PARTNER SERWISU
vgzdpfir
41 42 43 44 45
Amol
0
Wpisów: 252
Wysłane: 25 listopada 2011 17:35:19 przy kursie: 1,63 zł
bldn napisał(a):
wsparcie ?
przynajmniej tu, gdzie nie ma zadnej plynnosci a 1000 zł potrafi ruszyc kurs moglbys sobie darowac te brednie.

nerwki puszczają...? Brednie to pisali ci, co wychwalali pod niebiosa tę "spółkę"(ty chyba nie raz wychwalałeś co?),a tu raport pokazał ową wspaniałość z blisko 9mln stratą...Eh?
Edytowany: 25 listopada 2011 17:36

bldn
0
Wpisów: 211
Wysłane: 25 listopada 2011 17:38:26 przy kursie: 1,63 zł
jakie nerwy ?

nie zmieniaj tematu tylko przyjmij do wiadomosci to co napisałem.
Investment is most prudent when it is most businesslike. Benjamin Graham

sss56
0
Wpisów: 522
Wysłane: 25 listopada 2011 17:48:58 przy kursie: 1,63 zł
Amol napisał(a):
sss506
A na którejś kronice, być może nawet na swojej,sprawdź sobie.wave

musisz się nauczyć czytać ze zrozumieniem,
"człowiek jest niewolnikiem swego posiadania..."
"Wszystko jest trudne nim stanie się proste "

bB86
1
Wpisów: 744
Wysłane: 25 listopada 2011 18:16:51 przy kursie: 1,63 zł
Domel napisał(a):

Liar

i podtrzymuję lakoniczny nieznajomy geniuszu, (ciekawe czy masz inne nicki na innych forach), to co pisałem.
Wskaż mi kłamstwo, konkretnie, w tym co zakładałem, oszczerco. Bo myślałem, że kłamstwo to jest mówienie czego innego niż się myśli/wie.

Redukowałem się ostatnio nie dlatego, że postanowili wyczyścić i skumulować one-offy w jednym kwartale, tylko dlatego, że nie sygnalizowali tego. Nie informowali o tym, że zapłacili zupełnie nienaturalne "kary" za pozyskiwanie finansowania średnioterminowego. Jeśli będzie problem ze sprzedażą portfela słowackiego aby mieć kasę na wkłady własne do kolejnych ciekawych projektów, to takie kiepskie warunki pozyskiwania finansowania mogą się powtórzyć w DE lub AUS. A to gruntownie zmieni potencjalną atrakcyjność całego ich biznesu.

Natomiast zagrywki rządu czeskiego w 2011 z opóźnianiem składania swoich wyjaśnień do TK, uchwalenie nowej ustawy o OZE która bedzie trzeba skarzyc od nowa, ustawianie CEZ ludzi zarówno w CEPSie jak i ministerstwie handlu (nawet jesli samemu ministrowi Kocourkowi wyciagnieto posiadanie kasy niewiadomego pochodzenia oraz zmuszono do dymisji) oraz rozłożenie VATu na dobrych warunkach, ale które wymuszają zaksięgowanie całości odsetek od ok 70mln zł z góry w Q3 2011 zamiast na przestrzeni iluś lat *to jest* cała seria rozstrzygnięć o określonym charakterze w 2011r.

I podkreślam - moja zmiana nastawienia do firmy nie jest tłumaczona samymi tymi wydarzeniami tylko brakiem komunikacji i bardzo słabymi wyjaśnieniami negatywnych one-off'ów w raporcie za Q3. Szczególnie tego najważniejszego - o "restrukturyzacji warunków finansowania".

A solar jako taki i tak się okaże jednym z winnerów tej dekady. Więc może za jakiś czas znowu wzmocnię swój pakiet w PHO, jeśli pokażą, że potrafią wyjąć equity ze Słowacji i je celnie reinwestować zgodnie z moimi założeniami sprzed roku.

• Diehard modern value investor (with a Mungerish twist) ;) •

Domel
0
Wpisów: 27
Wysłane: 25 listopada 2011 20:23:25 przy kursie: 1,63 zł
oszczerco ? Shame on you

przecież ja tylko zamieściłem twój cytat sprzed pół roku, w którym pisałeś o 75MW w nast roku , w scenariuszu konserwatywnym z powodzią oraz bez rozłożenia vat'u d'oh!

wnioskując z dzisiejszego posta z pop str. widać że ci się odmieniło o 180 st.

a może punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, sam przyznałeś żeś sypał ost. kto wie może to nawet ty zrobiłeś dzisiejsze historyczne minima thumbright
Edytowany: 25 listopada 2011 20:24

Grzes978
0
Wpisów: 23
Wysłane: 25 listopada 2011 22:00:03 przy kursie: 1,63 zł
moje pytanie brzmi

czy ktoś wgryzł się choć trochę w raport i skad im się wzięły te 8 mln strat?

i skąd maja ponad 20 mln kasy w kasie?

[IMG]media.stockwatch.pl/data/2011/...

Uploaded with [URL=media.stockwatch.pl/data/broke...[/img]

duża część wydatków to

Other expenses -7,723 - ciekawe co wchodzi w other expenses????????

to jest moim zdaniem najciekawsze

strata -8,671 minus -7,723 = -0,948 czyli prawie 1 mln w plecy czyli wartość do przyjecia

co do PHO, podstawa jest jedna byle nie zbankrutowali bo umoczymy po uszy ;-D jeśli do tego nie dojdzie to sądzę że z czasem się wygrzebią z tarapatów jak się postarają, ile to potrwa to już inna gadka, generalnie ja mam czas, mogę poczekać.

SirHoe
0
Wpisów: 708
Wysłane: 25 listopada 2011 22:19:43 przy kursie: 1,63 zł
zarząd wie najlepiej o wszystkich problemach spółki i realnych prognozach i podtrzymał zapowiedzi przekładanego przejścia na rynek główny na styczeń 2012.

każdy też ma świadomość w tym i zarząd jaka jest sytuacja na rynku. albo kapitalizacja będzie wystarczająca do przejścia albo zarząd będzie niewiarygodny i wcześniejszy komunikat będzie świadczył o złej woli.

Domel
0
Wpisów: 27
Wysłane: 25 listopada 2011 22:24:22 przy kursie: 1,63 zł
zauważcie że poziom gotówki w kasie jest obecnie rekordowy (28 mln zł), co najpr. się przełoży na zwiększoną aktywność w 2012 r.

Affinity
0
Wpisów: 50
Wysłane: 25 listopada 2011 22:50:09 przy kursie: 1,63 zł
Grzes978 napisał(a):
moje pytanie brzmi

czy ktoś wgryzł się choć trochę w raport i skad im się wzięły te 8 mln strat?

i skąd maja ponad 20 mln kasy w kasie?

duża część wydatków to Other expenses -7,723 - ciekawe co wchodzi w other expenses????????

Ja to tak rozumiem:

a) Skorygowali przychody w dół o 6,5mln PLN (36mln CZK) w związku ze zmianą finansowania słowackich elektrowni.

b) W kasie mają prawie 30 mln zł. W oczy rzuca się bardzo duży spadek należności i standardowo, dodatnie przepływy finansowe (głównie pożyczki) w wysokości 15mln.

c) Other expenses to głównie czeski 26% podatek. Tak przynajmniej twierdzą w rachunku sektorowym, mniej więcej by się to zgadzało. Problem w tym, że produkcja prądu nie wygląda dotychczas na specjalnie rentowną.. Chociaż może coś po prostu przeoczyłem.
Edytowany: 25 listopada 2011 22:50

wak
wak
0
Wpisów: 41
Wysłane: 26 listopada 2011 19:40:05 przy kursie: 1,63 zł
Cytat:
c) Other expenses to głównie czeski 26% podatek. Tak przynajmniej twierdzą w rachunku sektorowym, mniej więcej by się to zgadzało. Problem w tym, że produkcja prądu nie wygląda dotychczas na specjalnie rentowną.. Chociaż może coś po prostu przeoczyłem
.

a 32 mln przeplywow operacyjnych to nie sprzedaz pradu?

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 26 listopada 2011 20:56:09 przy kursie: 1,63 zł
Raport spółki niestety nie przedstawia sytuacji spółki w sposób dostatecznie jasny. Wynik jest obciążony zdarzeniami jednorazowymi, ale wydaje się, że tak jak zmieniło się retrospektywnie prawo dotyczące podatków w Czechach, tak Photon zmienił retrospektywnie wyniki i koszty segmentów.

Najczęściej obszernej wiedzy o działalności spółki dostarcza rachunek segmentowy. W przypadku Photona mamy nawet dość szczegółowy, bo wraz z rozbiciem kosztów operacyjnych. W sprawozdaniu mamy zaprezentowane ujęcie za okres dziewięciu miesięcy, więc aby otrzymać obraz zdarzeń w III kwartale trzeba odjąć wyniki półrocza. W celu wyłuskania drobnych zmian na przestrzeni dwóch kwartałów podobnie postąpiłem w przypadku ekstrakcji tylko drugiego kwartału. Spółka nieco zmieniła prezentację amortyzacji w raporcie półroczny wyciągając ją z kosztów własnych sprzedaży i alokując do kosztów administracyjnych. Na szczęście da się to rozsądnie przeliczyć czego efekt znajdą Państwo poniżej.

kliknij, aby powiększyć

Subtrakcja III kwartału przynosi nieoczekiwane wyniki:
Wszystko jest postawione na głowie. Przychody większości segmentów są ujemne, natomiast koszty własne sprzedaży, koszty administracyjne, czyli odpowiednik kosztów ogólnego zarządu są dodatnie. Warto zauważyć, że przychody skonsolidowane są mniejsze niż przychody w segmencie produkcji energii elektrycznej, która nie ma sprzedaży pomiędzy segmentami. Oznacza to, że w innych segmentach spółka musiała zaraportować ujemne przychody. Choć wydaje się to dziwne, może tak się zdarzyć w szczególnych przypadkach.

Po pierwsze, gdy raportuje się zwroty – tak mogło być w segmencie handlu hurtowego(sprzedaż). Po wtóre w segmencie EPC mamy rozliczanie przychodów wedle MSR11, czyli umowę o usługę budowlaną rozliczaną wedle stopnia zaawansowania. Być może ten stopień został oceniony zbyt optymistycznie w poprzednich kwartałach. Analiza zmian poszczególnych pozycji niżej w wyniku nie ma większego sensu ze względu na dość luźną alokację kosztów do segmentów i duży poziom wyłączeń konsolidacyjnych, przez co obraz jest zupełnie nieczytelny.
W notach znajdziemy informację, że przychody zostały zmniejszone o 36 milionów CZK w związku z refinansowaniem słowackich instalacji. Z czego to wynika niestety nie wiem. Prowizja powinna być prezentowana w kosztach finansowych, poza tym wielkość obciążenia jest jakieś 3x za duża jak na kwotę kredytu. Nie bardzo rozumiem dlaczego finansowa część ma obciążyć wynik operacyjny i to nawet nie w kosztach, a przez zmniejszenie przychodów. Dodatkowo nie wyjaśnia to ujemnych przychodów z segmentów innych niż produkcja, a jak rozumiem właśnie w tym miejscy to zmniejszenie przychodów winno być prezentowane. To zagadka na czat z GH

Niestety spada wydajność posiadanego portfela elektrowni. Przychody na megawat mocy nominalnej są mniejsze niż w poprzednim kwartale, co jest podobno efektem mniejszego promieniowania, ale także pracy dwóch instalacji na nie pełnym obciążeniu.
Z tego powodu wzrost zainstalowanej mocy(cała Słowacja) nie przekłada się wprost na przychody.
Na forum były wątpliwości po co zmieniono udziały w spółkach JV. Moim zdaniem dlatego, żeby wynik generowany przez te podmioty objąć konsolidacją metodą pełną a nie metodą praw własności.
Przejęcie kontroli nad Babicami pozwala wyniki spółek związanych z tymi instalacjami pokazywać w sekcji operacyjnej a nie inwestycyjnej rachunku wyników. Dzięki temu można pokazać większą rentowność operacyjną, a także większy CF z działalności operacyjnej.

Uwagę zwracają także większe koszty segmentu produkcji energii. Po odjęciu kosztów amortyzacji mamy 6,4M kosztów własnych sprzedaży w porównaniu do 1,6M w poprzednim kwartale. Tutaj raczej należało spodziewać się wzrostu podobnego do wzrostu ilości elektrowni, a jest dużo więcej. Oczywiście czyniąc zastrzeżenie, że na skutek wyłączeń konsolidacyjnych taka obserwacja może nie być trafna.
Segment według prezentowanych danych jest na progu rentowności, ale trzeba pamiętać, ze dużym kosztem jest amortyzacja, która pochodzi od wartości aktywów biorącej się z przeszacowania. W związku z tym w gotówce to się spina, choć oczekiwania z pewnością są większe.

Na poziomie skonsolidowanym rachunku segmentowego obserwujemy za to spadek kosztów administracyjnych(po wyłączeniu kosztów podatku VAT) 60,7M - > 4,1 To wygląda bardzo ładnie, ale zastrzeżenie jest dokładnie takie samo jak w części dotyczącej kosztów własnych w generacji energii.

Jeśli zaś zajrzymy do rachunku wyników skonsolidowanego, ale tego prezentowanego poza rachunkiem segmentowym to niespodzianek nie brakuje. Koszty administracyjne są ujemne. Dlaczego? Nie potrafię powiedzieć. Pozycja ze sprawozdania wchodzi ze znakiem plus do wyniku.
Dużym obciążeniem są koszty finansowe, ale jak można przeczytać zaprezentowano tutaj karne odsetki od zaległego Vatu. Photon nie był w stanie uregulować zobowiązania od ręki i do momentu uzgodnień z US naliczono odsetki, które teraz poszły przez wynik

W pozostałych całkowitych dochodach zaprezentowano stratę 1,6 miliona CZK, ale w notach znajdziemy informację, że przez wynik poszło 16 milionów straty związanej z zamianą udziałów w spółkach JV. Oznacza to, że przez wynik musiało pójść przeszacowanie na 15 milionów, prawdopodobnie dzięki różnicom kursowym, ale tutaj tylko spekuluję.

Abstrahując już od nieczytelnych wyników spółki trzeba przyznać, że znacznie poprawiła się sytuacja finansowa spółki. Restrukturyzacja zobowiązań wobec US oraz rolowanie części kredytów sprawiło, że spółka posiada teraz dodatni kapitał obrotowy, choć mówiąc szczerze to nadal nie jest komfortowo.

Photon złapał też finansowy oddech. Przepływy z działalności operacyjnej wyniosły 188 milionów koron, przy czym gotówka pochodziła głównie ze zmian w kapitale pracującym – spłynęły należności. To co zostało wypracowane na działalności operacyjnej poszło na inwestycje w aktywa trwałe, na które wydatkowano podobną kwotę. Zaciągnięto także trochę nowych kredytów.

Wyniki tego kwartału z pewnością są rozczarowujące, ale co gorsza nie do końca wiadomo dlaczego są takie a nie inne. O ile można było się spodziewać straty, bo spółka prowadziła małą aktywność, to zaskoczeniem jest jej wielkość. Wspomniane zmniejszenie przychodów jest potraktowane jako zdarzenie jednorazowe. Z wyjaśnienia nie wynika dlaczego takowe miałoby być. W końcu refinansowanie jest stałym elementem działalności jak najbardziej powtarzalnym. Karne odsetki od Vatu pojawiły się pewnie incydentalne. Transparętnością sprawozdań spółka nie grzeszy.
Pozostaje mieć nadzieję, że w raporcie rocznym znajdziemy odpowiedzi na pytania, jeśli uchyli się od nich zarząd podczas zwyczajowego czatu.

Wiele, lub wcale tym omówieniem nie pomogłem, ale nie wynika to z mojej niechęci czy lenistwa, a prezentacji danych w sprawozdaniu.

Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

Grzes978
0
Wysłane: 27 listopada 2011 15:25:29 przy kursie: 1,63 zł
apropo kasy w kasie to w raporcie za drugi kwartał mieli tylko 11 mln

teraz jest 28 mln

i ostatnio wzieli kredyt na 6 mln ten we wrzesniu

wszytstko to troche dziwne jako całość i trudno jest wyjasnic

w kazdym razie wyglada na to ze maja kase, tylko ze moze byc w przyszlosci wyykorzystana na kolejne raty podatku

tak sobie mysle ze sytuacja nie jest taka zla, ale po prawdzie szykuje sie na ewentualna updałosc ale dopiero tak na wiosne

wiec mamy czas

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 27 listopada 2011 23:52:01 przy kursie: 1,63 zł
wak napisał(a):
Cytat:
c) Other expenses to głównie czeski 26% podatek. Tak przynajmniej twierdzą w rachunku sektorowym, mniej więcej by się to zgadzało. Problem w tym, że produkcja prądu nie wygląda dotychczas na specjalnie rentowną.. Chociaż może coś po prostu przeoczyłem
.
a 32 mln przeplywow operacyjnych to nie sprzedaz pradu?

Nie, głównie ze spłaty należności. Wpłynęły pieniążki z kontraktów EPC na Słowacji.

bldn
0
Wpisów: 211
Wysłane: 28 listopada 2011 16:52:19 przy kursie: 1,61 zł
cena pho niedlugo bedzie równa ilosci gotówki za akcjeblackeye
Investment is most prudent when it is most businesslike. Benjamin Graham

Ponek
6
Wpisów: 213
Wysłane: 28 listopada 2011 17:56:21 przy kursie: 1,61 zł
i co z tego, skoro jest mocno zadłużona...

czekamy na efekty w DE i IT. To już rozpacz, że tak małe projekty w DE jeszcze nie pokończyli..

sss56
0
Wysłane: 28 listopada 2011 19:40:18 przy kursie: 1,61 zł
Ale te długi maja pokrycie w elektrowniach,
ja czekam na efekty sprzedaży elektrowni na Słowacji i wyrok czeskiego TK.
Edytowany: 28 listopada 2011 19:41

Grzes978
0
Wysłane: 29 listopada 2011 11:45:42 przy kursie: 1,61 zł
a to powiedzcie mi oni maja zamiar sprzedać wszystko w Słowacji???? czy tylko część elektrowni???

markuz12
0
Wpisów: 354
Wysłane: 29 listopada 2011 12:10:41 przy kursie: 1,61 zł
Alone: Czy spółka planuje w dalszym ciągu sprzedawad własne elektrownie? Czy można
spodziewad się wyceny powyżej wartości księgowej? Ile MW z obecnego portfolio jest
przeznaczone na sprzedaż?
Georg Hotar: Tak, jesteśmy w trakcie procesu przygotowywania na sprzedaż niektórych z
naszych elektrowni na Słowacji. Początkowo skupimy się na 6 MWp elektrowni, których jesteśmy
100-procentowymi właścicielami ale będziemy dążyli do wyjścia również z projektów, w których
nie posiadamy 100% udziałów. Naszym celem jest osiągnięcie ceny wyjścia na poziomie wartości
księgowej ustalonej zgodnie z zasadą IAS 16, która wykorzystuje metodę zdyskontowanych
przepływów pieniężnych.

czat z inwestorami photonenergy.com
Edytowany: 29 listopada 2011 12:12

sss56
0
Wysłane: 29 listopada 2011 13:56:40 przy kursie: 1,61 zł
Cytat:
W ubiegłym tygodniu(KE) ostrzegła Francję i Czechy w sprawie uchybień w przepisach dotyczących odnawialnych źródeł energii (OZE). Oba kraje muszą pilnie zmienić swoje ustawodawstwo w ​​dziedzinie energii odnawialnej, tak aby pokrywała się ona z europejskim.

www.solarninovinky.cz/2010/ind...

Grzes978
0
Wysłane: 29 listopada 2011 15:20:07 przy kursie: 1,61 zł
choć jeden plus w związku z istnieniem EU

p.s. nie wiem czy zauważycie ze w ostatnim raporcie zostało potwierdzone to ze w Australii wprowadzili podatek od CO2 dla 500 największych firm, czyli maja już grid parity. :-D

Choć pierwsza jaskółka wiosny nie czyni to jednak jest to pierwsza jaskółka.
Edytowany: 29 listopada 2011 15:20

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

41 42 43 44 45

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,433 sek.

oujjtoww
cvqguufn
htmocwhi
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kpopegyo
uwplkedb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat