganne. Nie dziwię się jednak narzekaniom tych którzy utknęli z papierem spółki która nagle może przynieść o kilka/kilkadziesiąt procent mniejszy zysk.

No i to ogłoszenie tej informacji w samo południe, ale chyba ogłoszenie poza sesją dało by te same rezultatyd'oh!

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 22 listopada 2011 11:46:47 przy kursie: 131,30 zł
donatel napisał(a):
No i to ogłoszenie tej informacji w samo południe, ale chyba ogłoszenie poza sesją dało by te same rezultaty

Ja myślę, że gdyby takie info pojawiło się po sesji to do dziś nie wystartowałby handel akcjami...
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 22 listopada 2011 11:49:35 przy kursie: 131,30 zł
donatel napisał(a):
No i to ogłoszenie tej informacji w samo południe, ale chyba ogłoszenie poza sesją dało by te same rezultaty

No to co, może premier miał czekać z expose do wieczora,aż skończy się sesja...? Przecież wszelkie informacje mogące mieć wpływ na kurs są publikowanie w trakcie trwania sesji,chyba wiecie o tym,wyjątkiem są jedynie kwartalne wyniki finansowe,ale cała reszta jest jak najbardziej publikowana,nie rozumiem z jakiej racji w przypadku KGHM-u miałby być jakikolwiek wyjątek...?3some
Edytowany: 22 listopada 2011 11:51

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE kghm
  • Przerwa w korekcie na GPW, w grze CCC, KGHM, Text i Medinice
    Przerwa w korekcie na GPW, w grze CCC, KGHM, Text i Medinice

Pierwsza we wrześniu sesja na GPW rozpoczęła się od odreagowania 3-dniowych spadków, które w piątek cofnęły indeks WIG20 do poziomów z końca czerwca. Nie zmienia to jednak podażowego spojrzenia na polski i globalny rynek akcji, stąd pomimo optymistycznego startu miesiąca, wrzesień raczej przyniesie kontynuację spadkowej korekty.

• KGHM notuje spadek sprzedaży miedzi o 5 proc. w lipcu, srebro i TPM również w dół
    KGHM notuje spadek sprzedaży miedzi o 5 proc. w lipcu, srebro i TPM również w dół

Sprzedaż miedzi Grupy KGHM w lipcu 2025 roku spadła o 5 proc. rok do roku, do poziomu 56,7 tys. ton. Niższe wyniki odnotowano również w przypadku srebra i metali szlachetnych TPM, natomiast sprzedaż molibdenu wzrosła w ujęciu rocznym.

33 34 35 36 37

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,290 sek.

vamfyggz
hnuaeciu
xlzbzapy
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
gxdiyhuo
udpymnoz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat